Veteraan Power wint Indy 500 na bijna-stunts

Will Power heeft zondag de 102e editie van de Indianapolis 500 gewonnen. De 37-jarige Australiër van Team Penske, enkele weken eerder op het infield van de Indianapolis Motor Speedway ook al de beste tijdens de IndyCar Grand Prix, won na tien mislukte pogingen eindelijk op de beroemde oval.

Polesitter Ed Carpenter domineerde het eerste deel van de race. Hij lag constant op kop en kreeg eigenlijk alleen wat concurrentie van de sterk rijdende Tony Kanaan, die na 75 ronden voor het eerst een vol rondje op kop reed. Op dat moment was de race al een paar keer geneutraliseerd: eerst ging het fout toen Takuma Sato - de winnaar van vorig jaar - achterop de langzaam rijdende James Davison reed, waardoor beiden klaar waren.

De eerste crash van de dag (Bron: YouTube)

Korte tijd na de herstart hing Ed Jones zijn auto achterstevoren de muur in en vervolgens duurde het niet lang voor Danica Patrick de muur in ging. De enige dame in het veld kwalificeerde zich indrukwekkend als zevende, maar na haar crash was haar race en daarmee ook haar toch prima carrière voorbij.

In de tweede helft van de honderd ronden durende race nam Power het heft langzaam maar zeker in handen. Op zo'n driekwart van de race ging het fout voor Sebastien Bourdais: de Fransman ramde zijn auto de muur in en kon inpakken. Na de herstart werd met ruim vijftig ronden te rijden gelijk volle bak geracet, waarbij Alexander Rossi buitenom een heerlijke actie plaatste. 

Einde carrière voor Danica Patrick (Bron: YouTube)

Al snel ging het echter weer fout: drievoudig kampioen Helio Castroneves raakte de controle kwijt en spinde hard tegen de muur. Het verhaal werd na de herstart weer herhaald, want het ging weer heel snel fout. Dit keer gleed Sage Karam de achterkant de muur in, waardoor zijn band van de auto vloog. Oriol Servia ontweek Karam maar net en het was dan ook alleen Karam zelf die kon gaan douchen.

Vanaf een ronde of dertig voor de finish maakten de toppers hun in principe laatste pitstops, waardoor de race naar de finish echt kon beginnen. Power behield de leiding, voor Carpenter en Rossi. Elf ronden voor het einde ging de volgende Braziliaanse veteraan, Tony Kanaan, de muur in. De zeer verrassende leider Servia kon zo ineens dromen van een enorme stunt en ging gelijk volop aan het brandstof besparen.

Met zeven ronden te gaan werd het veld weer op gang gevlagd, met Servia op kop. Dat hield hij niet lang vol: Stefan Wilson en Jack Harvey reden er gelijk voorbij. De twee moesten echter al snel naar binnen, de brandstof was op, en Power nam dan toch de leiding weer over. Dit keer was het gedaan: Power reed overtuigend naar zijn eerste Indy 500-zege, voor Carpenter, Dixon en Rossi.

Ook voor Castroneves ging het fout (Bron: YouTube)


Will Power viert feest na zijn zege. (PRO SHOTS/Action Images)
Will Power viert feest na zijn zege. (PRO SHOTS/Action Images)