FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 augustus 2019

'Er is geen homo-gen'

Wetenschappers stellen te hebben aangetoond dat het idee niet klopt dat er een of meerdere genen zijn die homoseksualiteit eenduidig bepalen. Op basis van een studie van bijna een halfmiljoen personen die hun genetische gegevens aan UK Biobank of 23andMe hadden gedoneerd, en bereid waren een vragenlijst over hun seksuele gedrag in te vullen, concluderen de onderzoekers dat homoseksualiteit polygenetisch van aard is: verschillende genen kunnen er in samenhang met de omgeving invloed op hebben.

De wetenschappers, die hun resultaten in het tijdschrift Science hebben gepubliceerd, vergelijken de situatie met die van lengte. Ook daarbij werd al eerder vastgesteld dat er weliswaar een erfelijke component kan zijn, maar dat lengte desalnietemin niet zomaar uit het dna is af te leiden.

Met 'homo-gen' verwijzen de onderzoekers overigens niet noodzakelijkerwijs naar één specifiek gen of genenverzameling, maar naar de mogelijkheid om uit het dna een zogeheten genetische determinant te halen waarmee vervolgens de vraag zou kunnen worden beantwoord of iemand al dan niet homoseksueel is. Het genetisch materiaal zou op zichzelf echter teveel onzekerheid openlaten. De wetenschappers concluderen dan ook dat het niet zinnig is om te proberen iemands seksuele voorkeur uit diens erfelijke materiaal af te leiden.

Deelnemers werd gevraagd of ze enkel partners van andere geslacht hadden gehad, of ook van hetzelfde, danwel alleen van hetzelfde geslacht. Op basis van tweelingenonderzoek werd eerder geschat dat grofweg een derde van het zelfde-geslachtsverkeer zou kunnen worden verklaard aan de hand van het dna. Dit cijfer lijkt grofweg door het onderzoek te worden ondersteund.

De onderzoekers ontdekten vijf genetische variaties die zouden kunnen worden gelinkt aan seks met hetzelfde geslacht, waarvan twee bij zowel mannen en vrouwen, twee alleen bij mannen en eentje alleen bij vrouwen. Een van die variaties heeft een hormonale component en speelt tevens een rol bij mannelijke kaalheid, en deze bleek significant te zijn gecorreleerd met homoseksueel gedrag.

Samen zouden deze genetische variaties echter hooguit tussen de 8 en 25 procent van de variaties in seksueel gedrag kunnen verklaren - met andere woorden, de onderzoekers nemen een forse onzekerheidsmarge in acht. Volgens hen wijst dit er evenwel op dat er allerlei andere factoren meespelen, en die komen op hun beurt niet enkel uit opvoeding of cultuur. "Er zijn bijvoorbeeld niet-genetische factoren voor de geboorte, zoals de hormonale omgeving in de baarmoeder, die ook een belangrijke rol spelen", aldus Brendan Zietsch, een van de auteurs, tegen The Guardian.

Bepaalde karaktertrekken lijken bovendien ook te zijn gecorreleerd met variaties in seksueel gedrag. Daaronder zijn onder meer vatbaarheid voor roken, cannabisgebruik, het nemen van risico's, en het zich openstellen voor nieuwe ervaringen.

Judoka Van 't End wereldkampioen

Judoka Noël van 't End heeft in de Nippon Budokan in Tokyo voor veruit de grootste prestatie uit zijn carrière gezorgd: de 28-jarige Houtenaar veroverde in de klasse tot 90 kilogram zowaar de wereldtitel en dat was voor een mannelijke Nederlandse judoka al twaalf jaar geleden.

Van 't End begon met overtuigende zeges op de Duitser Eduard Trippel en de Australiër Harrison Cassar, waarna voormalig wereldkampioen Gwak Dong-han uit Zuid-Korea eraan moest geloven. De ervaren Fransman Axel Clerget werd het slachtoffer in de kwartfinales, waarna Van 't End de Servische oud-wereldkampioen Nemanja Majdov met een heerlijke ippon vloerde.

In de eindstrijd nam Van 't End het op tegen thuisfavoriet Shoichiro Mukai, van wie hij in Osaka dit jaar nog een Grand Slam-finale verloor. Met een dikke halve minuut te gaan gooide hij de Japanner met een o-soto ko-soto-combinatie op de zij, goed voor een waza-ari, waarna hij een derde en fatale straf nét wist te voorkomen en daarmee was de wereldtitel een feit.

Van 't End is de zesde Nederlandse judoka die bij de mannen een wereldtitel te pakken heeft. Anton Geesink (1961, 1965), Wim Ruska (1967, 1971), Guillaume Elmont en Dennis van der Geest (2005) en Ruben Houkes (2007) gingen hem voor. Het brons was in Tokyo voor de mannen die van Van 't End verloren: Clerget klopte de Zweed Marcys Nyman, Majdov was te sterk voor de Hongaar Krisztian Toth. Jesper Smink sneuvelde in de achtste finales tegen Mukai.

De zegetocht van Van 't End (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen tot 70 kilogram won Sanne van Dijke van de Cubaanse Onix Cortes en de Australische Aoife Coughlan, waarna ze in de kwartfinale tegen de Portugese Barbara Timo in de golden score haar derde straf kreeg en verloor. Kim Polling won binnen een paar seconden van de Chinese Sun Xiaoqian, maar tegen Maria Perez uit Puerto Rico ging het fout: Polling viel aan en deed dat met een gevaarlijke armklem, waarvoor ze gelijk gediskwalificeerd werd.

Het goud ging naar de Française Marie-Ève Gahié, die het vorig jaar nog met zilver moest doen. In de finale rekende ze binnen een minuut via een fraaie armklem af met Timo. Van Dijke verloor in de herkansingen van de Oostenrijkse Michaela Polleres, die het duel om brons dan weer verloor van de Britse Sally Conway. De Française Margaux Pinot klopte Anna Berholm uit Zweden in de strijd om het tweede brons.

Ocon naar Renault, vertrek HŁlkenberg

Esteban Ocon zal vanaf komend seizoen gaan racen voor het Formule 1-team van Renault. De 22-jarige Fransman vervangt bij de formatie uit Enstone Nico Hülkenberg die bedankt wordt voor de bewezen diensten. Het andere stoeltje wordt ingenomen door Daniel Ricciardo.

Ocon maakte in het verleden deel uit van het opleidingsprogramma van Lotus en was in 2016 reservecoureur van diens opvolger Renault. De inmiddels 22-jarige Fransman maakte dat jaar halverwege het seizoen zijn F1-racedebuut bij Manor voor hij overstapte naar Force India. Daar reed Ocon in 2017 87 punten bij elkaar, terwijl hij vorig seizoen op 49 punten bleef steken. Het moment dat toen de meeste aandacht trok was in Brazilïe toen hij de leidende Max Verstappen van de baan tikte terwijl de Fransman op een ronde achterstand lag.

Dit jaar is Ocon de reservecoureur van Mercedes dat hem heeft laten gaan vanwege Renault dat hem in 2020 een racestoeltje wilde bieden. De Fransman heeft bij de Frans/Britse renstal een contract getekend voor meerdere jaren.

Eerder vandaag werd bekend dat Mercedes het contract met Valtteri Bottas met een jaar verlengd heeft. Daarnaast werd duidelijk dat Haas een aantal coureurs in beeld heeft om de teamgenoot van Kevin Magnussen te worden. Ocon was hiervoor in beeld, maar teambaas Gunther Steiner kan de komst van de Fransman vergeten. Hierdoor lijkt het te gaan tussen de huidige coureur Romain Grosjean en Hülkenberg.

AZ ternauwernood door in Europa League

AZ is door naar de groepsfase in de Europa League. Na de 1-1 'thuis' in Enschede, werd vandaag tegen Antwerp met 1-4 gewonnen na verlenging. Antwerp eindigde de spectaculaire wedstrijd overigens met negen man.

Beide ploegen begonnen rustig aan de wedstrijd. Het was vooral aftasten geblazen. In de vierde minuut stormde Lamkel Ze richting de zestien meter van AZ, maar Vlaar stond op zijn plek en blokte het schot. Even later was het wederom Lamkel Ze,maar keeper Bizot bracht redding. In de achtste minuut een grote kans voor Antwerp. Rodriques kreeg bij de eerste paal alle ruimte om voor zijn tegenstanders te komen. Gelukkig voor de Alkmaarders stond Bizot op zijn plek. In de achttiende minuut was er eindelijk een kansje voor AZ, maat de poging van Ouwejan ging huizenhoog over het doel.

Ook in het vervolg was Antwerp de beter ploeg, maar moest in de 35e minuut wel met tien man verder nadat Dieumerci Mbokani met zijn tweede gele kaart van het veld afmoest. Met een man meer situatie werden de Alkmaarders gevaarlijker maar het bleef 0-0 na 45 minuten spelen.

AZ kwam met een wijziging het veld weer op. Ouwejan werd vervangen door Albert Gudmundsson ofwel een aanvallende middenvelder voor een verdedigende middenvelder. In de 52e minuut was er een kans voor AZ via een vrije trap, maar Koopmeiners kon net zijn hoofd niet tegen de bal krijgen. Twee minuten later was er een kans voor Rodriques met een schietkans net buiten de zestien meter, maar doelman Bizot bracht redding. Boadu had een grote kans op de 0-1. Na een voorzet van invaller Sugawara kan hij vrij koppen voor doelman Bolat, maar de AZ-er mikt naast. AZ begon gevaarlijker te worden en kreeg kansen via Stengs en Wijndal.

Tegen de verwachting in scoorde Didier Lamkel Ze in de 73e minuut de 1-0 uit een counter. Een minuut later mocht hij met zijn tweede gele kaart de wedstrijd verlaten nadat hij over de boarding sprong. Antwerp speelde nu nog met negen man. AZ kreeg nog wel kansen, maar kwam niet tot scoren. Vlak voor tijd was het Calvin Stengs die toch de 1-1 maakte en er dus alsnog een verlenging uitsleepte.

In de zesde minuut van de verlening kwam AZ op 1-2 via Ferdy Druijff. De invaller kopte van dichtbij binnen.De wedstrijd werd definitief beslist nadat Teun Koopmeiners in de twaalfde minuut van de verlening via een strafschop de 1-3 maakte. Het verlate feestje was nog niet over voor AZ, want Gudmundsson tikte in de 113e minuut de 1-4 van dichtbij binnen. De wedstrijd moest toen even worden stilgelegd omdat Antwerp-fans bier en blikjes op het veld gooiden en bovendien dreigden door het hek door te dringen. Stewards en spelers van Antwerp probeerden de boel te sussen. Nadat de gemoederen wat waren bedaard, werd er verder gespeeld. Er werd in de laatste zeven minuten echter niet meer gescoord.

Antwerp FC

1 - 4

AZ

73' Lamkel Ze   90' Stengs
96' Druijff
102' Koopmeiners (pen)
113' Gudmundsson
 
Gele kaart: Rodrigues, Seck, Bolat, Haroun, Batubinsika, (Antwerp FC.), Bizot, Boadu, Idrissi, Koopmeiners, Wijndal, Stengs, (AZ)
Rode kaart: Mbokani (35/2xg)Lamkel Ze (74/2xg) (Antwerp FC),
 
Arbiter: Sidiropoulos (Gri)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bolat
De Laet (Quirynen/104)
Seck
Batubinsika
Jukleröd
Rodrigues (Hongla/71)
Haroun
Refaelov (Arslanagic/80)
De Sart (Baby/100)
Lamkel Ze
Mbokani
  Bizot
Svensson (Druijf/67)
Vlaar
Wuytens ( Sugawara/53)
Wijndal
Midtsjö
Koopmeiners
Ouwejan (Gudmundsson/46)
Stengs
Boadu (Clasie/111)
Idrissi

Warholm wint bizar snelle race op 400m horden

Tijdens de Diamond League-finale in Zürich heeft de 400 meter horden bij de mannen het gewenste - en eigenlijk ook wel verwachte - spektakel volledig opgeleverd. Voor het eerst streden de Noor Karsten Warholm en de Amerikaan Rai Benjamin tegen elkaar, de nummers drie en zeven op de eeuwige wereldranglijst.

Warholm vertrok ijzersterk en nam een voorsprong, maar Benjamin kwam op stoom en de twee kwamen op gelijke hoogte de bocht uit. Het was Warholm die vervolgens beter uitkwam bij de horden en de Noor snelde naar een tijd van 46,92 seconden, de op één na snelste tijd ooit gelopen: alleen de tijd waarmee Kevin Young in 1992 olympisch kampioen werd (46,78) is nog sneller.

Benjamin werd tweede met 46,98 seconden en is nu nog altijd gedeeld derde, dit keer samen met de Qatarees Abderrahman Samba, die dezelfde tijd vorig jaar liep. Het is tevens de eerste keer ooit dat twee man onder de 47 liepen, de snelste niet-winnende tijd ooit stond al sinds de olympische finale van 1988 op naam van de Senegalees Amadou Dia Ba.

Speerwerpen mannen
Het werd een alleraardigste wedstrijd, hoewel de 90 meter niet gehaald werd. De Taiwanees Cheng Chao-Tsun leek met de uithaal van 89,05 meter uit zijn eerste poging de winst te pakken, tot de Est Magnus Kirt in zijn laatste worp tot 89,13 meter kwam. Andreas Hofmann uit Duitsland pakte met 87,49 meter de derde plek.

Verspringen mannen
Met 8,65 meter haalde het jonge Cubaanse megatalent Juan Miguel Echevarria in de eerste ronde gelijk stevig uit. Zijn derde poging kwam bij de negen meter in de buurt, maar was behoorlijk ver over de balk en dus ongeldig. Het bleef bij zijn ene geldige sprong, maar dat was ruimschoots goed voor de winst: Ruswahl Samaai uit Zuid-Afrika werd met 8,20 meter tweede, doordat de op één na beste sprong van de Jamaicaan Tajay Gayle - die ook 8,20m sprong - met 8,16m één centimeter minder ver was dan die van Samaai.

Polsstokhoogspringen mannen
Het beloofde een waar feest te worden, met misschien wel drie mannen die de zes meter konden halen, maar dat ging niet helemaal door: de Amerikaan Sam Kendricks won met een respectabele, maar niet fenomenale 5,93 meter in zijn derde poging. De andere twee zesmetermannen van dit jaar, de Zweed Armand Duplantis en de Pool Piotr Lisek, bleven op 5,83 meter haken. Duplantis werd tweede, Lisek deelde plek drie met de Amerikaan Cole Walsh.

4x100m vrouwen
Nadine Visser, Dafne Schippers, Jamile Samuel en Marije van Hunenstijn liepen een uitstekende wedstrijd en met 42,28 seconden pakten ze de tweede plek. De Duitse vrouwen snelden in 42,22 naar de winst, doordat Gina Lückenkemper Van Hunenstijn met pijn en moeite van het lijf hield.

Onderzoek naar grensbewaking zeehavens

De Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) gaat onderzoeken hoe de grenscontrole op vreemdelingen in Nederlandse zeehavens verloopt. Ze kijkt daarbij naar de manier waarop grenswachters van de Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Zeehavenpolitie hierbij eerder verkregen informatie over het scheepsverkeer benutten.

Niet elk binnenkomend schip kan gecontroleerd worden op bijvoorbeeld illegale migranten. De KMar en Zeehavenpolitie moeten daarom selectief te werk gaan. Zij doen dit door informatie uit verschillende bronnen te verzamelen en aan de hand daarvan risicoanalyses te maken. Deze risicoanalyses zijn leidend voor het daadwerkelijk bewaken van de grenzen, inclusief de keuze welke schepen te controleren. Dit is het zogeheten Informatiegestuurd Optreden (IGO).

Om schepen te selecteren voor controles en daarmee bij te dragen aan het terugdringen van mensensmokkel en illegale immigratie moet dit IGO in theorie en in de praktijk goed werken. De Inspectie zal zich daarom in haar onderzoek hier specifiek op richten.

Fenomenale tijd Miller-Uibo op 200m, Hassan is Diamond League-kampioene

Tijdens de Diamond League-finale in Zürich heeft atlete Dafne Schippers de 200 meter afgesloten met een vierde plek. De Nederlandse bleef met 22,46 seconden één honderdste boven haar beste seizoensprestatie.

De ogen waren echter totaal niet gericht op Schippers, en ook niet op de Jamaicaanse Elaine Thompson (22,44) en zelfs niet op de Britse WK-favoriete Dina Asher-Smith (22,08). Alle ogen waren gericht op Shaunae Miller-Uibo, want de vrouw uit de Bahama's liep met een lichte tegenwind een fenomenale tijd van 21,74 seconden.

Miller-Uibo liep zo de vijftiende tijd ooit gelopen, slechts tien vrouwen waren ooit sneller en in het huidige millenium werd zelfs maar vier keer sneller gelopen - waaronder overigens één keer door een destijds nog in bloedvorm verkerende Schippers. Jamile Samuel liep ook mee, maar werd met 23,15 achtste en laatste.

1500m vrouwen
Genzebe Dibaba uit Ethiopië leek niet in geweldige vorm te zijn, want halverwege gooide de wereldrecordhoudster er ineens even de rem op. Ze gaf vervolgens weer gas, maar Sifan Hassan knalde er overheen en snelde naar een zeer overtuigende Diamond League-titel in 3:57,08 meter. Haar Nike Oregon Project-teamgenote Konstanze Klosterhalfen uit Duitsland werd tweede in 3:59,02 en met een Canadees record van 3:59,59 werd Gabriela Debues-Stafford nog voor Dibaba derde.

100m mannen
Noah Lyles en Justin Gatlin waren bij afwezigheid van de in dopingproblemen verkerende Christian Coleman de favorieten. Gatlin maakte het met 10,08 en een vierde plek niet waar, Lyles deed dat wel: winst in 9,98 seconden. De Chinees Xie Zhenye maakte met 10,04 weer indruk en werd tweede, voor de 10,07 van de Jamaicaan Yohan Blake.

400m horden vrouwen
Een Amerikaans feestje werd verwacht en kwam er ook, maar het werd niet de wereldrecordhoudster die won: Dalilah Muhammad liep een maand geleden 52,20 seconden, maar met 54,13 kwam ze nu tot plek drie. De 53,86 van Shamier Little was ook niet fenomenaal goed, maar de jonge Sydney McLaughlin deed het met 52,85 weer indrukwekkend goed en pakte de winst.

Speerwerpen vrouwen
Het werd geen geweldig spannende wedstrijd en het niveau was ook maar matig. Lyu Huihui uit China won met 66,88 meter, voor de 64,74m van de Australische Kelsey-Lee Barber en de 63,05m van de Tsjechische Nikola Ogrodnikova.

5000m mannen
De Ethiopiërs vochten volle bak om interne kwalificatie voor het WK van volgende maand, wat na afloop nog altijd niet helemaal duidelijk was. Feit was wel dat Joshua Cheptegei perfect profiteerde van het onderlinge gedoe en de Oegandees sloeg een gat. Hij hield ondanks een uiterst zware slotronde stand en won in 12:57,41 minuten, nog vlak voor de Ethiopiër Hagos Gebrhiwet (12:58,15) en de opkomende Keniaan Nicholas Kimeli (12:59,05).

Daarmee werd overigens ook afscheid genomen van de 5000 meter in de Diamond League. De internationale atletiekfederatie IAAF gaat er vanuit dat fans tegenwoordig de concentratieboog van een dode goudvis hebben en dus duurt de vijf kilometer 'te lang', waardoor de verder incourante drie kilometer vanaf volgend jaar de 'lange afstand' zal zijn.

Brancheverenigingen makelaars en notarissen: 'Wij faciliteren geen criminelen'

Zowel de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) als de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) herkennen zich niet in het rapport ‘De Achterkant van Amsterdam’.

In het onderzoek wordt een beeld geschetst van malafide makelaars, advocaten en notarissen die criminelen zouden faciliteren bij het grootschalige investeringen op de Amsterdamse huizenmarkt.

In de makelaarswereld wordt er al goed gescreend en gecheckt waar potentiële kopers hun geld vandaan halen, zegt voorzitter van de MVA, Jerry Wijnen. "Wij hebben een database die gevuld wordt door externe partijen. Wij zijn verplicht om cliënten hier doorheen te halen. Als er meldingen uit komen van criminaliteit, dan besluiten wij om niet verder te gaan met de transactie."

Geen beschermd beroep
Wijnen benadrukt wel dat hij alleen het overzicht heeft over makelaars die bij de brancheorganisatie zijn ingeschreven. Die laten zich volgens de voorzitter niet in met criminelen. Maar wat er in de niet-gereguleerde makelaarskantoren gebeurt, daar heeft hij geen zicht op.

"Ik ben nooit voorstander geweest van het afschaffen van de titel van de makelaardij. Dat heeft ervoor gezorgd dat er een hoop bijzondere mensen bij zijn gekomen, die zich makelaar noemen. Ik zou het goed vinden als we dat weer terugdraaien."

Notaris is de poortwachter
Stel dat er een malafide makelaar een met crimineel geld gefinancierde koop toch aanneemt, is er altijd nog de notaris die de transactie moet voltrekken en goedkeuren. Daar kan niet veel mis gaan volgens de voorzitter van de KNB, Nick van Buitenen.

Al blijft het uitzoeken van de herkomst van geld toch lastig. "Het zijn deels moeilijk te controleren dingen. Ik moet als notaris in elk geval een risicoprofiel van een koper opstellen, kijken of het geld en de betaling overeenkomt met dat profiel. Wat doet deze persoon, hoe oud is hij of zij, klopt het?"

Er zijn jaarlijks achthonderd meldingen van notarissen bij transacties, waarvan de herkomst van geld enigszins twijfelachtig is. Transacties die helemaal geen doorgang kunnen vinden, worden echter niet geregistreerd, tot het ongenoegen van Van Buitenen. "Er is geen instantie waar je dit kan melden en je collega’s kan waarschuwen voor cliënten met zwart of mogelijk crimineel geld. We mogen tot op de dag van vandaag zo'n register niet aanleggen, dat heeft te maken met privacygevoeligheid."

Nasmaak
Toch houdt de voorzitter van de KNB een nare bijsmaak over aan het rapport van Tops en Tromp. Naar zijn idee zijn er nu veel strengere regels, waardoor er zo goed als geen mogelijkheid is om een frauduleuze notaris te zijn. "Er zijn in het verleden wel eens malafide notarissen uit het ambt gezet. Maar het rapport gaat over hoe de wereld er nu bijstaat anno 2019, dat is niet van gisteren op vandaag ontstaan. Dat er een systeem zou zijn waarbij er foute notarissen criminelen faciliteren, is echt niet van deze tijd."


Feyenoord wint opnieuw met 3-0 en bereikt groepsfase Europa League

Feyenoord gaat de groepsfase van de Europa League in. De Rotterdammers wonnen opnieuw ruim van Hapoel Beer Sheva. De ploeg van Jaap Stam legde vorige week de basis met een 3-0 zege en won de returnwedstrijd donderdagavond met dezelfde cijfers. Alle doelpunten vielen in de tweede helft, waarin Feyenoord met een man meer speelde en geen kind had aan de opponent. In het eerste bedrijf had Feyenoord nog aanzienlijk meer moeite om de Israëliërs in het gareel te houden.

Gescoord werd er niet in de eerste helft, maar onderhoudend waren de eerste 45 minuten zeker. Niet alleen waren er kansen voor beide ploegen om de score te openen, ook deelde arbiter Gediminas Mazeika een rode kaart uit aan Hanan Maman van Hapoel. De middenvelder botste op tegen Ridgeciano Haps, ging verhaal halen en deelde een beuk uit aan de linksback van Feyenoord. Het gebeurde allemaal voor het oog van Mazeika, die zichzelf genoodzaakt zag om rood uit te delen. Het kwam voor Feyenoord erg goed uit om tegen tien man te gaan spelen. Makkelijk hadden de Rotterdammers het immers niet in de hitte van Beer Sheva.

Hapoel speelde met bravoure en de gedachte dat het weinig te verliezen had, na de 3-0 nederlaag in De Kuip. Kenneth Vermeer was misschien wel de beste Feyenoorder van het eerste bedrijf. De doelman voorkwam de vroege 1-0 van Ramzi Safouri met de vingertoppen, bracht redding op een inzet van Jimmy Marín en kwam met een katachtige ingreep na een schot van Ben Bitton in de korte hoek. Feyenoord liet zich zeker niet onbetuigd. Het spel ging op en neer: na een goede fase van de thuisploeg volgde vaak een reactie van de bezoekers. Zo schoot Luciano Narsingh vanuit kansrijke positie recht op de doelman en trof Haps het zijnet.

De rode kaart van Maman brak de wedstrijd na de rust open. Feyenoord domineerde volledig en liep in rap tempo uit naar een 0-3 voorsprong. Rick Karsdorp stoomde op, kwam het strafschopgebied binnen en bediende Orkun Kökcú, die de bal simpel in de verre hoek schoof. Steven Berghuis verdubbelde de marge: de buitenspeler ontsnapte aan de aandacht van de defensie, keek goed rond en vond eveneens de verre hoek.

Invaller Wouter Burger speelde zichzelf vrij met een heerlijke voetbeweging en maakte er 0-3 van. Naoufal Bannis, een andere invaller, kopte vervolgens op de lat en kreeg even later een penalty, die hij zelf miste.

Hapoel Beer Sheëva

0 - 3

Feyenoord

     46' Kökcü
 52' Berghuis
 61' Burger
 
 Gele kaart: Kabha, Safouri, (Hapoel Beer Sheëva), Fer, (Feyenoord)
 Rode kaart: , Maman (41) (Hapoel Beer Sheëva)
 
Stadion: Turnerstadion, Beër Sjeva
Toeschouwers: ?
Arbiter: Mazeika (Lit)
Bijzonderheden: Bannis mist pen.(81)
 
Opstelling:   Opstelling:
Setkus
Bitton
Vítor (Yosefi/50)
Taha
Goldberg (Keltjens/ 45 2)
Maman
Kabha
Sabag
Marín
Sahar (Shamir/63)
Safouri
  Vermeer
Karsdorp
Botteghin

Haps (Malacia/77)
Fer (Bannis/69)
Kökcü (Burger/58)
Tapia
Berghuis
Narsingh
Larsson


Burger juicht na het scoren van de 0-3 (Pro Shots / Marcel van Dorst)

PSV in stijl naar groepsfase van Europa League

PSV heeft zich donderdagavond voor de groepsfase van de Europa League geplaatst. Het team van trainer Mark van Bommel boekte een week na de 3-0 overwinning op Apollon Limassol op Cyprus zelfs een 0-4 zege om zich zodoende van nog minimaal zes duels in Europa te verzekeren. Het duel vond in het, vrij lege, GSP Stadion van APOEL Nicosia plaats, daar de thuishaven van Apollon niet door de UEFA was goedgekeurd.

Van Bommel startte zonder Kostas Mitroglou en de geblesseerde Steven Bergwijn en liet onder meer Jorrit Hendrix en Cody Gakpo aan het startsignaal verschijnen. PSV had in de eerste helft weinig te duchten van de Cyprioten, die weinig creëerden en Jeroen Zoet amper aan het werk zetten. De bezoekers vonden het echter ook allemaal niet zo nodig.

Een kopbal van Denzel Dumfries na enkele minuten spelen was het eerste kansje. Pas vijf minuten voor rust liet PSV zich weer voor het doel van Joël Mall gelden. Dumfries pakte de bal af en Erick Gutiérrez bezorgde het leer diep op Gakpo, die zag hoe Mall de bal na zijn knal naast tikte. Apollon kreeg vlak na de onderbreking een goede kans op een goal. Zoet was echter attent toen Serge Gakpé bij de tweede paal de bal probeerde binnen te werken.

PSV trok het duel in de laatste twintig minuten naar zich toe. Na een mislukte inzet van Gakpo kwam de bal bij Donyell Malen. Die legde klaar en Mohamed Ihattaren knalde vervolgens raak: 0-1. De voor Hendrix ingevallen Mitroglou kwam twee minuten na zijn entree vrij voor de goal en verzekerde zich op aangeven van Malen van zijn eerste doelpunt in Eindhovense dienst: 0-2.

Malen pakt na twee assists ook nog twee doelpunten mee en zette in de 78e minuut de 0-3 op Cyprus op het scorebord. Dat deed hij op aangeven van Amar Catic, die als vervanger van Gakpo zijn officiële debuut in de hoofdmacht van PSV maakte. Daniel Schwaab maakte daarna nog zijn rentree als vervanger van Timo Baumgartl. In de extra tijd bepaalde Malen de eindstand: 0-4.

Salarissen pensioenbazen stijgen fors

Bestuurders van grote pensioenfondsen en pensioenbeleggers hebben vorig jaar hun salarissen fors zien toenemen. SP-Kamerlid Bart van Kent vindt dat niet uit te leggen aan pensioendeelnemers die vergeefs hopen op indexatie en met kortingen worden bedreigd. Het wordt tijd om ook deze bestuurders onder de balkenendenorm te brengen, meent hij.

In het artikel van het AD voorbeelden van de stijgingen.

De Witte maakt indruk in Diamond League-finale

Atlete Lisanne de Witte heeft tijdens de eerste van twee Diamond League-finales - waarin winst de titel oplevert - indruk gemaakt. De Nederlandse liep op de 400 meter naar een tijd van 51,30 seconden en verrasste zo met de derde plek. De Bahreinse Salwa Eid Naser domineerde en won in 50,24 seconden, voor de Amerikaanse Shakima Wimbley (51,21).

800m mannen
Nijel Amos uit Botswana ging lekker mee met haas Harun Abda, die er als een haas vandoor ging en doorkwam in een ontzettend snelle 48,23 seconden na 400 meter. Te snel, zo bleek, want in de laatste 150 meter ging Amos he-le-maal kapot en de Amerikaan Donovan Brazier snelde hem in de laatste meters voorbij. Brazier won in 1:42,70 minuten, een tiende boven het 34 jaar oude nationale record, en pakte zo de Diamond League-titel, 0,28 seconden voor Amos, terwijl de Canadees Brandon McBride in 1:43,51 derde werd.

Hinkstapspringen vrouwen
Yulimar Rojas uit Venezuela domineert dit seizoen, maar uitgerekend in de finale kwam ze met 14,74 meter niet verder dan de tweede plek. De Jamaicaanse Shanieka Ricketts sprong in haar laatste poging met 14,93 meter een dik persoonlijk record en pakte zo ineens de eindzege in de Diamond League. Liadagmis Povea uit Cuba werd derde met 14,49 meter.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Dit werd een dag eerder al gehouden en telde niet mee voor de Diamond League, maar het niveau was prima. Anzhelika Sidorova uit Rusland pakte met haar sprong over 4,87 meter de winst, de Amerikaanse Katie Nageotte en de Canadese Alysha Newman strandden op een eveneens keurige 4,82 meter.

3000 meter steeplechase vrouwen
De Keniaanse Beatrice Chepkoech opende volle bak de aanval op haar eigen wereldrecord, maar met haas Caroline Tuigong ging de eerste kilometer toch wat te rap in 2:51,89 minuten. Het record moest ze laten gaan, maar Chepkoech liep wel relatief onbedreigd naar de winst in 9:01,71 minuten, voor landgenotes Hyvin Kiyeng (9:03,83), Norah Jeruto (9:05,15) en Daisy Jepkemei (9:06,66), met Gesa Felicitas Krause die met 9:07,51 vijfde werd in een dik Duits record.

Kogelstoten vrouwen
Vaak wordt er niet meer over de 20 meter gegooid, maar Gong Lijao uit China deed het in haar laatste poging van het Diamond League-seizoen: 20,31 meter, de eerste die dat dit jaar voor elkaar kreeg en gelijk een verbetering van het uit 1985 stammende meetingrecord van Natalia Lisovskaya uit, jawel, de Sovjet-Unie. De Amerikaanse Chase Ealy werd met 19,68m tweede, voor de 19,37m van de Duitse Christina Schwanitz.

Hoogspringen mannen
Het niveau was het hele jaar al niet geweldig en dat was nu niet anders: Andriy Protsenko uit Oekraïne won door als enige over 2,32 meter te springen. De Australiër Brandon Starc en de Bulgaar Tihomir Ivanov kwamen tot 2,30 meter, Starc deed dat met minder foutsprongen en werd dus tweede. De ooit zo fenomenale Qatarees Mutaz Essa Barshim, geplaagd door blessureleed, kwam niet verder dan 2,20 meter.

Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen mogelijk in centrum Amsterdam terecht

Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) heeft drie nieuwe mogelijke locaties voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam bekendgemaakt. Het gaat om panden op de Plantage Muidergracht, de Schepenbergweg en de Anderlechtlaan.

De mogelijke opvanglocatie op de Plantage Muidergracht, waar vroeger de Arbo- en Milieudienst zat, in het centrum is het grootst. Daar zouden volgens Groot Wassink 140 uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen worden opgevangen.

Oude school
Op de Anderlechtlaan in Nieuw-West, een oude school, zouden 70 ongedocumenteerden kunnen worden opgevangen. Op de Schepenbergweg in Zuidoost gaat het om 26 plekken.

Buurtbewoners worden later tijdens een informatiebijeenkomst door de wethouder en door ambtenaren over de plannen geïnformeerd. Mede op basis van de reacties tijdens die bijeenkomst beslist Groot Wassink of de opvanglocaties daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Meerdere panden
Er zijn eerder dit jaar al meerdere andere panden aangewezen als opvanglocatie. Groot Wassink wilde 450 uigeprocedeerde asielzoekers 24 uur per dag op kleinschalige locaties opvangen. Inmiddels is dit voor 302 ongedocumenteerden gelukt.

Er zijn dus nog zo'n 150 plekken nodig. Waarschijnlijk vallen daarom een of twee van de vandaag gepresenteerde drie locaties af.

EU-defensieministers praten in Helsinki over klimaat

De invloed van klimaatverandering op de stabiliteit en veiligheid in de wereld is vandaag uitgebreid aan de orde geweest. Dat gebeurde tijdens de Europese top voor defensieministers in het Finse Helsinki. De verandering van het klimaat leidt in toenemende mate tot natuurrampen en conflicten. Hierdoor wordt steeds vaker een beroep gedaan op de krijgsmachten van de EU-lidstaten.

Meerdere defensieministers waren daarom van mening dat klimaatverandering tegenwoordig ook op hun agenda thuis hoort. Er werd niet alleen gekeken naar deze nieuwe uitdaging, maar ook naar de impact van militaire inzet zelf op het klimaat.

Minder afhankelijk
Minister Ank Bijleveld-Schouten onderstreepte het belang van aandacht voor klimaatverandering. Ze schetste de Nederlandse ambitie op dit gebied: “De Nederlandse krijgsmacht wil in de toekomst minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen door de toepassing van hybride systemen, biobrandstoffen, elektrische systemen en door eigen energieopwekking. Speciaal hiervoor is een testbase gebouwd dat de nieuwste technologieën test in een militaire omgeving.” Het minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen kan de militaire inzetbaarheid versterken en leidt tegelijkertijd tot minder vervuiling. Bijleveld riep de lidstaten op om informatie hierover met elkaar te delen en om dit jaar al een aantal gemeenschappelijke Europese ambities vast te stellen. De EU gaf aan met het Europees Defensiefonds de ontwikkeling van milieuvriendelijke defensietechnologieën te stimuleren.

Maritieme zones
Naast klimaatverandering stond Artificial Intelligence (AI) op de agenda. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel en bieden kansen voor defensie. Nederland is voorstander van het toepassen van AI in defensiesystemen, maar minister Bijleveld vroeg nadrukkelijk de aandacht voor de ethische en juridische kanten van het gebruik van deze vorm van technologie.

In Helsinki werd ook gesproken over een voorstel van de EU om te komen tot Coordinated Martime Presences (CMP). Het idee is dat hiermee de voor de EU-lidstaten belangrijke maritieme zones zijn te bepalen. Daarnaast gaan de lidstaten met CMP onderling meer actuele informatie delen over de veiligheid in die zones. Dit komt de informatiepositie van de EU en dus ook van Nederland ten goede.

Pilot in Golf van Guinee
Nederland staat in principe positief ten opzichte van een pilot in de Golf van Guinee. Er moet volgens Bijleveld wel worden gekeken hoe CMP zich verhoudt tot reeds bestaande maritieme samenwerkingsinitiatieven van de EU en NAVO. Bijleveld wil daarbij zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande structuren.

De volgende vergadering is 12 november in Brussel.

Ackermann oppermachtig in eerste rit Ronde van Duitsland

Pascal Ackermann heeft de openingsetappe in de Ronde van Duitsland met sprekend gemak gewonnen. In de massasprint was de Duitser van BORA hansgrohe veel te snel voor Alexander Kristoff en Simone Consonni.

De eerste rit in de Ronde van Duitsland was er een voor de sprinters. Met Pascal Ackerman en Caleb Ewan kwamen twee topsprinters aan de start in Hannover, maar op het laatste klimmetje van de dag moest Ewan het peloton laten gaan. Ackermann kon het peloton wel volgen en maakte het in de straten van Halberstadt af na sterk voorbereidend werk van Rüdiger Selig. Alexander Kristoff kwam op gepaste afstand als tweede over de finish, voor zijn ploeggenoot Simone Consonni. Cees Bol kwam net te kort voor het podium en moest genoegen nemen met een vierde plaats. 

Ackermann is ook de eerste leider in de Ronde van Duitsland.

Ouders voor rechter vanwege uithongeren kinderen

Er werd gevreesd voor het leven van de Japanse kinderen, die op 20 juni 2018 in Limburg werden aangetroffen. Ze waren sterk vermagerd. Eén van hen werd zelfs met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht vanwege zeer ernstige ondervoeding. Vandaag zei de deskundige op zitting dat het gebrek aan voeding niet veel langer had moeten duren.

Het gezin met zeven kinderen tussen de 10 maanden en 14 jaar vestigde zich in februari 2018 in Molenschot bij Breda. Ze hadden ieder drie kinderen uit een eerder huwelijk en samen een baby. Na hun komst in Nederland volgden zorgmeldingen. Hulpverlening werd in gang gezet, ondanks de ontkennende houding van de ouders. Op 18 juni 2018 werden de kinderen voorlopig onder toezicht gesteld. In de vroege ochtend van 20 juni reed het gezin richting Duitsland. Tijdens een stop bij een tankstation in Limburg, vluchtte een van de kinderen de bus uit. De 12-jarige jongen werd sterk vermagerd, met vuile kleding en een blauw oog door de politie aangetroffen. Hij gaf (later met een tolk) aan zich zorgen te maken over zijn broertjes en zusjes en verklaarde de auto uit te zijn gevlucht omdat hij het niet langer meer volhield bij zijn ouders.

Uitgemergeld
De ouders werden in eerste instantie aangehouden voor het onttrekken van de kinderen aan het toezicht. Later volgde de veel zwaardere verdenking van poging doodslag. De kinderen moesten vanwege ernstige ondervoeding worden opgenomen in het ziekenhuis. Bij de gevluchte zoon werd zeer ernstig ondergewicht geconstateerd. Zijn lichamelijke conditie was zorgwekkend slecht; hij had lanugohaar over zijn gehele lichaam, op zijn hoofd broos haar en kale plekken, blauwe plekken in zijn gezicht en de jongen had een trage hartslag wat wijst op uitputting van het lichaam. Ook de andere kinderen vertoonden ernstige gezondheidsklachten zoals een zeer droge huid wat wijst op tekort van eiwitten en vetten, hongeroedeem, blauwe plekken, en een slecht gebit. Alleen de baby en het oudste kind waren in goede gezondheid. 

Opgesloten en mishandeld
De ouders moesten zich vandaag voor de rechter verantwoorden voor poging doodslag op vijf van de kinderen vanwege de conditie waarin ze werden aangetroffen. Ook zouden een aantal kinderen zijn mishandeld en twee van hen werden in de schuur of slaapkamer opgesloten. De officier van justitie sprak van zeer ernstige feiten. “Kinderen horen juist in de nabijheid van hun ouders veilig en geborgen te zijn. Zeker nu de kinderen in een volstrekt vreemd land zijn waar zij, behalve hun ouders, nauwelijks een andere sociale omgeving hebben. En waar zij hun weg naar hulpverlening niet kennen.” Het OM houdt het stel ten volle verantwoordelijk voor hun handelen. “Weliswaar geldt ook voor verdachten dat zij in een vreemd land waren, en daar mogelijk moeilijkheden door ondervonden, maar in het geval van de ouders is dat hun keuze.” Hij eiste voor de vader 48 maanden detentie omdat hij de kinderen vaker zou hebben mishandeld. De moeder hoorde 46 maanden tegen zich eisen.

De zes oudste kinderen wonen inmiddels bij hun grootouders in Japan, het jongste kind zou bij een Nederlands pleeggezin ondergebracht zijn. 

Volleybalsters sluiten groepsfase EK af met ruime winst tegen Hongarije

De Nederlandse volleybalsters hebben de groepsfase op het EK volleybal afgesloten met een 3-0 overwinning tegen gastland Hongarije. Door de 3-0 (25-17, 25-13, 25-15) zege heeft Oranje geen enkele set verloren in de groepsfase van dit EK.

Nederland had zich na de vorige wedstrijd tegen Estland al geplaatst voor de achtste finale en tegen Hongarije stond er dan ook weinig op het spel voor het team van bondscoach Jamie Morrison.

Oranje kwam geen moment in de problemen tegen het gastland Hongarije. Alleen in de derde set leek het even spannend te worden nadat Hongarije lang kon mee gaan, dankzij de slordigheden aan Nederlandse kant. Bij een 15-15 stand wonnen de Nederlandse volleybalsters op de service van Anne Buijs tien punten op rij en was de wedstrijd gedaan.

In de achtste finales speelt Nederland tegen Griekenland dat vierde werd in poule A. De Griekse volleybalsters verloren drie van de vijf wedstrijden en alleen tegen Frankrijk en Finland werd er gewonnen. De wedstrijd staat voor zondag op het programma.

Frenkie de Jong bekroont superseizoen met individuele prijs

Frenkie de Jong heeft donderdagavond bij de Champions League-loting de prijs voor beste middenvelder van het vorige seizoen gekregen. De speler van Barcelona, vorig jaar actief voor Ajax, bleef daarmee Jordan Henderson en Christian Eriksen voor, die ook in de race waren voor de individuele verkiezing.

"Het was een geweldige reis voor ons als ploeg", reageert De Jong op het podium in Monaco op zijn uitverkiezing. "We hadden veel getalenteerde spelers met veel kwaliteiten. Als je ons dan combineert, dan komen er mooie resultaten uit voort", zegt de middenvelder in de reactie op de vraag naar de sleutel van het succes van Ajax .

Ajax kende, mede onder aanvoering van De Jong, een zeer succesvolle Champions League-campagne, die gestopt werd in de halve finale tegen Tottenham Hotspur. De Jong had concurrentie van twee finalisten, want Henderson (Liverpool) en Eriksen (Tottenham) stonden op 1 juni tegenover elkaar in de eindstrijd.

De Jong is niet de eerste Nederlander die de prijs voor beste middenvelder in de wacht sleept: eerder werden ook Clarence Seedorf (2006/07) en Wesley Sneijder (2009/10) verkozen.

De prijs voor beste speler per linie wordt weer uitgereikt sinds het seizoen 2016/17, nadat de UEFA in 2011 was gestopt met de award.

Virgil van Dijk gekozen tot UEFA Men's Player of the Year

Virgil van Dijk is donderdagavond in Monaco gekozen tot UEFA Men's Player of the Year. De aanvoerder van Oranje troefde Lionel Messi en Cristiano Ronaldo af. Bij de vrouwen ging de prijs naar Lucy Bronze, de Engels international van Olympique Lyon.

Het is de eerste keer dat een Nederlander er met deze ereprijs vandoor gaat. In 2014 was Arjen Robben ook genomineerd voor de UEFA Men’s Player of the Year-award, maar de vleugelaanvaller eindigde destijds achter Cristiano Ronaldo en Manuel Neuer. Robben was de eerste Nederlander op het podium eindigde bij de verkiezing van de UEFA, die sinds 1998 wordt uitgereikt door de Europese voetbalbond.

Van Dijk is niet alleen de eerste Nederlander die beslag legt op de prijs, maar ook de eerste verdediger. Eerder op de avond werd de aanvoerder van Oranje al gekozen tot de beste verdediger van het afgelopen Champions League-seizoen, een verkiezing waarin hij Matthijs de Ligt en Trent Alexander-Arnold voorbleef. Van Dijk, die afgelopen seizoen met Liverpool beslag legde op de Champions League, is de opvolger van Luka Modric, die een jaar geleden de hegemonie van Messi en Ronaldo doorbrak.

Messi en Ronaldo waren ook dit jaar in de race voor de ereprijs, na sterke seizoenen in dienst van Barcelona en Juventus. “Ik ben heel trots hier te zijn, vooral met deze jongens die hier zitten”, zei Van Dijk vlak voor de uitslag bekend gemaakt werd. Ook De Jong en Matthijs de Ligt waren in de race om UEFA Men’s Player of the Year te worden, maar zij vielen in een eerdere schrifting al af. De van Ajax naar Barcelona overgestapte middenvelder werd eerder op de avond wel gekozen tot de beste middenvelder van het voorbije Champions League-seizoen.

Bij de vrouwen werd Bronze gekozen tot Europees voetbalster van het jaar. De verdedigster van Engeland en Olympique Lyon bleef ploeggenoten Ada Hegerberg en Amandine Henry voor. Vorig seizoen werd de Deense Pernille Harder gekozen tot Women’s Player of the Year, terwijl een jaar eerder de ereprijs naar Lieke Martens ging.

Capcom teaset nieuwe Resident Evil met website

Capcom heeft een nieuwe website online gezet met de naam Project Resistance, naar allle waarschijnlijkheid een nieuwe Resident Evil-game. Op de website valt het woord "RESISTANCE" te zien met 'RE' in verschillende kleuren, zoals dat ook in het logo van de RE2-remake het geval was.

Op 9 september komt er een teaser-trailer online van het nieuwe project en tevens zal de game in dezelfde week getoond worden op de Tokyo Game Show. Een handige Harry heeft alvast een aantal thumbnails weten te ontfutselen van het nog te verschijnen YouTube-filmpje. Soms is het mogelijk om voorbeeldplaatjes van ingeplande YouTube-filmpjes die nog niet online staan alvast te bemachtigen.

Erg veel is er verder niet uit op te maken maar we krijgen een indicatie van de setting, zo te zien zijn er zeer waarschijnlijk co-opmogelijkheden aanwezig.

Loting Champions League: Loodzware groep voor Bosz; Real clasht met PSG

De loting voor de groepsfase van de Champions League heeft donderdagavond in Monaco plaatsgevonden. Ajax werd in groep H geplaatst, terwijl er tal van fraaie affiches uit de loting van andere groepen rolde. Peter Bosz is met Bayer Leverkusen in een loodzware poule terechtgekomen met onder meer Juventus en Atlético Madrid.

Leverkusen zat in pot 3 en wist dus op voorhand dat het minimaal twee sterke tegenstanders kon verwachten. Uit pot 4 werd de ploeg van trainer Bosz gekoppeld aan Lokomotiv Moskou, de kampioen van Rusland. De loting betekent voor Cristiano Ronaldo een nieuwe confrontatie met Atlético Madrid, de club waar hij met stadsgenoot Real Madrid zo vaak tegen speelde.

De volledige loting:

Groep A:
Paris Saint-Germain (Fra)
Real Madrid (Spa)
Club Brugge (Bel)
Galatasaray (Tur)

Groep B:
Bayern München (Dui)
Tottenham Hotspur (Eng)
Olympiacos (Gri)
Rode Ster Belgrado (Ser)

Groep C:
Manchester City (Eng)
Shakhtar Donetsk (Oek)
Dinamo Zagreb (Kro)
Atalanta (Ita)

Groep D:
Juventus (Ita)
Atlético Madrid (Spa)
Bayer Leverkusen (Dui)
Lokomotiv Moskou (Rus)

Groep E:
Liverpool (Eng)
Napoli (Ita)
Red Bull Salzburg (Oos)
KRC Genk (Bel)

Groep F:
Barcelona (Spa)
Borussia Dortmund (Dui)
Internazionale (Ita)
Slavia Praag (Tsj)

Groep G:
Zenit Sint-Petersburg (Rus)
Benfica (Por)
Olympique Lyon (Fra)
RB Leipzig (Dui)

Groep H:
Chelsea (Eng)
AJAX (NED)
Valencia (Spa)
LOSC Lille (Fra)

Ajax mag niet klagen na loting van Champions League

Ajax weet welke teams het treft in de groepsfase van de Champions League. Het elftal van trainer Erik ten Hag werd donderdagavond bij de loting in Monaco in Groep H ingedeeld bij Chelsea, Valencia en Lille.

Het Chelsea van Frank Lampard werd uit Pot 1 aan Groep H toegevoegd. De club uit Londen kampt met een transferverbod inzake ingaande transfers, nam deze zomer afscheid van Eden Hazard en doet meer dan ooit beroep op jongere voetballers. Uit Pot 3 kwam Valencia, de nieuwe werkgever van Jasper Cillessen. De doelman maakte deze zomer de overstap van Barcelona naar Mestalla. Lille werd uit Pot 4 als laatste aan Groep H toegevoegd.

Ajax eindigde afgelopen seizoen als tweede in de groepsfase van de Champions League, in een groep met Bayern München, Benfica en AEK Athene. Het team van Ten Hag bleef ongeslagen in de zes groepsduels en eindigde op twaalf punten, twee minder dan Bayern. Ajax startte met een 3-0 zege op AEK en daarna volgde een 1-1 gelijkspel bij Bayern. De duels met Benfica leverden vier punten op: 1-0 in Amsterdam en 1-1 in Lissabon. Het weerzien met AEK eindigde in 0-2, waar de groepsfase werd besloten met een 3-3 gelijkspel tegen Bayern.

Ajax kende een valse start in de knockout-fase van het toernooi. Het eerste achtste finale-duel met Real Madrid ging met 1-2 verloren, maar in het Santiago Bernabéu volgde een 1-4 overwinning. In de kwartfinale tegen Juventus eindigde de eerste ontmoeting in Amsterdam in 1-1, waarna Ajax in Turijn met 1-2 zegevierde. De Amsterdammers startten de halve finale met een 0-1 zege bij Tottenham Hotspur, maar de return eindigde in extremis in een deceptie: 2-3.

Groep H:

Chelsea
Ajax
Valencia
Lille

Veltman zet handtekening onder nieuw contract bij Ajax

Joël Veltman heeft zijn contract bij Ajax verlengd, zo communiceren de Amsterdammers via de officiële kanalen. De 27-jarige verdediger lag nog vast tot medio 2020, maar hij heeft nu zijn handtekening gezet onder een verbintenis die hem tot medio 2021 in Amsterdam moet houden. Veltman werd eerder deze zomer in verband gebracht met een transfer, omdat West Ham United geïnteresseerd zou zijn geweest.

"Ik zit al vanaf mijn tiende bij Ajax. Bijna achttien jaar, een heel lange tijd. Maar als ik terugkijk is het alleen maar mooi geweest", reageert Veltman op de contractverlenging bij de regerend landskampioen uit Amsterdam. De verdediger plaatste zich met Ajax woensdagavond voor de groepsfase van de Champions League dankzij een 2-0 zege op APOEL Nicosia. Veltman werd door trainer Erik ten Hag in het centrum van de defensie geposteerd.

Veltman zei eerder deze transferperiode dat hij een avontuur in het buitenland wel zag zitten, met West Ham volgens de Daily Mail als belangrijke kandidaat om hem over te nemen. Een overgang naar the Hammers kwam echter nooit van de grond. De rechtsback annex centrumverdediger heeft er nu voor gekozen om nog minimaal twee seizoenen voor Ajax uit te komen.

Veltman doorliep de jeugdopleiding van Ajax en debuteerde in 2012 in de hoofdmacht van de Amsterdamse club. Hij veroverde in de afgelopen zeven seizoenen driemaal de landstitel en eenmaal de TOTO KNVB Beker. Daarnaast werd de prijzenkast aangevuld met tweemaal de Johan Cruijff Schaal.

Veltman kwam tot dusver tot 223 wedstrijden in het Ajax-shirt.

Herrada wint zesde etappe Vuelta, Teuns nieuwe leider

Jesus Herrada heeft de zesde etappe in de Vuelta a España gewonnen. In een sprint bergop was hij duidelijk sneller dan Dylan Teuns, die wel de nieuwe leider is in de Ronde van Spanje. De Belg neemt de leiderstrui over van Miguel Ángel López.

In een rit van bijna 200 kilometer waren in de rit van Mora de Rubielos naar Ares del Maestrat waren vier korte beklimmingen in het parcours opgenomen, twee in het begin en twee op het einde van de etappe. Na enkele mislukte uitvalpogingen van verschillende renners, was het Wout Poels die als eerste die een gaatje sloeg.

De Limburger van Ineos, die bezig is aan een teleurstellende Vuelta, had het gezelschap van Stéphane Rossetto en Lawson Craddock, maar op de tweede beklimming konden ze het tempo van Poels niet meer volgen. De renner van Ineos stond er alleen voor en besloot om zich weer terug te laten zakken tot het peloton.

Vervolgens trokken elf renners in de aanval, met daarbij Robert Gesink. De Nederlander van Jumbo-Visma had het gezelschap van tien anderen en samen had de kopgroep een voorsprong van één minuut op het peloton.

Ondertussen was er een grote valpartij in het peloton, met daarbij als belangrijkste slachtoffers Nicholas Roche (vijfde in het algemeen klassement) en Rigoberto Urán (zesde). Het tweetal moest de strijd staken net zoals Victor de la Parte en Hugh Carty.

Na de zware valpartij in het peloton liep de voorsprong van de kopgroep steeds meer op en met nog ruim dertig kilometer werd duidelijk dat de kopgroep zou gaan strijden voor de overwinning. Op Op 25 kilometer van de streep zag Tsgabu Grmay zijn kans. De Ethiopiër sloeg een mooi gat van een halve minuut en in eerste instantie reed alleen Nelson Oliveira er naar toe.

Het tweetal werkte goed samen en begon met een halve minuut voorsprong aan de slotklim van vijf kilometer, maar dat was nooit voldoende. Dylan Teuns en Jesús Herrada kwamen al snel aansluiten en niet lang daarna samen doorgaan. Teuns deed al het kopwerk omdat de Belg virtueel in de rode leiderstrui stond en zodoende een dubbelslag kon slaan, maar dat was buiten Herrada gerekend. De voormalig Spaans kampioen deed wat zijn broer Jose woensdag niet lukte. Hij Hij ging op 200 meter de sprint aan en Teuns had geen antwoord op de versnelling van de 29-jarige Spanjaard en pakte zodoende de eerste zege in een grote ronde. Gesink kwam als vierde over de meet op 21 seconden van Herrada.

Als troostprijs voor Teuns mag hij morgen de rode leiderstrui aantrekken. De Belg van Bahrain Merida heeft in het klassement een voorsprong van 38 seconden op David De La Cruz, die ook mee was in de vlucht. Voormalig rodetruidrager Miguel Ángel López staat op één minuut en hij heeft een voorsprong van veertien seconden op Primoz Roglic. Gesink is de nieuwe nummer zes van het algemeen klassement in dezelfde tijd als Nario Quintana, de nummer vijf.

Ajax vangt riante transfersom bij verkoop Dolberg aan OGC Nice

Kasper Dolberg heeft zijn transfer van Ajax naar OGC Nice afgerond. Daarmee komt er een einde aan een samenwerking tussen beide partijen, die uiteindelijk is uitgelopen op een teleurstelling. Ajax ontvangt een transfersom van 20,5 miljoen euro voor de 21-jarige spits, wiens contract nog doorliep tot medio 2022. Dolberg doorstond zonder problemen de medische keuring en verscheen woensdagochtend al op het trainingsveld in Zuid-Frankrijk. Hij heeft zijn handtekening gezet onder een vijfjarig contract bij de club van trainer Patrick Vieira.

Dolberg werd wekenlang gelinkt aan zijn nieuwe werkgever. Nice kon echter nog niet handelen omdat de club middenin een overname zat. Maandagavond maakte de club wereldkundig dat de overname door energieconglomeraat Ineos was afgerond, waarna er gehandeld kon worden op de transfermarkt. Ajax hield bovendien de boot af omdat Nice geen bankgarantie kon overleggen. Inmiddels is al het papierwerk afgerond en mag Dolberg zich voor de komende vijf jaar speler van Nice noemen. Na Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Rasmus Kristensen, Daley Sinkgraven, Lasse Schöne, Kostas Lamprou en Václav Cerny is Dolberg de achtste Ajacied die de club deze zomer verlaat.

De verwachtingen waren torenhoog toen Dolberg als jong talent door Ajax werd overgenomen van Silkeborg IF. Toen Arek Milik aan Napoli werd verkocht en directeur spelerszaken Marc Overmars geen nieuwe spits in huis haalde, deed trainer Peter Bosz een beroep op Dolberg en dat pakte goed uit. Het talent scoorde aan de lopende band en gooide hoge ogen in de Europa League. AS Monaco wilde toehappen en bood naar verluidt liefst vijftig miljoen euro, maar Ajax dacht goud in handen te hebben en liet hem niet gaan.

In de zomer van 2017 haalde Ajax Klaas-Jan Huntelaar terug naar Amsterdam. De routinier kreeg te horen dat hij gehaald werd als tweede spits, omdat Dolberg de eerste keus was. De Deen had echter moeite om zijn niveau te halen onder toenmalig trainer Marcel Keizer. De coach probeerde diverse varianten uit en liet Huntelaar en Dolberg zelfs een paar keer samenspelen, maar een succes werd dat nooit. Ook onder Erik ten Hag haalde de Deen zijn oude niveau niet meer. Mede door blessureleed kwam hij vorig seizoen niet verder dan 11 doelpunten in 25 Eredivisie-wedstrijden.

Dolberg stelde vorig seizoen ook teleur in de Champions League. Ten Hag koos uiteindelijk vaker voor een variant met Dusan Tadic in de spits, waarbij Huntelaar en Dolberg genoegen moesten nemen met een rol als invaller. In de voorbereiding op dit seizoen kreeg Dolberg het vertrouwen van de trainer en was hij nog trefzeker in de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. De spits stelde echter teleur en nadat hij tegen PAOK Saloniki geblesseerd uitviel, kwam hij niet meer in actie voor Ajax. Ten Hag liet hem vervolgens steevast buiten de wedstrijdselectie, met een transfer naar Nice als gevolg. TSG Hoffenheim had ook interesse en wilde hem huren, maar Dolberg wilde naar verluidt definitief breken met Ajax.

Diploma's voor 1e Peshmerga-opleiders

Voor het eerst zijn er in Irak Peshmerga-strijders geslaagd voor de cursus Master Instructor. Op het Menila Training Center vond vandaag de Graduation Ceremony plaats. 4 afgestudeerden mochten hun certificaten en badges in ontvangst nemen. De Master Instructors zijn opgeleid door Nederlandse instructeurs.

De Capacity Building Mission Iraq leidt niet alleen Peshmerga-eenheden op. Zij draagt sinds 2017 ook bij aan het opleiden van instructeurs om infanterie-eenheden te trainen. Dat gebeurt in de zogeheten Advanced Instructor Course (AIC). Die bevordert het zelfstandig maken van de Peshmerga-eenheden. Ze zijn dan immers in staat om zelf hun trainers op te leiden. Dit is nodig, omdat de Coalition Forces niet altijd in de Koerdische Regio blijven.

Eigen instructeurscapaciteit
Voor nog verdere zelfstandigheid is op 23 juni een nieuwe cursus gestart: de Master Instructors Course (MIC). De MIC leidt speciaal geselecteerde instructeurs op. Degenen die slagen kunnen op hun beurt instructeurs opleiden om de AIC-cursus te geven. Hierdoor zijn de Peshmerga in de toekomst in staat om hun eigen instructeurscapaciteit uit te breiden.

De hoogste Nederlandse militair bij de missie, luitenant-kolonel Rienk Sijbrandi zei dat de geslaagden "een vitaal onderdeel zijn voor de training van de Peshmerga in de komende jaren. Jullie zijn de best of the best. Ik feliciteer jullie namens alle aanwezigen met jullie uitmuntende prestatie."

Wietexperiment met tien genomineerde gemeenten nader uitgewerkt

De invulling van het experiment gesloten coffeeshopketen wordt met de volgende tien genomineerde gemeenten uitgewerkt: Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad. Deze gemeenten zijn naar voren gekomen op basis van advies van de Adviescommissie Experiment gesloten cannabisketen onder leiding van prof. dr. Knottnerus.

Afgelopen week hebben minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Bruins voor Medische Zorg en Sport al een eerste keer gesproken met de tien gemeenten over de nadere invulling van hun (mogelijke) deelname aan het wietexperiment.

Dat schrijven minister Grapperhaus en minister Bruins vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. In het regeerakkoord staat dat het experiment met cannabisteelt voor recreatief gebruik in de gesloten coffeeshopketen wordt uitgevoerd in zes tot tien gemeenten. Het kabinet is zowel de Commissie-Knottnerus als de betrokken burgemeesters zeer erkentelijk voor de getoonde inzet voor het experiment.

Strandlijk blijkt vermiste zwemmende Pool (25) te zijn

Wandelaars troffen donderdagochtend 29 augustus rond 07.30 uur op het strand van Kijkduin een overleden persoon aan. Na het politieonderzoek bleek het te gaan om de 25-jarige Poolse man die zondagmiddag 25 augustus vermist raakte tijdens het zwemmen in de zee bij Ter Heijde. Zijn familie in Polen is in kennis gesteld.

Na de melding startten specialisten van het team Forensische Opsporing op het strand hun onderzoek. Hieruit bleek dat de overleden persoon de 25-jarige Poolse man is die hier afgelopen weekend op bezoek in Nederland was. De man werd zondagmiddag voor het laatst gezien toen hij ging zwemmen in de zee bij het nabij Kijkduin gelegen Ter Heijde. Nadat er alarm was geslagen over zijn vermissing zochten de hulpdiensten op zondag en maandag op zee naar hem, maar zonder resultaat.

Strandlijk blijkt van vermiste zwemmende Pool (25) te gaan (Afbeelding: Politie)
Strandlijk blijkt van vermiste zwemmende Pool (25) te gaan (Afbeelding: Politie)

70-jarige man dacht te gaan daten, maar kwam bedrogen uit

De recherche hield afgelopen dinsdag twee mannen van 21 jaar uit Enschede aan. De twee worden ervan verdacht dat ze in de avond en nacht van donderdag 8 op vrijdag 9 augustus een 70-jarige inwoner van Gelderland hebben mishandeld en afgeperst. Het onderzoek is nog in volle gang. De politie sluit niet uit dat er nog meerdere aanhoudingen volgen.

Groot geldbedrag weggesluisd
Eind juli 2019 kwam de 70-jarige man op de een datingsite in contact met een vrouw. Nadat ze een tijdje contact met elkaar hadden werd een date gepland. Op 8 augustus reed de man naar Enschede. Toen hij aankwam op de afgesproken locatie in de Wesselerbrink, werd hij belaagd en mishandeld door twee mannen. Onder dwang werd hij vervolgens in zijn auto rondgereden en moest hij zijn pinpas en pincode afstaan. Daarna werd geld van zijn rekening gepind. Ook lukte het de verdachten om toegang te krijgen tot het internetbankieren van de man. Vervolgens sluisden ze een groot bedrag weg.

Meer betrokkenen bij het misdrijf
In het rechercheonderzoek kwamen al snel de twee verdachten naar voren. Na hun aanhouding zijn ze ingesloten voor verhoor. Het onderzoek gaat ondertussen volop door. De politie sluit niet uit dat er nog meer mensen bij het misdrijf zijn betrokken en dat er mogelijk nog meer aanhoudingen gaan volgen.

Vorig jaar bijna 67.000 dieren onverdoofd geslacht

In 2018 werden in Nederland 66.858 dieren onverdoofd geslacht, blijkt uit het antwoord van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op een Wob-verzoek van Wakker Dier. De NVWA registreert het aantal dieren dat “onverdoofd wordt aangesneden”.

In 2018 zijn volgens de NVWA in Nederland 1.283 kalveren, 10.849 runderen, 2.025 geiten, 47.154 schapen en 5.547 lammeren onverdoofd geslacht. Importcijfers van onverdoofd geslachte dieren worden niet door de NVWA bijgehouden.

Stress en pijn
Wakker Dier wil een einde aan onverdoofd slachten. Een goede verdoving moet voor alle dieren verplicht worden. “Onverdoofde slacht gaat gepaard met veel stress en pijn. Dat is onder alle omstandigheden, ritueel of anderzijds, onaanvaardbaar,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Immoreel
“In onze maatschappij zijn we het erover eens dat het immoreel is om dieren bij volle bewustzijn de keel door te snijden,” aldus Hilhorst. “Maar we stappen daarvan af als het om halal of koosjer geslacht vlees gaat. Daar zijn de dieren de dupe van.”

Reversibele verdoving
Andere landen beschermen de dieren beter. Zo kent Vlaanderen sinds begin dit jaar een verbod op onverdoofd slachten. En dat kan zeker ook in Nederland werken. De overheid zou een reversibele verdoving verplicht kunnen stellen bij de rituele slacht. Dat is een verdoving waaruit een dier weer wakker kan worden. Maar voordat dit gebeurt, wordt het dier geslacht. Op die manier kan het dier dus verdoofd én ritueel geslacht worden.

2 arrestaties voor explosies shishalounges Rotterdam

aterdag 23 maart plaatste een man handgranaten bij een souvenirwinkel op de Schiedamseweg. Donderdag 28 maart was er een ontploffing bij een shishalounge op de Schiedamsedijk. De politie startte een onderzoek en kreeg al snel het vermoeden dat er een verband was. Dankzij een DNA-hit kon de politie vorige week een 29-jarige man uit Den Haag en een 27-jarige Amsterdamse aanhouden voor beide zaken.

Zaterdagochtend 23 maart rond 9.00 uur viel een voorbijganger op de Schiedamseweg iets op; bij een souvenir- en waterpijpenwinkel zaten twee handgranaten aan het rolluik vast. De politie startte een onderzoek.

De daarop volgende donderdag zorgde een explosief voor schade aan een shishalounge aan de Schiedamsedijk en een aantal geparkeerde auto’s. Een vrouw ontdekte die ochtend dat haar auto een kapotte ruit had. Dat bleek bij twee andere auto’s ook het geval. Er werden bij het rolluik van de horecagelegenheid fragmenten van een ontploft explosief gevonden. Hierop werd ook naar dit voorval een onderzoek gestart. Daaruit ontstond bij de politie het vermoeden dat er een verband is tussen deze twee incidenten.

De hulp van het publiek werd ingeroepen, via een buurtonderzoek, maar ook via social media, Bureau Rijnmond en Opsporing Verzocht. Daarnaast werd zoveel mogelijk onderzoek verzamelt via technisch en forensisch onderzoek. Uiteindelijk gaf een DNA-hit de doorslag en konden dinsdag 13 augustus een 29-jarige man uit Den Haag en een 27-jarige vrouw uit Amsterdam aanhouden. De man is voorgeleid en voor 90 dagen in bewaring gegaan. De vrouw mag het onderzoek in vrijheid afwachten.

2 arrestaties voor explosies shishalounges Rotterdam (Afbeelding Politie)
2 arrestaties voor explosies shishalounges Rotterdam (Afbeelding Politie)

Verkrachtingsverdachte krijgt na 22 jaar taakstraf door verzuim OM

In een verkrachtingszaak die 22 jaar geleden plaatsvond in het Amsterdamse Vondelpark, heeft de rechtbank aan de nu 49-jarige dader een gevangenisstraf van één jaar opgelegd. Die straf is grotendeels voorwaardelijk: omdat het Openbaar Ministerie de zaak al die tijd heeft laten liggen en omdat de man verder nooit is veroordeeld voor zedendelicten.

In 1997 werden in het Amsterdamse Vondelpark meerdere vrouwen verkracht. Op basis van de verklaringen van de slachtoffers werd destijds de man, die nu is veroordeeld, aangehouden. Het openbaar ministerie (OM) deed geen vergelijkend onderzoek met het DNA-profiel uit het bloed dat de man toen vrijwillig afstond en vervolgde hem niet.

Coldcaseteam
Een zogeheten coldcaseteam van de Amsterdamse politie onderzocht in 2017 de zaak opnieuw en daarbij kwam de man weer in beeld als verdachte. Ditmaal werd wel vergelijkend DNA-onderzoek verricht op sperma dat in het lichaam van het slachtoffer was aangetroffen, wat een match opleverde met het DNA van de man. Voor verkrachting geldt geen verjaringstermijn en dus kon het OM de zaak alsnog vervolgen. De rechtbank oordeelt, mede op basis van het DNA-bewijs, dat de man de dader moet zijn geweest en legt hem een gevangenisstraf op van één jaar, waarvan het grootste deel voorwaardelijk. Alleen de tijd die de man in voorarrest doorbracht, wordt onvoorwaardelijk opgelegd. De man hoeft dus niet meer terug de gevangenis in, tenzij hij zijn voorwaarden schendt. De man moet zich onder psychologische behandeling stellen. Ook krijgt hij daarnaast een taakstraf van 240 uur.

Redelijke termijn
Hoewel de rechtbank zich realiseert dat een ernstig feit als verkrachting ook na 22 jaar nog steeds veel impact heeft op de maatschappij en kan hebben op een slachtoffer, moet een dergelijke overschrijding van de redelijke termijn, doordat het OM de zaak al die jaren heeft laten liggen, consequenties hebben voor de strafmaat. Het OM heeft in 1997 immers verzuimd DNA-vergelijkend onderzoek te verrichten. Wanneer het OM een strafzaak vervolgens 22 jaar lang op de plank laat liggen, moet dat – ook volgens jurisprudentie van de Hoge Raad – gevolgen hebben voor de strafmaat.

Vergelding of preventie
Daarbij heeft de rechtbank overwogen welk doel strafoplegging heeft. In het algemeen kunnen 2 doelen gediend zijn: vergelding en preventie. Uit de verklaring van aangeefster van 13 augustus 2019, waaruit blijkt dat zij geen wrok of woede naar verdachte toe koestert, concludeert de rechtbank dat vergelding in mindere mate aan de orde is. Preventie is dan het belangrijkste doel. De man is de afgelopen 22 jaar verder niet veroordeeld voor zedendelicten. Om een eventueel recidiverisico te verkleinen, legt de rechtbank aan de man de voorwaardelijke gevangenisstraf op met de verplichting zich te laten behandelen.

Veel gameplay van Greedfall getoond

De RPG GreedFall van Spiders Studio heeft een uitgebreide gameplayvideo gekregen waarin je een kwartier kunt zien hoe het spel speelt.

Zoals deze gameplay laat zien, herbergt de wildernis van GreedFall veel vreemde en gevaarlijke wezens, vooral in het donker. Er zijn meerdere manieren om ze te overwinnen. Experimenteer bij het selecteren van je vaardigheden en probeer vuurwapens, magie, alchemie en meer uit.

Verspreid over de vele open gebieden van GreedFall vind je verschillende plaatsen om je kamp op te zetten. Daar heb je toegang tot een werkbank om je gear aan te passen, waarbij je onderdelen vervangt om zowel het uiterlijk als de statistieken van het item te veranderen. Die plekken zijn ook een uitstekende gelegenheid om met je teamleden te praten en ze beter te leren kennen. Je leven kan er van afhangen.

GreedFall komt 10 september 2019 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Maak je eigen gebieden in Atelier Ryza

Koei Tecmo en Gust Studios hebben vandaag nieuwe gameplay-details over de komende titel Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout onthuld. Aspirant-alchemisten gaan hun avontuur met Ryza en haar groep vrienden niet alleenmet  een verbeterd gevechtssysteem aan, ze kunnen ook speciale nieuwe Gathering Locations verkennen en delen.

Ryza en haar groep vrienden ontdekken op hun avontuur allerlei exotische nieuwe locaties, waaronder plekken die ze zelf gemaakt hebben. In Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout kunnen spelers speciale flesjes verzamelen, die door middel van het Synthesis-systeem in de game gecombineerd kunnen worden met andere materialen om zo nieuwe Gathering Spots te creëren vol met rauwe grondstoffen. Afhankelijk van welke ingrediënten hierin gebruikt worden kan de omgeving drastisch veranderd worden. Zo kan Plant Essence bijvoorbeeld een magisch bosgebied maken, terwijl Bomb een vulkanisch gebied vol lava tevoorschijn tovert. Zodra het gebied gemaakt is wordt er een wachtwoord met vier letters aan gekoppeld, waarna het gedeeld kan worden met vrienden op social media; andere gamers kunnen nu exact hetzelfde gebied verkennen.

De bewoners van deze locaties zijn wezens en vijanden waar Ryza en haar vrienden het tegen op nemen. Het nieuwe en verbeterde Real-Time Tactical Battle System zorgt ervoor dat gevechten doorgaan, zelfs terwijl acties gekozen worden. Skills, Critical Attacks en Abilities kan je buiten jouw beurt om gebruiken door middel van Quick Actions, waarvoor je Action Points nodig hebt. Alle Party Members delen deze punten, dus het is van belang om ze strategisch in te zetten om zo de overhand te krijgen in gevechten. Terwijl de AP Gauge zich vult zullen spelers ook hun in-battle Tactics Level verhogen. Een hoger Tactics Level van de Party zorgt ervoor dat ze sterke aanvallen en special combos kunnen gebruiken.

Door gevechten heen kunnen Party Members ook Action Orders aan andere leden geven. Deze bevelen vragen specifieke acties zoals ‘voer een fysieke aanval uit’. Als het bevel gevolgd is, kan het personage die het gaf een opvolgaanval doen met een krachtige Skill; een Ability die geen AP consumeert.

Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout komt 1 november 2019 uit op Nintendo Switch, PlayStation 4 en op pc via Steam.

Agenten bespuugd en met de dood bedreigd

Na een mishandeling van een stadsgenoot op de Spoorlaan in Tilburg is woensdag een 34-jarige Tilburger aangehouden. De verdachte is onder flink verzet naar de cel gebracht, waarbij hij 3 agenten in hun gezicht heeft gespuugd en hen met de dood heeft bedreigd.

Rond 18.30 uur kregen agenten een melding van een mogelijke vechtpartij. Ter plaatse bleek dat de verdachte een man tegen zijn hoofd had geschopt. De man is hierop aangehouden en meegenomen naar het cellencomplex.

Tijdens de reguliere insluitprocedure, waarbij de verdachte onder andere het touwtje uit zijn broek moeat verwijderen, verzette de man zich hevig. Hij werd door agenten naar de grond gebracht maar wist hen toch te raken als hij spuugt in hun richting. Ook bedreigde hij hen meerdere malen met de dood. Een van de agenten liep door het verzet van de verdachte letsel aan zijn hand op.

De man bleef agressief en is uiteindelijk onder flink verzet naar zijn cel gebracht. Hij zal vrijdag worden voorgeleid.

Breda
Ook in Breda was het raak. Daar werd afgelopen nacht op de Delpratsingel een verdachte aangehouden in verband met belediging van agenten. Een andere verdachte is gevlucht. Bij de aanhouding is een van de agenten in zijn gezicht gespuugd.

Omstreeks 01.15 uur zagen agenten een 24-jarige man uit Oosterhout achter een boom vandaan komen en naar zijn auto lopen. Zij besloten hierop om in gesprek te gaan met de man. Tijdens de controle kon hij echter geen identiteitsbewijs overhandigen. Zijn 21-jarige vrouwelijke passagier uit Breda kon dit wel. Beide personen waren niet meewerkend en werden gevorderd om weg te gaan.

Nadat de agenten weg reden kwamen zij erachter dat zij het identiteitsbewijs van de vrouw nog bij zich hadden. De agenten besloten hierop terug te rijden om deze terug te geven. Toen zij in de buurt van beide verdachten kwamen werden zij meerdere malen uitgescholden. De agenten besloten om beide verdachten aan te houden voor belediging.

De man vluchtte echter het Valkenbergpark in, de vrouw is aangehouden. Tijdens het omdoen van de handboeien richtte de vrouw zich naar een van de agenten en spuugde de agent in zijn gezicht. De vrouw is naar het cellencomplex gebracht voor verhoor. De man is vannacht niet meer aangetroffen.

Pokťmon Trading Card krijgt Cosmic Eclipse-uitbreiding

De Pokémon Trading Card Game krijgt een nieuwe uitbreiding: Sun & Moon—Cosmic Eclipse. Deze verschijnt op 1 november wereldwijd in de winkels.

In Sun & Moon—Cosmic Eclipse maken twee nieuwe Tag Team-trio's hun opwachting: de combinatie van de Mythische en Legendarische Pokémon Arceus & Dialga & Palkia-GX en de schattige maar sterke Togepi & Cleffa & Igglybuff-GX. Deze zijn voor het eerst gepresenteerd tijdens het Pokémon Wereldkampioenschap 2019. Daarnaast bevat de uitbreiding nieuwe Tag Team Supporter-kaarten, waarbij op één Trainer-kaart twee personages staan, zoals Red & Blue en Cynthia & Caitlin. Er komen speciale versies van bepaalde kaarten met afbeeldingen van Pokémon en hun Trainers.

Andere highlights van Sun & Moon—Cosmic Eclipse zijn:

  • Negen nieuwe Tag Team Pokémon-GX
  • Zeven extra Pokémon-GX
  • Meer dan twintig Trainer-kaarten en een nieuwe Special Energy-kaart

Fans die vóór de lancering Sun & Moon—Cosmic Eclipse willen spelen, kunnen dat doen tijdens een van de vele voorintroductietoernooien van 19 tot en met 27 oktober. De dichtstbijzijnde deelnemende onafhankelijke winkelier vind je op pokemon.com/locator/.

Zodra Sun & Moon—Cosmic Eclipse uitgebracht is, zullen kaarten hieruit ook beschikbaar zijn in de Pokémon TCG Card Dex-app. Hiermee kun je eenvoudig online browsen en kaarten uit de Pokémon TCG-serie Sun & Moon ontdekken.

Om te vieren dat Solgaleo en Lunala een team gaan vormen in de Pokémon TCG, kunnen spelers Shiny Lunala verkrijgen in hun exemplaar van Pokémon Ultra Sun of Pokémon Sun en Shiny Solgaleo in Pokémon Ultra Moon of Pokémon Moon. Trainers kunnen van 1 oktober tot en met 15 november downloadcodes verkrijgen bij deelnemende winkeliers.

Voor Shiny Lunala geldt in Pokémon Ultra Sun of Pokémon Sun het volgende:
Level: 60
Aanvallen: Moongeist Beam, Psyshock, Moonblast, Moonlight

Voor Shiny Solgaleo geldt in Pokémon Ultra Moon of Pokémon Moon het volgende :
Level: 60
Aanvallen: Sunsteel Strike, Zen Headbutt, Noble Roar, Morning Sun

Solgaleo & Lunala (Foto: Pokémon Company)Togepi & Cleffa & Igglybuff-GX (Foto: Pokémon Company)

KT Racing vertelt meer over leveldesign en physics van WRC 8

Bigben en KT Racing bieden ons een nieuwe blik achter de schermen van WRC 8, de officiële videogame van het FIA World Rally Championship. Via twee lief-dagboeken vertellen Amaury Beyris, art director bij KT Racing, en Jérémy Lolieux, physics designer, meer over het level-design en de physics van de game.

In de eerste video over level-design, vertelt Amaury Beyris over elke stap in het proces van het creëren van een rally. Van het raadplegen van de database tot het bereiken van een 1:1-schaal en reproduceren van herkenningspunten, elk detail is belangrijk voor het nabootsen van het uiterlijk en de sfeer van de speciale stages en rally’s. WRC 8 bevat ook de unieke terreinkenmerken en weersomstandigheden van elk land, en hebben deze een realistische invloed op het racen, de wagen set-up, bandenkeuze en nog veel meer.

In de tweede video vertelt Jérémy Lolieux over enkele van de belangrijkste physics-verbeteringen in WRC 8, vergeleken met de vorige editie. Dankzij de samenwerking met Citroën Racing-monteurs en rallycoureurs, konden de ontwikkelaars de physics engine opnieuw ontwerpen en verfijnen voor de meeste aspecten van de wagen: transmissie, differentiëlen, turbo, grip, gedrag van ophanging en banden, enz. Door al deze elementen in het spel te verwerken en voorspelbaar rijgedrag te creëren, kunnen spelers genieten van een realistische ervaring en meer intuïtieve controle over de auto.

WRC 8 heeft nieuwe off-road physics voor alle ondergronden, een compleet herziene Career Mode, extreme en dynamische weersomstandigheden, 52 teams, 14 landen, meer dan 100 speciale stages, wekelijkse uitdagingen en een eSports-stand. 

WRC 8 verschijnt op 5 september 2019 voor PlayStation 4, Xbox One en pc en in november voor Nintendo Switch.

Vier Nederlandse boten naar finales WK roeien

Op het wereldkampioenschap roeien in het Oostenrijkse Linz-Ottensheim was het donderdag al met al een prima dag voor de Nederlandse vloot. Vier boten, allemaal in olympische disciplines, plaatsten zich voor de finale.

De Holland Acht moest de herkansingen roeien en de Nederlandse mannen lieten er geen gras over groeien. Ze pakten gelijk de leiding en hielden die tot en met de finish vast, waardoor de ploeg zich voor de finale plaatste. Daar doen zes boten mee, de beste vijf plaatsen zich voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokyo.

Dat olympische ticket is al binnen voor onder meer Marieke Keijser en Ilse Paulis, die zich in de lichte dubbel-twee met overtuigende winst in de halve finales naar de eindstrijd roeiden. Dat deden Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester in de vier-zonder ook en ook zij mogen daardoor naar de Spelen.

In de dubbel-vier kwamen Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers en ook dat kwartet overtuigde: ze wonnen met enige afstand en plaatsten zich voor de finale én de Spelen. De lichte skiff is niet olympisch, maar met een derde plek in haar halve finale plaatste Martine Veldhuis zich wel voor de WK-finale.

De vrouwen in de acht kwamen er geen moment aan te pas en zullen de Spelen moeten halen door in mei volgend jaar in Lüzern de top-2 te halen op het OKT. Vincent van der Want, Boudeweijn Roell, Jan van der Bij en Nelson Ritsema moeten in de vier-zonder vechten om de top-2 van de B-finale te halen, dan mogen ze naar de Spelen. In de halve eindstrijd werden ze vrij kansloos vijfde.

Destroy All Humans

Toen Destroy All Humans werd aangekondigd, was ik even verbijsterd. Ik had niet verwacht dat Crypto 137 zou terugkomen als remake. Toen de game uitkwam in 2005 en later de poort in 2016, had ik niet verwacht dat ze hem nog een keer zouden uitbrengen in 2020. Ik was dan ook in de veronderstelling dat dit een makkelijke hd poort zou worden om toch nog wat geld uit de franchise te persen. Maar dit blijkt niet het geval te zijn.

Bottas rijdt ook in 2020 voor Mercedes

Zojuist heeft het team van Mercedes bekendgemaakt dat Valtteri Bottas zijn stoeltje bij Mercedes ook in 2020 behoudt. De geruchten hierover deden al langer de ronde, maar nu is het dan ook officiëel.

Wat dit betekent voor Esteban Ocon is nog niet bekend, al zou hij volgens de geruchtenmolen volgend jaar naast Ricciardo rijden voor het team van Renault. Dat zou betekenen dat Nico Hulkenberg voor volgend jaar nog geen plekje heeft in de Formule 1.

Eerder vandaag werd al bekend dat het seizoen in 2020 in totaal 22 races zal hebben, met maar liefst zeven keer een back-to-back. De race op circuit Zandvoort zal plaatsvinden op 3 mei.

Serena Williams met moeite door op US Open, Venus onderuit

Tennisster Serena Williams staat in de derde ronde van de US Open. Dat ging niet vanzelf voor de als achtste geplaatste zesvoudig kampioene, die met haar 17-jarige landgenote Cate McNally (WTA-121) een toptalent tegenover zich trof. De tiener won brutaal de eerste set, maar daarna moest ze toch haar meerdere erkennen in haar meer dan twee keer zo oude landgenote: 5-7, 6-3, 6-1.

Voor Serena's zus Venus Williams, afgezakt naar de 52e plek op de wereldranglijst, is het toernooi wel voorbij. De winnares van 2000 en 2001 was een maatje te klein voor de als vijfde geplaatste Oekraïnse Elina Svitolina: 6-4, 6-4.

De nummer twee van de wereld, de Australische Ashleigh Barty, klopte thuisspeelster Lauren Davis met 6-2, 7-6 (2), terwijl de Amerikaanse Madison Keys - verliezend finaliste van twee jaar geleden - Zhu Lin terug naar China stuurde.

PSV neemt na jaar alweer afscheid van Trent Sainsbury

Trent Sainsbury heeft PSV verlaten. Maccabi Haifa meldt via de officiële kanalen dat de verdediger voor twee jaar heeft getekend bij de club uit Israël. Sainsbury sloot zich vorig jaar zomer op voorspraak van trainer Mark van Bommel aan bij de Eindhovenaren, maar de stopper heeft nooit weten te imponeren in het Philips Stadion.

De Australiër werd een jaar geleden overgenomen van Jiangsu Suning, maar de verdediger kwam in zijn eerste seizoen in Eindhovense dienst niet verder dan een handvol optredens in de Eredivisie. Volgens het Eindhovens Dagblad had Sainsbury drie opties op tafel liggen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Maccabi Haifa, zo meldt de club donderdagochtend.

Door de komst van Timo Baumgartl van VfB Stuttgart en de terugkeer van Daniel Schwaab leek Sainsbury wederom weinig minuten te gaan maken bij PSV dit seizoen. De 27-jarige stopper kreeg deze week toestemming om af te reizen naar Israel, waarna de laatste details werden gladgestreken. Sainsbury speelde in totaal tien wedstrijden voor de Eindhovenaren.

Volgens het Eindhovens Dagblad vertrekt de 44-voudig international transfervrij bij PSV. De Eredivisionist wilde meewerken aan een dergelijke stap, aangezien de club nu af is van zijn salaris.

Sainsbury kwam tijdens het eerste competitieduel van dit seizoen met FC Twente voor het laatst in actie voor de ploeg van Van Bommel.

'Miljoenentransfer Depay lonkt na afwijzing uit Madrid'

Memphis Depay staat nog altijd nadrukkelijk op de radar van AC Milan. De Italiaanse club was de afgelopen tijd druk bezig om Ángel Correa in te lijven, maar Atlético Madrid verlangt een fors bedrag voor de aanvaller. Milan kijkt nu naar alternatieven, waarbij de Oranje-international van Olympique Lyon bovenaan het lijstje staat, aldus Tuttosport .

Volgens Cadena COPE heeft Atlético het laatste bod van Milan op Correa naar de prullenbak verwezen. De Spaanse topclub verlangt een minimumbedrag van 45 miljoen euro, een transfersom die Milan iets te gortig vindt. De transfer van de 24-jarige Argentijn naar de Serie A staat nu op losse schroeven, waardoor Milan andere opties overweegt.

Depay werd in de voorbije transferperiodes al gelinkt aan i Rossoneri en de club zou nu wederom kunnen uitkomen bij de Nederlander. De 25-jarige buitenspeler annex spits van Lyon wordt getaxeerd op ongeveer veertig miljoen euro. Milan zou aan dit bedrag kunnen voldoen middels verschillende bonusconstructies, zo klinkt het.

De aanvaller speelt sinds januari 2017 voor de Franse topclub, nadat men circa zestien miljoen euro had overgemaakt aan Manchester United. Sindsdien heeft de 46-voudig international 119 wedstrijden afgewerkt voor les Gones , met 42 goals en evenzoveel assists als resultaat. Depay ligt nog tot de zomer van 2021 vast in Frankrijk.

Grand Prix van Nederland op 3 mei 2020

De Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort wordt op zondag 3 mei 2020 verreden. Dankzij hoofdsponsor Heineken heet de GP de Heineken Dutch Grand Prix. De FIA moet de kalender in oktober nog goedkeuren maar dat is normaal gezien een formaliteit.

Op de Formule 1-kalender van 2020 staan 22 races. Nooit eerder werden er in een seizoen zoveel F1-races gehouden. Het seizoen begint op 15 maart in Australië en eindigt op 29 november in Abu Dhabi. Naast de terugkeer naar het circuit in de Nederlandse duinen is ook Vietnam nieuw op de kalender.

Zorgen om schouder Djokovic ondanks winst, Federer met moeite door

Tennisser Novak Djokovic staat in de derde ronde van de US Open. De drievoudig eindwinnaar en titelverdediger had het niet altijd even makkelijk tegen de Argentijn Juan Londero (ATP-56), vooral omdat de mondiale nummer één flink last had van zijn schouder. Djokovic werd eraan behandeld en won in dik twee uur wel: 6-4, 7-6 (3), 6-1.

De als derde geplaatste Roger Federer, die het toernooi in 2008 voor de vijfde keer op rij en tot nu toe laatste keer won, kende een stroeve start tegen Damir Dzumhur. De Bosnische nummer 99 van de wereld won set één, maar moest daarna toch zijn meerdere erkennen in de Zwitserse grootheid: 3-6, 6-2, 6-3, 6-4.

Van de grote drie kwam alleen Rafael Nadal de dag zonder grote moeite door. De Spaanse nummer twee van de wereld klopte de Australiër John Millman met 6-3, 6-2, 6-2. Kei Nishikori (7) stuurde de Amerikaan Bradley Klahn in een kleine drie uur naar huis (6-2, 4-6, 6-3, 7-5), terwijl de jonge Canadees Denis Shapovalov het duel met zijn uiterst talentvolle landgenoot Felix Auger-Aliassime (18) overtuigend won: 6-1, 6-1, 6-4.

Winnend Club Brugge bewijst Nederlands voetbal uitstekende dienst

Club Brugge heeft het Nederlands voetbal een uitstekende dienst bewezen met het oog op de coëfficiëntenranglijst. De Belgische topclub schakelde het Oostenrijkse LASK Linz uit door ook de return winnend af te sluiten: 2-1. Slavia Praag heeft zich ten koste van CFR Cluj verzekerd van een plaats in de groepsfase van de Champions League.

Club Brugge - LASK Linz 2-1
De Belgische topclub verschafte zich een week geleden een uitstekende uitgangspositie, door in Oostenrijk met 0-1 te winnen. Met Ruud Vormer aan de aftrap begon Club Brugge met aanvallende intenties aan de wedstrijd, wat resulteerde in mogelijkheden voor David Okereke en Loïs Openda. Na 26 minuten leek Vormer de openingstreffer aan te tekenen, maar zijn treffer werd geannuleerd wegens buitenspel. Kort na rust voorkwam Simon Deli namens Club Brugge een Oostenrijkse treffer, door de bal van de doellijn te halen.

Nadat Percy Tau eerst nog de paal geraakt had, was het na zeventig minuten raak voor de thuisploeg. Hans Vanaken was het eindstation van een snelle counter en kopte de openingstreffer tegen de touwen. De wedstrijd was echter nog niet gespeeld, want een kwartier voor tijd kwam LASK Linz terug in het duel door een benutte strafschop van Klauss. Na een rode kaart voor aanvoerder Gernot Trauner kwam LASK Linz in de laatste minuten nog met tien man te staan en daar maakte Club Brugge gebruik van. Invaller Dennis stond net één minuut in het veld toen hij de eindstand op 2-1 bepaalde.

Slavia Praag - CFR Cluj 1-0
Zonder Mick van Buren in de basiself verdedigde Slavia Praag in eigen stadion een uit Roemenië meegenomen voorsprong, daar de Tsjechen een week geleden met 0-1 wisten te winnen van Cluj. Na een kwartier spelen was de eerste kans voor de bezoekers, toen Mario Rondón in een gevaarlijke positie opdook. Slavia Praag kwam vervolgens beter in de wedstrijd, wat resulteerde in mogelijkheden voor Lukás Masopust en Milan Skoda. De in de Tsjechische hoofdstad aanwezige fans moesten echter tot na rust geduld hebben voordat er wat te juichen viel.

Jan Boril werd op fraaie wijze bediend door David Hovorka en tekende voor de openingstreffer, waarmee Slavia Praag een voorschot nam op een ticket voor de groepsfase van de Champions League. In de slotfase wist CFR Cluj de stand niet meer gelijk te trekken, waardoor een spannend einde uitbleef. Het betekent dat Slavia Praag zich mag melden in de groepsfase van het miljardenbal.

Kwakkelende bedrijven tornen aan aantal banen, niet aan lonen

Bedrijven die hun omzet zien dalen, reageren vaak met verkleining van hun personeelsbestand. Zij beknibbelen nauwelijks op loonsverhoging voor de medewerkers die in dienst blijven. De vermindering van het aantal banen komt vooral voor in bedrijven met veel migranten, deeltijders en medewerkers met tijdelijke contracten. Dit blijkt uit het rapport ‘Flexibele lonen of flexibele werknemers?’ van het Centraal Planbureau (CPB).

Uit onderzoek van het CPB blijkt dat de groei van salarissen in bedrijven met omzetdaling nauwelijks achterblijft bij die in florerende ondernemingen. Dat is zelfs het geval als de daling in de omzet meerdere jaren aanhoudt. De besparingen zoeken deze bedrijven evenmin in grote verlaging van bijzondere beloningen of van het aantal gewerkte uren van de blijvende werknemers.

Analyse van het CPB laat zien dat het schrappen van banen bij bedrijven met dalende omzetten niet een willekeurige groep werknemers raakt. Deze reductie van het aantal banen is geconcentreerd bij ondernemingen met een hoog percentage migranten, werknemers die nog niet lang in dienst zijn, tijdelijke contracten, niet-reguliere baantypen en deeltijdbanen.

De bevindingen van deze studie, concludeert het CPB, wijzen in de richting van een gesegmenteerde arbeidsmarkt, waarbij baanverlies vooral werknemers met een relatief zwakke arbeidsmarktpositie treft. Terwijl de loonontwikkeling van zittende werknemers maar beperkt beïnvloed wordt door negatieve omzetschokken in hun bedrijf.

Automobilist rijdt tot twee keer toe op fietser in, politie zoekt getuigen

Een automobilist in een groene personenauto reed woensdag rond 16:45 uur op de Gouweveerseweg in op een fietser uit Ouwerkerk. De politie zoekt getuigen.

Er ontstond op de Gouweveerseweg een verkeersruzie tussen een automobilist en de fietser die was afgestapt. De automobilist keerde de auto en reed in op de fietser. Die liet zijn fiets vallen en sprong opzij. Daarna keerde de automobilist weer en reed hij voor een tweede keer in op de fietser. Hij reed aan de verkeerde kant van de weg en raakte deze keer het achterwiel van de fiets. De fiets raakte hierdoor beschadigd. De fietser raakte niet gewond. De politie doet onderzoek naar poging tot doodslag.

Er passeerde een witte personenauto op het moment dat de automobilist keerde. De politie verzoekt deze en andere getuigen contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000. Ook via WhatsApp kunnen tips gegeven worden. 

Zes aanhoudingen na fraude via Tikkietruc

Met de aanhouding van zes verdachten voor het plegen van misdrijven als fraude, computervredebreuk, oplichting en witwassen denkt de politie in Noord-Nederland een groot aantal misdrijven te hebben opgelost. De verdachten, vier mannen van 18 tot 20 jaar uit Groningen, een 25-jarige man uit Diemen en een 19-jarige man zonder vaste woonplaats, worden ervan verdacht dat zij 375 mensen hebben opgelicht met de zogenoemde ‘Tikkietruc’.

ING heeft in de periode januari tot en met juni 2019 vastgesteld dat bij ruim 1000 klanten via ‘Mijn ING’ illegaal toegang was verkregen tot hun bankrekeningen. Klanten hadden zonder dat ze dat door hadden via een nagemaakte Tikkie-omgeving toegang gegeven tot hun eigen bankrekening. Door preventief handelen wist de bank bij een groot aantal klanten schade te voorkomen door transacties bij deze klanten te pauzeren. ING wist hiermee ruim 300.000 euro aan schade te voorkomen. Bij 375 klanten slaagden de illegale transacties wel. De bank heeft aangifte gedaan van al deze frauduleuze transacties.

Samenwerking
ING en de politie werkten in deze zaak nauw samen op grond van het samenwerkingsverband Electronic Crimes Task Force (ECTF). De recherche startte met behulp van aangeleverde gegevens een onderzoek. Vanzelfsprekend is daarbij de privacy van de klanten van de bank gerespecteerd. Marcel Boven, financieel rechercheur van de politie Noord-Nederland, is zeer te spreken over deze samenwerking. ‘We zien dat de fraude door deze groep verdachten nagenoeg is gestopt. Een mooi resultaat dankzij specialistisch financieel onderzoek.’

Werkwijze
De verdachten stonden onderling wel met elkaar in contact, maar zij opereerden zelfstandig. Een verdachte nam contact op met een slachtoffer, die op Marktplaats goederen te koop had aangeboden. Nadat zij een prijs waren overeengekomen, stuurden de verdachten een link naar de verkoper met een betaalverzoek van 0,01 euro om zogenaamd de bankgegevens te controleren. De slachtoffers die vervolgens op de link klikten, kwamen zonder het te weten op de nagemaakte Tikkie-omgeving terecht. (phishing) De verdachten konden zo met de betaalgegevens van de slachtoffers hun bankrekeningen overnemen en betalingen doen aan derden.

Beeldmateriaal
In het onderzoek naar deze transacties werd al snel duidelijk dat bij diverse winkels in Groningen betalingen waren gedaan. Door de Tikkietruc konden de verdachten met hun mobiel, met de illegaal verkregen rekeningen van de slachtoffers, betalen bij deze bedrijven. De politie vorderde bij de betrokken bedrijven camerabeelden op om zo verdachten in beeld te krijgen. Dit resulteerde uiteindelijk in de opsporing van zes mannen, die herkend werden van de camerabeelden. Wijkagenten en andere politiemedewerkers speelden een grote rol bij het herkennen van de verdachten.

Motief
De verdachten zijn aangehouden en gehoord. Bij het doorzoeken van de woningen van twee Groningers van 19 en 20 jaar werden een computer, merkkleding, contant geld en een nepvuurwapen in beslag genomen. Het lijkt er op dat de verdachten uit waren op geld, status en dure spullen. De gepleegde misdrijven hadden landelijk impact, omdat de slachtoffers over het hele land verspreid wonen. Alle verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld in afwachting van een verdere beslissing van de officier van justitie.

RIVM deactiveert Nationaal Hitteplan en trekt smogwaarschuwing in

Vanaf vandaag is het Nationaal Hitteplan niet meer actief. Na woensdag is het minder warm geworden. Het KNMI en het RIVM blijven uiteraard alert op nieuwe periodes van aanhoudende warmte.

Het Nationaal Hitteplan was actief in het gehele land van zaterdag 24 augustus tot en met woensdag 28 augustus. Het plan treedt in werking als er een periode van aanhoudende hitte verwacht wordt. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. Met name zeer jonge kinderen, ouderen, mensen in zorghuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen.

Het RIVM trekt ook de waarschuwing voor smog door ozon in.

The Dark Pictures: Man of Medan

Man of Medan is de eerste game in een anthologieserie genaamd The Dark Pictures Anthology, een samenwerking tussen ontwikkelaar Supermassive Games (Until Dawn) en uitgever Bandai Namco. In deze interactieve drama/horrorgame krijg je het beheer over een gezelschap van vijf personen die tijdens een duikexpeditie verzeild raken op een reusachtig verlaten vrachtschip uit de Tweede Wereldoorlog.

Aantal speed-pedelecs explosief gestegen

Nederland telde op 1 juli 2019 bijna 17.200 speed-pedelecs, bijna 62 procent meer dan twee jaar eerder. 55-plussers schaften relatief vaak een dergelijke snelle elektrische fiets aan. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Speed-pedelecs zijn elektrische fietsen die trapondersteuning bieden tot 45 kilometer per uur en dus sneller zijn dan de reguliere elektrische fietsen met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur. Sinds januari 2017 gelden voor speed-pedelecs dezelfde regels als voor bromfietsen, zoals het dragen van een helm. In juli 2017 reden er ruim 10.600 van deze snelle e-bikes op de Nederlandse wegen, twee jaar later is dat aantal dus met bijna 62 procent toegenomen.

Ook onder de conventionele bromfietsen steeg het aantal elektrische exemplaren de afgelopen twee jaar. Op 1 juli 2019 waren er 6.000 elektrische bromfietsen, 74 procent meer dan twee jaar eerder. In totaal stonden er op 1 juli 2019 456.000 conventionele bromfietsen geregistreerd. Deze groep nam de afgelopen twee jaar met 2,8 procent af.

Vooral 55-plussers vaker eigenaar speed-pedelec
Twee derde van de particuliere bezitters van een speed-pedelec is tussen de 45 en 65 jaar oud. De afgelopen twee jaar schaften 55 tot 75-jarigen relatief het vaakst een speed-pedelec aan. Op 1 juli 2017 stonden iets meer dan 3.500 snelle e-bikes op naam van een 55- tot 75-jarige, twee jaar later waren dat er bijna 6.500, een toename van 82 procent. Bij jongere mensen (tot 36 jaar) is de speed-pedelec minder in trek. Zij bezitten op 1 juli 2019 minder dan 7 procent van alle snelle e-bikes, dat komt neer op 1.000 speed-pedelecs.

Grootste toename in provincie Utrecht
De meeste speed-pedelecs stonden op 1 juli 2019 geregistreerd in de provincie Utrecht, namelijk 142 per 100.000 inwoners. De provincies Groningen en Gelderland volgen met respectievelijk 119 en 117 snelle e-bikes per 100.000 inwoners. In Limburg wonen de minste bezitters van speed-pedelecs: 55 snelle elektrische fietsen per 100.000 inwoners.

De provincies met de meeste snelle e-bikes per 100 duizend inwoners lieten ook de sterkste groei zien. Zo nam dat aantal de afgelopen twee jaar toe met 86 procent in de provincies Utrecht en Groningen. De kleinste toename was in Zeeland, waar het aantal speed-pedelecs met iets minder dan 57 procent steeg van bijna 72 tot 112 per 100.000 inwoners.

Stromer meest verkochte speed-pedelec
Tussen juli 2017 en juli 2019 steeg het aantal speed-pedelecs van het merk Stromer met 149 procent, tot ruim 4.600. Stromer, Riese & Müller of Sparta is het merk van 68,5 procent van alle actieve speed-pedelecs in juli 2019. Twee jaar eerder vormden deze merken ook de top drie, met 73 procent van alle snelle e-bikes.

18-jarige vermoordt moeder, zus en neefje en wordt naakt gearresteerd

De 18-jarige Matthew Thomas Bernard uit Keeling (Virginia) is opgepakt voor de moord op zijn moeder Joan, zijn 24-jarige zus Emily en haar zoontje Cullen van amper 1 jaar oud. Hun ontzielde lichamen werden dinsdagochtend gevonden.  

Na een klopjacht, waarbij zo'n honderd agenten werden ingezet en het 1200 tellende inwoners dorpje hermetisch werd afgesloten, kon Matthew overmeesterd worden. 

Op beelden is te zien hoe de meervoudig moordenaar naakt door het dorp rent. Ondertussen probeert hij nog een tuinman te wurgen. Na de inzet van pepperspray en de wapenstok konden agenten de man overmeesteren. 

Plofkraakverdachte na twee jaar opgepakt na DNA-hit

De politie hield woensdag in de vroege ochtend een Eindhovenaar aan die verdacht wordt van betrokkenheid bij een plofkraak in Nuenen twee jaar geleden. DNA bracht de recherche op het spoor van de man.

De plofkraak vond plaats op maandag 9 januari 2017 bij een geldautomaat in een filiaal van de Albert Heijn in de Nuenense Parkstraat. Een toegangsdeur was vernield om binnen te komen en de mobiele geldautomaat in het filiaal was tot ontploffing gebracht. Bij de plofkraak zouden drie personen in donkere kleding met bivakmutsen betrokken zijn.

DNA
De recherche deed uitvoerig onderzoek naar de plofkraak en stelde ook sporen veilig. Eén van deze sporen bestond uit DNA en leidde hen naar een 26-jarige man uit Eindhoven. Hij werd woensdag in zijn woning opgepakt en zit vast voor verder onderzoek.

Producentenvertrouwen niet veranderd

Het producentenvertrouwen industrie is in augustus niet veranderd. Het vertrouwen kwam net als in juli uit op 3,9, maakt het CBS bekend. De ondernemers waren positiever over de verwachte bedrijvigheid.

Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 1,0. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Positiever over verwachte bedrijvigheid, minder positief over orders en voorraden
Producenten in de industrie waren in augustus positiever over de verwachte bedrijvigheid. Daarentegen oordeelden ze over de orderportefeuille en over de voorraden gereed product minder positief.

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Verder is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Producenten textiel, kleding en leer meest positief
De producenten in de textiel-, kleding- en lederindustrie waren in augustus het meest optimistisch. In de transportmiddelenindustrie hadden pessimisten opnieuw de overhand.

Productie industrie krimpt ruim 2 procent in juni
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 2,2 procent lager dan in juni 2018. Het is de vierde achtereenvolgende maand waarin de productie krimpt.

Vertrouwen Duitse ondernemers daalt verder
Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in augustus opnieuw aanzienlijk. De ondernemers zijn na 2009 niet meer zo negatief geweest. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in juni ruim 6 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Aantal internationale treinreizen met 13% gegroeid

Ook deze zomer kozen weer meer reizigers voor de internationale trein. NS International noteerde in de maanden juni tot en met augustus een gemiddelde groei van 13% over alle bestemmingen. De Intercity naar Berlijn was met 19% groei de grootste stijger. Het is de derde recordzomer op rij voor NS International.

Directeur Heike Luiten van NS International is erg blij met de groei: “NS heeft grote ambities met de internationale trein. Op afstanden tot 700 kilometer moet de trein wat ons betreft de eerste keuze zijn. Richting het zuiden lukt dat al goed met Thalys en de Intercity Brussel. Met Eurostar hebben we vorig jaar een treinverbinding toegevoegd die je snel en comfortabel naar hartje Londen brengt. En ook voor de bestemming Berlijn hebben we grote ambities, al hebben we daar de hulp van Deutsche Bahn en de Nederlandse en Duitse overheden nog hard bij nodig. Aan de reiziger ligt het in elk geval niet, die wil wel.”

Aanbod uitgebreid, reiziger kiest bewuster
Als verklaring voor de groei ziet Luiten twee ontwikkelingen: “Allereerst in het aanbod in goede internationale verbindingen verder uitgebreid. De reistijd naar Brussel is verkort, Thalys heeft de capaciteit uitgebreid en met Marne-la-Vallée een nieuwe populaire bestemming gekregen pal voor de poorten van Disneyland Paris. En met Eurostar vanuit Amsterdam en Rotterdam is Londen beter bereikbaar geworden. Maar daarnaast is ook de aandacht voor de trein gegroeid. Mensen worden zich steeds beter bewust van de impact van reizen op klimaat en milieu. De trein wordt vaker overwogen als duurzaam alternatief voor het vliegtuig. Reizigers kiezen bewuster.”

Intercity Berlijn
Intercity Berlijn is absolute koploper als het gaat om reizigersgroei. Zo is de trein erg in trek bij reizigers met Interrail – de meerdaagse internationale reispas. Drukte in de zomermaanden brengt dan ook de nodige uitdagingen met zich mee. Luiten: “Reizigers die bij NS International boeken, adviseren we deze maanden om altijd een zitplaats te reserveren. En speciaal voor binnenlandse reizigers die ook gebruik maken van de Intercity, rijden we van juni tot en met augustus een extra trein tussen Amsterdam en Deventer. Zo is er ook voor binnenlandse reizigers voldoende ruimte en ontstaat er extra plek voor reizigers de grens over.”

Eurostar naar Londen
Na het introductiesucces vorig jaar noteerde Londen in de zomermaanden als enige bestemming een lichte daling van 1% ten opzichte van een jaar eerder. Luiten: “Naar Londen verwachten we weer een klapper te maken na de start van de paspoort- en bagagecontrole in Amsterdam en Rotterdam. Nu moeten reizigers richting Londen hun reis daarvoor nog onderbreken in Brussel. We wachten met enig ongeduld tot de Nederlandse overheid hiervoor het benodigde verdrag heeft gesloten met de andere drie betrokken landen: België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. We willen het aantal dagelijkse treinen dan verder uitbreiden. De faciliteiten op de stations Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal zijn er klaar voor.”

NS International
NS International is de grootste verkoper van internationale treintickets vanuit Nederland. Via de website nsinternational.nl zijn er 3.300 Europese bestemmingen te boeken. Daarnaast werkt NS International samen met partners Thalys, Eurostar, Intercity Brussel, ICE en Intercity Berlijn aan de uitvoering van internationale treindiensten. Zo levert NS machinisten, trainmanagers, logistieke ondersteuning en materieel.

Gebruik bestrijdingsmiddelen fors gedaald

Nederlandse overheidsinstellingen zoals gemeenten, ProRail, waterschappen, provincies, defensie en Rijkswaterstaat, hebben in 2018 bijna 5.000 kilogram bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat is ongeveer 82 procent minder dan vijf jaar eerder. Het resterend gebruik is vooral ingezet bij het onderhoud van het spoor. Ook daar is een daling te zien, al is die wel minder groot. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Sinds de wijziging van het ‘Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden’ die eind 2017 in werking trad, mogen overheden geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken op verharde oppervlakten zoals stoepen en straten. Ook is het niet meer toegestaan om deze middelen in de groenvoorziening te gebruiken. Uitzonderingen gelden onder strikte voorwaarden voor veilige exploitatie van bepaalde terreinen, zoals het spoor of sportvelden.

Grootste deel inzet bestrijdingsmiddelen op het spoor
Het grootste deel (69 procent) van de gewasbeschermingsmiddelen die Nederlandse overheidsinstellingen in 2018 gebruikten, is ingezet om spoorbanen en rangeerterreinen onkruidvrij te houden. In totaal werd 3.250 kilogram aan gewasbeschermingsmiddelen voor dit doel ingezet, 16 procent minder dan in 2013. Toen werd er nog 3.850 kilogram gebruikt. Door de spoorbeheerder werd in 2018 met name het middel glyfosaat ingezet. Daarnaast werden ook MCPA en 2,4 D gebruikt.

Gebruik van glyfosaat afgenomen
Overheidsinstellingen maken veel minder gebruik van glyfosaat, ook wel bekend onder de merknaam Roundup. In 2018 werd er voor 2 219 kilogram aan glyfosaat ingezet in opdracht van Nederlandse overheidsdiensten. Dat is bijna 90 procent minder dan in 2013. In dat jaar werd er nog 19.307 kilogram gebruikt. Toen was chemische bestrijding van onkruiden op verhardingen nog toegestaan.

Gemeenten gebruikten vorig jaar nog 307 kilogram glyfosaat, vooral voor het bestrijden van exoten zoals Amerikaanse vogelkers en duizendknoop. Op sportvelden worden met name MCPA en 2,4-D gebruikt voor het bestrijden van onkruiden.

Plaagbestrijding vooral eikenprocessierups
Sinds november 2017 mogen overheden onder beperkte voorwaarden gewasbeschermingsmiddelen toepassen als dat nodig is voor de bescherming van mens, dier en milieu. De afgelopen jaren bestaat de plaagbestrijding vooral uit het bestrijden van de eikenprocessierups. In 2018 werd hiervoor door de gemeenten 315 kilogram van een microbiologisch bestrijdingsmiddel ingezet.

In 2013 was insectenbestrijding nog van beperkt belang. Voor de bestrijding van de eikenprocessierups worden geen chemische bestrijdingsmiddelen ingezet.

Bestrijding Japanse duizendknoop
Gewasbeschermingsmiddelen werden in 2018 ook gebruikt voor de bestrijding van invasieve plantensoorten zoals de Japanse duizendknoop. In totaal gebruikten gemeenten hiervoor 112 kilogram. Zij zetten voornamelijk glyfosaat in, maar ook MCPA en 2,4-D.

Een andere invasieve plantensoort die chemisch bestreden wordt, is Amerikaanse vogelkers. Hiervoor is door gemeenten 147 kilogram gebruikt, nagenoeg allemaal glyfosaat.

Areaal mechanische en thermische bestrijding op verhardingen stijgt flink
In 2013 besloeg het areaal verhardingen waarop gemeenten chemische bestrijdingsmiddelen gebruikten nog bijna 22 duizend hectare. Nu bestrijdingsmiddelen daar niet meer zijn toegestaan was dat oppervlakte in 2018 nihil. Er wordt steeds vaker naar alternatieve onkruidbeheersmethoden zoals borstelen of branden gegrepen. Ook de bestrijding met heet water of stoom neemt toe. De methoden worden met sensorsturing steeds preciezer. In 2018 werden deze methoden op bijna 60.000 hectare ingezet, ruim drie en een half keer zo veel als in 2013.

Deal of no deal: goede Brexitovereenkomst bepalend voor de concurrentiepositie van Nederlands bedrijfsleven

De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU (Brexit) zal bij een harde Brexit een groter effect hebben op de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven dan van bedrijven in andere Europese landen. De details van een uittredingsverdrag, of de details van afspraken over de toekomstige economische relatie met het VK na een no-deal, zijn hierbij bepalender voor Nederland dan voor het Verenigd Koninkrijk en veel andere landen in de EU.

Maar ongeacht welke deal uiteindelijk gesloten wordt: de initiële gevolgen zullen groter zijn voor het VK dan in Europa - de regionale ongelijkheid in het VK zal toenemen, voornamelijk de pro-Brexit regio’s in het VK gaan er sterk op achteruit - en de impact is sterker in Nederland dan in veel andere Europese landen. Dat blijkt uit de wetenschappelijke publicatie ‘The Implications of Brexit for UK and EU Regional Competitiveness’, die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een samenwerking met nationale en internationale onderzoekers heeft uitgebracht als Tinbergen workingpaper 19-061/VIII.

Het PBL heeft in deze publicatie gekeken naar de (inter)nationale concurrentiepositie: welke bedrijfstakken in welke regio’s in Europa worden in welke mate door de Brexit in hun concurrentiepositie versterkt en welke verzwakt? En hoe gevoelig is dit effect voor de specifieke afspraken met het Verenigd Koninkrijk en daarmee dus voor de details van een uittredingsovereenkomst? Bepalend in deze studie is of de totale kostenverhoging voor bedrijven in Nederland - in verband met handelsbarrières die het gevolg zijn van een Brexit - groter of kleiner is in vergelijking met die van hun (inter)nationale concurrenten en hoe sterk deze gevolgen veranderen door een andere uittredingsovereenkomst.

Deze discussion paper beschrijft de initiële gevolgen. Dat wil zeggen, de effecten die meteen na uittreding van het VK optreden, los van hoe bedrijven, overheden en consumenten vervolgens hierop reageren.

Landbouw en voedingsmiddelenindustrie
Sommige bedrijfstakken, zoals de voedingsmiddelenindustrie, landbouw, chemie en handel, zullen gemiddeld gezien veel last krijgen van de kostenverhoging die gaat optreden. Andere sectoren zoals de financiële dienstverlening, telecom en de reisbranche versterken hun positie. De gemiddelde hoogte van de handelsbelemmeringen na een Brexit (een zogenaamde harde of zachte Brexit) is bepalend voor de grootte van het effect. Met name de landbouw en de voedingsmiddelenindustrie zijn afhankelijk van de details van de uittredingsovereenkomst en hebben dus baat bij een “goede deal”, alhoewel dit kan variëren voor de bedrijvigheid in verschillende Nederlandse regio’s.

De gevoeligheid voor de afspraken in een Brexit uittredingsovereenkomst op de concurrentiepositie uitgedrukt in de gestandaardiseerde regionale variantie van de gevolgen van verschillende handelsbarrieres.

De economisch grotere Nederlandse regio’s (Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant) worden bij een ‘harde’ Brexit gebaseerd op WTO-tarieven en aangevuld met niet-tarifaire belemmeringen minder hard door de Brexit getroffen dan de economisch kleinere regio’s. Dat komt onder meer doordat bedrijven in deze economisch grotere regio’s minder afhankelijk zijn van economische relaties met het VK. Maar voor met name Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht zijn de effecten onzeker. In deze regio’s zijn de effecten van een Brexit het meest afhankelijk van de details van de uittredingsovereenkomst. Dit komt door de specifieke bedrijvigheid die zich in deze regio’s bevindt en die al naar gelang de details van het uittredingsverdrag en hun regiospecifieke afhankelijkheid van handelsrelaties met het VK, in grote of slechts kleine mate door de Brexit getroffen zullen worden. In Europa valt op dat de effecten van de Brexit in Duitsland en Tsjechië relatief ongevoelig zijn voor de details van de uittredingsovereenkomst. Dit komt doordat de economieën in deze landen meer verweven zijn met de economie van het Verenigd Koninkrijk waardoor er altijd wel effecten zijn ongeacht de details van de uittredingsovereenkomst.

Man overleden, echtgenote naar ziekenhuis

Woensdagavond rond 23:00 uur kreeg de politie de melding dat in een woning aan de Meendal in Maastricht het lichaam van de bewoner was aangetroffen. Bij aankomst in de woning bleek dat de man was overleden. De echtgenote van de man is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Op dit moment is nog niet duidelijk wat er in de woning is gebeurd. De politie is gestart met technisch onderzoek in de woning. Over de toestand van de echtgenote is op dit moment geen informatie beschikbaar.

Uitspraak in rechtzaak Domino's

De rechtbank Rotterdam heeft gisteren uitspraak gedaan in een geschil tussen Domino's Pizza Netherlands B.V. (DPNL) enerzijds en een belangenvereniging van haar franchisenemers en meer dan honderd afzonderlijke franchisenemers anderzijds. Het geschil draait om de vraag of DPNL haar franchisenemers kan dwingen open te gaan tijdens de lunch.

Verschillende franchiseovereenkomsten
De rechtbank is van oordeel dat dit afhangt van de tekst van de betreffende franchiseovereenkomst. Er zijn drie groepen overeenkomsten, die zijn afgesloten in drie verschillende perioden.

Alleen onder de groep overeenkomsten van de laatste periode, waarin expliciet middagopeningstijden zijn opgenomen, kan DPNL haar franchisenemers in beginsel verplichten tot een lunchopening.

De franchisenemers hebben deze verbintenis welbewust op zich genomen en het uitgangspunt is dat zij daaraan gebonden zijn.

Algemene uitzondering
Of redelijkheid en billijkheid zich verzetten tegen handhaving van die verplichting, kan niet in het algemeen worden beoordeeld, maar moet worden beoordeeld aan de hand van alle omstandigheden per individueel geval. Om die individuele beoordeling is in deze zaak niet gevraagd. De vordering tot het formuleren van een algemene uitzondering wordt afgewezen.

Geen verplichting
Voor de twee eerdere groepen overeenkomsten heeft de rechtbank geoordeeld dat de franchisenemers bij het sluiten van die overeenkomsten ervan uit mochten gaan dat zij afspraken maakten met betrekking tot het verkopen van avondmaaltijden. Zij hoefden er niet van uit te gaan dat zij ook in de middag maaltijden moesten gaan verkopen. Zij kunnen hier dus ook niet toe worden verplicht.

Dwangsom afgewezen
DPNL had van haar kant gevraagd alle franchisenemers te gelasten 's middags open te gaan, op straffe van een dwangsom. De rechtbank is van oordeel dat deze vordering, die geen onderscheid maakt tussen de verschillende franchisenemers die verschillende overeenkomsten hebben, te ruim geformuleerd is en heeft deze daarom afgewezen.

FOK! Wat een weer: nazomer

Het is overwegend bewolkt en er kan lokaal lichte regen of een lichte regenbui voorkomen. Vanmiddag breekt vanuit het westen de zon op steeds meer plaatsen door en wordt het droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 22°C vlak aan zee tot lokaal nog 26°C in het zuidoosten van het land en daarmee is de hitte van de afgelopen dagen verdwenen. De zuidwestelijke wind is matig.

In de nacht naar vrijdag zijn er opklaringen en blijft het droog. Lokaal kan een mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 12 graden en de zwakke wind is meest zuidelijk.

Vrijdag overdag is er veel zon al drijft er wel van tijd tot tijd sluierbewolking over. Het blijft droog en in de middag loopt de temperatuur uiteen van 22°C vlak aan zee tot lokaal 26°C in het oosten van het land. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Mecklenburg (Foto: bazbo)
De Golf van Mecklenburg. (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vuelta: Etappe 6 - Weer een aankomst bergop

Het was een bijzondere etappe gisteren. Jetse Bol liet zijn tot de laatste 500 meter mindere teamgenoot Angel Madrazo de etappe pakken, daarachter ontplofte de groep met favorieten op de slotklim. Primoz Roglic staat nog maar op veertien seconden van de rode leiderstrui, die is nu in bezit van Miguel Angel Lopez.

Vandaag wordt het weer een vrij pittige dag, met gelijk in de eerste veertig kilometer al twee niet al te makkelijke klimmetjes. Vervolgens is het dan wel 130 kilometer lang 'vlak', gevolgd door een klein klimmetje, een stukje dalen en de slotklim naar Ares del Maestrat, waar na 198,9 kilometer de finish ligt.

Voor de uitgebreide details over dit alles verwijzen we schaamteloos door naar de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, hier te vinden. De start wordt rond het middaguur gegeven, de uitzending begint wederom pas om 15.00 uur. Men heeft dan nog een kilometer of negentig te gaan, de finish staat tussen 17.15 en 18.00 op de planning, lekker ruim.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Oostenrijkse en Amerikaanse winst op noordse combinatie Klingenthal

In het Duitse Klingenthal hebben de mannen en vrouwen op de noordse combinatie de tweede wedstrijd van de Zomer Grand Prix afgewerkt. De vrouwen deden dat in de traditionele volgorde, bij de mannen ging het dit keer andersom.

De mannen begonnen voor de verandering met een massastart op de rollerski's, waar ze tien kilometer voor de kiezen kregen. Daarin bleef het peloton lange tijd samen en pas in de laatste kilometer ontstonden wat kleine verschillen. De Duitser Fabian Riessle sprintte naar de winst, voor Philipp Orter uit Oostenrijk en de verrassend sterke Italiaan Raffaele Buzzi. De verschillen waren echter klein en op de schans kon dus nog flink wat door elkaar gegooid worden.

Het rollerskiën bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij het schansspringen nam de altijd sterk springende Pool Szczepan Kupczak vanaf de 21e plek de leiding: hij profiteerde optimaal van het feit dat hij in de massastart goed bij het peloton kon blijven. De Oostenrijker Franz-Josef Rehrl kwam er vanaf de elfde stek overheen en zag de Japanner Akito Watabe, de winnaar van vorige week, achter hem eindigen, voor Kupczak.

Broer Yoshito Watabe leek die derde plek te kunnen pakken, maar hij werd gediskwalificeerd wegens een probleem met zijn pak, net als Orter. Riessle sprong tot slot niet geweldig, wat dan weer niet heel bijzonder is, en viel terug naar de vijftiende plek.

Het schansspringen bij de mannen (Bron: YouTube)

De Amerikaanse Tara Geraghty-Moats, veruit de beste ter wereld, won het schansspringen bij de vrouwen en mocht vier seconden voor de Russische Stefaniya Nadymova beginnen aan de vijf kilometer rollerskiën, met de 16-jarige Duitse Jenny Nowak daar een seconde achter.

Tijdens het langlaufen breidde Geraghty-Moats vanaf de start gelijk haar voorsprong uit en dat leverde haar niet verrassend de winst op. Nadymova leek in de slotfase weg te sprinten van Nowak, maar de Russische kreeg het nog zéér moeilijk en hield maar net stand.

Het rollerskiën bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #106
special
Random Pics van de Dag #844
review
Dead Space
review
One Piece Odyssey
special
AI Picture Gallery #105
special
Random Pics van de Dag #843
©FOK.nl e.a.