Hitte-waarschuwing voor Heiligdomsvaart

Bezoekers van de Heiligdomsvaart in Maastricht kunnen zondag overweldigd worden doorde hitte. De organisatie waarschuwt mensen om zich op die hoge zomerse temperaturen goed voor te bereiden. Zondagmiddag worden vele duizenden bezoekers verwacht.

De organisatie roept bezoekers op zelf water mee te nemen en te zorgen voor goede bescherming. Deelnemers aan de ommegang krijgen water uitgereikt door de organisatie. Mensen die op de eretribune op het Vrijthof zitten krijgen ook flesjes water.

Vlak voor het begin van de Heiligdomsvaart werd Maastricht getroffen door onweer en regenval. Aanvankelijk leek het onweer aan Maastricht voorbij te trekken, maar rond 13.00 uur trokken ook boven Maastricht onweerswolken samen. Weeronline verwacht na het begin van de ommegang om 14.00 uur echter droog weer.

Noodweer

Niet ver van Maastricht, op de A76 bij Meerssen, moeten automobilisten noodgedwongen stoppen op de vluchtstrook vanwege een noodweer, maakte de politie bekend.

Eens in de zeven jaar vormt het centrum van Maastricht het decor voor de traditionele Heiligdomsvaart, een traditie die terug gaat tot 1391. Zondagmiddag vindt de eerste van twee ommegangen plaats. Daarin worden relieken (botjes en dergelijke) van heiligen aan het volk getoond. Hoogtepunt is het tonen van de zogenoemde noodkist waarin de overblijfselen van de heilige Servaas worden bewaard.

Hitte-waarschuwing voor Heiligdomsvaart
Hitte-waarschuwing voor Heiligdomsvaart (Foto: ANP)