Mikaelian 'bestolen' in World Boxing Super Series, Glowacki overtuigend door

In Chicago stonden zaterdagavond twee cruisergewicht-kwartfinales (-90,7kg) op het programma in de World Boxing Super Series: de Pool Krzysztof Glowacki (30-1) tegen de Rus Maksim Vlasov (42-2) en de Let Mairis Briedis (24-1) tegen de Duitser Noel Mikaelian (23-1).

Briedis was de verliezend finalist vorig jaar: hij leed in de finale tegen Usyk zijn eerste professionele nederlaag. De winnaars van de twee kwartfinales nemen het later tegen elkaar op in de halve finale, terwijl de Cubaan Yunier Dorticos en de Amerikaan Andrew Tabiti in de andere halve eindstrijd staan.

Voorprogramma
Voor het zover was stonden er nog een paar andere op papier prima gevechten op de kaart, te beginnen met de Amerikaanse superlichtgewichten (-63,5kg) Genaro Mendez (12-4) en Tyrone Harris (26-12). Laatstgenoemde had in de laatste zeven jaar maar vijf keer gevochten, maar kon zich redelijk staande houden...tot de vierde ronde. Mendez kwam goed door met een uppercut, Harris ging richting de grond en de scheidsrechter maakte er een einde aan.

Vervolgens was het de beurt aan de cruisergewichten, met eerst de Amerikaan Joe Miller (1-2) tegen landgenoot Owen Saldaña, die zijn profdebuut maakte. Dat debuut duurde niet lang: Saldaña domineerde vanaf het begin en na een loeiharde klap na ruim twee minuten ging hij helemaal los, waardoor de scheidsrechter het gevecht terecht beëindigde - hoewel Miller over dat terechte wel anders dacht.

Het was daarna de beurt aan Deshawn Boyd (1-0) en debutant Marcos Delgado in het vedergewicht (-57,2kg). De 22-jarige Boyd, die in juni debuteerde met een knock-out binnen de minuut, kreeg nu na vier ronden unaniem de winst toegewezen.

Knock-out
In het volgende gevecht was het weer tijd voor de superlichtgewichten en dat duel duurde niet lang: de zeer veelbelovende Oezbeek Shohjahon Ergashev (13-0, 12 KO's), die volgens geruchten in trainingen zwaargewichten tegen het canvas heeft geslagen, deelde tegen de Amerikaan Zack Ramsey al na een seconde of één een stevige tik uit. Vijf seconden later zat de Amerikaan op het canvas en een goede minuut later was het gevecht voorbij.

De hele avond in Chicago, met de TKO's van Mendez en Saldaña na 23:00 en 33:00 minuten en de knock-out van Ergashev na 55:45 minuten, met de twee topgevechten in de laatste twee uur (Bron: YouTube)

De cruisergewichten namen de ring na Ergashev's winst weer in handen, met het duel tussen de Rus Alexey Zubov (17-1) en de ongeslagen Duitser Artur Mann (14-0). De Duitser sloeg zijn opponent in de eerste ronde al twee keer neer, maar Zubov hield dapper stand en overleefde ook een knockdown in de zevende ronde. De jury was echter duidelijk en Mann won het gevecht volgens de drie juryleden.

Diefstal in het hoofdprogramma
Na deze undercard was het dan tijd voor het echte werk, te beginnen met Briedis en Mikaelian. De Duitser gaf de Letse veteraan ronde na ronde boksles, waarbij Briedis misschien één of twee ronden leek te winnen. De bekende versnelling van de Let kwam er geen moment en Mikaelian was van de eerste tot en met de twaalfde ronde beter...zo leek het toch écht. De jury besloot anders en een, zacht gezegd, dubieuze beslissing leverde winst voor Briedis op.

Glowacki en Vlasov waren de volgende twee die de ring mochten betreden, met als inzet het plekje in de halve finales tegen Briedis. Vooral de Poolse ex-wereldkampioen klapte er hard op, maar daarna ging het wat meer gelijk op. Toch was wel duidelijk dat Glowacki, die de hardste klappen uitdeelde, een maatje te groot was en bij Vlasov ontstond in de slotfase ook nog eens een joekel van een bloeduitstorting boven zijn hoofd. Dit keer ging de winst wél naar de betere bokser van de avond en de Pool kreeg de winst van alle drie juryleden toebedeeld.