FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 april 2018

Zweedse curlers wereldkampioen

In het Amerikaanse Las Vegas is het wereldkampioenschap curling bij de mannen afgesloten. In de finale ging de winst naar het team van de Zweed Niklas Edin, in 2013 en 2015 ook al goed voor de wereldtitel en in februari nog de winnaars van olympisch zilver.

Edin en zijn mannen namen het in de finale op tegen de Canadees Brad Gushue, de olympisch kampioen van 2006 en de regerend wereldkampioen. In de finale namen de Zweden echter al snel een voorsprong en daar konden Gushue en co nauwelijks meer iets tegen doen, waardoor ze na acht ends de handdoek wierpen: 7-3.

Het brons was voor het Schotland van de jonge skip Bruce Mouat. Zijn team was met 11-4 een maat te groot voor de Zuid-Koreanen onder leiding van Kim Chang-min.

Porsche 919 sneller dan Formule 1-auto op Spa

Wie dacht dat de huidige Formule 1-auto's de snelste circuitauto's ooit zijn heeft buiten Porsche gerekend. De Duitse autobouwer heeft ter afscheid van de LMP1-klasse haar auto flink doorontwikkeld en enkele rondes op Spa-Francorchamps laten rijden. Niet zonder succes, want Neel Jani was met de 919 Evo met een tijd van 1.41,770 sneller dan de poleronde van F1-coureur Lewis Hamilton vorig jaar (1.42,553).

Porsche heeft haar 919 zo stevig onder handen genomen dat de Duitsers maar liefst twaalf seconden sneller zijn dan hun poleronde in de World Endurance Cup vorig jaar. Naar verluidt zou de bolide nog sneller kunnen. Uit het 2,0 liter V4-blok wordt in plaats van 500 nu 720 pk geperst. Dit komt doordat alle restricties eraf zijn gehaald. Daarnaast is het vermogen van de hybride systemen opgeschroefd van 400 naar 440 pk en is de aerodynamica van de auto sterk verbeterd. De verbetering in de neerwaartse druk bedraagt ongeveer 53 procent en is vooral onderhuids te vinden. Onder meer de diffusor is flink verbeterd. De luchtweerstand werd ongeveer 66 procent gunstiger.

Al die aanpassingen resulteerden erin dat coureur Neel Jani een topsnelheid van 359 kilometer per uur bereikte en op Spa-Francorchamps met een gemiddelde snelheid van 245,61 kilometer per uur. Dat kwam neer op een rondetijd van 1.41,770. De verwachting is dat dit record later dit jaar weer verbroken zal worden door de Formule 1-coureurs.

Porsche is van plan de nieuwe 919 Evo nog vaker aan het publiek te tonen. De Duiters rijden op de Nordschleife een demonstratierit voorafgaand aan de 24 uur van de Nürburgring. In juni is de auto bij het Festival of Speed in Goodwood, terwijl in september demonstraties op Brands Hatch en Laguna Seca op het programma staan.


Neel Jani boendert met de Porsche 919 Evo op Spa (Bron: YouTube)

NHL: Jacht op Stanley Cup kan beginnen

Het reguliere seizoen in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zit erop. Zondagavond stond nog één wedstrijd op het programma: de geplaatste Boston Bruins ontvingen de uitgeschakelde Florida Panthers in de TD Garden.

De 20-jarige Fin Henrik Borgström bracht de Panthers al na een ruime minuut op 0-1, waarna David Backes de gelijkmaker verzorgde. Goals van Frank Vatrano en Maxim Mamin zorgden voor 1-3, David Pastrnak bracht de Bruins weer in de wedstrijd. Yevgeni Dadonov schoot in de slotfase de 2-4 binnen en zorgde ervoor dat de Panthers het seizoen in elk geval winnend af konden sluiten.

Woensdagavond gaan de play-offs van start met zestien teams die jagen op de felbegeerde Stanley Cup. Alle vier ronden worden gespeeld in series van maximaal zeven wedstrijden. Het heeft er alle schijn van dat FOX Sports in Nederland elke avond/nacht minstens één wedstrijd live uit zal zenden en uiteraard kun je voor meer informatie ook in het NHL-topic op het FOK!forum terecht.

Bruins - Panthers (Bron: YouTube)

Opnieuw aanhoudingen in Dordrecht na homo-mishandeling

In het onderzoek naar de bedreiging en mishandeling in Dordrecht op 31 maart en 1 april zijn vier nieuwe aanhoudingen verricht. Al eerder werden een 14- en 16-jarige jongen opgepakt. Afgelopen weekend volgde de aanhouding van een 21-jarige Dordtenaar. Vandaag werden nog eens drie Dordtenaren aangehouden, in de leeftijd van 18 tot 20 jaar.

Het team dat het onderzoek naar de mishandelingen leidt, sluit meer aanhoudingen niet uit. De slachtoffers hadden allebei een afspraak gemaakt via een datingapp en werden afzonderlijk van elkaar door een grote groep belaagd. Een man werd in elkaar geslagen op de Smitsweg. De andere man werd de nacht erna achterna gezeten en bijna mishandeld op de Schenkeldijk.

Opnieuw aanhoudingen in Dordrecht na homo-mishandeling (Foto: stockfoto politie)
Opnieuw aanhoudingen in Dordrecht na homo-mishandeling (Foto: stockfoto politie)

Basaksehir pakt koppositie terug na late uitglijder Galatasaray

Galatasaray heeft de koppositie in de Turkse Süper Lig weer uit handen gegeven. In de 28e van 34 speelronden ging Gala maandagavond onderuit op bezoek bij Genclerbirligi.

Lang werd er niet gescoord in de wedstrijd waar Ryan Donk een kwartier voor tijd inviel bij de bezoekers. Dat veranderde diep in blessuretijd: oud-Feyenoorder Elvis Manu bediende Alper Uludag, die de winnende 1-0 maakte.

Basaksehir won vrijdag dankzij een goal van Eljero Elia al in eigen huis van Malatyaspor. De ploeg komt zo op 59 punten en wipt over Galatasaray, dat op 57 blijft steken. Besiktas en Fenerbahce doen ook nog volop mee in de spannende titelstrijd: 

Besiktas, met Ryan Babel en Jeremain Lens in de basis, won onder meer door een goal van Babel met 5-1 van Göztepe en staat op 56 punten. Fenerbahce won met 2-0 van Osmanlispor en staat op 54 punten.

WikiLeaks looft 100.000 dollar uit voor bewijs gifgasaanval Syrië

WikiLeaks heeft een beloning uitgeloofd van maar liefst honderdduizend dollar voor een bewijs wie er achter de vermeende chemische aanval in Douma (Syrië) zit. Dat heeft de organistatie zojuist bekendgemaakt op Twitter. 

Documenten kunnen worden geupload via deze link. 

Doelpuntrijke winst Jong Ajax, N.E.C. pakt punten terug in promotiestrijd

Jong Ajax heeft maandagavond in de Jupiler League drie punten gepakt met een mooie overwinning op bezoek bij FC Den Bosch: 2-5.

Na iets meer dan een kwartier wist FC Den Bosch, de nummer dertien van de Jupiler League, de leiding te nemen via Jort van der Sande. Het antwoord van Jong Ajax kwam echter heel snel. Dennis Johnsen kopte de gelijkmaker binnen en halverwege de eerste helft stonden de gasten al op voorsprong dankzij een prima goal van Mateo Cassierra.

Jong Ajax leek vervolgens met die voorsprong de rust te halen, maar de tweede goal van Van der Sande gooide roet in het eten. In de tweede helft pakten de Amsterdammers de draad snel weer op; debutant Jurgen Ekkelenkamp scoorde na twee minuten en een minuut of tien later mocht Ajax een strafschop nemen na een overtreding van Van der Sande op Ekkelenkamp. Cassierra scoorde van elf meter.

In de slotfase bepaalde Kaj Sierhuis de eindstand op 2-5 uit een voorzet van Dani de Wit. Jong Ajax profiteert daarmee van het puntenverlies van Fortuna Sittard. De koploper van de Jupiler League speelde met 1-1 gelijk tegen RKC Waalwijk. N.E.C. pakte net als Jong Ajax drie punten (2-1 tegen FC Oss) en beide teams hebben nu twee punten minder dan Fortuna, dat wel een wedstrijd meer heeft gespeeld.

Uitslagen Jupiler League maandag
Cambuur Leeuwarden - Jong AZ 3-2
FC Den Bosch - Jong Ajax 2-5
FC Eindhoven - Helmond Sport 3-2
FC Emmen - Telstar 2-3
De Graafschap - Almere City 4-2
Jong FC Utrecht - FC Volendam 2-1
MVV Maastricht - FC Dordrecht 1-0
N.E.C. Nijmegen - FC Oss 2-1
RKC Waalwijk - Fortuna Sittard 1-1

Jong Ajax-speler Dennis Johnson en FC Den Bosch-speler Jeremy Fernandes in duel (Pro Shots / Joep Leenen)
Jong Ajax-speler Dennis Johnson en FC Den Bosch-speler Jeremy Fernandes in duel (Pro Shots / Joep Leenen)

Leverkusen klopt Leipzig in strijd om Champions League-ticket

Bayer Leverkusen heeft in de Bundesliga een belangrijke zege gepakt in de strijd om de top-4. De eerste vier clubs krijgen toegang tot de Champions League volgend seizoen en Leverkusen knokt met onder meer RB Leipzig.

In Leipzig kwam de thuisploeg dankzij Marcel Sabitzer wel op voorsprong, maar vervolgens nam Leverkusen het heft in handen: Kai Havertz, Julian Brandt, Panagiotis Retsos en Kevin Volland schoten de bezoekers naar een 1-4 zege.

Leverkusen komt zo op de vierde plek te staan, twee punten boven zowel Leipzig als Eintracht Frankfurt.

Politie rolt drugspostorderbedrijf op

Met de aanhouding van twee verdachten in Amsterdam, hebben politie en justitie een einde gemaakt aan hun online drugshandel via darknet. Gebleken is dat zij meerdere webshops runden waar allerhande harddrugs werden verkocht.

Via de webshops werden duizenden postpakketten met drugs als lsd, xtc en mdma over de hele wereld verzonden.  Om te voorkomen dat een poststuk onderschept kon worden, werd het onder meer luchtdicht verpakt in bolletjes verpakking.

Na de aanhoudingen doorzocht de politie maandag vier woningen in Amsterdam. Bij de doorzoekingen werden onbekende hoeveelheden verdovende middelen, geldbedragen, waardevolle goederen en een vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen. De mannen van 24 en 25 jaar zitten vast voor verhoor.

De drugs werden zowel binnen Nederland als naar het buitenland verstuurd. De verdachten zullen donderdag voor de rechter-commissaris worden geleid. 

Politie rolt drugspostorderbedrijf op (foto: politie.nl)
Politie rolt drugspostorderbedrijf op (foto: politie.nl)

17-jarige overleden na ruzie in kroeg

Een 17-jarig slachtoffer van een schietincident in een horecagelegenheid aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag is vandaag overleden in het ziekenhuis. Een rechercheteam onderzoekt de zaak. In de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 april raakte de 17-jarige Hagenaar gewond toen hij in een horecagelegenheid ruzie kreeg en daarbij beschoten werd. Hij werd zo snel mogelijk vervoerd naar het ziekenhuis en daar behandeld.

Een rechercheteam onderzoekt de zaak en is dringend op zoek naar getuigen. De recherche verzoekt iedereen die meer informatie heeft over het schietincident en/of de ruzie die daar aan vooraf ging, contact op te nemen via 0900-8844 of het online tipformulier in te vullen. Anoniem informatie doorgeven kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

17-jarige overleden na ruzie in kroeg (Foto: stockfoto politie)
17-jarige overleden na ruzie in kroeg (Foto: stockfoto politie)

Lindsey Buckingham verlaat Fleetwood Mac wederom

Lindsey Buckingham stapt uit Fleetwood Mac. Dat bevestigt Variety. De zanger-gitarist maakte deel uit van de legendarische band van 1975 tot en met 1987. Tien jaar later keerde hij terug bij de band.

Gitarist Billy Burnette twitterde vorige week al dat Lindsey 'eruit is'. Maar na een paar uur werd het bericht weer verwijderd. Burnette verving Buckingham van 1987 tot en met 1995. In dezelfde tweet zei Billy overigens dat hij dit keer in ieder geval niet de vervanger zal zijn.

Buckingham is niet een van de oprichters van Fleetwood Mac, dat sinds 1967 bestaat. Maar de gitarist speelde wel een belangrijke rol binnen de band. Zo schreef hij de hits Go Your Own Way, The Chain en You Make Loving Fun.

Lindsey Buckingham verlaat Fleetwood Mac
Lindsey Buckingham verlaat Fleetwood Mac (Foto: BuzzE)

Reisplanner NS nu ook in het Fries

Via It Hearrenfean naar Ljouwert, en daar overstappen op de stoptrein naar Frjentsjer en Harns. Dat kan sinds maandag. De NS heeft zijn reisplanner namelijk Fries geleerd. De stationsnamen in de app en op de site zijn vertaald, omdat Leeuwarden dit jaar culturele hoofdstad van Europa is. En dan kunnen reizigers dus via Heerenveen naar Leeuwarden, en van daaruit naar Franeker en Harlingen.

Reizigers kunnen de plaatsnamen in het Fries en in het Nederlands invullen. Het reisadvies dat ze daarna krijgen is sowieso in het Nederlands. Dat was volgens de NS iets moeilijker aan te passen. Het werkt overigens alleen bij plaatsen in Friesland zelf. Wie vanuit Friesland naar Grins wil, moet daar Groningen voor blijven invullen.

Reisplanner NS nu ook in het Fries
Reisplanner NS nu ook in het Fries (Foto: ANP)

Merkel en Poetin praten over inzet blauwhelmen

Bondskanselier Angela Merkel heeft met de Russische president Vladimir Poetin gesproken over de mogelijke inzet van blauwhelmen in Oost-Oekraïne. Beiden waren het er volgens de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert over eens dat het akkoord van Minsk voortvarend en volledig moet worden omgezet in daden om een eind te maken aan het conflict in het gebied.

Het Kremlin liet weten dat Merkel en Poetin hebben benadrukt dat er geen alternatief is voor het vredesplan van Minsk. Stationering van een VN-vredesmacht kan bijdragen aan de uitvoering. Daarover zal Merkel dinsdag overleg voeren met de Oekraïense staatschef Petro Porosjenko, die in Berlijn op bezoek komt. De denkbeelden van Kiev en Moskou verschillen nogal. Merkel en Poetin zijn beiden van mening dat de wapenstilstand hoe dan ook moet doorgaan, evenals de uitwisseling van gevangenen.

De ontwikkelingen in Syrië kwamen ook even aan de orde. Merkel veroordeelde het gebruik van gifgas in Douma ten zeerste.

Merkel en Poetin praten over inzet blauwhelmen
Merkel en Poetin praten over inzet blauwhelmen (Foto: ANP)

Vrouw aangehouden voor zware mishandeling

In de wijk Goes-Centrum in Goes is zondagavond 8 april rond 18.20 uur een 38-jarige vrouw uit Halsteren aangehouden voor zware mishandeling van haar partner.

De vrouw zou haar partner met een voorwerp hebben geslagen zo meldt de politie. De man is overgebracht naar een ziekenhuis. Enkele weken geleden zou de vrouw het slachtoffer ook al hebben gestoken. Hij deed aangifte. De verdachte is ingesloten en wordt vandaag gehoord over de mishandelingen.

Kluivert: "Dat zou wel een beetje vernederend zijn"

Justin Kluivert is er veel aan gelegen om komende zondag met Ajax koploper PSV te verslaan. Het verschil tussen beide ploegen is zeven punten.

Bij een zege van de Eindhovenaren kronen zij zich voor de 24ste keer in de historie van de club tot landskampioen van Nederland. "Dat zou wel een beetje vernederend zijn", vertelt Kluivert in gesprek met De Telegraaf. "We gaan alles doen om dat te voorkomen."

PSV leek zaterdavond tegen puntenverlies aan te lopen op bezoek bij AZ, maar maakte een 2-0 achterstand goed en won met 2-3. "Het was jammer. De scheidsrechter (Kevin Blom, red.) floot niet zijn beste wedstrijd, denk ik. Hopelijk leert hij van zijn fouten, want ik vind hem normaal wel een prima scheids eigenlijk. We moeten hem niet de schuld geven. PSV heeft het goed gedaan. Na de 2-0 voor AZ dacht ik: ‘nu is het wel klaar’. Maar helaas, toch niet."

Als PSV erin slaagt om kampioen te worden, dan is het geen 'mooie kampioen' in de ogen van de aanvaller van Ajax. "Nee, natuurlijk niet. Als de ploeg met het mooiste voetbal kampioen werd, zouden wij dat zijn. Als ze de titel pakken is het gewoon verdiend en feliciteer ik ze. Zo professioneel moet je zijn, zo is sport."

Politie vindt 'big money' in big shoppers

Boodschappentassen met ruim 100.000 euro en meer dan een kilo verdovende middelen. Dat namen agenten vrijdagavond in beslag in een woning aan de Meester Willemstraat in de Rotterdamse wijk het Oude Noorden na een melding van een alerte getuige. Een 20-jarige man is aangehouden.

De getuige belde rond half negen ’s avonds met de politie. Hij had gehoord van een ruzie tussen buurtbewoners in een naastgelegen woning. Eén van de mannen had mogelijk een vuurwapen. Reden voor agenten om hier direct op af te gaan. De agenten zagen drie mannen die voldeden aan het signalement.

Volgens de procedures die gelden voor verdachten met een vuurwapen, werden de verdachten met getrokken dienstwapen aangehouden, de zogenoemde benaderingstechniek vuurwapen gevaarlijke verdachte (BTGV). Al snel bleken de drie mannen niets met de ruzie mee te maken hebben en werden zij weer vrijgelaten.

Daarmee was de melding voor de agenten niet af. Om toch de ruziemakers en het mogelijke vuurwapen te vinden, bleven zij in de omgeving van de woning. Na een tijdje zagen zij bij deze woning een man. Agenten hielden, opnieuw met een BTGV, de man aan op verdenking van bedreiging en wapenbezit. Ook doorzochten ze gelijk de woning. Daar vonden agenten boodschappentassen met ruim 100.000 euro aan contanten. In de woning lag ook meer dan een kilo verdovende middelen. Een vuurwapen werd niet gevonden.

De forensische opsporing heeft het geld, verdovende middelen en andere sporen veiliggesteld. Het onderzoek wordt voortgezet. De 20-jarige verdachte zit nog vast.

Politie vindt 'big money' in big shoppers (Foto: Politie.nl)
Politie vindt 'big money' in big shoppers (Foto: Politie.nl)

Kane: "Ik geloof dat ik Salah nog kan achterhalen"

Harry Kane gelooft dat hij Mohamed Salah nog kan achterhalen als topscorer in de Premier League dit seizoen.

De aanvaller van Tottenham Hotspur leek zijn ploeg zaterdag aan de 2-1 zege op Stoke City te helpen, maar de Premier League kende het doelpunt aan Christian Eriksen toe. Kane bleef om die reden op 24 treffers staan, vijf achter Liverpool-aanvaller Salah. De Egyptenaar heeft nog vijf wedstrijden om aan zijn saldo te werken, waar Kane nog zes wedstrijden heeft.

"Ja, ik geloof nog steeds dat ik het kan", vertelt Kane in gesprek met Engelse media. "Wat er ook gebeurt, er zijn nog een aantal wedstrijden te spelen. Ik moet me focussen op mijn spel en ik kan niet controleren wat hij doet. Het is als een spits natuurlijk geweldig om de Gouden Schoen opnieuw te winnen en ik zal hard blijven werken van nu tot het einde van het seizoen."

"Ik zweer op het leven van mijn dochter dat ik de bal heb geraakt! Maar er is niets dat ik kan doen. Als ze het omdraaien, dan draaien ze het om. Als ze mijn woord aannemen, nemen ze mijn woord. Het is wat het is, maar het belangrijkste is dat we de wedstijden hebben gewonnen."

Man overleden na aanrijding door vrachtwagen

Bij een aanrijding op de Amstelveenseweg in Amsterdam is maandag 9 april een 57-jarige man om het leven gekomen. Het ongeluk vond om 12.00 uur plaats. De familie van het slachtoffer is inmiddels op de hoogte gebracht.

De hulpdiensten rukten massaal uit. Samen met het personeel van de traumaheli hebben ze nog getracht het leven van het slachtoffer te redden. Helaas zonder resultaat; de man is op straat aan zijn verwondingen overleden.

De chauffeur van de vrachtauto is zoals gebruikelijk als verdachte aangehouden. Er was geen sprake van alcohol- of drugsgebruik. Team Opsporing Ernstige Verkeersongevallen (TOEV) van de politie onderzoekt de exacte toedracht van het ongeval. De politie is nog op zoek naar getuigen van het ongeval. 

Slooppand Denemarken veroorzaakt schade bibliotheek

De geplande sloop van een grote silo in Denemarken is dramatisch misgegaan. Het ongeveer 53 meter hoge gevaarte viel na een explosie de verkeerde kant op. Niemand raakte gewond, maar een aangrenzende bibliotheek liep schade op.

Aan de sloop van het gebouw in de haven van Vordingborg ging een half jaar aan voorbereidingen vooraf. Uit onderzoek moet blijken wat er mis ging. Burgemeester Mikael Smed zei tegen persbureau Ritzau dat moet worden gecontroleerd of het beschadigde pand nog stevig genoeg is. Ook moeten stof en glas worden opgeruimd.


Opnieuw de boeken in voor de slopers (video: Youtube)

Poortvliet: "Toch heeft Ajax nog steeds een grote mond"

Jan Poortvliet hoopt dat PSV komend weekend een einde kan maken aan de bluf van Ajax, dat nog steeds in de landstitel zegt te geloven.

Met nog vier duels te gaan hebben de Brabanders zeven punten voorsprong op de Amsterdammers, die zondag op bezoek komen in Eindhoven. Ajax kwam vorige week goed weg in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (1-2). Ook afgelopen weekend overtuigde de nummer twee niet echt, met een 1-0 thuiszege op Heracles Almelo.

"Eerlijk gezegd vind ik Ajax gewoon matig spelen maar toch hebben ze nog de bluf om een grote mond te hebben", stelt Poortvliet in gesprek met PSV Inside. "Afstraffen aanstaande zondag en geen adempauze geven die gasten." De 62-jarige oud-international won in de jaren '70 met PSV de UEFA Cup en drie keer de landstitel.

Poortvliet heeft zaterdag genoten van AZ - PSV, toen de koploper een 2-0 achterstand in de slotfase omzette in een 2-3 zege. "Dit was genieten van de eerste tot de laatste minuut. PSV was scherp vanaf het begin. Ik zag twee goed spelende ploegen. AZ komt met 2-0 voor en PSV ging nog een tandje harder en het aanvallende wisselen werd beloond. Het was ijzersterk wat ze hebben afgedwongen en dit is wat PSV kan brengen."

Premier League darts: Van Gerwen treft Van Barneveld in Ahoy

De PDC heeft het speelschema voor de tweede helft van de Premier League Darts bekendgemaakt. Het meest opvallende affiche is het treffen tussen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld in Ahoy, Rotterdam. 

De Premier League is halverwege en afgelopen donderdag is afscheid genomen van Mensur Suljovic en Gerwyn Price als nummer negen en tien van deze competitie. De overige acht darters zullen in de overige zes speelronden opnieuw tegen elkaar spelen, waarna de beste vier spelers zich plaatsen voor de play-offs. 

Op woensdag 18 april en donderdag 19 april worden twee speelrondes in Ahoy Rotterdam gespeeld. Op de tweede dag spelen Van Gerwen en Van Barneveld tegen elkaar. Op woensdag komen Rob Cross en Gary Anderson tweemaal in actie, een dag later verschijnen Daryl Gurney en Simon Whitlock tweemaal op het podium. De woensdagavond kwam er bij omdat speelronde 5 begin maart moest worden afgelast vanwege de barre winterse omstandigheden. Ook deze avond was in een kwartier uitverkocht. 

Het tweede deel van de competitie begint aanstaande donderdag in Sheffield. Barney speelt op deze avond twee wedstrijden. Eerst tegen Gurney, later tegen Peter Wright. Van Gerwen speelt tegen Whitlock tijdens de tiende speelronde. Mighty Mike moet tweemaal in actie komen tijdens de dertiende speelronde. Gurney en Michael Smith zijn de tegenstanders van de tweevoudig wereldkampioen in Manchester.

2018 Premier League - Night 10 - April 12, The FlyDSA Arena, Sheffield
Raymond van Barneveld v Daryl Gurney
Gary Anderson v Peter Wright
Simon Whitlock v Michael van Gerwen
Michael Smith v Rob Cross
Raymond van Barneveld v Peter Wright

Night 11 - April 18, Rotterdam Ahoy
Michael Smith v Gary Anderson
Rob Cross v Daryl Gurney
Raymond van Barneveld v Simon Whitlock
Peter Wright v Michael van Gerwen
Rob Cross v Gary Anderson

Night 12 - April 19, Rotterdam Ahoy
Simon Whitlock v Michael Smith
Daryl Gurney v Gary Anderson
Rob Cross v Peter Wright
Michael van Gerwen v Raymond van Barneveld
Daryl Gurney v Simon Whitlock

Night 13 - April 26, The Manchester Arena
Peter Wright v Michael Smith
Daryl Gurney v Michael van Gerwen
Simon Whitlock v Gary Anderson
Raymond van Barneveld v Rob Cross
Michael Smith v Michael van Gerwen

Night 14 - May 3 - Arena Birmingham
Peter Wright v Simon Whitlock
Daryl Gurney v Michael Smith
Rob Cross v Michael van Gerwen
Gary Anderson v Raymond van Barneveld

Night 15 - May 10, The BHGE Arena, Aberdeen
Michael Smith v Raymond van Barneveld
Peter Wright v Daryl Gurney
Michael van Gerwen v Gary Anderson
Simon Whitlock v Rob Cross

Play-Offs - May 17, The O2, London
Halve finales
Finale

Stand halverwege

Positie Naam Gespeeld Winst Gelijk Verlies Legs voor Legs tegen Punten
1. Michael van Gerwen 9 8 0 1 61 29 16
2. Michael Smith 9 7 0 2 56 31 14
3. Rob Cross 9 6 0 3 50 41 12
4. Simon Whitlock 9 4 2 3 51 46 10
5. Gary Anderson 9 3 3 3 52 51 9
6. Daryl Gurney 9 2 5 2 50 52 9
7. Raymond van Barneveld 9 3 2 4 42 51 8
8. Peter Wright 9 1 4 4 38 57 6

Zuckerberg trekt weer boetekleed aan

Facebookbaas Mark Zuckerberg trekt wederom het boetekleed aan voor de fouten die het techbedrijf heeft gemaakt. In zijn verklaring, voorafgaand aan zijn getuigenis in het Amerikaanse Congres, benadrukte hij nog maar eens dat hij verantwoordelijk is voor alles wat is gebeurd.

Zuckerberg erkent dat het bedrijf te weinig heeft gedaan om zijn platforms te beschermen. Daarbij noemde hij zaken als nepnieuws, beïnvloeding door buitenlandse partijen in de Amerikaanse verkiezingsstrijd, haatzaaien, het beleid rond het ontwikkelingen van software en de privacy van data.

"Het was mijn fout, en daar bied ik mijn verontschuldigingen voor aan", aldus Zuckerberg. "Ik ben ooit begonnen met Facebook, ik leid het bedrijf, ik ben dus ook verantwoordelijk."

Verhoor
Zuckerberg verblijft de komende dagen in Washington. Het Congres heeft twee dagen ingeruimd voor het verhoor. Eerder werd bekend dat het Britse databedrijf Cambridge Analytica mogelijk informatie van 87 miljoen Facebookgebruikers had misbruikt, onder meer voor de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Facebook telt wereldwijd 2,1 miljard maandelijks actieve gebruikers. De wijze waarop het met gegevens van gebruikers omgaat ligt momenteel bij autoriteiten onder de loep. Facebook gaat de gebruikers die slachtoffer zijn geworden van het schandaal op de hoogte te stellen van de zaak. Zij krijgen maandag een gedetailleerd bericht.

Zuckerberg beloofde eerder al aanzienlijke investeringen te zullen doen om de beveiliging op orde te krijgen. Deze zullen de winstgevendheid van de onderneming naar verwachting aanzienlijk beïnvloeden. Sinds het schandaal aan het licht kwam heeft Facebook 18 procent van haar beurswaarde zien verdampen.

Zuckerberg trekt weer boetekleed aan
Zuckerberg trekt weer boetekleed aan (Foto: BuzzT)

Capello zet punt achter trainerscarrière

Fabio Capello heeft zijn afscheid aangekondigd van het trainersvak. De Italiaan gaat niet meer aan de slag bij een club of land.

De 71-jarige Capello werd tussen 1991 en 1996 vier keer landskampioen met AC Milan en won tevens de Champions League, waarna hij naar Real Madrid vertrok en daar de La Liga won in zijn eerste seizoen, maar na een conflict met de voorzitter na één jaar alweer vertrok.

Hij keerde terug naar AC Milan en was vervolgens ook trainer bij AS Roma en Juventus, waarmee hij de titel won met beide clubs, hoewel de twee Serie A-titels later werd afgepakt vanwege het Calciopoli-schandaal. Capello ging nogmaals aan de slag bij Real Madrid en werd vervolgens bondscoach van Engeland en later Rusland.

In juni 2017 werd de Italiaan aangesteld als trainer van het Chinese Jiangsu, maar na een teleurstellend seizoen werd hij in maart ontslagen. Capello werd de afgelopen tijd in verband gebracht met het bondscoachschap van Italië, maar dat ontkent hij.

"De bank van Italië? Ik heb al nee gezegd", vertelt Capello in gesprek met Radio Rai. "Ik heb al enige ervaring met de Engelse en Rusischische nationale teams. Ik wilde proberen om nog een keer een club te trainen en Jiangsu was mijn laatste voetbalervaring. Ik heb alles gedaan wat ik wilde. Ik ben erg blij met wat ik heb gedaan en nu ben ik blij een tv-commentator te zijn. Je wint altijd in deze rol!"

Vettel verdedigt Hamilton om "eikel Verstappen"

Sebastian Vettel verdedigde Lewis Hamilton gisteren tijdens de persconferentie na afloop van de Grand Prix van Bahrein. De coureur van Mercedes zou Max Verstappen achter de schermen een eikel hebben genoemd, iets waar een verslaggever meer van wilde weten.

Waar men een antwoord van Hamilton verwachtte, sprong Vettel zijn titelrivaal bij. "Mag ik daarop antwoorden? Het is niet eerlijk. Ik weet niet wat Lewis heeft gedaan, maar we hebben allemaal in deze situatie gezeten. We vechten met iemand en soms racen we wiel-tegen-wiel en gaat er veel adrenaline door ons heen."

"Als je het vergelijkt met voetbal en een voetballer een microfoon onder de neus drukt, denk je dan dat alles wat hij zegt leuk is? Dat hij vriendelijk reageert als hij wordt getackeld door een andere speler en omgekeerd? Ik vind het niet correct dat we zo'n 'shit'-vraag krijgen om van niets toch een verhaal te kunnen maken."

Tijdens de Grand Prix van Bahrein kwamen Hamilton en Verstappen met elkaar in aanraking, wat later een uitvalbeurt voor de Nederlander zou betekenen. De coureur van Mercedes besefte dat hij zich gewonnen moest geven. "Maar hij bleef maar naar me toekomen en gaf me geen enkele ruimte. Daardoor raakten we elkaar", aldus de coureur over het touché.

"Ik was blij dat mijn auto niet kapot was en dat ik verder kon. Anders zou het heel moeilijk zijn geworden. Ik ben met het kampioenschap bezig en ik heb nu twee races op rij verloren. Na slechts twee wedstrijden sta ik al zeventien punten achter. Hopelijk hebben we in de volgende race een beter gevecht met de Ferrari's."


Beelden van de vraag en het antwoord van Sebastian Vettel (YouTube)

Vier nieuwe episodes voor Final Fantasy XV

Hebben we net een 'complete' editie voor Final Fantasy XV bekeken en ja hoor, de volgende plannen voor nog meer updates en uitbreidingen worden door Square Enix uit de doeken gedaan tijdens het PAX-evenement in Boston.

Er komen vier nieuwe episodes in 2019 uit. Het concept in deze vier verhalen is het bouwen van een toekomst waar de hoofdpersonages naar verlangen. Het thema is een alternatief einde waarin de helden hun lot uitdagen om de toekomst te schapen die ze voor zich zien.

  • Episode I: Ardyn 'The Conflict of the Sage' (Working Title) (Winter 2019) – Dit verhaal laat de strijd van Ardyn zien. We zien hoe hij wraakgevoelens koesterde tegenover Lucis voor meer dan 2.000 jaar en ook zijn gevechten met de Astrals.
  • Episode Side Story: Aranea 'The Beginning of the End' (Working Title) (Lente 2019) – Een verhaal over de Starscourge gezien vanuit het perspectief van Niflheim. De laatste dag van het rijk blijkt de slechtste dag van Aranea te zijn.
  • Episode II: Lunafreya 'The Choice of Freedom' (Working Title) (Spring 2019) – Dit verhaal gaat over het lot van Lunafreya waar zelfs de dood haar niet van kan redden. Haar gevecht voor diegene van wie ze houdt verandert het lotsbestemming van de koning.
  • Episode III: Noctis 'The Final Strike' (Working Title) (Spring 2019) – Na het verlaten van de Astrals gaat Noctis op weg naar zijn laatste gevecht om de ideale toekomst te verwezenlijken.

Square Enix gaat ook een standalone versie van de Multiplayer Expansion: Comrades uitbrengen in de zomer van 2018. Dan krijgt de uitbreiding ook voor de bestaande versie een update. Een geplande tweede update komt in de winter.

Voor Final Fantasy XV Windows Edition is de ontwikkelaar een mod-applicatie aan het maken om beter overzicht te krijgen en daarbij Steam Workshop support. Er komt ook een avatar-creator en de mogelijkheid schatten te verbergen in de game die anderen dan moeten vinden. Dit alles komt deze zomer. Een level-editor komt er in de herfst. Hierin kun je zelf mappen maken, simpele quests ontwerpen, vijanden en items plaatsen en bepaalde gebeurtenissen maken die afhankelijk zijn van eerder gedane acties.

Als laatste is er een samenwerking met Shadow of the Tomb Raider aangekondigd, maar er ontbreken details.

Final Fantasy XV - Dawn of the Future (Foto: Square Enix)

Final Fantasy XV - Episodes 2019 (Foto: Square Enix)

Final Fantasy XV - Updates en DLC Schedule voor 2018 en 2019 (Foto: Square Enix)

Fraser ligt niet wakker van resultaten Vitesse

Vitesse maakt een zeer moeilijke periode door. De Arnhemmers wonnen al vier wedstrijden op rij niet, maar trainer Henk Fraser ligt er niet wakker van.

"Met mij gaat het altijd goed. Ik weet heel goed hoe alles in elkaar steekt. Ik begrijp beide kanten", aldus Fraser, die na dit seizoen weg gaat bij Vitesse en bij Sparta Rotterdam aan de slag gaat. "Als je wint, is er euforie. Nu is er kritiek en waarschijnlijk crisis."

"We vechten op dit moment tegen onszelf", vervolgt de trainer. "Meer kan ik er niet van maken. We hebben een goed resultaat nodig, maar dat moet je ook afdwingen. Dat doen we te weinig. We waren ook wel ongelukkig tegen NAC. Bal op de paal, bal precies tegen de voet van de keeper. Op basis van de tweede helft kan ik niet zeggen dat de spelers niet hebben gewerkt. Het was een wedstrijd die in evenwicht was. We zitten in een moeilijke fase, maar deze keer ga ik de jongens niks verwijten."

Fraser weet niet of hij zijn laatste wedstrijd als trainer van Vitesse op de bank heeft gezeten. Maar als de spelers het vertrouwen in hem opzeggen, is het gedaan. "Ik hecht de meeste waarde aan de mening van de spelers. Zij zijn bepalend. Als zij zeggen dat we het niet hebben en dat ik het hen niet kan geven, dan is het logisch om iets te doen."

Klopp: "Gini was briljant op die positie tegen Everton"

Georginio Wijnaldum speelt dinsdagavond naar alle waarschijnlijkheid weer als verdedigende middenvelder bij Liverpool tegen Manchester City.

The Reds kunnen in de return van de kwartfinale in de Champions League niet beschikken over de geschorste Jordan Henderson en Wijnaldum lijkt de aangewezen persoon om zijn positie over te nemen. Afgelopen zaterdag vertolkte de 27-jarige middenvelder tegen Everton (0-0) ook al een wat defensieve rol.

"De manager probeerde het in de voorbereiding en hij zei dat het in het seizoen zou kunnen gebeuren", vertelt Wijnaldum in gesprek met Engelse media. "Hij zei dat ik in de toekomst op die positie terecht zou kunnen komen. Nu is het zover."

"Normaal gesproken sta ik hoger op het veld, maar op deze positie krijg je meer de bal, je hebt heel veel momenten. Wanneer je een positie vooruit speelt, heb je minder momenten. Je bent meer verantwoordelijk omdat je de tweede of soms de eerste man bent in de opbouw. Je bent ook een heel belangrijke speler op die positie."

Jürgen Klopp is ervan overtuigd dat Wijnaldum te positie van Henderson in kan vullen tegen Manchester City. "Gini was briljant op die positie tegen Everton. Hij kreeg de bal en bleef maar bewegen. Hij liet zien dat hij daar kan spelen. Hopelijk kan hij dinsdagavond hetzelfde werk voor ons doen."

Patientjes Sophia Kinderziekenhuis blij, politie doneert geconfisqueerde ballonnen

Jullie kennen het verhaal van Robin Hood allemaal wel toch? De hoofdpersonage steelt van de rijken en geeft aan de armen? Dat moeten deze agenten in Dijkzigt Rotterdam ook hebben gedacht want zij hebben vele zieke kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis blij gemaakt op een wel heel bijzondere manier.

Gisteren kwamen zij een straatventer tegen die ballonnen verkocht, niet heel bijzonder zou je denken alleen had deze venter zijn vergunning vervalst. Normaliter staat hier een flinke boete op, deze keer niet. In overleg met de Hoofd Officier van Justitie werd besloten de ballonnen in beslag te nemen en te doneren aan het Sophia Kinderziekenhuis.

Wijkagent Dijkzigt & Nieuwe Werk plaatste dit op Twitter. De reacties op het weggeven van de ballonnen waren niet van de lucht. Twitteraars reageerden zowel verontwaardigd als vol lof. Wat vind jij, had het bij slechts een boete moeten blijven of ben je van mening dat de ballonnen een goede eindbestemming hebben gekregen?

Fries volkslied klinkt niet meer op lokale weg

Friesland maakt korte metten met een proef op de N357, de nieuwe provinciale weg tussen Leeuwarden en Stiens. Als het verkeer ter hoogte van Jelsum over wegmarkering rijdt, zijn sinds dit weekend tonen van het Fries volkslied, De Alde Friezen, te horen. Omwonenden hebben er last van en klaagden massaal.

Het wegvak waarop de proefstrepen zijn aangebracht gaat dinsdagnacht dicht en de strepen worden verwijderd. "De provincie beëindigt de proef met ribbelmarkering voortijdig", aldus een woordvoerder. "Het experiment moest uitwijzen welke attentiewaarde deze vorm van markering heeft. Zo hoopte de provincie meer te weten te komen over het effect van muziektonen in de auto."


Fries volkslied klinkt niet meer op lokale weg
Fries volkslied klinkt niet meer op lokale weg (Foto: ANP)

VR-game One Piece: Grand Cruise komt in mei

Bandai Namco laat weten dat de VR-game One Piece: Grand Cruise 22 mei uitkomt in Europa. De game komt alleen voor het PlayStation VR-platform en is alleen via PlayStation Store te koop, er komt geen fysieke versie.

In One Piece: Grand Cruise stap je aan boord van de Thousand Sunny om op het schip Luffy, Zoro, Nami, Sanji, Robin, Chopper en Franky te ontmoeten in VR. Die vind je in de verschillende kajuiten op het schip. Er zijn allerlei minigames te spelen, zoals het schip verdedigen tegen een Kraken. In onze eerdere preview zie je wat pluspunten van Nami het spel in VR.

One Piece: Grand Cruise - Kraken (Foto: Bandai Namco)

One Piece: Grand Cruise - Chopper (Foto: Bandai Namco)

One Piece: Grand Cruise - Sanji (Foto: Bandai Namco)

Depay: "Ik kan beter presteren als ik meer in mezelf geloof"

Aan de hand van een magistrale Memphis Depay was Olympique Lyon zondag met 0-5 te sterk voor FC Metz.

De 24-jarige aanvaller gaf vier assists en nam ook nog een treffer voor zijn rekening en daarmee was hij direct betrokken bij alle doelpunten. Depay staat na 45 wedstrijden op zestien doelpunten en veertien assists.

"Ik kan veel beter presteren als ik meer in mezelf geloof", vertelt de Nederlander in gesprek met OLTV. "Ik had meer kunnen doen en meer kunnen scoren. Ik speel graag op deze positie, omdat ik dicht bij het doel sta", refereert hij aan zijn positie als een van de twee spitsen in een 4-4-2-opstelling.

"Felicitaties aan het team en Memphis, die vanavond een buitengewone prestatie leverde", vertelt voorzitter Jean-Michel Aulas op de officiële clubwebsite. "Het was leuk en het maakte ons blij. Dat gezegd hebbende, er zijn nog steeds zes wedstrijden te spelen. We kunnen niet te overmoedig worden."

Germa 66 in One Piece: World Seeker

Bandai Namco heeft enkele screenshots uitgebracht van onlangs aangekondigde Germa 66 en Vinsmoke Family in One Piece: World Seeker.

Germa 66 en de Vinsmoke Family zijn ook op Jail island. De familie gebruikt zogenaamde raid suits om special krachten te krijgen en kunnen extra hoog en ver springen, flinke klappen uitdelen en hebben elk nog een specialisme. Leer Japans tellen en je ziet overigens een patroon in de namen van de kinderen. Sanji's broers Ichiji, Niji en Yonji zijn bevestigd als vijanden in One Piece: World Seeker. Ichiji is de oudste broer en gebruikt vuur, Niji gebruikt elektriciteit over zijn gehele lichaam en de jongste broer Yonji gebruikt wind. Waar papa Judge en de de oudste zus Reiju zijn weten we nog niet. 

One Piece: World Seeker komt in 2018 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Een eerste indruk kun je in onze preview lezen.

One Piece: World Seeker - Ichiji (Foto: Bandai Namco)

One Piece: World Seeker - Niji (Foto: Bandai Namco)

One Piece: World Seeker - Yonji (Foto: Bandai Namco)

Nederland en België gaan gegevens uitwisselen

Nederland en België hebben vandaag een nieuwe stap gezet om grensoverschrijdende fraude op de sporen. Het gaat om bijstands- en werkloosheidsuitkeringen. Staatssecretaris Van Ark en de Belgische staatssecretaris De Backer ondertekenen vandaag een overeenkomst hierover. Het UWV en Stichting Inlichtingenbureau, informatieknooppunt voor gemeenten, gaan vanaf nu gegevens met België uitwisselen. Met deze samenwerking lopen de Benelux landen voorop in Europa.

Het delen van informatie is nodig om misbruik van sociale voorzieningen tegen te gaan. Staatssecretaris Van Ark en minister Koolmees stuurden de Tweede Kamer vandaag een brief waarin zij uiteenzetten hoe zij fraude op het terrein van de sociale zekerheid en arbeidswetten de komende periode gaan bestrijden.

In het regeerakkoord worden extra middelen voor de handhavingsketen van de Inspectie SZW vrijgemaakt. Dit omdat een eerlijke arbeidsmarkt en gezond en veilig werken net zo belangrijk zijn als fraudebestrijding. Het meerjarenplan van de Inspectie SZW volgt dit najaar.

Gudde woedend om overspelen Jong Ajax - NEC

Eric Gudde is niet te spreken over de fout van de KNVB waardoor het Jupiler League-duel tussen Jong Ajax en NEC moet worden overgespeeld.

De wedstrijd van afgelopen vrijdag wordt opnieuw gespeeld, omdat bij Jong Ajax de geschorste Teun Bijleveld in actie kwam. Hij had een speelronde eerder zijn vijfde gele kaart van het seizoen gepakt, maar door een administratieve fout kwam de speler in het KNVB-systeem op vier kaarten te staan. Gudde is woedend.

"Bij de KNVB staan wij voor een topsportklimaat en dit streven wij ook dagelijks na. Dit soort grove fouten horen niet te worden gemaakt. Dat is onacceptabel en hier zijn absoluut geen excuses voor", aldus de directeur betaald voetbal tegen Voetbal Inside. "Normaal gesproken worden de gele kaarten automatisch geregistreerd, alleen bij de beloftenteams worden de registraties handmatig op het juiste team gezet."

"In het geval van Bijleveld bij Jong Ajax is dat vervelend genoeg bij één gele kaart nagelaten. Het is onze taak om dit proces te verbeteren zodat dit in de toekomst niet meer fout kan gaan. Neem maar van mij aan dat wij hier intern hard mee bezig zijn." Het is nog niet bekend wanneer het duel, dat Jong Ajax met 2-0 won, wordt overgespeeld.

Ploeg overleden Goolaerts aan de start van de Brabantse Pijl

Veranda's Willems-Crelan, de ploeg van de overleden wielrenner Michael Goolaerts, komt woensdag aan de start van de Brabantse Pijl. Dat hebben we na overleg met de familie van Michael en onze renners besloten", schrijft de Belgische ploeg op Twitter. "We zullen de koers rijden met Michael in ons hart."

Goolaerts overleed zondagavond op 23-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Lille nadat hij eerder op de dag een hartstilstand kreeg tijdens Parijs-Roubaix.

Puigdemont mag in Berlijn blijven

De voormalige Catalaanse premier Carles Puigdemont mag in Berlijn blijven in afwachting van een besluit over zijn eventuele uitlevering. Het gerechtshof van Sleeswijk-Holstein heeft dat maandag bepaald. Als voorwaarde is gesteld dat de separatistenleider zich wekelijks een keer meldt bij de politie in de Duitse hoofdstad in plaats van in Neumünster, zoals eerder de opdracht was.

Puigdemont kwam vrijdag op borgtocht vrij. De dag erna zei hij Berlijn te prefereren boven Neumünster gedurende zijn gedwongen verblijf in Duitsland. Hij mag het land niet verlaten totdat de juridische procedure is afgewikkeld. Puigdemont werd aangehouden toen hij vanuit Denemarken Duitsland binnenreed op weg naar zijn toevluchtsoord in België. Spanje had daartoe een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

De Duitse rechter moet zich nu uitspreken of Puigdemont overgedragen kan worden aan Spanje wegens verduistering van overheidsgeld. Uitzetting wegens rebellie, waarvan Puigdemont ook wordt beschuldigd in Spanje, werd vorige week afgewezen.

Puigdemont mag in Berlijn blijven
Puigdemont mag in Berlijn blijven (Foto: ANP)

Faik voor drie jaar naar Zulte Waregem

Excelsior-speler Hicham Faik speelt komend seizoen in de Belgische competitie. De 26-jarige middenvelder tekende een contract voor drie jaar bij Zulte Waregem. Faik heeft bij Excelsior een aflopende verbintenis.

"Het was kiezen tussen de subtop in Nederland of het dichte buitenland. Ik had een boeiend gesprek met trainer Francky Dury en na het zien van de faciliteiten waarover deze club beschikt was mijn keuze snel gemaakt. Ik begreep dat Zulte Waregem staat voor fris, verzorgd en aanvallend voetbal. Het gevoel zat meteen goed'', aldus Faik op de site van de Belgische club.

Faik is bezig aan zijn tweede seizoen bij Excelsior en speelde 52 officiële wedstrijden voor de Rotterdammers, waarin hij negen keer scoorde. Dit seizoen maakte hij vijf doelpunten en gaf drie assists.

Golfer Reed wint Masters en krijgt het 'groene jasje'

Golfer Patrick Reed heeft op de beroemde golfbaan van Augusta The Masters op zijn naam geschreven. De 27-jarige Amerikaan eindigde vorig jaar als tweede tijdens het PGA Championship en won nu dan toch zijn eerste major, de zesde zege voor hem op de PGA Tour.

Aan het begin van de slotdag had Reed nog drie slagen voorsprong op Rory McIlroy, maar na een goed begin viel de Noord-Ier terug en kon hij geen gevaar meer vormen. Toch deed ook Reed het niet fantastisch en dus was er nog wat strijd om de winst.

Jordan Spieth, de winnaar van 2015, sloeg birdie na birdie en was hard op weg naar een van de beste ronden ooit op Augusta. Op de allerlaatste hole sloeg Spieth een bogey, waardoor hij eindigde met een dagscore van -8.

Dat was wel de beste score ooit op de slotdag op Augusta, maar hij kwam net tekort om Reed te pakken en werd derde. Plek twee ging met -14 naar Rickie Fowler, die met vier birdies op de back nine de druk op Reed opvoerde, maar het net niet af kon maken.

Sergio Garcia, de winnaar van vorig jaar, overhandigde na afloop het beroemde 'groene jasje' aan Reed, zoals elke winnaar op Augusta het fraaie kledingstuk krijgt.

Sam Fisher van Splinter Cell in Ghost Recon Wildlands

Update: net nu we de teaservideo online hebben gezet komt Ubisoft zelf al met het complete nieuws naar buiten: Sam Fisher uit Splinter Cell komt naar Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands in de eerste grote update van Year 2: Special Operation 1.

Vanaf morgen, 10 april, is er exclusieve Splinter Cell-content beschikbaar, inclusief een nieuwe PvE-missie, exclusieve aanpassingsvoorwerpen en een nieuwe Ghost War PvP-klasse. Zo hebben spelers de mogelijkheid om de iconische Sam Fisher uit Splinter Cell bij te staan in zijn infiltratiemissie en ontvangen zij exclusieve beloningen, zoals Sams iconische Sonarbril. De missie is voor altijd te spelen, maar deze exclusieve beloningen zijn slechts tot 10 mei te verdienen. Bovenop deze beloningen passen spelers hun Ghost aan met het Splinter Cell Gear Pack. Dit bevat onder andere de Karambit Knife, een exclusief mes geïnspireerd door Splinter Cell: Blacklist, en de SC 4000 prototype Splinter Cell assault rifle, die volledig aan te passen is.

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands is van 12 tot en met 15 april geheel gratis te spelen. Nieuwe spelers genieten dan van de volledige campagne en multiplayermodus Ghost War, inclusief Special Operation 1 en de Splinter Cell-content.


Oorspronkelijk artikel: Ubisoft heeft een teaservideo online gezet waarin we een duidelijke verwijzing naar Splinter Cell zien. Gezien het gaat om een bonusmissie in Ghost Recon Wildlands vermoeden wij dat we als Sam Fisher of a la Sam Fisher kunnen spelen in Bolivia.

Meer informatie volgt er blijkbaar later op de dag. Voor wie hoopt dat Splinter Cell nog zijn eigen game krijgt: vorig jaar heeft Ubisoft al aangegeven dat ze de franchise nog niet zijn vergeten. Wie weet gaan we het dit jaar tijdens de E3 zien, er zijn al allerlei geruchten die daar op wijzen. De laatste game in de franchise is Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist uit 2013.

Oorspronkelijke teaservideo:

'Bye Bye Facebook slecht te vinden'

Volgens Arjen Lubach verwijdert Facebook het evenement Bye Bye Facebook uit de zoekresultaten. Lubach riep zondag in de laatste aflevering van het seizoen Zondag met Lubach kijkers op hun Facebook-account op te zeggen naar aanleiding van het recente lek met privégegevens.

Woensdag om 20.00 uur geeft hij zelf het voorbeeld door zijn eigen pagina en dat van zijn programma te deleten. Op een door Lubach opgezet evenement op Facebook hebben inmiddels 12.000 kijkers aangegeven hem te willen volgen, onder wie Georgina Verbaan en Janine Abbring. Daarnaast zijn 29.000 mensen geïnteresseerd in de actie.

Lubach merkte maandag dat het Facebook-evenement moeilijk vindbaar is. "Het verbaast me niks. We hebben natuurlijk een feestje georganiseerd in het hol van de leeuw. Gelukkig is het evenement nog prima te bereiken via byebyefacebook.nl", zegt Lubach.

'Bye Bye Facebook slecht te vinden'
'Bye Bye Facebook slecht te vinden' (Foto: BuzzE)

Legend of Kay naar Nintendo Switch

Uitgever Koch Media laat weten dat er een remaster van Legend of Kay voor Nintendo Switch in de maak is. Vanaf 29 mei is deze beschikbaar.

Legend of Kay is oorspronkelijk uitgekomen op PlayStation 2. Later is deze geport naar Nintendo DS. Ondertussen zijn er al versies voor Windows, Mac Os, Linux, PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4 en Wii U onder de naam Legend of Kay Anniversary. THQ Nordic wil er nu nog een platform bij toevoegen en regelt de Switch-versie.

Legend of Kay Anniversary is een geremasterde versie van de originele game maar dan met betere textures, gedetailleerdere modellen, modernere rendertechnieken en surround sound. De actie-RPG bevat referenties naar oude martial arts films en popcultuur. Dat maakt het geschikt voor jongere en oudere gamers. Het spel bevat naast de 25 missies met boss battles ook minigames en een online ranking om je scores te vergelijken met de rest van de wereld.

Milestone kondigt MXGP Pro aan

Milestone onthult dat ze bezig zijn met de racegame MXGP Pro. Het spel is vanaf 29 juni 2018 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Windows-pc via Steam.

Volgens de ontwikkelaar maakt de franchise met MXGP Pro een nieuwe start. De game is ontwikkeld om fans de ware geest van motorcross te laten beleven en aan hun hoogste eisen te voldoen. Op basis van feedback uit de community is de titel opnieuw gedefinieerd volgens wat de ontwikkelaars van Milestone de "mechanische" benadering hebben genoemd: spelers kunnen elke afzonderlijke parameter van hun motorfiets instellen, op basis van werkelijke waarden en prestatiegegevens. Het spel bevat onder andere:

  • Een nieuw systeem voor het instellen van de motorfiets, dat spelers elke afzonderlijke parameter van hun motorfiets laat instellen, gebaseerd op werkelijke waarden en prestatiegegevens.
  • Een op fysica gebaseerde benadering, om de speler te laten racen met spectaculaire, onbeperkte bewegingsvrijheid en een herzien systeem voor grip, botsingen en luchtgedrag.
  • Extreem realistische bewegingen van coureurs, geïntegreerd met bewegingen van de motor en beïnvloed door de impact van de motor op verschillende terreinsoorten.

Om de game-ervaring nog unieker te maken, is Milestone een exclusieve samenwerking aangegaan met Tim Gajser, Tony Cairoli en Gautier Paulin. Dankzij hun suggesties wisten de ontwikkelaars een nieuw niveau van realisme te bereiken. Tim Gajser legde uit hoe je plezier kunt beleven aan whips, scrubs, en racen over whoops-secties, terwijl Tony Cairoli zijn feedback gaf op de nauwkeurigheid bij starten en remmen, inclusief hoe je een voorsprong kunt nemen bij het startlijn en nauwkeurig kunt remmen. Gautier Paulin adviseerde tenslotte over hoe je sporen kunt gebruiken en op topsnelheid door bochten scheurt.

Elke professionele speler moet, na het verkrijgen van de krachtigste motorfiets die bij zijn rijstijl past, trainen in de modder om op alle circuits en in alle weersomstandigheden te kunnen presteren. Daarom wordt de Compound in MXGP Pro een veel groter oefenterrein met alle ruimte om te trainen en racevaardigheden te ontwikkelen voor elk type terrein.

Strogg en Peeker naar Quake Champions

Tijdens de Bethesda Gameplay Day op PAX East dit weekend liet het team dat achter Quake Champions zit nieuwe details los over de aankomende update van april. Deze update bevat onder andere de terugkeer van één van de strijders – Strogg – als nieuwe Champion; een nieuwe map in het thema van Cthala en de kalender voor de Quake esports evenementen voor 2018.

Later deze maand zal de Quake Champions april update nieuwe content en features brengen en daarnaast nog enkele verbeteringen van de gameplay. De belangrijkste nieuwe content die op PAX East werd aangekondigd, bevat:

  • Champion – Strogg: Voor de ene helft bestaande uit metaal van militaire kwaliteit, voor de andere uit rottend vlees en 100% klaar om te razen. Strogg, de primaire vijand uit zowel Quake II als Quake 4, is terug en hij vecht om bevrijd te worden uit de Dreamlands en opnieuw contact te kunnen opnemen met zijn meedogenloze krijgsheer Makron. Spelers kunnen ook de controle nemen van Strogg’s hulpje, Peeker, een AI-drone die in de lucht hangt en explosieven afvuurt. Kills worden omgezet in een helend goedje genaamd Stroylent dat 25HP oplevert. Spelers moeten er echter snel bij zijn, want andere Stroggs kunnen je ‘voeding’ stelen.
  • Map – Awoken: De nieuwste map van de maand, Awoken, laat spelers navigeren door een mistig doolhof van tropische ruïnes. De overgroeide arena zal speelbaar zijn in Deathmatch, Team Deathmatch, Duel, 2v2 en Instagib.

Dit jaar zal Quake Champions twee grote en twee kleinere professionele toernooien en daarnaast ook enkele online evenementen organiseren. Het eerste toernooi vindt plaats tijdens Dreamhack Tours in mei met een prijzenpot van $50,000. Voor het eerst in de geschiedenis van Quake zijn er geen voorrondes – alle spelers aanwezig op het evenement kunnen zich inschrijven om mee te strijden voor de titel. Registreren voor de Dreamhack Tours is nu mogelijk via: https://tours.dreamhack.com/quake-champions-debarque-a-tours/

Aanvullende evenementen in 2018 bevatten een groot evenement, de QuakeCon Open op QuakeCon 2018 in augustus; een kleiner evenement op PGL in oktober en een afsluitend groot evenement, de Quake Champions Invitational, tijdens Dreamhack Winter in december. Daarnaast organiseert de Collegiate Star League de competitie van Quake Champions in juni. Aanvullende online toernooien vinden wekelijks en maandelijks plaats met variërende prijzenpotten via de ESL Go4 League, via BattleFy en via de Quake Champions Open League.

Data Blizzcon 2018 aangekondigd

Blizzard heeft de data van Blizzcon 2018 aangekondigd. De jaarlijkse beurs vindt dit jaar plaats op 2 en 3 november in het Anaheim Convention Center. Voor fysieke kaarten, inclusief voor een benefiet-diner, zijn drie verkoopdata gepland.

De eerste batch tickets gaat op woensdag 9 mei om 04:00 uur Nederlandse tijd in de verkoop. De tweede batch op zaterdag 12 mei om 19:00 uur Nederlandse tijd. Voor het benefiet-diner, waarvan de opbrengsten gaan naar CHOC Children's, gaan de tickets op woensdag 16 mei om 04:00 uur Nederlandse tijd in de verkoop.

Op Blizzcon is wederom veel esports te vinden. Gedurende het event vinden de Heroes of the Storm Global Championship, StarCraft II World Championship Series, World of Warcraft Arena Global Championship, Overwatch World Cup en Hearthstone Global Games plaats. Uitgebreidere tijden en schema's volgen wanneer we dichter bij Blizzcon in de buurt komen.

Ook zijn er dit jaar uiteraard weer Virtual Tickets te koop, waarmee alle panels en aankondigingen thuis live zijn te volgen. Ook hierover volgen later, zoals de prijs, meer details.

Blizzcon 2018

Rechtbank wil derde deskundige zaak-Sharleyne

De rechtbank in Assen wijst een derde deskundige aan die de doodsoorzaak van Sharleyne (8) moet onderzoeken. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 38-jarige moeder Hélène J. ervan dat zij het kind over de balustrade van de flat gooide.

Twee deskundigen oordeelden over de vraag: was Sharleyne al dood toen zij viel? Een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht als enige het stoffelijk overschot. Zij concludeerde dat het letsel in de hals en bloedingen in de ogen van het kind mogelijk zijn veroorzaakt door de val en dus niet al vooraf.

Het OM schakelde vervolgens een tweede deskundige uit België in. Die beweerde dat het kind was gewurgd voordat zij viel. De rechtbank wil voorkomen dat er een impasse ontstaat en wijst daarom een derde deskundige aan.

Aanvankelijk seponeerde het OM de zaak wegens gebrek aan bewijs. De vader van Sharleyne startte met succes een klachtenprocedure waarna J. in oktober alsnog is aangehouden. De vrouw ontkent iedere betrokkenheid.

Rechtbank wil derde deskundige zaak-Sharleyne
Rechtbank wil derde deskundige zaak-Sharleyne (Foto: ANP)

Ontwikkelaar LawBreakers komt met een 80's Battle Royale

Ontwikkelaar Boss Key Productions, bekend van het gefaalde LawBreakers, komt met een nieuwe game die inspeelt op de hype rondom Battle Royale-games. Radical Heights heeft een 80's style en de setting is een gameshow, waarin je strijdt om te overleven.

In de game moet je geld verzamelen om wapens te kunnen kopen. Hiervoor moet je pinautomaten gebruiken of arcademachines kapot schieten. Ook kun je gebruik maken van willekeurige drops in de vorm van een draairad. Geld dat je vindt kun je gebruiken om cosmetics te kopen, zoals gezegd wapens, maar je kunt er ook voor kiezen om geld te bewaren voor een volgende match. Hierdoor kun je in je volgende match sneller wapens kopen.

Lang hoeven we niet te wachten op de game: Radical Heights komt morgen op Steam beschikbaar als Early Acces-titel. De eerste beelden zijn hieronder te bekijken.

Dean Saunders is een chav

Dat chav Engels is voor tokkie weet natuurlijk iedereen. Het relaas hieronder laat zien dat dit voor de gebroeders Saunders zeker geldt.

De zanger Dean Saunders (37) uit Beverwijk is in hoger beroep veroordeeld tot achttien maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor brandstichting en mishandeling van zijn ex-vriendin. De straf van het gerechtshof in Amsterdam is hoger dan de acht maanden die de rechter eerder had opgelegd en ook hoger dan de eis van de aanklager bij het hof.


Hoewel Saunders blijft ontkennen, acht het hof bewezen dat hij het is geweest die eind augustus 2014 's nachts in Zaandijk de auto van zijn voormalige schoonvader in brand heeft gestoken. Daarvoor zijn meerdere bewijzen. Zo had hij tegen ex-vriendinnen gezegd dat hij in de buurt van de brand was en had hij zijn broer eerder die avond gevraagd de brand te stichten. Daarna zocht hij informatie op internet over manieren om het beste een auto in brand te steken. Ook stond op het bewuste moment zijn telefoon ruim een uur uit.

De auto stond dicht bij een woning geparkeerd. Anders dan de rechtbank vond het hof dat hierdoor wel degelijk levensgevaar ontstond voor de mensen die in het huis lagen te slapen. Hoewel de verdachte niet de opzet bedoeling had anderen in gevaar te brengen, vond het hof een hogere straf gepast. Doordat de brandweer snel kon blussen, brandde alleen de auto uit.

Proeftijd

Ook heeft de verdachte zijn ex-vriendin, met wie hij een zoon heeft, een gekneusde kaak geslagen. Volgens het hof deed hij dat in een proeftijd van een straf die hem was opgelegd voor een eerdere mishandeling van de vrouw. Daarom moet hij de 40 uur werkstraf doen die hem destijds voorwaardelijk was opgelegd. Saunders moet zijn ex ook een schadevergoeding betalen.

Dean Saunders won in 2011 de talentenjacht Popstars. Zijn jongere broer Ben won in datzelfde jaar The Voice of Holland.

Hogere straf voor zanger Dean Saunders
Hogere straf voor zanger Dean Saunders (Foto: ANP)

Luchtvaartpolitie pakt dronken piloot op

De Luchtvaartpolitie heeft maandagochtend op Schiphol een 35-jarige piloot van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij aangehouden. De man was rond 10.00 uur aan boord van het toestel voor een vertrekkende vlucht en had teveel alcoholhoudende drank genuttigd. Het vliegbrevet van de piloot is ingevorderd en hij is met een dagvaarding heengezonden.

De ademanalyse gaf een definitieve uitslag van 395 ug/l, dat is 0,90 promille, waar maximaal 0,2 promille voor vliegtuigpersoneel is toegestaan. In de luchtvaart mag vliegtuigpersoneel in de tien uur voorafgaand aan de vlucht geen alcohol nuttigen. De afdeling Luchtvaarttoezicht voert regelmatig alcoholcontroles uit onder vliegtuigpersoneel.

Harry en Meghan willen geen blender

Patrick J. Adams had al een blender uitgezocht, maar Prins Harry en Meghan Markle willen geen cadeaus voor hun huwelijk op 19 mei. Het paar wil liever dat de gasten een donatie geven aan een goed doel, laat Kensington Palace weten. Zo hebben zoveel mogelijk mensen baat bij de heuglijke dag.

Het paar heeft zeven organisaties geselecteerd die het zou willen ondersteunen. Het zijn goede doelen die zich inzetten op terreinen die het aanstaande echtpaar een warm hart toedragen, waaronder sport, klimaat, daklozen en hiv. Veel ervan zijn kleine liefdadigheidsinstellingen en Harry en Meghan zijn blij dat ze hun werk op deze manier onder de aandacht van het grote publiek kunnen brengen.

Harry en Meghan: geen cadeaus, wel donaties
Harry en Meghan: geen cadeaus, wel donaties (Foto: ANP)

Gordon sloeg en bedreigde vermeende ex

Gordon heeft "in zijn emotie" een klap uitgedeeld aan Kevin B. Ook bedreigde de entertainer zijn vermeende ex met een mes, bleek maandag in de rechtbank van Lelystad bij de behandeling van een door Kevin aangespannen kort geding.

"Ja, ik heb hem een klap gegeven", gaf Gordon toe. "Maar wat gebeurt er als je erachter komt dat je maandenlang stelselmatig bent bedrogen?!" Volgens Gordon had hij zo'n zes maanden een relatie met Kevin toen hij steeds meer "signalen" kreeg dat er "iets niet klopte". Daarom plaatste Gordon in februari op social media een foto van Kevin met de mededeling dat hij een nieuwe liefde gevonden had. "En toen werd de beerput met ellende opengetrokken."

Na het plaatsen van het bericht ontdekte Gordon onder meer dat Kevin meerdere relaties had. Diezelfde avond vond er bij Gordon thuis een confrontatie plaats. Daarbij liet de entertainer, volgens zijn advocaat "onder invloed van de genuttigde alcohol", zijn emoties gaan.

Woede
Ook in mails, berichtjes en telefoontjes die na de ruzie volgden, ventileerde Gordon zijn woede "niet altijd even fraai". Volgens zijn advocaat was dat echter "alleszins begrijpelijk gezien de emotionele rollercoaster" en het "overweldigende liefdesverdriet" waarmee Gordon plots te maken kreeg.

Kevin, die zegt dat er nooit sprake is geweest van een relatie, kapte na de confrontatie alle communicatie met Gordon af. Volgens Kevins advocaat had de entertainer na de aanvaring een "duidelijk plan" om Kevin te beschadigen en ondervindt de man "tot op de dag van vandaag last en hinder" van Gordons berichten.

Kevin eist, nu alle berichten van social media zijn verdwenen, een contactverbod. Gordon wil een rectificatie zodat hij "gerehabiliteerd wordt in mijn status als BN'er dat ik geen leugenaar ben".

Op 23 april doet de rechter uitspraak.

Gordon sloeg en bedreigde vermeende ex
Gordon sloeg en bedreigde vermeende ex (Foto: BuzzE)

Werkstraffen voor mishandeling homostel Arnhem

Vier minderjarige jongens zijn veroordeeld tot werkstraffen tot 160 uur voor de mishandeling van een homostel op de Mandelabrug in Arnhem april vorig jaar. De rechtbank in Arnhem oordeelt dat de jongens, tussen de vijftien en zeventien jaar, schuldig zijn aan openlijke geweldpleging.

De aanval trok landelijk veel aandacht, omdat die zou zijn gericht op de seksuele geaardheid van de slachtoffers. Volgens de rechtbank staat echter niet vast dat de jongens er doelbewust op uit waren om ruzie te zoeken met homo's en deze in elkaar te slaan. Ook is niet vast komen te staan dat er met een betonschaar geslagen is.

Drie van de vier jongens hebben een werkstraf van tachtig uur gekregen. De vierde, die verantwoordelijk is voor de zwaarste mishandeling, heeft 160 uur werkstraf gekregen.

Werkstraffen voor mishandeling homostel Arnhem
Werkstraffen voor mishandeling homostel Arnhem (Foto: ANP)

7 arrestaties na knokpartij in de Efteling

Politiemensen hebben zondag  aan het einde van de middag in de Efteling zeven mensen aangehouden op verdenking van mishandeling, bedreiging en belediging.

Voor de mishandeling hield de politie een 16-jarig meisje uit Oisterwijk, een 17-jarig meisje uit Den Bosch, een 27-jarige man uit Purmerend, een 20-jarige vrouw uit Amsterdam en een 19-jarige man uit Amsterdam aan. De andere twee verdachten, een 34-jarige man uit Purmerend en een 58-jarige man uit Amsterdam, zijn aangehouden op verdenking van bedreiging en belediging van politiemensen. Een achtste verdachte, een 33-jarige vrouw uit Purmerend, is ter plaatse verhoord. Nadat zij een verklaring had afgelegd, is ze in vrijheid gesteld. Zij blijft wel verdachte in het onderzoek.

Gewonden
De twee minderjarige meisjes bleken te hebben gevochten met een aantal andere mensen. Ze zijn daarbij gewond geraakt en hebben aangifte van mishandeling gedaan. Ook in de andere groep die betrokken was bij de vechtpartij vielen gewonden, een 20-jarige vrouw uit Amsterdam moest bij de EHBO-post in het park worden behandeld aan haar verwondingen.

Omdat niet direct duidelijk was wie welke rol heeft gespeeld, heeft de politie in eerste instantie de twee minderjarige meisjes en drie mensen uit de andere groep (een 27-jarige man uit Purmerend, een 20-jarige vrouw uit Amsterdam en een 19-jarige man uit Amsterdam) aangehouden. Twee mensen uit de grotere groep, de 34-jarige man uit Purmerend en een 58-jarige man uit Amsterdam, waren het hier niet mee eens en keerden zich tegen de politie. Ze beledigden en bedreigden de aanwezige agenten, waarna ze werden aangehouden.

Daarbij is tegen de 34-jarige man uit Purmerend pepperspray gebruikt om hem te kalmeren. Tegen deze man is door de politie aangifte gedaan van belediging. Tegen de 58-jarige man uit Amsterdam is door de politie aangifte gedaan van bedreiging. De zeven verdachten zijn naar het bureau gebracht en hebben de nacht in de cel doorgebracht. Ze worden vandaag verhoord.

Tiener koopt alle cupcakes om zeikerd te naaien

Een Amerikaanse tiener heeft een klant met een te grote mond goed genaaid. Vega Blossom stond in Valparaiso, in de staat Indiana, bij de bakker te wachten om cupcakes te kopen, want die waren in de aanbieding.

Het duurde allemaal wat lang voor de klant voor haar een taartbestelling afgerond had, maar daarna was Vega aan de beurt om haar zes geplande cupcakes te bestellen. Ze hoorde een wat onbeschofte dame achter zich echter een vreemde opmerking maken richting een vriendin op het moment dat de taartbestellende vrouw vertrok: "Goddank, nu nog hopen dat deze dikke trol niet alle cupcakes koopt."

De 'dikke trol' hoorde dat en besloot haar bestelling iets aan te passen. In plaats van zes cupcakes, kocht ze alle cupcakes die Designer Desserts nog in de winkel had liggen. "Vrolijk Pasen", sloot Blossom haar Facebookpost erover af. Designer Desserts vond het allemaal wel prima: "Als jij degene bent die die opmerking maakte, donder dan maar op en ga ergens anders je spul kopen. Wij hoeven je niet", waarna ze ook nog twee keer een doos cupcakes bij Blossom's werk bezorgden.

Kopschoppers gepakt in Oss

Twee Ossenaren (28 en 32 jaar) zijn aangehouden voor het mishandelen van een plaatsgenoot in Oss.

Beide mannen worden verdacht van een zeer ernstige mishandeling de nacht ervoor in het centrum van Oss. Het slachtoffer, een 39 jarige Ossenaar, werd bij een kroeg nadat hij op de grond terecht was gekomen, hard tegen zijn hoofd geschopt. Hierdoor liep hij, zo bleek achteraf in het ziekenhuis, diverse botbreuken op in zijn gezicht en schedel.

De recherche onderzoekt het incident en roept iedereen op die mogelijk iets heeft gehoord of gezien.

Kopschoppers gepakt in Oss (foto: Politie.nl)
Kopschoppers gepakt in Oss (foto: Politie.nl)

Rugbyers Fiji boeken derde zege in Sevens Series

De rugbyers van Fiji hebben de derde toernooizege van het seizoen geboekt in de World Rugby Sevens Series. In Hong Kong werd in de finale gewonnen van Kenia, net als een kleine maand eerder bij het vorige toernooi in Vancouver.

Fiji won in de groepsfase in Hong Kong van Samoa en Rusland, waarna Nieuw-Zeeland in het laatste groepsduel met 50-7 ruim opzij werd geschoven. Kenia won van Canada en Spanje, waarna een nederlaag tegen het al uitgeschakelde Australiër niet meer van belang was.

In de kwartfinales rekende Fiji vervolgens met 40-14 af met Argentinië, terwijl Kenia de Schotten met 19-12 uitschakelde. Zuid-Afrika ging met 24-26 nipt ten onder tegen Fiji in de halve eindstrijd, waarin Kenia met 21-12 te sterk bleek voor de Nieuw-Zeelanders.

In de finale was Fiji vervolgens simpelweg weer een maat te groot voor de Afrikaanse ploeg. Onder meer een sterk spelende Amenoni Nasilasila en Vatemo Ravouvou hielpen de eilandbewoners naar een ruime voorsprong. Met de allerlaatste aanval deed Kenia nog wel wat terug, maar dat mocht niet meer baten: 24-12.

Met de toernooien in Singapore, Engeland en Frankrijk nog te gaan staat Zuid-Afrika bovenaan in de Sevens Series, op de voet gevolgd door Fiji.

Fiji - Kenia in Hong Kong (Bron: YouTube)

ECB overweegt extra financieringsmogelijkheden

De Europese Centrale Bank (ECB) denkt na over het uitbreiden van zijn gereedschapskist. Een nieuw beleidsinstrument moet het voor de ECB mogelijk maken om levensvatbare onderdelen van een in problemen verkerende bank tijdelijk van financiering te voorzien, meldt persbureau Bloomberg op basis van vertrouwelijke documenten.

Nu is het voor de centrale bank in Frankfurt nog verboden om dit soort financiële steun te geven, over de noodzaak waarvan door kenners al langer wordt gesproken. Met de maatregel kan worden voorkomen dat een bank in de problemen komt als er niet direct een koper klaarstaat om de levensvatbare onderdelen over te nemen. De ECB wil geen commentaar geven.

Een vergelijkbare situatie speelde vorig jaar toen het Spaanse Banco Popular door een slechte financiële positie dreigde om te vallen. Toen moest de ECB eerst contact leggen met de Single Resolution Board (SRB), de Europese organisatie die gaat over de aanpak van probleembanken. Uiteindelijk is Banco Popular min of meer gedwongen verkocht aan branchegenoot Banco Santander. Dat gebeurde voor een symbolisch bedrag van 1 euro.

'ECB overweegt uitbreiding gereedschapskist'
'ECB overweegt uitbreiding gereedschapskist' (Foto: ANP)

Man die enkelband doorknipte weer opgepakt

De politie heeft een dertigjarige Heerlenaar die eind maart zijn enkelband doorknipte en ervandoor ging, maandagochtend weer opgepakt. De man was tot veertien jaar cel veroordeeld om zijn aandeel bij de moord op een 29-jarige eigenaar van een shishalounge.

Het slachtoffer werd op 8 februari 2017 doodgeschoten tijdens een overval op zijn woning in Geleen. De dertigjarige verdachte werd eerder uit voorarrest vrijgelaten. Wel moest hij tot de uitspraak van de rechtbank op 29 maart een enkelband dragen. Hij ging er echter vandoor.

De politie pakte de man maandagochtend op in een woning in Maastricht nadat hij was opgespoord door het Team Criminele Inlichtingen Limburg.

Twee andere verdachten in deze moordzaak kregen elk 24 jaar celstraf.

Man die enkelband doorknipte weer opgepakt
Man die enkelband doorknipte weer opgepakt (Foto: ANP)

'China bestudeert afwaardering yuan'

China bekijkt een mogelijke afwaardering van de Chinese yuan in zijn handelsconflict met de Verenigde Staten. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Een zwakkere yuan zou ingezet kunnen worden als pressiemiddel, omdat de export van China dan steun in de rug krijgt door de lagere prijzen van Chinese goederen in het buitenland.

Volgens de bronnen wordt door hoge Chinese ambtenaren gewerkt aan een studie over een geleidelijke waardedaling van de yuan. Er wordt bekeken hoe de munteenheid ingezet kan worden in de onderhandelingen over handel met de Amerikanen. Daarnaast wordt bestudeerd welke impact een afwaardering van de yuan zou hebben op de export. Het is niet zeker of Peking echt doorzet met het plan, dat moet worden goedgekeurd door de hoogste leiding.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft China geregeld ervan beticht de yuan bewust zwak te houden om zo de eigen export te ondersteunen. Sinds het aantreden van Trump is de yuan circa 9 procent in waarde gestegen tegenover de dollar door de stabielere Chinese economie en de afzwakkende vrees voor een schuldencrisis in China.

'China bestudeert afwaardering yuan'
'China bestudeert afwaardering yuan' (Foto: ANP)

'Schrap rookruimte openbaar gebouw in 2 jaar'

Het kabinet streeft ernaar om ook binnen twee jaar een eind te maken aan rookruimtes in openbare gebouwen. Maar staatssecretaris Paul Blokhuis wil daarover niet alleen beslissen en wacht de afspraken over rookpreventie af die hij met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de gezondheidszorg wil maken.

Blokhuis kondigde afgelopen week aan dat rookruimtes in de horeca binnen twee jaar verleden tijd moeten zijn. Het is "logisch" dat het aanpakken van rookruimtes in overheidsgebouwen, ziekenhuizen en andere openbare gebouwen "een volgende eerste optie" is, zegt de staatssecretaris op NPO Radio 1. Hij mikt ook voor deze rookruimtes op een termijn van twee jaar en gaat "met die agenda in gesprek met maatschappelijke partners met wie we het preventieakkoord vormgeven".

'Schrap rookruimte openbaar gebouw in 2 jaar'
'Schrap rookruimte openbaar gebouw in 2 jaar' (Foto: ANP)

Aluminiumconcern Rusal keldert na sancties VS

Het grote Russische aluminiumconcern Rusal verloor maandag in de vroege handel bijna een derde van zijn waarde op de beurs in Moskou na de sancties van de Amerikaanse regering tegen het bedrijf en eigenaar Oleg Deripaska. Later werd het koersverlies wat teruggedrongen.

Washington kondigde vrijdag sancties aan tegen een groep Russen die tot de nauwe kring van president Vladimir Poetin zouden behoren. De Amerikaanse overheid wil Rusland daarmee straffen voor de vermeende beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen in 2016 en andere "kwaadaardige activiteiten" door het Kremlin. Op vrijdag ging Rusal ook al fors omlaag na aankondiging van de sancties.

Multimiljardair Deripaska is via zijn energie- en grondstoffenbedrijf En+ Group grootaandeelhouder van Rusal. De vrees bestaat dat het veel moeilijker wordt voor Deripaska en Rusal om zaken te doen vanwege de Amerikaanse sancties. En+ Group is eveneens op de sanctielijst gezet en moest ook flink terrein prijsgeven op de beurs.

Aluminiumconcern Rusal keldert na sancties VS
Aluminiumconcern Rusal keldert na sancties VS (Foto: ANP)

'Stijgende prijzen zitten bouwers dwars'

Aannemers komen steeds vaker in de problemen door de stijgende prijzen van bouwmaterialen en personeel. Dat constateert branchevereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB. Veel bouwbedrijven tekenden al jaren geleden in voor projecten, maar zitten met de toen afgesproken prijs te dicht op of zelfs onder de kostprijs.

Onlangs ging het Brabantse bouwbedrijf Moonen failliet door dergelijke problemen. "We hebben signalen dat meer bedrijven in de sector hier last van hebben", vertelt Coen van Rooyen van de NVB. "Het gaat dan met name om bedrijven die vooral bouwen en niet zelf ontwikkelen."

Vaak wordt bij aanbestedingen wel een verhoging meegenomen die gekoppeld is aan een prijsindex. Probleem is echter dat die index achterloopt en uitgaat van een gemiddelde, legt Van Rooyen uit. "Niet overal is de prijsstijging even groot."Ook worden de gestegen loonkosten niet meegenomen in deze bouwkostenindex.

'Stijgende prijzen zitten bouwers dwars'
'Stijgende prijzen zitten bouwers dwars' (Foto: ANP)

Spanje na thriller naar halve finales Davis Cup

De Spaanse tennissers hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Davis Cup. Op het gravel van het eigen Valencia werd Duitsland geklopt na een heuse thriller.

Na twee dagen stond het 1-2 voor Duitsland, maar Rafael Nadal trok de stand gelijk met een duidelijke zege op Alexander Zverev: 6-1, 6-4, 6-4. David Ferrer en Philipp Kohlschreiber kwamen vervolgens de baan op voor het beslissende duel en dat werd een marathonpartij tussen de mondiale nummers 33 en 34.

Kohlschreiber knokte zich in set één terug van een break achterstand, maar was in de tiebreak kansloos. In de tweede set kon hij Ferrer's service overnemen, wat hij na het inleveren van zijn eigen opslaggame nog eens deed: 1-1 in sets.

De derde set leverde voor beide spelers vroeg een break op, waarna Ferrer zes breakkansen wegpoetste. Beide heren braken elkaar alsnog en dus moest weer een tiebreak gespeeld worden, weer met Ferrer als winnaar.

Kohlschreiber sleepte een vijfde set uit het vuur door zijn opponent de service af te pakken op het moment dat de Spanjaard serveerde voor de wedstrijd. In set vijf leverde de Duitser zijn opslag direct in, maar een rebreak naar 3-3 hield hem in de strijd. Ferrer sloeg op 5-5 nog eens toe en wist het vervolgens, na bijna vijf uur, alsnog uit te serveren: 7-6 (1), 3-6, 7-6 (4), 4-6, 7-5.

Spanje speelt in de halve finale tegen Frankrijk, dat in Genoa won van Italië. Lucas Pouille klopte Fabio Fognini in vier sets en besliste de strijd daarmee: 1-3 voor Frankrijk.

Marin Cilic had voor eigen publiek in Varazdin geen kind aan Mikhail Kukushkin uit Kazachstan (6-1, 6-1, 6-1), waardoor de Kroaten met 3-1 wonnen. Zij strijden om een plek in de finale tegen de VS, dat in Nashville veel te sterk was voor België, verzwakt door de afwezigheid van David Goffin en Steve Darcis.

Bertens zegeviert in Charleston

Tennisster Kiki Bertens heeft het WTA-toernooi in Charleston op haar naam geschreven. Op het groene Amerikaanse gravel was de Nederlandse (WTA-27) in de finale met 6-2 en 6-1 te sterk voor nummer dertien Julia Görges.

Bertens had zondag een zware dag, want eerst moest ze haar vanwege regenval uitgestelde halve finale nog spelen. De Nederlandse won na een drie uur durende slijtageslag van de Amerikaanse Madison Keyg. Görges moest vervolgens haar op 4-4 onderbroken wedstrijd tegen Anastasija Sevastova nog afmaken: 7-6(5) en 6-3.

In de eindstrijd was van enige vermoeidheid bij Bertens weinig te bespeuren. De Nederlandse zette haar Duitse opponente met diepe ballen en gevarieerd spel goed onder druk. Bertens kwam direct 2-0 voor te staan, maar leverde daarna haar service in. Toch was de Nederlandse niet van haar stuk en liep via een nieuwe break uit naar 4-2. Nadat ze twee breakpoints op eigen service overleefde haalde Bertens de set eenvoudig binnen: 6-2.

Het tweede bedrijf was een stuk eenvoudiger, mede omdat Görges de bal regelmatig niet binnen de lijnen wist te houden. Bertens liep snel uit naar een 5-0 voorsprong en kreeg in de zesde game zelfs twee wedstrijdpunten. Görges werkte deze nog weg, maar een game later pakte Bertens wel haar vijfde titel uit haar loopbaan, allen behaald op gravel.

MLB: Ohtani schittert bij thuisdebuut als werper, miraculeuze comeback Red Sox

Honkballer Shohei Ohtani blijft zijn geweldige MLB-debuutseizoen bij de Los Angeles Angels doorzetten. De Japanner maakte in zijn eerste wedstrijd als werper al indruk, sloeg al een aantal homeruns en kwam zondag voor het eerst als werper thuis in actie.

Tegen de Oakland Athletics begon Ohtani geweldig en was hij zes innings lang op weg naar een zeldzame perfect game, waarin geen enkele speler van de tegenpartij een honk weet te bezetten. Dat lukte niet helemaal, maar met twaalf strikeouts in zeven innings was Ohtani de ster van de wedstrijd, die de Angels met 6-1 wonnen.

In de Bronx sloegen de New York Yankees in de eerste inning vijf runs bij elkaar tegen de Baltimore Orioles, maar de bezoekers vochten zich toch terug en trokken het duel in de twaalfde inning over de streep: 7-8. Jonathan Schoop scoorde namens de Orioles één run, Didi Gregorius kwam bij de Yankees niet tot scoren. 

De Boston Red Sox kregen op Fenway Park weer bezoek van de  Tampa Bay Rays en dat werd een spektakelstuk. In zeven innings werkten de Rays zich naar een 2-7 voorsprong, maar in de achtste sloegen de Red Sox terug: Mitch Moreland, Christian Vazquez en Rafael Devers sloegen bij elkaar vier runs binnen, Mookie Betts en Andrew Benintendi maakten het af, waardoor de Red Sox met 8-7 wonnen.

Uitslagen MLB zondag
Boston Red Sox - Tampa Bay Rays 8-7
New York Yankees - Baltimore Orioles 7-8 (3 extra innings)
Cleveland Indians - Kansas City Royals 3-1
Philadelphia Phillies - Miami Marlins 3-6
Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds 5-0
Chicago White Sox - Detroit Tigers 0-1
Houston Astros - San Diego Padres 4-1
Milwaukee Brewers - Chicago Cubs 0-3
St.Louis Cardinals - Arizona Diamondbacks 1-4
Texas Rangers - Toronto Blue Jays 4-7
Colorado Rockies - Atlanta Braves 0-4
San Francisco Giants - Los Angeles Dodgers 1-2 (1 extra inning)
Los Angeles Angels - Oakland Athletics 6-1
Washington Nationals - New York Mets 5-6  (3 extra innings)

Ohtani speelde geweldig (Bron: YouTube)

De comeback van de Red Sox (Bron: YouTube)

Stenen op A58 kosten Eindhovenaar het leven

Vanmorgen rond 05.00 uur is op de A58 ter hoogte van Moergestel een 60-jarige man uit Eindhoven om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Een 55-jarige man uit Eindhoven raakte zwaargewond. Mogelijke oorzaak voor het verkeersongeval zijn enkele grote stenen op de rijbaan die wellicht van een voertuig zijn afgevallen. De A58 richting Tilburg is geheel afgesloten. Het ingesloten verkeer is weggeleid.

De politie doet uitgebreid sporenonderzoek. Ook heeft de politie via social media de bestuurder die de stenen verloren heeft opgeroepen zich te melden. Getuigen die hebben gezien dat iemand de stenen verloor, wordt dringend verzocht contact op te nemen.

Rijkswaterstaat verwacht de weg rond 10.30 uur vrij te kunnen geven. Tot die tijd moeten weggebruikers rekening houden met een omleidingsroute. 

Stenen op A58 kosten Eindhovenaar het leven (foto: Politie.nl)
Stenen op A58 kosten Eindhovenaar het leven (foto: Politie.nl)

Street Fighter bordspel op komst

Fans van Street Fighter en bordspellen opgelet! Er komt namelijk een officieel Street Fighter bordspel aan. Via Kickstarter wordt daarvoor geld ingezameld en het bedrag is nu al over de 600.000 dollar. Ze hebben nog 25 dagen te gaan dus dat zal nog flink hoger gaan worden.

Het bordspel wordt een grote uitvouwbare map waar spelers het tegen elkaar op kunnen nemen. Vechten gaat door middel van dobbelstenen en kaarten. De bedoeling is dat het bordspel in 2019 te koop is.

street fighter board game

Street Fighter

Rusland: 'Israël viel Syrisch vliegveld aan'

Volgens het Russische ministerie van Defensie is de luchtaanval op een Syrisch vliegveld maandagochtend uitgevoerd door de Israëlische luchtmacht. Twee F15's van Israël zouden de militaire vliegbasis van Tiyas, nabij Homs, hebben beschoten.

Volgens de Russen werden acht doelgerichte raketten afgevuurd, waarvan er vijf neergeschoten werden voor ze het vliegveld konden raken. Het Russische leger meldt verder dat de Israëlische gevechtsvliegtuigen het Syrische luchtruim niet betraden, maar de raketten afvuurden vanuit het Libanese luchtruim.

Geweld door politie licht afgenomen

Politiemensen pasten vorig jaar 12.394 keer geweld toe. Dat is iets minder dan in 2016 toen agenten nog 14.672 keer de wapenstok, vuurwapen, pepperspray of fysiek geweld gebruikten.

Den Haag laat de opvallendste daling zien, want daar gebruikte de politie 20 procent minder geweld, blijkt uit cijfers die de politie maandag naar buiten heeft gebracht.

Echt harde conclusies durft de opsporingsdienst niet te verbinden aan de laatste cijfers, omdat de verschillende politie-eenheden het gebruik van geweld nu nog op verschillende manieren registreren. In 2019 komt daar verandering in, aldus Peije de Meij, landelijk portefeuillehouder Geweld bij de politie.

Volgens De Meij gebruiken politiemensen alleen geweld als het niet anders kan. "Het belangrijkste wapen van de agent is nog altijd de mond. Maar soms moeten politiemensen wel, bijvoorbeeld om een gewelddadige arrestant te kunnen boeien of om andere burgers te beschermen."

Geweld door politie licht afgenomen
Geweld door politie licht afgenomen (Foto: ANP)

Facebook schrapt databedrijf om privacy

Facebook zet het databedrijf Cubeyou op een zwarte lijst. Het is een nieuwe ontwikkeling in het omvangrijke privacyschandaal waarbij de informatie van miljoenen gebruikers is misbruikt. Er wordt nu onderzoek gedaan door Facebook naar Cubeyou.

Eerder werd bekend dat het Britse databedrijf Cambridge Analytica informatie van wel 87 miljoen Facebookgebruikers had misbruikt, onder meer voor de verkiezingscampagne van president Donald Trump. Naar verluidt verzamelde Cubeyou via Facebook informatie van gebruikers om naar eigen zeggen te gebruiken voor academisch onderzoek, maar feitelijk werd deze gedeeld met marketingonderzoekers.

Deze week verschijnt Facebook-topman Mark Zuckerberg in het Amerikaanse Congres om uitleg te geven te geven over het privacyschandaal. Naar verwachting zal hem onder meer gevraagd worden wat Facebook doet om privacy van gebruikers te verbeteren. Facebook heeft hier al verbetering beloofd.

Sinds het schandaal aan het licht kwam heeft Facebook 18 procent van haar beurswaarde zien verdampen. Bovendien heeft Facebook aangegeven dat het nog enkele jaren nodig heeft om de problematiek rond de beveiliging op te lossen.

Facebook schrapt databedrijf om privacy
Facebook schrapt databedrijf om privacy (Foto: ANP)

Barcelona winnaar van Madrileense derby

FC Barcelona is de enige winnaar geworden van de Madrileense derby tussen Real en Atletico. In het Santiago Bernabeu eindigde het duel in een 1-1 gelijkspel, ideaal voor koploper Barcelona.

Na ruim vijftig minuten werd de score namens de thuisploeg geopend door Cristiano Ronaldo. Het duurde echter niet langer dan een minuut of vier voor Antoine Griezmann de gelijkmaker op liet tekenen: 1-1, tevens de eindstand.

Barcelona, dat zaterdag met 3-1 van Leganes won, staat zo met zeven speelronden te gaan elf punten voor Atletico. Real volgt op vijftien punten van de Catalaanse rivalen.

Uitslagen La Liga zondag
Levante - Las Palmas 2-1
Real Madrid - Atletico Madrid 1-1
Real Sociedad - Girona 5-0
Valencia - Espanyol 1-0

Politie ontruimt 'wetteloze zone' bij Nantes

Circa 2500 gendarmes zijn maandag begonnen met de ontruiming van een groot terrein bij Nantes waar eerder een nieuw vliegveld was gepland. Naar schatting 250 krakers hebben zich nog op het terrein in Notre-Dame-des Landes verschanst. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft gezegd dat deze wetteloze zone nu wordt opgeheven.

De extremistische bezetters op het terrein worden 'zadistes' genoemd, naar de afkorting Z.A.D. Dat betekent 'zone om te verdedigen'. Duizenden linkse extremisten zijn jarenlang op het terrein neergestreken om te voorkomen dat er een nieuw groot vliegveld voor het westen van Frankrijk werd gebouwd, de 'Aéroport du Grand Ouest'.

In 2008 werd besloten die aan te leggen. De bouw zou in 2014 beginnen en de luchthaven zou vorig jaar opengaan. Maar dat is door verzet van links-radicale politici en 'zadistes' niet gebeurd. Toch was 55 procent van de kiezers in het betrokken departement in een referendum in 2016 voorstander van de bouw van de nieuwe luchthaven. Begin dit jaar heeft de regering van president Emmanuel Macron echter besloten er helemaal van af te zien.

Politie ontruimt 'wetteloze zone' bij Nantes
Politie ontruimt 'wetteloze zone' bij Nantes (Foto: ANP)

Dost helpt Sporting naar winst na bewogen week

Bas Dost heeft Sporting Lissabon zondagavond aan de winst geholpen. Het was het einde van een bewogen week, waarin voorzitter Bruno de Carvalho bijna de hele spelersgroep schorste voor de wedstrijd tegen Paços de Ferreira.

De Carvalho kwam na hevige kritiek van spelers en fans terug op die woorden en Sporting ging gewoon met het eerste elftal van start. Na een minuut of twintig kopte Dost de 1-0 tegen de touwen, zijn 24e treffer van het seizoen. Voormalig FC Twente-speler Bryan Ruiz zette na rust de 2-0 eindstand op de borden, waardoor Sporting de achterstand op koploper Benfica op zes punten kon houden.

Nieuwe trailer Solo: A Star Wars Story verschenen

Lucasfilm heeft afgelopen nacht een nieuwe trailer gepubliceerd van hun aanstaande Star Wars spinoff, Solo: A Star Wars Story. Dit is vermoedelijk de laatste trailer in de aanloop naar de release van de film op 25 mei.

In de trailer zien we hoe Han Solo gerekruteerd wordt in een team. Zoals misschien reeds bekend, gaat de film gepaard met veel controverse. Zo zijn de regisseurs ontslagen en is Ron Howard ingestapt om het over te nemen. Er doen allerlei geruchten de ronde maar de tijd is bijna nabij om het publiek te laten oordelen. De trailer laat mij noch warm noch koud. Het is echter Star Wars, dus er zal zeker een groot publiek op afkomen. Of het groot genoeg is met kaskrakers Deadpool 2 en Avengers: Infinity War die vlak ervoor uitkomen zal moeten blijken.

Nieuwe mythische Pokémon onthuld

Nintendo heeft een nieuwe Pokémon onthuld. Het betreft de mythische Pokémon Zeraora. Dit is geen begin van een nieuwe generatie Pokémon, maar een uitbreiding van de huidige. Zeraora wordt binnenkort beschikbaar gesteld in Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon.

Zeraora krijgt daarnaast een rol in de nieuwe Pokémon-film Pokémon: Everyone's Story, waarvan vandaag de eerste trailer is getoond. De film lanceert in juli in Japan. Zeraora zelfs is nummer 807 in de National Pokédex en is van het elektrische type. Meer details volgen binnenkort.

Zeraora Pokémon

[esports] Overwatch League schorst speler na beschuldigingen van ongepast contact met minderjarige

De Overwatch League is vandaag bruut wakker geschud. Eén van de spelers, DreamKazper van Boston Uprising, is beschuldigd van ongewenste seksuele contacten met een 14 jarig meisje. DreamKazper zelf is 21.

Het meisje in kwestie heeft de situatie zelf via Twitter naar buiten gebracht met een groot aantal screenshots van hun chatgeschiedenis als bewijs. Hoewel het contact onschuldig begon en ze samen Overwatch speelden, duurde het niet lang voor er via apps als Facetime en SnapChat gevraagd werd om seksueel getinte foto's.

Boston Uprising en de Overwatch League hebben hierop besloten DreamKazper voor onbeperkte tijd te schorsen, terwijl de situatie uitgebreider wordt onderzocht. Vermoedelijk wordt DreamKazper vervangen door speler Mistakes.

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt

Hallo allemaal!

De dag begint in het noordwesten met nevel en lage bewolking. Deze lost in de loop van de ochtend geleidelijk op, maar kan in het Waddengebied en aan zee hardnekkig blijven. In het westen valt eerst ook plaatselijk wat regen. Verder is het wisselend bewolkt. In de loop van de avond krijgen het (uiterste) zuiden en westen met enkele buien te maken. Dit kunnen lokaal stevige buien zijn met een kleine kans op onweer. De middagtemperatuur loopt sterk uiteen: van 10°C op de Wadden tot 22°C in het zuidoosten. De noordoostelijke wind neemt in de loop van de dag toe naar matig, in de kustgebieden naar vrij krachtig. In de avond kan de noordoostenwind in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer krachtig worden, 6 Bft.

In de nacht naar dinsdag zijn er wolkenvelden, maar is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 11°C. De wind wordt zuidoostelijk en neemt in de loop van de nacht af naar zwak tot matig.

Morgen overdag is het wisselend bewolkt, maar vanuit het zuidoosten neemt de bewolking toe. In de middag nemen de neerslagkansen toe, in het zuiden gaat het regenen, in het noorden kunnen later in de middag enkele stevige buien, mogelijk met onweer, ontstaan. De maximumtemperatuur varieert van 15°C aan zee tot 21°C plaatselijk in het noordoosten. De wind is zwak tot matig en komt aanvankelijk uit zuidoostelijke richtingen. In de loop van de dag wordt de wind in het midden en noorden veranderlijk. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Monschau (Foto: Iteejer)
Monschau (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hockeyers Rotterdam na spektakelstuk nog in race play-offs

Rotterdam is momenteel de plek waar het meeste hockeyspektakel te zien is. Twee weken geleden won Rotterdam daar van Oranje-Rood, vorige week leverde de ploeg van Albert-Kees Manenschijn spektakel in de EHL en zondagmiddag was er een doelpuntenfestijn tegen Almere. Rotterdam won uiteindelijk met 5-4, waardoor de ploeg in het spoor blijft van concurrent Oranje-Rood dat met moeite met 2-1 van Pinoké won. Bovenin speelden Amsterdam en Kampong met 2-2 gelijk en onderin boekte Tilburg een belangrijke 5-1 zege op hdm.

Rotterdam - Almere (5-4)
1' 0-1 Daniel de Haan
12' 1-1 (sc) Seve van Ass
15' 1-2 (sc) Stijn Jolie
27' 2-2 Jeroen Hertzberger
33' 2-3 (sc) Stijn Jolie
39' 3-3 (sb) Jeroen Hertzberger
41' 4-3 Seve van Ass
61' 5-3 Thijs van Dam
67' 5-4 (sc) Terrance Pieters
Almere kwam tegen Rotterdam tot drie keer toe op voorsprong, maar toch stonden de Flevolanders zondagmiddag met lege handen in Rotterdam. Bij de thuisploeg lijken de toppers in de slotfase van de competitie net de juist te vorm te pakken te hebben. Aanvoerder Jeroen Hertzberger scoorde twee keer, net als international Seve van Ass en Oranje-aanvaller Thijs van Dam maakte uiteindelijk Rotterdams vijfde en dus winnende treffer.

Amsterdam - Kampong (2-2)
14' 0-1 Philip Meulenbroek
31' 1-1 (sc) Boris Burkhardt
35' 1-2 (sb) Martijn Havenga
39' 2-2 (sc) Mirco Pruyser
Kampong is ook na achttien wedstrijden nog steeds ongeslagen in de Hoofdklasse dit seizoen, maar door het 2-2 gelijkspel tegen Amsterdam moeten de Utrechters de koppositie wel delen met Bloemendaal.

Den Bosch - HGC (2-1)
34' 1-0 (sc) Bram van Groesen
36' 1-1 Jorrit Croon
64' 2-1 Pepijn Reijenga
Den Bosch en HGC spelen deze competitie nergens meer om. Maar in tegenstelling tot HGC laat Den Bosch de laatste weken prima spel en resultaten zien. Zo gek was het dan ook niet dat Den Bosch het duel tegen HGC zondagmiddag won. Voor Den Bosch is het ook belangrijk dat de spirit goed blijft, aangezien de ploeg van trainer Eric Verboom nog de finale van de Gold Cup speelt.

HC Tilburg - HDM (5-1)
14' 1-0 Joep de Natris
39' 2-0 Tom Beddows
41' 3-0 Felix Gulinck
54' 3-1 (sc) Niels Blaak
55' 4-1 Lucas van Bergeijk
56' 5-1 Jesse van Minde
In deze degradatiekraker had Tilburg uiteindelijk weinig moeite met hdm, dat er niet veel van bakte in Tilburg en zich in deze vorm moet opmaken voor een seizoen in de nieuwe Promotieklasse.

Bloemendaal - SCHC (3-1)
10' 0-1 (sc) Thomas Vis
41' 1-1 (sb) Jamie Dwyer
54' 2-1 Roel Bovendeert
60' 3-1 (sc) Tim Swaen
SCHC hield in de score lange tijd stand tegen Bloemendaal, maar de Mussen beschikken over duidelijk meer kwaliteit en hebben in Roel Bovendeert de man in vorm. Tijdens de EHL was hij vorige week al vijf keer trefzeker, tegen SCHC nam hij de tweede Bloemendaalse treffer voor zijn rekening. Bloemendaal kan zich opmaken voor de play-offs, terwijl Stichtsche door de nederlaag en de winst van Tilburg plots op een play-outplek staat.

Oranje-Rood - Pinoké (2-1)
29' 0-1 Marlon Landbrug
33' 1-1 Benjamin Stanzl
37' 2-1 Jelle Galema
Erg gemakkelijk ging het zondagmiddag niet Oranje-Rood in het thuisduel tegen Pinoké, maar daar zal niemand bij de Eindhovenaren over malen. De drie punten betekent dat Oranje-Rood alle kansen op deelname voor de play-offs stevig in eigen hand heeft. De komende twee wedstrijden zijn cruciaal: een uitwedstrijd tegen Almere en een thuisduel tegen koploper Bloemendaal.

NBA: Jazz pakt play-offticket tegen Lakers

De basketballers van de Utah Jazz hebben zich voor het tweede seizoen op rij geplaatst voor de play-offs. In Los Angeles werden de Lakers geklopt en daarmee werd het vierde van acht tickets in de Western Conference vergeven aan de Jazz.

Na het verliezen van ster Gordon Hayward aan de Boston Celtics na vorig seizoen leek het voor Utah bijzonder moeilijk te gaan worden. Dat was aanvankelijk ook zo, maar met elf zeges op rij en 21 overwinningen in 23 wedstrijden ging het na de jaarwisseling een stuk beter.

Tegen de Lakers stond de ploeg uit Utah al vanaf de eerste score op voorsprong en dat gaven ze geen moment uit handen. De Lakers kwamen zo nu en dan in de buurt, maar in het vierde kwart maakten de bezoekers het overtuigend af: 97-112.

De New Orleans Pelicans, San Antonio Spurs, Oklahoma City Thunder (46 zeges), Minnesota Timberwolves en Denver Nuggets (45 zeges) strijden met allemaal nog twee wedstrijden te gaan om vier overgebleven startbewijzen.

Uitslagen NBA zondag
Boston Celtics - Atlanta Hawks 106-112
Charlotte Hornets - Indiana Pacers 117-123
Philadelphia 76ers - Dallas Mavericks 109-97
Memphis Grizzlies - Detroit Pistons 130-117
Los Angeles Lakers - Utah Jazz 97-112
Toronto Raptors - Orlando Magic 112-101
Phoenix Suns - Golden State Warriors 100-117

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Napoli houdt aansluiting na spectaculaire slotminuten

Napoli heeft in de Serie A met grote moeite de aansluiting bij koploper Juventus gehouden. In eigen huis leek het tegen Chievo fout te gaan, maar spectaculaire slotminuten brachten toch nog redding.

Dries Mertens mocht kort na rust een penalty nemen, maar de kleine Belg schoot mis. Mariusz Stepinski bracht Chievo vervolgens een kwartier voor tijd op 0-1, maar Napoli slaagde er in de absolute slotfase alsnog in de boel om te draaien. Invaller Arek Milik maakte in de 89e minuut de gelijkmaker, waarna de publiek in Napels alsnog uit hun dak kon: Amadou Diawara werkte in blessuretijd met de 2-1 alsnog drie punten binnen.

Met nog zeven wedstrijden te spelen staat Napoli vier punten achter Juventus. Over twee weken spelen de clubs in Turijn tegen elkaar.

Uitslagen Serie A zondag
Napoli - Chievo 2-1
Torino - Inter 1-0
Crotone - Bologna 1-0
Verona - Cagliari 1-0
Udinese - Lazio 1-2
AC Milan - Sassuolo 1-1

Depay weer goud waard met vier assists en één goal

Memphis Depay heeft wederom laten zien in bloedvorm te verkeren. De aanvaller hielp Olympique Lyon zondagavond met ruime cijfers langs Metz en was bij de volledige doelpuntenproductie betrokken.

Vorige week stond Depay als spits opgesteld tegen Toulouse, wat twee goals opleverde. Dat werd nu dus weer gedaan en tegen Metz pakte het wederom goed uit. Na nog geen twintig minuten had Depay teamgenoot Marcelo al twee keer voorzien van een assist, waaruit de Braziliaan raak kopte.

In de tweede helft scoorde Depay zelf de 0-3, waarna hij Betrand Traoré bediende voor de 0-4. Invaller Mariano Diaz zorgde uiteindelijk voor de 0-5 eindstand en ook dat gebeurde op aangeven van de Nederlands international. 

Lyon stijgt door de winst naar plek drie, doordat Olympique Marseille punten liet liggen. 

Uitslagen Ligue 1 zondag
Nice - Rennes 1-1
Metz - Olympique Lyon 0-5
Olympique Marseille - Montpellier 0-0

Arsenal legt druk bij tegenvallend Chelsea

Arsenal heeft in de Premier League de druk op Chelsea opgevoerd in de strijd om de vijfde plek, en dus een directe plaats in de groepsfase van de Europa League. Het noodlijdende Southampton werd met moeite verslagen door het team van Arsène Wenger: 3-2.

Southampton begon sterk en al snel tekende Shane Long voor de openingsgoal. Danny Welbeck werkte een fraai hakje richting Pierre-Emerick Aubameyang, die de gelijkmaker scoorde. Welbeck liet vervolgens zelf de 2-1 noteren. 

Een kwartier voor tijd kwam Charlie Austin binnen de lijnen voor Southampton en met zijn eerste balcontact maakte hij de 2-2. Welbeck liet een paar minuten later een kans vanaf een meter schieten, maar kort voor tijd werkte hij toch zelf de winnende 3-2 binnen.

Antonio Conte's Chelsea had het thuis vervolgens zeer moeilijk met West Ham United. Cesar Azpilicueta scoorde na een half uur de 1-0, nadat Alvaro Morata de openingsgoal al afgekeurd had zien worden. Joe Hart hield West Ham met goede reddingen in de wedstrijd, wat een kwartier voor tijd beloond werd: Javier Hernandez zette de 1-1 eindstand op de borden.

Chelsea staat nu op 57 punten, Arsenal heeft er 54. De top-4 en dus plaatsing voor de Champions League is vrijwel uit zicht: Tottenham staat met 67 punten vierde.

Rebellen vertrekken per bus uit Douma

Tientallen rebellenstrijders hebben de Syrische stad Douma in Oost-Ghouta verlaten. Dat gebeurde enkele uren nadat de rebellen met de regering een akkoord bereikten over hun aftocht. Met bussen vertrokken de strijders en hun familie richting Noord-Syrië.

Onderdeel van de overeenkomst was dat de rebellen gevangenen lieten gaan. Op de staatstelevisie was te zien dat ook de eerste gijzelaars bij een legerpost van het Syrische regime arriveerden. Ze werden daar begroet door honderden familieleden en vrienden.

Strijders die niet willen vertrekken krijgen de mogelijkheid vrede te sluiten met de Syrische autoriteiten zonder achtervolgd te worden door veiligheidstroepen. Douma was de laatste stad in Oost-Ghouta waar rebellen nog verzet bleven bieden. Het akkoord waar Rusland op toeziet werd zondag bereikt.

Rebellen vertrekken per bus uit Douma
Rebellen vertrekken per bus uit Douma (Foto: ANP)

Luchtaanval op vliegveld Syrië, VS ontkennen

Een militair vliegveld in de buurt van de Syrische stad Homs is maandagochtend onder vuur genomen. Volgende de staatstelevisie was de luchthaven doelwit van meerdere raketten en zijn bij de aanval doden en gewonden gevallen. De Syrische luchtafweer haalde acht raketten uit de lucht.

Syrische media berichten over meerdere explosies en vermoeden dat de Verenigde Staten achter de aanval zitten. Het Amerikaanse leger stelt in een reactie geen luchtaanvallen te hebben uitgevoerd.

De Amerikaanse president Donald Trump had een dag eerder nog met vergeldingsacties gedreigd als zou blijken dat de Syrische regering chemische wapens heeft gebruikt. Volgens hulporganisaties zijn zaterdag tientallen mensen gedood door een gifaanval in Douma. De Syrische regering ontkent op zijn beurt chemische wapens te hebben gebruikt.

Luchtaanval op vliegveld Syrië, VS ontkennen
Luchtaanval op vliegveld Syrië, VS ontkennen (Foto: ANP)

Wielrenner Goolaerts (23) overleden na hartstilstand in Parijs-Roubaix

Wielrenner Michael Goolaerts is overleden. De Belg van de Verandas Willems-Crelan-ploeg werd zondag tijdens Parijs-Roubaix getroffen door een hartaanval, waarna zijn team 's avonds liet weten dat hij in het ziekenhuis van Lille is overleden. Goolaerts werd slechts 23 jaar.

Na ruim honderd kilometer koers werd Goolaerts op de tweede kasseistrook van de Helleklassieker getroffen door een hartaanval, waardoor hij roerloos de berm inviel. Daar werd hij uitgebreid behandeld en gereanimeerd, alvorens hij naar Lille werd overgevlogen, maar hulp mocht niet meer baten.

De jonge Goolaerts debuteerde in Parijs-Roubaix, een week nadat hij voor de tweede keer de Ronde van Vlaanderen reed. 

Via recycling 9 procent van materialen weer in economie

Van alle materialen die in de economie terechtkomen - 549 miljard kilo in 2014 - was ongeveer 9 procent gerecycled, secundair materiaal (48 miljard kilo). Dit terwijl Nederland met zo’n 80 procent hergebruik van het afval (à 59 miljard kilo) één van de landen is in Europa die het meest recyclen. Het Rijksbrede programma Circulaire Economie richt zich op de ontwikkeling naar een vóór 2050 te realiseren circulaire economie.

Vier verschillende groepen materialen stromen door de Nederlandse economie: biomassa, fossiele-energiedragers, metalen en mineralen. Onder deze materiaalgroepen vallen zowel grondstoffen als producten. Onder metalen valt bijvoorbeeld een grondstof als ijzererts, maar ook een product dat voornamelijk uit metalen bestaat, zoals een auto.

Een groot deel van de materialen die worden ingebracht in de Nederlandse economie (in 2014 betrof het 74 procent) komt uit de invoer. Bijna een derde hiervan wordt zonder veel bewerking weer uitgevoerd (wederuitvoer). De rest van de invoer wordt samen met grondstoffen uit de binnenlandse winning verwerkt tot producten. Het deel van deze producten dat niet wordt uitgevoerd wordt gebruikt voor binnenlandse consumptie (materiaalgebruik en energieopwekking). Geconsumeerde producten met een lange levensduur, zoals gebouwen en auto’s, blijven een tijdje in de economie als voorraad voordat ze als afval vrijkomen. Het meeste afval wordt vervolgens gerecycled.

Van alle materialen die in de economie terechtkomen - 549 miljard kilo in 2014 - is ongeveer 9 procent gerecycled, secundair materiaal (48 miljard kilo). Vergeleken met de totale Nederlandse consumptie (221 miljard kilo) is het aandeel gerecycled materiaal 22 procent. In 2014 recyclede Nederland 81 procent van het afval (59 miljard kilo), één van de hoogste recyclingpercentage in Europa.

Naast hergebruik zijn andere strategieën nodig om de beoogde overgang te maken naar een circulaire economie uit het Rijksbreed programma ‘Nederland circulair in 2050’. Hierbij valt te denken aan efficiënter gebruik van materialen, het verbeteren van producten waardoor ze langer meegaan of substitutie van materialen, bijvoorbeeld door plastic te maken van biomassa in plaats van aardolie.

Vergeleken met andere EU-landen is in Nederland het materiaalgebruik per inwoner hoog. Vooral de input van fossiele-energiedragers is hoog. Dit komt zowel door de gaswinning in Nederland als door de invoer van aardolie die na raffinage voor een groot deel weer als brandstof wordt uitgevoerd. Een groot deel van de in Nederland verwerkte materialen verlaat het land weer als exportproduct.

De materiaalconsumptie in Nederland is, vergeleken met die van andere EU-landen, juist laag. De consumptie van mineralen per hoofd van de bevolking is laag omdat Nederland een dichtbevolkt land is. Hierdoor kan de infrastructuur, waar veel minerale grondstoffen voor nodig zijn, efficiënt worden gebruikt. De consumptie van fossiele-energiedragers is wel relatief hoog in Nederland. Dit komt onder andere doordat Nederland weinig hernieuwbare energie opwekt met windmolens en zonnepanelen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.