Rodelaar Loch vergooit olympisch goud in allerlaatste bochten

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang is het rodelen bij de mannen uitgelopen op een ware sensatie. Na drie van de vier runs stond Felix Loch, goed voor olympisch goud in 2010 en 2014, ruim aan de leiding en niks leek hem te kunnen stoppen. Toch ging het op het laatste moment fout voor de Duitser.

Met de Russen Semen Pavlichenko en Roman Repilov en de Oostenrijkse wereldkampioen Wolfgang Kindl - geplaagd door rugproblemen - waren de grootste uitdagers van Loch al flink de mist ingegaan, terwijl ook Dominik Fischnaller uit Italië zijn kansen al vroeg vergooid had.

Fischnaller was in de laatste run echter razendsnel en steeg met een baanrecord nog naar de uiteindelijk vijfde plek, zo leek het. Sam Edney uit Canada en Dominik's neefje Kevin vielen flink wat terug, de ervaren Duitser Johannes Ludwig nam de leiding over met nog drie man te gaan.

Eerst was het aan de Oostenrijker David Gleirscher, die een sterke run neerzette en de leiding pakte. De Amerikaan Chris Mazdzer maakte een foutje en kwam 0,026 seconden achter Gleirscher terecht, waarmee de medailles vergeven leken.

Loch begon gewoon prima aan zijn - zo leek het - gouden run, maar met een paar bochten te gaan deed hij wat hij het hele seizoen al met enige regelmaat doet: op het beslissende moment de fout ingaan.

Loch gleed even dwars over het ijs, verloor veel snelheid en eindigde niet alleen achter Gleirscher en Mazdzer, maar met 0,266 seconden achterstand zelfs op de vijfde plek, achter Ludwig en Dominik Fischnaller, die ineens 0,002 seconden buiten de medailles eindigde. Ludwig pakte zo eindelijk een olympische medaille, zilver was er voor Mazdzer.

Het goud ging zo sensationeel naar Gleirscher, vooraf absoluut geen favoriet. Sterker nog, als hij in januari tijdens de World Cup in Lillehammer 0,02 seconden langzamer was geweest, was niet hij, maar broer Nico door de Oostenrijkse bond geselecteerd voor de Spelen. Gleirscher is de tweede Oostenrijkse man ooit die individueel goud wint in het rodelen, na Manfred Schmid in Grenoble 1968.

Wolfgang Kindl trekt teamgenoot David Gleirscher van zijn slee nadat een olympische medaille zeker was, waarna het zelfs nog goud bleek te worden (Pro Shots/Action Images)
Wolfgang Kindl trekt teamgenoot David Gleirscher van zijn slee nadat een olympische medaille zeker was, waarna het zelfs nog goud bleek te worden (Pro Shots/Action Images)