Facebook schrapt databedrijf om privacy

Fukke_Fappesma

Facebook zet het databedrijf Cubeyou op een zwarte lijst. Het is een nieuwe ontwikkeling in het omvangrijke privacyschandaal waarbij de informatie van miljoenen gebruikers is misbruikt. Er wordt nu onderzoek gedaan door Facebook naar Cubeyou.

Eerder werd bekend dat het Britse databedrijf Cambridge Analytica informatie van wel 87 miljoen Facebookgebruikers had misbruikt, onder meer voor de verkiezingscampagne van president Donald Trump. Naar verluidt verzamelde Cubeyou via Facebook informatie van gebruikers om naar eigen zeggen te gebruiken voor academisch onderzoek, maar feitelijk werd deze gedeeld met marketingonderzoekers.

Deze week verschijnt Facebook-topman Mark Zuckerberg in het Amerikaanse Congres om uitleg te geven te geven over het privacyschandaal. Naar verwachting zal hem onder meer gevraagd worden wat Facebook doet om privacy van gebruikers te verbeteren. Facebook heeft hier al verbetering beloofd.

Sinds het schandaal aan het licht kwam heeft Facebook 18 procent van haar beurswaarde zien verdampen. Bovendien heeft Facebook aangegeven dat het nog enkele jaren nodig heeft om de problematiek rond de beveiliging op te lossen.

Facebook schrapt databedrijf om privacy
Facebook schrapt databedrijf om privacy (Foto: ANP)