FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 juli 2019

Oud-minister Roelof Nelissen is overleden

Oud-minister Roelof Nelissen is donderdag 18 juli op 88-jarige leeftijd overleden. Dit verdrietige nieuws bereikte het kabinet vandaag. Nelissen was van 1971 tot en met 1973 minister van Financiën.

Dat was tijdens de kabinetten Biesheuvel I en Biesheuvel II, waarin hij eveneens viceminister-president was. Ook maakte hij de kabinetscrisis in 1972 mee, waarin Nelissen een belangrijke rol speelde door vast te houden aan bezuinigingsdoelen. Vanuit verschillende rollen in de politiek werkte hij aan een beter en sterker Nederland. Na zijn politieke loopbaan werd Nelissen de eerste topman na de fusie tussen de Amrobank en ABN.

14-jarig meisje ernstig gewond bij verkeersongeval

Een 14-jarig meisje raakte vrijdagmiddag ernstig gewond bij een verkeersongeval op de Meijelseweg in Heibloem. Een medisch team dat werd ingevlogen met een traumahelikopter verleende direct medische hulp.

Rond 15.30 uur kreeg de politie de melding van een verkeersongeval tussen een voetganger en een personenauto. Het meisje raakte bij de aanrijding ernstig gewond. Ze is met de helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Nijmegen. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Buren Artis zijn eindelijk van terrorzeeleeuw af

Voor de tweede keer zal de Amsterdamse dierentuin Artis afscheid moeten nemen van een zeeleeuw. Thiago, de opvolger van zeeleeuw Fernandez die vanwege zijn gebrul in 2013 al mocht inrukken, mag na twee jaar Artis ook opzouten. De buurt is zijn gebrul inmiddels ook zat.

Oorlogstrauma's werden zelfs weer opgerakeld door het gebrul. Een joodse hoogbejaarde buurvrouw vergeleek haar situatie met de oorlogstijd. "Ik ben van Joodse komaf en moest tijdens de oorlog onderduiken. Nu moet ik weer onderduiken, want ik doe mijn ramen en deuren niet meer open", aldus de 80-jarige dame. Of Artis herstelbetalingen aan de dame moet betalen is bij de redactie nog niet bekend.

Lees ook: Terrorhaan opgepakt in Amsterdam

Stadsdeel Centrum zegt desgevraagd dat de klachten ook bij hen bekend zijn, 'maar dat is de laatste maanden niet meer dan anders'. Liefhebber en omwonende Annet de Graaf heeft geen goed woord voor de klagers over. "Het is belachelijk, dit weet je als je naast Artis gaat wonen. De dierentuin staat er al 150 jaar."

Thiago was voor Artis uiterst succesvol. Zeker tweemaal scoorde de Don Juan bij de vrouwtjes. Vijf pups wist hij samen met zijn harem te produceren. De vrouwtjes waren dol op hem en Thiago liet dat maar graag weten door lekker te brullen, met klagende buren als gevolg. Uiteindelijk mag Thiago nu ook weg.

Toch zegt Artis dat dit een normale gang van zaken is. Volgens de woordvoerder van Nederlands oudste dierentuin behoort Thiago tot het Europees fokprogramma en was het gepland dat hij naar een andere dierentuin zou gaan om daar pups te verwekken. Waar Thiago dan na Artis van bil mocht, kon de woordvoerder helaas niet opdreunen.

Zielig hoeven de vrouwtjes en nakomelingen van Thiago niet gevonden te worden overigens. Mannetjes spelen een erg kleine rol in de opvoeding van pups en de vrouwtjes ziet hij voornamelijk alleen in het paringsseizoen, de maand mei.

Kruijswijk klimt naar derde plaats: "Dit wordt nog een spannende Tour"

Steven Kruijswijk keek vlak na zijn tijdrit tevreden terug. De Nederlandse kopman van Jumbo-Visma werd zesde in de tijdrit en staat nu derde in het algemeen klassement op 2.12 van de geletruidrager Julian Alaphilippe.

"Het zit kort op elkaar", zei de renner van Jumbo-Visma over zijn concurrenten tegenover de NOS. "Het geeft aan dat we aan elkaar gewaagd zijn. Dit gaat nog een spannende Tour worden."

"Ik had best wel een goed gevoel. Zeker tot het tweede meetpunt was het heel goed", blikte Kruijswijk terug op zijn tijdrit. "Het eerste stuk was goed te doen, maar het laatste stuk was ook voor mij lastig."

Tijdens het interview met de NOS was Kruijswijk onder de indruk van Alaphilippe, die de tijdrit met veertien seconden verschil won op Geraint Thomas. "Dat is indrukwekkend, zo veel verschil." De Nederlander verloor zelfs 45 seconden op de Fransman.

"Toch is dit voor mij geen verrassing. Hij reed in de Dauphiné ook een goede tijdrit. Hij heeft de hele week al vleugels door de gele trui, we moeten hem zeker niet afschrijven."

Voetbalsters verliezen tweede groepswedstrijd op EK-19

Het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar heeft de tweede groepswedstrijd op het EK verloren. In Schotland verloor Oranje met 3-1 van Frankrijk.

Beide landen hadden hun eerste wedstrijd op het EK gewonnen. Nederland won met maar liefst 5-0 van Noorwegen, terwijl Frankrijk met 2-1 te sterk was voor gastland Schotland. Wie deze wedstrijd zou winnen was al zeker van de volgende ronde.

Na zes minuten spelen waren er al twee doelpunten te zien. In de vierde minuut kwam Frankrijk op 1-0, maar twee minuten later was het alweer gelijk via Jonna van de Velde. Het was daarna lang wachten op de volgende doelpunten. Ondanks goede mogelijkheden aan beide kanten wist Frankrijk in de laatste vijf minuten twee keer te scoren. De doelpunten kwamen allebei op naam van Melvine Melard.

Ajax haalt Álvarez binnen als opvolger De Ligt

Ajax heeft de opvolger van Matthijs de Ligt binnen. De Amsterdamse club kondigt vrijdagavond via de officiële kanalen de komst van Edson Álvarez aan. Ajax heeft overeenstemming bereikt met Club América over de overgang de Mexicaanse stopper naar Amsterdam, al is het akkoord nog wel onder voorbehoud van de medische keuring en de vervulling van een aantal overige voorwaarden. De 21-jarige Álvarez kost Ajax naar verluidt ongeveer vijftien miljoen euro.

Álvarez stond al enige tijd op het wensenlijstje van trainer Erik ten Hag. Ajax was echter niet de enige optie voor de 28-voudig international van Mexico. Ook PSV, AS Roma, Wolverhampton Wanderers, West Ham United en Crystal Palace werden in de afgelopen periode met de 21-jarige verdediger in verband gebracht. Maandag kwam naar buiten dat ook Zenit Sint-Petersburg ver wilde gaan voor Álvarez, die dus uiteindelijk voor een avontuur in de Eredivisie heeft gekozen.

De kersverse aanwinst wordt door trainer Erik ten Hag gezien als de opvolger van De Ligt, die naar Juventus is vertrokken. Daarnaast is het mogelijk dat ook Joël Veltman Ajax verlaat. Laatstgenoemde, met een contract tot medio 2020, staat namelijk open voor een tussentijdse transfer. Álvarez speelt doorgaans als centrale verdediger, maar kan ook als rechtsback en defensieve middenvelder uit de voeten.

Álvarez, wiens contract bij Club América nog drie seizoenen doorliep, is overigens niet de duurste zomeraanwinst van Ajax. Voor de van Sevilla afkomstige Quincy Promes werd bijna zestien miljoen euro neergelegd. Daarnaast werden Razvan Marin (Standard Luik), Lisandro Martínez (Defensa y Justicia), Kik Pierie (sc Heerenveen) en Kjell Scherpen (FC Emmen) aan de selectie van Ten Hag toegevoegd. Tevens wordt Bruno Varela aankomend seizoen opnieuw gehuurd van Benfica. In totaal heeft Ajax in deze transferperiode al bijna zestig miljoen euro uitgegeven aan nieuwe spelers.

'Alleen medische keuring scheidt El Khayati nog van lucratieve transfer'

Nasser El Khayati vervolgt zijn loopbaan bij Qatar SC, zo verzekeren media in Qatar. De middenvelder van ADO Den Haag zou momenteel in het emiraat zijn om zijn transfer af te ronden. El Khayati, die in het verleden vaker werd gelinkt aan een overgang naar het Arabische land, tekent na een medische keuring een meerjarig contract. Zijn verbintenis bij ADO loopt nog een jaar door.

De dertigjarige middenvelder werd in mei in de Turkse media genoemd bij Galatasaray, vanwege zijn aanwezigheid bij de kampioenswedstrijd van de Turkse topclub. Eerder deze week liet hij zich tegenover RTV Rijnmond uit over een mogelijke transfer richting Feyenoord, de club uit zijn geboortestad Rotterdam. "Dat is zeker een hele mooie club. Dat kan zeker een mooie optie zijn, ja."

El Khayati was afgelopen seizoen meermaals de uitblinker bij ADO, dat op de negende plaats eindigde in de Eredivisie. De aanvallende middenvelder kwam tot 17 doelpunten en 12 assists in 33 competitiewedstrijden. Mede hierdoor kwam de belangstelling voor de technisch vaardige routinier op gang, met Qatar SC dus zeer waarschijnlijk als de volgende werkgever van El Khayati.

Voor El Khayati is de transfer richting Qatar niet het eerste buitenlandse avontuur. De middenvelder kwam in Engeland uit voor Queens Park Rangers en Burton Albion en kende kortstondige avonturen bij KFC Turnhout in België en Olympiakos Nicosia in Cyprus, al bleef speeltijd bij deze clubs uit. In Nederland kwam El Khayati naast ADO, waarvoor hij in totaal 82 duels speelde, tot 10 wedstrijden in het shirt van FC Den Bosch.

Alaphilippe wint tijdrit in Tour de France; Kruijswijk naar derde plaats algemeen klassement

Julian Alaphilippe heeft de tijdrit in Pau gewonnen. De gele trui was maar liefst veertien seconden sneller dan de nummer twee Geraint Thomas en verstevigt daarmee zijn leiderstrui. Steven Kruijswijk werd knap zesde in de tijdrit en stijgt naar de derde plaats in het algemeen klassement. 

Om 14.00 uur ging Yoann Offredo de eerste renner van het startpodium. Maar de eerste richttijd zette Chad Haga neer. De Amerikaan die in de Giro nog een tijdrit won mocht even aan de leiding staan, maar al ging de eerste plaats naar Kasper Asgreen. De Deen zette een tijd neer 35:52.

Het was wachten op de start van favoriet Wout van Aert. Onderweg was hij sneller dan Asgreen, maar op één kilometer kwam hij ten val. Thomas de Gendt, die niet lang achter Van Aert vertrok, was aan de tussenpunten op zijn beurt dan weer sneller dan zijn landgenoot en klokte aan de finish ook de snelste tijd.

Even leek een ritzege erin te voor De Gendt, maar met nog alle klassementsmannen te gaan moest de Belg afwachten. De klassementsmannen onder meer Richie Porte en Rigoberto Uran kwamen kort, maar De Gendt hield stand. Ook Steven Kruijswijk kwam niet aan de tijd van De Gendt, maar reed een sterke tijdrit en werd daarmee zesde.

Nadat klassementsleider Julian Alaphilippe als laatste waren gestart werd het onderweg wel duidelijk dat de winst in de etappe tussen Geraint Thomas en Alaphilippe ging. Bij alle tussenpunten was Alaphilippe iets sneller dan Thomas en hij pakte dan ook de tijdrit. Hij won met veertien seconden voorsprong op Thomas. De Gendt werd derde op 36 seconden.

Veertien sporters al zeker van deelname aan Olympische Spelen in Tokio

Met nog iets meer dan een jaar te gaan voor het begin van de Olympische Spelen in Tokio hebben al veertien Nederlandse sporters zich gekwalificeerd voor deelname. Naast de individuele sporters zijn ook de voetbalvrouwen en hippische dressuur- en springploeg zeker van deelname.

Atletiek
Sifan Hassan (10 km)
Susan Krumins (10 km)
Abdi Nageeye (marathon)
Dafne Schippers (200 meter)
Marije van Hunenstijn (100 meter)

Sifan Hassan (Pro Shots / Action Images)
Sifan Hassan is zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio (Pro Shots / Action Images)

Mountainbike
Mathieu van der Poel
Anne Tauber

Paardensport
Dressuurploeg
Springploeg

Schoonspringen
Celine van Duijn (10-metertoren)
Inge Jansen (3-meterplank)

Voetbal
Vrouwenploeg

Zeilen
Marit Bouwmeester (Laser Radial)
Lilian de Geus (RS:X)
Nicholas Heiner (Finn)

Zwemmen
Sharon van Rouwendaal (10 km)
Ferry Weertman (10 km)

'PSV heeft maximumbedrag voor Berghuis in het hoofd'

PSV heeft een transfersom van maximaal tien miljoen euro in het hoofd voor Steven Berghuis, zo stelt De Telegraaf vrijdag. De Eindhovenaren hebben de aanvaller al geruime tijd op de radar staan, maar Feyenoord wil vooralsnog niet meewerken aan een vertrek van de sterspeler. Het dagblad verwacht dat de genoemde som niet genoeg zal zijn om Feyenoord te overtuigen.

Technisch manager John de Jong meldde zich deze week bij Feyenoord om te informeren naar Berghuis. De Rotterdammers hebben echter met een 'niet te koop'-sticker duidelijk gemaakt dat PSV verder moet zoeken, aldus De Telegraaf. De 27-jarige Berghuis wordt, net als bij Feyenoord, ook in Eindhoven gezien als belangrijke kandidaat voor de nummer tien-positie, zo klinkt het.

PSV is volgens de krant niet van plan om sommen tussen de vijftien en twintig miljoen euro te betalen om Berghuis de duurste speler uit de clubgeschiedenis te maken. Wel is de nummer twee van het afgelopen Eredivisie-seizoen er veel aan gelegen het transferspel rond Berghuis op gang te brengen. De aanvaller zou trainer Mark van Bommel meer opties geven, daar Berghuis dus ook als nummer tien wordt gezien en Sam Lammers op die positie 'wat bleu' overkomt.

'Niet voor niets meldde PSV zich onafhankelijk van een transfer van Steven Bergwijn of Hirving Lozano al in Rotterdam-Zuid, terwijl de andere transferprioriteit nog altijd op de positie van rechter centrale verdediger ligt', aldus het dagblad. Feyenoord is daarnaast contractueel bereid ver te gaan voor Berghuis om de kloof met Ajax en PSV niet groter te laten worden en zicht te houden op geld dat via Europees voetbal kan binnenstromen. Berghuis ligt nog tot medio 2021 vast in De Kuip.

Van Kalmthout uitgenodigd voor IndyCar-test

Rinus van Kalmthout is door het IndyCar-team van Ed Carpenter Racing uitgenodigd voor een test op het circuit van Portland. De test vindt plaats op 7 augustus.

Voor de 18-jarige Van Kalmthout, die in Amerika onder de naam Rinus Veekay actief is, zal dit zijn debuut worden in een IndyCar-wagen.

“Ik ben ontzettend blij met de kans die ik krijg om bij Ed Carpenter Racing met een IndyCar te testen”, aldus Van Kalmthout. “Het is altijd mijn belangrijkste doel en mijn droom geweest om met een IndyCar te rijden en ik ga mijn uiterste best doen om te laten zien wat ik kan. Ik wil Ed Carpenter bedanken voor deze kans.”

De Nederlander komt momenteel uit in de Indy Lights, de laatste opstapklasse op weg naar het IndyCar-kampioenschap. Met nog vier evenementen te gaan staat de Noord-Hollander momenteel tweede in het kampioenschap.

“Wij kijken ernaar uit om met Rinus op 7 augustus op Portland te gaan testen”, aldus teambaas Ed Carpenter. “De Indy Lights heeft goede talenten voortgebracht en ECR heeft altijd oog gehad voor rijders die uit deze reeks komen. Rinus heeft het dit seizoen uitstekend gedaan en we zijn zeer benieuwd wat hij tijdens de test laat zien.”

Van Aert komt hard ten val in de tijdrit en moet opgeven

Wout van Aert is hard ten val gekomen in de individuele tijdrit van de Tour de France. Vooraf was de Belgisch kampioen de topfavoriet voor de zege in de tijdrit rondom Pau, maar met nog één kilometer te gaan kwam hij bij een bocht naar rechts met zijn rechterknie in aanraking met de hekken.

Van Aert had op dat moment de tweede tussentijd achter zijn landgenoot Thomas de Gendt. Hij werd vervolgens minutenlang behandeld op de weg, voordat hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

"Wout heeft helaas moeten opgeven na zijn val. Hij is bij bewustzijn en heeft een diepe snijwonde aan zijn rechterbovenbeen", meldt Jumbo-Visma. Er is geen sprake van breuken, maar hij is wel naar het ziekenhuis gebracht.

Rowan Atkinson: meer dan alleen maar een hilarische komiek!

Iedereen kent Rowan Atkinson wel als de doldwaze komiek uit de diverse 'Blackadder'-afleveringen en als Mr. Bean. Tevens heeft deze veelzijdige persoon aan diverse films meegewerkt, sommigen wat beter/succesvoller dan anderen. Zijn eerste televisieoptreden was in het nog steeds fenomenale 'Not the Nine O'Clock News' waarna het in een sneltreinvaart, of beter, gezien zijn voorliefde voor snelle auto's, een racetempo met zijn verdere carrière op de kwelbuis ging.

Dat Rowan meer is dan een 'lekker smoeltje' heeft hij dus al genoeg bewezen. In het volgende, toch helaas alweer stokoude, filmpje zet hij zich in voor een nobel doel: het aanpassen van Section 5, een wet in het Verenigd Koninkrijk die er in het kort op neerkwam dat politie en gerecht zouden kunnen gaan uitmaken of iemands uitspraken 'kwetsend' zouden zijn. De inbreuk op de vrijheid van meningsuiting zou natuurlijk geweldig zijn. Verdere info betreffende deze 'Reform Section 5'-beweging op deze site.

Met diverse hilarische voorbeelden maakt Rowan gehakt van deze idiote wet en het wekt dan ook geen verbazing dat de uitkomst succesvol was en de wet aangepast werd. Na aanpassing kon de vrijheid van meningsuiting, die in het Verenigd Koninkrijk toch al niet echt veel meer voorstelt, triomferen (voor wat er nog van over was). Voordat er vragen komen betreffende deze toch wat boude stelling: een eindbazenserie als 'Monty Python's Flying Circus' zou heden ten dage van z'n lang-zal-leven nooit, nimmerniet, nada kunnen worden uitgezonden. Hoezo vrijheid van meningsuiting dus!

Ondanks de belegenheid van het filmpje blijft het natuurlijk een actueel onderwerp. Hoever mag die vrijheid van meningsuitging nu eigenlijk gaan? Steeds meer groepen in onze samenleving tonen een steeds grotere (over)gevoeligheid en soms heb je het gevoel elk woord even te moeten overdenken voordat je het uitspreekt; voor je het weet is er weer zo'n sneeuwvlokje dat zich gekwetst voelt!

Als tweede filmpje een scetch uit 'Not the Nine O'Clock News' dat ook in de speech van Atkinson wordt behandeld. Gewoon omdat het hilarisch is en ik het jammer vind dat Rowan Atkinson en Griff Rhys Jones daarna eigenlijk min of meer hun eigen weg zijn gegaan en, buiten het jaarlijkse 'Comic Relief', niet veel meer samen hebben ondernomen.

Reymond en Cunha prolongeren wereldtitel 25 km open water zwemmen

De Fransman Axel Reymond en Braziliaanse Ana Marcela Cunha hebben in het Zuid-Koreaanse Gwangju de wereldtitel veroverd op de 25 kilometer zwemmen.

Reymond kwam na 25 kilometer zwemmen 0,3 seconde eerder over de finish dan de Rus Kirill Beljajev. Alessio Occhipinti uit Italië veroverde het brons. Voor de Fransman is dit zijn tweede wereldtitel op een rij.

De 27-jarige Cunha veroverde haar derde wereldtitel op een rij door het verslaan van de Duitse Finnia Wunram. Het brons was voor de Française Lara Grangeon. Sharon van Rouwendaal had zich afgemeld.

'Explosieve toename' elektrische stepjes en skateboards: politie neemt voertuigen in

Elektrische steps en skateboards: superhip en in grote steden razend populair. Alleen in Nederland nog altijd verboden. Desondanks neemt het aantal steps en skateboards in Nederland enorm toe.

Dat meldt de politie Bijlmermeer op Facebook. Het politieteam spreekt zelfs in het stadsdeel van een 'explosieve toename'. Ook zogenaamde One-wheels of Monowheels duiken vaker op. De politie heeft nu besloten om strenger op te treden tegen gebruikers van deze voertuigen.

In Nederland is het gebruiken van de elektrische stepjes en skateboards op de openbare weg namelijk verboden. De apparaten hebben vaak geen goede rem en geen stabiele zitplaats, waardoor er geen goedkeuring wordt gegeven. De politie verwacht dat die goedkeuring er voorlopig ook niet zal komen. Bestuurders van de elektrische voertuigen zijn bij een ongeluk bovendien niet verzekerd. 

Gebruikers van de voertuigen kunnen een boete krijgen. Ook worden de stepjes en skateboards in beslag genomen. De politie geeft aan dat, hoewel er geen cijfers bekend zijn, in de hele stad steeds meer gezien worden. Desalniettemin blijft de strengere controle voorlopig beperkt tot Zuidoost.

 
 
 

Kristensen verruilt Ajax voor Red Bull Salzburg

Ajax en Red Bull Salzburg hebben overeenstemming bereikt over overgang van Rasmus Kristensen naar de Oostenrijkse club, zo melden de Amsterdammers. De Deense verdediger kwam in januari 2018 over van FC Midtjylland en had nog een contract in de Johan Cruijff ArenA tot medio 2022. Kristensen heeft tot medio 2024 getekend bij Red Bull Salzburg.

Kristensen werd vrijdag door Kurier voor het eerst in verband gebracht met Red Bull Salzburg, dat hem volgens het Oostenrijkse medium als een 'directe versterking' zag. Ajax wenste mee te werken aan de transfer, die nu dus werkelijk is geworden. "Ik kijk zeer uit naar deze nieuwe uitdaging. De kans om voor Red Bull Salzburg te kunnen spelen wilde ik niet laten schieten. Ik kan niet wachten om te beginnen", stelt de aanwinst op de website van de Oostenrijkse club.

Sportief directeur Christoph Freund is blij met de komst van Kristensen. "Rasmus is een speler die perfect in ons profiel past. Met zijn topmentaliteit en manier van spelen is hij uitermate geschikt voor onze club en onze manier van spelen." Kristensen streek anderhalf jaar geleden neer bij Ajax, dat ruim vijf miljoen euro neerlegde voor de van FC Midtjylland afkomstige vleugelverdediger.

Zijn debuut kwam op 7 februari 2018, in een met 2-4 gewonnen uitwedstrijd tegen Roda JC Kerkrade. Kristensen kwam in achttien maanden tot tijd 27 officiële wedstrijden in het shirt van Ajax, met zijn enige doelpunt in de met 0-4 gewonnen bekerfinale tegen Willem II van afgelopen seizoen. Daarnaast stond de Deen met de kampioensschaal in zijn handen.

Staat erkent aansprakelijkheid schade nabestaanden Srebrenica

Het kabinet aanvaardt de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak, die de nabestaanden van de slachtoffers van Srebrenica tegen de staat hadden aangespannen. De Staat erkent daarmee de aansprakelijkheid voor de geleden schade, zoals die is vastgesteld door de Hoge Raad. "Het is goed dat er nu duidelijkheid is gekomen", reageert minister Ank Bijleveld-Schouten van Defensie.

"Wij willen nogmaals ons medeleven uitspreken met de nabestaanden van de slachtoffers", zegt Bijleveld. "De genocide van Srebrenica mag nooit worden vergeten."

De Nederlandse aansprakelijkheid die de Hoge Raad heeft vastgesteld, betreft de groep mannen die op 13 juli 1995, 2 dagen na de val van de VN-enclave Srebrenica, de Nederlandse VN-compound moesten verlaten.

De mannen zijn vervolgens elders, en buiten het zicht van Dutchbat, vermoord door de Bosnisch-Servische strijdkrachten. Volgens de Hoge Raad was bij deze groep mannen sprake van onrechtmatig handelen door Dutchbat, waarvoor de Nederlandse Staat aansprakelijk is.

Internationale gemeenschap schoot tekort
Het kabinet zal de komende tijd bekijken, hoe zo goed mogelijk uitvoering te geven aan de aansprakelijkheid voor de geleden schade voor de nabestaanden, die recht doet aan de uitspraak van de Hoge Raad.

De Nederlandse regering heeft steeds gezegd dat de internationale gemeenschap is tekortgeschoten in het bieden van voldoende bescherming aan de mensen in de zogenoemde safe areas, waaronder Srebrenica. Nederland acht zich, als lid van de internationale gemeenschap, medeverantwoordelijk voor het ontstaan van de situatie, waarin de genocide van Srebrenica heeft kunnen gebeuren. Het kabinet-Kok heeft daarvoor in 2002 de politieke verantwoordelijkheid genomen door zijn ontslag aan te bieden.

Het is volgens het kabinet goed om voor ogen te houden wie de schuldigen zijn aan de genocide van Srebrenica: dat zijn de toenmalige Bosnisch-Servische strijdkrachten. Sinds 1995 is door velen, ook door Nederland, hard gewerkt aan de berechting van de schuldigen. Dat heeft onder meer geresulteerd in veroordelingen van generaal Ratko Mladic en Radovan Karadzic door het Joegoslavië-tribunaal.

Het kabinet wil benadrukken dat de militairen van Dutchbat zich in bijzonder moeilijke omstandigheden bevonden. Tijdens de uitzending naar Bosnië heeft Dutchbat twee dodelijke slachtoffers te betreuren gehad.

BIJ1 wil training over 'white privilege'

De gemeente Amsterdam onderzoekt wat het kost om alle ambtenaren een zogenoemde privilegetraining te laten volgen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar andere manieren om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

Dat staat in het 'Werkplan Aanpak Arbeidsmarktdiscriminatie 2019-2020' van GroenLinks wethouder Rutger Groot Wassink (Diversiteit). De training moet over 'wit en intersectioneel privilege' gaan.

BIJ1-raadslid Sylvana Simons diende het voorstel voor de privilegetraining in maart in. De ChristenUnie, Denk, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA steunden het plan. Daarmee werd de motie, met de krapst mogelijke meerderheid, aangenomen door de gemeenteraad.

Het is de bedoeling dat het stadsbestuur aangenomen moties uitvoert, al mag het stadsbestuur wel aangeven dat niet te kunnen of willen. Dat deed burgemeester Halsema bijvoorbeeld nadat een meerderheid van de gemeenteraad een alcoholverbod op de grachten wilde. Halsema noemde dat 'onwenselijk'.

'Naming & shaming'
In het gisteren gepresenteerde werkplan van Groot Wassink staat verder onder meer dat de gemeente discriminatie door bedrijven wil tegengaan. "De gemeente stelt de norm en maakt duidelijk dat discriminatie ontoelaatbaar is. Het college gaat daarbij naming & shaming niet uit de weg", aldus het plan van Groot Wassink in goed Nederlands.

Zo zal het onderzoeksbureau van de gemeente (OIS) uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens over meldingen van discriminatie analyseren en publiceren. "Doel is om te leren van de uitspraken."

'True Color'
Ook wordt er, in goed Nederlands benoemd, een 'serious game' over vooroordelen voor ambtenaren ontwikkeld. "Deze serious game bestaat uit twee delen: True Color is een kort spel van 15 minuten gericht op bewustwording en 'Blend in, stand out – Iedereen telt' is een uitgebreidere variant, waarin een team een dag een fictieve opdracht moet uitvoeren en waarin digitaal spelen en gezamenlijke reflectie elkaar afwisselen", schrijft de gemeente, in goed Nederlands, in het werkplan.

Eerder dit jaar werd al bekend dat de gemeente, in goed Nederlands gezegd, mystery guests in gaat zetten om het eigen sollicitatiebeleid te beoordelen. Deze methode wordt mogelijk ook toegepast bij bedrijven die plek bieden aan stagiaires. Hiervoor zou de gemeente in dat geval samenwerken met 'Doetank Peer' en 'Artikel 1'.

Identieke cv's
Die twee organisaties willen twee identieke cv’s naar veertig stagebedrijven uit verschillende sectoren sturen. "Daarbij is één cv van een fictieve studente met een niet-westerse naam, waarbij een foto van een dame met hoofddoek wordt meegezonden en één cv van een studente met een westerse naam, waarbij een foto van een dame zonder hoofddoek staat", schrijft de gemeente.

De organisaties en de gemeente denken dat de sollicitant met westerse naam vaker wordt uitgenodigd. "De bedrijven die voor de persoon met westerse naam hebben gekozen worden nagebeld om duiding te vragen. Van het gehele proces van begin tot eind zal een pakkende video worden gemaakt, waarin de reacties van de bedrijven worden verwerkt."

'Jörgensen niet op tijd fit voor start van het nieuwe seizoen'

Het is vrijwel uitgesloten dat Nicolai Jörgensen van de partij is bij Feyenoord tijdens de kwalificatieduels voor de Europa League én de start van de Eredivisie. De spits moet rust houden om te kijken of hij zodoende verlost raakt van een hardnekkige knieblessure.

Jörgensen zat woensdag ook niet bij de selectie die tegen Panathinaikos (0-3 verlies) speelde. “Ik had een klein probleem met mijn knie bij de interlands net voor de vakantie”, zo gaf de Deen onlangs al aan. “Daarna was het weer goed, maar drie dagen voor het einde van mijn vakantie, toen ik voor mezelf aan het trainen was, voelde ik toch weer wat. Na het lopen werd mijn knie een beetje stijf.”

De aanvaller gaf aan dit keer juist een stabiel seizoen te willen draaien zonder langdurige blessures. “Ik wil terug naar het niveau dat ik had in mijn eerste anderhalf jaar à twee jaar bij Feyenoord. Het is pijnlijk als je niet kunt spelen door blessures. Elke blessure werpt je weer terug”, aldus Jörgensen, die erkende dat hij een wisselvallig seizoen had gedraaid.

Jörgensen bleef tijdens de oefenduels met SV Darmstadt 98 (2-1) en Red Bull Salzburg (1-3) ook al aan de kant. Mocht de spits voor een lange periode afwezig zijn, dan zal Feyenoord naar verluidt op zoek gaan naar aanvallende versterking. Maandag is de loting voor de derde voorronde van de Europa League. Die duels worden op 8 en 15 augustus afgewerkt. Op 4 augustus begint Feyenoord aan de Eredivisie met een wedstrijd tegen stadsgenoot Sparta Rotterdam.

Einde Jordania bij FC Den Bosch: "De teleurstelling overheerst"

FC Den Bosch heeft donderdagavond gehoord dat de overname van de aandelen door Kakhi Jordania definitief niet is goedgekeurd. De club uit de Keuken Kampioen Divisie was na een eerdere negatieve uitspraak van de licentiecommissie op verzoek van de Georgiër in beroep gegaan, maar heeft nul op het rekest gekregen.

De onafhankelijke beroepscommissie licentiezaken heeft FC Den Bosch donderdagavond laten weten dat zij de overname van de aandelen van de club definitief niet goedkeurt. "De beroepsprocedure diende begin mei mondeling, waarna eind mei een tussenbeslissing volgde De commissie schakelde toen twee externe deskundigen in. Hoewel de tussenbeslissing, waarin door de beroepscommissie werd vastgesteld dat er procedurele fouten zijn gemaakt, ruimte leek te bieden voor een ja-scenario, is de eindbeslissing toch negatief", verklaart FC Den Bosch.

Naar de mening van de beroepscommissie is de herkomst van de financiële middelen onvoldoende aangetoond. Hierdoor voorziet de beroepscommissie integriteitsrisico’s. "Het legal team van FC Den Bosch en Kakhi Jordania hebben er alles aan gedaan om tot een positief resultaat te komen. Helaas heeft dit niet tot het gewenste resultaat geleid." De uitspraak van de beroepscommissie is bindend. Tegen het besluit is geen beroep mogelijk. Kakhi Jordania kan op persoonlijke titel een bodemprocedure starten bij de burgerrechter. Of hij dit ook daadwerkelijk gaat doen, is FC Den Bosch op dit moment niet bekend.”

"De opluchting dat er eindelijk duidelijkheid is, is voelbaar, maar de teleurstelling over de beslissing overheerst", reageert Jan-Hein Schouten, voorzitter Raad van Commissarissen van FC Den Bosch. "Het proces hield de laatste maanden iedereen gegijzeld. Door het uitblijven van een beslissing over het verkooptraject en het schimmenspel dat volgde met onderzoek na onderzoek, zijn club en supporters in een vacuüm terecht gekomen. Het was een hele moeilijke periode."

"Aan Kakhi Jordania zijn wij hoe dan ook veel dank verschuldigd. Hij heeft de club een boost van jewelste gegeven en hij heeft laten zien dat er met een relatief geringe investering iets in gang gezet kan worden”, stelt Schouten. "Daarvoor verdient hij ons respect. Naast teleurstelling overheerst ook een gevoel van irritatie dat het proces zo lang heeft moeten duren. Hierdoor hebben we als club nagenoeg stil gestaan, met liquiditeitsproblemen tot gevolg. De consequenties op velerlei gebied zijn daardoor groot. De clubleiding heeft nagedacht over alternatieve oplossingen. Met de huidige wetenschap gaan we hier op korte termijn invulling aan geven. We hebben van de licentiecommissie tot 26 augustus uitstel gekregen om de begroting voor het seizoen 2019/20 alsnog sluitend te krijgen."

FC Den Bosch heeft op het hele traject weinig commentaar gegeven. "Juist dat is de club door de achterban niet altijd in dank afgenomen. Maar FC Den Bosch kon niet anders”, zo stelt de club tot slot. “Er ligt een geheimhoudingsverklaring die gerespecteerd moet worden. Privacy- en bedrijfsgevoelige informatie, in een dossier dat bovendien zo complex is geworden dat het voor een leek niet meer te bevatten is.” Schouten: "Als afgelopen seizoen één ding heeft aangetoond dan is het dat er voor FC Den Bosch voldoende draagvlak is voor een mooie toekomst."

Vos wint La Course op indrukwekkende wijze

De zesde editie van La Course is gewonnen door Marianne Vos. Op het parcours in en rond Pau, waar de mannen vanmiddag hun tijdrit rijden in de Tour de France, reed de Nederlandse vlak voor de finish weg, pakte vluchter Spratt en kwam alleen over de meet.

Er onstond een kopgroep van dertien vrouwen met daarin de Nederlandse Korevaar. Hun voorsprong was 86 kilometer voor de finish zo'n anderhalve minuut.  De Française Audrey Cordon Ragot versnelde in de kopgroep en ging in haar eentje op avontuur. De rest van de kopgroep werd weer teruggepakt door het peloton en even later werd ook Ragot weer bijgehaald.

Annemiek van Vleuten gaf toen gas en het peloton brak. De favorieten konden allemaal mee. Het bleef onrustig vooraan met verschillende aanvallen, maar niemand kwam echt weg. Op zo'n 25 kilometer voor de finish ging Amanda Spratt, een ploeggenoot van Van Vleuten bij Mitchelton-Scott, op avontuur. In de groep erachter deed Van Vleuten daarom niets meer, waardoor andere ploegen op jacht moesten naar Spratt.

De achtervolgende groep probeerde Spratt bij te halen maar op zeven kilometer van de meet was het verschil nog een kleine halve minuut. Daarna begon de voorsprong toch wel te slinken. Het bleef spannend of de Australische het nog ging redden. Op het laatste heuveltje was het Marianne Vos die aanviel, Spratt voorbij ging, en voor de tweede maal La Course wint.
 

Canadees-Somalische journaliste zocht geluk maar vond slechts de dood ...

Naar aanleiding van dit bericht, waarin president Donald Trump onder andere Ilhan Omar, het Amerikaans-Somalische lid van het congres, adviseert om eens terug te gaan naar haar eigen land en daar de boel eens aan een nader onderzoek te onderwerpen, kwam ik het volgende, bepaald niet vrolijke, bericht tegen op YouTube.

Het betreft de Canadees-Somalische journaliste Hodan Nalayeh die, door alle negatieve berichtgeving vanuit haar voormalige moederland, daarom besloot dit, voor haar 'paradijs op aarde', vanuit haar eigen perspectief in beeld te brengen. Dat de stad die zij bezocht, Kismayo, toch minimaal als 'nogal levendig' dient te worden omschreven in de touristenbrochures weerhield haar daar niet van. Alle negatieve berichtgeving erover was 'fake news' en opgezet om de zwarte bevolking verder te onderdrukken. Vrolijk vlogde, blogde en twitterde de jonge moeder van twee, erop los. Het leek in het begin inderdaad allemaal koek-en-ei te zijn. De mensen waren gewone mensen en er leek geen vuiltje aan de lucht, de reden dat haar ouders, net als vele andere landgenoten, vertrokken waren naar het verderfelijke westen leek zwaar overtrokken geweest!

Overal bleken de mensen blij en gastvrij. Ze kreeg koppies thee en smakelijke lekkernijen aangeboden. Nieuwsgierig bekeken de plaatstelijke inwoners haar terwijl zij met haar smartphone, en begeleid door haar echtgenoot, haar ervaringen vastlegde. Het prachtige landschap om de stad zelf, de azuurblauwe Indische Oceaan, het leek gewoon allemaal een droom en al die berichten van een 'shithole country' en een 'failed state' moesten slechts ontsproten zijn uit het brein van een hevig geprivilegeerde 'witman'.

Helaas voor Hodan haalde de realiteit haar afgelopen vrijdag in. Het luxe hotel waarin ze verbleef, blijkbaar was een verblijf in het huis van één van die reuze gastvrije en lieve Somaliërs geen optie voor haar, bleek een doelwit van de 'oh zo gastvrije, lieve en sympathieke' leden van Al Shabaab. Deze 'feestneuzen', ongetwijfeld gesteund door het boosaardige westen of misschien wel door 'satan Trump' himself, bedierven het feestje van Hodan. Meedogenloos slachtten zij 26 mensen af in het hotel, waaronder ook Hodan en haar echtgenoot. De realiteit haalde de jonge vrouw medogenloos in. Lafhartige, moorddadige schoften beëindigden het leven van een te naïeve vrouw die niets anders wilde als haar kijk op de Somalische bevolking naar het westen te brengen. Rust dus in vrede Hodan, hoe oneens ik het verder ook ben met je over-positieve beeld van Somalië, dit is iets dat je niet had verdiend!

Voor de liefhebbers van een wat cynischer verslag van de gebeurtenissen is er altijd Paul-Joseph Watson die deze tragische gebeurtenis ook recent behandelde in dit filmpje.

Ik heb zelf lang getwijfeld of ik dit nu wel zo moest gaan posten. Het menselijk drama is gewoon groot en je gaat al gauw te ver in je bewoordingen. Hodan was niet meer als een naïeve vrouw en haar gebruiken om je eigen punt te maken begint dan al snel op een vorm van 'dansen op haar graf' of 'blij dat ze dood is' te lijken. Ik heb toch uiteindelijk besloten om dit te posten maar probeerde niet teveel de komische noot ten koste van Hodan te laten gaan. Ikzelf ben, als voormalig zeevarende, bekend met de bevolking van Afrika en moet toegeven dat de mensen daar echt nauwelijks te onderscheiden zijn van 'ons' in het westen. Overal zijn kl**tzakken en overal zijn lieve, vriendelijke mensen. De armoede en ellende waarin ze zitten valt hen niet persoonlijk aan te rekenen; zij willen niets meer-of-minder als wij: een fijn en vrolijk leven leiden!

Chat live met Stichting SPOTS en steun Ebony

Op ons mooie forum kun je vanavond live chatten met Simone van Stichting SPOTS. Deze stichting zet zich in voor alle (wilde) katachtigen over de hele wereld. Zo ondersteunen ze diverse lokale initiatieven die gewonde of verweesde katachtigen opvangen, zoals N/a’an ku sê in Namibië. 

Daar verblijven onder meer de cheeta's Ebony en Ivory, waarvan de eerste door FOK! is geadopteerd. Ebony werd als jonge welp zwaargewond en moederloos aangetroffen langs de weg. Een lange periode van herstel volgde, maar Ebony zal nooit meer in het wild uitgezet kunnen worden. Hier kun je meer lezen over Ebony (en Ivory). Wil je ook meehelpen in het onderhoud en de verzorging van deze prachtige dieren? Dan kun je hier een donatie doen!  

Vanavond, om 20:00 uur om precies te zijn, zit Simone van SPOTS klaar om al jullie vragen over Ebony, het werk van Stichting SPOTS, en dieren als toeristische attracties (en waarom dat vooral te vermijden!) te beantwoorden.  Klik daarvoor hier, of op de banner hieronder! 

Chat live met Stichting SPOTS en steun Ebony
Chat live met Stichting SPOTS en steun Ebony

Verwardiër aangehouden voor besmeuren moskee en vernielen kerk

Gisteravond werd een man met verward gedrag aangehouden naar aanleiding van het ingooien van een ruit van een kerk in Veenendaal. Hij bleek ook betrokken bij het besmeuren van een moskee eerder deze week. Hij werd door de agenten herkend aan de hand van bewakingsbeelden die bij de moskee waren gemaakt. 

Toen de politie ter plaatse kwam stond de 24-jarige man nog te praten met de getuigen bij de kerk en kon direct worden aangehouden door de agenten. Het gaat om een bekende van de politie. Uit onderzoek blijkt - tot nu toe - dat hij geen religieuze motieven had toen hij de ruit ingooide of de moskee besmeurde.

GTA Online krijgt een casino

Na het weekend kunnen spelers bij GTA Online aan de gang met een grote nieuwe update. De Diamond update bevat een casino waarin je de bekende casino-games kunt spelen. Ook kun je een penthouse kopen met allerlei upgrades. Daarnaast zijn er ook nog een aantal nieuwe missies.

GTA V kwam op 17 september 2013 uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Het spel is voor de PlayStation 4 en Xbox One op 18 november 2014 uitgekomen; de Windows-versie kwam op 14 april 2015 uit.


Publicatie Jaarverslag 2018 Kiesgroepprogramma

In het kader van redelijk nutteloos nieuws: Het ministerie van Financiën heeft op 19 juli 2019 het jaarverslag 2018 van het Kiesgroepprogramma van het ministerie gepubliceerd. In het verslag staat een overzicht van de werkzaamheden van het ministerie ter versterking van de openbare financiën van de zogenoemde kiesgroeplanden. Dat zijn: Armenië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Georgië, Kroatië, Moldavië, Montenegro, Mongolië, Noord-Macedonië, Roemenië en Oekraïne. Nederland vertegenwoordigt deze landen in het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

Rijksoverheid: "Nederland hecht eraan om goed samen te werken met de landen die ons land vertegenwoordigt in deze instellingen. Daarom ondersteunen we de landen ook bij de hervormingen die zij uitvoeren."

Uit het jaarverslag blijkt dat medewerkers van het ministerie van Financiën in 2018 onder meer een bijdrage hebben geleverd aan het verbeteren van het financieel management in kiesgroeplanden. Ook hebben ze Roemenië en Kroatië geholpen bij de voorbereiding van hun voorzitterschap van de Europese Unie. Daarnaast hebben ze Georgië bijgestaan met het implementeren van BEPS-maatregelen (Base Erosion and Profit Shifting) en het verbeteren van het cash management. Verder is samen met Wijzer in Geldzaken en de OESO een groot project gestart op het gebied van financiële educatie. Medewerkers van de Belastingdienst gaven trainingen en waren in 2018 betrokken bij het doorlichten van de belastingdiensten in kiesgroeplanden

Meer informatie over het kiesgroepprogramma vindt u hier.

Tour: Etappe 13 - Tijdrijden, maar wel in Pau

De heren renners krijgen vandaag een tijdrit voor de kiezen, een goede 27 kilometer lang. We starten in Pau en we eindigen in Pau, de meest onvermijdelijke stad in de Tourgeschiedenis, mogelijk op Parijs na, en daar is niet iedereen even gelukkig mee.

Van een uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier is vandaag niet echt sprake, zoals te lezen is hij geen groot fan van Pau en we zullen dan ook maar niet doen alsof het wél fantastisch is. De tijdrit zelf kan stiekem natuurlijk best wel leuk worden, zeker vanuit (half) Nederlands oogpunt: Jumbo-Visma is in werkelijk bizarre vorm en Wout van Aert is misschien wel de grootste favoriet vandaag.

Rodelantaarndrager Yoann Offredo opent het bal om 14.00 uur, geletruidrager Julian Alaphilippe is om 17.19 uur de laatste die van start gaat, met Geraint Thomas, Egan Bernal en Steven Kruijswijk voor hem uit. De gehele startlijst is hier te vinden.

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Proef reizen met bankpas of creditcard succesvol afgerond

De proef ‘Reizen met je betaalkaart’ op het traject Leiden – Den Haag is vandaag succesvol afgerond. Uit de proef blijkt dat reizigers overwegend enthousiast zijn over de nieuwe betaalmethode en dat de gebruikte techniek werkt. Van 19 januari tot 19 juli konden deelnemers op het NS-traject in- en uitchecken met hun eigen contactloze bankpas of creditcard. Zij hadden daarvoor geen OV-chipkaart nodig.

Betrouwbaar testresultaat
Duizend testreizigers meldden zich in januari aan, waarvan twee derde met hun bankpas en een derde met hun creditcard. Zo’n driehonderd van hen maakten afgelopen half jaar in totaal bijna tweeduizend reizen door in en uit te checken met de betaalkaart. Gemaakte reiskosten werden aan het eind van elke dag automatisch afgeschreven. Het aantal aanmeldingen overtrof de verwachtingen en zorgde voor meer dan voldoende transacties voor een betrouwbaar testresultaat.

Ingrijpende technische aanpassingen
Na vandaag (vrijdag 19 juli) is het niet meer mogelijk om te reizen met een contactloze bankpas of creditcard. De poortjes en paaltjes tussen Leiden en Den Haag die voor de proef waren aangepast, lezen geen bankpassen meer. Ervaringen uit de proef worden gebruikt om te bepalen wat er nodig is voor invoering van reizen met de betaalkaart. Hiervoor zijn de komende jaren ingrijpende technische aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, bij Translink en bij de banken.

Samenwerking tussen partijen
De OV-bedrijven werken vanuit het Innovatieprogramma OV-betalen van de Coöperatie OV-bedrijven en Translink aan nieuwe manieren van betalen in het OV. Deze proef op het NS-traject Den Haag - Leiden is daar een onderdeel van en is tot stand gekomen door een samenwerking tussen banken, Betaalvereniging Nederland, creditcardverstrekker ICS, Translink en de gezamenlijke OV-bedrijven. In deze proef met contactloos in- en uitchecken via een betaalkaart wordt gebruik gemaakt van de contactloze EMV-technologie van Mastercard en VISA.

Waterpolosters met tweede zege naar knockoutfase WK

De Nederlandse waterpolosters hebben op het wereldkampioenschap in het Zuid-Koreaanse Gwangju de groepsfase afgesloten. Na een zege op Zuid-Afrika (33-0) en een nederlaag tegen de VS (9-12) werd Nieuw-Zeeland met 15-6 verslagen.

De ploeg van bondscoach Arno Havenga had het aanvankelijk niet eens zo makkelijk met Nieuw-Zeeland, maar in de tweede helft werd het verschil duidelijker en liep Oranje weg. Maud Megens tekende voor vijf treffers in de winstpartij.

In de achtste finales speelt Nederland zaterdag om 07.00 uur Nederlandse tijd tegen Canada, de nummer vier van het vorige WK. De winnaar van dat duel speelt maandag tegen vicewereldkampioen Spanje.

Kunstzwemzusjes De Brouwer weer net naast WK-finale, Russen domineren

Op het wereldkampioenschap kunstzwemmen - het voormalige synchroonzwemmen - in Zuid-Korea hebben de zusjes Bregje en Noortje de Brouwer weer net niet de finale gehaald. Op de technische routine eindigden ze daar met een dertiende plek één positie buiten, op de vrije routine was dat wederom het geval, dit keer met 84,4000 punten, waar de nummers twaalf er 84,5000 kregen.

Het goud ging in de finale weer eens naar de twee gouden dames van het kunstzwemmen, Svetlana Kolesnichenko en Svetlana Romashina uit Rusland. Zij waren een maat te groot voor eeuwige tweede Huang Xuechen en Sun Wenyan uit China, terwijl het brons dankzij Marta Fiedina en Anastasiya Savchuk in Oekraïne belandde.

Romashina won vervolgens ook de individuele wedstrijd op de vrije routine, waar ze ver boven de Spaanse Ona Carbonell en de Japanse Yukiko Inui uit torende. Romashina staat daarmee inmiddels al op 21 wereldtitels, naast onder meer vijf olympische titels. Carbonell is ook geen kleine: in 2009 pakte ze WK-goud in een Ruslandloze wedstrijd, daarnaast won ze maar liefst elf keer zilver en elf keer brons, nagenoeg altijd achter Rusland.

Het zal dan ook weinig verrassend zijn dat het winnende team op de technische routine Rusland was, vrij ruim voor - uiteraard - China en Oekraïne. Bij de gemengde duetten ging het goud op de technische routine niet al te verrassend naar Rusland: Mayya Gurbanderdieva en Aleksandr Maltsev lieten het Italiaanse duo Manila Flamini en Giorgio Minisini achter zich. Brons was er voor Yumi Adachi en Atsushi Abe uit Japan.

Het goud op de nieuwe highlight routine ging naar...Oekraïne! Het team zette een beduidend betere score neer dan Italië en Spanje, de andere twee podiumkandidaten. Klein detail is overigens dat Rusland aan dit nieuwe onderdeel niet meedeed.

Ontdek veel lore in Greedfall

Spiders en Focus Home Interactive onthullen een nieuwe webserie waarin we de aanpak waarmee GreedFall tot leven is gebracht leren kennen. De eerste aflevering, Terra Incognita duikt in de creatieve processen, inspiraties en intenties van het team bij het creëren van de wereld van GreedFall.

GreedFall haalt inspiratie uit de 17e eeuw met verwijzingen naar de barok met kunst, muziek, mode en architectuur uit die tijd. Om spelers te laten verkennen zijn er veel monsters, verschillende nederzettingen en uitgestrekte omgevingen vol geheimen. Dan is er nog de lore van eiland Teer Fradee. Voor elk wezen, inheems dorp en koloniserende natie heeft het team een oorsprong en reden bedacht voor zijn bestaan, waardoor spelers een diepe geschiedenis hebben om in te duiken.

GreedFall komt uit op 10 september 2019 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Hero 31 in Overwatch is Sigma'

Het Twitter-account van het Mexicaanse team voor de Overwatch World Cup zou weleens de nieuwste hero voor Overwatch hebben gelekt. In een post, die ingaat op de aangekondigde role queue implementatie, zien we een screenshot van het huidige stats-screen in de game.

Vreemd genoeg is de meest gespeelde hero een man genaamd 'Sigma'. Die kennen we nog niet en zou zomaar de nieuwste hero kunnen zijn. In een livestream ging Jeff Kaplan, game director, er ook nog even kort op in door aan te geven dat het een drukke week is voor Overwatch en een druk zomerseizoen. Daarmee lijkt een officiële aankondiging van hero 31, Sigma of niet, niet ver weg.

Role Queue komt naar Overwatch

Gisteren kondigde Blizzard aan waar vele spelers al lang op wachten: een role queue voor Overwatch. Deze role queue gaat gepaard met een verplichte 2/2/2-samenstelling (lees: twee Damage, twee Tanks en twee Support) voor competitive en quick play.

De wijziging moet teamsamenstellingen in het algemeen een stuk beter maken, in plaats van de chaos die nu regelmatig voorkomt. Voordat je nu een game vindt, moet je eerst kiezen welke rol je wil spelen. Tijdens die game kun je niet wisselen naar heroes buiten die role. Om dit te faciliteren krijgt elke rol een eigen ranking, zodat je altijd op je eigen niveau speelt.

De role queue wordt 13 augustus in de game gebracht (momenteel al uit te proberen op de PTR op pc) en om spelers te laten wennen volgt er een 'bèta competitive season' die slechts 2,5 weken duurt. Meer details en uitleg vind je in onderstaande developer update.

Extra klimaattop in september

Op initiatief van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres, vindt op 23 september a.s. een extra klimaattop plaats. De centrale doelstelling van de Overeenkomst van Parijs uit 2015 – het beperken van de temperatuurstijging tot 2 graden – dreigt namelijk niet gerealiseerd te worden. De tijd dringt en de internationale gemeenschap dient haar verantwoordelijkheid te nemen.

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) is van mening dat de Nederlandse regering tijdens de komende klimaattop nogmaals de noodzaak van een gemeenschappelijke internationale aanpak van de klimaatverandering zou moeten onderstrepen en – in samenwerking met de Europese partners - met concrete voorstellen zou kunnen komen.

Met het oog hierop doet de AIV in het vandaag verschenen briefadvies ‘Internationaal klimaatbeleid’ de volgende aanbevelingen:

Het bevorderen van de inzet van financiële prikkels
Naar het oordeel van de AIV kunnen financiële instrumenten enerzijds het gebruik van fossiele brandstoffen ontmoedigen en anderzijds het bereiken van klimaatneutraliteit bevorderen. Met CO2 beprijzing kan een daadwerkelijke energietransitie tot stand komen. De uitfasering van publieke financiële steun voor het exploreren van fossiele brandstoffen en bijbehorende infrastructuurinvesteringen in ontwikkelingslanden en ontwikkelde landen stimuleert investeringen in hernieuwbare energie. Met de bestrijding van belastingontduiking en ontmoediging van belastingontwijking van fossiele brandstof gerelateerde industrie komen middelen vrij voor financiering van de circulaire economie, hernieuwbare energie en werkgelegenheid op dit gebied.

Nieuwe en aanvullende financiering
Nieuwe en aanvullende financieringsbronnen zijn nodig om andere vormen van internationale (milieu-)samenwerking te bekostigen waaronder de internationale klimaatfinanciering. De middelen die in Parijs zijn toegezegd om in 2020 100 miljard USD beschikbaar te stellen aan ontwikkelingslanden, zijn niet toereikend.

Ontwikkeling van internationaal geldende standaarden
Er bestaan geen eenduidige en bruikbare internationale standaarden voor het definiëren en meten van duurzaamheid en klimaateffecten op financieel gebied. Daarnaast is de beschikbaarheid van klimaateffecten-data binnen de private sector beperkt. Dit vertraagt de vergroening van het financiële systeem. Binnen de EU en de Wereldbank wordt momenteel gewerkt aan een classificatiesysteem en de ontsluiting van financiële informatie. De AIV beveelt aan om Nederlandse expertise hierop verder te ontwikkelen en internationaal beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van internationaal geldende standaarden.

Leiderschap van de EU in New York
Een groot aantal EU-lidstaten heeft zich gecommitteerd aan een klimaatneutraal Europa in 2050. De AIV acht het van groot belang dat de Europese landen met de aanwezigheid van staatshoofden en regeringsleiders op de klimaattop in New York demonstreren dat zij dit streven serieus nemen. De AIV meent, dat de EU zich in New York zou moeten committeren aan een extra inspanning voor hernieuwbare energie, duurzame waterwinning, het tegengaan van ontbossing, het behoud van ecosystemen, bodemherstel en verduurzaming van het landgebruik in samenwerking met lokale gemeenschappen en bedrijven. Verder beveelt de AIV aan om de samenwerking tussen de EU en ACP-landen en de eilanden in het Caribisch gebied en met India en China uit te bouwen.

Bijdrage cultuur en media aan economie 3,7 procent

De bijdrage van cultuur en media aan de Nederlandse economie (bbp) bedraagt 3,7 procent. Dit gaat gepaard met een aandeel van 4,5 procent in de totale werkgelegenheid. Huishoudens consumeren voor 14,1 miljard euro aan cultuur- en mediaproducten. Dit blijkt uit de eerste satellietrekening cultuur en media die het CBS op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft samengesteld voor het jaar 2015.

De toegevoegde waarde uit de productie van cultuur- en mediaproducten in 2015 bedroeg 25,5 miljard euro en was daarmee goed voor 3,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De arbeidsinzet voor deze productie was 320 duizend arbeidsjaren, dat is 4,5 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland.

De bijdrage van cultuur en media aan het bbp is hiermee iets kleiner dan die van de bouwnijverheid (4,1 procent) maar ruim tweemaal zo groot als die van landbouw, bosbouw en visserij (1,6 procent).

Reclame grootste domein binnen cultuur en media
Het totale aanbod van cultuur- en mediaproducten bedroeg 58,1 miljard euro in 2015. Hierbinnen is het aanbod van reclame met 17,4 miljard euro (30 procent) het grootste. Cultuur- en mediaproducten in het domein audiovisueel (radio, tv, film e.d.) komen met 14,2 miljard euro (24 procent) op de tweede plaats.

Van het totale aanbod aan cultuur- en mediaproducten kwam in 2015 ruwweg drie kwart (76 procent) uit binnenlandse productie en een kwart uit invoer. Die verhouding is vergelijkbaar met die in de gehele Nederlandse economie, waarvan 72 procent van alle beschikbare goederen en diensten bestond uit binnenlandse productie.

Huishoudens consumeren voor 14,1 miljard euro aan cultuur en media
Cultuur en media zijn voor veel mensen een belangrijke vrijetijdsbesteding. Denk bijvoorbeeld aan museum- en theaterbezoek, tv-kijken, muziek luisteren en het lezen van boeken. Een vijfde deel (21 procent) ofwel 14,1 miljard euro van de cultuur- en mediaproducten wordt dan ook geconsumeerd door huishoudens. De uitgaven aan cultuur- en mediaproducten in het domein audiovisueel zijn met 5,1 miljard euro ofwel 40 procent het grootst, gevolgd door letteren (boeken, kranten, tijdschriften e.d.) met 20 procent, podiumkunsten (16 procent) en erfgoed, waaronder musea (12 procent).

Naast de consumptie door huishoudens wordt 21 procent van de cultuur- en mediaproducten uitgevoerd. Bijna de helft (49 procent) van alle cultuur- en mediaproducten wordt afgenomen door andere bedrijven.

Jongere minder vaak, oudere vaker gelukkig dan in 1997

Van de 18- tot 25-jarigen gaf 86 procent in 2018 aan gelukkig te zijn, in 1997 was dit nog 91 procent. De ervaren mate van geluk en tevredenheid met het leven van de totale Nederlandse bevolking is de afgelopen twee decennia nauwelijks veranderd. Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS, waarmee voor het eerst lange-termijnontwikkelingen worden beschreven van het ervaren welzijn van Nederlanders.

Van de 18- tot 25-jarigen gaf 86 procent in 2018 aan gelukkig te zijn, in 1997 was dit nog 91 procent. Onder 55- tot 65-jarigen steeg tussen 1997 en 2018 het aandeel dat zegt gelukkig te zijn van 84 procent naar 89 procent. In 1997 waren mensen jonger dan 55 jaar nog vaker gelukkig dan 55-plussers, in 2018 is dat niet meer het geval.

Vooral meer 25- tot 35-jarigen tevreden met het leven
In 2018 was 86 procent van de volwassenen in Nederland naar eigen zeggen tevreden met het leven. Dat is iets hoger dan in 1997, toen 84 procent zich tevreden toonde. Het percentage volwassenen dat tevreden is met het leven, is de afgelopen 21 jaar het sterkst gestegen onder 25- tot 35-jarigen: van 79 naar 85 procent. In 1997 was het aandeel tevredenen onder hen nog het laagst van alle leeftijdsgroepen, in 2018 is er geen verschil meer met de andere leeftijdsgroepen. Ook onder 35- tot 45-jarigen en onder 65- tot 75-jarigen is de ervaren tevredenheid licht toegenomen ten opzichte van 1997.

Welzijn bevolking al twee decennia nagenoeg onveranderd
Het deel van de 18-plussers dat zegt gelukkig te zijn ligt iets hoger, en schommelde in deze periode tussen 87 procent en 89 procent. Tevredenheid en geluk houden tussen 1997 en 2018 gelijke tred en volgen al 21 jaar een vergelijkbaar, vrijwel stabiel patroon.

Welzijn laagst onder laagopgeleiden en niet-westersen
Laagopgeleiden gaven in 2018 minder vaak dan in 1997 aan gelukkig te zijn, terwijl er onder middelbaar en hoogopgeleiden geen verschil is met 21 jaar geleden. Daarnaast geven hoogopgeleiden nu vaker dan toen aan dat ze tevreden zijn met het leven, terwijl dit onder laagopgeleiden niet is veranderd.

Mensen met een niet-westerse achtergrond zijn in 2018 vaker gelukkig en tevreden dan in 1997, waardoor het verschil met mensen met een Nederlandse achtergrond kleiner is geworden. In vergelijking met mensen met een Nederlandse achtergrond zeiden in 2018 echter nog steeds minder niet-westersen gelukkig of tevreden te zijn.

Meer over het subjectieve welzijn van Nederlanders in 1997-2018, en de verschillen tussen leeftijdsgroepen, onderwijsniveaus en herkomst staat in het artikel Trends in geluk en tevredenheid.

FOK! Wat een weer: regen, morgen zon en droog

De ochtend begint met wolkenvelden aanvankelijk in de noordelijke helft ook met nevel en lokaal mistbanken. Van het zuiden uit komen er flinke perioden met zon. Er is soms ook wat sluierbewolking en in de loop van de dag komen enkele stapelwolken tot ontwikkeling. Het is niet uitgesloten dat deze in het noorden en westen zeer lokaal uitgroeien tot een lichte bui. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 22°C aan de kust tot 26°C in het oosten. De wind is zuidwestelijk en eerst zwak, geleidelijk meest matig.

In de nacht naar zaterdag is er vrij veel bewolking en kan er vooral in het westen wat lichte regen vallen. De minima komen onder de bewolking niet lager dan een graad of 17. De wind blijft zwak tot matig en draait naar zuid tot zuidoost.

Zaterdag overdag is het aanvankelijk droog en is er naast bewolking ook ruimte voor de zon, vooral in het oosten. In de middag trekken er van het zuidwesten uit enkele regen- en onweersbuien over het land, die vooral in het oosten stevig kunnen uitpakken met kans op hagel en windstoten. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 22°C aan zee tot lokaal 28°C in het zuidoosten. De wind draait geleidelijk van zuid naar west tot zuidwest en is matig, aan de kust in de loop van de dag vrij krachtig, later mogelijk krachtig. (Bron: KNMI)

Klapmongeaul had helaas het weer tegen voor de verduisterde maan, maar maakte wel dit schitterende plaatje van de opkomende zon (Foto: Klapmongeaul)
Klapmongeaul had helaas het weer tegen voor de verduisterde maan, maar maakte wel dit schitterende plaatje van de opkomende zon (Foto: Klapmongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Britse schoonspringer laat kans op stunt liggen met ruglanding

Op het wereldkampioenschap schoonspringen in het Zuid-Koreaanse Gwangju is donderdag de mannenfinale op de driemeterplank afgewerkt. Daar hing lang een stunt in de lucht, maar dat ging toch nog fout.

De Brit Jack Laugher pakte in de eerste van zes ronden een mooie voorsprong en met vooral bijna perfecte vierde en vijfde sprongen - één jurylid gaf zelfs een uiterst zeldzame 10 - vergrootte hij het verschil ten opzichte van de Chinees Xie Siyi naar meer dan dertig punten.

Met zo'n enorme voorsprong was het voor Laugher in de laatste ronde slechts een kwestie van normaal springen en geen gekke dingen doen, dan was het goud binnen. Helaas, de man die samen met Chris Mears olympisch synchroongoud pakte in Rio ging volledig de mist in en zorgde met zijn ruglanding bijna nog voor een bommetje.

De Chinezen moesten nog wel springen, maar Laugher zag de bui al hangen en inderdaad: Xie Siyi sprong hem met 545,45 punten voorbij en pakte goud, Cao Yuan ging met 517,85 punten naar zilver en de ontroostbare Laugher zelf moest genoegen nemen met brons. "Ik voel me dood van binnen en heb een gat in de muur geslagen", reageerde hij na afloop.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.