Porsche 919 sneller dan Formule 1-auto op Spa

Wie dacht dat de huidige Formule 1-auto's de snelste circuitauto's ooit zijn heeft buiten Porsche gerekend. De Duitse autobouwer heeft ter afscheid van de LMP1-klasse haar auto flink doorontwikkeld en enkele rondes op Spa-Francorchamps laten rijden. Niet zonder succes, want Neel Jani was met de 919 Evo met een tijd van 1.41,770 sneller dan de poleronde van F1-coureur Lewis Hamilton vorig jaar (1.42,553).

Porsche heeft haar 919 zo stevig onder handen genomen dat de Duitsers maar liefst twaalf seconden sneller zijn dan hun poleronde in de World Endurance Cup vorig jaar. Naar verluidt zou de bolide nog sneller kunnen. Uit het 2,0 liter V4-blok wordt in plaats van 500 nu 720 pk geperst. Dit komt doordat alle restricties eraf zijn gehaald. Daarnaast is het vermogen van de hybride systemen opgeschroefd van 400 naar 440 pk en is de aerodynamica van de auto sterk verbeterd. De verbetering in de neerwaartse druk bedraagt ongeveer 53 procent en is vooral onderhuids te vinden. Onder meer de diffusor is flink verbeterd. De luchtweerstand werd ongeveer 66 procent gunstiger.

Al die aanpassingen resulteerden erin dat coureur Neel Jani een topsnelheid van 359 kilometer per uur bereikte en op Spa-Francorchamps met een gemiddelde snelheid van 245,61 kilometer per uur. Dat kwam neer op een rondetijd van 1.41,770. De verwachting is dat dit record later dit jaar weer verbroken zal worden door de Formule 1-coureurs.

Porsche is van plan de nieuwe 919 Evo nog vaker aan het publiek te tonen. De Duiters rijden op de Nordschleife een demonstratierit voorafgaand aan de 24 uur van de Nürburgring. In juni is de auto bij het Festival of Speed in Goodwood, terwijl in september demonstraties op Brands Hatch en Laguna Seca op het programma staan.


Neel Jani boendert met de Porsche 919 Evo op Spa (Bron: YouTube)