Kink FM maakt herstart op 1 februari

Kink FM komt terug. Dat was al een tijdje bekend, maar vandaag maakte de radiozender bekend officieel van start te gaan op 1 februari, onder de naam Kink (en dus zonder de ouderwetse toevoeging 'FM').

De terugkeer van de radiozender stond al een tijdje in de planning. In april 2016 maakte Kink-eigenaar Jan Hoogesteijn, die de merknaam sinds enige jaren in bezit heeft, via social media bekend aan een terugkeer te werken voor het radiostation, dat op 1 oktober 2011 voor het laatst uitzond. Vanaf die bekendmaking begon Kink FM via streamingdiensten op wekelijkse basis diverse playlists bij te houden, om luisteraars alvast een voorproefje te geven.

Kink FM startte oorspronkelijk op 1 oktober 1995, een maand nadat moederbedrijf Veronica de switch had gemaakt van publieke omroep naar commercieel bedrijf. De radiozender zette een lijn voort die door presentators Rob Stenders en Arjen Grolleman was ingezet toen Veronica nog op Radio 3 (het hedendaagse NPO 3FM) uitzond; het brengen van alternatieve muziek, niet gedreven door commerciële of populaire belangen, maar omdat het belangrijk is aandacht te geven aan goede muziek.

Het radiostation heeft in het zestienjarige bestaan geworsteld met succes; doordat het niet beschikte over een etherfrequentie (mede doordat Veronica daar geen brood in zag) en internetradio nog in de kinderschoenen stond, moest de zender voornamelijk hun publiek bereiken via de kabel. In 2011 werd besloten dat het geen zin meer had te proberen Kink FM in leven te houden en hielden de uitzendingen op.

Het nieuwe Kink zal zich gaan richten op dezelfde doelgroep en, nu internetradio wat meer gemeengoed is geworden, feitelijk een internetzender worden. Het station zal worden geleid door Michiel Veenstra, die ooit al voor Kink FM werkte en de afgelopen dertien jaar bekend werd bij 3FM. Hij maakte afgelopen maand bekend te zullen stoppen bij 3FM; op 12 oktober is zijn laatste uitzending. Bij Kink wordt hij naast programmaleider ook de presentator van de ochtendshow, zo meldt NRC.