Spanje na thriller naar halve finales Davis Cup

De Spaanse tennissers hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Davis Cup. Op het gravel van het eigen Valencia werd Duitsland geklopt na een heuse thriller.

Na twee dagen stond het 1-2 voor Duitsland, maar Rafael Nadal trok de stand gelijk met een duidelijke zege op Alexander Zverev: 6-1, 6-4, 6-4. David Ferrer en Philipp Kohlschreiber kwamen vervolgens de baan op voor het beslissende duel en dat werd een marathonpartij tussen de mondiale nummers 33 en 34.

Kohlschreiber knokte zich in set één terug van een break achterstand, maar was in de tiebreak kansloos. In de tweede set kon hij Ferrer's service overnemen, wat hij na het inleveren van zijn eigen opslaggame nog eens deed: 1-1 in sets.

De derde set leverde voor beide spelers vroeg een break op, waarna Ferrer zes breakkansen wegpoetste. Beide heren braken elkaar alsnog en dus moest weer een tiebreak gespeeld worden, weer met Ferrer als winnaar.

Kohlschreiber sleepte een vijfde set uit het vuur door zijn opponent de service af te pakken op het moment dat de Spanjaard serveerde voor de wedstrijd. In set vijf leverde de Duitser zijn opslag direct in, maar een rebreak naar 3-3 hield hem in de strijd. Ferrer sloeg op 5-5 nog eens toe en wist het vervolgens, na bijna vijf uur, alsnog uit te serveren: 7-6 (1), 3-6, 7-6 (4), 4-6, 7-5.

Spanje speelt in de halve finale tegen Frankrijk, dat in Genoa won van Italië. Lucas Pouille klopte Fabio Fognini in vier sets en besliste de strijd daarmee: 1-3 voor Frankrijk.

Marin Cilic had voor eigen publiek in Varazdin geen kind aan Mikhail Kukushkin uit Kazachstan (6-1, 6-1, 6-1), waardoor de Kroaten met 3-1 wonnen. Zij strijden om een plek in de finale tegen de VS, dat in Nashville veel te sterk was voor België, verzwakt door de afwezigheid van David Goffin en Steve Darcis.