Wereldkampioen Valverde de beste op steile slotklim in Vuelta, López opnieuw leider

Alejandro Valverde heeft de zevende etappe in de Vuelta a España gewonnen. Op de steile slotklim van Alto Mas de la Costa (4,1 kilometer à 12,3%) was de wereldkampioen in een sprint sneller dan Primoz Roglic. Miguel Ángel López werd derde op zes seconden, maar de Colombiaan neemt de leiderstrui weer over van Dylan Teuns. Nairo Quintana werd vierde in dezelfde tijd als zijn landgenoot López. De rest van het peloton verloor meer dan veertig seconden op de winnaar.

Vandaag in de Vuelta a España was het de derde dag op rij dat de etappe eindigde op een klimmetje, maar wel de lastigste slotbeklimming met de Alto Mas de la Costa met stukken boven de 20%. De beginfase was wel makkelijk en dat zorgde dan ook voor een hoog gemiddelde, maar ondanks de hoge snelheid wisten tien renners weg te geraken uit het peloton.

Philippe Gilbert was de bekendste naam in de kopgroep en de Belg zou samen met Sergio Henao hield hij het langst vol, maar aan de voet van de slotklim werd het tweetal ingerekend door het al uitgedunde peloton.

Dat kwam doordat Astana in de laatste tien kilometer de tempo in de hoogte gooide, na het werk van Movistar. Op de slotklim trok Jumbo-Visma vol door met Sepp Kuss, waardoor al snel vier man overbleven: Alejandro Valverde, Nairo Quintana, Miguel Ángel López en Primoz Roglic. Quintana deed het meeste kopwerk in dienst van Valverde en de Colombiaan ging zo hard dat Valverde en López even moesten passen, maar nadat Quintana het tempo iets liet zakken kwamen de twee weer aansluiten. Tot aan de finish bleef het viertal samen en in de sprint liet Valverde zien dat hij nog niet versleten is. De 39-jarige wereldkampioen sprintte Quintana en López uit het wiel en alleen Roglic kon de Spanjaard volgen, maar de Sloveen van Jumbo-Visma vormde nooit een bedreiging voor de zege van Valverde.

Voor Valverde was het alweer zijn twaalde dagzege in de Ronde van Spanje. In het algemeen klassement doet de wereldkampioen nog altijd goed mee. Hij heeft een achterstand van zestien seconden op López. Roglic staat tussen López en Valverde in en de renner van Jumbo-Visma staat op zes seconden van de leider. Quintana die ook nog altijd goed staat in het klassement heeft een achterstand 27 seconden. De nummer vijf Rafal Majka volgt al op een kleine twee minuten van de leider López.