'Dekselse' Dirk Kuijt krijgt twee onderscheidingen van gemeente Rotterdam

Dirk Kuijt nam zondagmiddag officieel afscheid van het tijdens zijn eigen 'testimonial'.  Reden voor de gemeente Rotterdam om Dekselse Dirk nogmaals in het zonnetje te zetten. Op zijn officiële afscheid in de Kuip kreeg Kuijt de Faas Wilkes Sportprijs en de Wolfert van Borselenpenning uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Na de erewedstrijd kreeg Kuijt van burgemeester Ahmed Aboutaleb de Faas Wilkes Sportprijs als oeuvreprijs, vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse voetbalsport en voor Feyenoord en Rotterdam in het bijzonder. Deze prijs voor sportmensen bestaat uit een passe-partout met een zeefdruk van Faas Wilkes (1923-2006), een van de beroemdste voetballers uit Rotterdam.

Burgemeester Aboutaleb roemde Dirk Kuijt niet alleen als sportkampioen, maar ook als rolmodel en sociaal betrokken mens. Al sinds 2005 helpt de Dirk Kuyt Foundation kinderen en volwassenen met een fysieke of geestelijke beperking te sporten, via allerlei evenementen. Zo houdt de stichting op 16 juni de tweede “Kampioenendag” bij Quick Boys in Katwijk, waar Kuijt zijn voetbalcarrière begon.

Vanwege zijn maatschappelijke inzet mocht Dirk Kuijt ook de Wolfert van Borselenpenning in ontvangst nemen. Met deze zilveren penning en bijbehorende draagspeld eert Rotterdam mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor de gemeenschap. De voorzijde toont het ridderzegel van de edelman die Rotterdam in 1299 de eerste stadsrechten verleende. De achterzijde bevat de uitreikingsdatum en een persoonlijke inscriptie. Op de penning van Dirk Kuijt staat een uitspraak van hemzelf: “Mooi om de wereld te laten zien wat mogelijk is”.