FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 mei 2018

Van der Mark wint weer in World Superbikes, eerste Turkse podium ooit

Motorcoureur Michael van der Mark heeft het World Superbikes-weekeinde op het Britse Donington Park geweldig afgesloten. De Rotterdammer won er zaterdag als eerste Nederlander ooit een race in de klasse en zondag zegevierde hij weer.

Door zijn winst in race één moest Van der Mark zondag vanaf plek negen vertrekken. Voorin ging de strijd om de leiding even tussen Lorenzo Savadori en Leon Haslam, maar die vielen al snel terug, in het geval van Haslam zelfs letterlijk. Alex Lowes nam de koppositie over, maar de teamgenoot van Van der Mark kreeg bezoek van Jonathan Rea.

De wereldkampioen van Kawasaki verschalkte Lowes en nam Van der Mark mee, die niet veel later zelf de leiding in handen nam. Die stond hij niet meer af en dus was de historische dubbelslag een feit. Rookie Toprak Razgatlioglu pakte Rea zelfs nog en eindigde als tweede, het eerste Turkse podium ooit in de World Superbikes, dankzij de getalenteerde Kawasaki-coureur.

Ed Sheeran verdedigt blokkeren concertkaarten

Ed Sheeran blijft achter het besluit staan om kaartjes voor zijn concerten die via doorverkoopsites zijn aangeschaft, ongeldig te verklaren. Hij zei dat in Swansea tijdens het BBC 1 Biggest Weekend festival.

"Ik haat het idee dat mensen meer dan de nominale waarde betalen voor tickets als je ze tegen de nominale waarde kunt krijgen", aldus de singer-songwriter over het opkopen en tegen een hogere prijs doorverkopen van concertkaartjes door bedrijven als Viagogo.

"Mensen hoeven alleen maar een standpunt in te nemen en dan zijn in twee of drie jaar bedrijven als Viagogo kapot", denkt Sheeran. Volgens hem zijn doorverkoopsites verplicht de kaarten terug te kopen, waarna de concertbezoekers alsnog tickets via de officiële kanalen kunnen kopen.

Ed Sheeran verdedigt blokkeren concertkaarten
Ed Sheeran verdedigt blokkeren concertkaarten (Foto: BuzzE)

Veteraan Power wint Indy 500 na bijna-stunts

Will Power heeft zondag de 102e editie van de Indianapolis 500 gewonnen. De 37-jarige Australiër van Team Penske, enkele weken eerder op het infield van de Indianapolis Motor Speedway ook al de beste tijdens de IndyCar Grand Prix, won na tien mislukte pogingen eindelijk op de beroemde oval.

Polesitter Ed Carpenter domineerde het eerste deel van de race. Hij lag constant op kop en kreeg eigenlijk alleen wat concurrentie van de sterk rijdende Tony Kanaan, die na 75 ronden voor het eerst een vol rondje op kop reed. Op dat moment was de race al een paar keer geneutraliseerd: eerst ging het fout toen Takuma Sato - de winnaar van vorig jaar - achterop de langzaam rijdende James Davison reed, waardoor beiden klaar waren.

De eerste crash van de dag (Bron: YouTube)

Korte tijd na de herstart hing Ed Jones zijn auto achterstevoren de muur in en vervolgens duurde het niet lang voor Danica Patrick de muur in ging. De enige dame in het veld kwalificeerde zich indrukwekkend als zevende, maar na haar crash was haar race en daarmee ook haar toch prima carrière voorbij.

In de tweede helft van de honderd ronden durende race nam Power het heft langzaam maar zeker in handen. Op zo'n driekwart van de race ging het fout voor Sebastien Bourdais: de Fransman ramde zijn auto de muur in en kon inpakken. Na de herstart werd met ruim vijftig ronden te rijden gelijk volle bak geracet, waarbij Alexander Rossi buitenom een heerlijke actie plaatste. 

Einde carrière voor Danica Patrick (Bron: YouTube)

Al snel ging het echter weer fout: drievoudig kampioen Helio Castroneves raakte de controle kwijt en spinde hard tegen de muur. Het verhaal werd na de herstart weer herhaald, want het ging weer heel snel fout. Dit keer gleed Sage Karam de achterkant de muur in, waardoor zijn band van de auto vloog. Oriol Servia ontweek Karam maar net en het was dan ook alleen Karam zelf die kon gaan douchen.

Vanaf een ronde of dertig voor de finish maakten de toppers hun in principe laatste pitstops, waardoor de race naar de finish echt kon beginnen. Power behield de leiding, voor Carpenter en Rossi. Elf ronden voor het einde ging de volgende Braziliaanse veteraan, Tony Kanaan, de muur in. De zeer verrassende leider Servia kon zo ineens dromen van een enorme stunt en ging gelijk volop aan het brandstof besparen.

Met zeven ronden te gaan werd het veld weer op gang gevlagd, met Servia op kop. Dat hield hij niet lang vol: Stefan Wilson en Jack Harvey reden er gelijk voorbij. De twee moesten echter al snel naar binnen, de brandstof was op, en Power nam dan toch de leiding weer over. Dit keer was het gedaan: Power reed overtuigend naar zijn eerste Indy 500-zege, voor Carpenter, Dixon en Rossi.

Ook voor Castroneves ging het fout (Bron: YouTube)


Will Power viert feest na zijn zege. (PRO SHOTS/Action Images)
Will Power viert feest na zijn zege. (PRO SHOTS/Action Images)

H.W. Bush weer opgenomen in ziekenhuis

De Amerikaanse oud-president H.W. Bush is opgenomen in een ziekenhuis in Maine wegens een lage bloeddruk en grote vermoeidheid. En woordvoerder van het ziekenhuis zei dat Bush bij kennis is.

De 93-jarige Bush is de oudste nog levende Amerikaanse president. Hij zat van 1989 tot 1993 in het Witte Huis en is de vader van George W. Bush, die later in zijn voetsporen trad. De jongere Bush was van 2001 tot 2009 president.

Bush senior was eind april ook al in het ziekenhuis opgenomen. Dat gebeurde een dag na de begrafenis van zijn vrouw Barbara. Zij overleed op 18 april op 92-jarige leeftijd.

Oud-president H.W. Bush in ziekenhuis
Oud-president H.W. Bush in ziekenhuis (Foto: ANP)

Van Gaal: "Pensioen? Dat is nog maar de vraag"

Louis van Gaal liet zondag doorschemeren dat hij binnenkort mogelijk weer aan de slag gaat in de voetballerij.

Enkele weken terug zei de voormalige Oranje-bondscoach al dat hij een aanbieding had gekregen die hij niet kon weigeren. Zondag was Van Gaal aanwezig bij de afscheidswedstrijd van Dirk Kuyt in De Kuip. Rondom dat duel liet de trainer meer over zijn toekomst los.

"Of ik met pensioen ga? Dat is nog maar de vraag. Je zult het binnen twee maanden weten", zei Van Gaal tegen de NOS. Eerder liet de voormalige coach van Ajax, Bayern München en Manchester United weten dat hij wel met pensioen is als hij in juli of augustus nog geen nieuwe werkgever heeft.

Van Gaal sprak ook lovende woorden over Kuyt. "Als vader zou je wensen dat je dochter met iemand als Dirk zou thuiskomen. Het is ook niet voor niets dat ik hem altijd tweede of derde aanvoerder maakte in mijn team. Voor het WK zag ik hem in eerste instantie ook als aanvoerder van de kleedkamer, en niet direct als speler in het elftal."

Louis van Gaal op de afscheidswedstrijd van Dirk Kuijt. (Pro Shots / Marcel van Dorst)
Louis van Gaal op de afscheidswedstrijd van Dirk Kuijt. (Pro Shots / Marcel van Dorst)

Kandidaat-premier ItaliŽ geeft opdracht terug

De Italiaanse kandidaat-premier Giuseppe Conte heeft zijn opdracht om een regering te vormen teruggegeven. Dat heeft het presidentiële paleis zondag laten weten.

Volgens bronnen rond de coalitievorming gaat president Sergio Mattarella niet akkoord met de kandidatuur van euroscepticus Paolo Savona voor de functie van minister van Economie. M5S (Vijfsterrenbeweging) en de Lega, de partijen die samen een coalitie willen vormen, hadden Savona naar voren geschoven.

Conte gaf zijn opdracht terug nadat hij met Mattarella had overlegd over de lijst met kandidaat-ministers. M5S-voorman Luigi Di Maio noemde het "onacceptabel" dat de president Savona als kandidaat-minister heeft afgewezen. Leider Matteo Salvini van de Lega zei dat de beoogde coalitiepartners de mogelijkheid zouden moeten hebben zelf de kandidaat-ministers voor een nieuwe regering aan te wijzen.

Kandidaat-premier Italië geeft opdracht terug
Kandidaat-premier Italië geeft opdracht terug (Foto: ANP)

Recidivist aangehouden voor poging doodslag

De politie in Den Bosch kreeg zaterdagavond een melding van een ongeval aan de Frederik Hendriklaan. Daar zou een automobilist tegen twee geparkeerd staande auto’s zijn aangereden en vervolgens weggereden. Ook zou hij geprobeerd hebben om op een persoon in te rijden. Niemand raakte gewond.

De bestuurder (een 42-jarige Bosschenaar en bij de politie bekend als veelpleger) werd even later door agenten bij zijn woning aangetroffen. Hij voldeed aan het opgegeven signalement, bleek onder invloed van alcohol te zijn en zijn auto was rondom beschadigd. Hij is aangehouden voor het verlaten van een plaats na verkeersongeval, vernieling, rijden onder invloed en poging tot zware mishandeling/doodslag. Volgens getuigen zou hij namelijk ook geprobeerd hebben een ‘vrouw met hond’ aan te rijden.

De vrouw was niet meer aanwezig op de Frederik Hendriklaan toen de agenten daar arriveerden. Dankzij onderzoek weet de politie wel wie de vrouw is en is er contact met haar gezocht, maar ze wilde geen aangifte doen. Ook met getuigen en de eigenaren van de twee geparkeerde auto’s is contact geweest. Eén geparkeerde auto raakte beschadigd door de aanrijding en daarvan is aangifte gedaan.

Mogelijk zou een meisje dat wilde oversteken ook bijna door de verdachte zijn aangereden. Naar haar is de politie nog op zoek. De verdachte zit nog vast. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Recidivist aangehouden voor poging doodslag (Foto: stockfoto: politie.nl)
Recidivist aangehouden voor poging doodslag (Foto: stockfoto: politie.nl)

Politie onderzoekt doodsbedreigingen voor Karius

Loris Karius heeft via social media talloze doodsbedreigingen ontvangen. De politie is inmiddels een onderzoek gestart.

De blunderende keeper van Liverpool ging in de Champions League-finale tegen Real Madrid tweemaal gruwelijk in de fout. De Spanjaarden veroverden de trofee daardoor voor het derde jaar op rij. Karius kreeg op social media de volle laag en ook zijn familie werd bedreigd.

Sommige fans schreven op Twitter de vreselijkste dingen, bijvoorbeeld dat ze Karius' vriendin gaan vermoorden of dat ze hopen dat de Duitser overlijdt aan kanker. "Wij nemen dit soort berichten extreem serieus", reageert een woordvoerder van de politie tegen The Telegraph. "De politie wil men er nu weer aan herinneren dat zulke hatelijke berichten en bedreigingen altijd worden onderzocht."

Karius heeft inmiddels via Twitter zijn excuses aangeboden voor de twee enorme blunders. Hij schreef dat hij afgelopen nacht niet heeft kunnen slapen.

'Dekselse' Dirk Kuijt krijgt twee onderscheidingen van gemeente Rotterdam

Dirk Kuijt nam zondagmiddag officieel afscheid van het tijdens zijn eigen 'testimonial'.  Reden voor de gemeente Rotterdam om Dekselse Dirk nogmaals in het zonnetje te zetten. Op zijn officiële afscheid in de Kuip kreeg Kuijt de Faas Wilkes Sportprijs en de Wolfert van Borselenpenning uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Na de erewedstrijd kreeg Kuijt van burgemeester Ahmed Aboutaleb de Faas Wilkes Sportprijs als oeuvreprijs, vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse voetbalsport en voor Feyenoord en Rotterdam in het bijzonder. Deze prijs voor sportmensen bestaat uit een passe-partout met een zeefdruk van Faas Wilkes (1923-2006), een van de beroemdste voetballers uit Rotterdam.

Burgemeester Aboutaleb roemde Dirk Kuijt niet alleen als sportkampioen, maar ook als rolmodel en sociaal betrokken mens. Al sinds 2005 helpt de Dirk Kuyt Foundation kinderen en volwassenen met een fysieke of geestelijke beperking te sporten, via allerlei evenementen. Zo houdt de stichting op 16 juni de tweede “Kampioenendag” bij Quick Boys in Katwijk, waar Kuijt zijn voetbalcarrière begon.

Vanwege zijn maatschappelijke inzet mocht Dirk Kuijt ook de Wolfert van Borselenpenning in ontvangst nemen. Met deze zilveren penning en bijbehorende draagspeld eert Rotterdam mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor de gemeenschap. De voorzijde toont het ridderzegel van de edelman die Rotterdam in 1299 de eerste stadsrechten verleende. De achterzijde bevat de uitreikingsdatum en een persoonlijke inscriptie. Op de penning van Dirk Kuijt staat een uitspraak van hemzelf: “Mooi om de wereld te laten zien wat mogelijk is”.

Dronken Bulgaar rijdt lantaarnpaal omver

Zaterdagavond zijn twee vrachtwagenchauffeurs uit Bulgarije op de A58 aangehouden op verdenking van rijden onder invloed en het omverrijden van een lantaarnpaal.

Een oplettende weggebruikster belde omstreeks 18:15 uur de meldkamer. Zij vertelde dat er een vrachtwagen met hoge snelheid slingerend over de Gagelboslaan te Bergen op Zoom reed en een lantaarnpaal compleet omver had gereden. De chauffeur was na dit incident zonder vaart te verminderen gewoon verder gereden. Zij bleef achter de vrachtwagen aan rijden en leidde op deze manier de opgeroepen agenten naar de ‘brokkenpiloot’. Deze was intussen op de A58 een parkeerplaats bij een tankstation opgereden.

Agenten constateerden dat de vrachtwagen aan de bijrijderskant en voorzijde flinke schade had opgelopen. Zowel de 27-jarige bestuurder als de 31-jarige bijrijder werden voor verhoor meegenomen naar het bureau. Daar werd bij de bestuurder een ademanalyse afgenomen. Hij bleek bijna vier maal de toegestane alcohollimiet te hebben overschreden (= 900 ug/l). Zijn rijbewijs werd ingevorderd  en er werd een proces-verbaal opgemaakt. Beide mannen werden na verhoor weer vrijgelaten.

Salah ziet WK-droom in duigen vallen

Egypte moet het tijdens het WK stellen zonder sterspeler Mohamed Salah. De aanvaller van Liverpool viel zaterdagavond geblesseerd uit.

De 25-jarige aanvaller moest zich in de finale van de Champions League tegen Real Madrid (3-1 verlies) na een half uur laten vervangen nadat hij in een duel met Sergio Ramos verkeerd op zijn schouder landde.

Turki Al Al-Sheikh, voorzitter van de Sportautoriteit van Saoedi-Arabië en voorzitter van de Sportfederatie voor Islamitische Solidariteit bevestigt de afwezigheid van Salah op het WK. Al Al-Sheikh is in zijn functie nauw betrokken bij de Egyptische voetbalbond en was tot afgelopen vrijdag erevoorzitter van de Egyptische topclub Al-Ahly.

"Met grote droefheid... Helaas is bevestigd dat onze grote Arabische ster Mohamed Salah twee maanden afwezig zal zijn vanwege zijn blessure", schrijft Al Al-Sheikh op Facebook. "Wat betekent dat we hem zullen missen op het WK. We wensen hem een spoedig herstel."

Update 20.54u

Mohamed Salah verwacht dat hij toch nog in actie kan komen op het WK. Zaterdag viel hij uit met een blessure waarmee hij twee maanden zoet zou zijn. Een officiële diagnose van Liverpool of de Egyptische artsen moet nog volgen, maar Salah gelooft zelf in een snel herstel. Via Twitter laat hij weten dat hij er 'gewoon' bij denkt te zijn tijdens het WK. "Het was een zware avond, maar ik ben een vechter. Ondanks de verwachtingen heb ik er vertrouwen in dat ik in Rusland zal zijn om jullie allemaal trots te maken. Jullie liefde en steun zullen mij de kracht geven die ik nodig heb”, aldus Salah op Twitter.

Die verwachting heeft ook Aly Mazhar. Hij is een goede vriend van de Egyptenaar en heeft zondagmiddag gezegd dat de vleugelaanvaller slechts drie weken hoeft te revalideren. Dat zou betekenen dat Salah de laatste twee groepswedstrijden mee kan spelen. Op 19 juni wacht gastland Rusland en op 25 juni is Saudi-Arabië de tegenstander. Daarin kan Egypte de topscorer van de Premier League vanzelfsprekend goed gebruiken. Hij maakte namens Liverpool dit seizoen 44 treffers in 52 wedstrijden.

Montpellier wint EHF Champions League

Zondag heeft handbalclub Montpellier HB de EHF Champions League gewonnen. De Franse club versloeg in de finale Nantes HBC met 32-26.

Beide Franse clubs waren aan elkaar gewaagd, al ging Montpellier met een kleine voorsprong (16-13) de rust in. Na de rust dezelfde verhoudingen.

Met nog tien minuten te gaan en een stand van 24-24 begon Montpellier met een offensief. In no time scoorde de club uit het zuiden van Frankrijk acht keer. Nantes kon daar slechts twee goals tegenover zetten.

Na het laatste fluitsignaal was de eindstand 32-26. De Champions League-titel van Montpellier komt exact vijftien jaar na hun eerste titel. De wedstrijd voor de derde plaats tussen Paris Saint-Germain Handball en HC Vardar werd met 29-28 gewonnen door de Parijse club.

Lady Gaga is opgeknapt en weer aan het werk

Lady Gaga is weer aan de slag. De zangeres was vrijdag en zaterdag in de Electric Lady Studio in New York om te werken aan de soundtrack van de reprise van de film A Star is Born, geregisseerd door Bradley Cooper. Dat heeft een bron bevestigd aan US Weekly.

"Bradley Cooper voegde zich gisteren bij haar in de studio. Zij zetten de puntjes op de i voor de muziek van de film", aldus de insider. "Gaga is in een opperbeste stemming en weer helemaal terug. Ze is heel blij om weer aan het werk te zijn."

Begin februari verdween de 'Million Reasons'- zangeres van het toneel vanwege gezondheidsproblemen. Lady Gaga moest wegens ernstige pijnklachten de laatste tien optredens van het Europese deel van haar wereldtournee annuleren. Ze lijdt aan fibromyalgie, een langdurige reumatische aandoening die pijn kan veroorzaken over het hele lichaam.

Lady Gaga is opgeknapt en weer aan het werk
Lady Gaga is opgeknapt en weer aan het werk (Foto: BuzzE)

Titelverdedigster Ostapenko en Venus Williams direct uitgeschakeld op Roland Garros

Titelverdedigster Jelena Ostapenko is in de eerste ronde van de Roland Garros verrassend uitgeschakeld. De kampioene van 2017, als vijfde geplaatst in Parijs, verloor met 7-5 en 6-3 van Katarina Kozlova uit Oekraïne. Ook Venus Williams is al klaar. 

De Letse Ostapenko won vorig jaar de finale van Roland Garros van Simona Halep. Tegen de Oekraïense nummer 67 van de wereld had ze het heel lastig in de eerste set die met 7-5 naar Kozlova ging. In de tweede set kwam ze een derde break van Kozlova niet meer te boven en restte haar een vroege aftocht. In de eerste set maakte Ostapenko maar liefst 29 onnodige fouten en in de tweede nog eens negentien.

Ook voor de 37-jarige Venus Williams is het toernooi op de eerste dag afgelopen. Ze liet zich verrassen door de Chinese Qiang Wang: 4-6 en 5-7.  De nummer negen van de wereld kwam in de tweede set nog 3-0 voor, maar Wang knokte zich knap terug tot 3-3. De set leek op een tiebreak uit te draaien, maar op 5-5 forceerde mondiale nummer 91 opnieuw een break. Een game later maakte ze het karwei op haar eerste matchpoint af.

Elina Svitolina bereikte met moeite de tweede ronde. De Oekraïense rekende in twee sets af met de Australische Ajla Tomljanovic: 7-5 en 6-3. Ook de Britse nummer kan naar huis. Johanna Konta [22] verloor met 6-4 en 6-3 van Yulia Putintseva uit Kazakhstan. De Letse Anna Kontaveit [25] won met 6-1, 4-6 en 6-2 van de Amerikaanse Mardie Brengle. Barbora Strýcová [26] had het lastig tegen Kurumi Nara, maar won wel in drie sets: 1-6, 6-3 en 6-4. 

Twee aanhoudingen na vondst dode in zwembad

Nadat zondagmiddag een dode man werd aangetroffen in een zwembad bij een boerderij op de Peeldijk in Milheeze (Noord-Brabant) heeft de politie twee personen aangehouden. Het zijn een man van 28 uit Milheeze en een 32-jarige vrouw uit Helmond. Wat hun betrokkenheid bij de zaak is, wordt uitgezocht.

Het slachtoffer is een 29-jarige inwoner van het dorp Milheeze. Zo'n 100 meter van het zwembad waar hij werd gevonden, lag iemand die niet bij kennis was. Die is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Om wie het gaat, is nog niet vastgesteld.

De politie heeft nog geen idee wat er is voorgevallen. Wel is duidelijk dat de twee slachtoffers op bezoek waren op de boerderij.

Twee aanhoudingen na vondst dode in zwembad
Twee aanhoudingen na vondst dode in zwembad (Foto: ANP)

Braun wint brons op meerkamp in GŲtzis; Vetter net buiten het podium

Anouk Vetter is bij de meerkamp in het Oostenrijkse Götzis vierde geworden. De prestigieuze wedstrijd werd gewonnen door de olympisch en wereldkampioene Nafissatou Thiam uit België.

Na de eerste dag stond Vetter vierde in het klassement. Bij het verspringen kwam de Nederlandse tot 6,25 meter en vervolgens bij het speerwerpen tot 51,27 meter. Op de afsluitende 800 meter liep Vetter een tijd van 2.23,41 en kwam daarmee tot een puntentotaal van 6426. Goed voor een vierde plaats achter winnares Thiam (6806 punten), de Cubaanse Yorgelis Rodríguez (6742 punten) en de Amerikaanse Erica Bougard (6725 punten).

Update

Pieter Braun heeft met een persoonlijk record het brons veroverd. Op de afsluitende 1500 meter finishte de 25-jarige atleet met 4.24,29 op een tweede plaats. Met dat goede resultaat scoorde Braun  een puntentotaal van 8342. Zijn vorige persoonlijk record, ook behaald in Götzis, stond op 8334 punten. Winnaar werd de Canadees Damian Warner (8795 punten), gevolgd door de Est Maicel Uibo (8514 punten) op de tweede plaats.

Petitie om Sergio Ramos te straffen al 150.000 keer ondertekend

Een boze voetbalfan is een petitie gestart om Sergio Ramos te bestraffen, omdat hij Mohamed Salah met opzet pijn zou hebben gedaan.

De petitie op de website Change.org, die gestart is door 'Mohamed Salah Abdel-Hakeem', is inmiddels al meer dan 150.000 keer ondertekend. Hij is gericht aan de FIFA en de UEFA. De fan wil dat Ramos alsnog wordt aangepakt voor zijn actie die Mohamed Salah een schouderblessure opleverde.

Salah moest de Champions League-finale zaterdagavond al na een halfuur staken. In een duel met Ramos werd de Egyptenaar door de verdediger van Real Madrid vastgeklemd en op de grond geworpen. Salah kwam verkeerd terecht en hij moet zo'n twee maanden herstellen, waardoor hij het WK moet missen.

Liverpool zat op het moment van het uitvallen van de sterspeler nog goed in de wedstrijd. Na de pauze ging het helemaal mis voor The Reds, mede door twee enorme blunders van Loris Karius. Real Madrid won met 3-1 en is voor het derde jaar op rij Champions League-winnaar.

Spanje haalt bijna 600 migranten uit zee

Spaanse reddingsdiensten en grensbewakers hebben dit weekend bijna 600 migranten van in totaal 18 boten uit zee opgepikt, meldde het Spaanse persbureau Europa Press. De migranten waren afkomstig uit landen in Noord-Afrika en landen zuidelijk van de Sahara.

Na verkenningsvluchten met helikopters en vliegtuigen redden hulpverleners zaterdag circa 290 migranten van de boten waarmee ze de oversteek maakten. Zondag werden nog eens 250 migranten gered. Enkele boten die bij de oversteek werden gebruikt, verkeerden in zo'n slechte staat dat ze kort na de reddingsoperatie zonken.

Spanje haalt bijna 600 migranten uit zee
Spanje haalt bijna 600 migranten uit zee (Foto: ANP)

Eindzege voor Froome in Giro, Bennett wint slotrit

Chris Froome heeft na de Tour en de Vuelta nu ook de Giro gewonnen. In de vlakke slotrit door Rome werd de wedstrijd na drie van de tien rondes werd geneutraliseerd vanwege het gevaarlijke parcours. Sam Bennett won de massasprint voor Elia Viviani.

In de eerste ronden werd er heel rustig gereden en het parcours verkend. Al snel bleek het rondje te gevaarlijk en werd er besloten om op zeven ronden van het einde werden de tijden opgenomen, waarna de koers geneutraliseerd werd. De renners die voor ritwinst wilden strijden, kregen vrij baan in de laatste zeven renners.

Een kopgroep van achttien renners met onder meer Bert-Jan Lindeman kreeg snel daarna een voorsprong van vijftig seconden. Het peloton onder leiding van Quick-Step Floors hield alles onder controle. De klassementsrenners namen in de slotfase geen risico en lieten zich afzakken.

Chris Juul-Jensen en Viacheslav Kuznetsov waren de laatste renners van de kopgroep die werden teruggepakt op vijftien kilometer van de streep. Daarna was er nog een kopgroep van vijf, met daarbij opvallend Danny van Poppel. Het vijftal werd op vier kilometer van de streep weer gegrepen, waardoor de kansen voor Van Poppel weg waren om een ritzege te boeken in deze Giro.

Quick-Step Floors deed uitstekend werk voor Viviani, maar de Italiaan kon het niet afmaken voor zijn ploeg en bleef hij op vijf ritzeges steken. Sam Bennett was te sterk voor Viviani en boekte zijn derde ritzege.

Aan het eindklassement werd dus niets meer veranderd: Chris Froome grijpt de eindoverwinning. Titelverdediger Tom Dumoulin eindigt als tweede, voor Miguel Ángel Lopez, die ook de jongerentrui pakte. Viviani won wel de puntentrui en het bergklassement was voor Froome.

Schurter wint wereldbekerwedstrijd mountainbike; Van der Poel afgestapt na valpartij

In de derde wedstrijd van de wereldbeker mountainbike is Mathieu van der Poel afgestapt na een valpartij halverwege de race. De wedstrijd in het Tsjechische Nove Mesto werd gewonnen door regerend olympisch en wereldkampioen Nino Schurter.

Na een tweede plaats in de kwalificatiewedstrijd op vrijdag ging Van der Poel aan de leiding in het wereldbekerklassement. Al in de eerste ronde nam de Nederlander samen met Schurter de leiding in de wedstrijd. Even later sloot Lars Förster aan bij het tweetal. In de derde ronde voerde Schurter het tempo op. Door het hoge tempo maakte Van der Poel een foutje en ging over de kop. De renner van Corendon-Circus viel daarbij op dezelfde pols die nog herstellende is van een breukje. Van der Poel vervolgde nog even de wedstrijd maar stapte toen af.

Aan de kop kregen de twee Zwitsers gezelschap van Anton Cooper. In de sprint versloeg Schurter nipt de Nieuw-Zeelander. Op de derde plaats eindigde Förster. Voor Schurter was dit de tweede WB-zege van het seizoen.

Meer tegenbetogers dan aanhang AfD in Berlijn

Ruim 5000 aanhangers van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) zijn in Berlijn de straat opgegaan om te betogen tegen bondskanselier Angela Merkel en moslimimmigratie. Circa 20.000 tot 25.000 mensen zijn naar de Duitse hoofdstad gekomen voor een aantal tegendemonstraties tegen de AfD.

Onder de AfD-betogers zijn veel ouderen met Duitse en AfD-vlaggen. Ze dragen spandoeken waarop ze onder meer hun zorgen uiten over de toekomst van Duitsland en kritiek leveren op het beleid van bondskanselier Angela Merkel. De AfD'ers verwijten Merkel een veel te ruimhartig vluchtelingenbeleid.

De betogingen verlopen vooralsnog zonder incidenten.

Meer tegenbetogers dan aanhang AfD in Berlijn
Meer tegenbetogers dan aanhang AfD in Berlijn (Foto: ANP)

Hockeyers Bloemendaal winnen Euro Hockey League

Bloemendaal heeft voor de derde keer de Euro Hockey League gewonnen. De hockeyers uit Noord-Holland versloegen op het eigen veld in de finale Kampong met 8-2.

Landskampioen Kampong nam vlak voor rust door een veldgoal van Constantijn Jonker een 2-0 voorsprong, met de nieuwe puntentelling waarin veldgoals en strafballen dubbel tellen.

Na rust nam Bloemendaal sterk terug. Via velddoelpunten van Xavier Lleonart en Roel Bovendeert kwam Bloemendaal in het derde kwart op een 4-2 voorsprong.

Kampong probeerde de stand in het vierde kwart gelijk te trekken, maar Bloemendaal hield stand en stelde kort voor tijd de zege veilig via de 6-2 van Thierry Brinkman. Hij profiteerde van een fout van de arbitrage. De scheidsrechter had een bal op de voet van Bloemendaal-speler Wortelboer over het hoofd gezien.

In de slotseconden, toen Kampong alles-of-niets speelde, werd het zelfs nog 8-2 via Jamie Dwyer.

De kampioen van Europa is volgend seizoen echter niet terug te vinden in de EHL. In de strijd om het laatste Nederlandse ticket verloor Bloemendaal vorige week zaterdag via shoot-outs van Oranje-Rood.

Doelman Jaap Stockmann neemt afscheid met de Europese titel voor clubteams. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)
Doelman Jaap Stockmann neemt afscheid met de Europese titel voor clubteams. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)

Minst bekeken CL-finale van afgelopen 10 jaar

De finale van de Champions League is zaterdagavond door ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland bekeken. Het duel tussen Real Madrid en Liverpool was daarmee de minst bekeken eindstrijd van het prestigieuze toernooi van de afgelopen tien jaar. Dat blijkt zondag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO).

"Het was hier zaterdagavond heel mooi weer. Veel mensen zaten op terrasjes", geeft een woordvoerder van de stichting als mogelijke verklaring.

Ter vergelijking: in 2011 trok de finale tussen Barcelona en Manchester United nog 3,4 miljoen tv-kijkers. Sinds 2016 is het aantal belangstellenden voor de eindstrijd op een open zender steeds onder de 1,8 miljoen uitgekomen.

De finale, die zaterdag te zien was op Veronica, was wel het best bekeken programma van die dag, aldus SKO. Op de nabeschouwing stemden bijna ook nog eens 800.000 kijkers af. De wedstrijd was zaterdagavond ook op de betaalzender van Ziggo te volgen. Het duel werd door de Madrilenen met 3-1 gewonnen.

KLM-piloot vast in Oslo na alcoholcontrole

Een vlieger van de KLM is op de luchthaven van Oslo tegen de lamp gelopen bij een alcoholcontrole. De piloot zou een vlucht van Oslo naar Schiphol uitvoeren.

Verdere details over de aanhouding wil de KLM niet kwijt, ook de identiteit van de piloot en of het om een man of vrouw gaat, is niet bekendgemaakt. Waar de vlieger in hechtenis zit weet de luchtvaartmaatschappij niet. De Noorse luchtvaartautoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.

KLM-piloot vast in Oslo na alcoholcontrole
KLM-piloot vast in Oslo na alcoholcontrole (Foto: ANP)

Dumoulin: "Naar alle waarschijnlijkheid start ik in de Tour"

Ondanks de slopende Giro d'Italia zal Tom Dumoulin waarschijnlijk aan de start staan van de Tour France, die over zes weken van start gaat. Dat heeft de nummer twee van het klassement van de Giro voor de start van de slotrit in Rome verteld aan de NOS.

"Ik ben er nu helemaal niet mee bezig, maar naar alle waarschijnlijkheid rijd ik de Tour", zei hij. "Maar, misschien denk ik er over een week anders over. Dus het lijkt me slim er nu nog even geen duidelijkheid over te geven, want ik heb nog geen duidelijkheid."

De Ronde van Frankrijk begint op 7 juli in Noirmoutier-en-l'Île in de Vendée. Toch wil Dumoulin een rol spelen in de grootste wielerwedstrijd van het jaar: "Als ik daar heen ga, ga ik wel echt goed mijn best doen en in de voorbereiding doen wat ik kan om zo goed mogelijk te zijn. Ik heb geen idee of dat goed uitpakt. Heb het nog nooit gedaan, niets eens twee grote rondes in 1 jaar gereden. Geen idee wat ik kan verwachten.''

Ploegleider Arthur van Dongen bouwt nog enige reserve in of Dumoulin aan de start komt van de Tour de France: "Tom rijdt twee grote rondes, maar er is echt nog geen enkele keuze gemaakt''

Coquard wint slotrit Baloise Belgium Tour, Eindzege voor Keukeleire

Jens Keukeleire heeft net als vorig jaar de Baloise Belgium Tour op zijn naam geschreven. Op de laatste dag van de Belgische rittenkoers kwam de zege van de renner van Lotto Soudal niet meer in gevaar. De slotetappe werd gewonnen door de Fransman Bryan Coquard. Hij klopte in de sprint Christophe Laporte en Roy Jans.

Vijf Belgen trokken vroeg in de aanval in de etappe van 157 kilometer naar Tongeren. Het vijftal kreeg een kleine vijf minuten van het peloton. Lotto Soudal controleerde de wedstrijd en bij het ingaan van de laatste tien kilometer was alles weer bij elkaar.

In de massasprint die daarop volgde zag André Greipel zijn kans om een derde ritzege te pakken in deze rittenkoers, maar de Duitser kwam te vroeg op kop. Laporte leek op weg naar de zege, maar Coquard ging hem nog voorbij. De Nederlander Bram Welten was met een vierde plaats de beste Nederlander in de slotetappe.

'Lucky Loser' Rus pakt twee games tegen Stephens op Roland Garros

Arantxa Rus heeft de openingsronde op Roland Garros niet overleefd. De Nederlandse, als lucky loser in het hoofdschema gekomen, was kansloos tegen Sloane Stephens, de Amerikaanse nummer tien van de wereld: 6-2 en 6-0.

De als tiende geplaatste Stephens bleek duidelijk een paar maatjes te groot voor de nummer 106 van de wereld. Rus leverde vijf keer haar service in en kreeg geen enkele kans om een break te maken. Daarnaast noteerde Rus 25 onnodige fouten en maar twee winners. Voor de 27-jarige Westlandse was het haar eerste wedstrijd in het hoofdschema van een Grand Slam-toernooi in vijf jaar tijd. Na haar uitschakeling in de eerste ronde van Wimbledon in 2013 kwam ze nooit meer verder dan de kwalificaties.

Rus bracht wist eerder dit jaar nog bijna te winnen van Stephens op het WTA-toernooi van Acapulco. maar in Parijs zat een stunt er niet in. Na een vroege break liep ze al snel achter de feiten aan, waarna een dubbele fout op 5-2 een abrupt einde aan de eerste set maakte. In de tweede set verloor ze de openingsgame op love en was het snel afgelopen. 

F1: Uitslag Grand Prix van Monaco

Daniel Ricciardo heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Australiër leidde met zijn Red Bull van start tot finish. Sebastian Vettel eindigde op plek twee, voor kampioenschapsleider Lewis Hamilton. Max Verstappen moest achteraan vertrekken en kwam na een inhaalrace als negende over de finish.

Ricciardo mocht na zijn bizar snelle polelap van gisteren op poleposition starten en de Australiër benutte dat enorme voordeel in de straten van Monaco optimaal. Verstappen begon op plek twintig en had de Haas-coureurs Romain Grosjean en Kevin Magnussen al voor de eerste bocht te pakken. De Nederlander stoomde in de eerste ronden door, want ook Marcus Ericsson en Lance Stroll moesten er aan geloven. Hij had nog een voordeel, want Williams had op de startgrid te laat de banden op de bolide van Sirotkin gemonteerd, waardoor de Rus vroeg naar binnen moest voor een stop-and-go-penalty.

Ricciardo sloeg een klein gaatje met Vettel en Hamilton en controleerde vooraan het tempo. Verstappen drong ondertussen aan bij Hartley en ging de Nieuw-Zeelander ook voorbij. De volgende die aan de beurt was, was thuisrijder Charles Leclerc. De Monegask gaf echter geen krimp, maar nadat de Sauber-coureur naar binnen ging won Verstappen opnieuw een plek: dertiende.

Hamilton was vooraan de eerste die stopte in ronde twaalf. Snel hierna volgde de rest van de top vijf, waardoor zij ruim zestig ronden met hun banden moesten doen. Door stops van anderen schoof Verstappen langzaam op. De Nederlander werd hierbij regelmatig opgehouden, onder meer door Stoffel Vandoorne die ervoor zorgde dat teamgenoot Fernando Alonso voor Verstappen bleef. Hij won wel een plek doordat de stop van Force India-coureur Sergio Perez de mist in ging.

Na 28 ronden was de spanning vooraan plotseling helemaal terug toen Ricciardo over de boordradio problemen meldde. De Australiër meldde verlies van vermogen, waardoor Vettel flink dichterbij kon komen. Na wat instructies van Red Bull kon hij het verschil met de achterliggers behouden.

Verstappen reed vlak achter Alonso, maar liep langzaam maar zeker weg bij de coureurs achter hem. De Nederlander kwam na 47 ronden binnen voor zijn eerste en enige stop en viel terug naar plek elf. Een ronde later kwam Nico Hülkenberg, waardoor de Duitser de Nederlander voorbleef. Vlak daarvoor reed Sainz die Hülkenberg de ruimte gaf, maar Verstappen niet. De Spanjaard en de Nederlander vochten enkele ronden een stevig duel uit, waarna Verstappen het gevecht won. Het zorgde er wel voor dat Hülkenberg ver weggelopen was, maar Verstappen dichtte het gat snel door veruit de snelste ronden van het veld te rijden. Ondertussen was Alonso er door een kapotte versnellingsbak niet meer bij.

Vlak voor het einde ging het mis voor Leclerc die twaalfde lag en bij het uitkomen van de tunnel merkte dat de remmen van zijn Sauber niet meer goed werkten. De Monegask probeerde de Toro Rosso van Hartley nog te ontwijken, maar slaagde hier niet in, waardoor beide coureurs uitvielen.

Na 78 ronden werd Ricciardo afgevlagd, voor Vettel en Hamilton. Kimi Räikkönen eindigde op plek vier, gevolgd door Valtteri Bottas, Esteban Ocon, Pierre Gasly, Hülkenberg, Verstappen en Sainz die het laatste punt meegriste.

Ricciardo drinkt weer uit de schoen. (Bron: PRO SHOTS/Action Images)
Ricciardo drinkt weer uit de schoen. (Bron: PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Daniel Ricciardo Red Bull 1:42:54.807
2 Sebastian Vettel Ferrari +7.336
3 Lewis Hamilton Mercedes +17.013
4 Kimi Räikkönen Ferrari +18.127
5 Valtteri Bottas Mercedes +18.822
6 Esteban Ocon Force India +23.667
7 Pierre Gasly Toro Rosso +24.331
8 Nico Hülkenberg Renault +24.839
9 Max Verstappen Red Bull +25.317
10 Carlos Sainz Jr. Renault +1:09.013
11 Marcus Ericsson Sauber +1:09.864
12 Sergio Pérez Force India +1:10.461
13 Kevin Magnussen Haas +1:14.823
14 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
15 Romain Grosjean Haas +1 ronde
16 Sergey Sirotkin Williams +1 ronde
17 Lance Stroll Williams +2 ronden
DNF Charles Leclerc Sauber +8 ronden
DNF Brendon Hartley Toro Rosso +8 ronden
DNF Fernando Alonso McLaren +26 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 110
2 Sebastian Vettel Ferrari 96
3 Daniel Ricciardo Red Bull 72
4 Valtteri Bottas Mercedes 68
5 Kimi Räikkönen Ferrari 60
6 Max Verstappen Red Bull 35
7 Fernando Alonso McLaren 32
8 Nico Hülkenberg Renault 26
9 Carlos Sainz Jr. Renault 20
10 Kevin Magnussen Haas 19
11 Pierre Gasly Toro Rosso 18
12 Sergio Perez Force India 17
13 Esteban Ocon Force India 9
14 Charles Leclerc Sauber 9
15 Stoffel Vandoorne McLaren 8
16 Lance Stroll Williams 4
17 Marcus Ericsson Sauber 2
18 Brendon Hartley Toro Rosso 1
19 Romain Grosjean Haas 0
20 Sergey Sirotkin Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 178
2 Ferrari 156
3 Red Bull 107
4 Renault 46
5 McLaren 40
6 Force India 26
7 Toro Rosso 19
8 Haas 19
9 Sauber 11
10 Williams 4

Kuijt trefzeker bij afscheidsduel in De Kuip

Dirk Kuijt heeft zondagmiddag zijn profcarrière definitief afgesloten. De 37-jarige spits scoorde in zijn eigen 'testimonial'.

Met het elftal 'De Vrienden van Dirk' nam Kuijt het in De Kuip op tegen 'Team Feyenoord'. In de tweede helft speelden de Feyenoorders tegen oud-spelers van het Nederlands elftal en halverwege ging Kuijt met Oranje meedoen. Onder meer oud-teamgenoten als Jerzy Dudek, Craig Bellamy, Jamie Carragher, Steven Gerrard en Raúl Meireles waren naar Rotterdam gekomen om mee te doen.

Namens het team van Kuijt maakte Pierre Webo in de eerste helft de openingstreffer met het hoofd. Op dezelfde wijze maakte Pierre van Hooijdonk vervolgens voor Feyenoord gelijk, uit een voorzet van Steven Berghuis. Andy Carroll en Luis Garcia, twee oud-spelers van Liverpool, bouwden de marge daarna uit, waarna Denny Landzaat de stand op 3-2 bracht.

In de tweede helft kregen de toeschouwers minder goals te zien. Robin van Persie en Wesley Sneijder combineerden naar een voorsprong voor Oranje. Kuijt had daarna pech dat de paal en Edwin van der Sar een goal van de hoofdrolspeler voorkwamen. Nadat Bilal Basacikoglu scoorde met een fraaie knal, was Van Persie nog eens tweemaal trefzeker.

Het slotakkoord was vervolgens voor Kuijt, die een strafschop mocht nemen en zo toch zijn doelpunt meepikte: 2-3.

Afscheidswedstrijd Dirk Kuijt (Bron: Youtube)

Rotterdam op tandvlees naar 3e plek in EHL

Een uitzinnige international Thijs van Dam scoorde de beslissende 4-5 in het strijd om het brons in de Euro Hockey League en Rotterdam vierde het feestje alsof ze de finale hadden gewonnen van het Belgische Herakles. Tot grote opluchting van coach Albert Kees Manenschijn, die zijn verdediger Oliver Polkamp had geschorst, omdat hij zich laatdunkend had uitgelaten over de wedstrijd om de derde plek.

Het was 2010 dat Rotterdam voor het laatst een podiumplek had bemachtigd in de Euro Hockey League. Vandaar dat de derde plek als genoegdoening voelde voor Rotterdam, dat na een zuur seizoen zonder het halen van play-offs niet tot het laatste druppeltje de gifbeker leeg wilde drinken en ook nog vierde wilde eindigen van de Final4 in Bloemendaal.

Dat was tegen het bijzondere Belgische team Herakles nog niet zo makkelijk. Allereerst waren de Belgische supporters de hele wedstrijd op ’t Kopje aan het zingen. Het derde en vierde kwart domineerde Rotterdam, Jeroen Hertzberger pushte tegen de paal maar bij de enige uitbraak wist Herakles dan wel weer te scoren, na een stopfoutje in de defensie van Rotterdam. Het was om soms moedeloos van te worden voor de hockeyers uit de havenstad, die zich iets anders van het weekend hadden voorgesteld, bij het afscheid van Sjoerd Gerretsen en Paul Melkert van het tophockey.

Op karakter wist Tjep Hoedemakers de 2-2 binnen te glijden. Alltime EHL-topscorer Jeroen Hertzberger pushte de strafcorner binnen. Waarna Van Dam voor een beetje euforie zorgde bij de gekwelde Rotterdamse ploeg. Verdediger Oliver Polkamp stond de hele wedstrijd met z’n tenue en slippers langs de kant. ‘Een uur voor de wedstrijd werd me verteld dat ik niet mee mocht doen’, zei Polkamp, die aanvallend regelmatig sterk voor de dag komt, maar verdedigend nog weleens een steekje laat vallen. Heel erg leek hij het allemaal niet te vinden. Hij had in een interview met hockey.nl zaterdag onder andere het volgende gezegd: ‘Die bronzen plak kan me echt gestolen worden.’

Coach Albert Kees Manenschijn dacht er gisterenavond al aan om Polkamp hiervoor te passeren. Na een nachtje slapen wist hij het zeker, vertelde hij net na de wedstrijd tegen Herakles. ‘Het was heftig om dat te besluiten. Oliver heeft een grote staat van dienst hier bij Rotterdam. Dit wil je liever niet doen’, reageerde Manenschijn. ‘Maar hij doet met zijn uitspraken mensen te kort die helemaal niet spelen bij ons. Hij doet het publiek dat hier zit te kort. En hij doet de duizenden jongens die ervan dromen op dit niveau te spelen tekort.’

Ergens keek Manenschijn opgelucht na de wedstrijd. Hij wist ook dat Herakles een tricky tegenstander is. Maar hij wist zijn manschappen – minus Polkamp – in ieder geval te motiveren nog een laatste keer alles te geven, om als derde van Europa te eindigen. ‘Herakles is een taaie verdedigende en counterende tegenstander. Zij halen twee ballen van de lijn. Het is dan heel moeilijk om te soren. Er ging nog genoeg mis bij ons, maar de uitvoering was in ieder geval beter dan gisteren in de halve finale, hoewel dat natuurlijk een hele andere wedstrijd was. Ik ben héél blij dat we gewonnen hebben.’

'Amerikanen in Noord-Korea voor mogelijke top'

Een groep Amerikaanse regeringsmedewerkers is in Noord-Korea gearriveerd voor voorbereidende gesprekken over een mogelijke top tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat meldt The Washington Post. De krant baseert zich op bronnen rond het overleg.

Sung Kim, een voormalige Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea en tegenwoordig diplomaat in de Filipijnen, is volgens The Washington Post ingeschakeld om leiding te geven aan de voorbereidende gesprekken voor een mogelijke topontmoeting. Ook Allison Hooker, de Koreaspecialist van de Nationale Veiligheidsraad en Randall Schriver, onderminister van Defensie, zouden deel uitmaken van het Amerikaanse team.

Eerder zondag liet Kim weten dat hij vastberaden is de ontmoeting met Trump alsnog door te laten gaan op 12 juni. Trump had de ontmoeting met Kim eerder afgezegd. Hij beklaagde zich toen over de "enorme woede en open vijandigheid"uit de hoek van Pyongyang. Later zei de Amerikaanse president dat hij er alsnog rekening mee houdt dat de top doorgaat.

'Amerikanen in Noord-Korea voor mogelijke top'
'Amerikanen in Noord-Korea voor mogelijke top' (Foto: ANP)

'Hateboer kan naar topclub uit Bundesliga'

Hans Hateboer staat naar verluidt in de belanstelling van Borussia Dortmund. De Nederlander speelt sinds januari 2017 voor Atalanta Bergamo.

La Gazzetta dello Sport schrijft dat de Duitsers een bod van vijftien miljoen euro bij Atalanta hebben neergelegd. Of de Italianen daarmee akkoord gaan, is niet duidelijk. Hateboer heeft bij zijn club een contract dat nog twee seizoenen doorloopt.

Borussia Dortmund leek zich eerder nog te gaan versterken met Stephan Lichtsteiner, maar hij wordt nu nadrukkelijk aan Arsenal gelinkt. Daarom zou de 24-jarige Hateboer de nieuwe rechtsback van BVB moeten worden. Eerder dit jaar werd de éénvoudig Oranje-international ook genoemd als potentiële aanwinst voor Borussia Mönchengladbach.

Hans Hateboer heeft zich afgelopen seizoen ontwikkeld tot een vaste basisspeler bij Atalanta en hij speelde 33 competitieduels. De club werd zevende in de Serie A. Hateboer is geselecteerd voor het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijden tegen Slowakije (31 mei) en Italië (2 juni).

'Diesel is er geweest'

Dieselauto's hebben hun langste tijd gehad. : "Ik denk dat ze binnen een paar jaar volledig verdwenen zijn", zegt eurocommissaris voor industrie Elzbieta Bienkowska in een interview met persbureau Bloomberg.

De toezichthouder ziet het dieselschandaal rondom Volkswagen als keerpunt. De Duitse autofabrikant gaf in september 2015 toe op grote schaal te hebben gesjoemeld om dieselwagens in testen minder vervuilend te laten lijken dan ze zijn. Dat heeft volgens de Poolse politica "het sentiment in de samenleving over emissies en schone auto's flink geraakt."

De veranderde perceptie kan de Europese Unie, waar nog altijd ongeveer de helft van de auto's op diesel rijden, helpen bij zijn ambities een voorloper te worden op het vlak van elektrisch rijden. Nu heeft Tesla nog een voortrekkersrol in de Verenigde Staten en is China in zijn eentje goed voor de helft van de verkopen van elektrische auto's.

Roer omgegooid
De Europese Commissie probeert samen met de industrie te zorgen dat er Europese accu's worden gefabriceerd. "Het is het soort project dat een lidstaat niet alleen van de grond kan krijgen."

Volkswagen heeft het roer ook omgegooid. De automaker wil tegen 2025 jaarlijks 3 miljoen elektrische auto's verkopen. Het bedrijf heeft 40 miljard euro uitgetrokken voor dat doel. De EU kan daar bij helpen door beleid aan te passen, maar productiedoelen, zoals in China, gaan een brug te ver.

Vorige week steunden lidstaten een aanpassing van de regels waardoor de Europese Commissie meer zeggenschap krijgt bij het keuren van auto's. Fabrikanten kunnen daardoor tot 30.000 euro boete per auto krijgen en gedwongen worden tot terugroepacties. Nu gebeurt dat nog meestal per lidstaat en fabrikanten hebben vaak veel invloed bij overheden.

EU-toezichthouder: diesel is er geweest
EU-toezichthouder: diesel is er geweest (Foto: ANP)

Festival stopt na dood bezoekers

De organisatoren van het Mutiny popfestival in het Engelse Portsmouth hebben het programma op de tweede dag afgelast. Dat gebeurde nadat twee bezoekers door onduidelijke oorzaak onwel waren geworden en overleden.

Zondag zouden onder anderen de artiesten Craig David en Sean Paul het festival afsluiten. Maar de organisatie besloot de boel te stoppen nadat een 18-jarige vrouw en een 20-jarige man zaterdagavond plotseling ziek werden en later het ziekenhuis overleden.

De organisatie had de bezoekers eerder gewaarschuwd dat er "gevaarlijke stoffen" rondgingen op het festivalterrein. Na de sterfgevallen werd besloten de tweede dag uit "veiligheidsoverwegingen"af te gelasten.

Mutiny festival stopt na dood bezoekers
Mutiny festival stopt na dood bezoekers (Foto: BuzzE)

Exen van George Michael willen deel erfenis

Kenny Goss, ex-partner van George Michael, vindt dat hij recht heeft op een deel van de nagelaten miljoenen van de in 2016 overleden zanger. Hij is van plan het testament van Michael aan te vechten, meldt Daily Mail.

Michael zou zijn vermogen en bezittingen aan zijn twee zussen Melanie en Yioda hebben nagelaten. ook Fadi Fawaz, met wie de zanger vijf jaar samen was toen hij stierf, heeft bezwaar aangetekend tegen het testament.

Goss is van plan om een aanzienlijk deel van de erfenis van 120 miljoen euro op te eisen, op grond van het feit dat hij Michael in zijn meest turbulente jaren heeft gesteund. "George zei altijd tegen Kenny dat hij voor hem zou zorgen. Ze waren vele jaren bij elkaar en Kenny zorgde ook goed voor hem. Hij vindt dat het testament hier geen recht aan doet", aldus een vriend van Goss tegen Daily Mail.

Eerder dit jaar kondigde Fadi Fawaz juridische stappen aan tegen de familie van Michael, om een deel van het fortuin van de zanger te eisen. Ook weigert hij te vertrekken uit het huis van George in het centrum van Londen.

Ex van George Michael wil deel erfenis
Ex van George Michael wil deel erfenis (Foto: BuzzE)

Ronaldo: "Het moet de CR7 Champions League genoemd worden"

Cristiano Ronaldo stelt dat de Champions League hernoemd moet worden tot de "CR7 Champions League".

De Portugees won zaterdagavond als eerste speler ooit voor de vijfde keer in zijn loopbaan de Champions League, na de 3-1 zege op Liverpool. Ondanks dat hij in de halve finale en in de finale niet tot scoren kwam, werd de 33-jarige aanvaller met vijftien doelpunten topscorer van het toernooi.

"Wie is opnieuw de topscorer geworden?", vraagt Ronaldo zich af in gesprek met Spaanse media. "De Champions League zou moeten veranderen en de CR7 Champions League genoemd moeten worden."

"Ik heb er vijf gewonnen en ik ben opnieuw de beste doelpuntenmaker, dus ik kan niet verdrietig zijn." Ronaldo sloot het seizoen af met 44 doelpunten in 44 wedstrijden en gaf ook nog acht assists.

Hitte-waarschuwing voor Heiligdomsvaart

Bezoekers van de Heiligdomsvaart in Maastricht kunnen zondag overweldigd worden doorde hitte. De organisatie waarschuwt mensen om zich op die hoge zomerse temperaturen goed voor te bereiden. Zondagmiddag worden vele duizenden bezoekers verwacht.

De organisatie roept bezoekers op zelf water mee te nemen en te zorgen voor goede bescherming. Deelnemers aan de ommegang krijgen water uitgereikt door de organisatie. Mensen die op de eretribune op het Vrijthof zitten krijgen ook flesjes water.

Vlak voor het begin van de Heiligdomsvaart werd Maastricht getroffen door onweer en regenval. Aanvankelijk leek het onweer aan Maastricht voorbij te trekken, maar rond 13.00 uur trokken ook boven Maastricht onweerswolken samen. Weeronline verwacht na het begin van de ommegang om 14.00 uur echter droog weer.

Noodweer

Niet ver van Maastricht, op de A76 bij Meerssen, moeten automobilisten noodgedwongen stoppen op de vluchtstrook vanwege een noodweer, maakte de politie bekend.

Eens in de zeven jaar vormt het centrum van Maastricht het decor voor de traditionele Heiligdomsvaart, een traditie die terug gaat tot 1391. Zondagmiddag vindt de eerste van twee ommegangen plaats. Daarin worden relieken (botjes en dergelijke) van heiligen aan het volk getoond. Hoogtepunt is het tonen van de zogenoemde noodkist waarin de overblijfselen van de heilige Servaas worden bewaard.

Hitte-waarschuwing voor Heiligdomsvaart
Hitte-waarschuwing voor Heiligdomsvaart (Foto: ANP)

Veel steun voor vegetarisch eten op Milkshake

Het plan van het festival Milkshake om alleen nog maar vegetarisch voedsel te verkopen, is overwegend positief ontvangen. Diverse BN'ers, zoals Georgina Verbaan, Janine Abbring en Arjen Lubach, spraken op sociale media dit weekend steun uit voor het initiatief.

Verbaan reageerde op Twitter op kritiek van een VVD-lid van de stadsdeelcommissie centrum die klaagde dat het besluit van Milkshake de "individuele keuzevrijheid" in de hoofdstad aantast. "Ik wil niet geforceerd vegetarisch eten door de organisatie", stelt hij. Verbaan vindt dat onzin. "Als zij een festival zonder vlees willen geven kan dat toch? Je hoeft er niet heen. En hoe erg is een dag zonder vlees nou helemaal?"

Ook Janine Abbring drijft de spot met de klagers. "Wat een schande, dit kunnen we toch niet laten gebeuren met zijn allen in dit land mensen?! Zijn er vrijwilligers bereid stukjes spek en slavinken over het festivalhek te mikken voor deze jongen?!" schrijft ze. Arjen Lubach sluit zich hierbij aan. "Waren er maar wat meer plekken voor hetero's en vleeseters in de wereld hè? Je zou bijna stiekem naar een gay-festival gaan en even vijf uurtjes geen dode dieren in je mond stoppen. Maar ja, dat gaat wel heel ver."

Publieksenquêtes

Tijdens de zevende editie van Milkshake op zaterdag 28 en zondag 29 juli is geen vlees meer te koop. "We verbazen ons echt over sommige heftige reacties", stelt organisatrice Marieke Samallo. "We hebben ook niet het ei van Columbus uitgevonden: het Digital Festival in Amsterdam serveert al drie jaar geen vlees meer. Ook wij nemen nu onze verantwoordelijkheid."

Milkshake is een festival dat staat voor inclusiviteit, liefde en een betere wereld, bepleit Samallo. "We hebben publieksenquêtes gedaan waaruit bleek dat de grote meerderheid van de bezoekers dit toejuicht. Je moet eens uitrekenen hoeveel liter water het maken van een hamburger kost. En het aantal foodtrucks op het festival waar we vlees verkochten was sowieso al zeer beperkt."

Ook de toiletten worden duurzamer op het festival. In samenwerking met Ecotoilet en Waternet wordt fosfaat uit de ontlasting, die in de Dixies wordt opgevangen, gehaald. Voor aggregaten wordt gebruik gemaakt van biodiesel en speciaal voor het festival wordt met Slimstroomplan een Smart Power Plan ontwikkeld dat moet resulteren in minimaal elektriciteitsgebruik.

Veel steun voor vegetarisch eten op Milkshake
Veel steun voor vegetarisch eten op Milkshake (Foto: BuzzE)

Depay: "In die vrije rol voel ik mij heerlijk"

Memphis Depay is met vertrouwen afgereisd naar het Nederlands elftal na een ijzersterk slot van het seizoen bij Olympique Lyonnais.

In zijn laatste negen competitiewedstrijden in de Ligue 1 was de 24-jarige aanvaller tien keer trefzeker en gaf hij zeven assists. Dankzij een hattrick in de laatste wedstrijd tegen OGC Nice hielp hij zijn ploeg aan een plek in de groepsfase van de Champions League.

"Ja, dat was lekker. Dan kom je hier bij Oranje ook met een lekker gevoel", vertelt Depay in gesprek met de NOS. "Maar uiteindelijk hebben we geen prijs gewonnen, dus we moeten ook niet te blij doen."

De 36-voudig international raakte in topvorm nadat hij in de oefenland tegen Portugal (0-3 zege) als vaste spits speelde en scoorde. Lyon-trainer Bruno Génésio keek de kunst van bondscoach Ronald Koeman af en stelde Depay ook op al spits. "Ik weet sowieso dat het met die wedstrijd te maken had, omdat de coach daar aanwezig was."

"Toevallig was onze spits geschorst, dus toen zette de coach mij in de punt van de aanval. Ik scoorde twee keer (tegen Toulouse, red.) en daarna bleef ik scoren. In die vrije rol voel ik mij heerlijk."

Met het Nederlands elftal speelt Depay op 31 mei een oefenwedstrijd tegen Slowakije en op 4 juni Italië de tegenstander. Er mag veel verwacht worden van de aanvaller. "Ik denk het wel. We moeten de lijn van de wedstrijd tegen Portugal doortrekken en ons proberen te verbeteren. Als dat lukt, dan belooft het wel wat, ja."

Palestijnen gedood bij aanval IsraŽl

Bij een aanval van het Israëlische leger in het zuiden van de Gazastrook zijn zondag drie Palestijnen om het leven gekomen. Dat heeft het Palestijnse ministerie van Gezondheidszorg verklaard.

De aanval was bij Chan Junis. Het Israëlische leger bevestigde de aanval en verklaarde dat een militaire observatiepost was aangevallen. De aanval was een reactie op een een bom die door Palestijnen bij de grens was geplaatst en die door militairen tot ontploffing was gebracht. Daardoor raakte niemand gewond.

De Israëlische luchtmacht voerde in de nacht van zaterdag op zondag al aanvallen uit op stellingen van de Hamas-beweging in het zuiden van de Gazastrook.

Sinds 30 maart protesteren Palestijnen bij de grens. Sindsdien zijn zeker 115 Palestijnen om het leven gekomen en duizenden gewond geraakt door Israëlische kogels. Voor zover bekend zijn aan Israëlische kant geen doden gevallen.

Palestijnen gedood bij aanval Israël
Palestijnen gedood bij aanval Israël (Foto: ANP)

'Ongehoorde' rondleiding in Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam begint volgende maand ook met rondleidingen voor doven en blinden. Op zondag 3 juni is de de eerste tour in gebarentaal, met aansluitend het eerste 'gebarencafé' in een museum ooit. De eerste rondleiding voor blinden en slechtzienden is op zondag 17 juni.

Met 'Ongehoord Boijmans', de rondleiding in gebarentaal, sluit Boijmans aan bij het landelijke samenwerkingsverband 'Musea in gebaren'. De afgelopen maanden zijn twee zelf dove museumrondleiders aan het team van rondleiders toegevoegd en ingewerkt. Ze gaan voortaan telkens maximaal twaalf personen mee langs verschillende kunstwerken passend in één bepaald thema in het museum nemen.

'Ongezien Boijmans' is voor mensen die blind of slechtziend zijn. Ook hiervoor zijn rondleiders opgeleid en zijn er 'voel-materialen' waaronder een dimensionale sculptuur van het schilderij De Toren van Babel geproduceerd, plus speciale muziek. Met deze rondleidingen kunnen maximaal zes blinden of slechtzienden mee.

Boijmans gaat overigens ook extra aandacht geven aan mbo-leerlingen. Het museum ontwierp de lesmodule 'Van kijken naar zien', samen met uitgeverij Codename Future. De lesmodule is vanaf het nieuwe studiejaar beschikbaar voor het mbo. ,,Kijken naar kunst biedt veel mogelijkheden voor het oefenen in kritisch kijken en denken', aldus het museum.

'Ongehoorde' rondleiding in Boijmans
'Ongehoorde' rondleiding in Boijmans (Foto: ANP)

KNMI geeft code oranje af voor Limburg

Het KNMI heeft waarschuwingscode oranje afgegeven voor Limburg. Daar trekken lokaal zware onweersbuien over met soms hagelstenen van 2 tot 4 centimeter. Doordat de buien langzaam richting noorden overtrekken kunnen grote hoeveelheden neerslag vallen (tot circa 50 millimeter), wat tot wateroverlast kan leiden.

Voor de rest van de zuidelijke helft van het land, waar eveneens enkele stevige onweersbuien ontstaan, geldt vooralsnog code geel. Ook hier kan plaatselijk in korte tijd veel neerslag vallen en is er kans op wateroverlast. Bij de buien hier zijn zeer lokaal hagelstenen met een doorsnee rond 2 centimeter en windstoten van circa 60 kilometer per uur mogelijk. Later in de avond verdwijnen de buien weer.

Bij code oranje is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Bij code geel is er mogelijk kans op gevaarlijk weer, waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is.

KNMI geeft code oranje af voor Limburg
KNMI geeft code oranje af voor Limburg (Foto: ANP)

Extra gridstraf voor Verstappen in Monaco

Max Verstappen heeft voor de Grand Prix van Monaco extra gridstraf opgelegd gekregen. De Nederlander crashte in de derde vrije training en zag zo zijn kwalificatie in rook opgaan. Dit betekent dat hij achteraan moet starten. Daar zijn twee gridstraffen bij gekomen.

Door de crash is de versnellingsbak van de Red Bull beschadigd en moest deze voortijdig vervangen worden. Dit levert een gridstraf van vijf plekken op. Daar zijn nog eens tien bijgekomen, omdat ook de MGU-K gewisseld is. Het apparaat zorgt voor de opslag en vrijgave van kinetische energie. Van dit onderdeel mogen er twee per jaar gebruikt worden, maar Red Bull heeft besloten de derde van het jaar te gebruiken. Dit zorgt automatisch voor een extra gridstraf.

Langvad wint wereldbekerwedstrijd mountainbike, Tauber tiende

Annika Langvad heeft de derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen in het mountainbike gewonnen. De 34-jarige Deense was in een spannende wedstrijd in de sprint te snel voor wereldkampioene Jolanda Neff. Pauline Ferrand-Prévot werd op 47 seconden derde. Anne Tauber, die bij de eerste twee wereldbekerwedstrijden op het podium eindige, moest ditmaal genoegen nemen met een tiende plaats.

In het Tsjechische Nové Mēsto moesten de rensters vijf rondes afleggen. Meteen na de start nam Neff enkele secondes voorsprong op de rest van de concurrentie. Op de eerste hellende stroken reed Langvad erna toe. De Deense bleek de sterkste op de oplopende stroken, maar Neff wist steeds terug te komen in de technische stukken.

In de derde ronde leek Ferrand-Prévot de aansluiting te maken, maar de Française bleek net niet sterk genoeg om de laatste secondes dicht te rijden. Het tweetal liep in de voorlaatste ronde steeds meer weg en bij het ingaan van de laatste ronde werd duidelijk dat het tussen Langvad en Neff.

Neff probeerde op de technische stukken het verschil te maken en was even een paar secondes los van Langvad, maar de Deense reed in de laatste kilometer het gat dicht. In de sprint won Langvad vervolgens makkelijk van Neff. Langvad won ook de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch.

Tauber, die bij de eerste twee wereldbekerwedstrijd op het podium eindige kwam in Tsjechië niet verder dan een tiende plaats. De Nederlands kampioene begon nog wel goed aan de wedstrijd, maar zakte steeds wat verder weg. Anne Terpstra reed ook een goede wedstrijd. De Nederlandse, die begin van het jaar een gebroken enkel op liep, eindigde op een knappe twaalfde plaats.

Om 14.35 is de wedstrijd voor de mannen. Dan komen Mathieu van der Poel, Michiel van der Heijden, Frank Beemer, Jasper Ockeloen en Erik Groen in actie. De wedstrijd is live te volgen op Redbull.tv

Fun met Funda #102: pinguÔns, overal pinguÔns

Dit huis is niet zo opmerkelijk. Een 3-kamer appartement in het centrum van Utrecht. En voor 349.000 euro is het van jou. In dit geval is 1 ding wel jammer: de huidige eigenaren nemen hun inrichting ongetwijfeld mee. En dus zit je zonder al die leuke, zachte knuffelige pinguïns...

Aan de buitenkant is overigens niets bijzonders te zien. Eerlijk gezegd, ik weet niet eens welk gebouw op de foto het is. Maarrrrr, op de volgende pagina's begint de pret.

Wil je alle foto's in 1x zien, dan kun je ook gelijk naar de laatste pagina toe gaan. En wil je reageren, dan kan dat ook daar.

pinguins, overal pinguins (Foto: Funda)
Pinguïns, overal pinguïns (Foto: Funda)

Blu-ray: Jumanji: Welcome to the Jungle

De cultklassieker Jumanji uit 1995, met Robin Williams in de hoofdrol, is een fantastische familiefilm die menig filmliefhebber nog lang is bijgebleven. Het verhaal, over een magisch bordspel waarin een ongelukkige worp van dobbelstenen de kracht van de jungle kan oproepen, wist destijds op velen veel indruk te maken. Nu ruim 20 jaar later is er dan eindelijk een vervolg gekomen: alleen keert Jumanji dit keer niet terug in het bordspel, maar in de vorm van een retro spelcomputer. Het resultaat is te zien in Jumanji: Welcome to the Jungle, een humoristische en vermakelijke actiefilm die gelukkig niet te veel leunt op het origineel.

Bestuurder vliegt uit de bocht, rijbewijs kwijt

Op zaterdagavond moest een 21-jarige Heerhugowaarder zijn rijbewijs inleveren na een eenzijdig verkeersongeval op de Ooievaarsweg in Nieuwe Niedorp. Omstreeks 20:10 uur reed de verdachte in een personenauto over de Ooievaarsweg. Hier miste hij een bocht, waarna de auto tot stilstand kwam tegen een hek.

Bij controle bleek de verdachte alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 360 ug/l. Omdat het hier om een beginnend bestuurder ging, mocht hij niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben. Hij blies derhalve vier maal het voor hem geldende maximum. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Honkballer Castillo half seizoen geschorst wegens EPO

Honkballer Wellington Castillo heeft van de Noord-Amerikaanse competitie MLB een schorsing van tachtig wedstrijden aan de broek gekregen, grofweg een half seizoen. De 31-jarige Dominicaanse catcher van de Chicago White Sox is betrapt op het gebruik van EPO.

"Deze positieve test komt voort uit een bijzonder slechte beslissing die ik volledig zelf heb genomen", reageerde Castillo. "Ik neem hier dan ook de volledige verantwoordelijk voor. Ik wil mijn excuses aanbieden aan de vele fans, familieleden, vrienden en teamgenoten die ik teleurgesteld heb."

Castillo moet het tijdens zijn schorsing ook zonder salaris doen, wat in zijn geval betekent dat hij een slordige zes miljoen euro mis zal lopen.

Vrouw zo dronken als een toeter achter het stuur

Op zaterdagmiddag kon de politie door het alerte optreden van een getuige een 42-jarige vrouw uit de gemeente Schagen met haar auto aan de kant zetten. De vrouw bleek zwaar onder invloed van alcohol te verkeren.

Omstreeks 15:10 uur belde de getuige vanuit zijn auto met de politie. Hij vertelde dat voor hem een auto reed met een vrouw achter het stuur die als een gek reed. De vrouw zou tijdens het rijden een vangrail hebben geraakt, op de verkeerde weghelft hebben gereden (en bijna een andere weggebruiker hebben aangereden), een busbaan zijn opgereden en bijna tegen een bus zijn gebotst om vervolgens met hetzelfde gemak af te remmen en te stoppen voor een groen verkeerslicht. De getuige bleef achter de auto rijden en gaf de politie door waar hij reed. Zo kon de vrouw op de Helderseweg door de politie aan de kant worden gezet.

De vrouw moest meewerken aan een ademanalyse. Hieruit bleek dat zij 1045 ug/l alcohol in haar adem had (2,4 %o). Dat is bijna vijf maal het voor haar toegestane maximum van 220 ug/l (0,5%o). Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt. Haar rijbewijs is ingevorderd.

Zaalvoetballers Hovocubo pakken vijfde landstitel

De zaalvoetballers van het Hoornse Hovocubo hebben zaterdagavond de vijfde landstitel uit de clubgeschiedenis veroverd. Na 1972, 1976, 1982 en 2014 werd titelverdediger 't Knooppunt ook in de tweede wedstrijd van het potentiële drieluik verslagen, waardoor de zege binnen was.

In Amsterdam won Hovocubo eerder al met 3-5, in Hoorn werd het met een 3-2 zege afgemaakt. Faisal Mellah tekende voor de eerste twee goals, aanvoerder Amir Molkarai bracht de titel met 3-0 vrijwel binnen. Door goals van Tevfik Ceyar en Iliass Bouzit werd het nog spannend, maar het bleef bij 3-2 voor de bekerwinnaar en nu ook landskampioen.

MLB: Choo slaat 176e homerun en passeert Matsui

Honkballer Choo Shin-soo heeft zaterdagavond een prima stukje geschiedenis geschreven in de MLB. In de tiende inning hielp hij de Texas Rangers voor eigen publiek met een homerun langs de Kansas City Royals: 4-3.

Het was de 176e homerun uit de carrière van de 35-jarige Zuid-Koreaan Choo. Daarmee passeert hij de Japanner Hideki Matsui als de in Azië geboren speler met het hoogste aantal homeruns ooit in de MLB. Jurickson Profar sloeg namens de Rangers twee honkslagen en scoorde één run.

Uitslagen MLB zaterdag
Boston Red Sox - Atlanta Braves 8-6
Oakland Athletics - Arizona Diamondbacks 3-0
Philadelphia Phillies - Toronto Blue Jays 2-1
Pittsburgh Pirates - St.Louis Cardinals 1-4
Texas Rangers - Kansas City Royals 4-3
Detroit Tigers - Chicago White Sox 4-8
Miami Marlins - Washington Nationals 1-4
Milwaukee Brewers - New York Mets 17-6
Tampa Bay Rays - Baltimore Orioles 5-1
Chicago Cubs - San Francisco Giants 4-5
Cleveland Indians - Houston Astros 8-6
New York Yankees - Los Angeles Angels 4-11
Colorado Rockies - Cincinnati Reds 5-6
Los Angeles Dodgers - San Diego Padres 5-7
Seattle Mariners - Minnesota Twins 4-3

Choo heeft een record te pakken (Bron: YouTube)

Trump verwelkomt vrijgelaten missionaris

De Amerikaanse missionaris Josh Holt, die door Venezuela werd vrijgelaten, is zaterdag door de Amerikaanse president Donald Trump op het Witte Huis welkom geheten. Holt kwam samen met zijn vrouw terug in de VS.

De Amerikaan zat sinds 2016 gevangen in het Zuid-Amerikaanse land. Holt, een mormoonse zendeling, was in Venezuela voor zijn bruiloft. Hij werd aangehouden wegens het overtreden van de wapenwetgeving.

Trump noemde Holt "ongelofelijk moedig" en noemde de gevangenschap "een moeilijke situatie". De vrijlating van Holt kwam een dag na een ontmoeting tussen de Venezolaanse president Nicolas Maduro en senator Bob Corker, de voorzitter van de Amerikaanse senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen.

Trump verwelkomt vrijgelaten missionaris
Trump verwelkomt vrijgelaten missionaris (Foto: ANP)

Basketballers Donar ťťn zege verwijderd van landstitel

De basketballers van het Groningse Donar zijn nog één zege verwijderd van de zevende landstitel uit de clubgeschiedenis. In het eigen MartiniPlaza werd ZZ Leiden ook in wedstrijd drie aan de kant geschoven, hoewel het een stuk moeizamer ging dan de monsterzege in het eerste duel: 80-69.

Donar sloeg met 20-12 in het eerste kwart gelijk een gat, maar Leiden hield redelijk stand en het gat was halverwege slechts zeven punten. Onder leiding van vooral Jason Dourisseau (26 punten) vergrootten de Groningers hun voorsprong in het derde kwart, waarna Leiden knap terug wist te komen tot 69-64. Donar gaf nog één keer gas en in de laatste twee minuten konden de bezoekers geen echt gevaar meer vormen.

Dinsdag staat wedstrijd vier vanaf 19.30 uur op het programma in Leiden, met daarna donderdag eventueel de vijfde wedstrijd in Groningen.

Man afgetuigd voor ogen politie

Een 22-jarige man uit Breda werd zondagochtend vroeg voor de ogen van agenten mishandeld. De man liep op de Hoge Brug toen ineens een ander hem tegen het hoofd sloeg. De politie hield direct de verdachte, een 32-jarige Belg, aan.

De politie zag rond 04:10 uur de verdachte richting het slachtoffer rennen. Het slachtoffer kreeg plotseling een harde slag tegen het hoofd, waarop deze zijn bewustzijn verloor en op straat viel. Terwijl er direct hulp werd verleend aan het slachtoffer, hield een agent de verdachte aan. De gewonde man werd door de ambulance met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Tijdens het fouilleren van de verdachte stuitte de politie op een gevulde ponypack. Hierop werd bij hem een speekseltest uitgevoerd, die een positief resultaat gaf op cocaïne en amfetamine. Hiernaast bleek de verdachte onder invloed van alcohol te zijn.

Wet middelenonderzoek geweldplegers
De politie kan testen of geweldplegers alcohol en/of drugs hebben gebruikt. Zo ja, dan wordt deze informatie gebruikt in het strafproces. Dit staat in de Wet middelenonderzoek geweldplegers. Met deze informatie kan het Openbaar Ministerie een zwaardere straf eisen, naast voorwaardelijke sancties, zoals gedragsinterventies, een alcoholverbod of een locatieverbod. Deze wet is per 1 juli 2017 landelijk ingevoerd.

NBA: Ook Warriors en Rockets naar 7e wedstrijd om plek in finale

In de Eastern Conference in de NBA strijden de basketballers van de Boston Celtics en Cleveland Cavaliers zondagavond in de zevende en beslissende wedstrijd om een plek in de finale en ook in de Western Conference gaat het tot het gaatje: de Golden State Warriors trokken de stand zaterdagavond in eigen huis gelijk tegen de Houston Rockets, waardoor het ook daar 3-3 staat.

De Rockets begonnen fantastisch in Oakland en hadden na één kwart een voorsprong van zeventien punten. Dat waren er nog altijd tien bij de rust, maar in de tweede helft stortte het volledig in elkaar. Klay Thompson bombardeerde de basket met de ene na de andere driepunter voor de Warriors en in het derde kwart nam de thuisploeg het heft in handen.

In de laatste twaalf minuten werden de Rockets vervolgens volledig zoek gespeeld: James Harden en co kwamen tot welgeteld negen punten in het laatste kwart, tegenover 31 vooor de Warriors, wat leidde tot een 115-86 thuiszege. Maandagavond wordt de onderlinge strijd in Houston beslist.

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Dolberg: "Eerst wist niemand wat ik ging doen"

Kasper Dolberg heeft een teleurstellend jaar bij Ajax achter de rug. De Deense aanvaller wijst meerdere oorzaken aan.

Mede door een blessure raakte Dolberg zijn basisplek kwijt aan Klaas Jan Huntelaar, maar ook toen hij wel speeltijd kreeg, ging het volgens hem niet goed. "Ik ben me ervan bewust dat het niet goed genoeg was", sprak het 20-jarige talent tegen BT. Dolberg scoorde negen keer in dertig officiële duels.

"Dit seizoen is het alleen maar moeilijker voor mij geweest. En daar zijn veel redenen voor. In het eerste seizoen wist niemand nog wat ik ging doen. Nu heb ik het idee dat er in de wedstrijden niet één verdediger bij mij staat, maar gewoon drie."

Ondanks het matige seizoen hoopt Dolberg toch met Denemarken mee te gaan naar het WK. Hij hoort bij de voorselectie van 35 spelers. "Ik weet niet of ik erbij zal zijn. Ik doe mijn uiterste best, maar ik weet niet of het mogelijk is om de keuze van de bondscoach te beïnvloeden."

Asbest vrijgekomen bij brand bedrijf Kampen

Op een industrieterrein in Kampen is een grote brand uitgebroken in een bedrijvengebouw met daarin onder meer een autobandenbedrijf. Door de brand zijn asbestdeeltjes vrijgekomen die in de buurt van het terrein terecht zijn gekomen. Volgens de brandweer is van een grotere spreiding van het asbest vooralsnog geen sprake.

Zowel auto's als stapels banden vatten vlam en er klonken explosies. De vlammen sloegen uit het dak van het pand en zorgden voor veel rook. De brand is inmiddels onder controle, maar het sein brand meester is nog niet gegeven. De brandweer adviseert omwonenden om uit de rook te blijven en ramen en deuren te sluiten.

Een woordvoerster laat weten dat het blussen nog een tijd zal duren. Over de oorzaak is niets bekend.

Asbest vrijgekomen bij brand bedrijf Kampen
Asbest vrijgekomen bij brand bedrijf Kampen (Foto: ANP)

6 aanhoudingen na vecht- en steekpartij

Een vechtpartij in Dordrecht is zaterdagavond geëindigd in een steekpartij. Een 22-jarige man raakte hierbij gewond en is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. Het incident gebeurde in de Bosboom Toussaintstraat net voor 19.00 uur. De politie heeft kort na de steekpartij zes verdachten aangehouden waaronder de verdachte die gestoken heeft.

Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is, daarom is de politie in de straat begonnen met een groot onderzoek. Duidelijk is in ieder geval dat er een vechtpartij was tussen een tiental personen op straat. Hierbij werd het slachtoffer gestoken. De aanleiding van het incident is niet beknd.

6 aanhoudingen na vecht- en steekpartij (Foto: stockfoto politie.nl)
6 aanhoudingen na vecht- en steekpartij (Foto: stockfoto politie.nl)

FOK! Wat een weer: erg warm, zuiden een bui

Goeiemoggel! 

Over het weer van gisteren hoef ik denk ik niets te zeggen, dat lijkt me vrij duidelijk. Ik dacht in eerste instantie om vandaag maar een vrije dag van het weerbericht te nemen. Ik ben echter van gedachten veranderd, want er gaat weer het één en ander gebeuren.

Vanochtend heeft het zuiden nog steeds te maken met enkele buien of restanten daarvan. In de rest van het land is het gewoon zonnig. In de loop van de dag begint de lucht onstabieler te worden. Er gaan stapelwolken ontstaan en in het zuiden van het land worden die groot genoeg om tot onweersbuien uit te groeien. Dit kunnen opnieuw fikse buien zijn met kans op hagel en heel veel regen. De vraag is vooral tot hoe ver noordelijk de buien komen. Er zijn modellen die het in de avond ook in het midden laten onweren. Voorlopig hou ik het overdag tot de grote rivieren, en 's avonds mogelijk iets noordelijker. In het noorden blijft het wel droog en helder. 

Warm wordt het wel, namelijk 23 tot 28 graden. Er staat een zwakke wind uit het oosten en mogelijk lokt die de zeewind uit, waardoor het aan de kust een paar graden afkoelt.

Hoe we verder gaan? Vanavond ben ik er weer!  

Fijne dag.

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

DJMOAms (Foto: DJMO)
Collega DJMO was vandaag in Amsterdam bij een heldere hemel. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Letschert kan terug naar Eredivisie

Timo Letschert staat in de belangstelling van AZ. De Nederlander speelt sinds de zomer van 2016 voor Sassuolo.

Het avontuur in Italië werd voor Letschert een flinke teleurstelling, want in zijn eerste seizoen kreeg hij amper speeltijd wegens een slepende schouderblessure. Eenmaal fit sloeg het noodlot begin oktober weer toe. Letschert scheurde een kruisband en kwam afgelopen seizoen slechts zeven keer in actie.

Welke toekomstplannen Sassuolo met hem heeft, is niet duidelijk. Volgens FOX Sports wil AZ hem de kans bieden om weer in de Eredivisie aan de slag te gaan. De Italianen namen de 25-jarige verdediger bijna twee jaar geleden voor 3,5 miljoen euro over van FC Utrecht. Eerder speelde hij voor Roda JC en FC Groningen.

Letschert liet onlangs aan de NOS weten dat Sassuolo vertrouwen in hem heeft. "Het plan van de club met mij is nog altijd heel positief. Mijn contract loopt nog twee jaar door en ik voel veel vertrouwen. Alles valt of staat met hoe ik terugkom. Als ik een voorbereiding draai zonder problemen, dan kan ik dertig duels spelen. Maar als mijn lichaam protesteert, is het een ander verhaal."

IsraŽl bestookt Hamas-doelen in Gazastrook

De Israëlische luchtmacht heeft in de Gazastrook opnieuw stellingen van de Hamas-beweging bestookt. De berichten van de Palestijnse autoriteiten worden door het Israelische leger bevestigd. Vooralsnog zijn er geen meldingen van gewonden en doden, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

De raketten werden afgevuurd op een oefenfaciliteit in de buurt van Rafah en een doelwit ten westen van Khan Younis. Het leger laat weten dat de aanval volgde op een eerder incident zaterdag, waarbij vier Palestijnen de grens met Israël tijdelijk waren overgestoken en een brandbom hadden gegooid.

Sinds 30 maart zijn de spanningen in het grensgebied flink opgelopen. Die dag begonnen Palestijnse betogers met grote protesten bij het grenshek, waar Israël hard tegen optreedt. Meer dan 120 Palestijnen zijn bij de protesten om het leven gekomen.

Israël bestookt Hamas-doelen in Gazastrook
Israël bestookt Hamas-doelen in Gazastrook (Foto: ANP)

Kim Jong-un wil top met Trump door laten gaan

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is vastberaden om de ontmoeting met Amerikaanse president Donald Trump alsnog door te laten gaan op 12 juni. Dat heeft hij duidelijk gemaakt aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, met wie hij zaterdag een onverwachte ontmoeting had, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Een woordvoerder van Moon bevestigt dat beide Koreaanse leiders hebben gesproken over de mogelijk ontmoeting tussen Kim en Trump. De twee leiders hebben ideeën uitgewisseld over hoe ze van de top een succes kunnen maken.

Het was de tweede ontmoeting tussen Kim en Moon in twee maanden. Ze spraken elkaar noordelijk van Panmunjom, een dorp in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Het kantoor van Moon gaf een foto vrij van een omhelzing van de leiders van de twee Korea's. Volgens het kantoor van Moon is gesproken over het uitwerken van de vredesafspraken waarover de leiders het twee maanden geleden eens werden.

Moon werd vergezeld door het hoofd van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst Suh-hoon. Kim was in het gezelschap van Kim Yong-chol, die belast is met relaties tussen de twee Korea's. De twee landen spraken af om op 1 juni opnieuw op 'hoog niveau' het gesprek aan te gaan en dat de leiders elkaar in de toekomst regelmatig zullen ontmoeten.

Eerder zaterdag twitterde Trump over "zeer productieve gesprekken"met Noord-Korea over het toch door laten gaan van de ontmoeting met Kim.

Kim Jong-un wil top met Trump door laten gaan
Kim Jong-un wil top met Trump door laten gaan (Foto: ANP)

Fuoco wint tweede F2-race Monaco, De Vries negende

Antonio Fuoco heeft zaterdag de sprintrace in de Formule 2 gewonnen in de straten van Monaco. De Italiaan, die vrijdag nog een stevige beuk uitdeelde en de race van landgenoot Luca Ghiotto beëindigde, vertrok van poleposition en reed tot en met de laatste ronde op kop.

Nyck de Vries moest door zijn problemen op vrijdag in het achterveld starten en kwam tot overmaat van ramp niet van zijn plaats. Hij kwam uiteindelijk wel op gang en eindigde nog als negende, mede doordat de nodige coureurs voor hem wegvielen: zo reed teamgenoot Sean Gelael na een paar ronden hard de vangrails in.

Fuoco hield Lando Norris van zich af bij de herstart na de door Gelael veroorzaakte safety car, hoewel Alexander Albon en Roy Nissany de safety car kort voor het einde de baan weer op lieten komen. De race ging weer even op groen, maar Nirei Fukuzumi en Santino Ferrucci gingen de fout in: safety car. Dit keer bleef dat zo tot de finish, waar Fuoco zegevierde, voor Norris en Louis Deletraz.

Baker en Lyles sprinten naar toptijden in Eugene

Sprinter Ronnie Baker heeft tijdens de Diamond League in Eugene grote indruk gemaakt op de 100 meter. De 24-jarige Amerikaan snelde tijdens de Prefontaine Classic naar een tijd van 9,78 seconden, maar had helaas wel teveel wind in de rug om het te laten tellen als persoonlijk record.

Baker kende een keurige start en bleef startkanon Christian Coleman verrassend goed bij, maar vooral in het tweede deel sloeg Baker zijn slag. Coleman kon het niet meer bijbenen en Baker snelde na 9,78 seconden over de finish. Een wereldtijd, maar het zal niet de boeken in gaan: met 2,4 meter per seconde was de rugwind iets te sterk. Coleman (9,84), Reece Prescod (9,88), Su Bingtian (9,90) en Isiah Young (9,94) waren eveneens zeer rap.

Baker was niet de enige rappe sprinter: zijn landgenoot Noah Lyles zegevierde op de 200 meter in een supertijd van 19,69 seconden. Met precies twee meter per seconde rugwind gaat Lyles wél de boeken in en wel als gedeeld tiende op de eeuwige wereldranglijst.

Op de 110 meter horden bij de mannen ging de winst naar Omar McLeod. De Jamaicaan vocht een fraai duel uit met de Rus Sergey Shubenkov en zegevierde in een rappe tijd van 13,01 seconden, wel weer geholpen door de rugwind. Genzebe Dibaba won de 5000 meter bij de dames. De Ethiopische duelleerde lange tijd met haar pas 20-jarige landgenote Letensebet Gidey en kwam na 14:26,89 minuten over de finish. Maureen Koster haalde de finish niet.

Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's was snel op de 400 meter: met 49,52 meter was ze veruit de beste en versloeg ze de Amerikaanse Phyllis Francis met meer dan een seconde (50,81). De Keniaan Timothy Cheruiyot was na een indrukwekkende race in 3:49,87 de beste op de Bowerman Mile, het traditionele afsluitende onderdeel van de avond in Eugene.

Hans Klok verhuist naar Las Vegas

Hij stond er al met zijn eigen show met Pamela Anderson, maar binnenkort zal hij er dagelijks wakker worden. Hans Klok verhuist naar Las Vegas.

Klok toerde de afgelopen maanden door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, voerde tussendoor actie voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen en staat vanaf 15 augustus een aantal weken in Carré. Daarna volgen nog wat shows in Nederland en Engeland, voordat de definitieve oversteek wordt gemaakt.

"Ik vind gewoon dat ik dit doen moet. Las Vegas, dat is het helemaal voor mij. En dan is het ook een kwestie van nu of nooit. Ik blijf Joop van den Ende dankbaar voor de kans die hij me daar gegeven heeft en het geweldige idee om Pamela en mij aan elkaar te koppelen. Zij en ik zullen altijd bij elkaar in de buurt blijven. Volgende week treden we weer samen op in de Sporting Club in Monaco. Maar ik wil nu zelf naar Las Vegas, me daar echt gaan vestigen en vanuit daar mijn werk doen. Carrière maken in Amerika kan alleen maar als je er wóónt, en dat ga ik nu dus ook doen", zegt de illusionist in De Telegraaf.

Hans Klok verhuist naar Las Vegas
Hans Klok verhuist naar Las Vegas (Foto: BuzzE)

Tienduizenden betogen in Parijs tegen Macron

Tienduizenden Fransen zijn zaterdag in Parijs de straat opgegaan om te betogen tegen het beleid van president Emmanuel Macron. De initiatiefnemers van de actie zeiden dat tussen de 30.000 en 40.000 mensen de straat opgingen in de hoofdstad.

Volgens een telling van een groep Franse media, onder wie de zender BFMTV, betoogden in Parijs 31.700 mensen. De politie hield het op 21.000 actievoerders. BMFTV meldde dat zeker zeven agenten gewond raakten door voorwerpen die betogers naar hen gooiden. De politie pakte 35 mensen op voor onder meer het verstoren van de orde. Ook buiten Parijs gingen mensen de straat op.

De protestactie was georganiseerd door circa zestig organisaties, waaronder een aantal vakbonden en de uiterst linkse partij La France Insoumise (het onbuigzame Frankrijk).

Tegenstanders van Macron verwijten de president dat hij vooral de belangen van welgestelde landgenoten en het bedrijfsleven behartigt.

Tienduizenden betogen in Parijs tegen Macron
Tienduizenden betogen in Parijs tegen Macron (Foto: ANP)

Katy Perry zet Ziggo Dome in vuur en vlam

Katy Perry is neergestreken in Amsterdam. De Amerikaanse zangeres gaf zaterdag de eerste van twee concerten in de Ziggo Dome. Katy bracht een show met veel spektakel.

Fans waren na afloop van het concert op social media lyrisch over de show. Voor haar 'KatyCats' had Perry een energieke show met veel dans en spectaculaire lichteffecten in petto.

Voordat Katy naar Amsterdam kwam, maakte ze zaterdagmiddag een korte stop in Londen. Daar zocht ze haar vriend Orlando Bloom op, hij staat op West End in het toneelstuk Killer Joe.

Zondag gaat Katy in herhaling in de Ziggo Dome. De concerten maken deel uit van haar Witness: The Tour, haar vierde wereldtournee.

Katy Perry zet Ziggo Dome in vuur en vlam
Katy Perry zet Ziggo Dome in vuur en vlam (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
CD: Possessed - Revelations Of Oblivion
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
©FOK.nl e.a.