FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 februari 2018

UMC's steunen aangifte tegen tabaksindustrie

Ook de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) steunt de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie. De NFU wil zich bij de aangifte aansluiten en onderzoekt nog hoe dit juridisch mogelijk is, zei een woordvoerster zondag.

"Wij zien dagelijks de verwoestende effecten van roken bij onze patiënten. Hoewel de gang naar de strafrechter een zeer ongebruikelijke is, beschouwen wij de producenten van tabak als mede-veroorzakers van dit grote maatschappelijke probleem. Vandaar onze ondersteuning", aldus NFU-voorzitter Ernst Kuipers.

Strafrechtadvocate Ficq deed in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen de tabaksindustrie.

Vorige week besloot ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zich aan te sluiten bij de aangifte.

De ziekenhuizen Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum Groningen lieten eerder al weten ook aangifte te doen tegen de tabaksindustrie. Met de aangifte hopen de partijen justitie zo ver te krijgen een strafzaak te beginnen tegen de vier grote tabaksproducenten die in Nederland actief zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) zei vorige week dat de aangifte wordt bestudeerd.

UMC's steunen aangifte tegen tabaksindustrie
UMC's steunen aangifte tegen tabaksindustrie (Foto: ANP)

Tennissters verliezen van Verenigde Staten in Fed Cup

De Nederlandse tennissters zijn er niet in geslaagd te stunten in de Fed Cup-ontmoeting met titelverdediger Verenigde Staten. Nadat gisteren al de eerste twee duels verloren werden zette Venus Williams de Amerikanen tegen Richèl Hogenkamp op een beslissinde 3-0 voorsprong.

Hogenkamp kon de eerste set nog aardig meekomen met Williams. Ze kwam van 0-3 terug tot 3-3 en kreeg op 5-5 nog breekkansen. Deze werden echter niet benut waarna Williams wel toesloeg.

In de tweede set was de Amerikaanse simpelweg beter. Hogenkamp speelde niet slecht maar was simpelweg niet opgewassen tegen de kracht van Williams, die de set met 6-1 won.

Daarmee was de ontmoeting beslist maar om het publiek niet na één duel naar huis te sturen werd er nog wel een dubbelspel afgewerkt. Daarin namen Venus en Serena Williams het op tegen Lesley Kerkhove en Demi Schuurs. Voor Serena betekende dat haar rentree. Ze speelde voor het laatst op de Australian Open van 2016 en was door zwangerschap sindsdien afwezig. Kerkhove en Schuurs redden de Nederlandse eer door het dubbel met 6-2 en 6-3 te winnen.

Groningse wisselgate: Veldwijk ontkent weigeren om in te vallen

FC Groningen-spits Lars Veldwijk reageerde zondagavond via het Twitter-kanaal op de aantijgingen dat hij geweigerd zou hebben om in te vallen in de wedstrijd tegen ADO Den Haag.

"Met verbazing hoor ik dat ik vandaag zou hebben geweigerd om in te vallen voor FC Groningen. Hiervan is echter geen sprake. Mij is vandaag niet gevraagd om in te vallen. Ik ben altijd en elke minuut bereid te spelen voor FC Groningen indien de trainer een beroep op mij doet", aldus Veldwijk op Twitter en Instagram. 

Volgens trainer Ernest Faber wilde Veldwijk niet invallen en moest hij daardoor Ajdin Hrustic inbrengen bij een 0-0 tussenstand tegen ADO Den Haag. "Ik snap wel dat fans boos worden als hij er niet in komt, maar hij is degene die is gaan zitten", zei Faber tegen FOX Sports na het gelijke spel.

Technisch manager Ron Jans zal maandagochtend met alle betrokkenen de nodige koppen koffie gaan drinken om de ontstane situatie te bespreken. Wordt vervolgd..... 

VS kritisch over toenadering Noord-Korea

Noord-Korea kan volgens de Amerikaanse minister Jim Mattis (Defensie) geen wig drijven tussen de Verenigde Staten en Zuid-Korea. De Noord-Koreanen hebben de Winterspelen aangegrepen om toenadering te zoeken tot Zuid-Korea, maar volgens de bewindsman moet nog maar blijken waar dat toe leidt.

Mattis wees erop dat de Noord-Koreanen recentelijk een militaire parade hielden waarbij ook ballistische raketten werden getoond. "Dat was raar getimed. Hij probeerde een waarschuwing af te geven", zei de Amerikaan over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De zus van Kim bracht tijdens haar bezoek aan de Winterspelen een boodschap over aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, die een uitnodiging kreeg om de dictator te bezoeken. Mattis vond het te vroeg om te zeggen of het gebruik van de Spelen "om de spanning te verminderen" ook na het sportevenement tot een duurzame verbetering van de relatie zal leiden.

VS kritisch over toenadering Noord-Korea
VS kritisch over toenadering Noord-Korea (Foto: ANP)

Barth en echtgenoot opnieuw in opspraak

Kort nadat bekend werd dat Marleen Barth, aka de Rode Koningin van de Eerste Kamer, haar functie neerlegde omdat zij in opspraak raakte vanwege haar afwezigheid bij het debat rondom de donorregistratie, is bekend geworden dat zij en haar man opnieuw in opspraak zijn geraakt. 

Haar echtgenoot Jan Hoekema, plaatsvervangend burgemeester in Langedijk, heeft opnieuw een huis via de gemeente geregeld. Hoewel het stel zelf een woning in Haarlem bezit, dreigden ze dakloos te raken na hun vertrek uit de ambtswoning in Wassenaar, waar Hoekema eerder burgemeester was. 

Ondanks dat de gemeente Langedijk nooit over een ambtswoning heeft beschikt, is er speciaal voor de komst van Hoekema iets geregeld. Het stel bewoont nu een vrijstaand huis in Oudkarspel. Een memo van personeelszaken geeft prijs dat de huur en vaste lasten door Hoekema zelf betaald worden. 

Fans mogen Braboneger blijven roepen

Steven Brunswijk vindt het geen probleem als zijn fans hem Braboneger blijven noemen. Dat heeft hij in een videoboodschap gezegd. Een paar dagen geleden kondigde de cabaretier aan te stoppen met zijn populaire typetje.

Omdat er volgens hem veel beroering onder zijn fans was ontstaan, maakte Steven de videoboodschap. "Ik heb nooit problemen gehad met die naam". liet hij de kijkers weten. "Dus als jullie mij zo willen blijven noemen, ga gerust je gang."

De cabaretier legde nogmaals uit waarom hij met de Braboneger stopt. Daarna verzekerde hij zijn fans dat er niks gaat veranderen. "De grappen blijven ook onder Steven Brunswijk even hard. Ik blijf de grens opzoeken", beloofde hij.

Steven liet vorige week weten dat hij stopt met de Braboneger omdat hij volgens eigen zeggen het typetje was ontgroeid. Bovendien merkte hij dat er ongemakkelijk werd gereageerd op de Braboneger en dat wilde hij niet langer.

Fans mogen Braboneger blijven roepen
Fans mogen Braboneger blijven roepen (Foto: BuzzE)

Trump: vrede lastig door nederzettingen Israël

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump compliceren Israëlische nederzettingen het vredesproces met de Palestijnen. Israël zou zich behoedzaam op moeten stellen bij het bouwen van nederzettingen in Palestijns gebied. Dat zegt hij zondag in de Israëlische krant Israel Hayom.

Trump kan nog niet zeggen wanneer de VS met een plan komt om de vredesbesprekingen met de Palestijnen weer vlot te trekken. "Momenteel lijken de Palestijnen niet erg geïnteresseerd in vrede. En wat Israël betreft heb ik ook mijn twijfels, dus we zullen moeten afwachten en zien wat er gebeurt", aldus Trump.

In december erkende Trump Jeruzalem als ondeelbare Israëlische hoofdstad, en besloot dat de Amerikaanse ambassade daar naartoe moet verhuizen. Dit leidde tot woede bij de Palestijnen. Zij willen het door Israël bezette oostelijk deel van de stad als toekomstige hoofdstad.

Trump suggereerde echter bij de recente economische top in Davos dat de erkenning onderdeel is van het Amerikaanse vredesplan. Dit herhaalde hij zondag: "Door Jeruzalem van de onderhandelingstafel te halen wilde ik duidelijk maken dat dit de Israëlische hoofdstad is. Daarna kunnen we afspraken steunen die beide partijen maken over toekomstige grenzen."

Israël heeft de afgelopen halve eeuw zo'n 140 nederzettingen gebouwd op de Palestijnse westelijke Jordaanoever en in het oostelijk deel van Jeruzalem. Er wonen circa 600.000 joden. Palestijnen beschuldigen Israël ervan dat het land hiermee voldongen feiten wil creëren, en dat het trekken van Palestijnse landsgrenzen er moeilijk, zo niet onmogelijk, door wordt.

Trump: vrede lastig door nederzettingen Israël (Foto: ANP)
Trump: vrede lastig door nederzettingen Israël (Foto: ANP)

Troetelkoe Hermien gevangen

Hermien, de koe die begin december wist los te breken op het moment dat ze naar het slachthuis vervoerd zou worden, is gevangen. Volgens het AD werd ze zojuist met een 'gericht schot' met een verdovingsgeweer platgelegd. 

De koe is haar boer, jagers en dierenartsen wekenlang te slim afgeweest. Ze verborg zich overdag in de bossen bij Lettele, en kwam pas 's avonds tevoorschijn, op jacht naar voedsel. Ook vanavond wachtte een team haar weer op, maar dit keer dook ze niet meteen weg.

Hierdoor was een langeafstandsschot met een verdovingsgeweer succesvol en viel de troetelkoe na enkele minuten knockout. Morgen wordt Hermien naar het koeienrusthuis gebracht, waar een plekje voor haar is vrijgemaakt. 

Dayer Quintana wint slotetappe van Colombia Oro y Paz, Bernal eindwinnaar

Dayer Quintana heeft in Colombia de laatste etappe van de Colombia Oro y Paz gewonnen. De Colombiaanse klimmer maakte deel uit van de vroege vlucht en zou solo aankomen op de slotklim. Egan Bernal zou op tien seconden als tweede eindigen en pakte daarmee de eindwinst in de eerste editie van de Colombia Oro y Paz.

Er zou een grote kopgroep ontstaan in het begin van de etappe. Er zouden maar liefst 33 renners in de voorste zitten met als belangrijkste namen: Tao Geoghegan Hart, Sebastián Henao (Sky), Nathan Brown, Julian Cardona (EF Education First-Drapac), Antonio Pedrero, Dayer Quintana (Movistar) en Fernando Gaviria (Quick-Step Floors), Oscar Sevilla (Medellin - Inder) en Rodrigo Contreras (EPM). De vluchters reden naar een maximale voorsprong van ongeveer vier minuten.

Contreras zou als eerste aan de slotklim van tien kilometer beginnen. De Colombiaan die in het verleden uitkwam voor Quick-Step Floors had een voorsprong van dertig seconden op de eerste achtervolgers en bijna drie minuten voorsprong op het peloton, waar Movistar in dienst van Nairo Quintana het tempo aangaf.

Terwijl Contreras het in slot van de klim zwaar kreeg zou vanuit het peloton Bernal als eerste aanvalllen. De 21-jarige klimmer van Team Sky kreeg zijn leeftijdsgenoot Daniel Felipe Martinez met zich mee. Vanuit de kopgroep zou Geoghegan Hart zich terug laten zakken tot zijn ploegmaat Bernal om zo tempo te maken voor de Colombiaan.

Contreras leek zijn eerste profzege te gaan boeken in zijn carrière, maar werd in de laatste 500 meter voorbij gesneld door Dayer Quintana, die heel de klim niet in beeld was gekomen. Bernal kwam samen met ploeggenoot Sebastián Henao op tien seconden binnen, terwijl de klassementsleider Nairo Quintana weer twaalf seconden moest toegeven op Bernal. Daardoor wint Bernal de eerste editie van de Colombia Oro y Paz.

Darter Ratajski wint als eerste Pool toernooi bij de PDC

Darter Krysztof Ratajski heeft de zesde en laatste UK Open Qualifier gewonnen. Het is de eerste Poolse darter die een toernooi wint bij de PDC. Hij won het toernooi door Corey Cadby, Rob Cross en Daryl Gurney te verslaan. 

In Wigan won de Ratajski van Eddie Dootson (6-0), Rene Berndt (6-4), Ian White (6-5), Robert Owen (6-4) en Carl Wilkinson (6-4) om de kwartfinale te bereiken. Hij won die ronde door Cadby te verslaan, die zaterdag het toernooi won. In de halve finale werkte Ratajski een 1-5-achterstand weg tegen Rob Cross en won de finale van Daryl Gurney met 6-4. Het levert hem een cheque op van 10.000 Britse pond. 

Op de slotdag van de UK Open Qualifiers was het vooral ook ponden tellen voor iedereen die nog geen ruime uitgangspositie had om de UK Open te halen. Danny Noppert moest bijvoorbeeld nog flink aan de bak en deed dat ook. De Fries won van onder meer Gary Anderson met 6-3 en haalde de kwartfinale, waarmee hij zich op het nippertje voor zijn eerste televisietoernooi bij de PDC plaatste. De rest van de Nederlanders waren vroeg klaar, Vincent van der Voort, Dirk van Duijvenbode, Jimmy Hendriks en Jermaine Wattimena haalden ook nog de laatste 64, goed voor 250 pond.

De beste 96 darters na zes Qualifiers zijn zeker van de UK Open. Het hoofdtoernooi wordt van 2 t/m 4 maart gespeeld in Minehead. 

Uitslagen UK Open Qualifier 6 - Laatste 32
Ted Evetts 6 | 3 Brett Claydon
Rob Cross 6 | 1 Chris Quantock
John Goldie 6 | 5 Nathan Aspinall
Michael Smith 6 | 4 Darren Webster
Carl Wilkinson 6 | 4 Michael Barnard
Krzysztof Ratajski 6 | 4 Robert Owen
Corey Cadby 6 | 1 Prakash Jiwa
Kim Huybrechts 6 | 5 Simon Whitlock
Daryl Gurney 6 | 0 Stuart Kellett
Jonny Clayton 6 | 5 Stephen Bunting
Steve West 6 | 4 Wayne Jones
Danny Noppert 6 | 2 Kyle Anderson
Mike Norton 6 | 3 Adrian Lewis
David Pallett 6 | 4 Jamie Lewis
Peter Wright 6 | 2 Mark Walsh
Simon Stevenson 6 | 4 Bradley Brooks

Laatste zestien
Rob Cross 6 | 4 Ted Evetts
John Goldie 6 | 2 Michael Smith
Krzysztof Ratajski 6 | 4 Carl Wilkinson
Corey Cadby 6 | 2 Kim Huybrechts
Daryl Gurney 6 | 4 Jonny Clayton
Danny Noppert 6 | 1 Steve West
David Pallett 6 | 3 Mike Norton
Peter Wright 6 | 5 Simon Stevenson

Kwartfinale
Rob Cross 6 | 3 John Goldie
Krzysztof Ratajski 6 | 4 Corey Cadby
Daryl Gurney 6 | 2 Danny Noppert
Peter Wright 6 | 4 David Pallett

Halve finale
Krzysztof Ratajski 6 | 5 Rob Cross
Daryl Gurney 6 | 3 Peter Wright

Finale
Krzysztof Ratajski 6 | 4 Daryl Gurney

Weer aardbeving in Groningen

Bij het Groningse plaatsje Garrelsweer, ten zuiden van Loppersum, was zondag aan het eind van de middag weer een aardbeving. De beving had een kracht van 2.2 en was op een diepte van 3 kilometer, meldt het KNMI.

Bij de redactie van RTV Noord kwamen verschillende meldingen binnen van mensen die zeiden dat ze de beving hadden gevoeld. Donderdag was in Loppersum, op een paar kilometer van Garrelsweer, een aardbeving met een kracht van 2.0. Bij Loppersum bevindt zich een gasveld.

Op 8 januari was er een zwaardere beving bij Zeerijp van 3.4.

Weer aardbeving in Groningen
Weer aardbeving in Groningen (Foto: ANP)

Goud voor judoka Korrel op Grand Slam Parijs

Judoka Michael Korrel heeft bij de Grand Slam in Parijs een gouden medaille gewonnen in de klasse tot honderd kilogram. Zijn Zuid-Koreaanse tegenstander Cho Gu-ham moest de finale laten schieten wegens een blessure en hij kreeg zo het goud in de schoot geworpen. Korrel plaatste zich voor de eindstrijd door een zege op de Kroaat Zlatko Kumric.

Guusje Steenhuis haalde de finale in de klasse tot 78 kilogram. Ze verloor daarin na de golden score van de Française Audrey Fratcheumo. In dezelfde klasse was er brons voor Karen Stevenson. Ook zij moest buigen voor een Franse tegenstandster. Madeleine Malonga was op ippon te sterk.

In de klasse tot zeventig kilogram moest Kim Polling ook genoegen nemen met de derde plek. Ze kwam voor goud naar Parijs maar was in de halve eindstrijd niet opgewassen tegen de Japanse wereldkampioene Chizuru Arai. In de strijd om het brons wist ze wel met ippon te winnen van de Marokkaanse Assmaa Niang.

Frank de Wit, de nummer één van de wereld in de klasse tot 81 kg, is titelverdediger. Hij werd in de kwartfinales door Antoine Valois-Fortier verrast, die hem na verlenging klopte (waza-ari). In zijn geslaagde jacht op het brons won De Wit twee keer op ippon.

Roy Meyer (+100 kg) werd vijfde. Lukasz Krpalek klopte hem in de strijd om het brons. Noël van 't End figureerde; hij verloor direct zijn eerste partij.

Veel opzeggingen Oxfam Novib na seksschandaal

Ruim zevenhonderd donateurs van de Nederlandse afdeling van Oxfam Novib hebben hun steun opgezegd vanwege wangedrag van medewerkers van Oxfam-Groot-Brittannië in Haïti in 2011.

Directeur Farah Karimi van de Nederlandse tak zegt dat dit pijn doet, maar zij begrijpt de woede. De hulporganisatie heeft in ons land ongeveer 330.000 donateurs.

Vorige week erkende Oxfam dat medewerkers van de Britse tak zich in Haïti schuldig hadden gemaakt aan wangedrag. The Times had eerder bericht over vermeende seksfeesten met jonge prostituees na de aardbeving in 2010.

Gedragscode
"Ik schaam mij diep voor het gedrag van dit groepje mensen en de manier waarop zij onze waarden hebben beschaamd. Betalen voor seks gaat in tegen de gedragscode die al onze medewerkers onderschrijven", reageert Karimi zondag. Maar, zo voegt zij eraan toe: "In Haïti hebben in diezelfde tijd honderden collega's dag en nacht gewerkt om een miljoen mensen levensreddende noodhulp te bieden."

"Ook in onze gelederen bevinden zich rotte appels", constateert de directeur. Volgens haar wil Oxfam met onder anderen vertrouwenspersonen en een klokkenluidersregeling kwaadwillenden bannen.

De Britse krant Observer meldt zondag dat ook medewerkers van Oxfam in Tsjaad gebruik hebben gemaakt van prostituees. Het Britse Oxfam kon dit niet bevestigen.

Veel opzeggingen Oxfam Novib na seksschandaal
Veel opzeggingen Oxfam Novib na seksschandaal (Foto: ANP)

Uitslag FC Groningen - ADO Den Haag

FC Groningen wacht nog steeds op de eerste zege na de winterstop. De ploeg van Ernest Faber kwam tegen ADO Den Haag in de slotfase nog goed weg.

Ook in de openingsfase wist ADO de score bijna te openen toen Sergio Padt een prima redding in huis had bij een poging van Björn Johnsen. Vervolgens liet ook Groningen zich zien. Ritsu Doan schoot in de handen van keeper Robert Zwinkels, na een aanval via Tom van Weert en Mimoun Mahi. Tom van de Looi zag een kopbal van de lijn worden gehaald.

Beide teams zorgden vervolgens vooral voor gevaar uit vrije trappen en corners. Shaquille Pinas kopte namens ADO op de lat. In de tweede helft zakte zowel Groningen als ADO qua niveau nogal terug. Kasper Larsen kreeg de grootste kans, maar uit een hoekschop werd zijn kopbal van dichtbij gekeerd door Zwinkels.

De thuisploeg mocht in de slotfase nog de handen dichtknijpen dat het 0-0 bleef. Padt hield namelijk eerst Johnsen en daarna ook Sheraldo Becker van scoren af. Ook de rebound van Abdenasser El Khayati ging er niet in. Groningen heeft al drie duels op rij niet gescoord, terwijl ADO nu achtste staat in de Eredivisie.

FC Groningen

0 - 0

ADO Den Haag

 
 Gele kaart: Bacuna, Zeefuik, (FC Groningen), Beugelsdijk,Bakker, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 16.723
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik (Larsen/74)
Te Wierik
Memisevic
Warmerdam
Drost
v.d.Looi
v.Nieff (Bacuna/46)
Doan (Hrustic/84)
Mahi
v.Weert
  Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon (Pinas/40)
Meijers
Bakker
El Khayati
Immers
Goppel (Hooi/ 59)
Johnsen
Becker

Matig Barcelona levert weer punten in

Barcelona moet voor de tweede keer op rij genoegen nemen met een gelijkspel in La Liga. De koploper kwam dit keer niet langs Getafe.

Vorig weekend pakte Barça een 1-1 gelijkspel bij stadgenoot Espanyol en dit keer was het de nummer tien van Spanje die een puntje overhield aan de clash met de Catalanen. Barcelona miste Samuel Umtiti vanwege een schorsing, terwijl Thomas Vermaelen geblesseerd is en ook Gerard Piqué niet fit genoeg was om in de basis te beginnen. Yerry Mina en Lucas Digne stonden daarom centraal achterin.

Met die nieuwe achterhoede speelde Barcelona voor rust wat voorzichtig en risicoloos, al werd er wel gescoord. De goal van Luis Suarez, uit een vrije trap van Lionel Messi, werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Getafe werd ook gevaarlijk toen een schot van Ángel van richting veranderde en maar net naast het doel van Marc-André Ter Stegen verdween.

In de tweede helft kreeg Suarez de eerste goede kans. De oud-Ajacied schoot van dichtbij naast. Philippe Coutinho, Messi en Mina kregen de bal er ook niet in, waardoor het in Camp Nou 0-0 bleef. Barça heeft aan kop van La Liga nog zeven punten voorsprong op Atlético Madrid.

Uitslagen La Liga zondag
Sevilla - Girona 1-0
FC Barcelona - Getafe 0-0
Celta de Vigo - Espanyol
Valencia - Levante 3-1

Moser wint Trofeo Laigueglia

Moreno Moser heeft de Trofeo Laigueglia gewonnen. De Italiaan, die deze wedstrijd uitkwam voor de nationale selectie, zou na 203,7 kilometer solo aankomen in de Italiaanse openingswedstrijd van het seizoen. In de achtervolgende groep zou Paolo Totò naar de tweede plek sprinten, voor Matteo Busato.

Francesco Bettini (d’Amico-Utensilnord), Julien El Fares (Delko-Marseille Provence-KTM) en Audun Brekke Fløtten (Virtu) zouden vroeg in de aanval trekken. Het drietal zou meer dan negen minuten krijgen van het peloton.

Na honderd kilometer moest Bettini als eerste vooraan afhaken. Veertig kilometer later zou ook Fløtten afhaken bij El Fares, waardoor de Fransman als enige overbleef vooraan. In het peloton zouden vooral de ploegen AG2R La Mondiale en Androni-Sidermec-Bottecchia het tempo bepalen en bij het ingaan van de plaatslijke rondes werd ook El Fares teruggepakt.

Op het lokale circuit in en rondom Laigueglia zou er een kopgroep van elf renners wegrijden: Clément Chevrier, Silvan Dillier, Hubert Dupont, Quentin Jaregui and Mickaël Chérel (AG2R La Mondiale), Mattia Cattaneo, Marco Frapporti, Francesco Gavazzi, Fausto Masnada (Androni-Sidermec), Simone Andreetta (Bardiani-CSF) en Moser (Italiaanse selectie). Ze zouden één minuut voorsprong pakken op de eerste achtervolgers.

Dillier trok alleen ten aanval en werkte één van de vier lokale ronden solo af, maar de Zwitsers kampioen zou op iets minder dan twintig kilometer van de streep teruggepakt worden. In de achtergrond zouden nog twaalf renners de oversteek maken naar de kopgroep, waardoor de kopgroep bestond uit 23 renners.

Op de laatste beklimming van de Colla Micheri, op negen kilometer van de finish, zou Moser er alleen vandoor gaan. De Italiaan had op de top 21 seconden op de eerste achtervolgers en zou zijn voorsprong alleen maar uitbreiden. De overwinning van hem dan ook niet meer in gevaar. Totò zou op 43 seconden naar de tweede plaats sprinten, voor Busato.

Voor Moser was het zijn tweede overwinning in de Trofeo Laigueglia. In 2012 was hij toen de beste in een sprint van 24 renners.

Samenvatting Trofeo Laigueglia (Bron: YouTube)

SociOlympics dag 5, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

Vandaag was de dag van de derde olympische titel van Sven Kramer op de 5.000 meter!

Kramer was er zelf uiteraard ook erg content mee.

In het hele land werd er meegeleefd met Sven. Zo ook op de Coolste Baan van Nederland.

Hierover zullen de meningen dan wel verdeeld zijn.

Het Koreaanse publiek was alvast erg sportief naar onze Sven toe.

Dit zou een hels karwei voor beiden moeten worden.

Kramer pakte als enige Nederlander een medaille vandaag. Bob de Vries deed, anders dan wat onderstaande tweet doet vermoeden, niet echt zijn best om heel snel thuis te komen.

Het was ook de dag van de huldiging van Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst en Antoinette de Jong.


Sjinkie Knegt kreeg zijn zilveren medaille uitgereikt. Coach Jeroen Otter was daar dan weer trots op.

Wij wensen alle Amsterdammers veel succes met het schaatsen over de grachten! Hopelijk ligt er nog ijs. Amerikanen blijken weer eens wereldvreemd.

Daar kon een reactie niet op uitblijven.

Niet alleen de sporters, maar ook de reporters worden door hun kroost gemist.

De strijd om het zilver op de 5.000 meter was wel erg close.

Gelukkig was er genoeg techniek ter plaatse om het verschil te kunnen waarnemen.

Kjeld Nuis en Patrick Roest komen dinsdag voor het eerst in actie. Vandaag hadden ze nog tijd om een rondje door het olympisch dorp te maken en kwamen de mascotte tegen.

 

1500m Boys 🔥 #Pyeongchang2018

Een bericht gedeeld door Kjeld Nuis (@kjeldnuis) op11 Feb 2018 om 4:29 (PST)

Een mooi olympisch verhaal. Elf maanden geleden lag Mark McMorris nog in een kunstmatige coma met diverse breuken. Vandaag pakte hij brons op de slopestyle.

Drie dagen voor Valentijnsdag is er al volop liefde. Zo ook bij het ijsdanskoppel Chris en Alexa Knierim. Alexa heeft een zware tijd gehad na twee zware operaties en verloor door ziekte de helft van haar lichaamsgewicht. Desondanks wisten ze zich te plaatsen voor de Spelen en krijgt ze nu een welverdiende hart onder haar riem.

Iglo's zijn ook in Zuid-Korea te vinden.

 

#이글루 #평창 #pyeongchang2018

Een bericht gedeeld door 김경원 (@kyung_won_kim) op11 Feb 2018 om 7:11 (PST)

De meest spectaculaire ontknoping was vandaag bij het rodelen. Waar Felix Loch een zeker gouden medaille weggaf en slechts vijfde werd. Dit leverde mooie beelden op.

En ook namens de nachtdienst van FOK!sport; welterusten!

Manchester United verliest en haakt definitief af

Manchester United heeft in de Premier League weer een nederlaag opgelopen. Newcastle United was zondagmiddag te sterk.

Op St. James' Park kreeg Manchester United wel degelijk goede kansen om te scoren. Anthony Martial had zijn team op voorsprong moeten zetten toen hij tien minuten voor rust oog in oog kwam te staan met Newcastle-doelman Martin Dúbravka, die zijn debuut maakte. De Fransman wist het doelnet echter niet te vinden.

Na de pauze kreeg ook Alexis Sánchez een uitstekende kans. De aanwinst van Arsenal had Dúbravka al uitgespeeld, maar omdat hij te lang wachtte, kon Florian Lejeune redding brengen voor The Magpies. Even later kwam Newcastle United zelfs op voorsprong via Matt Ritchie, die koel afrondde op aangeven van Dwight Gayle.

José Mourinho greep in en Michael Carrick en Juan Mata kwam in het veld voor Jesse Lingard en Paul Pogba. Opnieuw kreeg Martial de beste mogelijkheid op een treffer. Uit een hoekschop kreeg de aanvaller tweemaal de kans om te scoren, maar beide keren lag een verdediger van Newcastle United in de weg.

Door de nederlaag staat Manchester United al zestien punten achter rivaal Manchester City. De soevereine koploper heeft nog maar zeventien punten nodig om de Premier League te winnen.

Uitslagen Premier League zondag
Huddersfield Town - Bournemouth 4-1
Newcastle United - Manchester United 1-0
Southampton - Liverpool 0-1

Vrouw dagenlang vast in badkuip

De Britse politie heeft een vrouw ontzet die bijna een halve week had vastgezeten in haar badkuip. Een buurvrouw sloeg alarm toen ze besefte dat de tachtiger geruime tijd geen teken van leven had gegeven.

Twee agenten namen na de melding poolshoogte in de woning van de vrouw in Aveley. Ze hoorden het slachtoffer daar om hulp roepen. "Ze vertelde ons dat ze mogelijk al drie dagen vastzat in het bad", meldde de politie in Essex zondag.

De politie prees het alerte optreden van de buurvrouw. Zij had zich deze week gerealiseerd dat de tachtiger haar deur niet meer opende voor de postbode. Ook bleven de gordijnen dicht. De hulpdiensten hebben het slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis. Over haar toestand is niets bekendgemaakt.

Vrouw dagenlang vast in badkuip
Vrouw dagenlang vast in badkuip (Foto: BuzzO)

Koster en Butter winnen NK 10 km op de weg

De atleten Maureen Koster en Michel Butter hebben de Nederlandse wegtitel op de tien kilometer gewonnen. In de Groet uit Schoorl Run won Koster de wedstrijd bij de vrouwen. Butter pakte in een tijd van 29 minuten en 12 seconden zijn vierde titel op deze afstand.

Koster won in een tijd van 32 minuten en 26 seconden. Voor de atlete uit Boskoop is dit haar eerste NK-titel op de 10 kilometer. Op de tweede plaats eindigde Jip Vastenburg (33m10s). Het brons was voor Jil Holterman (33m35s).

Michel Butter werd in de totaaluitslag tweede achter de Brit Callum Hawkins (29m03s) maar was daarmee wel de beste Nederlander. Met een achterstand van 37 seconden op Butter werd Edwin de Vries tweede. Mahadi Abdi Ali pakte het brons (29m54s). Butter was ook al Nederlands kampioen in 2007, 2008 en 2016. Titelverdediger Abdi Nageeye stond niet aan de start.

1 dode na auto te water in Duinrell

Zondagochtend rond 03:15 uur kreeg de politie een melding binnen dat er op het vakantie- en attractiepark Duinrell een auto te water was geraakt. Duikers van de brandweer konden één persoon, die zelfstandig uit het voertuig was geklommen, op de kant helpen. Twee andere inzittenden moesten uit het wrak worden bevrijd. 

Alledrie de slachtoffers werden naar verschillende ziekenhuizen gebracht. De twee personen die uit het wrak gehaald moesten worden zijn het in het ziekenhuis overleden. Van één van hen is inmiddels de identiteit vastgesteld. De 28-jarige man, die vermoedelijk het voertuig bestuurde, is in het ziekenhuis aangehouden. 

De afdeling verkeersongevallenanalyse heeft direct na het ongeval een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeluk. Het wrak is door de brandweer met een kraan uit het water getakeld. 

Update 18:43 uur:
Niet 2 slachtoffers, maar slechts 1 is overleden. Agenten van de Verkeersongevallenanalyse van de politie die het ongeval onderzoeken, kregen informatie binnen dat twee slachtoffers, die in kritieke toestand naar verschillende ziekenhuizen waren overgebracht, waren overleden. Op zondagmiddag bleek deze informatie niet juist te zijn. Een van de slachtoffers ligt nog in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer is overleden.

Ewan klopt Van Poppel in Almeria

Caleb Ewan heeft La Clasica de Almeria gewonnen. De Australische sprinter van Mitchelton-Scott was na 185 kilometer net iets sneller in de eindsprint dan Danny van Poppel. Timothy Dupont zou als derde over de streep komen in Almeria.

Axel Journiaux (Direct Energie), Rob Britton (Rally), Marc Buades (Fundación Euskadi), Diego Rubio (Burgos-BH), Dries De Bondt (Vérandas Willems-Crelan), Maxim Belkov (Katusha-Alpecin) en Cristian Rodríguez (Caja Rural-Seguros RGA) zouden de kopgroep van de dag vormen. Ze zouden een voorsprong van ongeveer vier minuten krijgen van het peloton, dat door LottoNL-Jumbo en Mitchelton-Scott werd aangevoerd.

Met nog 35 kilometer te gaan werd de kopgroep dan ook ingerekend door het peloton. In de twee plaatselijke rondes zou niemand meer weg rijden uit het peloton. In de massasprint was Ewan net iets sneller dan Van Poppel en boekte daarmee zijn tweede zege van het jaar.

Balotelli klaagt over racisme en krijgt geel

Voetballer Mario Balotelli heeft in de Franse Ligue 1 een opmerkelijke gele kaart gekregen. De speler van OGC Nice was met zijn ploeg op bezoek bij Dijon, waarvan de fans zich naar verluidt niet zo best konden gedragen.

Na een gemist schot in de 72e minuut beweerde Balotelli de nodige racistische onzin vanuit het publiek naar zich toe geslingerd te krijgen, waarop hij verhaal ging halen bij scheidsrechter Nicolas Rainville. Die had er echter geen zin in, en toonde de Italiaanse spits gelijk een gele kaart.

Dijon won de wedstrijd uiteindelijk met 3-2.

Uitslag Excelsior - NAC

Excelsior en NAC Breda hebben aan de wedstrijd in Rotterdam allebei een punt overgehouden. De thuisploeg leek in de tweede helft een geldig doelpunt te hebben gemaakt, maar de treffer van Mike van Duinen werd afgekeurd omdat de voorzet  Stanley Elbers over de achterlijn was gegaan.  Vlak voor tijd had Van Duinen Excelsior alsnog op 1-0 kunnen zetten, maar de spits zag de teruggekeerde doelman Nigel Bertrams de 0-0 in stand houden.

Excelsior

0 - 0

NAC Breda

 
 Gele kaart: , García, Marí, (NAC Breda)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.876
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Karami
Mattheij
Faes
Burnet
Koolwijk (Fortes/66)
Messaoud (García/53)
Faik
Elbers
v.Duinen
Bruins (Vermeulen/90)
  Bertrams
Sporkslede
Mets
Marí
Angelino
Schoofs
Vloet
García
Ambrose (Korte/72)
Te Vrede (Sadiq/80)
El Allouchi (Agyepong/69)

Topfavorieten ijshockeytoernooi vrouwen beginnen met zege

Na groep B op zaterdag is zondag ook groep A van start gegaan op het olympisch ijshockeytoernooi bij de vrouwen. In die groep zitten de twee grote topfavorieten voor het goud, de Verenigde Staten en eeuwige rivaal Canada.

De Amerikaanse ploeg nam het op tegen Finland, dat op WK's al tig keer brons won en dat op de Spelen twee keer deed. Venla Hovi zorgde voor de verrassende Finse voorsprong, maar Monique Lamoureux, Kendall Coyne en Dani Cameranesi brachten toch de volle mep binnen voor de Amerikaanse dames.

Rebecca Johnston bracht Canada op gang in de jacht naar de vijfde opeenvolgende olympische titel, waarna Haley Irwin voor de 2-0 tekende tegen de Russische dames. Twee treffers van Mélodie Daoust en nog één van Johnston brachten Canada de relatief eenvoudige 5-0 zege tegen de ploeg uit Rusland, die het goalie Ann-Renée Desbiens nauwelijks lastig wisten te maken.

Rebecca Johnston uit Canada maakt het de Russische goalie Nadezhda Morozova zeer lastig (Pro Shots/Action Images)
Rebecca Johnston uit Canada maakt het de Russische goalie Nadezhda Morozova zeer lastig (Pro Shots/Action Images)

Van der Poel en Cant winnen Aardbeiencross in Hoogstraten

Zondag is in het Belgische Hoogstraten de voorlaatste wedstrijd van de Superprestige veldrijden verreden. Net als in de drie voorgaande edities van de Aardbeiencross was Mathieu van der Poel opnieuw de winnaar. Sanne Cant won de wedstrijd bij de vrouwen met overmacht. Maud Kaptheijns werd tweede. In het klassement staat de Belgische een punt voor op Kaptheijns. De uitslag volgende week in Middelkerke zal bepalen wie van de twee het eindklassement wint.

Onder een dun winterzonnetje maar op een modderig parcours gingen de renners van start. Niet Van der Poel maar Michael Vanthourenhout ging er als een speer vandoor en nam een voorsprong van enkele seconden op een groep van een tiental renners. Onder aanvoering van Van der Poel en Wout van Aert werd de renner van Marlux-Bingoal even later weer ingerekend. Na een derde wedstrijd verhoogde Van der Poel het tempo, enkel Van Aert en broer David van der Poel konden aansluiten.

De jongste Van der Poel bleef een hoog tempo aanhouden en liet zijn twee medevluchters achter. Al snel had de renner van Corendon-Circus een voorsprong van een halve minuut. Vanaf dat moment reed hij onbedreigd naar de winst. De beslissing voor de overige twee podiumplaatsen viel pas in de laatste ronde. Laurens Sweeck reed weg uit de achtervolgende groep en veroverde de tweede plaats. David van der Poel versloeg in de sprint Vanthourenhout en werd derde.

Mathieu Van der Poel: “Het was uiteindelijk nog wel een fijne cross. In het begin bleven we met een grote groep samen door de felle wind. Maar ik voelde wel dat ik nog een versnelling in de benen had. Ik heb nog geprobeerd om rekening te houden met David. Het is wel leuk dat hij uiteindelijk nog derde is kunnen worden.”

Doordat Wout van Aert in de laatste wedstrijd niet aan de start zal staan is Van der Poel al zeker van de eindzege in de Superprestige. De Nederlander heeft daardoor dit seizoen alle drie de klassementen gewonnen. Ook is hij regerend Europees en Nederlands kampioen, enkel de wereldtitel moest hij laten aan Van Aert.

Bij de vrouwen hield Cant vanaf de start een hoog tempo aan. Concurrente voor de eindzege Kaptheijns probeerde aan te haken maar op het einde van de eerste ronde moest de Nederlandse al de handdoek gooien. Cant reed vervolgens de gehele wedstrijd solo aan kop. Voor de wereldkampioene was dit de derde zege in de Superprestige dit seizoen. Kaptheijns werd tweede en de Britse Helen Wyman derde.

Sanne Cant: “Ik voelde me meteen goed en kon redelijk snel naar de kop rijden. Daardoor kon ik mijn eigen spoor kiezen en plots kreeg ik onverwacht een gaatje. Er stond veel wind dus eigenlijk wou ik een beetje afwachten, maar als je een gaatje hebt, moet je niet twijfelen. Ik ben dan op mijn eigen tempo blijven rijden. Het was leuk om op deze manier rond te rijden. Volgende week wordt het een mooie strijd voor de eindzege. Hopelijk krijgt niemand materiaalpech of wordt er niemand ziek. In Middelkerke wint normaal de sterkste.”

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. David van der Poel (NED)
4. Michael Vanthourenhout (BEL)
5. Tim Merlier (BEL)
6. Wout van Aert (BEL)
7. Toon Aerts (BEL)
8. Gianni Vermeersch (BEL)
9. Tom Meeusen (BEL)
10. Wietse Bosmans (BEL)

Klassement
1. Mathieu van der Poel (NED) 100 punten
2. Wout van Aert (BEL) 96
3. Laurens Sweeck (BEL) 76
4. Toon Aerts (BEL) 71
5. Lars van der Haar (NED) 69
6. Quinten Hermans (BEL) 52
7. Kevin Pauwels (BEL) 45
8. David van der Poel (NED) 43
9. Jens Adams (BEL) 39
10. Tim Merlier (BEL) 39

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Maud Kaptheijns (NED)
3. Helen Wyman (GBR)
4. Ceylin Del Carmen Alvarado (NED)
5. Annemarie Worst (NED)
6. Alice Maria Arzuffi (ITA)
7. Kim van de Steele (BEL)
8. Nikki Brammeier (GBR)
9. Elle Anderson (USA)
10. Loes Sels (BEL)

Klassement
1. Sanne Cant (BEL) 92 punten
2. Maud Kaptheijns (NED) 91
3. Annemarie Worst (NED) 72
4. Nikki Brammeier (GBR) 60
5. Alice Maria Arzuffi (ITA) 58
6. Ellen Van Loy (BEL) 55
7. Elle Anderson (USA) 47
8. Kim Van de Steene (BEL) 40
9. Laura Verdonschot (BEL) 37
10. Jolien Verschueren (BEL) 36

Explosie in Venlo, bewoner zwaargewond

Vanmiddag is er in een flat aan de Harry Meijerstraat in Venlo een explosie geweest. Na de explosie brak er brand uit. Volgens de brandweer is het mogelijk dat er nog iemand in het pand aanwezig is. 

De explosie vond plaats rond 15:45 uur. De ramen van de woning zijn door de knal volledig weggeslagen meldt L1. Er is door de hulpdiensten opgeschaald naar GRIP1 om de inzet van de hulpdiensten op elkaar af te stemmen. 

Update 17:11 uur
Bij de explosie is de bewoner van het appartement zwaargewond geraakt. Zeven andere mensen ademden rook in  en werden ter plekke behandeld. Onder hen waren enkele agenten die het slachtoffer eerste hulp verleenden. Over de oorzaak van de explosie is nog niets bekend. 

Portugese zaalvoetballers kloppen Spanje en pakken eerste titel

De Portugese zaalvoetballers hebben voor het eerst in de geschiedenis een grote titel gepakt. In de finale van het Europees kampioenschap in Ljubljana werd veelvoudig kampioen Spanje na verlenging verslagen.

De score werd binnen de minuut geopend door grootheid Ricardinho, al vier jaar op rij verkozen tot beste speler ter wereld. Tolrà en Lin brachten Spanje langszij, maar in de absolute slotfase zorgde Bruno Coelho voor de gelijkmaker namens Portugal. 

In de verlenging zag Spanje een bal op de paal belanden, waarna Bruno Coelho vanaf de tweede penaltystip - die op tien meter ligt - de uiteindelijk winnende 3-2 maakte. Rusland versloeg Kazachstan eerder op de dag in de strijd om het brons (1-0).

De hoogtepunten van de finale (Bron: YouTube)

Haase en Middelkoop winnen dubbeltitel Sofia

Tennissers Robin Haase en Matwé Middelkoop hebben het dubbelspel van het ATP-toernooi in Sofia gewonnen. Het Nederlandse duo was in de finale met 5-7, 6-4 en 10-4 te sterk voor de Kroaat Nikola Mektic en de Oostenrijker Alexander Peya.

Het is al de tweede zege die Haase en Middelkoop samen boeken, want eerder dit jaar waren ze in het Indiase Pune ook al de beste. Beide Nederlanders vormen sinds kort een duo, een eerste samenwerking op de US Open leverde prompt een plek in de kwartfinale op.

Uitslag Vitesse - Feyenoord

Vitesse heeft in de Eredivisie een rood gekleurd Feyenoord over de knie gelegd. In de Gelredome werd het 3-1 voor de thuisploeg die nu de Rotterdammers tot op twee punten genaderd is. Feyenoord sloot het duel na twee rode kaarten af met negen man.

Vitesse was de eerste ploeg die gevaarlijk werd, maar een schot van Roy Beerens miste doel. Na een kwartier moest Ridgeciano Haps van het veld met een oogblessure. De verdediger had de voet van Thomas Bruns in zijn gezicht gekregen. Feyenoord was hierdoor allerminst aangeslagen, want na twintig minuten spelen zette Tonny Vilhena de bezoekers op voorsprong.

De thuisploeg leek wakkergeschud en via Matt Miazga werd de ploeg van Henk Fraser gevaarlijk. De verdediger kopte uit een hoekschop op de lat. Vlak voor rust was het uit een volgende hoekschop wel raak, want Guram Kashia kopte de voorzet van Bryan Linssen tegen de touwen: 1-1.

In de tweede helft ging het mis voor Feyenoord. Jeremiah St.Juste moest geblesseerd in de kleedkamer achterblijven. Vitesse had het beste van het spel en het duurde niet lang voordat er kansen voor de Arnhemmers kwamen. Bruns was dichtbij een treffer en ook Mason Mount, Linssen en Miazga konden net niet tot scoren komen.

Pas echt mis ging het voor de regerend landskampioen toen Bilal Basaçikoglu met twee benen een tackle inzette op Thulani Serero en met rood in kon rukken. Vrijwel direct hierna promoveerde Linssen een mislukte poging van Roy Beerens tot doelpunt. Even later raakte Linssen nog de lat. Het drama voor coach Giovanni van Bronckhorst werd compleet toen invaller Tyrell Malacia zeven minuten voor tijd de doorgebroken Beerens neerhaalde en ook voortijdig kon douchen. Via Linssen werd het uiteindelijk nog 3-1.

 Sven van Beek (l) in duel met Vitesse-speler Bryan Linssen (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Sven van Beek (l) in duel met Vitesse-speler Bryan Linssen (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Vitesse

3 - 1

Feyenoord

43' Kashia
66' Linssen
86' Linssen
  21' Vilhena
 
Gele kaart: Bruns, Buitink (Vitesse)
Rode kaart: Basacikoglu (65), Malacia (81) (Feyenoord)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.459
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dabo
Kashia
Miazga
Faye
Mount
Serero
Bruns (Foor/72)
Beerens (Karavayev/88)
Castaignos (Buitink/80)
Linssen
  Jones
St.Juste (Nieuwkoop/46)
Van Beek
Van der Heijden
Haps (Malacia/16)
El Ahmadi
Toornstra (Van Persie/79)
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Basacikoglu

Blokkade 150 melkveebedrijven opgeheven

Nadat er bij 2100 bedrijven onregelmatigheden werden geconstateerd wordt op dit moment hard gewerkt aan het op orde krijgen van het I&R systeem van veebedrijven. Herstelmeldingen door veehouders worden ook gedurende het weekend door RVO.nl en NVWA verwerkt. Bij ruim 150 veebedrijven is de bedrijfsblokkade inmiddels opgeheven.

Bij ruim 100 bedrijven betreft het melkveebedrijven met geïmporteerde melkkoeien. Van deze dieren waren alleen melkproductiegegevens aanwezig en geen gegevens of de koe had gekalfd. In het onderzoek is bij de selectie ten onrechte uitgegaan van de leeftijdsgrens die geldt bij het plan voor fosfaatreductie, namelijk dat koeien vanaf 27 maanden tellen als melkkoe.

Uit aanvullende gegevens blijkt dat deze leeftijd te hoog ligt, deze is daarom bijgesteld. Runderen die op het moment van import 24 maanden of ouder waren, zijn buiten het onderzoek gesteld. Bedrijven waarbij andere onregelmatigheden zijn geconstateerd dan alleen geïmporteerde koeien, blijven geblokkeerd totdat de registratie van hun bedrijf helemaal op orde is.

Een veehouder kan ook zelf zijn blokkade laten opheffen als hij de registratie in I&R kloppend maakt. Dat is tot nu tot door 50 melkveebedrijven gebeurd. Nadat de betreffende veehouder aanvullende informatie kon aanleveren, is de blokkade opgeheven.

Naast de ruim 100 bedrijven zijn kalveren geboren na 1 januari 2018 ook meegenomen in het onderzoek. Dat is ten onrechte gebeurd. Het betreft ruim 900 individuele kalveren waarvan de blokkade is opgeheven.

Bij het onderzoek is niet over een nacht ijs gegaan. Er zijn verschillende administratieve systemen naast elkaar gelegd waardoor onregelmatigheden zijn ontdekt. Het I&R-systeem is onder andere een cruciaal traceringssysteem bij de uitbraak van dierziektes en wordt om die reden streng gecontroleerd. Bij ziekten kunnen dieren via dit systeem getraceerd worden waarmee verdere verspreiding wordt voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat een groot aantal melkveehouders hun administratie niet goed op orde hebben.

Uit een eerste inspectie bij 99 bedrijven bleek de registratie van 47 bedrijven niet overeen te komen met de situatie in de stal. Tegen deze bedrijven is proces verbaal opgemaakt. Deze resultaten zijn aanleiding geweest voor nader een administratief onderzoek. Het onderzoek wordt de komende weken voortgezet.

Nibali neemt deel aan Ronde van Vlaanderen

Vincenzo Nibali zal op zondag 1 april aan de start staan van de Ronde van Vlaanderen. Voor de Italiaanse wielrenner is zijn deelname een voorbereiding op de strook kasseien in de negende etappe van de Tour de France.

De negende etappe van Arras naar Roubaix over 154 kilometer bevat vijftien kasseienstroken. In totaal moeten de renners over 22 kilometer kasseien. Voor de Italiaan zal dit de eerste deelname zijn aan “Vlaanderens Mooiste”.

Wielerploeg Bahrein-Merida: "Parijs-Roubaix is geen optie, maar in de Ronde van Vlaanderen kan hij wel de kasseien al een beetje voelen. Vincenzo zal niet zelf om een resultaat rijden, maar om Sonny Colbrelli bij te staan. De twee kunnen het goed met elkaar vinden en het is interessant voor Vincenzo om al eens over de kasseien te rijden met het oog op de Tour. We beseffen dat de Ronde van Vlaanderen niet te vergelijken is met de kasseienrit in de Tour, maar dan heeft hij toch nog eens dat kasseiengevoel. In de toekomst wil hij nog wel eens Parijs-Roubaix rijden, maar dat valt nu daags na de Ronde van het Baskenland.”

Man probeert agent te wurgen

De politie heeft afgelopen nacht in Roosendaal een 30-jarige man uit Velsen-Noord aangehouden nadat hij op de Markt trachtte een agent te wurgen toen deze hem wilde aanhouden. Rond 00:30 uur zagen twee agenten hoe de verdachte bij een buitenbar enkele meisjes lastigviel. Hij sloeg met zijn vuist op een statafel en schopte er vervolgens tegenaan. 

Een van de agenten sprak hem aan en vroeg hem om zijn legitimatie. Dit weigerde hij ondanks een waarschuwing dat hij dan zou worden aangehouden. Vervolgens ontstond er volgens de politie een 'hachelijke situatie'. De dader wist tijdens zijn aanhouding zijn arm om de nek van een agent te krijgen en te verwurgen. Dit gebeurde  met zoveel kracht dat de agent dacht dat zijn laatste uur geslagen had. 

Er schoten meerdere agenten te hulp om de man, die buiten zinnen was, in de boeien te slaan. Pepperspray had geen effect op zijn verzet. De agent die zich uiteindelijk los wist te rukken heeft een spierscheurtje in zijn kuit, een stijve nek en een schorre stem overgehouden aan het 'incident'. Een andere agent werd behandeld aan een hoofdwond. 

De dader is ingesloten op het politiebureau. Hem zal poging tot doodslag ten laste worden gelegd. Uit een ademanalyse en drugstest bleek dat hij onder invloed was van zowel alcohol als drugs. 

Man belaagt mensen in kerk met zwaard

Een man met een zwaard heeft zondag tijdens een kerkdienst in Sleman in de Indonesische provincie Yogyakarta vier mensen verwond. Een van de gewonden is een Duitse geestelijke.

De politie zei dat de man in razernij de kerk binnenstormde en de gelovigen beschimpte die dicht bij de ingang zaten. Daarna rende hij met zijn zwaard naar het altaar en viel daar de Duitse geestelijke aan. Hij verwondde nog drie andere mensen, onder wie een politieman.

Andere agenten losten een waarschuwingsschot. De man met het zwaard reageerde daar niet op. Daarom schoot de politie hem in de maag. De man is naar een ziekenhuis overgebracht.

The Jakarta Post meldde dat het vermoedelijk om een student gaat. Over zijn motief kon de politie niets zeggen.

Man belaagt met zwaard mensen in kerk
Man belaagt met zwaard mensen in kerk (Foto: ANP)

Bassist Craig MacGregor (Foghat) overleden

De Amerikaanse bassist Craig MacGregor is afgelopen vrijdag op 68-jarige leeftijd overleden. De muzikant, die vooral bekend werd als snarenplukker in de Engelse bluesrock band Foghat, overleed aan de gevolgen van longkanker.

De uit Iowa afkomstige muzikant begon zijn muzikale loopbaan als trompetist en drummer, maar bleek uiteindelijk meer aanleg te hebben voor de basgitaar. MacGregor speelde als tiener onder meer in de uit Connecticut afkomstige band Swan waarmee hij voor het eerst zou gaan touren door Noord-Amerika. In 1976 zou hij bassist Nick Jameson vervangen in de Engelse bluesrockband Foghat. Datzelfde jaar leverde hij zijn aandeel op het album Night Shift en was daarna ook te horen op succesvolle platen als Live (1977), Stone Blue (1978) en Boogie Motel (1979).

Nadat MacGregor in 1982 Foghat had verlaten musiceerde hij in bands als Randy and the Radiants, the Kneetremblers en Buck Dharma. Nadat bassist Tony Stevens in 2005 de band Foghat had verlaten keerde MacGregor terug op zijn oude nest. In 2015 kreeg de bassist te horen dat hij leed aan longkanker. MacGregor zou nog wel deel uit blijven maken van de groep maar kon vanwege bijwerkingen van de chemotherapie niet meer optreden met Foghat. In 2016 was hij voor het laatst te horen op het album Under the Influence.

Verbeek hekelt 'gekleurde berichtgeving' in media

Gertjan Verbeek is niet blij met berichtgeving van het Algemeen Dagblad, dat schreef dat sommige mensen binnen FC Twente niet blij met de coach zijn.

"Ik weet niet waar zij de informatie vandaan krijgen. Ik heb Sjoerd Mossou (journalist van het Algemeen Dagblad, red.) laatst ook weer op de radio gehoord. Toen rakelde hij wat verhalen op over mijn Feyenoord-periode. Die informatie is altijd eenzijdig", zei Verbeek tegen de NOS. De 55-jarige coach trainde Feyenoord in het najaar van 2008.

Volgens Verbeek 'zijn er altijd mensen die achter je rug om praten'. "Bij Feyenoord waren het de spelers die informanten waren van de pers. Zij weten ook wat die spelers uitvreten, maar daar schrijven ze dan niet over." De keuzeheer kan verder niks met de verhalen dat sommige collega's bij FC Twente niet tevreden met hem zijn.

FC Twente ging zondag met 2-1 onderuit bij Ajax. Verbeek moest in de Johan Cruijff Arena op de tribune plaatsnemen vanwege een schorsing. Onder zijn leiding wonnen de Tukkers pas één van de dertien competitieduels en Twente staat nu voorlaatste in de Eredivisie met slechts zestien punten.

Droomfinale loopt uit op teleurstelling, Oranje verliest

Het was de droomfinale: Nederland – Duitsland op het WK Zaalhockey in Berlijn. Beide ploegen maakten dit WK doelpunt na doelpunt, maar de finale bleef lang doelpuntloos. De Duitsers waren gretig en zetten Oranje onder druk. De voorsprong via een strafcorner van Lieke van Wijk kon Nederland niet vasthouden. Keepster Alexandra Heerbaart keepte een fantastische wedstrijd, maar kon twee Duitse goals niet voorkomen: 1-2. Een slotoffensief met extra veldspeelster leverde Oranje niets op.

De droomfinale: het kwam ervan op het WK Zaal in Berlijn: Nederland – Duitsland, in een uitverkochte Max Schmeling-Halle. 8000 man op de tribune. Grotendeels zwart, rood, geel, maar ook het oranje was niet te missen. Kippenvel, zelfs voor de journalisten. Op het veld zal die magie nog honderd keer beter te voelen zijn. De speelsters werden één voor één binnengeroepen en kwamen onder luid applaus vanuit rookwolken de arena binnen.

Kort na aanvang moest Oranje-keepster Alexandra Heerbaart al snel in actie komen om een hoge bal te keren. En even later opnieuw, op een inzet van Anne Schröder. Oranje stond flink onder druk in de beginfase van de wedstrijd. Duitsland nam het initiatief. Heerbaart hield Nederland op de been in die eerste vijf minuten. Oranje was onder de indruk, zo leek het, van hoe sterk de Duitsers begonnen.

De grootste kans voor Oranje volgde in de zevende minuut. Donja Zwinkels ging op avontuur, maar werd afgestopt door keepster Rosa Kruger. Even later was Pien van Nes dichtbij. De Duitse keepster keerde maar half, maar de bal vloog via haar voorlangs. Oranje kwam meer en meer in de wedstrijd. Maar er vielen ook wat gaten voor Duitsland om er weer uit te komen.

Halverwege de eerste helft mochten de Duitsers hun eerste strafcorner nemen. Die werd eruit gelopen door Heerbaart. Bij Duitsland bleek aanvoerder Janne Muller-Wieland belangrijk. Zij zorgde voor veel onderscheppingen en sneed een aantal keer door de Nederlandse verdediging.

Oranje kreeg hoe langer hoe meer balbezit, maar echt gevaarlijk konden ze nog niet worden. De Duitsers kregen de bal beter op goal. Maar Heerbaart keepte sterk. Een mooie pass van Elin van Erk gaf Donja Zwinkels de kans om uit te halen. De Duitse keepster kwam echter snel uit en blokte het schot. Zwinkels was even daarna opnieuw bijna trefzeker. Een tip-in hoog op goal na een voorzet van Van Nes werd knap gekeerd door de kleine Duitse goalie.

Kort na rust versierde Kiki van Wijk de eerste strafcorner voor Oranje. Die kwam niet goed uit de verf. Even later werd Noor de Baat onderuit gehaald in de Duitse cirkel en kon er opnieuw een strafcorner genomen worden. Lieke van Wijk pushte hoog raak: 1-0!

De Duitsers drukten door en het duel werd fysieker. Donja Zwinkels en Franziska Hauke klapten hard tegen elkaar aan in de cirkel en lagen allebei even plat op het veld. Vervolgens was het een aantal keer Duitsland dat er sterk uitkwam. In een drukke cirkel maakte Fabienne Roosen een overtreding waar de scheidsrechter een strafbal in zag. Jong Duits talent Nike Lorenz pushte binnen. Drie minuten later was het opnieuw raak, na een counter kon Anne Schröder binnentikken. Het stadion ontplofte.

Donja Zwinkels had nog een grote kans, maar de Duitse goalie redde opnieuw. Net als Heerbaart op een groot aantal Duitse kansen. Nog acht minuten op de klok. Nog acht minuten voor Nederland om minstens één keer te scoren. Met nog vijf minuten hadden de Duitsers de kans hun voorsprong te vergroten. Lieke van Wijk kreeg de bal op haar voet in de cirkel, maar de strafcorner vloog over.

Nog 4 minuten op de klok: Marieke Dijkstra vroeg een time-out aan. Nog even werd er met Heerbaart gespeeld, maar na een minuut trok Muyselaar het vliegende keeper-shirt aan. Het leverde Nederland niet de kansen op waar de ploeg op hoopte. In plaats daarvan moest Muyselaar nog een aantal keer slidings maken om een Duitse goal te voorkomen.

Het bleef 1-2 in de Duitse Max Smeling-Halle en Nederland pakt zilver.

Zo, die is goed met een gitaar

De Franse gitarist Antoine Boyer werd in 1995 geboren. Thuis klonk geregeld Django Reinhardts muziek. Toen Antoine zes was begon hij gitaar te spelen in die zogeheten manouche-stijl van zigeunerjazz.

Zeven jaar geleden begon hij tevens met klassiek, en binnenkort komt z'n eerste sologitaaralbum Caméléon Waltz uit. Daarvan zette Boyer onlangs het nummer 'Road Trip' online. Dat begint bedriegelijk alsof het een rocknummer is, maar al snel gaan er andere registers open.

En omdat zowel Paul Simon als Art Garfunkel kortgeleden aankondigden voor optredens naar Nederland te komen, doen we er Boyers solo-uitvoering van de Simon & Garfunkel-klassieker 'The Sound of Silence' bij. Luister hieronder beide nummers.

F-16's controleren vliegtuig 'zonder communicatie'

De Nederlandse luchtgevechtsleiding van AOCS Nieuw Milligen heeft gisteravond de Quick Reaction Alert (QRA) geactiveerd en een passagiersvliegtuig gecontroleerd.

De QRA werd uitgevoerd door 2 F-16's van de Belgische luchtmacht, omdat er geen communicatie met het civiele toestel mogelijk was. Dit vliegtuig was vertrokken vanuit Polen en onderweg naar Engeland.

De F-16’s zijn rond middernacht, ter hoogte van Hoek van Holland door de geluidsbarrière gegaan. Het vliegtuig werd onderschept, maar de communicatie werd daarvoor al hersteld. Daarna zijn de F-16’s teruggekeerd naar thuisbasis Kleine-Brogel.

Neem ook eens een kijkje in DEF voor meer informatie over dit soort acties. 

F-16’s controleren vliegtuig ‘zonder communicatie’ (Foto: Defensie)
F-16’s controleren vliegtuig ‘zonder communicatie’ (Foto: Defensie)

Rodelaar Loch vergooit olympisch goud in allerlaatste bochten

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang is het rodelen bij de mannen uitgelopen op een ware sensatie. Na drie van de vier runs stond Felix Loch, goed voor olympisch goud in 2010 en 2014, ruim aan de leiding en niks leek hem te kunnen stoppen. Toch ging het op het laatste moment fout voor de Duitser.

Met de Russen Semen Pavlichenko en Roman Repilov en de Oostenrijkse wereldkampioen Wolfgang Kindl - geplaagd door rugproblemen - waren de grootste uitdagers van Loch al flink de mist ingegaan, terwijl ook Dominik Fischnaller uit Italië zijn kansen al vroeg vergooid had.

Fischnaller was in de laatste run echter razendsnel en steeg met een baanrecord nog naar de uiteindelijk vijfde plek, zo leek het. Sam Edney uit Canada en Dominik's neefje Kevin vielen flink wat terug, de ervaren Duitser Johannes Ludwig nam de leiding over met nog drie man te gaan.

Eerst was het aan de Oostenrijker David Gleirscher, die een sterke run neerzette en de leiding pakte. De Amerikaan Chris Mazdzer maakte een foutje en kwam 0,026 seconden achter Gleirscher terecht, waarmee de medailles vergeven leken.

Loch begon gewoon prima aan zijn - zo leek het - gouden run, maar met een paar bochten te gaan deed hij wat hij het hele seizoen al met enige regelmaat doet: op het beslissende moment de fout ingaan.

Loch gleed even dwars over het ijs, verloor veel snelheid en eindigde niet alleen achter Gleirscher en Mazdzer, maar met 0,266 seconden achterstand zelfs op de vijfde plek, achter Ludwig en Dominik Fischnaller, die ineens 0,002 seconden buiten de medailles eindigde. Ludwig pakte zo eindelijk een olympische medaille, zilver was er voor Mazdzer.

Het goud ging zo sensationeel naar Gleirscher, vooraf absoluut geen favoriet. Sterker nog, als hij in januari tijdens de World Cup in Lillehammer 0,02 seconden langzamer was geweest, was niet hij, maar broer Nico door de Oostenrijkse bond geselecteerd voor de Spelen. Gleirscher is de tweede Oostenrijkse man ooit die individueel goud wint in het rodelen, na Manfred Schmid in Grenoble 1968.

Wolfgang Kindl trekt teamgenoot David Gleirscher van zijn slee nadat een olympische medaille zeker was, waarna het zelfs nog goud bleek te worden (Pro Shots/Action Images)
Wolfgang Kindl trekt teamgenoot David Gleirscher van zijn slee nadat een olympische medaille zeker was, waarna het zelfs nog goud bleek te worden (Pro Shots/Action Images)

Uitslag Ajax - FC Twente

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Ajax en FC Twente. De thuisclub boekte een moeizame 2-1 overwinning. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

Adam Maher in duel met Lasse Schöne. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Adam Maher in duel met Lasse Schöne. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

AFC Ajax

2 - 1

FC Twente

 3' Kluivert
 71' Schöne(pen)
   66' Tighadouini
 
 Gele kaart: De Ligt, Ziyech, (AFC Ajax), Ter Avest, Bijen, (FC Twente)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.443
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
De Ligt
F.de Jong
Tagliafico
Ziyech
Schöne
v.d.Beek (Wöber/90+2)
Neres (Kristensen/63)
Huntelaar
Kluivert (Younes/82)
  Drommel
Ter Avest (v.d.Lely/ 79)
Bijen
Lam
R.Jensen
Maria
Maher
Vuckic
Holla (Slagveer/87)
Boere
Tighadouini (Hooiveld/90)

Russisch vliegtuig met 71 mensen gecrasht

Een Russisch vliegtuig met aan boord 71 mensen is neergestort. De autoriteiten hebben dat bevestigd. Het Russische persbureau Tass meldt dat er geen overlevenden zijn.

Een getuige zei tegen het persbureau Interfax dat het toestel brandde en neerstortte bij het gehucht Argoenova. Het gaat om een toestel van het type Antonov An-148 van vliegmaatschappij Saratov Airlines. De bron liet weten dat bij de wrakstukken van het vliegtuig lichaamsresten liggen.

Volgens het persbureau Sputnik waren er 65 passagiers en zes bemanningsleden aan boord van het toestel. Het vliegtuig was opgestegen van luchthaven Domodedovo bij de Russische hoofdstad Moskou en op weg naar Orsk, dichtbij de grens met Kazachstan.

Over de oorzaak van de crash konden de autoriteiten nog niets met zekerheid zeggen. De Antonov was ongeveer negen jaar in gebruik. Het toestel werd voor binnenlandse en internationale vluchten gebruikt.

Russisch vliegtuig met 71 mensen gecrasht
Russisch vliegtuig met 71 mensen gecrasht (Foto: ANP)

Mourinho wil prijs voor zijn goed gedrag langs de zijlijn

José Mourinho gelooft dat hij een prijs verdient voor zijn gedrag aan de zijlijn als manager van Manchester United.

De Portugees raakte in het verleden regelmatig in opspraak vanwege incidenten met de arbitrage of andere trainers, maar hij heeft aan zijn gedrag gewerkt en is een stuk rustiger geworden.

"Ik ben volledig toegewijd om dit seizoen de prijs te winnen als manager met het meest voorbeeldige gedrag aan de zijlijn", vertelt Mourinho in gesprek met Engelse media. "Ik ben serieus. Ik bereid me voor en ben heel gelukkig. Ik weet dat ik tijdens een wedstrijd mijn geduld of controle kan verliezen, ik ben niet perfect."

"Er zijn zoveel prijzen. Prestatie van de week, Manager van de Maand en dit en dat. Ze zouden een prijs moeten uitdelen voor de man die zich het best gedraagt aan de zijlijn en de vierde officials zouden hun stem moeten uitbrengen. Ik ben er vrij zeker van dat ik zou winnen."

Laffont geeft Frankrijk eerste titel in Pyeongchang

Perrine Laffont heeft Frankrijk de eerste olympische titel gegeven bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. De 19-jarige bleef bij de moguls bij het freestyleskiën de Canadese Justine Defour-Laponte 0,09 punten voor; 78,65 om 78,56. Het brons was voor de Kazachse Yulia Galysheva.

Defour-Laponte had bij de eerste finale-run de beste score neergezet en haar landgenote Andi Naude deed dit bij de tweede run. Echter werden bij de derde run de scores voor de zes besten weer op nul gezet en dus hadden alle zes de dames kans op een (gouden) medaille. Titelverdedigster Defour-Laponte zette als eerste een sterke score neer, maar zag dat Laffont direct daarna de eerste plaats overnam.

Naude kwam vervolgens als laatste de piste op, maar ging na haar eerste sprong in de fout en finishte niet. Voor Laffont is het haar eerste grote titel bij de moguls. Vorig jaar werd ze tweede bij het WK en won tussendoor al enkele wereldbekerwedstrijden.

Weghorst: "Het is echt verschrikkelijk"

AZ beet zich zaterdagavond stuk op VVV-Venlo (0-0) en dat zorgde voor veel frustratie bij John van den Brom en Wout Weghorst.

VVV had een duidelijke missie in Alkmaar en dat was niet verliezen en dus speelden ze vooral verdedigend. "Het is echt verschrikkelijk", vertelt Weghorst in gesprek met FOX Sports. "Maar je weet dit vooraf, dus dat is geen enkel excuus. We wonnen thuis niet van Roda JC en nu winnen we opnieuw niet. Er zullen meer ploegen komen die zo gaan spelen en dat is hun goed recht, maar wij moeten daar wel iets op gaan vinden."

Van den Brom vindt dat AZ moet leren omgaan met tegenstanders die met een dergelijke tactiek spelen. "Het is makkelijk als het veld heel open ligt, maar hier zullen we ook een antwoord op moeten krijgen." De Alkmaarders hielden wel voor de tiende keer de nul. "Maar we hadden volgens mij ook zonder keeper kunnen spelen."

AZ weet dat het ook na dit weekend derde zal staan in de Eredivisie, maar Ajax kan uitlopen tot zeven punten als het weet te winnen van FC Twente en bij een zege van Feyenoord op Vitesse naderen de Rotterdammers de Alkmaarders tot op vijf punten.

Weer Duits biatlongoud op Olympische Spelen, topfavorieten falen

Na Laura Dahlmeier op zaterdag heeft Duitsland wederom olympisch goud te pakken in het biatlon. Ook bij de mannen leverde de sprint, bij hen over tien kilometer, Duits goud op: Arnd Peiffer bleek de beste in een wedstrijd waarin het lastig schieten bleek.

De Oostenrijker Julian Eberhard was de eerste met een rappe tijd, met één misser vooral te danken aan zijn sterke langlaufen. Toch moest hij zich gewonnen geven tegen Peiffer: de ervaren Duitser bleef zowel liggend als staand foutloos bij het schieten en dook een kleine negen seconden onder Eberhard's tijd door.

Spannend werd het nog wel, ten eerste vooral dankzij Michal Krcmar. De Tsjech, individueel pas goed voor één podiumplek in zijn World Cup-carrière, was verrassend sterk en bleef eveneens foutloos. Hij leek Peiffer's tijd aan te vallen, maar kwam op de finish net tekort: 4,4 seconden.

Dominik Windisch uit Italië had verrassend goud kunnen winnen, maar zijn tiende en laatste schot ging ernaast, waardoor hij moest vechten om op het podium te blijven. Dat lukte, want aan de finish had de Südtiroler een goede halve seconde over op Eberhard en dat leverde uiteindelijk brons op, achter de zilveren Krcmar.

Vooraf waren Johannes Thingnes Bø uit Noorwegen en de Fransman Martin Fourcade de absolute topfavorieten, maar ze maakten het niet waar. Bø ging liggend al drie keer de mist in en voegde daar staand nog een misser aan toe, met plek 31 op 1:12 minuten van Peiffer als resultaat.

Fourcade begon ook met drie missers en schoot staand foutloos, maar was niet snel genoeg om zich nog het podium op te vechten. De Fransman eindigde als achtste op 22 seconden van Peiffer.

De uitslag van de sprint zal maandag zoals gewoonlijk gebruikt worden als startvolgorde - inclusief de tijdsverschillen - voor de achtervolging.

Peiffer heeft alles uit de kast getrokken en pakt olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Peiffer heeft alles uit de kast getrokken en pakt olympisch goud (Pro Shots/Action Images)

Noors curlingteam naar halve finale

Het Noorse gemengddubbel team heeft zich als laatste land geplaatst voor de halve finales bij de Olympische Spelen. In de tiebreaker tegen China waren de Noren met 9-7 te sterk, al was dat grotendeels te danken aan de fouten bij China.

Het team, bestaande uit Rui Wang en Dexin Ba, maakte grote fouten in de tweede en zesde end, waarin ze in totaal zeven stenen weggaven aan de Noren. Kristin Skaslien en Magnus Nedregotten, die binnenkort gaan trouwen, maakten dankbaar gebruik van het buitenkansje en stelden in het achtste en laatste end de zege veilig.

Zij voegen zich bij Canada, Zwitserland en de Russische ploeg, die zich via de reguliere competitie al hadden geplaatst. In de halve finale speelt Noorwegen tegen favoriet Canada en Zwitserland zal dus tegen Rusland aantreden.

Fraser: "Luc zal er moeten staan dit weekend"

Luc Castaignos kan zondagmiddag rekenen op een basisplaats bij Vitesse in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. De spits was pas twee keer trefzeker.

De 25-jarige spits maakte op 9 september zijn enige Eredivisiedoelpunt. "Hij wil laten zien wat zijn talent en zijn kwaliteit is. Maar dat hij het moeilijk heeft is duidelijk", vertelt trainer Henk Fraser in gesprek met de NOS. Castaignos kreeg donderdag tegen ADO Den Haag (1-0 verlies) enkele mogelijkheden om te scoren, maar faalde.

"Ik heb hem gezegd: je moet ophouden met nadenken. Je moet gewoon doen. Bij de kans tegen ADO gaan er volgens mij duizend gedachten door zijn hoofd. Nee, boem, de bal raken, het doel raken op zijn minst. Dát is wat jij moet doen."

Door de schorsing van Tim Matavz is Castaignos mogelijk verzekerd van drie basisplaatsen, te beginnen tegen Feyenoord. "Absoluut. Ik kan ook niet veel anders. Ik ben een trainer die veel vertrouwen heeft in zijn spelers. Het is nu zijn moment. Noodgedwongen misschien wel, maar dat zijn de momenten waar hij het van moet hebben. Luc zal er moeten staan dit weekend."

Arrestatie na steekincident Boxtel

Zaterdagavond kort voor 21:30 kreeg de politie een melding dat er op de Stationsstraat in Boxtel een gewonde man was aangetroffen. De man bleek te zijn neergestoken; een traumhelikopter kwam ter plaatse om medische assistentie te verlenen. De 34-jarige man, afkomstig uit Sint-Michielsgestel, werd met een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. 

Na een uitgebreid sporen- en buurtonderzoek hield de politie kort voor middernacht een 22-jarige man uit Tilburg aan. Hij hield zich op in een woning aan de Stationsstraat. Hij en het slachtoffer zijn bekenden van elkaar volgens de politie. Het slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis waar hij wordt  behandeld aan zijn verwondingen. 

De politie spreekt op haar website speciale dank uit voor de voorbijganger die 112 belde nadat hij het slachtoffer vond. 

Arrestatie na steekincident Boxtel (Foto: stockfoto politie)
Arrestatie na steekincident Boxtel (Foto: stockfoto politie)

Oranje hockeydames kloppen Oekraïne op klasse in halve finale WK Zaal

Echt spannend werd het nooit in de halve finale Nederland – Oekraïne op het WK Zaal. Oranje nam de controle en breidde de score gestaag uit. Er waren wat slordigheden begin tweede helft, maar Oekraïne had niet de kracht om daar gebruik van te maken. Eindstand: 6-1. Dat betekent dat de Oranje hockeydames Zaal in de finale staan zondag om 13.30, tegen Duitsland.

Voor een flink publiek dat al aanzienlijk meer oranje gekleurd was dan de afgelopen paar dagen werd er afgeslagen voor de eerste halve finale van het WK Zaal in Berlijn. Minder dan vier uur hadden de Oranje dames Zaal om zich na hun kwartfinale tegen Tsjechië voor te bereiden op de halve finale tegen Oekraïne. Dat was niet terug te zien in de beginfase van de wedstrijd. Oranje was controlerend, rustig en gefocust. De dames bouwden, zoals wel vaker dit WK, hun score gestaag uit in de eerste helft.

Een slimme doorspeelbal belandde in de vierde minuut bij Noor de Baat, die de bal panklaar voorgaf op Fabiënne Roosen. Die tikte de 1-0 voor Nederland binnen. Haar eerste goal van dit WK en een mooi moment om hem te maken. En Oranje ging door. Enkele minuten later gaf een sterk spelende Marijn Veen voor op Donja Zwinkels, die vrij kwam voor de goal. Zij pushte hoog binnen: 2-0.

Roosen was nog dicht bij haar tweede van de wedstrijd, maar haar backhand kon net gekeerd worden door keepster Alina Fadieieva. Oranje behield de controle over de wedstrijd. Oekraïne kwam er nauwelijks aan te pas. Met nog ruim zes minuten in de eerste helft voerde Lieke van Wijk de score verder op met een rake en fraaie strafcorner.

De commentator vroeg het publiek om een applaus voor Oekraïne. ‘Oekraïne, dit is voor jullie!.’ Hij voelde aan dat de Oekraïnse ploeg wel wat support kon gebruiken, want ze kwamen er niet aan te pas. Oekraïne vroeg met nog 4 minuten op de klok een time-out aan. Dat hielp nauwelijks: Oranje hield de overmacht en versierde een strafcorner. Die leek de mist in te gaan. Pien van Nes moest springen om de bal niet tegen haar voeten te krijgen, maar kreeg hem toch doorgepasst naar Gabriëlle Mosch. Die pushte hoog raak: 4-0.

Oranje begon rommelig aan de tweede helft. Lieke van Wijk raakte een strafcorner niet goed en er was een aantal keer onnodig balverlies. Het zorgde ervoor dat Oekraïne, toch overduidelijk de minder sterke ploeg, hier en daar een kansje kreeg. Halverwege de tweede helft pakte Oranje het beter op. Elin van Erk kwam vrij in de cirkel en haalde effectief uit: 5-0. Een mooie actie van Gabriëlle Mosch, die twee Oekraïnse dames het bos in stuurde, leverde een kans op voor Kiki van Wijk, maar die vond doelvrouw Fadieieva op haar pad.

Oekraïne ging hoge druk spelen om nog wat te forceren. Dat lukte nauwelijks. Oranje speelde niet haar beste helft, maar Oekraïne was niet bij machte daar gebruik van te maken. De slotfase van de Nederlandse dames was wel sterk. Er was controle en er werd snel gecombineerd. Aan het geklets in het stadion kon je intussen merken dat het alles behalve spannend was. Oekraïne deed geen keeperswissel of laatste poging om iets te forceren.

Met nog een minuut op de klok mocht Oranje nog een strafcorner nemen. Pien van Nes pushte heerlijk in de kruising. Dat in de laatste paar seconden Oekraïne nog de eretreffer maakte via de stick van Yuliia Shevchenko vond niemand erg. Oranje vierde feest: zondag om 13.30 spelen ze de finale en kunnen ze hun zaaltitel prolongeren.

Stiptheidsacties ambulancepersoneel verlengd

De ambulancemedewerkers van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Hollands Midden die afgelopen maandag startten met stiptheidsacties, verlengen de acties met een week.

Vanaf maandag 12 februari sluit ook UMCG Ambulancezorg uit Drenthe zich aan bij de acties die nog zeker duren tot maandagochtend 19 februari, 8.00 uur. ‘Het ambulancepersoneel voert actie voor betere ambulancezorg’, zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Door tekort aan personeel en daardoor tekort aan beschikbare ambulances, halen de medewerkers de toegestane aanrijtijden vaak niet meer, zoals de 15 minuten-grens bij spoed. De werkdruk is onaanvaardbaar hoog en voor het ambulancepersoneel is de maat vol.’

Stiptheidsacties
Bij de stiptheidsacties houden de werknemers zich strikt aan de geldende wet- en regelgeving. Zo houdt het ambulancepersoneel zich volgens de Wegenverkeerswet aan de maximale snelheid. Verder houden ze zich strikt aan hun werk- en rusttijden volgens de Arbeidstijdenwetgeving en eisen ze pauzes.

Bij behandeling van patiënten worden alle hygiënerichtlijnen keurig gehanteerd ter voorkoming van infecties en leveren de medewerkers voldoende zorg aan de patiënt zoals vermeld in de beroepscode. Ook wordt er niet onnodig zwaar getild, zoals is bepaald in de Arbowetgeving. Seifert: ‘Deze werkzaamheden en richtlijnen klinken als heel normaal en zijn niet voor niets opgesteld, maar in de praktijk kunnen medewerkers zich hier nauwelijks aan houden vanwege de aanhoudende drukte op de ambulances.’

Werkdruk
Naast het zich strikt houden aan de regelgeving, voert het personeel ook bepaalde werkzaamheden niet meer uit die hun werkdruk standaard verhogen. Denk daarbij aan het invullen van allerlei formulieren voor wetenschappelijk onderzoek of de digitale administratie ten tijde van het verplegen en vervoeren van ernstig zieke patiënten. Nu rijdt het ambulancepersoneel vaak van patiënt naar patiënt en komt men niet altijd aan de vereiste hygiëne toe, omdat er te weinig collega’s paraat staan op de standplaats. Verder zal het personeel de patiënten volgens recente wetgeving op klachtenprocedures wijzen.

Wüst voor concurrenten op olympische 1.500m

In de olympische schaatshal staat voor morgen de 1.500 meter voor vrouwen op het programma. De loting is inmiddels geweest.

Ireen Wüst, vier jaar geleden goed voor zilver op de schaatsmijl, start in de elfde rit tegen de Canadese Tutt. In de rit erna treft Marrit Leenstra, die deze winter in Calgary het Nederlands record op 1.52,06 bracht, tegen de Poolse Bacheda. In de dertiende rit rijden Lotte van Beek en de Japanse Kikuchi tegen elkaar. De 1.500 meter wordt afgesloten door Heather Bergsma die het op moet nemen tegen Miho Takagi.

De 1.500 meter start morgenmiddag om 13:30 uur.

Loting 1.500 meter vrouwen

Binnenbaan   Buitenbaan
Josie Morrison (Can) -  
Francesca Bettrone (Ita) - Noa Kodaira (Jap)
Tian Ruining (Chi) - Marina Zujeva (WRu)
Mia Manganello (VS) - Francesca Lollobrigida (Ita)
Jekaterina Ajdova (Kaz) - Noh Seon-yeong (ZKo)
Gabriele Hirschbichler (Dui) - Huang Yu-ting (Tai)
Natalia Czerwonka (Pol) - Brittany Bowe (VS)
Nikola Zdrahalova (Tsj) - Luiza Zlotkowska (Pol)
Roxanne Dufter (Dui) - Kali Christ (Can)
Ida Njatun (Noo) - Hao Jiachen (Chi)
Brianne Tutt (Canada) - Ireen Wüst
Marrit Leenstra - Katerzyna Bachleda-Curus (Pol)
Lotte van Beek - Ayaka Kikuchi (Jap)
Heather Bergsma (VS) - Miho Takagi (Jap)

Moordenaar: vrouw wilde executiestijl doodgeschoten worden

Moordenaar Joseph Michael Lopez (22) werd dit weekend in Amerika opgepakt wegens de moord op Natalie Bollinger. Het lichaam van de 19-jarige Bollinger werd gevonden in een bos bij een melkveebedrijf. Lopez had haar lichaam daar gedumpt. Autopsie heeft uitgewezen dat de vrouw is overleden aan een schotwond in het hoofd. Ook had ze een mogelijk dodelijke dosis heroïne in haar lichaam. Dat meldt het AD.

Lopez beweert tegenover de politie echter dat zijn slachtoffer zelf een oproep op de advertentiesite Craigslist had geplaatst, waarin ze op zoek was naar een huurmoordenaar voor zichzelf. Hij zou op de advertentie hebben gereageerd en na meer dan honderd sms'jes spraken de twee af dat hij haar executiestijl zou ombrengen.

Hij pikte haar op bij haar appartement in Broomfield in de staat Colorado. Ze bracht zelf het wapen mee. Voordat Lopez haar door het hoofd schoot en haar lichaam verstopte zou hij nog hebben geprobeerd haar op andere gedachten te brengen, maar dat lukte niet. Hierop parkeerde hij zijn auto, knielde samen met haar op de grond en deed een gebed. Uiteindelijk schoot hij de vrouw - die kampte met zware depressies - door het hoofd.

Zelfs als zijn verhaal waar blijkt te zijn gaat hij niet vrijuit. Moord is - ook als daar een overeenkomst over wordt gesloten - strafbaar. Hooguit zal het wat van zijn, waarschijnlijk levenslange, straf afsnoepen.

Natalie Bollinger (Foto: Facebook)
Natalie Bollinger (Foto: Facebook)

Engelse rugbyers kloppen Wales in Six Nations, Ierland veel te sterk voor Italië

De Engelse rugbyers hebben ook hun tweede wedstrijd in de prestigieuze Six Nations gewonnen. In het fameuze Twickenham-stadion in Londen werd Wales met kleine cijfers opzij gezet.

Wales won een week eerder nog van Schotland, maar tegen Engeland kwamen ze door een try van Jonny May al vroeg op achterstand. May drukte nog voor rust zijn tweede try, waardoor men met 12-3 aan de thee kon. In de tweede helft werd vervolgens nauwelijks meer gescoord, alleen een late penalty van Gareth Anscombe gaf Wales nog enige - achteraf valse - hoop: 12-6.

Ierland speelde in eigen huis tegen Italië en was veel te sterk voor de Zuid-Europeanen. Robbie Henshaw en Jacob Stockdale tekenden beiden voor twee tries, waarmee Ierland de Italianen uiteindelijk met 56-19 naar huis stuurde.

Engeland en Ierland staan beiden op negen punten, met voor allebei twee zeges, waarvan één met een extra punt (vier tries). Engeland won de Six Nations in de vorige twee jaar, Ierland pakte de titel de twee jaren daarvoor.

Kramer stijgt op olympische schaatslijst

Dankzij zijn gouden medaille op de olympische 5.000 meter voor mannen is Sven Kramer vijf plaatsen gestegen op de lijst van succesvolste olympische schaatsers. De Fries staat met vier gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles zevende.

Ireen Wüst staat zesde met vier goud, vier zilver en 1 brons. Lidia Skoblikova uit, toen nog, de Sovjet-Unie voert de lijst aan met zes gouden plakken. Claudia Pechstein staat tweede met vijf gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles.

Op de lijst van succesvolste deelneemsters aan de  Winterspelen steeg Kramer van de 42e naar 17e plaats. De Noor Ole Einar Bjørndalen blijft de succesvolste deelnemer met acht goud, vier zilver en eenmaal brons.

NHL: Marner schittert voor Maple Leafs tegen rivaal

De ijshockeyers van de Toronto Maple Leafs hebben de vierde Battle of Ontario van het NHL-seizoen gewonnen. In Toronto werden de Ottawa Senators net als in januari over de knie gelegd.

Vooral de pas 20-jarige Mitchell Marner was heerlijk op dreef bij de Leafs, met in de eerste periode al twee goals. Wat goals betreft bleef het daar vervolgens bij, maar hij leverde wel nog drie assists af, waarmee hij bij vijf van de zes goals betrokken was. De Senators vonden het net ondertussen drie keer, maar de zege zat er nooit echt in.

Uitslagen NHL zaterdag
Boston Bruins - Buffalo Sabres 2-4
Columbus Blue Jackets - New Jersey Devils 6-1
Montreal Canadiens - Nashville Predators 2-3 SO
Tampa Bay Lightning - Los Angeles Kings 4-3
Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators 6-3
Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers 3-4 SO
Carolina Hurricanes - Colorado Avalanche 3-1
Minnesota Wild - Chicago Blackhawks 3-0
San Jose Sharks - Edmonton Oilers 6-4

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Kramer is blij dat het weer gelukt is

Sven Kramer won vanmorgen bij de Winterspelen zijn derde olympische gouden medaille op de 5.000 meter op rij. De Fries reed een olympisch record van 6.09,76.

"De kracht zit hem in de vlakke rondjes", zo zei Kramer na afloop voor de camera van de NOS. "Ze begonnen allemaal heel hard, maar dat is een voordeel dat je in een van de laatste ritten zit: ik wist dat 29,3 gemiddeld genoeg was."

Het is voor Kramer zijn vierde olympische gouden medaille, maar het doet hem nog steeds veel. "Ook al ben ik inmiddels 31, ik merk keer op keer: dit zijn toch die verdomde Olympische Spelen! Ik ben blij dat het weer gelukt is."

Kramer is de eerste schaatser die de olympische 5.000 meter drie maal op rij weet te winnen. "Dat klinkt wel lekker, natuurlijk. Ik zou liegen als ik zeg: dat doet me niks. Natuurlijk ben ik daar trots op."

Een feestje moet nog wel even wachten, want hij komt nog in actie op de 10 kilometer, de team pursuit en de massastart.

vlnr Ted-Jan Bloemen, Sven Kramer en Sverre Lunde Pedersen (Foto: Pro Shots / Henk Jan Dijks )

Dode man gevonden in Rotterdam

Op de Claes de Vrieselaan is zondagochtend-vroeg het lichaam van een man gevonden. De politie werd even voor 03:00 gebeld dat er een man met een hoofdwond op het trottoir lag. Toen de politie ter plaatse kwam bleek de man al overleden te zijn. De man was vanuit een appartement naar beneden gevallen of gesprongen. In datzelfde appartement was nog een man aanwezig die door de politie is aangehouden. 

Om een misdrijf uit te sluiten is de politie een onderzoek gestart. De Forensische Opsporingsdienst heeft onderzoek gedaan in de woning. Ook is de politie een buurtonderzoek gestart. De aangehouden man wordt verhoord op het bureau. Eventuele getuigen kunnen zich melden via 0900-8844. 

Dode man gevonden in Rotterdam (Foto: stockfoto politie.nl)
Dode man gevonden in Rotterdam (Foto: stockfoto politie.nl)

UFC 221: linkerhoek, uppercut: knock-out

Yoel Romero, de Cubaanse 'Soldier of God', deed het zaterdagavond gewoon weer. Voor de zesde maal in zijn laatste negen overwinningen beëindigde de 40-jarige MMA-vechter een gevecht in de derde ronde. Dit keer was het slachtoffer voormalig UFC-kampioen Luke Rockhold die zwaar knock-out ging na een verwoestende linkervuist van Romero.

MMA-gala UFC 221 was al eerder ontdaan van een titelgevecht en zijn grote publiekstrekker, middengewichtkampioen Robert Whittaker. Vervanger Romero kwam slechts vier weken geleden uit de hoge hoed vandaan. Het streefgewicht voor dit gevecht redde hij in die korte periode dan ook niet, bij lange na niet zelfs. Romero was bijna anderhalve kilo te zwaar en moest daar zwaar voor bloeden. Hij zal 30 procent van zijn gage afstaan aan Rockhold en dat zal zo'n honderdduizend dollar extra opleveren voor de Amerikaan.


Romero vs Rockhold (Foto's: Getty images)

Waar Romero financieel moet bloeden, bloedde de Amerikaan in de octagon. Romero hield zich rustig in de eerste ronde van dit gevecht om de interimtitel in de middengewichtsklasse. Rockhold probeerde door afstand te houden en met trappen het rechterbeen van Romero te verzwakken en blijkbaar leek die strategie te werken. 'In de eerste ronde incasseerde ik twee harde trappen en ik ben ervan overtuigd dat ik mijn scheen gebroken heb,' aldus Romero na het gevecht. Later op de avond bleek na onderzoek in het ziekenhuis zijn been echter prima in orde te zijn.

Rockhold, overtuigd van zijn dominantie in de eerste ronde, werd compleet verrast door de furieuze start van Romero in de tweede. Rake klappen werden razendsnel uitgewisseld en de voormalig kampioen leek na de verwoestende barrage enigszins aangeslagen door de octagon te lopen. De geduldige Romero maakte het gevecht met de verzwakte Rockhold echter nog niet af en Rockhold mocht ook de tweede ronde zijn spelletje verder spelen.

In de derde ronde had Romero er dan toch genoeg van en de jacht op de knock-out begon. Lang hoefde Romero niet te zoeken, want na ruim anderhalve minuut in die derde ronde raakte Romero Rockhold met een linkervuist die de lange Amerikaan tegen het hek deel belanden. Versuft zat hij tegen het hek, toen Romero vol met zijn linkervuist uithaalde en de, zich niet verdedigende, Rockhold zwaar bewusteloos sloeg.

Mark Hunt vs Curtis Blaydes
Hunt mocht in Perth eindelijk weer de octagon in, nadat hij eerder vanwege medische redenen geschorst was. In een interview had de voormalig K-1-kampioen uit Nieuw-Zeeland namelijk laten vallen dat hij na zijn lange vechterscarrière last begon te krijgen van mogelijke hersenbeschadigingen. De UFC besloot de 43-jarige broodvechter dan maar even direct op non-actief te stellen. Een boze Hunt liet zich medisch onderzoeken en wist de MMA-bazen te overtuigen dat hij toch gezond was en best nog een robbertje kon vechten. De UFC gunde hem praktisch een thuiswedstrijd tegen toptalent Blaydes.

Waar Hunt zich staand op zijn gemak voelt, vindt Blaydes het niet erg om af en toe de grond op te zoeken en dat was precies zijn strategie voor de avond. Blaydes verbeterde in zijn gevecht tegen Hunt zijn persoonlijk record van negen take downs en Hunt leek weerloos tegen de zware, maar snelle Amerikaan. Met uitzondering van een korte periode in de eerste ronde, waar Hunt Blaydes bijna knock-out sloeg, kon de Super Samoan geen potje breken. 

'Hij vocht zoals ik verwachtte dat hij zou vechten,' vertelde Blaydes na het gevecht. 'Zwaaiend met zijn vuisten. En hij raakte me ook prima, daar schrok ik wel van en nam daardoor even afstand. Daarna begon ik met mijn spelletje en bracht ik hem naar de grond.'

De voormalig Amerikaans worstelkampioen wist Hunt binnen vijftien minuten niet alleen tienmaal naar de grond te sleuren, maar wist hem met zijn vuisten ook nog eens meer dan honderdtwintigmaal te raken. De juryleden waren dan ook unaniem in hun beslissing. Blaydes mocht zijn vierde overwinning vieren, na vijf gevechten voor de UFC. Hunt mag zijn zonden overdenken na zijn tweede verlies in zijn laatste drie gevechten.

Tyson Pedro vs Saparbek Safarov
Even aandacht voor deze heerlijke aangezette armklem door Tyson Pedro. 

Israel Adesanya vs Rob Wilkinson 
Let in de toekomst op dit talent Adesanya. Prima debuut!

Alex Volkanovski vs Jeremy Kenndy
Luister even naar deze keiharde klappen van Volkanovski. Tip: zet je geluid hard. 

Volledige uitslag UFC 221
Yoel Romero verslaat Luke Rockhold door knockout (stoten, ronde 3).
Curtis Blaydes verslaat Mark Hunt na jurybesluit (30-26 x2, 29-27).
Tai Tuivasa verslaat Cyril Asker door TKO (stoten, ronde 1).
Jake Matthews verslaat Li Jingliang na jurybesluit (29-28, 30-26 x2).
Tyson Pedro verslaat Saparbek Safarov na opgave (kimura, ronde 1).
Dong Hyun Kim verslaat Damien Brown na jurybesluit (29-28 x2, 28-29).
Israel Adesanya verslaat Rob Wilkinson door TKO (stoten, ronde 2).
Alex Volkanovski verslaat Jeremy Kennedy door TKO (stoten, ronde 2).
Jussier Formiga verslaat Ben Nguyen na opgave (rear-naked choke, ronde 3).
Ross Pearson verslaat Mizuto Hirota na jurybesluit (30-27 x2, 29-28).
Jose Quinonez verslaat Teruto Ishihara na jurybesluit (30-27, 29-28 x2).
Luke Jumeau verslaat Daichi Abe na jurybesluit (29-28, 29-27, 28-27).

Kinderen high-fiven is 'pedofiele activiteit'

De 77-jarige Bryan Broom stopt na 20 jaar met klaar-over spelen, nadat ouders en de gemeenteraad hem beschuldigden van 'grooming', het contact maken met kinderen met als doel seksueel contact, omdat hij kinderen tijdens het oversteken weleens een high-five geeft. De raad waarschuwde de man nadat zij een aantal klachten van ouders had ontvangen. Broom noemt het 'compleet doorgeslagen politieke correctheid'.

Broom is getrouwd en heeft twee kinderen en twee kleinkinderen en heeft de afgelopen 20 jaar kinderen helpen oversteken bij Kirk Ella St Andrew's Community Primary School, in de buurt van Hull in East Yorkshire. Hij is zeer geliefd bij de kinderen, alsmede bij veel ouders die nu overwegen een petitie te starten.

De klaar-over werd tot twee maal toe op het matje geroepen vanwege zijn gedrag. De tweede keer werd daarbij gewaarschuwd dat herhaling voor een officiële waarschuwing zou zorgen. Broom voelt zich in de steek gelaten en heeft weinig zin in dergelijke beschuldigingen en dreigementen. "Ik snap dat het mijn taak is ouders en hun kinderen veilig aan de overkant te krijgen, maar als ik dat kan doen met een glimlach op hun gezicht ben ik blij."

De raad stelt echter dat ze de man onderzocht hebben en geen reden zien hem op dit moment verder te beschuldigen. "Meneer Broom kiest er zelf voor op te stappen. We wensen hem het beste."

Vier jaar geleden kregen hij en zeven van zijn collega's nog een onderscheiding voor hun bijdrage aan de verkeersveiligheid.

Bryan Broom aan het werk
(Foto: care2petitions)

Derde olympische titel op rij voor Kramer op 5.000m

Sven Kramer heeft voor een unicum gezorgd. De Nederlandse langebaanschaatser heeft voor de derde maal op rij de olympische titel op de 5.000 meter gepakt. Kramer reed 6.09,76, een nieuw olympisch record. Zilver ging naar de Canadees Ted-Jan Bloemen, brons was voor de Noor Pedersen.

Bob de Vries was de  eerste van de Nederlanders die op het ijs kwam. Zijn tegenstander was de Noor Nilsen. De Vries oogde niet ontspannen en ze reden allebei boven de tot dan toe snelste tijd van de Japanner Seitaro Ichinohe. (6.16,55) De Nederlander moest de Noor uiteindelijk laten gaan, mede door misslagen en een bijna val. De Vries kwam uiteindelijk in 6.22,26 over de meet.

De rit erna was een boeiende tussen de Belg Bart Swings en de Koreaan Lee Seung-Hoon. De twee maakten er een waar gevecht van. Ondersteund door het  uitzinnige publiek won Lee nipt in 6.14,15, de snelste tijd tot dan.

Jan Blokhuijsen moest het in de achtste rit opnemen tegen de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Blokhuijsen ging voortvarend van start, al zat Michael er niet ver achter. Beiden zaten net onder het baanrecord, maar moesten die  tijd toch laten gaan. Blokhuijsen wist wel Michael op afstand te houden, maar verloor wel steeds meer op Lee. Dankzij twee sterke laatste ronden won Michael nipt de race en was ook sneller dan Lee, 6.14,07 om 6.14,75 voor Blokhuijsen.

Wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen en Sverre-Lunde Pedersen reden in de rit erop tegen elkaar. Ook zij begonen snel en reden net als in de rit ervoor net onder het baanrecord. Ze moesten dat echter laten gaan, en Pedersen nam de regie in handen, Bloemen kon niet volgen. De Nederlandse Canadees wist door twee sterke laatste rondes langs Pedersen te komen en was in duizendsten iets sneller. De Canadees rijdt 6.11,616. De Noor 6.11,618.

De eennalaatste rit ging tussen Sven Kramer en Patrick Beckert. Kramer ging rustig van start. Met nog acht ronden voor de boeg reed hij Beckert steeds meer op afstand, al was hij nog wel langzamer dan Bloemen. Vier ronden voor het einde was Kramer voor het eerst sneller en die voorsprong bouwde Kramer langzaam uit en hij kwam in 6.09,76 over de meet, een nieuw olympisch record.

De tijd van Kramer kwam in de laatste rit tussen de Italiaan Tumolero en de Duitser Geisreiter niet meer  in gevaar.

De Luizenmoeder breekt record na record

De Luizenmoeder is niet te stoppen. Vandaag werden de kijkcijfers met uitgesteld kijken bekend en daarmee stijgt het programma naar bijna 5 miljoen kijkers, 4,8 miljoen om precies te zijn. Dat aantal werd sinds 2015 alleen gehaald toen de voetbaldames hun finale op het EK speelden en wonnen in 2017.

Week in week uit breekt De Luizenmoeder records. Het is dan ook het best bekeken programma van NPO3. De vierde aflevering trok ongeveer 3,5 miljoen kijkers. Met daarbij de 1,3 miljoen uitgestelde kijkers komt het totaal op 4,8 miljoen kijkers.

Vanavond is om 20:25 uur de vijfde aflevering van De Luizenmoeder op NPO 3. Een tweede seizoen is inmiddels aangekondigd.

Politie zoekt getuigen mislukte overval

De politie is op zoek naar getuigen van een mislukte overval op de Blokker aan de Weimarstraat in Den Haag zaterdagmiddag. Rond 17:40 uur liep een onbekende man de winkel in en eiste geld. Hierbij bedreigde hij het winkelpersoneel met een wapen. Het openen van de kassa-lade duurde hem blijkbaar te lang want hij vertrok zonder op de buit te wachten. 

Hij liep weg in de richting van het Regentesseplein. Het daderprofiel luidt als volgt: een donkere man van 30 á 35 jaar en ongeveer 1.60 meter lang. Hij sprak met een Surinaams / Antilliaans accent. Hij droeg een donkere broek met een kaki/touw-kleurige driekwartsjas en een zwarte wollen muts. Hij had een witte plastic zak bij zich, 

Ten tijde van de overval waren er vier klanten in de winkel aanwezig. De politie wil graag met hen in contact komen. De klanten of andere getuigen kunnen zich melden via de welbekende kanalen: 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Enorme rat terroriseert winkelcentrum

Als je op de Filippijnen naar een winkelcentrum gaat moet je wel even uitkijken voor agressieve ratten van het formaat huiskat.

Deze week zorgde een rat van epische proporties voor veel hilariteit en angstige momenten, toen deze besloot daadwerkelijk op argeloze bezoekers van een winkelcentrum in Manila af te springen.

Nadat de beelden viraal over het web gingen kreeg ook de voedsel- en warenautoriteit deze onder ogen. Die startten een onderzoek en kwam tot de conclusie dat er in het winkelcentrum sprake was van het foutief dumpen van afval.

Duitser gepakt met 7 kg hennep

De politie heeft zaterdagmiddag een 49-jarige Duitser opgepakt in Geldrop nadat ze bijna 7 kilo henneptoppen aantroffen in de kofferbak van zijn auto. De agenten controleerden de man, afkomstig uit Berlijn, rond 13:45 op de Barrier.

Bij het openen van de kofferbak zagen ze een koffer en grote 'Big Shopper'-tas' liggen. Hierin zaten de henneptoppen. De politie heeft de henneptoppen in beslag genomen en de automoblist zit vast voor verder onderzoek. 

Duitser gepakt met 7 kg hennep (Foto: Stockfoto politie.nl)
Duitser gepakt met 7 kg hennep (Foto: Stockfoto politie.nl)

NBA: Davis en Rondo leidden Pelicans na dubbele overtime langs Nets

De basketballers van de New Orleans Pelicans hebben op bezoek bij de Brooklyn Nets een moeizame overwinning geboekt. Er moest niet één, maar twee keer overtime gespeeld worden, maar uiteindelijk wonnen de bezoekers.

De Pelicans domineerden de eerste helft en hadden met 52-72 een grote voorsprong te pakken. Die breidden ze zelfs uit naar 28 punten, maar vanaf halverwege het derde kwart kwamen de Nets terug. 

Die comeback van de Nets werd met de minuut indrukwekkender en op het allerlaatste moment maakten ze voor het eerst na 2-2 gelijk: 116-116. In overtime namen de Nets het voortouw, maar de Pelicans waren in de slotfase toch te sterk.

Vooral Anthony Davis en Rajon Rondo waren ijzersterk bij de ploeg uit New Orleans. Davis tekende voor 44 punten en zeventien rebounds, Rondo was goed voor een triple double met 25 punten, tien rebounds en twaalf assists.

Uitslagen NBA zaterdag
Brooklyn Nets - New Orleans Pelicans 128-138 OT
Orlando Magic - Milwaukee Bucks 104-111
Philadelphia 76ers - Los Angeles Clippers 112-98
Chicago Bulls - Washington Wizards 90-101
Dallas Mavericks - Los Angeles Lakers 130-123
Golden State Warriors - San Antonio Spurs 122-105
Phoenix Suns - Denver Nuggets 113-123

Davis steelt de show (Bron: YouTube)

Man bedreigt politie met de dood

Een 43-jarige man uit Breda belde zaterdagochtend 10 februari naar de meldkamer. Hij was boos over de afhandeling van zijn aangifte en maakte dat duidelijk aan de centralist door de politie meerdere malen met de dood te bedreigen. Ook dreigde hij met een wapen naar het bureau te komen.

Een onderhandelaar wist telefonisch contact te leggen met de man. Hij wist de verdachte over te halen om zich te melden op het politiebureau in Oosterhout. Daar werd hij om 14:45 uur met de 'benaderingstechniek voor gevaarlijke verdachten' (BTGV) aangehouden maar er werd geen wapen aangetroffen bij de man. 

Later op de dag mocht hij weer naar huis. Hij zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. 

Sensatie op olympische skiatlon, Noorse sweep

Langlaufer Simen Hegstad Krüger heeft nu al voor een van de grootste verrassingen van de Olympische Spelen in Pyeongchang gezorgd, vooralsnog min of meer gelijk met schaatsster Carlijn Achtereekte. Krüger pakte in Zuid-Korea het goud op de skiatlon, terwijl hij van de vier Noren juist degene was die nauwelijks een realistische medaillekans leek te hebben.

Iivo Niskanen trok de gashendel al vroeg open en dat was niet verrassend: de Fin is een echte specialist op de klassieke stijl en moest in de eerste vijftien kilometer dus zoveel mogelijk mensen lossen. Het tempo ging enorm de lucht in en al na zes kilometer was een kopgroep met zes grote kanshebbers vertrokken: Niskanen, de Noren Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby en Johannes Høsflot Klæbo, de Zwitserse titelverdediger Dario Cologna en de taaie Canadees Alex Harvey.

Heel lang hield die groep overigens geen stand en niet veel later sloten zes man aan, waaronder de Franse outsider Maurice Manificat. Bij de skiwissel na vijftien kilometer zat de groep van twaalf nog bij elkaar, met vier man die ook knokten om de aansluiting te houden. Vijf kilometer later zaten de achttien man allemaal bij elkaar, hoewel vooral Niskanen het bijzonder moeilijk begon te krijgen.

Vier kilometer voor de finish kwam dan de eerste échte aanval: Krüger ging er vandoor, een Noorse outsider die een metertje of vijftig na de start al onderuit ging. Daarachter werd in de groep flink getwijfeld, want vooral Klæbo en Sundby leken weinig behoefte te hebben hun landgenoot terug te pakken - Klæbo moest gelijk daarna zelfs lossen - terwijl de Brit Andrew Musgrave het niet voor elkaar kreeg. 

Toch was het nog niet gedaan voor Krüger, want met anderhalve kilometer te gaan trokken Sundby en de vierde Noor, Hans Christer Holund, toch nog weer eens ten strijde. Dat mocht echter niet baten, want de verrassende vogel was gevlogen en Krüger pakte onverwacht goud. Zilver was voor Sundby, terwijl Holund de Noorse sweep compleet maakte. De jonge Rus Denis Spitsov, een week eerder nog wereldkampioen bij de junioren geworden, verraste met de vierde plek.

Krüger komt solo over de streep als de verrassende nieuwe olympisch kampioen (Pro Shots/Action Images)
Krüger komt solo over de streep als de verrassende nieuwe olympisch kampioen (Pro Shots/Action Images)

Turkse islamprediker: halfnaakte vrouwen zijn oké

In de Telegraaf lezen we dat Adnan Oktar, de 62-jarige Turkse tv-heilige, die zich tijdens het preken van de islam laat omringen door halfnaakte dames, liefkozend 'poesjes' genoemd, heeft zich laten ontvallen dat dames prima in bikini kunnen bidden. In de Koran staat namelijk nergens geschreven dat vrouwen helemaal bedekt moeten zijn, aldus Oktar. Verder vind hij het juist goed dat vrouwen mannen prikkelen en kinderen baren. 

Oktar schrijft naast zijn televisieoptredens ook boeken, waarin hij zich onder meer sterk uit tegen wetenschappelijk bewezen zaken als evolutie. Vroeger zat daar een fikse portie jodenhaat bij, maar recentelijk heeft hij zijn toon daarin volledig omgegooid. Internationaal zien velen zijn leer als een sekte, waarin feminisme als wervingsmiddel wordt ingezet.

Diyanet, het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken, heeft felle kritiek op Oktar. Hij zou corrupt zijn en is onder meer beschuldigd van chantage en het ronselen van hoertjes. "Hij verwijst in zijn tv-shows naar religie terwijl vrouwen voor hem dansen. Hij is corrupt. Het is niet goed om naar zo’n programma te kijken”, aldus Ali Erbas, hoofd van Diyanet. Oktar's reactie is dat de werknemers van Diyanet hun salaris verdienen uit belastingen op casino’s en stokerijen.

RTÜK, de Turkse mediawaakhond, is niet blij en heeft Oktar een boete van vijf procent van de inkomsten van de afgelopen vier weken opgelegd. Ook is zijn programma tijdelijk van de buis.

Snowboardster Maas naar finale slopestyle

Snowboarder Cheryl Maas zal morgen in actie komen bij de finale op het onderdeel slopestyle. De 33-jarige Maas hoefde hiervoor overigens weinig te doen; de kwalificatie voor dit onderdeel werd namelijk afgelast vanwege de harde wind. De organisatie besloot om daardoor alle 27 dames toe te laten bij de finale van morgen.

Het is niet voor het eerst dat de wind in de eerste paar dagen roet in het eten gooit. Eerder vanmorgen werd de afdaling voor mannen al afgelast en gisteren ondervonden de skispringers en de biatleten al veel hinder van de harde wind in Zuid-Korea.

FOK! Wat een weer: code geel want glad en windstoten

Het regent op veel plaatsen. De regen trekt vanochtend naar Duitsland, waarna de zon af en toe te zien is. In de loop van de middag en avond komen er enkele pittige buien voor, die vooral in de avond een winters karakter kunnen krijgen met bovendien kans op onweer. De wind draait vanochtend van zuid tot zuidwest naar west.

Boven land staat een overwegend vrij krachtige wind, aan zee is de wind hard, in het noordelijk kustgebied stormachtig. Tevens komen er in het noordwestelijk kustgebied lokaal zware windstoten voor van 75-90 km/uur. Vanmiddag neemt de wind af naar matig, aan zee naar (vrij) krachtig. De middagtemperatuur komt uit rond 6°C.

Ook komende nacht komen er winterse buien voor, mogelijk ook met onweer. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt en de kans op gladheid door winterse buien of door bevriezing van natte weggedeelten is groot. De westenwind is matig boven land, (vrij) krachtig aan zee.

Morgen overdag komen er vooral in het noorden en oosten winterse buien voor. Er zijn ook perioden met zon en de middagtemperatuur komt op 4 à 5°C uit. In het noordoosten kan de hele dag lokale gladheid optreden ten gevolge van winterse buien, elders verdwijnt de gladheid in de loop van de ochtend. De wind waait uit west tot zuidwest, is matig en neemt aan zee af naar matig tot vrij krachtig. (Bron: KNMI.)

Nederland
 

Blind_Guardian was vorig jaar in Rusland en maakte daar deze foto.
Blind_Guardian was vorig jaar in Rusland en maakte daar deze foto.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Rutte herdenkt slachtoffers Koreaanse oorlog

Mark Rutte heeft zondag de Nederlandse betrokkenheid bij de Koreaanse Oorlog herdacht. Tijdens de herdenkingsceremonie bij het Nederlands oorlogsmonument in Hoengseong overhandigde de premier een boek aan de Zuid-Koreaanse minister Pi Woo-jin voor Veteranenzaken. Daarin staan in het Koreaans de ervaringen van Nederlandse soldaten beschreven.

"Vandaag tonen wij onze respect aan de gesneuvelde Nederlandse soldaten en hun Koreaanse kameraden, met wie ze schouder aan schouder hebben gevochten. Hun moed, hun vastberadenheid en hun opoffering mogen nooit worden vergeten", zei Rutte bij het stenen monument dat is afgeleid van een molen.

De premier sprak in het bijzonder zijn dank uit voor de Koreaanse herinnering aan luitenant-kolonel Marinus den Ouden die het bevel voerde over de eerste groep Nederlandse militairen in Korea. Den Ouden kwam in februari 1951 om het leven tijdens de slag om Hoengseong. "Hij was een van de 123 Nederlandse soldaten die hoogste prijs betaalden, strijdend voor vrijheid in Korea", aldus Rutte.

Over het boek zei de premier dat hij hoopt dat "dit zal helpen meer bekendheid te geven aan de betrokkenheid van Nederland bij de Koreaanse Oorlog".

Rutte herdenkt slachtoffers Koreaanse oorlog
Rutte herdenkt slachtoffers Koreaanse oorlog (Foto: ANP)

Wereldrecord Russische kunstschaatsster, Canada houdt leiding vast

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang is het eerste wereldrecord verbroken. In de teamwedstrijd zette de pas 18-jarige Russische Evgenia Medvedeva - ondanks haar jonge leeftijd al tweevoudig wereldkampioene - in haar korte kür een wereldrecord neer.

Medvedeva kwam na een prachtige kür op Nocturne van Frederic Chopin tot een score van 81,06 punten, zo'n twee tienden hoger dan haar eigen record van de World Team Trophy van vorig jaar. Veterane Carolina Kostner schaatste namens Italië op Celine Dion's uitvoering van Ne me quitte pas naar plek twee, voor de Canadese Kaetlyn Osmond.

De korte dans voor de ijsdansers leverde de volle tien punten op voor Canada: vlaggendragers Tessa Virtue en Scott Moir waren het beste op de Latin-dansen, het ijsdansthema van dit seizoen. Het Amerikaanse echtpaar Maia en Alex Shibutani pakten met plek twee negen punten, voor Ekaterina Bobrova en Dmitri Soloviev uit Rusland.

Nadat de mannen, vrouwen, paren en ijsdanders de korte kür gehad hadden - de mannen en paren deden dat vrijdag al - mochten de beste vijf landen in het klassement door naar de vrije kür. Zondag kwamen daarop alleen de paren het ijs op en daarin pakte Canada zoals verwacht de tien punten, met dank aan Meagan Duhamel en Eric Radford op Adele's Hometown Glory. Plek twee was voor Valentina Marchei/Ondrej Hotarek (Italië), voor Natalia Zabiiako/Alexander Enbert (Rusland).

Met nog drie vrije küren te gaan staat Canada met 45 punten bovenaan. De Russen volgen met 39 punten, de Amerikanen staan op 36, Italië op 35 en Japan op 32.

Medvedeva op weg naar haar wereldrecord (Pro Shots/Action Images)
Medvedeva op weg naar haar wereldrecord (Pro Shots/Action Images)

Leidse basketballers dienen Den Bosch gevoelige nederlaag toe

De basketballers van ZZ Leiden hebben in de Dutch Basketball League een belangrijke zege geboekt. New Heroes Den Bosch werd in Leiden opnieuw verslagen, net als in november, nadat Den Bosch acht wedstrijden op rij gewonnen had.

Leiden sloeg in het eerste kwart al toe en pakte zes punten voorsprong, wat vervolgens langzaam maar zeer zeker uitgebreid werd. Onder leiding van Worthy de Jong en diens twintig punten liep Leiden uiteindelijk weg naar een ruime 79-61 overwinning, waarmee de ploeg plek twee in de competitie overnam.

DBL-topschutter Ordane Kanda hielp Forward Lease Rotterdam met 26 punten naar een 77-69 zege op BAL Weert, terwijl Landstede Zwolle dankzij Jordan Gregory (26 punten en negen rebounds) Aris Leeuwarden met 73-85 over de knie legde. Apollo Amsterdam was hekkensluiter Den Helder Suns met 94-72 de baas.

Doden bij helikoptercrash in Arizona

Bij een helikoptercrash in de Amerikaanse staat Arizona zijn zeker drie mensen om het leven gekomen. De helikopter met zeven mensen aan boord stortte door een nog onbekende oorzaak neer in de buurt van de Grand Canyon.

De autoriteiten bevestigen aan lokale media het dodental. De toestand van de andere inzittenden is niet bekend. Het gecrashte toestel is vermoedelijk een Eurocopter EC-130, die gebruikt wordt voor toeristische rondvluchten over Amerika's bekendste natuurpark.

Doden bij helikoptercrash in Arizona
Doden bij helikoptercrash in Arizona (Foto: ANP)

Eerste zege basketbalsters in EK-kwalificatie

De Nederlandse basketbalsters hebben hun eerste zege te pakken in de kwalificatie voor het EK van volgend jaar, gespeeld in Servië en Letland. In Sofia werd nipt gewonnen van Bulgarije: 78-83.

De wedstrijd ging lang gelijk op en met een 63-60 stand ging Bulgarije met een kleine voorsprong het laatste kwart in. Dat breidden ze zelfs nog wat uit, maar Nederland kwam terug, maakte met 68-68 gelijk en liep in de slotminuut uit naar de beslissende vijf punten voorsprong. Met 24 punten en zeven rebounds was vooral Chatilla van Grinsven zeer belangrijk voor Nederland.

Woensdag speelt Nederland in Kiev tegen Oekraïne de vierde wedstrijd, waarna de laatste twee duels in november gespeeld worden - zowel tegen Spanje als tegen Bulgarije in eigen huis. De groepswinnaars gaan naar het EK, net als de zes beste nummers twee.

Doden door explosie tijdens carnaval Bolivia

Door een explosie in de Boliviaanse stad Oruro, waar op dat moment carnaval werd gevierd, zijn zeker zes mensen om het leven gekomen. Nog eens 28 mensen raakten gewond. Het incident gebeurde tijdens de carnavalsoptocht een straat verderop. Lokale media melden dat onder de doden twee kinderen zijn.

De politie vermoedt dat een gasfles van een straatverkoper ontplofte, mogelijk doordat hete olie de gastoevoerslang had aangetast. De Boliviaanse president Evo Morales bracht via Twitter zijn medeleven over aan de families van de slachtoffers. Hij liet weten dat de gewonden hulp wordt geboden en de exacte toedracht onderzocht wordt.

Het carnaval in Oruro is elk jaar een groot spektakel en trekt tienduizenden mensen. In 2014 vielen tijdens de parade ook al eens vier doden, nadat een loopbrug instortte.

Doden door explosie tijdens carnaval Bolivia
Doden door explosie tijdens carnaval Bolivia (Foto: ANP)

De Vrij scoort, maar Lazio verliest van Napoli

Lazio heeft zaterdagavond verloren op bezoek bij Napoli, dat daardoor de leiding in de Serie A weer terug wist te pakken. Stefan de Vrij scoorde al na drie minuten, maar vervolgens nam Napoli het heft in handen.

Jose Maria Callejon tekende kort voor rust voor de gelijkmaker. Daarna maakte Wallace een ongelukkige eigen goal: 2-1. Piotr Zielinski werkte ietwat gelukkig de 3-1 in het doel en ruim een kwartier voor tijd stelde hij Dries Mertens in staat de 4-1 te scoren.

Napoli staat na 24 wedstrijden op 63 punten, één meer dan Juventus. Lazio staat derde op zestien punten van Juve.

Uitslagen Serie A zaterdag
SPAL - AC Milan 0-4
Crotone - Atalanta 1-1
Napoli - Lazio 4-1

Robben helpt Bayern met assist langs Schalke

De wedstrijd tussen de nummer 1 en 6 van de Bundesliga is zaterdag in het voordeel van Bayern München geëindigd. Schalke 04 werd verslagen.

Al na zes minuten spelen kwam Bayern op voorsprong. Een keihard schot van Thomas Müller kon niet goed verwerkt worden door doelman Ralf Fährmann en Robert Lewandowski kon de rebound benutten. De Pool scoorde voor het elfde thuisduel op rij en evenaarde daarmee het record van Jupp Heynckes.

Schalke kon binnen het half uur iets terugdoen. Een mislukte omhaal van toekomstig Bayern-speler Leon Goretzka werd door Franco Di Santo tot doelpunt gepromoveerd. Nog voor rust wist Bayern wederom op voorsprong te komen. Arjen Robben gaf de voorzet op Müller die de bal bijna vanaf de achterlijn raak kon schieten.

In de tweede helft had Bayern de controle en wist Schalke van het scoren af te houden waardoor de thuisploeg voor de achtiende keer dit seizoen drie punten bij mocht schrijven in de Bundesliga.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
Bayer Leverkusen - Hertha Berlin 0-2
Borussia Dortmund - Hamburger SV 2-0
Eintracht Frankfurt - FC Köln 4-2
Hannover '96 - SC Freiburg 2-1
1899 Hoffenheim - FSV Mainz 4-2
Bayern München - Schalke 04 2-1

Zwitserse curlers naar halve finales met laatste steen, extra wedstrijd nodig

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang is de groepsfase van het gemengd dubbeltoernooi in het curling zondag afgerond. Althans, dat is het geval met de geplande wedstrijden, want er is nog een extra wedstrijd nodig voor de laatste plek in de halve finales.

Zwitserland en Rusland, beiden goed voor vier zeges, namen het tegen elkaar op. Dat werd een zeer spannende strijd tussen wereldkampioenen Jenny Perret en Martin Rios en het Russische duo Anastasia Bryzgalova en Alexander Krushelnitskiy, die dankzij vier punten in het derde end lang op weg leken naar de winst.

Een overwinning zou voor beiden een zekere plek in de halve finales betekenen en dus werd het zeer spannend toen Zwitserland in de buurt kwam. Met nog één end te spelen stond het 6-8 voor de Russen, terwijl Zwitserland met één steen te spelen voor een keuze stond: de twee punten die ze hadden nemen en voor een extra end gaan, of mogelijk in één klap de winst pakken, met het risico dat het ook een nederlaag kon worden.

Perret en Rios besloten voor de aanval te kiezen en dat pakte perfect uit. Perret schoof de steen perfect richting het huis, tikte een Russische steen weg en bracht Zwitserland zo de 9-8 overwinning en een plek in de halve finales. 

Rusland mag zich ook bij de laatste vier melden: doordat China van Noorwegen won kwamen beide landen, net als Rusland, op vier zeges uit. De Russen wonnen van zowel China als Noorwegen en pakten op onderling resultaat de derde plek.

China gaat om 12.05 uur op herhaling tegen het Noorse toekomstige echtpaar Kristin Skaslien/Magnus Nedregotten, met als inzet een plek in de halve finales. De winnaar van die wedstrijd speelt in de halve eindstrijd tegen Canada. Zwitserland en Rusland nemen het maandag weer tegen elkaar op.

Canada won de laatste groepswedstrijd met 7-3 van Zuid-Korea, terwijl Finland het toernooi met hun eerste zege afsloot door de VS met 7-5 te verslaan.

Kaitlyn Lawes uit Canada veegt John Morris en zichzelf met 7-3 langs Zuid-Korea (Pro Shots/Action Images)
Kaitlyn Lawes uit Canada veegt John Morris en zichzelf langs Zuid-Korea (Pro Shots/Action Images)

Pyeongchang Vandaag - zondag 11 februari

Het was een mooie eerste echte competitiedag in Pyeongchang tijdens de Olympische Spelen. Nederland haalde al vier medailles binnen, met het goud voor Carlijn Achtereekte als absoluut hoogtepunt.  Vandaag is er weer kans op Nederlands eremetaal want de 5.000 meter bij het schaatsen staat op het programma. Verder staat het meest spectaculaire nummer op het programma, namelijk de afdaling bij het alpineskiën. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Gemengd dubbel poulefase ronde 7 Nee
02.00 uur Snowboard Mannen slopestyle finale run 1 Nee
02.00 uur Kunstschaatsen Teamevent ijsdansen korte dans Nee
02.32 uur Snowboard Mannen slopestyle finale run 2 Nee
03.00 uur Alpineskiën Mannen afdaling Ja
03.04 uur Snowboard Mannen slopestyle finale run 3 Ja
03.45 uur Kunstschaatsen Teamevent dames korte kür Nee
05.30 uur Snowboarden Vrouwen slopestyle kwalificatie run 1 Nee
05.40 uur Kunstschaatsen Teamevent paren vrije kür Nee
06.32 uur Snowboarden Vrouwen slopestyle kwalificatie run 2 Nee
07.15 uur Langlaufen Mannen 30 kilometer skiathlon Ja
08.00 uur Schaatsen Mannen 5.000 meter Ja
08.40 uur IJshockey Vrouwen poulefase Finland - VS Nee
11.30 uur Freestyleskiën Vrouwen moguls kwalificatie run 2 Nee
12.00 uur Rodelen Mannen run 3 en 4 Ja
12.05 uur Curling Gemengd dubbel tiebreakers (eventueel) Nee
12.15 uur Biatlon Mannen 10 kilometer sprint Ja
13.00 uur Freestyleskiën Vrouwen moguls finale run 1 Nee
13.10 uur IJshockey Vrouwen poulefase Canada - Rusland* Ja
13.35 uur Freestyleskiën Vrouwen moguls finale run 2 Nee
14.10 uur Freestyleskiën Vrouwen moguls finale run 3 Ja

*officieel heet de ploeg; Olympische athleten uit Rusland.

Nederlanders in actie

Nederland zal vandaag bij het schaatsen en snowboarden in actie komen. In de vroege ochtend zal Cheryl Maas zich gaan proberen te kwalificeren voor de finales van het onderdeel slopestyle. Vier jaar geleden wist ze daarop de finale te bereiken en tijdens de wereldbeker eindigt ze regelmatig in de sub-top. Maar voor haar geldt, net als voor haar mannelijke collega Niek van der Velden, dat Big Air haar betere onderdeel is. 

In de schaatshal staat de 5.000 meter op het programma, een onderdeel dat sinds 1998 steevast door Nederland werd gewonnen. Sven Kramer is naast titelverdediger uiteraard ook de topfavoriet, al zal hij moeten afrekenen met de Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen, die sinds dit jaar het wereldrecord in bezit heeft. Jan Blokhuijsen, de zilveren medaillewinnaar van vier jaar geleden, en de verrassende Douwe de Vries zijn de andere Nederlanders die op het ijs zullen staan.

Cheryl Maas in actie op de slopestyle (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Cheryl Maas in actie op de slopestyle (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Prominenten in actie

Het is vandaag uitkijken naar de ontknoping bij het rodelen. Felix Loch kan in de voetsporen treden van zijn Duitse landgenoot Georg Hackl door voor de derde keer op rij de olympische titel te veroveren. Loch staat aan de leiding na twee runs, maar is erg wisselvallig gebleken in de wereldbeker. Het is dus nog niet gedaan en zeker het kijken waard. 

De eerste medailles van de dag worden verdeeld op de afdaling bij het alpineskiën. Daar zal een mooie tweestrijd kunnen plaatsvinden tussen Beat Feuz en Aksel Lund Svindal, die dit seizoen domineerden in de wereldbeker. 

Opmerkelijk

Het is vandaag uitkijken naar de sprint bij het biatlon, waar een grote strijd wordt verwacht tussen Johannes Thingnes Bø en Martin Fourcade. De twee tenoren verdeelden dit seizoen de zeges in veertien van de vijftien individuele afstanden in de wereldbeker. Daarbij won de Noor Bø er acht, tegenover zes voor de de Fransman Fourcade. 

Opvallende afwezige is Ole Einar Bjørndalen. De meest succesvolle Winterolympiër (acht keer goud, vier keer zilver en één keer brons) was eigenlijk al gestopt met de sport, maar besloot twee jaar geleden toch nog een gooi te doen naar een nieuwe deelname op de Spelen. Tijdens de kwalificatieperiode presteerde hij echter niet goed genoeg en werd door de Noorse bond niet geselecteerd. 

Bjørndalen is wel aanwezig in Zuid-Korea. Na zijn niet-selectie vroeg hij een accreditatie aan als trainer voor de Wit-Russische ploeg, waar zijn vrouw Darya Domracheva deel van uit maakt.

Snowboarder Gerard wint op de slopestyle

De 17-jarige Redmond Gerard heeft bij de Olympische Spelen in Pyeongchang de gouden medaille behaald op de slopestyle. De Amerikaan was bij zijn eerste twee runs ten val gekomen, maar wist in zijn derde en laatste poging alsnog de beste score van 87,16 punten op het bord te zetten. Het zilver ging naar de Canadees Max Parrot (86,00) en het brons naar diens landgenoot Mark McNorris (85,20).

De finale werd ontsierd door de vele fouten en slechte landingen bij de jumps, waardoor de echt hoge scores uitbleven. Na twee rondes ging McNorris aan de leiding, terwijl Gerard en Parrot ergens in het achterveld vertoefden. Gerard wist in de slotrun eindelijk een goede score neer te zetten, maar moest nog wel wachten tot de andere deelnemers waren geweest.

Hij zag de een na de ander zich stukbijten op zijn score, maar wist dat hij nog moest wachten totdat Parrot als laatste was geweest. De Canadees scoorde in de kwalificaties de hoogste score, maar kwam daar in deze finale, doordat hij meer op save speelde, niet meer aan. Hij kwam net tekort om Gerard van de olympische troon te stoten, maar kon zich wel tevreden stellen met een zilveren medaille.

Voor zijn landgenoot McMorris was het sowieso een wonder dat hij op de piste stond in Zuid-Korea. Tijdens de off-season periode van vorig jaar liep hij zware verwondingen op.  De snowboarder had een gebroken kaak, gebroken linkerarm, een gescheurde milt, een bekkenbeenbreuk, een klaplong en diverse gebroken ribben, maar wist op tijd te herstellen om net zoals vier jaar geleden in Sochi een bronzen plak te veroveren.

Boko Haram laat dertien ontvoerde mensen gaan

De islamitische terreurorganisatie Boko Haram heeft in het noordoosten van Nigeria dertien mensen vrijgelaten. Een woordvoerder van de Nigeriaanse regering maakte dat bekend. Met hulp van het Internationaal Comité van het Rode Kruis had de regering over de vrijlating onderhandeld.

Onder de vrijgelaten gegijzelden zijn tien vrouwen en drie medewerkers van de universiteit in Maiduguri. Ze waren de afgelopen jaren door de terroristen ontvoerd. Of er losgeld is betaald voor hun vrijheid, wilde de woordvoerder niet zeggen.

Regeringstroepen leveren in het noordoosten van Nigeria al geruime tijd verbeten strijd met de jihadisten van Boko Haram, berucht door onder meer gijzelings- en zelfmoordacties. Die hebben al zeker 20.000 slachtoffers gemaakt.

In 2014 zijn in één klap bijna driehonderd meisjes ontvoerd uit de plaats Chibok. Die actie leidde wereldwijd tot grote woede. Tientallen meisjes zitten naar schatting nog vast.

Boko Haram laat dertien ontvoerde mensen gaan
Boko Haram laat dertien ontvoerde mensen gaan (Foto: ANP)

'VS en Zuid-Korea eensgezind over Noord-Korea'

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan zitten nog steeds op één lijn over de aanpak van Noord-Korea. Dat benadrukte de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, die stelde dat de landen het eens zijn over de noodzaak Pyongyang "economisch en diplomatiek" te isoleren tot de Noord-Koreanen hun nucleaire- en raketprogramma's staken.

Pence deed de uitspraak na zijn vertrek uit Zuid-Korea, waar hij namens zijn land de opening bijwoonde van de Winterspelen. Noord-Korea heeft het sportevenement aangegrepen om toenadering te zoeken tot Seoul, een bondgenoot van Washington. Zo kreeg de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in een uitnodiging om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te bezoeken voor overleg.

De uitnodiging zou zijn overgebracht door Kim Yo-jong, de jongere zus van de dictator. Zij vertelde Moon dat de Noord-Koreaanse leider hem "in de nabije toekomst" wil ontmoeten, zei een Zuid-Koreaanse regeringswoordvoerder. Kim zou ook een brief van haar broer hebben overhandigd, waarin hij de wens uitsprak de relatie tussen de landen te verbeteren.

'VS en Zuid-Korea eensgezind over Noord-Korea'
'VS en Zuid-Korea eensgezind over Noord-Korea' (Foto: ANP)

Paris Saint-Germain nipt langs stug Toulouse

Paris Saint-Germain heeft geen fout gemaakt op bezoek bij laagvlieger Toulouse. De sterrenformatie won echter slechts met 0-1.

Aan kansen was er voor PSG geen gebrek in de eerste helft. Na vijf minuten spelen kon Presnel Kimpembe met een schot van dichtbij Alban Lafont niet passeren. Ángel Di María schoot bij een volgende poging net naast en Yuri Berchiche's poging was zwak na een voorzet van Giovani Lo Celso.

Voor de thuisploeg liet Yaya Sanogo zich gelden, waarbij een kopbal werd gered door Alphonse Aréola. Kylian Mbappé, die in de spits stond bij afwezigheid van Edinson Cavani, zette halverwege de eerste helft een prachtige actie in, maar zijn schot werd gekeerd door Lafont. Er volgen nog twee mogelijkheden voor PSG voor rust, waarbij Lafont een treffer van Neymar voorkwam en Di María een corner in één keer op de lat schoot.

Na rust ging PSG verder door met aanvallen tegen een defensief Toulouse, maar Lafont bleek de sta-in-de-weg. Neymar nam het doel van de thuisploeg van dichtbij onder vuur, maar de negentienjarige goalie bracht redding. Een vrije trap van de Braziliaan ging nipt naast.

Na 68 minuten spelen werd de ban gebroken. Een voorzet van Di María werd door Neymar via een verdediger binnen gewerkt: 0-1. De koploper van de Ligue 1 ging op jacht naar meer doelpunten en tot tweemaal toe was Neymar dichtbij de tweede treffer, maar tot tweemaal toe raakte hij het aluminium waardoor de wedstrijd in 0-1 eindigde.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Toulouse - Paris Saint-Germain 0-1
Angers - AS Monaco 0-4
Girondins de Bordeaux - Amiens 3-2
Dijon - Nice 3-2
Guingamp - Caen 0-0
Metz - Montpellier 0-1

Nederland verliest ook tweede duel in Fed Cup tegen Amerika

Nederland, dat aantreedt zonder kopvrouw Kiki Bertens, staat na de openingsdag van het Fed Cup-duel met titelhouder Amerika met 2-0 achter. Richèl Hogenkamp maakte het Coco Vandeweghe erg lastig in het tweede duel, maar verloor in drie sets: 6-4, 6-7(6), 3-6. Eerder op de dag had Arantxa Rus al in twee sets verloren van Venus Williams (1-6, 4-6).

Hogenkamp kwam in de eerste set 4-2 achter, maar de Nederlandse wist vier games op rij te pakken tegen Vandeweghe, waardoor ze de eerste set zou winnen.

In de tweede set zag het er ook lang goed uit voor Hogenkamp. De nummer 108 van de wereld kwam op een 3-0 voorsprong met een breakkans op de 4-0. De Amerikaanse knokte zich terug in de wedstrijd en zou uiteindelijk de set in de tiebreak winnen.

In de derde set keek Hogenkamp al snel tegen een break achterstand aan. Op 4-2 in het voordeel van Vandeweghe kreeg Hogenkamp een breakkans, maar de nummer achttien van de wereld serveerde dat weg met een ace. Op een 5-3 stand serveerde Vandeweghe het makkelijk uit tegen Hogenkamp.

Agüero en De Bruyne helpen City aan zege

Manchester City heeft zich zaterdag herstelt van de 1-1 van afgelopen weekend tegen Burnley. Leicester City werd op eigen veld verslagen.

De ploeg van Josep Guardiola begon overtuigend aan de wedstrijd en al na drie minuten lag de eerste treffer in het net. Een voorzet van Kevin De Bruyne werd bij de tweede paal binnen getikt door Raheem Sterling. Leicester toonde karakter en kwam na 24 minuten spelen op gelijke hoogte, een treffer die Jamie Vardy geheel op eigen conto mocht schrijven.

De koploper van de Premier League ging direct weer op zoek naar een nieuwe voorsprong, maar Kasper Schmeichel bracht redding op pogingen van De Bruyne en Agüero. De Deense goalie moest zich enkele minuten later wel gewonnen geven, maar nu was het verdediger Aleksandar Dragovic die de 2-1 van Sterling voorkwam.

Direct na rust werd het alsnog 2-1. De Bruyne bediende Agüero en de Argentijn schoot raak. The Citizens gingen door en vijf minuten later volgde de beslissing. Met zijn derde assist van de wedstrijd stelde De Bruyne Aguero in staat om van dichtbij hard de 3-1 binnen te schieten.

Schmeichel, die in de eerste helft nog enkele keren uitblonk, schoof een kwartier voor tijd de bal zo maar in de voeten van Agüero en de Argentijn faalde niet en voltooide zijn hattrick. Het slotakkoord was er ook voor de spits. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot hij met een enorme pegel de 5-1 eindstand binnen.

Uitslagen Premier League zaterdag
Tottenham Hotspur - Arsenal 1-0
Everton - Crystal Palace 3-1
Stoke City - Brighton & Hove Albion 1-1
Swansea City - Burnley 1-0
West Ham United - Watford City 2-0
Manchester City - Leicester City 5-1

Real Madrid na één helft klaar met Sociedad

Real Madrid kende zaterdag een goede generale tegen Real Sociedad in aanloop naar de Champions League-ontmoeting met Paris Saint-Germain.

Al in de eerste minuut kwamen de Madrilenen op voorsprong. Op een voorzet van Cristiano Ronaldo kopte Lucas Vázquez de 1-0 tegen de touwen. Real ging op zoek naar een grotere voorsprong en Karim Benzema raakte de paal. Na 26 minuten spelen werd het wel 2-0. Een voorzet van Marcelo werd door Ronaldo onder Sociedad-doelman Geronimo Rulli raak geschoten.

Nog voor rust werd het ook 3-0 en 4-0. Toni Kroos krulde op prachtige wijze de 3-0 tegen de touwen en Ronaldo bepaalde de ruststand op 4-0. Na rust ging de voet van het gas bij Real en een kwartier voor tijd konden de gasten via Jon Bautista wat terugdoen: 4-1.

Toch kon het thuispubliek nogmaals juichen en wederom kwam de naam van Ronaldo op het scoreformulier. De Portugees voltooide zijn hattrick uit een rebound na een schot van Gareth Bale. Zeven minuten voor tijd bepaalde voormalig Real-middenvelder Asier Illarramendi de eindstand op 5-2.

Uitslagen La Liga zaterdag
Villarreal - Alaves 1-2
Malaga - Atletico Madrid 0-1
Leganes - Eibar 0-1
Real Madrid - Real Sociedad 5-2

Olympische afdaling afgelast voor zondag, hopen op donderdag

Het alpineskiën op de Olympische Spelen zou zondag van start moeten gaan met de afdaling bij de mannen, een van de hoogtepunten van de Spelen. Dat feest gaat echter vooralsnog niet door: door de harde wind in Jeongseong is de afdaling zondag afgelast.

Het is nog niet helemaal zeker wanneer het wel door kan gaan. Maandag stond een afdalingstraining gepland voor de alpinecombinatie - een afdaling en slalom - en ook die training is vanwege de weersverwachtingen afgelast. 

De geruchten gaan dat de afdaling donderdag om 03.00 uur Nederlandse tijd gepland zal worden, maar het lijkt nog afwachten of het weer in de komende dagen wel een beetje mee gaat werken.

De super-G, gepland voor donderdag, is een dag opgeschoven en staat nu vooralsnog voor vrijdag om 03.00 uur op het programma.

Uitslag sc Heerenveen - Roda JC

Roda JC heeft aan de reis naar Heerenveen een punt overgehouden. In het Abe Lenstra Stadion werd sc Heerenveen op 1-1 gehouden, ondanks dat de thuisploeg het overwicht had. Heerenveen had in de beginfase aan Ödegaard een goede, maar zijn acties werden niet beloond met een goal. Roda kwam tegen de verhouding in op 0-1, terwijl op slag van rust Schaars via de lat zijn kans op de gelijkmaker in rook op zag gaan. Pas een kwartier voor tijd kwam de 1-1 er toch via Zeneli.

sc Heerenveen

1 - 1

Roda JC

74' Zeneli   35' Ngombo
 
Gele kaart: Ghoochannejhad (sc Heerenveen), El Makrini (Roda JC)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 17.780
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Dumfries
Höegh
Pierie
Bulthuis (Woudenberg/54)
Kobayashi (Vlap/63)
Thorsby
Schaars
Ödegaard
Ghoochannejhad (Veerman/63)
Zeneli
  Jurjus
Dijkhuizen
Banggaard
Auassar
Vansteenkiste
Rosheuvel
El Makrini (Werker/82)
Ndenge
Milts (Van Velzen/73)
Ngombo (Engels/81)
Vancamp

Titelverdediger Tsonga haakt af voor Rotterdam

Het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam moet het volgende week stellen zonder titelverdediger. Jo-Wilfried Tsonga heeft zich vlak voor de start van het toernooi afgemeld met een hamstringblessure.

De Fransman liep het kwetsuur op in de halve finale van het ATP-toernooi in Montpellier. Tsonga won tegen zijn landgenoot Lucas Pouille de eerste set met 6-1 en stond in de tweede met 5-3 voor toen de problemen kwamen. Hij kreeg twee wedstrijdpunten, maar zag Pouille terugkomen tot 5-5. Hierna gaf Tsonga op.

Tsonga wordt in het hoofdschema vervangen door een lucky loser.

Laatste reviews en specials
review
Anno 1800
review
Nacon Revolution Unlimited Pro
review
Nintendo Labo VR
special
LEC: G2 is genadeloos en grandioos [Fotoverslag]
special
LEC: Origen geeft Fnatic pak slaag [Fotoverslag]
review
Xenon Racer
©FOK.nl e.a.