Schansspringer Kobayashi pakt eindzege World Cup, prachtig afscheid Stjernen

Schansspringer Ryoyu Kobayashi heeft zich definitief verzekerd van de eindzege in de World Cup. De dit jaar - vooral in het begin - zo dominante Japanner behaalde vóór het huidige seizoen nog nooit een individuele podiumplaats, maar won inmiddels al twaalf wedstrijden en zijn zege in het Noorse Trondheim betekent dat niemand hem meer kan achterhalen.

Kobayashi ging na de eerste ronde aan de leiding, maar het verschil naar nummer twee Andreas Stjernen was niet groot. De 30-jarige Noor kondigde onlangs zijn afscheid aan en sprong in zijn thuisstad Trondheim zijn laatste wedstrijd. Na een moeizaam seizoen deed hij dat op indrukwekkende wijze: in de finaleronde verzilverde hij zijn tweede positie, Kobayashi denderde er nog wel overheen, en dus mocht hij voor eigen publiek op het podium afscheid nemen.

Achter Stjernen ging de derde plek naar de Oostenrijker Stefan Kraft, die na één ronde nog op de zevende plek stond. Kraft verstevigt daarmee de leiding in het RAW Air-klassement, waarin tien dagen achter elkaar gesprongen wordt. Alleen Robert Johansson is daarin nog een serieuze uitdager, maar de Noor - die halverwege nog aan de leiding van RAW Air ging - moest met een tiende plek in Trondheim wel weer flink wat punten inleveren. Vrijdag, zaterdag en zondag wordt het toernooi afgesloten op de skivliegschans in Vikersund.

Bij de vrouwen werd RAW Air afgesloten in Trondheim. Thuisfavoriete Maren Lundby won er weer eens en pakte met groot machtsvertoon de eindzege, voor het Duitse duo Katharina Althaus en Juliane Seyfarth, die in Trondheim tweede werd. Eva Pinkelnig uit Oostenrijk pakte er de derde plek.