WK-brons voor judoka Korrel, Portugees schrijft historie

heywoodu

Judoka Michael Korrel heeft op het wereldkampioenschap in de Nippon Budokan in Tokyo brons gepakt in de klasse tot 100 kilogram. Simeon Catharina vloog er in de achtste finales op straffen uit tegen wereldkampioen Cho Gu-ham uit Zuid-Korea, nadat hij de Serviër Bojan Dosen met een fraaie ippon versloeg en de Dominicaan Lewis Medina in de laatste seconden het nakijken gaf.

Korrel opende met overtuigende zeges op de Oostenrijker Laurin Böhler, de Peruviaan José Arroyo en de Bulgaar Daniel Dichev. In de kwartfinales scoorde de Azeri twee keer een waza-ari tegen Korrel en daarmee was zijn titeldroom voorbij. Tweevoudig vicewereldkampioen Varlam Lipartelliani uit Georgië moest er in de herkansingen aan geloven en in de strijd om brons rekende Korrel na een fraaie worp af met Cho.

Het goud ging naar Jorge Fonseca uit Portugal en dat was uniek: nooit eerder won een Portugees een wereldtitel in het judo. In de finale legde hij de Rus Niyaz Ilyasov op de zij, maar met een minuut te gaan leek hij het weg te geven: Ilyasov viel aan, maar nét voor Fonseca op zijn rug landde draaide hij zich om en voorkwam hij een score, waarna hij het vol wist te houden tot het eind. De Japanner Aaron Wolf, wereldkampioen van 2017, viel vies tegen, maar wist nog net het brons te pakken door Gasimov te verslaan.

Fonseca - Ilyasov (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen tot 78 kilogram ging vicewereldkampioene Guusje Steenhuis in haar eerste gevecht gelijk onderuit tegen de Chinese Ma Zhenzhao. Marhinde Verkerk klopte de Amerikaanse Nefeli Papadakis, maar tegen de Portugese Patricia Sampaio liep de oud-wereldkampioene na bijna vijf minuten in de golden score op tegen een fraaie seoi otoshi en daarmee was het gevecht voorbij.

De Française Madeleine Malonga pakte verrassend het goud. Tegen wereldkampioene en thuisfavoriete Shori Hamada had ze al een waza-ari op het bord staan, waarna ze het gevecht afmaakte door de Japanse hard op haar rug te drukken. Loriana Kuka uit Kosovo klopte de Sloveense Klara Apotekar in de strijd om brons, de Braziliaanse tweevoudig wereldkampioene en nummer één van de wereld Mayra Aguiar pakte brons door Sampaio te verslaan.

Malonga - Hamada (Bron: YouTube)