Eindzege voor Froome in Giro, Bennett wint slotrit

Chris Froome heeft na de Tour en de Vuelta nu ook de Giro gewonnen. In de vlakke slotrit door Rome werd de wedstrijd na drie van de tien rondes werd geneutraliseerd vanwege het gevaarlijke parcours. Sam Bennett won de massasprint voor Elia Viviani.

In de eerste ronden werd er heel rustig gereden en het parcours verkend. Al snel bleek het rondje te gevaarlijk en werd er besloten om op zeven ronden van het einde werden de tijden opgenomen, waarna de koers geneutraliseerd werd. De renners die voor ritwinst wilden strijden, kregen vrij baan in de laatste zeven renners.

Een kopgroep van achttien renners met onder meer Bert-Jan Lindeman kreeg snel daarna een voorsprong van vijftig seconden. Het peloton onder leiding van Quick-Step Floors hield alles onder controle. De klassementsrenners namen in de slotfase geen risico en lieten zich afzakken.

Chris Juul-Jensen en Viacheslav Kuznetsov waren de laatste renners van de kopgroep die werden teruggepakt op vijftien kilometer van de streep. Daarna was er nog een kopgroep van vijf, met daarbij opvallend Danny van Poppel. Het vijftal werd op vier kilometer van de streep weer gegrepen, waardoor de kansen voor Van Poppel weg waren om een ritzege te boeken in deze Giro.

Quick-Step Floors deed uitstekend werk voor Viviani, maar de Italiaan kon het niet afmaken voor zijn ploeg en bleef hij op vijf ritzeges steken. Sam Bennett was te sterk voor Viviani en boekte zijn derde ritzege.

Aan het eindklassement werd dus niets meer veranderd: Chris Froome grijpt de eindoverwinning. Titelverdediger Tom Dumoulin eindigt als tweede, voor Miguel Ángel Lopez, die ook de jongerentrui pakte. Viviani won wel de puntentrui en het bergklassement was voor Froome.