Nieuwe Tesla Model Y lauw ontvangen

Autofabrikant Tesla is weer een model rijker nu de nieuwe Model Y is geïntroduceerd. De nieuwste electrische telg van de Tesla-familie werd in de ontwerpstudio in Hawthorne, Californië, gepresenteerd.


Model Y presentatie (Bron: Youtube)

De Model Y is een zogenaamde cross-over, een combinatie van een comfortabele gezinsauto met een SUV. De standaardversie zal rond de 39.000 dollar gaan kosten en zal op een volle accu een bereik hebben van 340 kilometer. De duurdere versie komt als eerste op de markt, in het najaar van 2020.

Het vierde model van de autofabrikant is de laatste in Tesla's S3XY-serie. Helaas was de letter E niet verkrijgbaar, vanwege het exclusieve recht van automaker Ford op die letter. Reacties op de auto waren niet zo enorm positief.

"De reacties op de presentatie waren niet zo enthousiast als drie jaar geleden bij de presentatie van de Model 3. Dat komt, omdat we deze auto al gezien hebben. De Model Y lijkt als twee druppels water op de Model 3, alleen een beetje groter", aldus technologie website The Verge. Tesla had eerder al laten weten dat 75 procent van de onderdelen van de Model Y identiek zijn aan die van de Model 3, Tesla's meest betaalbare auto.

Tesla-zakenman Elon Musk was uiteraard vol lof over zijn nieuwste kindje. "Het heeft de functionaliteit van een SUV, maar het rijdt als een sportauto", aldus Musk. "Ik bedoel, deze auto snijdt de bochten superstrak aan." Investeringsbank Goldman Sachs was echter niet zo postitief.

"De prijs van deze Model Y ligt maar 4.000 dollar boven de prijs van de Model 3. We verwachten dat de verkoop van de Model Y de tanende verkoop van Model 3 nog meer zal doen afnemen", aldus Goldman Sachs, die nog meer negativiteit over Tesla uitstortte. "Geen berichten over nieuwe producten, zoals de pick-up truck of een upgrade van de X/S-modellen en geen nieuws over de vraag naar de Model 3, zullen de prijs van de aandelen doen dalen. Inversteerders willen juist dit soort nieuws horen."

Een andere investeringsbank, Cowen, sprak met eenzelfde negativiteit. "We zijn niet onder de indruk van de presentatie van de Model Y. Een avond zonder verrassingen, geen updatenieuws, geen nieuwe software, geen verwachtingen over het eerste kwartaal van 2019. Deze avond leek alleen maar in elkaar gezet te zijn om fondsen te werven. We zien dan ook niet hoe de Model Y mensen enthousiast kan maken over het merk Tesla."

De aandelen van Tesla daalden na de presentatie met vijf procent.