Baker en Lyles sprinten naar toptijden in Eugene

Sprinter Ronnie Baker heeft tijdens de Diamond League in Eugene grote indruk gemaakt op de 100 meter. De 24-jarige Amerikaan snelde tijdens de Prefontaine Classic naar een tijd van 9,78 seconden, maar had helaas wel teveel wind in de rug om het te laten tellen als persoonlijk record.

Baker kende een keurige start en bleef startkanon Christian Coleman verrassend goed bij, maar vooral in het tweede deel sloeg Baker zijn slag. Coleman kon het niet meer bijbenen en Baker snelde na 9,78 seconden over de finish. Een wereldtijd, maar het zal niet de boeken in gaan: met 2,4 meter per seconde was de rugwind iets te sterk. Coleman (9,84), Reece Prescod (9,88), Su Bingtian (9,90) en Isiah Young (9,94) waren eveneens zeer rap.

Baker was niet de enige rappe sprinter: zijn landgenoot Noah Lyles zegevierde op de 200 meter in een supertijd van 19,69 seconden. Met precies twee meter per seconde rugwind gaat Lyles wél de boeken in en wel als gedeeld tiende op de eeuwige wereldranglijst.

Op de 110 meter horden bij de mannen ging de winst naar Omar McLeod. De Jamaicaan vocht een fraai duel uit met de Rus Sergey Shubenkov en zegevierde in een rappe tijd van 13,01 seconden, wel weer geholpen door de rugwind. Genzebe Dibaba won de 5000 meter bij de dames. De Ethiopische duelleerde lange tijd met haar pas 20-jarige landgenote Letensebet Gidey en kwam na 14:26,89 minuten over de finish. Maureen Koster haalde de finish niet.

Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's was snel op de 400 meter: met 49,52 meter was ze veruit de beste en versloeg ze de Amerikaanse Phyllis Francis met meer dan een seconde (50,81). De Keniaan Timothy Cheruiyot was na een indrukwekkende race in 3:49,87 de beste op de Bowerman Mile, het traditionele afsluitende onderdeel van de avond in Eugene.