Zuckerberg trekt weer boetekleed aan

Facebookbaas Mark Zuckerberg trekt wederom het boetekleed aan voor de fouten die het techbedrijf heeft gemaakt. In zijn verklaring, voorafgaand aan zijn getuigenis in het Amerikaanse Congres, benadrukte hij nog maar eens dat hij verantwoordelijk is voor alles wat is gebeurd.

Zuckerberg erkent dat het bedrijf te weinig heeft gedaan om zijn platforms te beschermen. Daarbij noemde hij zaken als nepnieuws, beïnvloeding door buitenlandse partijen in de Amerikaanse verkiezingsstrijd, haatzaaien, het beleid rond het ontwikkelingen van software en de privacy van data.

"Het was mijn fout, en daar bied ik mijn verontschuldigingen voor aan", aldus Zuckerberg. "Ik ben ooit begonnen met Facebook, ik leid het bedrijf, ik ben dus ook verantwoordelijk."

Verhoor
Zuckerberg verblijft de komende dagen in Washington. Het Congres heeft twee dagen ingeruimd voor het verhoor. Eerder werd bekend dat het Britse databedrijf Cambridge Analytica mogelijk informatie van 87 miljoen Facebookgebruikers had misbruikt, onder meer voor de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Facebook telt wereldwijd 2,1 miljard maandelijks actieve gebruikers. De wijze waarop het met gegevens van gebruikers omgaat ligt momenteel bij autoriteiten onder de loep. Facebook gaat de gebruikers die slachtoffer zijn geworden van het schandaal op de hoogte te stellen van de zaak. Zij krijgen maandag een gedetailleerd bericht.

Zuckerberg beloofde eerder al aanzienlijke investeringen te zullen doen om de beveiliging op orde te krijgen. Deze zullen de winstgevendheid van de onderneming naar verwachting aanzienlijk beïnvloeden. Sinds het schandaal aan het licht kwam heeft Facebook 18 procent van haar beurswaarde zien verdampen.

Zuckerberg trekt weer boetekleed aan
Zuckerberg trekt weer boetekleed aan (Foto: BuzzT)