Musk schikt voor $20 miljoen en treedt terug als voorzitter Tesla

Elon Musk legt zijn rol als voorzitter van Tesla Inc. neer en betaalt daarnaast $20 miljoen om de boete voor fraude, die door de VS is ingesteld, te verrekenen met zijn beweringen over het privatiseren van het bedrijf.

Musk behoudt zijn baan als chief executive officer en zal in het bestuur van het bedrijf blijven, maar moet binnen 45 dagen als voorzitter van Tesla aftreden. De overeenstemming werd dit weekend bereikt met de Securities en Exchange Commission. De onderneming Tesla betaalt ook nog een boete van $20 miljoen. Onderdeel van de overeenstemming is dat Musk niet kan worden herverkozen tot voorzitter voor een periode van drie jaar.

Twitter-uitlatingen
Noch Tesla noch Musk gaven toe dat er iets mis was gegaan met de schikking, die twee dagen nadat de toezichthouder Musk had aangeklaagd op grond van zijn beweringen op Twitter werd bereikt. Het ging daarbij om de uitlatingen dat hij de financiering en investeerderssteun had om aandeelhouders te kopen voor $420 per aandeel.

Onzekerheid
De deal en het aftreden verlichten de onzekerheid over Tesla's toekomst en halen Musk uit een belangrijke rol bij de autofabrikant, die hij leidde tot een van de meest waardevolle ter wereld. De rechtszaak van de SEC poogde Musk te ontmoedigen om als officier of directeur van een naamloze vennootschap te dienen, een vooruitzicht dat investeerders deed peinzen. Tesla-aandelen kelderden vrijdag dan ook met 14 procent, de grootste daling in bijna vijf jaar.

"Dit is een goede resolutie voor de belanghebbenden bij Tesla," stelt Ben Kallo, analist bij investeringsfirma Robert W. Baird & Co., "Ik verwacht dat het aandeel aanzienlijk beter wordt verhandeld in dit kwartaal en in het komende kwartaal, waar we ons weer kunnen concentreren op de fundamenten."

Naar verluidt zal Musk bij de eerstvolgende handelsmogelijkheid $20 miljoen aan aandelen van het bedrijf kopen. Met een belang van 20 procent is hij momenteel de grootste aandeelhouder van Tesla.