FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 oktober 2018

Jongen schuift stroomdraad in piemel, laser nodig voor verwijdering

Een 18-jarige jongen uit India is ietwat hardleers. Al meerdere malen schoof de jongeman de nodige troep in zijn jongeheer, maar dit keer maakte hij het wel erg bont: hij propte een flink stuk stroomdraad zijn plasbuis in en alleen het schrijven daarvan doet uw redacteur al pijn.

Zoals te lezen is in het toonaangevende BMJ Case Reports had de tiener toch wat moeite met plassen en gecombineerd met de pijn in zijn blaasstreek besloot hij toch maar even een bezoekje aan het ziekenhuis te brengen. Daar weigerde hij aanvankelijk te vertellen wat mogelijk de oorzaak zou kunnen zijn, maar uiteindelijk ging hij toch overstag: hij had stroomdraad naar binnen geschoven, want dat leek hem wel opwindend.

De draad had door de samentrekkingen bij het urineren inmiddels zijn blaas bereikt en was daar helemaal opgerold. Het lukte artsen niet om het ding er zomaar weer uit te trekken en dus moest men gebruik maken van een sterke laser, die doorgaans gebruikt wordt voor prostaatproblemen. De draad werd ermee in stukken gelaserd, waarna de stukken er één voor één uitgehaald konden worden.

De jongen kon binnen een dag weer naar huis, een wijze les rijker. Voor wie die les nog niet helemaal snapt: je piemel is niet gemaakt om stroomdraad naar binnen te schuiven. Dat je het even weet.

LeBron James debuteert met nederlaag bij Lakers

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is het pre-season ook weer begonnen. Zondagavond kwam het hoogtepunt van dat voorseizoen: het debuut van LeBron James bij de Los Angeles Lakers, waar hij afgelopen zomer naartoe overstapte vanaf de Cleveland Cavaliers.

Tijdens het duel met de Denver Nuggets speelde James een kwartier mee, waarin hij negen punten, drie assists en drie rebounds liet noteren. "Het was prettig om samen te spelen, we weten waar we aan moeten werken richting het seizoen. Het is altijd even wennen als je naar een ander team gaat. Van de Cavaliers naar de Heat, terug naar de Cavaliers en nu naar de Lakers, dat is altijd hetzelfde, maar het went wel."

De Nuggets wonnen overigens met 107-124. Over een goede twee weken gaat de NBA dan echt van start, de Lakers openen op 18 oktober met een uitwedstrijd tegen de Portland Trail Blazers.

De hoogtepunten van het debuut van James (Bron: YouTube)

Guardiola sluit komst van Mbappť uit

Pep Guardiola keek raar op toen hij hoorde van de geruchten over Manchester City dat in januari Kylian Mbappé zou willen kopen.

Volgens The Sun zou de Engelse kampioen liefst 247 miljoen euro voor de Franse superster willen betalen. Mbappé zou in het Etihad Stadium de eventuele opvolger moeten worden van Raheem Sterling. "Dat gaat niet gebeuren. Soms vraag ik me af waar die verhalen toch vandaan komen", reageerde Guardiola maandag.

De Spaanse manager weet zeker dat Manchester City niet zoveel geld aan een speler zal uitgeven. "Bovendien heb ik niet het idee dat Paris Saint-Germain hem wil verkopen. Hij zal niet naar Manchester City komen en we gaan hem ook niet ruilen voor Raheem Sterling of een van onze andere topspelers. Men zou meer respect moeten tonen voor mijn spelers en die van andere teams."

Over de toekomst van Raheem Sterling is enige onzekerheid, omdat zijn contract in de zomer van 2020 afloopt. De Engelse international heeft nog geen akkoord bereikt met de clubleiding van The Citizens over een nieuwe verbintenis.

De Jong 'groot vraagteken' voor Bayern - Ajax

Frenkie de Jong is met Ajax meegereisd naar München, maar het is nog maar de vraag of hij dinsdag in actie kan komen tegen Bayern.

Dat meldde coach Erik ten Hag maandagavond op de persconferentie. "Hij maakt progressie, daarom is hij mee. Het gaat voortvarend, maar of het snel genoeg gaat voor morgen moeten we nog kijken. Of meespelen haalbaar is, is wel een groot vraagteken", aldus de Ajax-trainer.

Frenkie de Jong miste afgelopen weekend de uitzege bij Fortuna Sittard (0-2) omdat hij last heeft van zijn kuit. De middenvelder traint daarom maandagavond apart van zijn teamgenoten. Hakim Ziyech, Matthijs de Ligt en Kasper Dolberg zijn wel fit. Volgens Ten Hag kan Dolberg bijna weer een hele wedstrijd spelen. "Hij heeft in zeer korte tijdsbestek veel wedstrijden gespeeld. Hij is dicht bij negentig minuten."

Dusan Tadic schoof bij Ten Hag aan voor de persconferentie en hij vertelde dat Ajax niet voor een gelijkspelletje naar München is gekomen. "We moeten kalm blijven en in onze kwaliteiten geloven. Het zal lastig worden, want Bayern is een van de beste teams ter wereld. Maar we moeten in onze filosofie geloven en de wedstrijd proberen te winnen."

PVV licht wetsvoorstel verbod islamitische uitingen toe

Geert Wilders heeft weer eens van zich laten horen. In een 35 (!) pagina's tellende 'memorie van toelichting' geeft hij een uitgebreide toelichting op zijn initatiefwet 'verbod op Islamitische uitingen'. Voor de volledigheid vind je hieronder de eerste alinea's, de rest van de 'memorie van toelichting' kun je hier lezen. Het wetsvoorstel kun je hier vinden

"Nederland is een fantastisch land. Het is goed om hier te leven. Dat danken we aan onze joods-christelijke en humanistische waarden en normen, die het fundament vormen van onze democratie en rechtsstaat. Onze cultuur en beschaving worden gekenmerkt door vrijheid, eigenzinnigheid, openheid, tolerantie en gelijkheid.

Onze voorouders hebben met bloed, zweet en tranen onze vrijheid, identiteit en welvaart verdedigd. Daar zijn wij dankbaar voor maar het geeft ons ook een grote verantwoordelijkheid. Het is onze plicht om deze nalatenschap van vrijheid en democratie door te geven aan onze kinderen. We mogen daarom niet blind blijven voor het existentiële gevaar dat Nederland en de Nederlanders vandaag bedreigt: de islam.

De islam is een als godsdienst vermomde totalitaire, onverdraagzame en gewelddadige politieke veroveringsideologie. Ze streeft de vernietiging na van onze democratie en de vervanging van ons rechtssysteem door de islamitische wet, de sharia. Het doel van de islam is de vestiging van een islamitisch wereldrijk. Dit doel staat niet alleen haaks op onze cultuur, onze normen en waarden, onze rechten en onze vrijheden, maar bedreigt die ook. De islam is bovendien een allesomvattende ideologie, die ieder aspect van het menselijk bestaan bepaalt.

Het is een politiek, juridisch, militair, cultureel en sociaal systeem. Er is in de islam geen scheiding van machten, geen gelijkwaardigheid tussen man en vrouw en tussen moslims en niet-moslims. De islam discrimineert vrouwen, niet-moslims en homoseksuelen, is antisemitisch, kent geen vrijheid van meningsuiting, legt dwingende regels op voor alle handelingen van het menselijk bestaan en bestraft uittreding met de doodstraf. De islam kent eerwraak en genitale verminking bij vrouwen. De islam is de oorzaak van veel criminaliteit."

Geen straf voor voetballer Rossi na positieve dopingtest

Vorige week werd bekend dat de Italiaanse voetballer Giuseppe Rossi betrapt was op het gebruik van dorzolamyde. Maandag heeft het Italiaanse anti-dopingbureau Nado Italia laten weten de voormalig speler van Manchester United en Genoa niet te bestraffen.

Rossi heeft alleen een waarschuwing gekregen van Nado Italia. Hij werd gepakt na afloop van het duel tussen Benevento en Genoa, maar de Italiaan wordt niet geschorst. Hij verschool zich achter een voedselvergiftiging en verdedigde zich daarmee met succes. Er zou geen opzet in het spel zijn geweest, dus vonden de autoriteiten het niet nodig om de gevraagde eis van één jaar schorsing te honoreren.

"Dit is het einde van een nachtmerrie die vier maanden duurde", stelde de clubloze spits na afloop via Twitter. "Nu richt ik me weer volledig op waar ik het meeste van houd, op voetbal."

De Bruyne hervat training bij Manchester City

Kevin de Bruyne stond sinds half augustus langs de kant met een knieblessure, maar is nu weer fit genoeg om de training te hervatten.

De Belgische middenvelder kwam dit seizoen pas één keer in actie voor de Citizens, tijdens de 2-0 zege op Arsenal in de openingsronde van de Premier League. Daarna ging het op de training mis voor de 27-jarige sterspeler.

Rekening werd gehouden met een absentie van drie maanden, dus is het voor de ploeg van Pep Guardiola een hele opluchting om hem nu alweer op het veld te mogen verwelkomen. De Bruyne sprak direct de hoop uit de derby tegen Manchester United op 11 november te halen en lijkt nu zelfs nog een paar weken eerder inzetbaar.

Guardiola liet zaterdag in gesprek met Engelse media al weten dat hij hem snel terug verwachtte. "Ja, Kevin maakt nu de laatste stappen in zijn herstelproces. Hij hervat de training over een paar dagen en kan dan weer deels meedoen. Alles ziet er goed uit."

Toch wil de club niets overhaasten, want De Bruyne geldt als een belangrijke speler binnen de ploeg en Guardiola denkt hem hard nodig te hebben in de drukke herfstmaanden. Mogelijk dat hij net voor en anders net na de interlandperiode weer in actie komt in de Premier League.

De wedstrijd van aanstaande dinsdag komt in ieder geval nog te vroeg voor hem. Dan neemt City het in de Champions League op tegen Hoffenheim. Op zondag volgt de kraker in Engeland, tegen Liverpool. Ook dan lijkt een invalbeurt nog onwaarschijnlijk, maar het valt niet uit te sluiten dat hij dan alweer zijn opwachting maakt tegen de titelconcurrent.

Oktoberfesten steeds populairder

Zaterdag 22 september is het grootste bier- en volkfsfeest ter wereld in München van start gegaan. Ook het team van Oktoberfestfan.nl was daarbij aanwezig. Het openingsweekend in München werd druk bezocht door zo’n 800.000 mensen, zo’n 200.000 meer dan vorig jaar. Tijdens een zonnige familiedag gisteren op de Wiesn (Weide), passeerden er veel bezoekers in Beierse klederdracht, van baby tot opa. Het Oktoberfest in München wordt steeds populairder onder toeristen. Ook blijft het aantal Oktoberfeesten dat in ons land georganiseerd wordt stijgen.

“Dat is onder andere te zien aan onze website, die rond deze tijd ontploft en ieder jaar weer meer bezoekers krijgt”, vertelt Maartje van Kuppevelt van Oktoberfestfan.nl. Er wordt gezocht op hoe men een Dirndl-strik vastknoopt, op tips voor het organiseren van een eigen Oktoberfeest en naar verschillende Oktoberfeesten in Nederland of vlak over de grens, bijvoorbeeld Düsseldorf. Aan de aanvragen en zoekopdrachten via onze site zien we dat het aantal “thema-Oktoberfeesten” dat men privé organiseert – thuis, met de studievereniging, sportclub etc. – flink is gestegen. Ook brengen we het aantal openbaar toegankelijke Oktoberfeesten in kaart.”

Eric van Duyvenvoorde van Oktoberfestfan.nl: "Dit jaar tellen we zo’n 226 Oktoberfeesten. Dat is ongelofelijk. Weer nét iets meer dan vorig jaar. Dit geeft aan dat het Oktoberfest nog steeds erg populair is. Het aantal meerdaagse feesten lijkt daarentegen gedaald te zijn. Met uitzondering van natuurlijk Die Heise Bierfesten, Oktoberfest Sittard, Oktoberfest Heerlen, Oktoberfest Bergen op Zoom, Veluws Oktoberfest of bijvoorbeeld Oktoberfest Den Bosch.”

“Wat ons opvalt, is dat België weer oprukt in aantal Oktoberfeesten. Zo vond afgelopen weekend het bekende, opnieuw georganiseerde Wieze Oktoberfest plaats, na een pauze van 31 jaar. Andere Oktoberfesten vind je daar onder in Antwerpen (Waagnatie), Oktoberfest Limburg, Lommel. Ook de Belgische media schreef hierover”, sluit Eric af.

Oktoberfesten steeds populairder  (Foto: Oktoberfest München)
Oktoberfesten steeds populairder (Foto: Oktoberfest München)

Twee politiemedewerkers opnieuw aangehouden

De politie in Oost-Nederland hield op maandag 1 oktober twee medewerkers aan die op 16 april ook al werden aangehouden wegens schending van het ambtsgeheim. Aanleiding is dat ze nu ook van verdacht worden van deelname aan een crimineel samenwerkingsverband. “Pijnlijk en onacceptabel” volgens eenheidschef Oscar Dros.

Deze nieuwe ontwikkelingen komen hard aan bij de politie. “Erg pijnlijk en onacceptabel” volgens Oscar Dros. “Dit tast het vertrouwen in de politie aan”. Naast het strafrechtelijke onderzoek loopt er een intern onderzoek door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK).

Politieonderzoek
Uit het politieonderzoek bleek dat de twee mogelijk vertrouwelijke informatie hebben gedeeld met verdachten(en) die op 4 september in Almelo zijn aangehouden. In dat kader worden ze nu in verband gebracht met het criminele samenwerkingsverband in Almelo; op 4 september werden in een actie van de politie, het openbaar ministerie, de gemeente Almelo en de belastingdienst 13 mensen aangehouden.

Aanleiding voor dit onderzoek was binnengekomen informatie over structurele hennepteelt en hennephandel. Dit had grote impact op de veiligheid en de veiligheidsbeleving in de buurt; buurtbewoners ondervonden hiervan flinke overlast. Over de precieze inhoud van de verdenking kan de politie in belang van het onderzoek nog geen informatie geven.

Na de aanhouding in april waren de twee medewerkers die in Almelo wonen maar in teams elders in de eenheid werkten, al geschorst. Dat betekent dat zij een verbod hebben om te werken, terwijl zij ook geen toegang meer hebben tot politieinformatiesystemen.

Integriteit is de basis van goed politiewerk
De politie neemt alle integriteitsschendingen serieus. Dit betekent dat ze altijd serieus worden onderzocht en dat schendingen van de integriteit consequenties hebben. Volgens Oscar Dros een goede zaak. “Integriteit is de basis van goed politiewerk. Het vertrouwen in de politie valt of staat ermee. En wij kunnen alleen functioneren in een samenleving die ons vertrouwt. Daarom handelen we bij integriteitszaken zorgvuldig en adequaat en communiceren we er transparant over.”

Foodwatch: misleiding in winkelschap moet stoppen

Foodwatch start een klachtenprocedure bij de Reclame Code Commissie tegen vanillevla zonder vanille. De klacht volgt op een reportage hierover in AVROTROS Radar vanavond. Verschillende producten die “vanillevla” heten zijn gemaakt zonder enige vanille. Veelal zit er slechts aroma in met vanillesmaak. Foodwatch vindt het misleidend en in strijd met de wet om het product dan “vanillevla” te noemen.

Desondanks is dit al jaren praktijk, mede omdat de toezichthouder op deze regels, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), naar eigen zeggen meldingen over consumentenmisleiding niet direct in behandeling neemt. Dit omdat er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid. Foodwatch vindt dit soort misleiding onaanvaardbaar: “Als consument heb je het recht op bescherming tegen misleiding, maar je krijgt die niet. Fabrikanten denken er mee weg te kunnen komen. Dat moet nu echt stoppen.”

Papieren regels – in praktijk
In Europa is het verboden consumenten te misleiden rond voedsel. Dit is vastgelegd in de zogenaamde Etiketteringsverordening (verordening (EG) nr.1169/2011), in artikel 7. Over de vraag wanneer iets misleidend is, kan echter over gediscussieerd worden. De NVWA stelt op haar website over misleidende productnamen: “De productnaam of de afbeelding op een verpakking of etiket hoeft niet exact overeen te komen met de inhoud van het product. Maar zowel de productnaam als een afbeelding moet zodanig gekozen zijn dat de consument niet wordt misleid. Zo zal een product met de benaming 'zalmsalade' ook daadwerkelijk zalm als ingrediënt moeten hebben.”

Tegelijkertijd stelt zij over de handhaving op deze regels: “Meldingen over misleiding neemt de NVWA niet direct in behandeling omdat er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid.” De vele misleidende producten in het winkelschap – het geldt lang niet alleen voor vanillevla – zijn het resultaat van het jarenlang door de vingers zien van dit gesjoemel. Fabrikanten denken er mee weg te kunnen komen. Foodwatch wil met deze procedure een begin maken om deze misleiding te beëindigen.

Vanillevla zonder vanille is geen uitzondering
Fabrikanten kiezen vaak prachtige namen voor hun producten van chique en dure ingrediënten die er vervolgens amper of zelfs helemaal niet in zitten. Zo bevat Lipton Matcha ijsthee slechts 0,007% matcha. Spa duo framboos-braam, bevat weliswaar 15% vruchtensap maar amper de genoemde vruchtensoorten: 0,07% framboos, 0,02% braam. Zonnatura 20 kruiden oplosthee bevat slechts 1,5% kruidenextract, ofwel gemiddeld minder dan 0,1% per kruid. Het is vooral suikers (92%) en aroma’s van kruiden. In sommige vanillevla zit in het geheel geen vanille, zoals bij Optimel Vanille-vla waarin de vanillesmaak slechts uit aroma's komt.

Teekanne rechtszaak niet opgevolgd
In 2015 leek een uitspraak van het Hof van Justitie van Europa de discussie over misleidende producten in een stroomversnelling te brengen. De fabrikant Teekanne had een frambozen- en vanillesmaak thee op de markt waar op de verpakking sterk de indruk werd gewekt dat het product ook framboos en vanille bevatte. Dit was echter niet zo. Het Europees hof veroordeelde dat als misleidend en daardoor onwettig ondanks dat op de ingrediëntenlijst correct stond vermeld wat er in de thee zat.

Tot dan toe gingen fabrikanten van de ‘labelling doctrine’ uit: als de ingrediëntenlijst correct is mag je een andere indruk wekken over wat er in het product zit op de rest van de verpakking. De uitspraak leek vergaande consequenties te hebben, zo oordeelden ook juristen. Drie jaar later concludeert Foodwatch echter dat er met de uitspraak amper iets is gebeurd: voedselfabrikanten blijven consumenten misleiden. De NVWA kijkt vooral toe. In 2016 kwam het kabinet met het actieplan etikettering van levensmiddelen dat echter amper tot actie leidde. Het plan zal in 2019 worden geëvalueerd.

Bizarre finish eerste NASCAR-race op 'roval'

De eerste NASCAR-race op de roval van Charlotte - de combinatie van de road course en de oval - heeft zondagavond volle bak spektakel opgeleverd. Het eerst deel was niet zo boeiend, maar in de slotfase ging het er behoorlijk stevig aan toe. 

Vroege crash
Kurt Busch vertrok vanaf poleposition en nam bij de start dan ook de leiding, voor Kyle Larson.  Die nam de leiding zelf al snel over en werd gevolgd door Chase Elliott. Amateur Stanton Barrett reed zich al snel de bandenstapels in, waardoor er een snel einde kwam aan zijn 23e NASCAR Cup Series-race, nadat de parttime stuntman er tussen 1999 en 2006 al 22 gereden had.

Na de caution volgde uiteraard de herstart, dit keer met Larson op kop, voor Kurt Busch en Clint Bowyer. Larson hield de leiding de hele eerste stage vast en won die dan ook, voor de twee eerdergenoemde heren.

Gezapige eerste helft
Stage twee leverde weinig spanning op, maar aan het einde ging het toch nog even niet goed: William Byron kende een probleem, Aric Almirola probeerde er omheen te rijden, maar raakte daarbij vrij stevig de muur. Voor beiden was er wat schade, maar het leek op zich mee te vallen.

De verder weinig spectaculaire tweede stage werd gewonnen door Ryan Blaney, met Jimmie Johnson, Kurt Busch en Joey Logano op zijn hielen. Na de pitstops voorafgaand aan de herstart voor het derde en laatste deel van de race had Larson de leiding weer in handen, voor Kyle Busch en Jamie McMurray.

Schade voor Almirola, terwijl Chris Buescher een sponsorbordje meeneemt (Bron: YouTube)

Na 65 van de 109 ronden kwamen de titelaspiraties van Austin Dillon definitief tot een einde: hij kwam stevig in aanvaring met de muur en moest naar binnen, waardoor de Daytona 500-winnaar uit de race lag. Ook Almirola had het weer lastig: hij kwam weer in de problemen en liep nog eens wat schade op aan zijn van ducttape aan elkaar hangende auto, maar hij kon door.

Bij de herstart hadden Ricky Stenhouse en Paul Menard de leiding, die ze over hadden genomen door tijdens de caution niet naar binnen te komen. De volgende play-offcoureur zat ook gelijk in de problemen: Erik Jones viel ver terug en lag op koers om uitgeschakeld te worden, terwijl Brad Keselowski vooraan de leiding pakte.

Nog meer schade voor Almirola (Bron: YouTube)

De strijd barst los
Met 26 ronden te gaan liep Keselowski wat lichte schade op, waarna Larson gelijk de aanval opende. Die werd afgeslagen en het tweetal bleef lange tijd gezamenlijk voorop rijden, ver voor de rest. Ook met nog maar acht ronden te rijden hadden Keselowski en Larson de eerste twee plekken in handen, maar op veertien seconden was Martin Truex Jr nog een gevaar: dankzij een andere pitstopstrategie kon hij in de slotfase nog volop knallen.

Toch werd de boel weer even overhoop gegooid, nadat Stenhouse Jr in de problemen kwam en een caution veroorzaakte. Met zeven ronden te gaan kon men weer door, met Larson, Keselowski en Truex voorin. Dat ging echter fout: Keselowski ging in bocht één rechtdoor de bandenstapels in en zat vast, terwijl onder meer ook mede-leider Kyle Larson en Kyle Busch daar plotseling tot een einde van hun race kwamen.

Keselowski gaat rechtdoor (Bron: YouTube)

De rode vlag werd gezwaaid om de boel op te ruimen en voor Larson was het einde nog niet definitief: met een zwaar beschadigde auto kwam hij de baan weer op, met als doel om zijn play-offkansen in leven te houden. Daarvoor moest hij het opnemen tegen Almirola, die ook al flink wat schade aan zijn auto had.

Bij de herstart ging het verrassend genoeg goed en het waren Truex en Johnson die de leiding namen. Die twee vochten om de winst, daarachter trok Almirola alles uit de kast om genoeg man in te halen om zo Larson te passeren in de strijd om de laatste play-offplek. Dat leek precies te lukken, terwijl het voorin weer helemaal fout ging.

Bizarre ontknoping
In de allerlaatste bocht probeerde Johnson nog eens álles om Truex te passeren, waardoor de zevenvoudig kampioen spinde...tegen Truex aan. Blaney kon zo ineens langszij komen en uit het niks de race winnen, Johnson finishte als achtste en moest nagelbijten, want ineens was zijn play-offplek niet meer zeker.

Ondertussen spinde ook Jeffrey Earnhardt nog eens in de laatste bocht, nadat hij aangetikt werd, en daar lag dé kans voor Larson: met een meer dan half kapotte auto ramde hij twee keer de muur en hobbelde hij richting finish, want hij moest nog één plek winnen. Hij passeerde de stilstaande Earnhardt en reed zich zo op één punt de play-offs in, ten koste van Johnson, die door zijn achtste plek precies tekort kwam.

Uiteindelijk waren het zo Denny Hamlin, Erik Jones, Austin Dillon en Jimmy Johnson die werden uitgeschakeld in de strijd om de titel, terwijl Blaney de zinderende race op de roval won.

De bizarre laatste bocht (Bron: YouTube)

Larson hobbelt de play-offs in (Bron: YouTube)

Truex was niet blij met Johnson (Bron: YouTube)

Rotterdamse kettingrukker opgepakt

Een dag nadat een brutale nep-schoorsteenveger een gouden ketting roofde van een hoogbejaarde dame, verkocht hij de buit al bij een opkoper. Dit kwam hem duur te staan. De man zit vast en wordt verdacht van twee berovingen door middel van een babbeltruc.

De politie heeft op donderdagavond 27 september een 35-jarige man aangehouden. De man wordt ervan verdacht via een slinkse babbeltruc een 86-jarige vrouw in Rotterdam-Zuid en een 84-jarige vrouw in Kralingen van hun gouden kettingen te hebben beroofd. De verdachte, zonder vaste woon of verblijfplaats, is aangehouden in Zevenhuizen. De verdachte is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris, hij zit de komende 14 dagen nog vast.

Nep-schoorsteenveger
In Rotterdam-Zuid belde de man, die zich voordeed als schoorsteenveger, aan bij een oudere dame in de Wevershoekstraat. Hoewel mevrouw wijselijk haar deur gesloten hield, stond ze de man wel via het raam te woord. Voordat ze er erg in had, leunde de man door het raam naar binnen en griste hij twee gouden kettingen van haar hals. Daarna ging hij er vandoor.

Aan de Kralingse Ebalstraat liet de 84-jarige bewoonster een onbekende man buiten staan met zijn verhaal over een kapotte schoorsteen. Door de kier van de deur ging ze het gesprek aan . Hij vroeg of hij zijn nummer op een blocnote mocht schrijven. Toen hij zijn gegevens op het papier teruggaf, wist hij met zijn andere hand haar ketting af te trekken. Als een haas ging hij ervan door richting de Kralingse Plaslaan.

Digitaal Opkopers Register (DOR)
Na de beroving in Kralingen werd de ketting een dag later al ingeleverd bij een opkoper. Dat bleek uit de registratie in het Digital Opkopers Register (DOR), een digitaal in- en verkoopregister dat de handel in gestolen goederen voorkomt. Een foto van de ketting bleek in dit onderzoek van grote meerwaarde voor de rechercheurs. Zij konden zo het ingekochte sieraad herleiden naar de beroving in Kralingen.

Dankzij camerabeelden was er een signalement van de dader. De beelden werden in eerste instantie onder politiemedewerkers verspreid. De dader droeg in beide gevallen opvallende kleding. Vanwege de opvallende kleding ontstond het vermoeden dat deze man ook met een zaak in Rotterdam-Zuid van doen had. Zo kwam het onderzoek in een stroomversnelling en werd de man uiteindelijk op donderdag 27 september aangehouden.

Minister Blok bezoekt Turkije

Minister Blok (Buitenlandse Zaken) bezoekt op woensdag 3 en donderdag 4 oktober Turkije op uitnodiging van zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu. Aanleiding voor het bezoek is de herstelde onderlinge relatie tussen beide landen.

Minister Blok: ‘Het is belangrijk om nu na de uitwisseling van ambassadeurs ook verder met elkaar het gesprek weer aan te gaan over uiteenlopende onderwerpen. De nauwe banden tussen onze landen gaan honderden jaren terug en we werken samen op verschillende terreinen zoals migratie, terrorismebestrijding en economie en handel.’

De reis begint op woensdag in Ankara met gesprekken met de Turkse regering. Minister Blok bezoekt ook het parlementsgebouw. Verder spreekt minister Blok met verschillende parlementariërs en met mensenrechten-NGO’s. Op donderdag is minister Blok in Istanboel en spreekt hij op het TRT World Forum over het belang van multilateralisme en samenwerking op het wereldtoneel.

Asielaanvragen sinds de zomer licht gestegen

Na twee jaar van krimp is de bezetting van de asielopvang de afgelopen drie maanden toegenomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft daarom reservecapaciteit in gebruik genomen. Het gaat om z’n 2.000 reserveplekken op huidige opvanglocaties die vallen binnen bestaande bestuursovereenkomsten met betreffende gemeenten.

Om de flexibiliteit in het aantal beschikbare opvangplaatsen te behouden, treft het COA voorbereidingen om extra plaatsen indirecte reservecapaciteit in te kunnen zetten. Voor een deel hiervan zijn aanvullende bestuurlijke overeenkomsten nodig. Het COA gaat hierover direct in gesprek met Nederlandse gemeenten. Dat is de uitkomst van de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie van vorige week.

De toename van de opvangbezetting komt mede doordat de huisvesting van statushouders achterblijft bij de doelstellingen. Dit wordt veroorzaakt door krapte op de woningmarkt. Het Rijk en gemeenten hebben daarom afgesproken om een aantal maatregelen te onderzoeken. Momenteel verblijven ruim 22.000 mensen in de opvang, 6.500 hiervan beschikken over een verblijfsvergunning.

Daarnaast duurt de doorlooptijd voor asielaanvragen langer dan gewenst, mede omdat het aantal asielaanvragen sinds de zomer licht is gestegen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst werkt er daarom hard aan om extra personeel aan te trekken en op te leiden, om zo de wachttijden te verkorten.

Strengere aanpak ww-fraude arbeidsmigranten

Ww-fraude door arbeidsmigranten wordt strenger aangepakt. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft hier met UWV afspraken over gemaakt. Zo gaat het UWV steviger controleren of iemand wel in Nederland is om werk te zoeken, hiertoe wordt de adrescontrole verscherpt. Daarnaast komt er meer grip op de tussenpersonen die fraude mogelijk maken.

Waar nodig komt er meer persoonlijk contact met uitkeringsgerechtigden, eventueel met een tolk. Ook gaan UWV en het ministerie van SZW werken aan de registratie van tussenpersonen. Dit staat in een brief die minister Koolmees vandaag naar de Tweede Kamer heeft verstuurd.

Onlangs verschenen in de media berichten over Poolse arbeidsmigranten die met behulp van tussenpersonen en correspondentieadressen met hun ww-uitkering naar Polen vertrekken. Een ww-uitkering heeft echter als voorwaarde dat iemand in Nederland aanwezig is en hier actief naar werk zoekt. "Fraude met uitkeringen is onacceptabel’’, stelt minister Koolmees. "Het ondermijnt het draagvlak van ons sociale zekerheidsstelsel. Ik heb daarom met UWV afgesproken dat we dit intensiever gaan aanpakken."

De afgelopen jaren is het risico op fraude door arbeidsmigranten toegenomen: het aantal arbeidsmigranten steeg en de werkwijze van fraudeurs werd geraffineerder. Dit werd ook opgemerkt door UWV en het ministerie van SZW. Het UWV onderzocht signalen en handhaafde door boetes op te leggen en uitkeringen te beëindigen. Daarnaast werden er maatregelen genomen die niet te veel ingrepen in de werkproces, zoals aangepaste werkinstructies. Onderzoeken en vervolgonderzoeken werden uitgevoerd om fraude verder en beter te onderzoeken.

Maar door de crisistijd en de bijbehorende bezuinigingen lag de prioriteit voor het UWV en het ministerie bij het op peil houden van de dienstverlening. Vanuit SZW werd ten aanzien van het handhavingsbeleid van het UWV vooral gekeken naar de overall misbruikcijfers. "Terugkijkend heeft dit niet de benodigde urgentie gehad’’, concludeert minister Koolmees.

Bij de aandacht voor de fraude zijn ook zorgelijke signalen naar voren gekomen over het UWV als organisatie. UWV heeft de afgelopen jaren stevig geïnvesteerd in de openheid en integriteit van de organisatie. In het meeste recente werktevredenheidsonderzoek kwamen deze punten er positief uit. Ook is een aparte structuur opgezet voor de behandeling van signalen over integriteitsmeldingen. Niettemin horen de openheid en integriteit van het UWV boven alle twijfel verheven te zijn. UWV en minister Koolmees hebben daarom besloten hierop een externe toetsing te laten doen. Daarnaast zal de Accountantsdienst van het UWV een audit doen op de afhandelingen van signalen over fraude.

Minister Koolmees kondigt in de brief ook aan de Tweede Kamer uitgebreider te gaan informeren over vormen van fraude die UWV tegenkomt. Zowel fraude rond de WW, als in andere uitkeringen, zoals de ziekte- en arbeidsongeschiktheidsregelingen. Aan de basis van deze informatie staat een intensievere samenwerking tussen het UWV en SZW op het terrein van fraude. Belangrijk is een blijvend effectieve aanpak, stelt de minister. Aangezien de werkwijze van fraudeurs ook continu wijzigt.

Kabinet zet in op betere gehandicaptenzorg

Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) komt op de eerste dag van de week van de toegankelijkheid met een reeks maatregelen om de zorg voor mensen met een beperking te verbeteren.

Zo komen er 100 extra plekken bij gespecialiseerde instellingen voor mensen met de zwaarste zorgbehoefte. Ook komen er teams van gespecialiseerde hulpverleners die bij kunnen springen in crisissituaties, bijvoorbeeld wanneer een zorgaanbieder het niet meer alleen redt om voor een complexe cliënt te zorgen. Daarnaast krijgen 450 mensen met een beperking en hun naasten in ieder geval de komende 2 jaar begeleiding van een gespecialiseerde ondersteuner. Die kan gezinnen helpen bij het organiseren van de zorg, bijvoorbeeld met alle administratie.

Dat en meer is te lezen in het programma ‘Volwaardig Leven’ dat de minister naar de Tweede Kamer stuurde en toelichtte bij een gehandicapteninstelling in Sliedrecht. Het programma zet in op betere zorg die past bij wat iemand nodig heeft, voldoende plekken voor mensen met complexe zorgvragen en het ontzorgen van naasten.

De Jonge: ‘We zien dat de groep mensen met een beperking relatief zorgintensiever is geworden. Ook de eisen die zij stellen aan de zorg zijn veranderd. Om volwaardig te kunnen leven moeten juist deze mensen en hun naasten kunnen rekenen op goede en passende zorg. Daarbij is het belangrijk dat we, nog meer dan nu het geval is, uitgaan van hun eigen wensen en behoeftes.’

Het kabinet gaat dit programma samen met professionals, zorginstellingen, belangenverenigingen en andere betrokkenen uitvoeren. Er is in totaal 36 miljoen euro beschikbaar. Mensen met een beperking en hun naasten zullen zoveel mogelijk meedenken en meebeslissen.

In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen een beperking. Daarvan krijgen ongeveer 130.000 mensen dagelijks intensieve zorg uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz).

John de Jong officieel technisch directeur PSV

John de Jong is definitief de opvolger van Marcel Brands en gaat verder als technisch manager van PSV. De Jong bekleedde deze functie al op interim-basis, maar vandaag tekende hij een contract voor de duur van vier jaar.

"Na het vertrek van Marcel Brands (naar Everton, red.) hebben we bewust gekozen voor John als opvolger ad-interim", aldus algemeen directeur Toon Gerbrands op de officiële website van de club. "John wist als hoofdscout tot in detail wat de technische plannen waren en dat is essentieel gebleken bij het invullen van zowel de staf als de selectie. Hij heeft deze flinke vuurproef met verve doorstaan."

"Die drie maanden waarin John op interim basis werkte, hebben ons geleerd dat hij ook voor de toekomst de ideale technisch manager voor PSV zou zijn. In zo’n dynamische periode ben je als directie op elkaar aangewezen en leg je de basis voor een duurzame samenwerking. Zijn aanstelling past perfect binnen onze visie. John heeft in de voorbije jaren intensief met zijn voorganger  Marcel Brands meegekeken en hem ondersteuning geboden. Hij is op een goede manier bekend geraakt met dit complexe vakgebied. Ik ben er erg blij mee dat hij in deze rol voor PSV behouden blijft."

Ook De Jong is logischerwijs enthousiast over zijn nieuwe functie bij PSV. "Ik krijg van PSV de ruimte om deze functie op mijn manier in te vullen. Mijn focus zal liggen op het spelersbeleid bij de A-selectie en de jeugdopleiding, vanzelfsprekend in nauw overleg met mensen als hoofdtrainer Mark van Bommel en hoofd opleiding Ernest Faber. Daarnaast zal ik ook veel blijven scouten, in binnen- en buitenland."

In de periode tussen 2000 en 2008 speelde De Jong in het shirt van PSV. Nadat hij zijn kicksen aan de wilgen had gehangen, ging hij aan de slag als scout en werd in 2013 aangesteld als hoofdscout.

Volleybalsters winnen ook van Kameroen op WK

De Nederlandse volleybalsters hebben ook de derde groepswedstrijd op het WK volleybal gewonnen. In Yokohama was Oranje met 3-0 (25-16, 26-24, 25-18) te sterk voor Kameroen.

Bondscoach Jamie Morrison gaf in het duel met Kameroen basisspeelsters Lonneke Sloetjes en Yvon Beliën rust. Daardoor kreeg Celeste Plak haar kans en die pakte ze met beide handen aan. De 22-jarige volleybalster werd topscorer met 23 punten.

Alleen in de tweede set had Nederland het moeilijk met Kameroen. Het Afrikaanse land, dat voor het eerst in de historie een wedstrijd wist te winnen, kwam met 5-9 voor, maar Oranje herpakte zich en won de set alsnog. In de eerste set en derde set had de ploeg van Morrison geen problemen met Kameroen.

Oranje begon het WK goed met overwinningen op Duitsland (3-1) en Japan (3-2) en staat met de overwinning op Kameroen op de eerste plaats in poule A. De beste vier landen uit de poule gaan door, waarbij de resultaten uit de eerste ronde blijven meetellen. Nederland speelt woensdag tegen Argentinië, een dag later is Mexico de laatste tegenstander in de eerste groepsfase.

Hoogtepunten Nederland - Kameroen (bron: YouTube)

In full-body VR zombies knallen op Firstlook

Vertigo Games laat ons weten dat ze aankomend weekend op Firstlook Festival aanwezig zijn met hun 4-player free-roam/full-body VR ervaring gebaseerd op de VR zombie shooter Arizona Sunshine.

Om zombies af te schieten kun je vrij rond bewegen en interactie hebben in een echte arena met behulp van full-body tracking. Spelers kunnen zelf hun wapenuitrusting uit een breed scala aan ondersteunde VR-randapparatuur kiezen om daarna rond te knallen in een virtuele wereld vol zombies. Hoe lang de wachtrij op de gamebeurs gaat worden weten we nog niet.

Zeg nooit nooit in WWE 2K19

Vandaag heeft 2K Games een nieuwe trailer van WWE 2K19 uitgebracht met de titel 'Never Say Never'.

In deze trailer zie je onder andere de cover Superstar AJ Styles en de pre-orderbonussen Ronda Rousey en Rey Mysterio, Collector’s Edition Hall of Famer Ric Flair en zijn dochter, Charlotte Flair, 2K Showcase’s Daniel Bryan, Undertaker, Asuka, The Miz, Rusev, Naomi, Jeff Hardy en meer.

WWE 2K19 komt 5 oktober uit voor mensen die preorderen, voor de rest van de mensheid ligt de game 9 oktober in de winkel. Het spel komt uit op pc, Xbox One en PlayStation 4.

Stints verboden op openbare weg

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vandaag minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) geïnformeerd over de eerste voorlopige resultaten van het onderzoek naar de Stint. Deze wijzen op potentiële veiligheidsrisico’s. De minister besluit op basis van deze nieuwe informatie uit voorzorg de Stint te schorsen. Dit houdt in dat Stints per 2 oktober 00.00 uur niet meer zijn toegestaan op de openbare weg.

Naar aanleiding van het ongeluk in Oss op 20 september hebben politie, Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en ILT de afgelopen dagen als eerste stap een verkennend technisch onderzoek uitgevoerd naar enkele Stints. Deze onderzoeken zijn nog niet afgerond.

De eerste voorlopige resultaten uit het onderzoek geven evenwel aanleiding tot twijfels over de technische constructie van de Stint. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de Stint stil valt of juist niet meer remt. Daarnaast zijn er op eigen initiatief technische wijzigingen doorgevoerd aan het ontwerp van de Stints zonder deze opnieuw ter goedkeuring bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor te leggen. De genoemde bevindingen kunnen een risico vormen voor de bestuurder, de kinderen en andere weggebruikers. Deze nieuwe informatie is reden voor de minister om uit voorzorg te besluiten om de Stints voorlopig niet meer toe te laten op de openbare weg.

Dit is een ingrijpend besluit met veel praktische gevolgen voor de kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven en andere gebruikers van de Stint worden vandaag geïnformeerd over het besluit. Het informatienummer 1400 is beschikbaar voor alle vragen over de Stint.

Verdachten aangehouden voor moord Mieremet en Endstra

De politie heeft in Spanje en Nederland twee verdachten aangehouden als verdachten voor de moord op Endstra en Mieremet.

Op maandagmiddag werd door de Afdeling moordzaken van de Spaanse politie op verzoek van de Nederlandse autoriteiten een 54-jarige man uit Almere aangehouden in zijn villa nabij Alicante, Spanje. Vlak na zijn aanhouding werd een 57-jarige man, die reeds gedetineerd zat voor andere feiten, aangehouden in zijn cel in Nederland.

Na uitvoerig rechercheonderzoek is de 57-jarige man naar voren gekomen als verdachte van afpersing en moord op zowel Endstra als Mieremet en deelnemen aan een criminele organisatie. De 54- jarige man wordt verdacht van de moord op Endstra en deelnemen aan een criminele organisatie.

De verdachten worden gehoord en er zal een financieel onderzoek plaatsvinden. Nederland zal de Spaanse autoriteiten verzoeken om uitlevering van de 54-jarige man.

Van Persie niet akkoord met schikkingsvoorstel van twee wedstrijden

De aanklager betaald voetbal heeft Robin van Persie een schikkingsvoorstel gedaan van drie wedstrijden schorsing, waarvan een voorwaardelijk. Dit naar aanleiding van zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Vitesse. De spits van Feyenoord zou dan de wedstrijden tegen Willem II en PEC Zwolle moeten missen.

Zelf vond Van Persie gisteren dat het allemaal wel mee viel:"Als een aanvaller een tackle maakt, ziet dat er altijd wat anders uit. Ik hield m'n been in en had geen enkele intentie hem pijn te doen of met gestrekt been door te halen. Ik schampte hem alleen maar, er was slechts licht contact. Dit kan nooit rood zijn. Ik ga hier 100 procent zeker tegen in beroep."

Bij de schorsing van twee wedstrijden komt deelname aan de klassieker, Ajax - Feyenoord, niet in gevaar. Van Persie en Feyenoord kunnen nog in beroep tegen het voorstel.

Update 16.22 uur

Van Persie gaat niet akkoord met het voorstel van de aanklager. De zaak zal nu worden voorgelegd aan de tuchtcommissie.

20 jaar cel voor doodsbedreiging naar rechter, 10 dagen voor uitnodigen tot pijpbeurt

Alan McCarty Jr uit Milton, Florida is niet de allerslimste man ooit. Vorig jaar moest hij voor de rechtbank verschijnen in een zaak rondom de voogdij van een kind en op het moment dat er tegen hem uitspraak werd gedaan flipte ons aller Alan.

Rechter Stasia Warren werd door de 36-jarige McCarty met de dood bedreigd, terwijl hij ook het nog ongeboren kind van een aanklaagster bedreigde. Dat mocht natuurlijk niet en dus werd er gelijk een nieuwe rechtszaak aangespannen.

In augustus werd McCarty al schuldig bevonden, nu volgde de uitspraak en na het horen daarvan zal hij wellicht toch een beetje spijt hebben gehad van zijn uitbarsting: het opgewonden standje mag 20 jaar lang na gaan denken over zijn zonden.

Overigens kreeg hij er ook nog tien dagen celstraf bij wegens vuilbekkerij richting de rechter in zijn nieuwe zaak, Matt Foxman. Die dreigde er eerder tijdens de hoorzitting nog mee dat hij McCarty's mond dicht zou laten tapen als hij niet ophield met zijn grofgebekte onderbrekingen.

McCarty nodigde Foxman ook nog uit tot een potje orale seks, maar daar had de rechter niet al te veel trek in. "U stelde mij nog voor om u orale seks te geven, iets waar ik destijds vriendelijk voor heb bedankt - wat ik nu overigens nog steeds doe, even voor de volledigheid", aldus de rechter.

Een rechter met de dood bedreigen is geen strak plan (Bron: YouTube)

Vader lijmt ogen en mond dochter (1) dicht

De 29-jarige Johnnie Lee Carter is niet echt te omschrijven als de ideale vader. Sterker nog, dit is weer zo'n figuur waardoor je wat vertrouwen in de mensheid verliest. De in het Texaanse Odessa woonachtige man is onlangs gearresteerd wegens het toebrengen van lichamelijk letsel aan een kind.

Wat bleek? De wegens huiselijk geweld opgeroepen politie trof Carter's 1-jarige dochter aan met verwondingen in haar gezicht en haar ogen en mond dichtgelijmd met behoorlijk sterke lijm. Volgens de moeder had Carter hun dochter geslagen en geprobeerd te wurgen.

Carter was er op het moment dat de politie arriveerde natuurlijk al vandoor, maar gelukkig werd hij enige tijd later een dikke 400 kilometer verderop, in El Paso, alsnog opgepakt in een motel.

Meer beeldschone beelden van Red Dead Redemption 2

Rockstar Games heeft zojuist de tweede portie gameplay klaargezet voor Red Dead Redemption 2. In dit deel zien we in wat voor snode activiteiten en misdadige klusjes Arthur en de Van der Linde-gang zoal verzeild kunnen raken. 

Activiteiten bestaan onder andere uit- maar zijn niet gelimiteerd tot- treinovervallen, shootouts met rivaliserende bendes en uit de klauwen zien te blijven van de heersende wetsdienaren. En dat allemaal in een uitgestrekte, ongekend gedetailleerde wereld die voortdurend verandert en bruist van het leven.

Deze gameplayvideo bevat verder nog wat meer details over hoe het nieuwe Dead Eye-systeem precies werkt. Alle beelden die je ziet zijn in-game. Red Dead Redemption 2 komt op 26 oktober uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

Zeven inklimmers in vrachtauto aangehouden

Een chauffeur heeft vanmorgen in Moerdijk zeven Albaniërs in zijn vrachtwagen ontdekt. Het zevental werd door de politie aangehouden. De vrachtwagenchauffeur sloeg op een bedrijventerrein aan de Distriboulevard alarm. Vier verstekelingen raakten op hun vlucht slaags met de chauffeur en enkele medewerkers van het bedrijf.

De zeven verdachten in de leeftijd van 16 tot en met 26 jaar zijn aangehouden ter zake vernieling, het kapot snijden van het zeil. Verder wordt onderzocht of vier van hen zich ook schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging. Zij worden na afloop van het strafrechtelijk onderzoek overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie (AVIM). Twee van de verdachten zijn al eens eerder met deze dienst in aanraking gekomen.

Holleeder blijft in voorlopige hechtenis zitten

De voorlopige hechtenis van Willem Holleeder in het strafdossier over de moord op Willem Endstra en de poging tot moord op David Denneboom wordt niet opgeheven. De rechtbank heeft het verzoek daartoe afgewezen.

Net als na afronding van het eerste dossier, diende de verdediging ook na afronding van het dossier over Endstra en Denneboom een verzoek in tot opheffing van de voorlopige hechtenis. Volgens de verdediging is het bewijs in deze zaak te mager: er zouden diverse andere partijen dan Holleeder zijn die een motief hadden om Endstra van het leven te beroven.

Daarnaast zou de verdenking tegen Holleeder volledig op onbetrouwbare getuigenverklaringen berusten. Ook zou er volgens de advocaten niets zijn gebleken van een relatie tussen Holleeder en de vier personen die volgens het OM verantwoordelijk zijn voor de feitelijke uitvoering van de liquidatie. Bovendien zijn drie van deze personen inmiddels vrijgesproken door de rechtbank – de vierde persoon is niet meer in leven.

Ernstige bezwaren
De rechtbank gaat hierin niet mee en wijst het opheffingsverzoek af. De ernstige bezwaren die destijds tot de voorlopige hechtenis hebben geleid, zijn volgens de rechtbank nog steeds aanwezig. Het feit dat een andere rechtbank drie verdachten van de feitelijke uitvoering van liquidatie heeft vrijgesproken doet niets af aan de onderzoeksbevindingen in het dossier in deze strafzaak.

Daarnaast kan de rechtbank op dit moment niet, zoals de advocaten van Holleeder betoogden, een finale beoordeling maken over de afgelegde getuigenverklaringen: een dergelijke diepgaande beoordeling kan pas aan de orde zijn bij eindvonnis.

3 jaar cel en opnieuw tbs voor verkrachting

Een 34-jarige man heeft vandaag een gevangenisstraf van 3 jaar en opnieuw de maatregel van terbeschikkingstelling (tbs) met verpleging van overheidswege opgelegd gekregen. De rechtbank Limburg acht bewezen dat de man op 9 december 2016 een jonge vrouw in Oostrum heeft verkracht en bedreigd. Dit gebeurde terwijl de man op onbegeleid verlof was in het kader van zijn tbs-behandeling.

De verdachte heeft de feiten ontkend. Hij stelt dat de vrouw hem op straat heeft gevraagd of hij zin had in seks en dat de vrouw hem vervolgens oraal heeft bevredigd. De rechtbank vindt de verklaringen van de vrouw geloofwaardig en die van de verdachte ongeloofwaardig. De vrouw heeft van meet af aan eenduidig verklaard en haar verklaringen worden door feiten ondersteund.

Zo is in de vagina van de vrouw DNA-materiaal van de man aangetroffen, terwijl verdachte ontkent haar daar te hebben aangeraakt. De verdachte heeft pas willen verklaren nadat hij alle stukken van het onderzoekdossier had gelezen. Zelfs onder die omstandigheden verklaart hij niet eenduidig. De rechtbank acht daarom bewezen dat de verdachte de vrouw heeft verkracht en bedreigd.

Veiligheid van maatschappij
Hoewel de deskundigen geen verband konden aantonen tussen de verkrachting en de geestesstoornis van de verdachte konden zij die ook niet uitsluiten. Voor het opleggen van tbs is een dergelijk verband echter niet vereist. Vereist is dat er een stoornis is en dat de veiligheid van de maatschappij de oplegging eist.

Dat de verdachte een stoornis had ten tijde van het delict is wel vastgesteld. Hij werd ook al jarenlang behandeld in een tbs-instelling. De rechtbank stelt vast dat verdachte dit ernstige delict heeft gepleegd in een fase van zijn behandeling, waarin hij meer vrijheden kreeg om de overgang naar integratie in de maatschappij te kunnen maken. Een en ander met het oog op eventuele beëindiging van zijn tbs.

Opnieuw tbs
De rechtbank is van oordeel dat verdachte heeft laten zien dat hij (nog) niet met die vrijheden kan omgaan op een wijze die de veiligheid van de maatschappij niet bedreigt. Daarom oordeelt de rechtbank dat oplegging van tbs opnieuw vereist is. Daarnaast vindt de rechtbank dat de verdachte straf verdient. Vandaar dat de man een celstraf van 3 jaar en tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd. Dit is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Musk schikt voor $20 miljoen en treedt terug als voorzitter Tesla

Elon Musk legt zijn rol als voorzitter van Tesla Inc. neer en betaalt daarnaast $20 miljoen om de boete voor fraude, die door de VS is ingesteld, te verrekenen met zijn beweringen over het privatiseren van het bedrijf.

Musk behoudt zijn baan als chief executive officer en zal in het bestuur van het bedrijf blijven, maar moet binnen 45 dagen als voorzitter van Tesla aftreden. De overeenstemming werd dit weekend bereikt met de Securities en Exchange Commission. De onderneming Tesla betaalt ook nog een boete van $20 miljoen. Onderdeel van de overeenstemming is dat Musk niet kan worden herverkozen tot voorzitter voor een periode van drie jaar.

Twitter-uitlatingen
Noch Tesla noch Musk gaven toe dat er iets mis was gegaan met de schikking, die twee dagen nadat de toezichthouder Musk had aangeklaagd op grond van zijn beweringen op Twitter werd bereikt. Het ging daarbij om de uitlatingen dat hij de financiering en investeerderssteun had om aandeelhouders te kopen voor $420 per aandeel.

Onzekerheid
De deal en het aftreden verlichten de onzekerheid over Tesla's toekomst en halen Musk uit een belangrijke rol bij de autofabrikant, die hij leidde tot een van de meest waardevolle ter wereld. De rechtszaak van de SEC poogde Musk te ontmoedigen om als officier of directeur van een naamloze vennootschap te dienen, een vooruitzicht dat investeerders deed peinzen. Tesla-aandelen kelderden vrijdag dan ook met 14 procent, de grootste daling in bijna vijf jaar.

"Dit is een goede resolutie voor de belanghebbenden bij Tesla," stelt Ben Kallo, analist bij investeringsfirma Robert W. Baird & Co., "Ik verwacht dat het aandeel aanzienlijk beter wordt verhandeld in dit kwartaal en in het komende kwartaal, waar we ons weer kunnen concentreren op de fundamenten."

Naar verluidt zal Musk bij de eerstvolgende handelsmogelijkheid $20 miljoen aan aandelen van het bedrijf kopen. Met een belang van 20 procent is hij momenteel de grootste aandeelhouder van Tesla.

Dubieuze rode kaart voor Gustafson geseponeerd

Simon Gustafson hoeft niet langer te vrezen voor een schorsing. Zijn rode kaart van afgelopen weekeinde is geseponeerd, meldt zijn club FC Utrecht.

De middenvelder werd zondagmiddag na iets meer dan een uur speeltijd van het veld gestuurd door scheidsrechter Bas Nijhuis. Gustafson maakte een overtreding op Samir Memisevic, maar een rode kaart leek wel erg zwaar, al was videoscheidsrechter Jeroen Manschot het met de leidsman eens.

Trainer Dick Advocaat kon het niet geloven. "Ik heb twintig man gesproken en alle twintig zeggen dat het geen rode kaart is. Nijhuis en de VAR wel", verzuchtte hij voor de camera's van FOX Sports. De oefenmeester kreeg het vorig seizoen ook al aan de stok met Manschot, die in de nacompeitie een negatieve rol speelde bij de degradatie van Advocaat's toenmalige club Sparta Rotterdam.

“Ja, dat is dezelfde man die bij Sparta - Emmen zat. Dat is zeker niet mijn vriend. Laat ik maar niets over de scheids zeggen. Dit wist ik van tevoren toen we hem kregen, ik ben niet zo’n fan van hem”, aldus de furieuze Advocaat. Ook ploeggenoot Willem Janssen vond het te zwaar gestraft. “Dit is geen rode kaart. Kom op jongens. Hij is op hoge snelheid, maar hij gaat er niet met gestrekt been in”, benadrukte hij. Daarin wordt hij nu in het gelijk gesteld door de arbitragecommissie.

Oma jaagt piemelslingeraar weg door kunstgebit uit te doen

Dit is nou zo'n verhaal wat je niet echt verwacht. Dat geldt overigens ook voor de 73-jarige Pennelope Pettersen uit Titusville, in de Amerikaanse staat Florida. De krasse oma heeft namelijk een naakte piemelslingeraar weggejaagd, met haar kunstgebit. Of eigenlijk zónder haar kunstgebit.

Oma opende in alle vroegte de lamellen voor het raam en had verwacht haar kat op de veranda te zien zitten. Niks was echter minder waar: er stond zowaar een naakte jongeman met zijn jongeheer te zwaaien. "What the hell? Dat is mijn kat helemaal niet!", reageerde Pettersen, aan wiens ogen duidelijk nog niks mankeert, gelijk.

De 28-jarige Axel Rivera stond op haar veranda een potje piemelkopter te spelen, maar probeerde ook naar binnen te komen. Nog voor Pettersen's kleindochter de politie kon bellen kwam de voormalig medewerkster in de beveiligingssector en de politie zelf in actie. Ze haalde haar kunstgebit uit haar mond, riep "Oma, geen tanden!!" en de lamme lul ging er vandoor.

Niet veel later werd de jongeman opgepakt. Aanvankelijk stond hij met zijn bek vol tanden, maar later gaf hij aan dat zijn kleding gejat was, iets wat niet echt geloofd werd.

Blamage Haase in toernooi Tokyo

Tennisser Robin Haase heeft in het ATP-toernooi van Tokyo een flinke blamage te verwerken gekregen. De beste Nederlandse tennisser, 44e op de wereldranglijst, ging in de eerste ronde al onderuit tegen de jonge Japanner Yosuke Watanuki, de mondiale nummer 273.

Watanuki speelde pas zijn derde wedstrijd ooit in het hoofdschema van een ATP-toernooi en won nog nooit van iemand hoger gerangschikt dan de 86e plek op de wereldranglijst. Haase won de eerste set met pijn en moeite, maar Watanuki wist van geen wijken. Hij sloeg terug en schoof de Hagenaar vervolgens opmerkelijk simpel aan de kant: 7-6 (7), 4-6, 1-6.

Polen weer wereldkampioen volleybal, BraziliŽ sneuvelt weer in finale

De Poolse volleyballers hebben zich opnieuw laten kronen tot wereldkampioen. In Turijn was Polen, vier jaar geleden in eigen land al goed voor de wereldtitel, wederom te sterk voor Brazilië: 28-26, 25-20, 25-23.

Brazilië won de drie WK's voor Polen in 2014 de macht greep en pakte tussendoor in 2016 ook olympisch goud voor eigen publiek. De eerste set ging in Turijn nog gelijk op, maar nadat Polen die won waren ze een maat te groot voor de Brazilianen. In de derde set pakte Polen een 10-4 voorsprong, maar die werd nog weggewerkt. Op 24-21 wist Brazilië twee matchpoints te overleven, bij de derde was het raak.

De Amerikaanse ploeg won eerder al brons, door Servië met 23-25, 25-17, 32-30, 25-19 te verslaan.

All Blacks winnen Rugby Championship voor 6e keer

De Nieuw-Zeelandse rugbyers hebben voor de zesde keer het Rugby Championship gewonnen, de voormalige Tri-Nations. In de vijfde van zes speelronden wonnen de All Blacks in het Argentijnse Buenos Aires met 17-35, onder meer door twee tries van Rieko Ioane.

In Port Elizabeth wist Zuid-Afrika thuis te winnen van Australië, waardoor de Wallabies nog altijd op de uiterst teleurstellende laatste plek staan. De Springboks maakten twee tries, Handré Pollard trapte de overige punten tussen de palen om Zuid-Afrika zo naar de tweede plek te helpen: 23-12.

Argentinië - Nieuw-Zeeland (Bron: YouTube)

Mulder verbaasd dat Groeneveld niet gecontracteerd is door Nederlandse club

Arnaut Danjuma Groeneveld maakte deze zomer de overstap van NEC naar Club Brugge en werd opgenomen in de voorselectie van Oranje.

De 21-jarige vleugelaanvaller stapte voor anderhalf miljoen euro over naar België en was in twaalf wedstrijden dit seizoen vier keer trefzeker en gaf vier assists.

"Ik vind het wel opvallend dat er geen Nederlandse club is geweest die hem gepakt heeft", vertelt Youri Mulder bij Rondo. "Een club als AZ of Vitesse ofzo. Bij FC Twente zijn ze vorig seizoen bezig geweest om hem aan te trekken, maar als je naar Club Brugge kan.."

Pablo Rosario werd ook opgenomen in de voorselectie door bondscoach Ronald Koeman. De middenvelder beleeft dit seizoen zijn grote doorbraak bij PSV, nadat hij eerder niet slaagde bij clubs als Feyenoord en Ajax.

"Je zou dan eigenlijk zeggen dat het een moeilijke jongen is. Overal weggestuurd of iets dergelijks, maar dit is geweldig", stelt Jan van Halst. "Ik vind het heel indrukwekkend. Ik zie bij hem geen terugslag en zou niet weten waarom Van Bommel dat blok uit elkaar haalt."

Van Tiggelen: "Zonder Van Persie houdt Feyenoord een heel beperkt elftal over"

Robin van Persie schoot Feyenoord zondag naar de zege tegen Vitesse, maar haalde daarnaast het einde van de wedstrijd niet vanwege een rode kaart.

De 35-jarige aanvaller krulde twee minuten voor tijd een vrije trap tegen de touwen en werd in de eerste minuut van de blessuretijd weggestuurd na een overtreding op Max Clark.

"Zonder Van Persie houdt Feyenoord een heel beperkt elftal over", concludeert oud-voetballer Adri van Tiggelen in De Telegraaf. "Het is duidelijk dat die jongen meer kwaliteit heeft dan de andere 21 spelers op het veld. Bij vlagen heeft hij nog steeds geniale momenten."

Volgens Van Tiggelen lopen er bij Feyenoord maar weinig spelers rond die 'iets extra's kunnen brengen'. "Bij Steven Berghuis is dat soms wel het geval, maar wanneer hij het niet op zijn heupen heeft, komt alle druk op de schouders van Van Persie te rusten."

"Die heeft nog altijd de kwaliteiten om een wedstrijd te beslissen. Dat liet hij vorige tegen FC Utrecht zien en nu opnieuw tegen Vitesse. De vrije trap die hij erin schoot, was bijzonder fraai, al vond ik doelman Eduardo er niet goed uitzien. Het was zijn hoek, maar dat neemt niet weg dat Robin de bal perfect raakte en een geweldige snelheid mee gaf.”

#MeToo-boegbeeld geeft seks met 17-jarige toe: 'Hij besprong en chanteerde mij'

Het hele verhaal rondom #MeToo-boegbeeld Asia Argento heeft weer eens een wending genomen. In augustus kwam boven water dat acteur en muzikant Jimmy Bennett in 2013 op 17-jarige leeftijd door Argento misbruikt zou zijn, maar dat ontkende zij dan weer.

Volgens Argento was er niks aan de hand, maar na enig beraad heeft ze nu dan toch haar verhaal klaar. In een interview met het Italiaanse La7 gaf ze actrice toe destijds inderdaad seks te hebben gehad met Bennett, die toen dus minderjarig was.

De twee hadden voor een auditie afgesproken in een hotel. Het verhaal van Argento is dat wat daarna gebeurde allesbehalve haar schuld was: "Hij besprong me en ik verstijfde", beweert de Italiaanse, die destijds 37 jaar was.

Argento werd een van de aanjaagsters van het #MeToo-gebeuren, nadat ze filmproducent Harvey Weinstein - net als vele andere vrouwen - van seksueel misbruik beschuldigde. Volgens Argento werd ze vervolgens benaderd door Bennett, die 3,5 miljoen dollar eiste.

De Italiaanse beschuldigde Bennett in het interview van chantage, maar zei ook medelijden te voelen. Ze ziet hem als een 'verloren ziel', omdat zijn carrière als acteur stevig in het slop raakte.

Tomic overleeft vier matchpoints en pakt eindelijk weer ATP-titel

Tennisser Bernard Tomic heeft voor het eerst sinds juli 2015 weer eens een ATP-titel gewonnen. Het Australische enfant terrible was de beste tijdens het toernooi in het Chinese Chengdu, maar makkelijk ging het niet.

In de finale, zijn eerste sinds 2016, nam Tomic het op tegen de Italiaan Fabio Fognini (ATP-13). De Australische nummer 76 van de wereld domineerde aanvankelijk, maar gaf set twee uit handen. In de tiebreak van de beslissende set leek het fout te gaan: Fognini kreeg vier matchpoints. Tomic werkte ze echter allemaal weg en maakte het knap af: 6-1, 3-6, 7-6 (7).

In het Chinese Shenzhen stond de Japanner Yoshihito Nishioka (ATP-95) voor het eerst in een ATP-finale. Hij speelde daarin tegen de Fransman Pierre-Hugues Herbert (ATP-53), drievoudig Grand Slam-winnaar in het dubbelspel, maar na Winston-Salem 2015 pas bezig met zijn tweede ATP-finale in het enkelspel. Nishioka leek het even weg te geven, maar maakte de partij alsnog af: 7-5, 2-6, 6-4.

Vrouwen PSV houden leiding in Eredivisie, Ajax volgt

In de Eredivisie Vrouwen stonden dit weekeinde weer vier wedstrijden op het programma. Vijf van de negen ploegen hebben er nu vier afgewerkt, de overige vier staan nog op drie duels. Op 12 oktober gaat de competitie verder met de volgende vier duels.

Op vrijdag wist PSV de leiding vrij simpel te behouden. In Eindhoven diende de ploeg de eerste nederlaag toe aan het dit seizoen verrassende Excelsior Barendrecht, dat vorig jaar alle zestien duels verloor, maar nu begon met twee zeges. Het werd op De Herdgang 3-0 voor PSV, met goals van Katja Snoeijs, Aline Zeler en Jeslynn Kuijpers.

Ajax volgt met acht punten op één punt van PSV. Op De Toekomst werd VV Alkmaar met 2-0 geklopt dankzij treffers van Elle Jansen en Vanity Lewerissa. sc Heerenveen won op bezoek bij PEC Zwolle met 0-3 en komt op zes punten, in dit geval met dank aan goals van tieners Dayna Schra en Danique Ypema, terwijl Tiny Hoekstra in blessuretijd de 0-3 maakte. ADO Den Haag won met 3-1 van FC Twente.

Hockeysters SCHC winnen topper dankzij twee goals van Zerbo

De hockeytopper op het menu in de Hoofdklasse bij de dames was natuurlijk het treffen tussen SCHC en Amsterdam. Stichtsche herstelde zich prima van het onverwachte doordeweekse gelijkspel tegen Hurley door met 3-1 te winnen van de vrouwen uit de hoofdstad. Ginella Zerbo scoorde twee keer.

SCHC - Amsterdam (3-1)
4' 1-0 Ginella Zerbo
34' 2-0 Delfina Merino
45' 3-0 Ginella Zerbo
66' 3-1 Maria Verschoor
Al in de vierde minuut was de toon van het duel gezet toen Ginella Zerbo scoorde op eigen veld voor SCHC. Een half uur later deed Delfina Merino daar nog een schepje bovenop voor de Bilthovense formatie. Maria Verschoor kon namens Amsterdam pas in de slotfase wat terugdoen, toen SCHC al ruim 20 minuten met 3-0 voor stond dankzij een tweede goal van Zerbo. Lees hier het uitgebreide wedstrijdverslag.

Bloemendaal - Groningen (1-0)
3' 1-0 (sb) Pilar Romang
Ook een kraker, maar dan aan de andere kant van de ranglijst. Beide ploegen hebben moeite met scoren en dat bleek ook zondag weer. Het enige doelpunt dat gemaakt werd door de Argentijnse Pili Romang – in de derde minuut uit een strafbal – bleek voldoende voor de Bloemendaalse winst.

Den Bosch - hdm (3-0)
42' 1-0 (sc) Ireen van den Assem
52' 2-0 Joosje Burg
61' 3-0 (sc) Maartje Krekelaar
Na de afstraffing vorige week op eigen veld tegen promovendus Pinoké mocht hdm zondag op bezoek bij recordkampioen Den Bosch – iets wat normaal niet heel vrolijk stemt. De Haagse dames hielden ruim een helft prima stand in Brabant, maar moesten uiteindelijk capituleren bij een strafcorner van Ireen van den Assem.

Pinoké - Laren (1-3)
6' 0-1 (sc) Lieke van Wijk
33' 0-2 (sc) Lieke van Wijk
60' 1-2 Pamela Raaff
63' 1-3 Maxime Kerstholt
Met een rugzak vol zelfvertrouwen na de uitstekende 4-0 zege op hdm vorige week ontving Pinoké zondag Laren, maar al vrij snel lieten de dames uit het Gooi zien dat zij van een kaliber zijn.

Kampong - Oranje-Rood (1-1)
11' 1-0 Malou Pheninckx
28' 1-1 (sc) Valerie Magis
Kampong versus Oranje-Rood bleek precies het gelijkopgaande duel dat voorspeld was. Dat de ploegen de punten deelden na een 1-1 stand was dan ook zo verrassend.

Huizen - Hurley (0-2)
11' 0-1 (sc) Gitte Michels
61' 0-2 (sb) Lisa Visser
Heeft Hurley de weg omhoog gevonden nadat hun wedstrijd vorige week gestaakt werd? De ploeg uit het Amsterdamse Bos won van Huizen en heeft deze week vier punten verzameld, vier keer zoveel als in de voorbije maand. Gitte Michels maakte de openingstreffer voor Hurley tegen haar oude ploeg.

'Cocu ontslagen bij FenerbahÁe'

De dagen van Phillip Cocu als trainer van Fenerbahçe lijken geteld. Volgens veel Turkse kranten is het doek gevallen voor de Nederlandse trainer.

Volgens het Turkse medium NTV Spor is de opvolger van Cocu, Ersun Yanal, reeds gearriveerd in Istanbul. Yanal was al eerder trainer van Fenerbahçe, hij werd toen landskampioen met de club uit Istanbul.

Cocu stapte na een succesvolle periode bij PSV over naar Fenerbahçe. De overstap bleek geen onverwijld succes. De resultaten lieten flink te wensen over, Cocu plaatste zich niet voor de Champions League en Fenerbahçe staat slechts veertiende in de competitie. Ook in de Europa Leaugue wist Cocu niet te winnen, en nu lijkt het doek dus te zijn gevallen voor Cocu.

Hockeyklassieker wordt spannend strafcornerduel

In de Hoofdklasse van het Nederlandse herenhockey is de klassieker tussen Amsterdam en Bloemendaal in een gelijkspel geëindigd. Het werd een waar strafcornerduel, waarin het tot het allerlaatste fluitsignaal spannend was: 2-2. 

HGC - Klein Zwitserland (5-2)
2' 1-0 Ashley Jackson
4' 2-0 Kenta Tanaka
21' 2-1 Wouter Pastoor
45' 3-1 (sc) Ashley Jackson
51' 4-1 HC Seve van Ass
53' 4-2 (sc) Enzo Torossi
69' 5-2 (sc) Ashley Jackson
De grootste uitslag van de dag kwam uit Wassenaar, waar HGC het naburige Klein Zwitserland met 5-2 versloeg. De Brit Ashley Jackson liet weer flink van zich horen met drie goals. Hij voert het klassement nu ruimschoots aan met elf doelpunten totaal. De Gazellen hebben zich inmiddels in de top-4 van het klassement genesteld. KZ staat negende.

Den Bosch - Kampong (1-1)
12' 1-0 Nicolas Della Torre
67' 1-1 (sc) Martijn Havenga
Den Bosch stunt met een puntje tegen de regerend landskampioen Kampong. De Utrechters mogen strafcornerschutter Martijn Havenga bedanken dat hij op de valreep nog de gelijkmaker binnenschoot, nadat Nicolas Della Torre in de twaalfde minuut Den Bosch op voorsprong had gezet.

Rotterdam - SCHC (4-2)
5' 0-1 Thomas Vis
30' 1-1 Simon Egerton
37' 2-1 Albert Beltran
41' 3-1 (sc) Glenn Turner
60' 3-2 Bram Weers
66' 4-2 (sc) Tristan Algera
SCHC heeft het tot nog toe zwaar dit seizoen. De Bilthovenaren staan met twee punten onderaan. Ook Rotterdam met voormalig SCHC-coach Albert-Kees Manenschijn aan het roer bleek een maatje te groot.

Amsterdam - Bloemendaal (2-2)
12' 1-0 (sc) Justin Reid-Ross
23' 1-1 (sc) Tim Swaen
34' 1-2 (sc) Tim Swaen
59' 2-2 (sb) Mirco Pruyser
Opnieuw was Tim Swaen belangrijk voor Bloemendaal met twee treffers uit de strafcorner. Het was dit keer niet voldoende voor de zege, want ook Amsterdam kwam twee keer tot scoren. Ondanks het gelijke spel blijven de Mussen bovenaan de Hoofdklasse staan. Amsterdam staat vijfde. Een uitgebreid wedstrijdverslag van de klassieker is hier te lezen.

HC Tilburg - Oranje-Rood (1-4)
7' 0-1 Muhammad Rizwan
17' 0-2 Bob de Voogd
24' 1-2 (sc) Joep de Natris
37' 1-3 Bob de Voogd
54' 1-4 Robert van der Horst
Oranje-Rood wint het Brabantse onderonsje met Tilburg afgetekend. Het werd 1-4 dankzij goals van internationale topspelers Muhammad Rizwan, Bob de Voogd (2x) en Robert van der Horst. De Eindhovenaren staat inmiddels tweede. Tilburg bezet de voorlaatste plek.

Pinoké - Almere (3-1)
1' 0-1 Stijn Jolie
3' 1-1 Jacob Smith
55' 2-1 (sc) Alex Hendrickx
65' 3-1 (sc) Alex Hendrickx
Pinoké heeft de eerste overwinning van het seizoen te pakken. Nadat de Steekneuzen in de eerste minuut van de wedstrijd werden wakker geschud door de openingstreffer van Stijn Jolie, zorgden de internationale spelers Jacob Smith en Alex Hendrickx (2x) ervoor dat de punten in Amsterdam bleven.

MLB: Regulier seizoen afgesloten, extra wedstrijden om divisietitels

In de Noord-Amerikaanse honkbalcompetitie MLB is zondag het reguliere seizoen afgesloten. Alle ploegen hebben nu 162 wedstrijden gespeeld, maar vier teams moeten maandag nog een keer extra in actie komen: de divisietitels in de National League Central en West staan nog op het spel.

De Los Angeles Dodgers en Colorado Rockies staan beide op 91 zeges en gaan maandag onderling de strijd aan om de kampioen van de NL West te bepalen. De Dodgers domineerden zondag op bezoek bij de San Francisco Giants (0-15), terwijl de Rockies de Washington Nationals met 12-0 klopten.

In de NL Central gaat het tussen de Milwaukee Brewers en de Chicago Cubs, die beiden op 95 zeges uit zijn gekomen. Jonathan Schoop en de Brewers wonnen zondag met 11-0 van de Detroit Tigers, terwijl de Cubs thuis tegen de St Louis Cardinals met 10-5 wonnen.

De Boston Red Sox wonnen met 10-2 van de New York Yankees, onder meer door een 2-run homerun van Xander Bogaerts.  

Uitslagen MLB zondag
Baltimore Orioles - Houston Astros 4-0
Boston Red Sox - New York Yankees 10-2
Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 3-1
San Francisco Giants - Los Angeles Dodgers 0-15
Los Angeles Angels - Oakland Athletics 5-4
Cincinnati Reds - Pittsburgh Pirates 5-6
Colorado Rockies - Washington Nationals 12-0
Milwaukee Brewers - Detroit Tigers 11-0
Minnesota Twins - Chicago White Sox 5-4
New York Mets - Miami Marlins 1-0
San Diego Padres - Arizona Diamondbacks 4-3
Seattle Mariners - Texas Rangers 3-1
Tampa Bay Rays - Toronto Blue Jays 9-4
Kansas City Royals - Cleveland Indians 1-2
Chicago Cubs - St.Louis Cardinals 10-5

Na 162 wedstrijden staat het in twee van de zes divisies volledig gelijk (Bron: YouTube)

Kink FM maakt herstart op 1 februari

Kink FM komt terug. Dat was al een tijdje bekend, maar vandaag maakte de radiozender bekend officieel van start te gaan op 1 februari, onder de naam Kink (en dus zonder de ouderwetse toevoeging 'FM').

De terugkeer van de radiozender stond al een tijdje in de planning. In april 2016 maakte Kink-eigenaar Jan Hoogesteijn, die de merknaam sinds enige jaren in bezit heeft, via social media bekend aan een terugkeer te werken voor het radiostation, dat op 1 oktober 2011 voor het laatst uitzond. Vanaf die bekendmaking begon Kink FM via streamingdiensten op wekelijkse basis diverse playlists bij te houden, om luisteraars alvast een voorproefje te geven.

Kink FM startte oorspronkelijk op 1 oktober 1995, een maand nadat moederbedrijf Veronica de switch had gemaakt van publieke omroep naar commercieel bedrijf. De radiozender zette een lijn voort die door presentators Rob Stenders en Arjen Grolleman was ingezet toen Veronica nog op Radio 3 (het hedendaagse NPO 3FM) uitzond; het brengen van alternatieve muziek, niet gedreven door commerciële of populaire belangen, maar omdat het belangrijk is aandacht te geven aan goede muziek.

Het radiostation heeft in het zestienjarige bestaan geworsteld met succes; doordat het niet beschikte over een etherfrequentie (mede doordat Veronica daar geen brood in zag) en internetradio nog in de kinderschoenen stond, moest de zender voornamelijk hun publiek bereiken via de kabel. In 2011 werd besloten dat het geen zin meer had te proberen Kink FM in leven te houden en hielden de uitzendingen op.

Het nieuwe Kink zal zich gaan richten op dezelfde doelgroep en, nu internetradio wat meer gemeengoed is geworden, feitelijk een internetzender worden. Het station zal worden geleid door Michiel Veenstra, die ooit al voor Kink FM werkte en de afgelopen dertien jaar bekend werd bij 3FM. Hij maakte afgelopen maand bekend te zullen stoppen bij 3FM; op 12 oktober is zijn laatste uitzending. Bij Kink wordt hij naast programmaleider ook de presentator van de ochtendshow, zo meldt NRC.

Vier familieleden dood bij schietpartij Amsterdam

In een woning in de Herculesstraat in Amsterdam Zuid heeft in de nacht van zondag op maandag een schietpartij plaatsgevonden, daarbij zijn vier dodelijke slachtoffers gevallen. De politie houdt rekening met een familiedrama.

Forensisch specialisten zijn op dit moment in de woning en doen onderzoek naar wat er zich in de woning heeft afgespeeld, meldt een woordvoerder van de politie aan AT5.

Volgens een getuige is de hele Herculesstraat afgezet door de politie. Op de hoek van de straat staan grote blauwe schermen.

Update 08.47 uur
Het Parool meldt dat de doden twee vrouwen, een 5-jarig meisje en een man zijn. Het gaat om familieleden. De recherche vermoedt dat de man eerst de andere drie en vervolgens zichzelf om het leven heeft gebracht.

FOK! Wat een weer: bewolking en buien

Vanochtend trekken er vanaf zee buien over het land. Tussen de buien door laat de zon zich af en toe zien. Vanmiddag en vanavond neemt de activiteit van de buien af en de middagtemperatuur ligt rond 13°C. De wind draait boven land van west naar noordwest en wordt matig. Aan de kust en boven het IJsselmeer is de noordwestenwind krachtig en vooral vanmorgen af en toe hard. Daar kunnen tijdens buien bovendien windstoten voorkomen tot ongeveer 70 km/uur. Vanavond neemt de wind af en draait boven land naar west.

Komende nacht neemt de bewolking van het noordwesten uit toe en tegen de ochtend gaat het in het noorden en westen af en toe regenen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het oosten tot 12°C aan de kust. De wind draait naar een zuidwestelijke richting en is boven land zwak tot matig. Aan de kust neemt de wind in de loop van de nacht toe naar vrij krachtig en in het noordelijk kustgebied naar krachtig.

Dinsdag overdag is het bewolkt en valt er af en toe regen of motregen. In de middag wordt het in het westen en noorden overwegend droog en klaart het wat op. De middagtemperatuur ligt rond 15 °C. De zuidwestenwind is matig, aan de kust krachtig en in het noordelijk kustgebied enige tijd hard. In de loop van de middag draait de wind naar west tot noordwest en neemt aan de westkust wat af. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Het prachtige Hindoe tempelcomplex van Prambanan, niet ver van Jogjakarta, op Java (Foto: Blind_guardian)
Het prachtige Hindoe tempelcomplex van Prambanan, niet ver van Jogjakarta, op Java (Foto: Blind_guardian)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Honkballers Neptunus terug in titelrace

De honkballers van Curaçao Neptunus zijn weer terug in de strijd om de Holland Series, de Nederlandse titelstrijd. De L&D Amsterdam Pirates wonnen in eigen huis de eerste twee duels, maar in het Familiestadion in Rotterdam ging Neptunus er met de winst vandoor.

De ervaren werper Elton Koeiman had de taak om Neptunus aan de hand te nemen en dat deed hij keurig. Voor het eerst in de onderlinge strijd wist Neptunus flink wat hits te produceren, wat vooral in de vierde inning productief was: de Rotterdammers scoorden drie runs.

Na precies honderd worpen werd Koeiman van de heuvel gehaald en vervangen door Loek van Mil, die de Pirates kansloos liet: 4-1. Donderdag en zaterdag worden de volgende twee wedstrijden gespeeld, allebei in Rotterdam. Neptunus moet er in elk geval één van winnen om nog in de race te blijven.

Twente meldt zich bovenin na winst op Jong PSV

FC Twente heeft zich gemeld bij de koplopers in de Keuken Kampioen Divisie. De Tukkers wonnen in eigen huis met de nodige moeite van Jong PSV: 2-1, waardoor de ploeg net als Go Ahead Eagles, Almere City en Sparta Rotterdam op zestien punten komt, met Go Ahead als koploper op basis van doelsaldo.

Al na zeven minuten namen de Eindhovenaren brutaal een voorsprong, dankzij een kopbal van Dante Rigo. Na een uur konden de thuisfans dan eindelijk juichen: Tom Boere zette Twente vanaf de strafschopstip op gelijke hoogte. Aitor Cantalapiedra zorgde uiteindelijk voor de drie punten: een assist van Rafik Zekhnini werd door de Spanjaard binnen getikt.

Piatek blijft maar scoren in Serie A, wel of geen penalty Fiorentina?

Krzysztof Piatek is niet te houden in de Serie A. De spits van Genoa was in de uitwedstrijd bij Frosinone goed voor twee goals, waardoor hij na zes wedstrijden al acht keer trefzeker was. Sterker nog, kijkend naar alle competities maakte hij twaalf van de vijftien Genoa-goals dit seizoen.

Frosinone wist zelf overigens ook te scoren en dat was voor het eerst dit seizoen. Daarmee voorkwam de ploeg dat het een negatief record vestigde wat betreft droog blijven staan. Piatek volleerde na een half uur de bal in de hoek, niet veel later tekende hij voor de 0-2, waarna Camillo Ciano vanaf de penaltystip de 1-2 eindstand verzorgde.

Hans Hateboard en Marten de Roon gingen met Atalanta onderuit op bezoek bij Fiorentina. Federico Chiesa kreeg namens de thuisploeg een gratis penalty en die werd door Jordan Veretout benut, waarna Cristiano Biraghi in blessuretijd nog voor de 2-0 eindstand zorgde.

Uitslagen Serie A zondag
Bologna - Udinese 2-1
Chievo - Torino 0-1
Fiorentina - Atalanta 2-0
Frosinone - Genoa 1-2
Parma - Empolo 1-0
Sassuolo - AC Milan 1-4

Strootman zakt met Marseille uit top-3 Ligue 1

Olympique Marseille is zondag uit de top-3 van de Ligue 1 gezakt. De ploeg van middenvelder Kevin Strootman verloor in Noord-Frankrijk van Lille, dat daardoor juist de top-3 kon betreden.

Pas na meer dan een uur werd voor het eerst gescoord: Nicolas Pépé tekende voor de 1-0. Jonathan Bamba werd vervolgens de grote man van de wedstrijd en scoorde zowel de 2-0 als de 3-0 voor Lille, dat met zestien punten op plek twee staat, acht punten achter Paris Saint-Germain.

Lille wordt op één punt gevolgd door St Etienne en Montpellier, dat zondag met 3-0 won van Nimes.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Montpellier - Nimes 3-0
Lille - Olympique Marseille 3-0
Stade Rennes - Toulouse 1-1

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #889
review
Apple Watch 8
special
Random Pics van de Dag #888
special
Weekend gifdump #110
special
AI Picture Gallery #138 - Midjourney v5 is er!
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #149
©FOK.nl e.a.