EthiopiŽ levert na 18 jaar wereldkampioen marathon, Amerikaanse sprinters zegevieren

Voor het eerst in achttien jaar heeft Ethiopië bij de mannen weer een wereldkampioen op de marathon. Lelisa Desisa liet zich in het Qatarese Doha kronen tot kampioen na een slopende ruim 42 kilometer.

Desisa en landgenoot Mosinet Geremew bleven vooraan over met onder meer de Kenianen Amos Kipruto en Geoffrey Kirui, de regerend wereldkampioen. Ook de Zuid-Afrikaan Stephen Mokoka en de Eritrese veteraan Zersenay Tadese zaten er nog bij, maar het gevaar kwam vooral van achteren.

De Brit Callum Hawkins kwam in de slotfase in rap tempo naar voren, passeerde de één na de ander en sloot zowaar aan bij de kopgroep. Tadese was al afgehaakt, Mokoka volgde en Hawkins kon het toch niet bijbenen. Kipruto was de volgende, Desisa klopte vervolgens Geremew in de sprint en won in 2:10.40 uur, voor Geremew, Kipruto en Hawkins, die zo net als twee jaar eerder vierde werd.

Voor het eerst sinds 2007 wonnen de Amerikaanse sprinters weer eens het goud op de 4x100 meter. Christian Coleman, Justin Gatlin, Michael Rodgers en Noah Lyles waren de rest in een geweldige 37,10 seconden te snel af. De Britten werden in een Europees record van 37,36 tweede, voor de Japanners in 37,43 (Aziatisch record) en Brazilië in 37,72 (Zuid-Amerikaans record). Joris van Gool, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina werden gediskwalificeerd, maar finishten niet in de buurt van de medailles.

Bij de vrouwen stond er geen maat op de Jamaicaanse topfavorieten Natalliah Whyte, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Jonielle Smith en Shericka Jackson. Het kwartet zegevierde in een scherpe 41,44 seconden, voor de 41,85 van de Britse ploeg en de 42,10 van de Amerikanen, die Zwitserland zo maar nipt voor konden blijven.