Celstraffen en boetes geëist voor exploiteren illegale lotto
Vier verdachten die woensdag en donderdag voor de rechtbank in Zutphen terecht stonden, hebben het kansspelbeleid van de overheid op onaanvaardbare wijze doorkruist. Verdachten hebben zich onttrokken aan het vergunningenstelsel voor kansspelen dat is bedoeld om gokverslaving te voorkomen, de consument te beschermen en criminaliteit en illegaliteit tegen te gaan, dat stelde de officier van justitie tijdens de tweedaagse rechtszitting.
Volgens het Openbaar Ministerie Oost-Nederland hebben vier mannen uit Afferden en Nijmegen (in de leeftijd van 56 tot en met 81 jaar) gedurende meerdere jaren - in elk geval vanaf 2009 - een illegale lotto georganiseerd.
De officier eiste straffen variërend van vijftien maanden cel tot een boete van 4500 euro.
Bij huiszoekingen in april 2016 zijn op meerdere locaties loten, lotenboekjes en overzichten aangetroffen van spelers, lopers en lottotrekkingen. Bij een van de huiszoekingen is in een souterrain een kantoor aangetroffen van waaruit de administratie voor de lotto gebeurde. De loten werden op zaterdagen verzameld, op zondag werd de winst gebracht.
Tegen de man die wordt gezien als een van de organisatoren van de lotto, is een celstraf van vijftien maanden geëist en een geldboete van 25.000 euro. Deze 56-jarige verdachte uit Afferden stond behalve voor het exploiteren van een illegale loterij ook terecht voor illegaal bankieren, het niet melden van ongebruikelijke transacties, witwassen en verboden wapenbezit. De man zou onder anderen samen met een 56-jarige man uit Gendt via een bedrijf kredieten hebben verleend zonder dat ze daarvoor een vergunning hadden. Kredietnemers kregen hoge rentes in rekening gebracht. Tegen deze man uit Gendt die ook terecht stond voor vuurwapenbezit is een half jaar cel en een boete van 25.000 euro geëist.
Voor hun rol bij het exploiteren van de illegale lotto is tegen een 69-jarige man uit Nijmegen een celstraf geëist van vijf maanden en een boete van 7.500 euro en tegen een 81-jarige Nijmegenaar een boete van 15.000 euro. Wat het OM betreft krijgt een 73-jarige man uit Nijmegen een boete van 4500 euro voor zijn betrokkenheid bij de lotto. Hij zou gedurende zeven jaar loten hebben gedrukt in opdracht van twee andere verdachten.