Barbara Visser reikt Cees de Veer kinderprijs uit

Monique Verlind (DJMO)

Er is nu een prijs voor een kind of jongere die zich inzet om de wereld iets mooier te maken. Een prijs voor een jeugdige die zich ‘opoffert’ voor anderen en daarmee kleur geeft aan zijn of haar omgeving. Het eerste exemplaar van deze Cees de Veer kinderprijs is vandaag door staatssecretaris van Defensie Barbara Visser uitgereikt aan de uit Friesland afkomstige Sofie.

Als 9-jarige liet ze een van de bewindslieden per brief weten het zielig te vinden dat veel ouderen maar weinig bezoek krijgen. Dat ze daarom met haar beste vriendin vrijwilligerswerk doet in een verzorgingshuis, in de strijd tegen eenzaamheid. Het leidde tot aandacht op social media.

Sofies brief werd aangemeld voor de kinderprijs. Die is bij het afscheid van luitenant-generaal b.d. De Veer in het leven geroepen toen hij als vicevoorzitter afscheid nam van het Veteranenfonds. De voormalig militair vindt het belangrijk dat jongeren worden betrokken bij de thema’s vrede en vrijheid.

Zelf actie ondernemen
Visser overhandigde Sofie niet alleen de prijs, maar ook €1.000 om te besteden aan het doel waar ze zich voor inzet. “De winnaar laat zien dat iedereen verschil kan maken. Het maakt niet uit hoe oud je bent of dat je in een stad of dorp woont”, zei Visser. “De winnaar laat zien wat echte vrijheid is. Als jij vindt dat iets anders kan, of beter moet, kan je zelf actie ondernemen en het goede voorbeeld geven. De winnaar vindt dat ook ministers in actie moeten komen. Het is heel goed dat jullie ons wijzen op de onderwerpen die jullie belangrijk vinden.”

Ook bedankte de staatssecretaris De Veer voor de prijs. “Want daarmee geef je het stokje over aan de volgende generaties… aan kinderen en jongeren die zich inzetten voor vrede, vrijheid, vriendschap en respect.”

Eervolle vermelding
Er waren meer genomineerden voor de Cees de Veer prijs. Zij krijgen een eervolle vermelding op de website van het Vfonds en worden waar nodig en mogelijk geholpen nog meer verschil te maken.

Midden: Staatssecretaris Visser. links: luitenant-generaal b.d Cees de Veer. (Afbeelding: Defensie)
Midden: Staatssecretaris Visser. links: luitenant-generaal b.d Cees de Veer. (Afbeelding: Defensie)