FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 juli 2019

Uitslagen eerste voorronde Europa League 18/07/2019

De strijd om de Europa League is losgebarsten. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. Kies uw favoriet! 

Bij FC Utrecht keken ze vooral Zrinjski Mostar tegen Academy Pandev, De thuispoeg uit Bosnië won opnieuw met 3-0, waardoor Utrecht wist waar ze de tickets heen konden boeken. De club begint volgende week wel met een thuisduel. AZ zal aantreden tegen het Zweedse BK Häcken. Feyenoord zal in de derde voorronde instromen. 

Uitslagen eerste voorronde Europa League 18/07/2019

Thuis Uit Uitslag Agg.
Petrocub S-G (Mol) AEK Larnaka (Cyp) 0-1 0-2
Hapoel Be'er Sheva (Isr) KF Laci (Alb) 1-0 2-1
FK Buducnost (Mon) Trans Narva (Est) 4-1 6-1
Makedonija GP (Mac) Alashkert Martuni (Arm) 0-3 1-6
Teuta Durres (Alb) FK Ventspils (Let) 1-0 1-3
Torpedo Kutaisi (Geo) FK Ordabasy (Kaz) 0-2 0-3
FK Shkupi (Mac) Pyunik FC (arm) 1-2 4-5
Radnicki Nis (Ser) Flora Tallinn (Est) 2-2 2-4
FK Vitebsk (WRu) KuPS Kuopio (Fin) 1-1 1-3
Universitatea Craiova (Roe) Səbail FK (Aze) 3-2 6-4
NK Domzale (Slv) Balzan FC (Mal) 1-0 5-3
Levski Sofia (Bul) MFK Ruzomberok (Slv) 2-0 4-0
Zrinjski Mostar (Bos) Academy Pandev (Mac) 3-0 6-0
Inter Turku (Fin) Brøndby IF (Den) 2-0 3-4
B36 Torshavn (Far) Crusaders Belfast (NIe) 2-3 2-5
FK Kukesi (Alb) Debrecen VSC (Hon) 1-1 1-4
UE Engordany (And) Dinamo Tbilisi (Geo) 0-1 0-7
Neftchi Baku (Aze) FC Speranta (Mol) 6-0 9-0
Apollon Limassol (Cyp) FK Kauno Zalgiris (Lit) 4-0 6-0
Dinamo Minsk (WRu) FK Liepaja (Let) 1-2 2-3
ND Mura (Slv) Maccabi Haifa (Isr) 2-3 2-5
Ballymena United (NIe) Malmö FF (Zwe) 0-4 0-11
KR Reykjavik (IJs) Molde FK (Noo) 0-0  0-7
Spartak Trnava (Slv) Radnik Bijeljina (Bos) 2-0  2-2** 
Hibernians Paola (Mal) Shakhter Soligorsk (WRu) 0-1 0-2
Shamrock Rovers (Ier) SK Brann (Noo) 2-1 4-3 
Chikhura Sachkhere (Geo) CS Fola Esch (Lux) 2-1 4-2
Kilmarnock FC (Sch) Connah's Quay (Wal) 0-2 2-3
Rigas Futbola skola (Let) Olimpija Ljubljana (Slv) 0-2 3-4
Cracovia (Pol) Dunajska Streda (Slv) 2-2 nv 3-3*
Legia Warszawa (Pol) Europa FC (Gib) 3-0 3-0 
Fehervar FC (Hon) FK Zeta (Mon) 0-0 5-1
FC Milsami (Mol) Steaua Bucuresti (Roe) 1-2 1-4
RoPS Rovaniemi (Fin) Aberdeen FC (Sch) 1-2 2-4
FK Haugesund (Noo) Cliftonville Belfast (NIe) 5-1 6-1
Progrès Niedercorn (Lux) Cork City (Ier) 1-2 3-2
Norrköping (Zwe) St Patrick's Dublin (Ier) 2-1 4-1
VMFD Zalgiris (Lit) Budapest Honved (Hon) 1-1 2-4
Kairat Almaty (Kaz) Siroki Brijeg (Bos) 2-1 4-2
FC Vaduz (Lie) Breidablik (IJs) 2-1 2-1
Levadia Tallinn (Est) Stjarnan FC (IJs) 3-2 nv 4-4*
Tobol Kostanay (Kaz) Jeunesse Esch (Lux) 1-1 1-1*
Hajduk Split (Kro) Gzira United (Mal) 1-3 3-3*
Rangers FC (Sch) St Joseph's (Gib) 6-0 10-0

*Door op uitdoelpunten
**Door na strafschoppen

Moederskindje slaat zus met slechte smaak halfdood met honkbalknuppel

Over smaak valt niet te twisten en een Afgaanse jongen in het Duitse Stuttgart had geen zin meer om ook nog maar enige discussie met zijn zus te starten. Terwijl zij stond te wachten op de trein sloeg hij haar halfdood met behulp van een honkbalknuppel. Reden: ze hield van de verkeerde.

De 20-jarige vrouw werd hevig bloedend voor dood achtergelaten, maar overleefde de eerwraak. Haar 18-jarige broer is inmiddels aangehouden.

In 2018 verbleef het meisje een paar maanden in de verderfelijke Verenigde Staten en na haar terugkeer zou haar een prachtig gedwongen huwelijk wachten. De ondankbare dochter was echter verliefd geworden op een andere man dan degene die haar familie voor haar had uitgezocht en het wicht weigerde zich te laten uithuwelijken.

De tandartsassistente dacht dat ze zelf wel even kon beslissen met wie ze de rest van haar leven wilde doorbrengen, maar daar had ze buiten haar familie gerekend. Tot overmaat van ramp besloot ze de familie nog meer te kakken te zetten door het ouderlijk huis te verlaten. Reden genoeg voor haar 18- en 21-jarige broers haar eens op te zoeken en te confronteren met haar zedeloosheid.

In hun vaders Mercedes zochten ze naarstig naar de losbol en ze vonden haar dus op het treinstation. De jongste broer besloot terstond om de zedelijke eer van zijn familie te herstellen door haar de hersens in te slaan. Dat lukte deels; mede dankzij de hulp van omstanders kon de vrouw snel in het ziekenhuis aan wonden aan het hoofd en armen geholpen worden.

Beide broers vluchtten, maar werden snel gepakt. De jongste van de twee wordt geheel volgens Westerse traditie verdacht van poging tot moord.

De Duitse krant Bild wist de Afghaanse familie op te sporen en de moeder reageerde volkomen begripvol gezien de situatie in haar gezin: "Ik hou van al mijn kinderen. Maar ik kan mijn zonen niets verbieden. Ze zijn ouder dan 18."

Verdwenen olietanker gekaapt door Iran

Iran heeft uiteindelijk toch toegegeven dat het een schip, varend in de Straat van Hormuz, in beslag heeft genomen. Het schip is op 14 juli door de Revolutionaire Garde van het islamitische land onderschept op verdenking van het smokkelen van olie.

De Iraanse staatstelevisie bracht het nieuws donderdag naar buiten, al wordt de naam van de onder Panamese vlag varende olietanker Riah niet genoemd, dat schip is het enige schip dat in die regio vermist wordt. De twaalf bemanningsleden worden allemaal aangemerkt als verdachte.

Lees ook: Olietanker voor kust Iran verdwenen

Het schip wordt ervan verdacht een miljoen liter benzine te smokkelen, afkomstig van Iraanse smokkelaars. Eerder probeerden Iraanse patrouilleboten in de Straat van Hormuz een Brits schip te enteren. Dit kon met behulp van een Brits oorlogsschip voorkomen worden. In juni werd een Japans en Noorse olietanker aangevallen. De VS beschuldigt Iran ervan achter die aanval te zitten, maar Iran ontkent dat.

Update 20:55 uur:
Iraanse Revolutionaire Garde heeft beelden naar buiten gebracht van de kaping. Uit de beelden blijkt duidelijk dat dit het vermiste schip Riah is. 

18-jarige die te water raakte bij ongeval maakt het goed

Woensdag 10 juli raakte een auto met daarin drie personen te water bij de Groenburgwal in Amsterdam. Twee inzittenden konden zelf uit het voertuig komen, hulpdiensten wisten de derde, een 18-jarige vrouw uit Frankrijk, te bevrijden. Zij werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis en verkeerde in zorgwekkende toestand.

Met instemming van de familie kan de politie nu melden dat de toestand van de 18-jarige vrouw die met spoed naar het ziekenhuis werd overgebracht substantieel is verbeterd. Hoewel de vrouw geruime tijd onder water is geweest en met spoed naar het ziekenhuis werd vervoerd, is de kans reëel dat zij volledig zal herstellen.

De vrouw heeft op haar verzoek donderdagochtend een aantal duikers van de brandweer Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland in het ziekenhuis op bezoek gehad die bij haar redding uit het voertuig betrokken waren. De 19-jarige bestuurder uit Auchel heeft zich nog altijd niet gemeld. De politie in Amsterdam roept hem nogmaals op zich te melden.

Terrorhaan opgepakt in Amsterdam

Bewoners van de Banne, een wijk in Amsterdam-Noord, kunnen eindelijk weer rustig slapen: de 'terrorhaan' is gevangen. 'Het was zo gebeurd, ik was hooguit een kwartiertje bezig', vertelt Peter van Poelgeest.

Van Poelgeest is werkzaam bij Duurzaam Fauna Advies en vangt regelmatig pluimvee. Zodra hij op de website van AT5 las dat bewoners van de Banne geteisterd werden door een haan, besloot hij om een handje te gaan helpen. 


Het drama dat terrorhaan heet (Bron: YouTube)

"Ik had anders misschien wel een telefoontje gekregen van de gemeente, maar ik ga bijna op vakantie. Ik wilde daarvoor nog snel de haan helpen", vertelt hij.

Vertrouwen winnen
Het duurde niet al te lang voordat Van Poelgeest de haan te pakken had. "Je moet eerst kijken in welke bosjes hij precies zit. Dan loop je met wat voer in je zak op hem af. Hij was niet heel enthousiast over het voer, maar zo win je wel zijn vertrouwen."

Lees ook: Terrorhaan maakt Amsterdamse buurt gek: 'Hij kukelt de hele dag door'

De haan zat in de buurt van een gevel. Een lastige plek, maar Van Poelgeest had al wel een plan klaar. "Je drijft hem dan een beetje op, dat vindt hij eng. Ik wist al welke vluchtroute hij zou gebruiken en heb daar een vangkooi neergezet."

Volgens de kippenvanger is het eigenlijk allemaal vrij eenvoudig. "Je moet alleen even weten hoe het moet. Ik hoorde dat bewoners erachter aan gingen rennen met een schepnet, maar dat werkt niet. Dan raakt de haan alleen maar in paniek."

Kippenasiel
Van een 'terrorhaan' zou Van Poelgeest zelf niet spreken. "Het is een alleenstaande haan die op zoek is naar groepsgenoten. Hij doet gewoon wat de natuur hem ingeeft."

Inmiddels is de haan daarom naar zijn soortgenoten gebracht. Hij verblijft nu in het kippenasiel bij de Fruittuin van West. Zodra hij werd vrijgelaten, begon de haan meteen weer te kraaien.

Dierenorganisaties waarschuwen voor wrede dierenattracties

De zomervakantie is voor veel mensen al begonnen, of staat op het punt te beginnen. Veel mensen vinden het fantastisch om op vakantie in een exotisch land een ritje te maken op een olifant, of met een tijger- of leeuwenwelpje te knuffelen om dat daarna natuurlijk uitgebreid op Social Media te delen, want hoe tof is het wel niet om zo stoer te zijn? 

Niet tof, zo blijkt uit het onderzoek dat World Animal Protection uitvoerde. Zij zetten op hun website uitvoerig uiteen welk dierenleed er achter deze 'attracties' schuil gaat. Ook het verhaal van Simone, van Stichting SPOTS, op Facebook over de Leeuw Jabula, is zo'n verhaal. Het verhaal is reeds een jaar oud, maar met de vakantie voor de deur, bij uitstek de gelegenheid om het nog een keer te delen. 

Simone vertelt: "Ooit ingezet als knuffelwelp voor toeristen, eindigde Jabula bij een slachterij voor leeuwen. Hier zat hij dagen opgesloten in een klein hok voordat hij uiteindelijk werd afgeschoten met een kogel door zijn hoofd. Zijn lichaam werd vervolgens gevild en zijn skelet geëxporteerd naar Azië. Waar het is verwerkt in 'medicijnen'; zijn skelet is zeer waarschijnlijk verhandeld als tijgerskelet."

Ze vervolgt: "Jabula heeft mij nooit losgelaten. Uiteraard heb ik dit geprobeerd te verklaren immers, ik ken als geen ander de ellendige levensloop van de gefokte leeuw van Zuid-Afrika. Maar Jabula gaf het een gezicht, ik denk dat dit de verklaring is waarom het mij nog steeds zo raakt. Jabula is dood. Maar hij heeft wel een gezicht gegeven aan al die duizenden andere gefokte leeuwen. Zijn verhaal is de wereld overgegaan en zijn foto’s en verhaal zijn en worden nog steeds, gebruikt om deze zieke industrie een gezicht te geven."

De boodschap er achter mag duidelijk zijn. Achter die stoere foto's gaat een hoop dierenleed schuil, wat gefinancierd en in stand gehouden wordt door de grof betalende toerist. Stichting SPOTS roept dan ook, samen met andere dierenorganisaties, op om te stoppen met het bezoeken van dit soort toeristische attracties. 

Morgen geeft Simone van Stichting SPOTS tijdens een live Q&A op het forum antwoord op jullie vragen. Meer daarover lees je morgen op de Frontpage!

Achter welpjes knuffelen gaat veel leed schuil  (Foto: Stichting SPOTS)
Achter welpjes knuffelen gaat veel leed schuil (Foto: Stichting SPOTS)

Tong's tourcolumn #5

Mart Smeets is de journalistieke versie van Freek de Jonge. Tegenwoordig deugt er niks meer in het vakgebied waar ze groot in werden. Gisteren was het beschamend wat Smeets voor onzin uitkraamde als gast bij Eva Jinek. Het was ook het verontwaardigde, minachtende toontje waar ie Jinek van repliek mee diende. Hij was niet gediend van Eva's weerwoord. Z'n Adam's Appel nam enorme proporties aan. Alsof-ie door een slang werd gebeten.

Bahrain: "Dennis wil niet praten"

Het opvallendste nieuws vandaag in de Tour de France was het afstappen van wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis een dag voor de individuele tijdrit. Zijn ploeg Bahrain-Merida weet nog steeds niet waarom omdat Dennis weigerde om uitleg te geven.

Ploegleider Gorazd Stangelj zegt dat hij niet weet waarom de Australiër in de remmen kneep. "We zijn ook in de war. We zijn ontgoocheld over wat er is gebeurd, want we hadden een knalprestatie van hem verwacht morgen. We hadden hem gisteren en vandaag gevraagd om energie te sparen."

"Het was zijn beslissing om af te stappen vandaag. We hadden gezien dat hij was gestopt in de bevoorradingszone, maar we waren er al voorbijgereden en konden ons niet meer draaien. We hebben dan naar de fysiotherapeut gebeld om Dennis door te geven, maar hij wou niet antwoorden. Hij zei enkel dat hij de wedstrijd wou verlaten."

"Hij wil niet praten over zijn reden om te stoppen. Het heeft in elk geval niets met zijn fysieke conditie te maken. Of hij niet tevreden is over het materiaal? Dennis wil alles 100 procent hebben, maar het is niet altijd gemakkelijk om alles 100 procent te hebben," aldus Stangelj.

Voor dat Dennis afstapte zou hij een discussie hebben gehad met de ploegleiding.

Rohan Dennis wil niet praten (Foto: Pro Shots/George Deswijzen)
Rohan Dennis wil niet praten (Foto: Pro Shots/George Deswijzen)

Yates wint eerste bergetappe, favorieten houden benen stil

De twaalfde etappe van de Tour de France, van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre is gewonnen door Simon Yates. Yates won de sprint van een kopgroep van drie man. Julian Alaphilippe behield het geel.

Het was onrustig vanaf de start en verschillende renners probeerden tevergeefs weg te komen. Na zo'n 40 kilometer koersen ontstond er toch een kopgroep van zo'n 40 man. Team Ineos ging aan kop van het peloton rijden waardoor het tempo omlaag ging.

In de kopgroep zaten onder meer Teunissen, Groenewegen, Bol, Matthews, Kristoff, Trentin, Sagan, Wellens en Van Avermaet. Wellens kwam als eerste van de koplopers boven op de Côte de Montoulieu (4de categorie). Het peloton volgde op meer dan drie minuten.

Aan de voet van de  Peyresourde, een col van de eerste categorie, reden Calmejane en Colbrelli weg uit de kopgroep. Calmejane reed later weg bij zijn medevluchter. Ondertussen werd de groep daarachter kleiner, al was het verschil tussen die groep en Calmejane maar een halve minuut, en net onder de top werd hij bijgehaald. Wellens, de drager van de bergtrui, kwam als eerste boven.

In de afdaling ging de vandaag jarige Simon Clarke er vandoor en hij sloeg direct een gat. Clarke begon met een voorsprong van anderhalve minuut aan de beklimming van de Hourquette d'Ancizan, ook van de eerste categorie. De Italiaan Trentin ging op jacht naar Clarke. Daarachter een groepje met Matthias Frank, Gregor Mühlberger, Simon Yates en Nicholas Roche. Gallopin wist zich daar ook bij aan te sluiten. Het verschil van Clarke met Trentin en het groepje erachter werd kleiner, en vijf kilometer onder de top sloot de Italiaan zich bij Clarke aan.

Terwijl het groepje erachter zich aansloot bij de twee koplopers, moest Clarke lossen. Yates versnelde en alleen Mühlberger kon mee. In het peloton was het ondertussen rustig. Ze reden op zeven minuten van de kop. Yates was als eerste boven op de Hourquette d'Ancizan. In de afdaling wist Bilbao zich aan te sluiten bij het duo. De groep daarachter zat op ruim een minuut op 25 kilometer voor de finish. Yates, Mühlberger en Bilbao gingen uitmaken wie de etappe won. Het werd een sprint en Yates ging de sprint aan en won de rit.

Terroristische zwerver opgepakt in Maastricht

De politie heeft woensdag aan het einde van de middag in Maastricht een 27-jarige man aangehouden die wordt verdacht van terroristische misdrijven, te weten opruiing tot een terroristisch misdrijf en meewerken aan training voor terrorisme.

Het onderzoek naar de man begon vorig maand met informatie van de AIVD. De verdachte zou gebruik maken van social media zoals de berichtendienst Telegram om jihadistische en gewelddadige propaganda, waarin wordt opgeroepen tot het plegen van geweld, te verspreiden.

De man heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, is werk- en dakloos en zwierf rond op straat. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Politie controleert extra bij wegwerkzaamheden A2

De politie controleert aankomend weekend extra op hardrijders tijdens wegwerkzaamheden aan de A2 tussen de Leidsche Rijntunnel (parallelbaan) en afslag N230.

Vrijdag 19 juli start Rijkswaterstaat met onderhoudswerkzaamheden waardoor tot en met maandag 22 juli minder rijstroken beschikbaar zijn. Voor de rijstroken die wel beschikbaar zijn, geldt tijdens de wegwerkzaamheden een snelheidsbeperking. De toegestane maximumsnelheid is dan 70 km/uur.

Lees ook: Zorgen over agressie tegen weginspecteurs Rijkswaterstaat

Veiligheid
De extra controles vinden plaats om de veiligheid van de wegwerkers te garanderen. De controles worden ter plaatse ook aangekondigd door middel van tekstkarren en aangepaste bebording.

Negen weekenden
In de periode tot september wordt in totaal in negen weekenden aan de A2 gewerkt. In al deze weekenden blijven er rijstroken beschikbaar. Kijk voor meer informatie over het groot onderhoud aan de A2 tussen knooppunt Holendrecht en de Leidsche Rijntunnel op Rijkswaterstaat. 

Politie controleert extra bij wegwerkzaamheden A2 (Afbeelding: Politie)
Politie controleert extra bij wegwerkzaamheden A2 (Afbeelding: Politie)

Zwemmers Duitsland wereldkampioen open water, Nederland zevende

Op het wereldkampioenschap open water zwemmen in Zuid-Korea heeft Duitsland goud gewonnen op het onderdeel gemengde estafette. Nederland speelde geen rol van betekenis en werd slechts zevende.

In de wedstrijd over vijf kilometer versloeg Duitsland in de eindsprint Italië. Het brons was voor de zwemmers van de Verenigde Staten. Het Nederlandse viertal Esmee Vermeulen, Pepijn Smits, Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman maakte geen aanspraak op de medailles. Weertman was de slotzwemmer en klom op naar de vijfde plaats maar moest in de slotfase Australië en Frankrijk weer voor zich dulden.

Uitslag
1. Duitsland
2. Italië
3. Verenigde Staten
4. Brazilië
5. Australië
6. Frankrijk
7. Nederland
8. Hongarije

Koninklijk paar op staatsbezoek naar India

Willem-Alexander en Máxima brengen op uitnodiging van president Ram Nath Kovind een staatsbezoek aan de Republiek India. Het bezoek vindt plaats van 14 tot en met 18 oktober. Het Koninklijk Paar bezoekt de steden New Delhi, Mumbai en de staat Kerala.

Het staatsbezoek is een bevestiging van de goede betrekkingen tussen beide landen. De samenwerking tussen India en de Europese Unie en Nederland is van strategisch belang, ook vanwege de opkomst van India als Aziatische grootmacht en India’s rol in de regio. Het economisch potentieel van India biedt mogelijkheden voor hechtere samenwerking op terreinen als klimaat, landbouw en gezondheidszorg. Nederland en India kennen een lange geschiedenis, onder meer terug te vinden in het gemeenschappelijk cultureel erfgoed in Kerala. Nederland kent daarnaast een omvangrijke Indiase diaspora, de op één na grootste binnen de EU.

De Koning en Koningin worden bij hun bezoek vergezeld door minister Blok van Buitenlandse Zaken. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Bruins voor Medische Zorg en Sport en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat leiden gelijktijdig een brede handelsmissie naar India om het potentieel voor economische samenwerking te benutten.

Tevens is Nederland op uitnodiging van India partnerland van de 25ste editie van de Tech Summit in New Delhi. Aan deze technologie- en innovatiebeurs nemen bedrijven en kennisinstellingen uit verschillende sectoren deel, waaronder landbouw, water en gezondheidszorg.

Onduidelijkheid rond afstappen Dennis in Tour

Jasper Philipsen gaat vandaag niet meer van start in de twaalfde etappe van de Tour de France. UAE Team Emirates, de ploeg van de Belg, zegt dat dat het met het oog op de bergen zo wel genoeg is geweest voor de 21-jarige debutant.

“Deze Tour is hard voor iedereen, maar zeker voor iemand die voor het eerste meerijdt”, aldus Iñigo San Millan, head of the performance bij UAE Emirates. “De volgende dagen zijn heel hard en warm. En de bergen zijn niet het terrein van Philipsen. Hij heeft het heel goed gedaan en is gegroeid als renner. Elke dag deed hij mee in de sprint voor zichzelf of voor Alexander Kristoff. In de toekomst wordt hij een van de beste renners van het peloton.”

“Hij zal terugkeren naar de Tour op volle sterkte en op het hoogste niveau. Maar omdat we echt geven om zijn ontwikkeling hebben we beslist om het nu rustig aan te doen en te herstellen.”

Update 14:40 uur

Giacomo Nizzolo (Dimension Data) is afgestapt in de twaalfde etappe. De Italiaan kwam gisteren ten val en moest vandaag al vroeg lossen uit het peloton. Ook Rohan Dennis kneep in de remmen. Hij was een van de favorieten voor de tijdrit morgen.

Update 15:44 uur

Het is onduidelijk waarom Rohan Dennis is afgestapt. Zijn team Bahrain start een onderzoek naar het waarom. Dennis was even spoorloos, maar hij zou inmiddels in de teambus zitten.

Ontslag voor drie politiemedewerkers vanwege ernstig plichtsverzuim

De politie heeft drie medewerkers ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. De drie vervulden bestuursfuncties bij politievakbond ANPV, maar waren nog in dienst bij de politie. De drie hebben regels en voorschriften van zowel de ANPV als de politie overtreden.

Uit disciplinaire onderzoeken door de politie blijkt dat de drie medewerkers zich schuldig hebben gemaakt aan financiële malversaties. De drie ontvingen – soms jarenlang – toelages waarop zij geen recht hadden en declareerden onjuist en bovenmatig.

PTSS
Een van de drie medewerkers heeft zichzelf ook op andere manieren verrijkt. Het geld was afkomstig van de vakbond en uit politiebudget dat was bestemd voor politiemensen met PTSS. Bovendien gebruikte deze medewerker academische titels zonder dat hij daartoe gerechtigd was en maakte hij gebruik van een vervalst cv. Hierdoor wist hij namens de gezamenlijke vakbonden kortstondig een plek te bemachtigen in de adviescommissie PTSS.

Deze commissie buigt zich over de vraag of bij politiemensen gediagnostiseerde PTSS werkgerelateerd is. “De voormalig vakbondsvoorzitter heeft deskundigheid voorgewend tegenover politiecollega's en derden die soms in een kwetsbare positie verkeerden. Daarmee heeft hij hun belangen ernstig geschaad”, aldus korpschef Erik Akerboom.

Goede naam
Hoewel de gedragingen van de drie politiemedewerkers plaatsvonden in de context van werkzaamheden voor een vakbond neemt de politie de zaak zwaar op. "De drie hebben het vertrouwen beschaamd dat politiemensen in hen stelden. Ook hebben zij de goede naam van de vakbond en de politie aangetast. Deze aard en mate van plichtsverzuim kan niet anders dan leiden tot de zwaarst mogelijke disciplinaire straf: onvoorwaardelijk ontslag", zegt Akerboom. "De integriteit en betrouwbaarheid van politiemensen moet boven elke twijfel zijn verheven. Ook wanneer zij vanuit de politie werkzaam zijn bij een andere organisatie, zoals in dit geval een vakbond."

Vermoedens
De zaak kwam begin 2017 aan het rollen toen andere bestuursleden van de ANPV zich met vermoedens over fraude meldden bij hun leidinggevenden binnen de politie. Deze gaven de signalen door aan de Rijksrecherche, die een onderzoek begon. Nadat het Rijksrechercheonderzoek was afgerond, begon de politie een intern onderzoek naar de nu ontslagen medewerkers.

Voormalig sporttrainer veroordeeld voor ontucht

De rechtbank Limburg heeft vandaag een 62-jarige sporttrainer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden waarvan 6 voorwaardelijk wegens ontucht met een minderjarig en verstandelijk beperkt meisje dat bij hem trainde. Daarnaast wordt hij verplicht een behandeling te volgen bij een forensisch-psychiatrische polikliniek en krijgt hij gedurende zijn proeftijd van drie jaar reclasseringstoezicht.

Betasten
De rechtbank vindt bewezen dat de handbal- en judotrainer tussen augustus 2017 en januari 2018 ontuchtige handelingen heeft gepleegd die vooral bestonden uit het betasten van de borsten van zijn slachtoffer. Dat gebeurde rond haar 15e en 16e levensjaar. De verdachte heeft bekend dat hij dit heeft gedaan. Hij is gestopt met zijn activiteiten bij de sportverenigingen waar hij als vrijwilliger trainingen gaf.

Kwetsbaar
De verdachte is onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Op basis van hun conclusies oordeelt de rechtbank dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat hij actief was in de gehandicaptensport en het meisje niet alleen minderjarig was maar ook verstandelijk beperkt is. Dat maakt haar extra kwetsbaar. Naar het oordeel van de rechtbank heeft hij zijn positie misbruikt en het vertrouwen dat in hem werd gesteld beschaamd. Naast de straf moet de man een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Vrijspraak voor ontucht met tweede slachtoffer
De man werd ook verdacht van ontucht met een tweede slachtoffer, eveneens een meisje met een verstandelijk beperking dat bij hem trainde. De rechtbank zag zich echter gedwongen de verdachte hiervan vrij te spreken omdat het Openbaar Ministerie hem alleen vervolgde voor ‘ontucht met een minderjarige’, terwijl dit meisje destijds al meerderjarig was. Ontucht met een minderjarige kan dan niet worden bewezen en dus kan daar ook geen veroordeling voor volgen.

Jumbo, FNV en CNV bereiken overeenstemming

Jumbo Supermarkten en de vakbonden FNV en CNV hebben overeenstemming bereikt voor de resterende groep distributiewerkers op wie op dit moment alleen de cao Jumbo Logistiek van toepassing is. Deze medewerkers konden hierdoor geen aanspraak maken op de loonsverhogingen en andere arbeidsvoorwaarden uit de Arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) van Jumbo. Geen van de partijen was tevreden met deze situatie. De afgelopen tijd hebben Jumbo, FNV en CNV gesprekken gevoerd.

Partijen vonden elkaar onder meer in de gedeelde wens om zoveel mogelijk gelijkheid in loon en arbeidsvoorwaarden te realiseren voor álle medewerkers van Jumbo Logistiek. Door deze overeenstemming krijgen medewerkers nu dezelfde arbeidsvoorwaarden en is er geen sprake meer van ongelijkheid onder de medewerkers die voor 1 april 2019 in dienst waren.

De overeenkomst komt er onder meer op neer dat resterende groep medewerkers met terugwerkende kracht vanaf 26 februari 2018 recht heeft op uitbetaling van de loonsverhogingen uit de AVR. Ook behouden zij, net als alle andere medewerkers die vóór 1 april in dienst waren, hun normatieve historische cao-rechten volledig. Jumbo, FNV en CNV zijn blij dat er nu een oplossing is gevonden. Partijen gaan in samenspraak werken aan het verdere herstel van een duurzamere overlegstructuur.

Waar partijen het niet over eens zijn is de discussie AVR versus cao voor Jumbo Logistiek. De vakbonden blijven er naar streven om tot een nieuwe cao te komen. Jumbo houdt daarentegen gedurende de looptijd vast aan haar afspraken die gemaakt zijn met de (centrale) ondernemingsraad. Bij alle partijen is er een groeiend besef dat er ruimte moet zijn voor overleg over zaken die de twist omtrent dit onderwerp overstijgen.

Man aangehouden na bedreiging met vuurwapen

Politieagenten kregen donderdagochtend 18 juli rond 7 uur de melding dat op de Voorwillenseweg in Gouda een automobilist met een vuurwapen was bedreigd door een andere automobilist. De verdachte reed hierna weg, maar agenten hielden hem kort daarna aan op de Wiardi Beckmanhof. Hierbij troffen zij een vuurwapen aan.

Het slachtoffer, de bestuurder van een klein model, witte vrachtwagen, stond stil op de kruising met de Voorwillenseweg met de Joubertstraat toen er plotseling een man uit de auto voor hem uitstapte, op hem afliep en hem bedreigde met een vuurwapen. De verdachte ging er daarna vandoor in een auto, een klein model grijze Peugeot, en reed weg in de richting van de Sportlaan. Een getuige gaf vervolgens het signalement van de verdachte en de auto door aan de politie.

Politieagenten stelden meteen een onderzoek in en zagen op de Wiardi Beckmanhof de Peugeot geparkeerd staan. In de directe omgeving zagen zij een man staan die voldeed aan het signalement dat het slachtoffer had doorgegeven. Zij hielden met getrokken vuurwapens de verdachte, een 48-jarige inwoner van Gouda aan. Hij had een vuurwapen bij zich. Hij is overgebracht naar het politiebureau en het vuurwapen is in beslag genomen. Het slachtoffer, een 47-jarige inwoner van Gouda, raakte niet gewond maar is voor controle naar het ziekenhuis overgebracht.

Man overleden op politiebureau, rijksrecherche doet onderzoek

Donderdagochtend is een man overleden op het terrein van het politiebureau in Spijkenisse. Ambulance- en politiepersoneel hebben geprobeerd de man te reanimeren, helaas mocht dit niet meer baten.

Rond 03:00 uur belden buurtbewoners de politie in Hellevoetsluis, omdat een man op straat doorlopend om hulp schreeuwde. Agenten kwamen ter plaatse en troffen de man aan. Hij is meegenomen naar het bureau in Spijkenisse, waar hij kort na aankomst overleed. Op dit moment doet de Rijksrecherche onderzoek.

2,5 jaar cel en TBS voor poging tot doodslag op predikant

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft de 51-jarige Wijnand B. uit Tricht veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf en terbeschikkingstelling met dwangverpleging wegens een poging tot doodslag op de (destijds) 64-jarige Ebi Wassenaar in een kerk in Rhenoy in 2017. Ook moet de man het slachtoffer ruim 294.000 euro aan schadevergoeding betalen. De vrouw liep zwaar hoofdletsel op en en heeft daardoor ernstige, blijvende beperkingen opgelopen.

Ernstige gevolgen voor het slachtoffer
Bij de strafmaat is enerzijds rekening gehouden met de ernstige gevolgen voor het slachtoffer en anderzijds met de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid en de huidige gezondheidstoestand van de dader.

De dader was pianostemmer van beroep. De bewuste dag was hij op afspraak naar de kerk te Rhenoy gekomen om daar de piano te stemmen. Na afronding van zijn werkzaamheden en het overhandigen aan het slachtoffer van de factuur, heeft de man haar uit het niets met een (deels) stalen voorwerp een aantal malen hard op haar hoofd geslagen. Vervolgens heeft de man het slachtoffer bloedend op de grond in de kerk achtergelaten, waar zij enige tijd later door haar huisgenoot is aangetroffen. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis overgebracht, waar zwaar schedel- en hersenletsel is geconstateerd. Ten gevolge daarvan is zij blijvend zodanig beperkt dat zij is aangewezen op 24-uurs zorg en haar beroep niet langer kan uitoefenen.

Sterk verminderd toerekeningsvatbaar
De dader lijdt aan een autisme spectrum stoornis en ontwikkelde in de periode voorafgaand aan zijn daad een psychotische kwetsbaarheid door het wegvallen van zijn moeder, die hem volledig verzorgde. Daardoor en door plotseling oplopende spanningen kwam hij tot zijn daad. Om deze redenen en gelet op de uitgebrachte deskundigenrapporten heeft het hof hem sterk verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

Kort na zijn daad heeft de dader een hartstilstand gehad, waardoor hij enige tijd in coma heeft gelegen. Door zuurstofgebrek is, zo is uit deskundigenonderzoek gebleken, zijn geheugen aangetast, waardoor hij zich van zijn daad niets kan herinneren. Zijn spraak en motoriek zijn ook aangetast.

Gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging
Door dit alles komt het hof tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van kortere duur dan de aard, ernst en gevolgen van het delict normaal gesproken rechtvaardigen. Wel heeft het hof aan hem de maatregel van terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging van overheidswege opgelegd, omdat het risico op herhaling van voor personen gevaarlijk gedrag hoog is.

RIVM publiceert informatiedocument detectiemiddelen bij brand met lithium-ion batterijen

Branden met lithium-ion (li-ion) batterijen zijn een relatief nieuw fenomeen waar nog weinig ervaring mee is opgedaan. Door de energietransitie neemt de kans op dit soort branden toe. Bij dit soort branden komen stoffen vrij, die soms lastig te meten (detecteren) zijn. Sommige detectiemiddelen zijn kruisgevoelig: ze meten andere stoffen dan dat je verwacht of ze werken alleen onder zeer specifieke omstandigheden. Het interpreteren van meetresultaten wordt hierdoor een flinke uitdaging. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft daarom een informatiedocument opgesteld om Adviseurs Gevaarlijke Stoffen (AGS adviseur gevaarlijke stoffen ) van de brandweer te ondersteunen.

Bij een brand met lithium-ion (li-ion) batterijen komt een cocktail aan (gevaarlijke) stoffen vrij. Onder andere enkele typerende stoffen zoals waterstoffluoride, lithium(hydr)oxide en zware metalen. Het gebruik van li-ion batterijen neemt toe en daarmee ook de kans om als hulpverlener geconfronteerd te worden met een li-ion brand. Het is voor de keuze van adequate maatregelen belangrijk om met detectiemiddelen een inschatting te kunnen maken van de risico’s van stoffen die vrijkomen. Het meten van waterstoffluoride (HF) is niet eenvoudig en bij de beschikbare detectiemiddelen is het belangrijk te weten wat wel en wat niet te doen.

Het RIVM heeft metingen verricht bij brandexperimenten met li-ion batterijen bij de Technische Universiteit (TU Technische Universiteit Technische Universiteit ) Eindhoven en de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) in Loenen. Bij deze experimenten is praktische ervaring opgedaan met detectiemiddelen. Het RIVM wil hulpverleners en – meer specifiek – Adviseurs Gevaarlijke Stoffen (AGS adviseur gevaarlijke stoffen adviseur gevaarlijke stoffen ) van de brandweer praktische ondersteuning bieden. Vooral als het gaat om de voorbereiding op- en uitvoering van metingen bij li-ion branden. De informatie is beperkt tot de detectiemiddelen waarover de meeste veiligheidsregio’s al beschikken, of eenvoudig kunnen beschikken. De focus ligt op detectie van de kenmerkende stoffen waterstoffluoride (HF) en lithiumoxide (Li2O).

7 jaar cel voor doodsteken moeder

De rechtbank veroordeelt een 41-jarige man uit Nijmegen voor het doden van zijn moeder. Hij krijgt een gevangenisstraf van 7 jaar. Daarnaast legt de rechtbank de maatregel op strekkende tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking op (artikel 38z Wetboek van Strafrecht).

Op 5 februari 2019 bracht de man zijn moeder om het leven door haar met een mes meerdere keren in de buik te steken. Hij ervaarde al langere tijd problemen met zijn moeder. Op de bewuste dag liepen de spanningen bij hem hoog op en escaleerde de boel. 

Geen moord
Volgens de officier van justitie was er sprake van voorbedachten rade en dus moord. De rechtbank vindt dat niet bewezen en komt tot een veroordeling voor doodslag. Mede op basis van de deskundigenrapportages valt niet uit te sluiten dat de man in een opwelling heeft gehandeld. Dat vindt steun in de psychiatrische rapportage.

Autisme spectrum stoornis
Volgens deskundige heeft de man een autisme spectrum stoornis. Hij is gebaat bij structuur en als dat wegvalt, stapelen de problemen zich op. In 2018 heeft een aantal - voor de man ingrijpende - gebeurtenissen plaatsgevonden, ook begon zijn moeder verschijnselen van dementie te vertonen.

Op de bewuste dag vond opnieuw een stevig conflict plaats. De man zag geen uitweg meer en besloot zijn moeder te doden, om van het probleem verlost te zijn. Passend in zijn manier van denken fixeerde hij zich op deze oplossing.

Sterk verminderd toerekeningsvatbaar
De deskundigen concluderen dat het doden van zijn moeder sterk verminderd aan de man moet worden toegerekend. De rechtbank neemt deze conclusies over.

De officier eiste dat de man veroordeeld wordt tot 5 jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden. De rechtbank legt de maatregel tot tbs met voorwaarden niet op. Volgens de rechtbank biedt de maatregel van gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking voldoende kader en zekerheid. Daarnaar kijkend - en ook rekening houdend met straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd – vindt de rechtbank een langere onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend.

'Een vuurwapen zit niet per ongeluk in je zak'

“Goedenavond mevrouw, we zijn bezig met een preventieve fouilleeractie. Zou u uw auto even daar heen willen rijden?” Een rijtje agenten staat de dame in kwestie op te wachten. Ze doorzoeken de auto en kleding van de vrouw. Op wapens, drugs, verborgen ruimtes, alles wat zou kunnen duiden op criminele activiteiten. Doel is het van straat halen van zoveel mogelijk wapens enerzijds, een preventieve werking naar anderzijds. De wetenschap dat er op wapenbezit wordt gefouilleerd schrikt dragers van wapens af. “Ja, het is wel vervelend”, vertelt de vrouw desgevraagd. “Ik kom nu wat later op mijn afspraak, maar ik vind het tegelijk ook goed dat ze het doen. Ik geloof wel dat het hier veiliger van wordt.”

15 vuurwapens haalde de politie in 2018 in de eenheid Rotterdam van straat tijdens preventieve fouilleeracties. Het dubbele van 2017 toen er 7 vuurwapens werden ingenomen. Het totale aantal wapens dat met de fouilleeracties is gevonden is 228 wapens, vrijwel hetzelfde als in 2017. Ook worden met regelmaat auto’s met verborgen ruimtes gevonden, onverklaarbare hoeveelheden geld en drugs. Maar de grootste winst is misschien nog wel de preventieve werking en het signaal dat de acties afgeven: ‘wapenbezit is niet normaal’.

Minder gecontroleerde personen
Een onderzoek onder inwoners van Rotterdam wijst uit dat 80% er geen moeite mee zou hebben als zij zelf gefouilleerd zouden worden tijdens een preventieve fouilleeractie. Het aantal mensen dat is gefouilleerd nam in 2018 sterk af; 5614 personen tegenover 7165 in 217. “We zetten preventief fouilleren zo gericht mogelijk in. Op de plekken en tijdstippen dat de risico’s het hoogst zijn. Dat we evenveel wapens van straat hebben gehaald met minder controles wijst er op dat het gelukt is om deze zorgvuldiger, gerichter en efficiënter in te zetten”, zegt Tarik Topcu, vanuit de politie verantwoordelijk voor de aanpak van wapenbezit en wapenhandel.

Wapenbezit keihard aanpakken
416 keer werd in 2018 een misdrijf gepleegd met een wapen. Een daling ten opzichte van 2017 toen er nog 594 geweldsincidenten met een wapen plaatsvonden. Ook het aantal schietincidenten daalde van 84 in 2017 tot 71 in 2018. Maar enige nuancering is nodig. Het aantal schietincidenten is de eerste helft van 2019 al anderhalf keer zo hoog als de eerste helft van 2018. Maar wat de cijfers ook zijn, elk geweldsincident, elke schietpartij is er één te veel. “Voor ons is de noodzaak om wapenbezit keihard aan te pakken onverminderd hoog”, aldus Topcu.

Van samuraizwaard tot boksbeugel
Begin 2019 organiseerde de politie samen met het Openbaar Ministerie een wapeninleveractie. Bij hoge uitzondering konden mensen twee weken lang straffeloos een wapen inleveren. Eindresultaat: 279 wapens en 650 kilo munitie. Allerlei wapens kwamen binnen; samurai zwaarden, antieke wapens, boksbeugels, pepperspray, gasdrukwapens en alarmpistolen en zo’n 60 vuurwapens en 43 messen. Dit was wat mensen vrijwillig inleverden, maar wat doet de politie aan mensen die een wapen dragen en dit niet willen inleveren? Daar heeft de maatschappij ten slotte meer van te vrezen.

Willens en wetens
“Ervaring leert dat het bezit van een vuurwapen leidt tot gebruik”, licht Topcu toe. “En gebruik is niet alleen schieten. Gebruik is ook het tonen, dreigen of een machtpositie verwerven. Een vuurwapen heb je niet plotseling in handen en zit niet opeens per ongeluk in je zak. Je moet er moeite voor doen; een leverancier zoeken, geld voor betalen. Het is iets wat je willens en wetens opzoekt. Waar je over nadenkt. Waarom heb je een vuurwapen als dat niet mag? Dat zien we alleen bij mensen die hun geld verdienen met het plegen van strafbare feiten. Het bij je hebben van een wapen betekent dat je bereid bent het te gebruiken; om te dreigen, of erger, ermee te schieten.”

Dubbele werking
“We zetten ons op alle mogelijke manieren in om wapenbezit, en daarmee schietincidenten, tegen te gaan”, gaat Topcu verder. “Preventief fouilleren is een belangrijk instrument binnen deze mix van maatregelen. Het haalt daadwerkelijk wapens van straat, maar heeft ook nog eens een preventieve werking. De wetenschap dat er regelmatig wordt gecontroleerd op wapenbezit schrikt dragers van wapens af.”

Inzet waar nodig
Preventief fouilleren mag alleen worden ingezet in speciaal daarvoor aangewezen gebieden. Daarbij wordt kritisch gekeken waar deze inzet nodig is. In 2018 zijn in Rotterdam zes gebieden aangewezen als veiligheidsrisicogebied, te weten delen van de gebieden Charlois, Feijenoord, IJsselmonde, het Centrum en Delfshaven. Een deel van het gebied Prins Alexander werd voor zes weken aangewezen na incidenten bij een discotheek aan de Prins Alexanderlaan. In het voorjaar van 2019 is, na een aantal schietincidenten, er een nieuwe aanwijzing gekomen voor Kralingen-West, Agniesebuurt, Crooswijk en Oude Noorden. Deze aanwijzingen worden regelmatig opnieuw getoetst op noodzaak.

Wapengeweld stoppen
“We zien, helaas, regelmatig schietpartijen voorbij komen in speeltuinen, drukke winkelstraten en op tijden dat er nog veel onschuldige mensen buiten zijn. Dat moet stoppen”, betoogt Topcu. “En wij zullen alles doen wat we kunnen. Preventief fouilleren is daar één ding in, maar er draaien ook onderzoeken en we pakken altijd door bij een melding over wapenbezit. Daarmee hebben bewoners dus ook een belangrijke rol. Als je weet hebt van een wapen, meld het. De persoon die het wapen bezit, zal ook niet schromen om het te gebruiken.”

'Een vuurwapen zit niet per ongeluk in je zak' (Stockfoto politie)
'Een vuurwapen zit niet per ongeluk in je zak' (Stockfoto politie)

Apeldoornse vrijgesproken van moord en doodslag wegens gebrek aan bewijs

De rechtbank spreekt een 67-jarige vrouw uit Apeldoorn vrij van zowel moord als doodslag op haar echtgenoot. Volgens de rechtbank ontbreekt op basis van de beschikbare informatie het wettige bewijs om tot een veroordeling te komen.

Op 1 juni 2018 is in Apeldoorn de 64-jarige echtgenoot van de vrouw in zijn tuin aangetroffen met een steekwond in zijn borst. Het slachtoffer overleed een dag later aan de gevolgen van de steekwond. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, was de vrouw de enige andere aanwezige persoon naast het slachtoffer. Zij is daarom aangemerkt als verdachte.

Vereiste wettig bewijs ontbreekt
Anders dan de officier van justitie oordeelt de rechtbank dat op basis van de beschikbare informatie het vereiste wettige bewijs ontbreekt. Op basis van uitgekeken camerabeelden uit de buurt kan namelijk niet met zekerheid worden vastgesteld dat alleen de vrouw en het slachtoffer bij de woning aanwezig zijn geweest op het moment dat het slachtoffer is gestoken. Daarnaast levert de afgeluisterde uitlating die de vrouw in de gevangenis tegenover haar zoon zou hebben gedaan geen bewijs op. Deze uitlating is niet eerder gehoord en de politieagent heeft benoemd dat hij die uitlating ‘denkt’ te horen.

Verder is niet vastgesteld met welk voorwerp het slachtoffer is gestoken. Doordat de in de woning aangetroffen messen niet naar het NFI zijn opgestuurd voor verder onderzoek, kan geen eventuele link worden gelegd tussen die messen en de steekwond. Ten slotte is in de tuin een handdoek met bloedsporen en een opgedroogde slijmerige substantie aangetroffen. Omdat niet is onderzocht wat het celmateriaal in die substantie is, kan bijvoorbeeld niet worden vastgesteld of er rechtstreeks contact is geweest tussen de handdoek en het mogelijk gehanteerde steekwapen.

Vrijspraak
Op basis van bovenstaande punten oordeelt de rechtbank dat niet wettig en overtuigend bewezen kan worden dat het de vrouw is geweest die het slachtoffer heeft gestoken. Daarom spreekt de rechtbank haar vrij van zowel moord als doodslag. Omdat de vrouw is vrijgesproken van de feiten waarvan zij werd verdacht, wijst de rechtbank de vorderingen van de nabestaande op een schadevergoeding af.

11 jaar cel voor doden ex-vriendin

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 54- jarige man uit Hoogland een gevangenisstraf opgelegd van 11 jaar. De man doodde zijn ex-vriendin door haar hals dicht te knijpen en haar vervolgens met een mes te steken.

Relatieproblemen
De man en het slachtoffer hadden jarenlang een relatie. Toen de vrouw er een punt achter zette, kon hij dit niet verkroppen. Op 14 december 2018 spraken de twee af bij verdachte thuis om over hun problemen te praten. Op enig moment heeft hij haar keel langere tijd, met kracht, dichtgeknepen. Daarna heeft hij haar meerdere keren gestoken en gesneden in haar hals.

Geen moord
Volgens de officier van justitie heeft de verdachte het slachtoffer met voorbedachten rade gedood en dan is er dus sprake van moord. Hij zou tussen het dichtknijpen van de keel en het steken met een mes genoeg tijd hebben gehad om na te denken over de gevolgen van zijn daden. Tóch koos hij ervoor om door te gaan.

Anders dan de officier van justitie oordeelt de rechtbank dat er onvoldoende bewijs is dat er sprake is geweest van voorbedachten rade. Hoeveel tijd er tussen het wurgen en het steken zat, is niet vast te stellen. Daardoor kan ook niet worden vastgesteld dat verdachte zich in die tussentijd had kunnen bedenken. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat de man een plan had om zijn ex-vriendin te doden.

Wanhoopsdaad
De advocaat van de man deed tijdens de zitting een beroep op psychische overmacht bij zijn cliënt, volgens hem is er sprake van een uiterste wanhoopsdaad. Hij pleitte daarom voor een gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis, voor de duur van één jaar. De rechtbank gaat hier niet in mee. Deskundigen hebben geen stoornis bij de man kunnen vaststellen. De man was volledig toerekeningsvatbaar op het moment dat hij de vrouw doodde.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank vooral gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. De rechtbank heeft in het bijzonder meegewogen dat het hier gaat om het doden van een (ex)partner en dat zij op gruwelijke en agressieve wijze om het leven is gebracht.

17-jarige veroordeeld voor vermoorden opa in Wierden

Een 17-jarige jongen uit Wierden is veroordeeld voor het vermoorden van zijn opa. De rechtbank legt hem de maximale jeugddetentie van 2 jaren en jeugd-tbs op. De jongen bracht op 8 november 2018 in Wierden zijn opa met 38 messteken om het leven. Hiermee dacht hij het financiële conflict tussen zijn ouders en zijn opa op te lossen. De jongen is verminderd toerekeningsvatbaar. Aan de nabestaanden moet hij een schadevergoeding betalen van ruim 6.400 euro.

Schokkend
Met het vermoorden van zijn opa heeft de jongen onnoemelijk veel en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden. Dat de 17-jarige het leven van zijn eigen opa welbewust heeft opgeofferd vanwege een familiair financieel conflict, maakt de daad des te schokkender.

Valse beschuldiging
De jongen beschadigde de nagedachtenis van zijn opa door hem na de moord vals te beschuldigen van seksueel misbruik. Uit afgeluisterde gesprekken blijkt dat hij dat alleen maar heeft gezegd in de hoop strafvermindering te krijgen. Uit niets blijkt dat er ook maar iets waar is van deze beschuldiging.

Voorbedachten rade
De rechtbank oordeelt dat de jongen met voorbedachten rade zijn opa om het leven heeft gebracht, omdat hij van te voren met zijn ouders heeft gesproken over wat de dood van opa zou betekenen voor het financiële conflict tussen zijn opa en zijn ouders; wasbenzine of terpentine heeft gekocht om na de moord zijn kleren te verbranden; met zijn moeder plastic handschoenen en een mes heeft gekocht, om deze te gebruiken bij de moord; de moord heeft aangekondigd bij zijn moeder en een vriend; zijn telefoon rondom het tijdstip van de moord heeft uitgezet; voordat hij aanbelde bij opa een half uur in het gras heeft gezeten, in de buurt van het huis, om na te denken of het goed was waar hij mee bezig was en voordat hij naar het huis liep alvast de plastic handschoenen heeft aangetrokken.

Geen opdracht
Uit het onderzoek is niet gebleken dat de jongen van iemand de opdracht heeft gekregen of het specifieke verzoek heeft gehad om zijn opa van het leven te beroven. Hoewel het dossier diverse aanwijzingen bevat voor de betrokkenheid van zijn moeder, zowel voor als na de moord, kan op grond van dit dossier niet worden bewezen dat de jongen de moord samen met haar of anderen heeft gepleegd.

Minderjarig
Hoewel moord op zichzelf aanleiding kan zijn om een minderjarige als een volwassene te straffen, oordeelt de rechtbank dat in deze zaak het minderjarigenstrafrecht van toepassing is. Daarbij begrijpt de rechtbank dat het, vanuit het oogpunt van vergelding, de nabestaanden zwaar zal vallen dat aan de jongen een jeugddetentie wordt opgelegd in plaats van een ‘volwassen’ gevangenisstraf.

Het staat voor de rechtbank buiten kijf dat hij een afschuwelijk misdrijf heeft begaan. Hij blijft echter ook een minderjarige jongen met zeer complexe persoonlijkheidsproblemen. Alle deskundigen zien, door zijn ziekelijke stoornis en de gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens, alle reden om hem als een minderjarige te straffen.

Jeugd-tbs
Om herhaling te voorkomen moet hij gedwongen worden behandeld via jeugd-tbs (PIJ-maatregel). In een kleinschalige setting moet de persoonlijkheid van de jongen - los van zijn gezin - geheel opnieuw worden opgebouwd en voorzien van gezonde waarden en normen. De rechtbank stelt hierbij geen einddatum voor de behandeling vast.

Plants vs. Zombies 3 aangekondigd

EA en PopCap kondigen samen Plants vs. Zombies 3 aan. De game, niet te verwarren met Garden Warfare, is vandaag in een pre-alpha fase uitgebracht in de Google Play Store. Een release date van de game is nog niet bekend.

Om de game te kunnen spelen heb je een smartphone nodig met specs gelijk aan of groter dan een Samsung Galaxy S7 nodig met Marshmallow 6.0. Elke dag worden er nieuwe mensen toegelaten tot de pre-alpha, dus als het vandaag niet lukt kun je het de volgende dag weer proberen.

Details over gameplay en content zijn niet vrijgegeven, evenmin gameplaybeelden. Dat blijft dus even afwachten. Voor de nieuwsgierigen: de pre-alpha bevat geen microtransacties, maar de uiteindelijke versie ongetwijfeld wel.

Recordpoging grootste groepssalsa ter wereld

Het stationsplein van Rotterdam Centraal is op zaterdag 27 juli - de laatste dag van het festival Rotterdam Unlimited - het podium voor een poging tot het verbreken van het wereldrecord salsadansen. Beginnende en ervaren dansers; NS en Rotterdam Unlimited nodigen iedereen uit om zich aan te melden en de heupen los te gooien voor deze vrolijke groepssalsa. Op Facebook hebben meer dan 3000 mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn.

Amir Nasierkhan, hoofdconducteur bij NS: “Ik hou zelf enorm van dansen, maar heb geen ervaring met salsa. Gelukkig is dat ook niet nodig. Iedereen die het leuk vindt, kan meedansen. Ons doel is om met zoveel mogelijk mensen de Rueda de Casino te dansen. Dat is een groepsdans waarbij deelnemers in een cirkel de salsa dansen en wisselen van danspartner.’’

“Dit jaar doe ik voor het eerst mee aan de recordpoging salsadansen op het stationsplein”, vertelt Zerina Roseval, hoofdconducteur bij NS. “Ik bezoek al 15 jaar Rotterdam Unlimited, samen met vriendinnen. Ik hou ontzettend van dansen. Een paar keer per week dans ik en dat maakt mij vrolijk, ontspannen en blij. Ik vind het mooi dat NS op deze leuke manier heel Nederland in beweging wil krijgen.”

Meer dan 3000 geïnteresseerden
Het huidige wereldrecord werd in mei van dit jaar in Tenerife gevestigd. Ylaysa Harris van Rotterdam Unlimited vertelt: “Daar deden toen 1291 dansers aan mee. Dat kunnen wij vast beter.” Inmiddels hebben meer dan 3000 mensen op Facebook aangegeven interesse te hebben in de recordpoging. Op de dag zelf geven docenten vanaf 12.00 uur verschillende workshops op het stationsplein om alvast wat salsamoves te oefenen. Deelnemers aan de recordpoging kunnen bij de speciale salsabalie op het stationsplein een vrolijke gadget en deelnemersbandje halen. De recordpoging staat gepland om 14.00 uur.

De Jong scoort zijn eerste doelpunt voor Sevilla

Luuk de Jong heeft zijn eerste doelpunt voor Sevilla gemaakt. De aanvaller had met een heerlijke openingstreffer een productief aandeel in de overwinning van het team van Julen Lopetegui op FC Dallas: 1-3. Het was voor de van PSV overgekomen aanvaller zijn tweede officieuze duel voor de Zuid-Spanjaarden.

De Jong stond zaterdagavond in het oefenduel met Reading maar 32 minuten op het veld. Hij was niet okselfris aan de wedstrijd begonnen en de afspraak was dan ook dat hij slechts een half uur zou meedoen. De Nederlander kon zich in het Toyota Stadium Frisco echter wél onderscheiden, net als de meest recente aankoop Óliver Torres.

Aan de treffer van De Jong ging een sombrero vooraf: hij wipte de bal met rechts over zijn tegenstander heen en schoot vervolgens met links verwoestend raak. Het leer eindigde in de verste bovenhoek: 0-1. Santiago Mosquera tekende voor de ruststand van 1-1, na balverlies van Ever Banega. Tomas Vaclik kon de inzet niet keren.

Lopetegui koos na rust voor een compleet ander elftal. Een heerlijke vrije trap van Joan Jordán en een treffer van Nolito bepaalden de eindstand in Dallas: 1-3. Sevilla speelde daarna nog een derde helft tegen het jeugdelftal van FC Dallas, met wederom elf andere namen. Met Maximilian Wöber in de elf werd met 1-2 gewonnen. De volgende oefenwedstrijd van Sevilla is in de nacht van zondag op maandag, tegen Champions League-houder Liverpool.

Recordzege Atlanta onder De Boer na rode kaart in zesde minuut

Atlanta United heeft eindelijk weer een overwinning kunnen boeken. Na drie wedstrijden op rij zonder ook maar een zege, inclusief een 5-1 nederlaag bij Chicago Fire, zegevierde de regerend landskampioen van de Verenigde Staten met 5-0 over Houston Dynamo. Dat betekende de grootste zege van de club onder hoede van de Nederlander, die zondag het DC United van Wayne Rooney treft.

De Boer kon door blessureleed en schorsingen niet over zijn sterkste elf beschikken en koos ervoor om Gonzalo Martinez rust te geven. Een apart moment in de zesde minuut was van grote invloed op het verloop van het duel. Na een vermeende overtreding trapte Alberth Elis de bal richting de grensrechter en trok arbiter Christopher Penso een gele kaart. Elis was boos en kreeg meteen ook een tweede gele kaart voor zijn agressieve gedrag richting Penso.

Atlanta profiteerde optimaal van de ondertalsituatie bij Houston Dynamo. Na voorbereidend werk van Emerson Hyndman en Julian Gressel maakte Darlington Nagbe zijn eerste treffer als speler van Atlanta: 1-0. Nog geen twee minuten later stond het al 2-0. Na een goede combinatie tussen Hyndman en Dion Pereira kopte Brandon Vázquez op aangeven van laatstgenoemde de tweede treffer tegen de touwen.

Het restant van de treffers viel na de onderbreking. Josef Martinez nam twee treffers voor zijn rekening: 3-0 en 4-0. Gressel, die aan de rechterkant een van de smaakmakers was, nam met een krachtige inzet de eindstand voor zijn rekening. Door de zege komt Atlanta United op drie punten van de koploper van de Eastern Conference: 33 om 36 punten. Philadelphia Union heeft echter een duel meer gespeeld: 22 om 21 duels. New York City FC staat zevende, met 29 punten uit 18 duels, en heeft het beste vooruitzicht.

Ajax weet mogelijke tegenstanders in voorronde van de Champions League

Ajax gaat op maandag 22 juli in de koker voor de loting van de derde voorronde van de Champions League. Dinsdagavond werden de returns van de eerste kwalificatiecyclus van het miljardenbal afgewerkt, waardoor het bekend welke tegenstanders de Amsterdammers kunnen treffen. Ajax heeft tijdens de loting een geplaatste status, waardoor de sterkste ploegen worden ontlopen.

Naast Ajax hebben ook Celtic, FC Kopenhagen, Dinamo Zagreb, BATE Borisov en APOEL Nicosia een geplaatste status. Deze vijf ploegen moeten overigens nog wel de tweede kwalificatieronde zien te overleven, waarin Nõmme Kalju (Estland), The New Saints (Wales), Rosenborg BK (Noorwegen), Saburtalo (Georgië) en Sutjeska Nikšic (Montenegro) de tegenstanders zijn. PAOK Saloniki stroomt evenals Ajax in de derde kwalificatieronde van de Champions League in en zal tijdens de loting een ongeplaatste status hebben.

Daardoor is de kampioen van Griekenland op papier de sterkste tegenstander die Ajax kan treffen. Verder kunnen CFR Cluj (Roemenië) of Maccabi Tel Aviv (Israël), Ferencváros (Hongarije) of Valletta FC (Malta), Dundalk (Ierland) of Qarabag (Azerbeidzjan), Rode Ster Belgrado (Servië) of HJK Helsinki (Finland) en NK Maribor (Slovenië) of AIK (Zweden) uit de koker rollen voor de Amsterdammers. De returns van de tweede voorronde worden op 31 juli afgewerkt, waardoor Ajax dan pas definitief zal weten welke club de eerste horde wordt richting het hoofdtoernooi van de Champions League.

Geplaatste teams:
Ajax
Celtic (speelt in de tweede voorronde tegen Nõmme Kalju)
FC Kopenhagen (speelt in de tweede voorronde tegen The New Saints)
BATE Borisov (speelt in de tweede voorronde tegen Rosenborg BK)
Dinamo Zagreb (speelt in de tweede voorronde tegen Saburtalo)
APOEL Nicosia (speelt in de tweede voorronde tegen Sutjeska)

Ongeplaatste teams:
PAOK Thessaloniki
CFR Cluj of Maccabi Tel Aviv
Ferencváros of Valletta FC
Dundalk FC of Qarabag
Rode Ster Belgrado of HJK Helsinki
NK Maribor of AIK

Levenslang voor moord op Ali Motamed

De 38-jarige Naoufal - Noffel - F. is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de moord op de Iraanse Ali Motamed in Almere, op 15 december 2015. De rechtbank acht bewezen dat hij de moord mede heeft georganiseerd en dat hij een ander heeft uitgelokt om de moord te plegen.

Motamed werd ’s ochtends vroeg voor zijn huis in Almere door twee mannen doodgeschoten. Dat gebeurde toen hij in zijn auto wilde stappen om naar zijn werk te gaan. Hij werd in zijn hoofd geraakt en overleed ter plekke.

PGP-telefoon
Enkele weken voor de moord hield de politie een man aan in een andere strafzaak. Hij bleek in het bezit van een versleutelde telefoon, een zogenaamd PGP-toestel. Nadat dit toestel eenmaal door het NFI was gekraakt, bleek de man betrokken te zijn geweest bij de voorbereiding van de moord: hij zou een van de twee schutters zijn geweest, ware het niet dat hij voortijdig werd aangehouden. Het onderzoek leidde de politie uiteindelijk naar de twee daadwerkelijke schutters. Zij werden in april van dit jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van 20 en 25 jaar.

Volkomen gebrek aan geweten
Uit het PGP-berichtenverkeer bleek nog een persoon nauw met de schutters te hebben samengewerkt. De rechtbank komt tot de conclusie dat de verdachte deze persoon is. Hij heeft de moord mede georganiseerd. Ook staat vast dat hij de man die voortijdig is aangehouden, heeft geprobeerd uit te lokken om de moord te plegen. Uit het dossier blijkt dat de verdachte zonder enig moreel besef te werk is gegaan. De moord was voor hem een puur zakelijke aangelegenheid, een “mooi klusje”, met naar het lijkt alleen een financieel motief. Dit getuigt van een volkomen gebrek aan geweten en respect voor het leven van anderen.

Toedracht moord onduidelijk gebleven
Er zijn vermoedens dat Iran achter de moord zit vanwege de politieke achtergrond van het slachtoffer. Zekerheid daarover is echter niet verkregen. De verdachte had hierover meer duidelijkheid kunnen verschaffen, maar heeft geen openheid van zaken willen geven. Hierdoor blijft het voor de vrouw en zoon van het slachtoffer onduidelijk waarom hun echtgenoot en vader is doodgeschoten. De rechtbank rekent dit de verdachte zwaar aan.

Levenslange straf
F.  is al meerdere malen veroordeeld voor zware misdrijven. In april van vorig jaar kreeg hij nog 18 jaar cel opgelegd voor zijn coördinerende rol bij een mislukte liquidatiepoging in Diemen. Er is dan ook een grote kans dat hij na een gevangenisstraf opnieuw de fout in zal gaan. Mede daarom legt de rechtbank hem een levenslange gevangenisstraf op.

Werkloosheid in juni licht toegenomen

Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 12.000 per maand toegenomen. In juni waren er 9,0 miljoen werkenden. Het aantal werklozen is vanaf maart met gemiddeld 2.000 per maand gestegen naar 313.000 in juni. Zij hadden geen betaald werk en gaven aan recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar te zijn. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind juni 243.000 lopende WW-uitkeringen.

4,1 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast de eerder genoemde werklozen ging het om 3,7 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 5.000 per maand afgenomen.

Werkloosheidsindicator
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt vaak gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator worden mensen van 15 tot 75 jaar zonder betaald werk die hier recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn met ‘werkloos’ aangeduid. In juni waren er 313.000 werklozen. Hiermee was 3,4 procent van de beroepsbevolking werkloos. In mei was dit nog 3,3 procent.

UWV: Aantal WW-uitkeringen daalt nog steeds
Het aantal WW-uitkeringen daalt gestaag verder. Eind juni 2019 telde UWV 243.000 lopende WW-uitkeringen. Dat is 3,2 procent minder dan vorige maand. In vergelijking met eind juni 2018 daalde het met 15,7 procent.

In alle beroepsklassen is het aantal lopende WW-uitkeringen gedaald. In vergelijking met een jaar eerder nam dit het meest af bij de pedagogische beroepen (-20,7 procent) en bij de dienstverlenende beroepen (-20,3 procent). Het aantal WW-uitkeringen daalde ook in alle sectoren.

UWV: Daling instroom komt tot stilstand
In de eerste helft van 2019 ontstonden er 172.000 nieuwe uitkeringen. Dat is iets meer dan in de eerste helft van 2018 (+0,4 procent). In de twee voorgaande jaren daalde de instroom nog flink. Aan die daling lijkt nu een einde te zijn gekomen.

In de eerste helft van 2019 zijn er 192.000 uitkeringen beëindigd. Omdat dit aantal nog steeds hoger ligt dan de instroom, is het aantal lopende uitkeringen gedaald.

Meer baanverliezers
De werkloosheid is de afgelopen drie maanden licht gestegen, met gemiddeld 2.000 per maand. Het is voor het eerst na oktober 2015 dat de werkloosheid gemiddeld over drie maanden toeneemt. Het werkloosheidscijfer is een saldo van verschillende stromen op de arbeidsmarkt. De toename van de werkloosheid is vooral toe te schrijven aan de grotere stroom werkenden die hun baan verliezen. Dit aantal is vanaf december gegroeid. In november waren er nog 57.000 werklozen die drie maanden daarvoor nog werk hadden, in juni waren dat er 73.000. De tegenovergestelde stroom, werklozen die (weer) aan de slag gaan, is daarentegen vrijwel onveranderd gebleven.

Xbox op Gamescom 2019

Microsoft heeft wat meer informatie vrijgegeven over hun plannen op Gamescom 2019. Voor bezoekers zullen de eerste open speelbare versies van Minecraft Dungeons en de Horde mode uit Gears 5 op de beurs te vinden zijn. Ook komt er een speciale aflevering van Inside Xbox, waar we meer te weten zullen komen over nieuwe dingen.

Gamescom 2019 is van 20 tot en met 24 augustus en uiteraard zal FOK! daar ook aanwezig zijn.

Xbox


TBS en celstraffen geëist voor mishandeling en doodslag moeder

Een 58-jarige vrouw uit Utrecht werd eind oktober 2017 dood aangetroffen in haar flatwoning aan de Bangkokdreef in Utrecht, waar ze woonde met haar drie dochters en schoonzonen. De vrouw was bont en blauw. Twee dochters en de schoonzonen stonden gisteren in de rechtbank. Alle vier wordt verweten de moeder veelvuldig te hebben mishandeld. Een van de schoonzoons wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van de vrouw. Tegen hem eiste de officier van justitie tbs en een celstraf van acht jaar.

Het was een ontluisterende situatie in de flatwoning. Hulpverleners beschreven de viezigheid, de stank en de spanningen. Buren hebben verklaard over herrie en gebruik van drank en drugs. Uit het onderzoek is gebleken dat de twee dochters van 33 en 31 jaar en hun partners van 33 en 43 jaar geregeld geweld gebruikten, tegen elkaar maar vooral tegen de moeder. De verdachten bekennen dit en verklaren ook over elkaar. Ook zijn er videobeelden van. En het letsel past hierbij. De schouwarts stelt dat de vrouw onder de bloeduitstortingen zat.

Dat de mishandelingen over een langere periode hebben plaatsgevonden en erg gewelddadig waren, bleek uit het radiologisch onderzoek en het sectieverslag. Er werden fracturen gevonden in de onderkaak, het neusbeen, het tongbeen, het schildkraakbeen, het opperarmbeen, de elleboog en vele ribben waren gebroken of gebroken geweest. “Het moet een hel voor haar zijn geweest”, zei de rechter.

Hoofdverdachte is de 33-jarige schoonzoon. Hij gaf de hardste klappen en karatetrappen. Hij wordt verdacht van zware mishandeling, terwijl de andere drie verdacht worden van medeplegen van mishandeling. De dochters en de 43-jarige man hebben verklaard slechts nu en dan te slaan, omdat hun moeder niet wilde eten. Zij waren bang voor de hoofdverdachte en voelden zich gedwongen om mee te doen aan de mishandelingen.

Dat de 33-jarige schoonzoon zijn schoonmoeder heeft omgebracht, vindt de officier bewezen omdat hij in de fatale nacht wakker was en in de woonkamer verbleef. Hijzelf heeft verklaard dat hij bij haar was geweest, het goed had gemaakt en afscheid van haar had genomen. De moeder is omgebracht door geweld op de neus, mond, hals en romp, dat kort voor haar dood moet zijn toegepast. En precies op een van die plekken, in de hals, is het DNA van de hoofdverdachte aangetroffen. Gezien het geweld dat is gebruikt, merkt het Openbaar Ministerie dit aan als doodslag.

Uit het persoonlijkheidsonderzoek komt bij de hoofdverdachte een ernstige stoornis naar voren: hij is antisociaal, heeft kenmerken van borderline en een paranoïde houding. De kans om in herhaling te vallen is groot en behandeling is niet eenvoudig. Al met al moet hij worden beschouwd als verminderd toerekeningsvatbaar. Tegen hem eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van acht jaar en de maatregel tbs met dwangverpleging. Zijn partner, de 31-jarige dochter, is volledig toerekeningsvatbaar. Tegen haar eiste de officier een gevangenisstraf van zes maanden. De andere twee verdachten worden gezien als verminderd toerekeningsvatbaar vanwege hun verstandelijke beperking. Aangezien begeleiding naar verwachting niet zal slagen, eiste de officier ook tegen hen een onvoorwaardelijke straf, van drie en vier maanden.

Schoonspringster Jansen naar WK-finale en Olympische Spelen

Schoonspringster Inge Jansen heeft zich op het wereldkampioenschap in het Zuid-Koreaanse Gwangju geplaatst voor de finale op de driemeterplank. Dat leverde dubbel feest op, want net als haar synchroonpartner Celine van Duijn eerder op het tienmeterplatform is ook Jansen nu zeker van plaatsing voor de Olympische Spelen in Tokyo volgend jaar.

Jansen kende een uitstekende kwalificatie in de vroege ochtend en liet na vijf sprongen een score van 288,15 punten noteren, goed voor de tiende plek. De beste achttien mochten door naar de halve finales in de middag, waarin de top-12 nodig was. In de voorlaatste duik zakte Jansen van de twaalfde naar de dertiende plek, maar in de laatste ronde kwam het goed: Chiara Pellacani (ITA) en Olena Fedorova (RUS) lieten een matige laatste duik zien, Jansen deed het prima en met 286,80 punten steeg ze naar de elfde plek, goed voor de finale.

De finale wordt vrijdag vanaf 13.45 uur afgewerkt.

Schoonspringster Inge Jansen naar Olympische Spelen (Foto: Pro Shots/Insidefoto)
Schoonspringster Inge Jansen naar Olympische Spelen (Foto: Pro Shots/Insidefoto)

Ghost Recon Wildlands krijgt Mercenaries modus.

Ghost Recon Wildlands krijgt nog een grote laatste update. Met deze laatste update komt Ubisoft met een nieuwe modus, namelijk Mercenaries. In deze modus nemen maximaal acht spelers het tegen elkaar op. Je begint met een melee wapen en moet gaandeweg meer wapens vinden. Ubisoft heeft ook een trailer van de nieuwe modus vrijgegeven.

Ghost Recon Wildlands kwam in maart 2017 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.


 


Send her back?

Slechts enkele dagen nadat president Donald Trump het advies aan Alexandria Ocasio-Cortez en haar drie ferventste medestanders, 'The Squad', in het congres heeft gedaan om: "indien het je hier niet bevalt weer terug te keren naar je shithole-country waarvandaan je kwam, de problemen daar op te lossen en dan terug te komen om aan Amerika uit te leggen hoe of je dit gedaan hebt", lijkt het er bepaald niet op dat 'The Donald' de druk van de ketel wil halen.

In een bijeenkomst voor zijn supporters in Greenville, North Carolina, pakt de 'God-Emperor' Ilhan Omar, da's die steeds met die lap om haar bakkes loopt dus, aan op haar blatante anti-semitisme. Eerder had deze 'waardevolle toevoeging aan Amerika' al geweigerd om afstand te nemen van de terreurgroep Al Qaida en downplayde ze de 9-11 aanslagen als ware het een 'incidentje'. Begrijpelijk dat het publiek van de eindbaas het ook wel gehad heeft met deze Somalische (want als je Amerika zo erg haat als zij, dan kun je haar toch moeilijk nog verder beledigen en haar 'Amerikaanse' noemen toch?) en het publiek daarom de heer Trump adviseerde om Ilhan een ontsnapping aan te bieden uit het door haar zo gehate land. Misschien dat ze dan in de 'failed state', die Somalië nu eenmaal is, tot het besef zal komen dat het toch wel meevalt in de Verenigde Staten. Of misschien dat ze daar juist het geluk, waarnaar ze zo hevig op zoek lijkt, zal vinden. Ze kan er in elk geval naar hartelust haar terroristenvrindjes ondersteunen, Israël en het Joodse volk beledigen dat het een aard is en verder genieten van alle fijne zegeningen dat een land, waar je de keuze hebt tussen anarchie en sharia-voorschriften tot op de letter navolgen, voor haar het paradijs of aarde zou zijn!

Verder moet volk als zij gaan beseffen dat het dagelijks beledigen en op het hart trappen van tientallen miljoenen Amerikanen, door het door hun zo geliefde USA door het slijk te halen, niet consequentieloos mag plaatsvinden! Anders zou de wens van het patriottische publiek in Greenville wel eens rap werkelijkheid kunnen gaan worden!

N.b. voordat er weer 'hurr durr bron Breitbart, Breitbart bad' wordt gemekkerd: het betreft slechts de weergave uit een lange uitspraak van de heer Trump zonder verder commentaar.

Medewerker OM Den Haag geschorst

Op dinsdag 18 juni is in Duitsland een medewerker van het OM Den Haag aangehouden op verdenking van een strafbaar feit. Deze zit daar in voorarrest. Gedurende het onderzoek van de Duitse autoriteiten heeft het OM Den Haag de medewerker voorlopig geschorst.

De Duitse autoriteiten hebben de aanhouding van de medewerker op donderdag 20 juni gemeld bij de werkgever, het OM Den Haag. Daarop heeft het OM Den Haag de medewerker – zoals gebruikelijk - van rechtswege geschorst. Gedurende het onderzoek heeft deze persoon geen toegang tot de werkplek en de systemen van het OM.

Het OM Den Haag heeft eerst de eigen medewerkers geïnformeerd over de aanhouding voordat het naar buiten trad. Ook is nagegaan of de Duitse autoriteiten hiertegen geen bezwaren hadden. Aangezien het hier gaat om een Duits onderzoek en het OM Den Haag alleen als werkgever is geïnformeerd, kan het geen verdere toelichting geven op de verdenking.

Man aangehouden voor grootschalige online betaalfraude

Op dinsdag 16 juli 2019 heeft het Cybercrimeteam van de politie Amsterdam in samenwerking met de recherche uit Amsterdam Zuid een man aangehouden op verdenking van betaalfraude.

Aangifte
In februari van dit jaar komt bij de recherche in Amsterdam Zuid een aangifte binnen van betaalfraude. Het slachtoffer wil schoenen verkopen via internet en de “koper” van de schoenen stuurt haar een link waarin er gelijk kan worden overgestoken. De link brengt het slachtoffer naar haar eigen bankomgeving. Daar vult het slachtoffer, desgevraagd, ook haar persoonlijke gegevens in. De omgeving blijkt een phishingsite, bijna niet van de echte site te onderscheiden. Van het slachtoffer kan zo een groot geldbedrag buitgemaakt worden.

Onderzoek
De recherche schakelt het Cybercrimeteam in en samen onderzoeken ze de zaak. In het lopende onderzoek komt de recherche erachter dat de verdachte die ze op het oog hebben mogelijk meerdere slachtoffers heeft gemaakt, verspreid over het hele land. Er worden tientallen aangiftes gevonden die allemaal leidden naar deze verdachte. Afgelopen dinsdag is op last van de Officier van Justitie de verdachte aangehouden en werd zijn woning doorzocht. Daar zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen ten behoeve van het onderzoek. De verdachte wordt aanstaande vrijdag voorgeleid aan de rechter-commisaris.

Negeren bandenspanningslampje leidt tot ernstig ongeluk én strafzaak

Het negeren van het bandenspanningslampje leidde op donderdag 26 augustus 2017 tot een ernstig verkeersongeluk op de A20 bij Nieuwerkerk aan den IJssel. Tegen de 38-jarige chauffeur uit Moordrecht eiste de officier van justitie woensdag 120 uur taakstraf en een voorwaardelijke rijontzegging met een proeftijd van twee jaar.

Het was mooi weer en de Moordrechter ging snel wat statafels halen voor de barbecue later die dag. Toen knipperde er plotseling een lampje op zijn dashboard en klonk er een piep. Daarbij verscheen op het display de tekst: “TPMS bandenspanning: storing! Zie instructieboekje”. TPMS staat voor ‘Tire Pressure Monitoring System, een systeem dat sinds 2017 verplicht in nieuwe auto’s zit.

De chauffeur stelde dat hij de licht- en geluidssignalen niet heeft meegekregen. Maar volgens de officier van justitie waren die niet te missen en had de man bij de eerstvolgende mogelijkheid moeten stoppen om zijn banden te controleren. In plaats daarvan bleef hij op hoge snelheid op de linkerbaan rijden. Totdat door de leeglopende band de auto onbestuurbaar was geworden.

Achterop de stilstaande auto
“Naar rechts ging niet. Ik stopte links en probeerde het verkeer te waarschuwen”, verklaarde de Moordrechter. Tevergeefs; een 47-jarige man zag het te laat en klapte met 120 kilometer per uur achterop de stilstaande auto. De tweede auto ging enkele keren over de kop waarbij de bestuurder eruit werd geslingerd.

Volgens de officier van justitie heeft de Moordrechter een enorm risico genomen door ondanks de waarschuwing van het systeem maar liefst 21 kilometer door te rijden. Dat blijkt uit de boordcomputer die dit heeft vastgelegd. Door zijn schuld heeft het slachtoffer ernstig en blijvend letsel opgelopen, waaronder breuken aan zijn rugwervels. “Ik kan niets meer. Zelfs niet mijn eigen kind optillen”, aldus de man.

Forse taakstraf
Hoewel de Moordrechter geen opzet had en het gebeurde zeer betreurde, vond de officier van justitie toch een forse taakstraf op zijn plaats. Hij eiste 120 uur taakstraf tegen de man. Ook vroeg de officier om een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van twee jaar. Als de Moordrechter binnen die periode opnieuw in de fout gaat, moet hij voor twee jaar zijn rijbewijs inleveren.

De uitspraak is over twee weken.

26 jeugdigen opgepakt voor straatterreur in Groningen

De politie heeft vanaf maart 2019 in totaal 26 verdachten aangehouden voor straatroven, openlijk geweld en diefstal van tientallen scooters. Sommige verdachten zijn meerdere keren aangehouden voor betrokkenheid bij verschillende zaken. Het gaat in totaal om jongeren tussen 13 en 20 jaar uit de stad Groningen.

In maart van dit jaar startte de politie een onderzoek nadat in februari een aantal mishandelingen plaatsvond in Groningen. Zo mishandelde een groepje jongens een fietser bij het tunneltje aan de Beijumerweg en werd op 18 februari een man bij een verkeersruzie op de Friesestraatweg op zijn hoofd geslagen met een hamer. Kort daarvoor vond op 17 februari op de Sluiskade mishandeling plaats, waarbij ook met een vuurwapen werd gedreigd. Klaas Dunnink, teamchef basisteam Groningen-Noord: "Dat was het moment waarop we zeiden: dit kan zo niet, hier gaan we fors op inzetten. Daarop is er recherchecapaciteit vrijgemaakt en hebben we samen met de gemeente het toezicht op straat geïntensiveerd."

Patroon
Na een analyse van incidenten bleken er meer vergelijkbare zaken tussen te zitten, waarbij een patroon zichtbaar werd dat duidelijk maakte dat de incidenten niet op zich zelf stonden. Bij deze incidenten leken vooral jongeren uit het noordelijk deel van de stad Groningen betrokken. Dit werd ook bevestigd door diverse signalen uit de wijken in dit deel van de stad. Zij worden, in verschillende samenstellingen, verantwoordelijk gehouden voor deze ernstige incidenten. Het lijkt er op dat zij met het plegen van de feiten uit waren op status en geld.

Gezamenlijke aanpak
Hierop hebben politie, gemeente Groningen, Veiligheidshuis en het Openbaar Ministerie de handen ineengeslagen. De kracht zit daarbij vooral in combinatie van het opsporen van verdachten en de persoonsgerichte aanpak met de zorg voor de sociale context. Dunnink: "Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat we veel zichtbaar aanwezig zijn op straat, zodat wijkbewoners ons makkelijker kunnen aanspreken. En we er direct bovenop zitten als een groep jeugd ergens voor overlast zorgt. Ook hebben onze wijkagenten veel tijd en aandacht voor hun wijkbewoners. Daarbij benadrukken zij hoe belangrijk het is dat informatie uit de wijk met ons te delen."

Onderzoeken
In het politieonderzoek zijn uiteindelijk verdachten aangehouden voor zeker acht zware incidenten die voor veel onrust in de wijken in het Noorden van de stad zorgden. Zo zijn bijvoorbeeld drie verdachten aangehouden die de politie (mede)verantwoordelijk houdt voor de ongeregeldheden tijdens de afgelopen jaarwisseling in de Voermanstraat. Ook zijn er meerdere diefstallen van scooters opgelost. En onderdelen van scooters teruggevonden bij de aangehouden verdachten. Dit onderzoek, waarbij het vermoedelijk gaat om tientallen gestolen scooters, loopt nog. Hier worden nog meer aanhoudingen in verwacht.

Hoe nu verder
Wat blijft is de aandacht voor de wijken. Dunnink: "Daarom blijft het extra toezicht op straat ook de komende periode zichtbaar aanwezig en houden we nauw contact met de bewoners in de wijken." Na verhoor van de laatst aangehouden verdachten gaan de dossiers naar het Openbaar Ministerie. De verdachten, met uitzondering van een verdachte van 18 jaar, zijn inmiddels in afwachting van de rechtszitting vrijgelaten. Deze verdachte is ondertussen voor de meervoudige kamer in Assen verschenen.

Boerkaboete wordt in principe 150 euro

Mensen die na 1 augustus gezichtsbedekkende kleding zoals een boerka of nikaab dragen, kunnen een boete krijgen van 150 euro. Burgemeester Femke Halsema heeft alleen al aangegeven dat handhaving hierop geen prioriteit heeft in Amsterdam, zo meldt AT5. 

Het landelijke verbod geldt in publieke ruimten zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen en openbaar vervoer. Personen die een boerka of nikab dragen, moeten eerst worden gevraagd hun gezichtsbedekkende kleding te verwijderen. Als dit wordt geweigerd, kan de politie worden ingeschakeld, meldt RTL Nieuws.

Sinds de invoer van een verbod op onder andere boerka's besproken wordt, heeft Halsema aangegeven zo'n verbod niet bij Amsterdam te vinden passen. Ook wil zij er geen capaciteit voor vrijmaken bij handhaving en de politie. Dit standpunt van Halsema zorgde voor een flinke lading kritiek, onder andere van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer.

Zorgen over agressie tegen weginspecteurs Rijkswaterstaat

De agressie tegen weginspecteurs van Rijkswaterstaat neemt toe. Dat zegt Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, in een interview met De Telegraaf. "Ik zoek nooit de publiciteit, maar nu ik merk dat het van kwaad tot erger wordt met agressief gedrag jegens onze mensen, maak ik graag een uitzondering."

Alleen in de eerste maanden van dit jaar werden weginspecteurs al elf keer mishandeld. "Het is onacceptabel dat de driehonderd mensen, die ervoor zorgen dat we in Nederland zoveel mogelijk kunnen doorrijden op onze wegen, slachtoffer worden van geweld als het even tegen zit", zegt Blom.

Daarnaast werden stilstaande voertuigen van Rijkswaterstaat door onoplettendheid van weggebruikers dit jaar 22 keer aangereden. Blom noemt het een 'wonder' dat er niet nog meer slachtoffers zijn gevallen.

Subsidieregeling sanering varkenshouderijen later opengesteld

De Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) bevindt zich nog in het goedkeuringstraject van staatssteun van de Europese Commissie en wordt daarom later opengesteld dan voorzien. Dat heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten. Om stoppende varkenshouders ruim de gelegenheid te geven om zich goed voor te bereiden op deelname aan de regeling, opent de inschrijving in het najaar, in plaats van in augustus, zoals eerder was voorzien. Zodra de staatssteungoedkeuring verkregen is, kan de Srv definitief worden gemaakt.

Het doel van de regeling is het op korte termijn verminderen van geuroverlast in veedichte gebieden. Varkenshouderijlocaties die geuroverlast voor omwonenden veroorzaken en die willen stoppen, kunnen in aanmerking komen voor subsidie.

Proces
Nadat de Europese Commissie staatssteungoedkeuring heeft gegeven, wordt de definitieve regeling in de Staatscourant gepubliceerd. Deze stappen zijn onderdeel van het proces om de regeling open te kunnen stellen. Om varkenshouders voldoende tijd te geven om een zorgvuldige afweging te maken, zit er enige tijd tussen publicatie in de Staatscourant en openstelling van de Srv. Op dit moment is het goedkeuringstraject van staatssteun door de Europese Commissie nog lopende, waardoor publicatie van de Srv in de Staatscourant nog niet mogelijk is.

Zoals eerder dit jaar omschreven in de Kamerbrief Concept Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv), was de openstelling van de Srv voorzien op 15 augustus. De regeling zal naar verwachting in het najaar voor een periode van zes weken worden opengesteld voor inschrijvingen. Dan kunnen Varkenshouders zich via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aanmelden voor de regeling. Op het moment dat de goedkeuring van de Europese Commissie er is, kan de verdere planning definitief worden vastgesteld.

Subsidie
In de Srv staat omschreven dat varkenshouderijlocaties die geuroverlast veroorzaken en waarvan de eigenaren overwegen om te stoppen een subsidie kunnen ontvangen, bestaande uit enerzijds een marktconforme financiële vergoeding voor het varkensrecht en anderzijds een subsidie voor het waardeverlies van de stallen. De hoogte van de subsidie voor de varkensrechten wordt enkele dagen voorafgaande aan de openstelling van de Srv vastgesteld op basis van de dan geldende marktprijs. Het Rijk stelt €180 miljoen euro beschikbaar voor de regeling.

Op Rijksoverheid.nl is meer informatie te vinden over de regeling en het Programma Sanering en Verduurzaming Veehouderij.

Een varken (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Een varken (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

12 maanden cel voor 'incassowerkzaamheden in de onderwereld'

Een 54-jarige man uit Hilversum is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. De man heeft zich vorig jaar schuldig gemaakt aan afpersing en een poging daartoe.

Motorfiets
De man houdt zich bezig met, zoals hij het zelf omschrijft, incassowerkzaamheden in de boven- en onderwereld. In die rol heeft hij op 14 juni vorig jaar het slachtoffer gedwongen zijn motorfiets af te geven. Hij zei onder andere: “als je je woord nu niet houdt aan mij, aan hem en aan hem, dan heb je echt een probleem.” Anderhalve maand later spreekt hij opnieuw met het slachtoffer. Bij een restaurant in Laren wil hij dat het slachtoffer zijn autosleutels afgeeft. In plaats van zijn sleutels af te geven vraagt het slachtoffer aan medewerkers van het restaurant om de politie te bellen.

Verklaring slachtoffer
Dat het slachtoffer in deze zaak mogelijk zelf ook betrokken is bij strafbare feiten kan niet worden uitgesloten. Mogelijk dat hij andere belangen heeft bij het afleggen van een verklaring. De rechtbank moet dus behoedzaam omgaan met deze verklaring. Deze verklaring vindt echter steun in getuigenverklaringen. Daarnaast heeft verdachte verklaard dat hij is ingehuurd voor deze ‘incassoklus’ en dat hij daar een bedrag voor zou krijgen.

'Geen lieve jongen'
De rechtbank vindt het bijzonder kwalijk dat verdachte zich door figuren uit de ‘onderwereld’ laat inhuren voor incassoklussen. Hij heeft aangegeven ‘geen lieve jongen’ te zijn geweest en dat nog steeds niet is ‘als het moet’. Door afpersingen wordt een ernstige inbreuk gemaakt op de rechtsorde. Met het verrichten van ‘incassowerkzaamheden in de onderwereld’ levert hij een bijdrage aan de instandhouding van een systeem van zware en georganiseerde criminaliteit.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. En met name dat maakt dat de straf fors lager uitvalt dan door de officier van justitie is geëist. Dat de man niet onlangs is veroordeeld voor een soortgelijk feit werkt niet strafverlichtend. Je niet schuldig maken aan een strafbaar feit is namelijk de norm, die geldt ook voor de verdachte.

Dragon Ball Z: Kakarot krijgt meerdere personages

Begin 2020 kunnen we aan de slag met Dragon Ball Z: Kakarot. De actie-RPG die zich op de eerste arcs van Dragon Ball Z focust is niet enkel een vechtgame, maar ook een actie-RPG.

Nu is bekend geworden dat Vegeta, Piccolo en Gohan zijn als speelbare personages in de game. Daarnaast zullen Chiaotzu, Tien Shinhan, Krillin, en Yamcha opduiken als supporting characters. Dragon Ball Z: Kakarot komt in 2020 uit voor PS4, Xbox One en pc.

Geen extra subsidie voor Utrechts Centrum voor de Kunsten

De gemeente Utrecht hoeft het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) geen extra subsidie te verlenen. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een zaak tussen het UCK en de gemeente Utrecht. Het UCK was naar de rechter gestapt omdat de gemeente Utrecht voor 2019 een lagere subsidie heeft verleend dan voorgaande jaren.

Subsidie voor 7 maanden
Het UCK krijgt al jaren een bedrag van 976.000 euro aan subsidiegelden van de gemeente. Voor 2019 heeft het UCK opnieuw een subsidieaanvraag ingediend, maar die is door de gemeente deels toegekend. De gemeente heeft een subsidie verleend voor 7 maanden omdat zij van mening is dat de (financiële)toekomst van het UCK niet duurzaam is. Met het verstrekken van 7 maanden subsidie zou het UCK volgens de gemeente de tijd moeten hebben om het lopende cursusjaar af te maken en worden cursisten hiervan niet de dupe.

Geen toezeggingen gedaan
Volgens het UCK had de gemeente dit niet mogen doen en had een ambtenaar van de gemeente Utrecht in een e-mail al toegezegd dat het UCK voor 2019 ook een kleine miljoen euro aan subsidie zou krijgen. De rechtbank gaat hier niet in mee. De gemeente is niet verplicht om voor een heel jaar subsidie te verlenen zoals het UCK bedoelt of het gehele gevraagde bedrag toe te kennen mits daartoe een reden en bevoegdheid bestaat. Daarnaast wordt het bedrag van 976.000 euro wel in de desbetreffende mail genoemd, maar worden er slechts toezeggingen gedaan omtrent de toekenning subsidiegelden ter afronding van het cursusjaar.

Subsidierelatie
De rechtbank is wel van mening dat de gemeente de weigering van een deel van de subsidieaanvraag zorgvuldiger had moeten toetsen. Het UCK krijgt al jaren een subsidie en de beëindiging of gedeeltelijke weigering van een langdurige subsidierelatie kan niet zomaar opgezegd worden. Het UCK zegt nu te weinig tijd te hebben om op een nette manier afscheid te nemen van het personeel en voor andere (financiële)verplichtingen. De rechtbank oordeelt dat de gemeente de weigering op een andere manier had moeten toetsen, maar dit voor de uitkomst geen gevolgen heeft. De rechtbank is van oordeel dat met de verleende subsidie voor de betreffende periode, aan de voorwaarden voor het gedeeltelijk weigeren van een dergelijke subsidie is voldaan. De gemeente mocht dus een deel van de aanvraag weigeren.

Einde aan wegwerpplastic in Caribisch Nederland

Caribisch Nederland doet het gebruik van wegwerpplastic in de ban. Saba, Sint Eustatius en Bonaire tekenen daartoe een overeenkomst met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (infrastructuur en Waterstaat). De intentie is om met hulp van de Rijksoverheid snel een einde te maken aan het gebruik van wegwerpplastic in Caribisch Nederland. Uiterlijk 2021 willen de drie eilanden stoppen met het gebruik van wegwerpplastic. Dit is een belangrijke stap om de eilanden schoon te houden, plastic soep te voorkomen en daarmee ook de natuur op en rond de eilanden te beschermen.

Afspraak
De drie eilandbesturen tekenen een afspraak met staatssecretaris Van Veldhoven om een eind te maken aan het gebruik van wegwerpplastic. Van Veldhoven: “De foto van een schildpad met een rietje in zijn neus is een berucht voorbeeld van wat weggegooid plastic kan aanrichten. Die schildpadden zwemmen hier, in de Caribische zee. En ook voor het klimaat is de stap die we nu zetten goed; plastic na één keer gebruiken weggooien en verbranden is simpelweg doodzonde”.

Voor de eilanden is dit een volgende stap om beter met afval en grondstoffen om te gaan. Aan het afvalbeheer is al het nodige gebeurd. De eilandraden van Bonaire en Saba namen eerder al moties aan om een einde te maken aan wegwerpplastic. En vrijwilligers raapten op Saba de afgelopen weken zo’n 400 vuilniszakken met afval bij elkaar. Eilandsecretaris van Saba Tim Muller: “Als je op Saba landt zie je als eerste een bord met “Saba; the unspoiled queen”. Mensen komen hier om te wandelen en te duiken in onze prachtige natuur. We kunnen ons simpelweg geen plastic soep veroorloven. Heel goed om nu samen met Sint Eustatius, Bonaire en het Rijk deze concrete stap te zetten om de natuur in stand te houden”.

Ook voor Bonaire en Sint Eustatius zijn de leefbaarheid van de eilanden en het beschermen van het milieu een belangrijke drijfveer om een eind te maken aan het gebruik van wegwerpplastic. De koraalriffen rond de eilanden staan bekend om hun schoonheid, en zijn belangrijk voor de economie. Alleen al op Bonaire vinden zo’n 500.000 duiken per jaar plaats.

Samenwerking om wegwerpplastic zo snel mogelijk uit te bannen
De drie eilanden stellen binnen een jaar een plan van aanpak op om wegwerpplastic uit te bannen. Streven is het verbod uiterlijk in 2021 van kracht te laten worden. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat draagt financieel bij en levert juridische expertise, bijvoorbeeld over het opstellen van de nodige regelgeving om het wegwerpplastic op Caribisch Nederland uit te bannen. Ook worden de ervaringen uit Europees Nederland in de strijd tegen het wegwerpplastic meegenomen. Denk daarbij aan de resultaten van het recyclen van kunststof verpakkingen en het verbod op gratis plastic tasjes.

Volgende stap
De afspraken op Caribisch Nederland zijn de volgende stap in de strijd tegen het wegwerpplastic en het bevorderen van een economie zonder afval. Het kabinet wil in 2030 de helft minder grondstoffen gebruiken door beter om te gaan met de materialen die we al hebben. Het uiteindelijke doel: een volledig circulaire economie in 2050.

FOK! Wat een weer: warmer weer komt eraan

Goeiedag!  

Warmer weer is in aantocht. De komende dagen zien we het kwik elke dag een paar graden oplopen. Ook zijn er modellen die voor een echt warme periode gaan, maar dat is nog niet helemaal zeker. Feit is wel dat we die nare noordelijke stroming voorlopig kwijt zijn. Het hangt nog even van de positie van de hogedrukgebieden af hoe warm het werkelijk wordt.

Gisteren brak uiteindelijk ook in het noorden de zon door. Elders was het al zonnig. Er waren een paar stapelwolken, maar een bui leverde dat nergens op. Het werd al warmer met 20 tot 25 graden. Alleen op het strand was het 20 graden, achter de duinen zat je al zo op 23 graden, want de zeewind was niet sterk.

Vandaag  zien we meer wolken. Er passeren gedurende de dag enkele zwakke fronten. Op het actiefste front kan het in het noordoosten nog even tot onweer komen. Elders, en nabij de andere frontjes, valt er hooguit wat lichte regen. De temperaturen verschillen ook. Deze liggen tussen de 20 graden in het westen tot 25 in het oosten. De wind draait in de loop van de dag naar zuidwest en neemt wat in kracht toe.

Vrijdag is weer droog, zaterdag kan er een enkele bui vallen. Daarna lijkt de warmte dus op te stomen.

Tot ziens.  

Maansverduistering (Foto: Kroezel)
In Brabant was de maansverduistering goed te zien. Fraaie foto! (Foto:Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Tour: Etappe 12 - We gaan de bergen in

Het was niet echt geweldig gisteren. Een vrij saaie etappe, waarin dan ook weinig gebeurde, met Caleb Ewan die Dylan Groenewegen op een paar centimeter klopte in de eindsprint. Vandaag wordt het anders, het zou zelfs best leuk kunnen worden.

Zoals we in de wederom excellente voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien gaan de heren vandaag de bergen in. Toulouse laten we gelukkig achter ons, 209,5 kilometer verder ligt de streep in Bagnères-de-Bigorre. Onderweg volgen twee klimmen van 13 en 10 kilometer lang en gemiddeld zo'n zeven procent, zowel de Col de Peyresourde als de Hourquette d'Ancizan krijgen de eerste categorie mee.

Voor de details van de route verwijzen we uiteraard weer naar de eerdergenoemde voorbeschouwing, we melden wel dat het een lange etappe is en de start dus vroeg is: 11.30, met twintig minuten later de officiële start. Eursport is er gelijk live bij, Sporza schakelt weer veel te laat in (14.10 uur). De finish staat grofweg tussen 16.50 en 17.30 gepland, we nemen het weer lekker ruim.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.