Olietanker voor kust Iran verdwenen

Een onder Panamese vlag varende olietanker is zaterdagnacht mysterieus van de radar verdwenen. Natuurlijk wordt er direct naar Iran gewezen, aangezien het schip door de Straat van Hormuz voer.

Het schip genaamd Riah vaart doorgaans tussen Dubai en Fujairah, één van de zeven emiraten die tezamen de Verenigde Arabische Emiraten vormen, een tripje van net tweehonderd zeemijlen. Zaterdagavond ging er toch iets goed mis toen abrupt de transponder werd uitgezet. Het schip werd hierdoor onzichtbaar voor de automatische identificatiesystemen.

Volgens de laatste signalen leek het erop dat, vlak voor het systeem uitgezet werd, het schip van koers veranderde richting de Iraanse kust. De transponder is sindsdien niet meer aangeweest.

Het verdwijnen van dit schip komt in een periode van hevige spanningen tussen, vooral, de Verenigde Staten en Iran. De VS beschuldigt Iran er van dat het islamitische land een aanval op een olietanker uitvoerde en Iran schoot een aantal dagen daarna een Amerikaanse drone uit de lucht. De Amerikaanse president Trump wist zich gelukkig goed koel te houden en blies op het laatste moment een luchtaanval op doelen in Iran af.

Volgens Israëlische bronnen zou het schip gekaapt zijn door Iraanse troepen, ter vergelding van het in beslag nemen van een Iraanse tanker door de Engelsen. Dit gebeurde eerder deze maand bij Gibraltar.

De rederij die het schip bezit spreekt van een kaping door Iran. Ook nieuwszender CNN heeft van bronnen binnen de Amerikaanse geheime dienst vernomen dat zij de mogelijkheid van een kaping door Iraanse elitetroepen 'steeds plausibeler' vinden klinken.

Teheran ontkent alle aantijgingen en ook de Amerikaanse vloot die in de buurt patrouilleert ziet nog geen bewijzen voor een kaping. Een logische verklaring zou kunnen zijn dat het schip zijn transponder heeft uitgezet om goedkoop olie te tanken uit Iran. Dit is naar aanleiding van Amerikaanse sancties verboden, maar eerder liet een Chinees schip eenzelfde strategie zien. Na zes dagen werd de transponder weer aangezet en inmiddels vaart dat schip al voorbij Singapore.