Dierenorganisaties waarschuwen voor wrede dierenattracties

De zomervakantie is voor veel mensen al begonnen, of staat op het punt te beginnen. Veel mensen vinden het fantastisch om op vakantie in een exotisch land een ritje te maken op een olifant, of met een tijger- of leeuwenwelpje te knuffelen om dat daarna natuurlijk uitgebreid op Social Media te delen, want hoe tof is het wel niet om zo stoer te zijn? 

Niet tof, zo blijkt uit het onderzoek dat World Animal Protection uitvoerde. Zij zetten op hun website uitvoerig uiteen welk dierenleed er achter deze 'attracties' schuil gaat. Ook het verhaal van Simone, van Stichting SPOTS, op Facebook over de Leeuw Jabula, is zo'n verhaal. Het verhaal is reeds een jaar oud, maar met de vakantie voor de deur, bij uitstek de gelegenheid om het nog een keer te delen. 

Simone vertelt: "Ooit ingezet als knuffelwelp voor toeristen, eindigde Jabula bij een slachterij voor leeuwen. Hier zat hij dagen opgesloten in een klein hok voordat hij uiteindelijk werd afgeschoten met een kogel door zijn hoofd. Zijn lichaam werd vervolgens gevild en zijn skelet geëxporteerd naar Azië. Waar het is verwerkt in 'medicijnen'; zijn skelet is zeer waarschijnlijk verhandeld als tijgerskelet."

Ze vervolgt: "Jabula heeft mij nooit losgelaten. Uiteraard heb ik dit geprobeerd te verklaren immers, ik ken als geen ander de ellendige levensloop van de gefokte leeuw van Zuid-Afrika. Maar Jabula gaf het een gezicht, ik denk dat dit de verklaring is waarom het mij nog steeds zo raakt. Jabula is dood. Maar hij heeft wel een gezicht gegeven aan al die duizenden andere gefokte leeuwen. Zijn verhaal is de wereld overgegaan en zijn foto’s en verhaal zijn en worden nog steeds, gebruikt om deze zieke industrie een gezicht te geven."

De boodschap er achter mag duidelijk zijn. Achter die stoere foto's gaat een hoop dierenleed schuil, wat gefinancierd en in stand gehouden wordt door de grof betalende toerist. Stichting SPOTS roept dan ook, samen met andere dierenorganisaties, op om te stoppen met het bezoeken van dit soort toeristische attracties. 

Morgen geeft Simone van Stichting SPOTS tijdens een live Q&A op het forum antwoord op jullie vragen. Meer daarover lees je morgen op de Frontpage!

Achter welpjes knuffelen gaat veel leed schuil  (Foto: Stichting SPOTS)
Achter welpjes knuffelen gaat veel leed schuil (Foto: Stichting SPOTS)