Footballers Utah winnen 100e Heilige Oorlog

heywoodu

Het Amerikaanse college football is weer begonnen en daar zitten altijd wel wat leuke dingen tussen. Allerlei rivaliteiten bijvoorbeeld, die meer dan eens ruim een eeuw terug de tijd in gaan.

Dat is ook het geval voor de strijd tussen de University of Utah Utes en de Brigham Young University (BYU) Cougars. De twee instituten zijn rivalen die niet ver bij elkaar vandaan liggen en, zoals de naam al doet vermoeden, religie speelt een rol: de mormonen zijn de eigenaars en bazen van BYU, terwijl ook veel spelers, fans en coaches van Utah zich tot de mormonen rekenen. De onderlinge strijd heet dan ook vrij simpel de Holy War.

Al sinds 1896 staan de ploegen regelmatig tegenover elkaar, dit keer voor de honderdste keer. In 2015 werden ze zelfs uitgekozen om de Las Vegas Bowl te spelen, wat natuurlijk voor wat leuke bijnamen zorgde, zoals de Holy War in Sin City. Vanaf het begin van de jaren zeventig was BYU de bovenliggende partij, tegenwoordig is Utah beter.

In het Rice-Eccles Stadium in Salt Lake City, de thuisbasis van BYU, ging de winst naar het als veertiende gerangschikte Utah: 12-30, onder meer dankzij de 187 rushing yards en een touchdown van Zack Moss.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)