Oranje naar WK ondanks vroege rode kaart

"We gaan naar Frankrijk toe. We gaan naar Frankrijk toe." Het Nederlands vrouwenelftal heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk. Een 1-1 in Zwitserland volstond na een 3-0 thuisoverwinning. Oranje speelde 83 minuten met tien man na een vroege rode kaart van Anouk Dekker.

Het Nederlands elftal leek het na één minuut al direct te beslissen. Shanice van de Sanden schoot in het zijnet. Oranje kreeg na zeven minuten een enorme domper te verwerken. Anouk Dekker werd met rood weggestuurd nadat ze de doorgebroken Ramona Bachmann naar de grond haalde.

Bondscoach Sarina Wiegman greep direct in en haalde Jill Roord naar de kant voor Merel van Dongen. De eerste helft verliep rommelig, waar Zwitserland ondanks de numerieke meerderheid geen kansen wist te creëren. Nederland had de controle en kreeg negen minuten voor rust de uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Vivianne Miedema legde de bal met de hak klaar voor Van de Sanden en de aanvalster stuitte op doelvrouw Gaëlle Thalmann.

In de 52e minuut volgde de beslissing in het tweeluik. Miedema kreeg na een mooie aanval de bal en schoot in de verre hoek raak: 0-1. Met iets meer precisie had de spits van Arsenal enkele minuten later ook een uitgelezen kans op de 0-2 gekregen, maar een pass van Daniëlle van de Donk was iets te scherp.

Na 71 minuten slaagde Zwitserland, dat er op dat moment nog vijf moest maken, er in om de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Coumba Sow kreeg de bal enigszins gelukkig voor haar voeten en klopte Loes Geurts. De thuisploeg leek door de gelijkmaker hernieuwe energie te krijgen en Noell Maritz schoot rakelings naast. Toch zou het niet tot een comeback komen en Nederland hield eenvoudig stand. De ploeg wist zich zodoende voor de tweede keer in de geschiedenis te plaatsen voor een WK.

Nederlands elftal naar het WK in Frankrijk. (PRO SHOTS/Remko Kool)