Van der Poel en Cant winnen Aardbeiencross in Hoogstraten

Zondag is in het Belgische Hoogstraten de voorlaatste wedstrijd van de Superprestige veldrijden verreden. Net als in de drie voorgaande edities van de Aardbeiencross was Mathieu van der Poel opnieuw de winnaar. Sanne Cant won de wedstrijd bij de vrouwen met overmacht. Maud Kaptheijns werd tweede. In het klassement staat de Belgische een punt voor op Kaptheijns. De uitslag volgende week in Middelkerke zal bepalen wie van de twee het eindklassement wint.

Onder een dun winterzonnetje maar op een modderig parcours gingen de renners van start. Niet Van der Poel maar Michael Vanthourenhout ging er als een speer vandoor en nam een voorsprong van enkele seconden op een groep van een tiental renners. Onder aanvoering van Van der Poel en Wout van Aert werd de renner van Marlux-Bingoal even later weer ingerekend. Na een derde wedstrijd verhoogde Van der Poel het tempo, enkel Van Aert en broer David van der Poel konden aansluiten.

De jongste Van der Poel bleef een hoog tempo aanhouden en liet zijn twee medevluchters achter. Al snel had de renner van Corendon-Circus een voorsprong van een halve minuut. Vanaf dat moment reed hij onbedreigd naar de winst. De beslissing voor de overige twee podiumplaatsen viel pas in de laatste ronde. Laurens Sweeck reed weg uit de achtervolgende groep en veroverde de tweede plaats. David van der Poel versloeg in de sprint Vanthourenhout en werd derde.

Mathieu Van der Poel: “Het was uiteindelijk nog wel een fijne cross. In het begin bleven we met een grote groep samen door de felle wind. Maar ik voelde wel dat ik nog een versnelling in de benen had. Ik heb nog geprobeerd om rekening te houden met David. Het is wel leuk dat hij uiteindelijk nog derde is kunnen worden.”

Doordat Wout van Aert in de laatste wedstrijd niet aan de start zal staan is Van der Poel al zeker van de eindzege in de Superprestige. De Nederlander heeft daardoor dit seizoen alle drie de klassementen gewonnen. Ook is hij regerend Europees en Nederlands kampioen, enkel de wereldtitel moest hij laten aan Van Aert.

Bij de vrouwen hield Cant vanaf de start een hoog tempo aan. Concurrente voor de eindzege Kaptheijns probeerde aan te haken maar op het einde van de eerste ronde moest de Nederlandse al de handdoek gooien. Cant reed vervolgens de gehele wedstrijd solo aan kop. Voor de wereldkampioene was dit de derde zege in de Superprestige dit seizoen. Kaptheijns werd tweede en de Britse Helen Wyman derde.

Sanne Cant: “Ik voelde me meteen goed en kon redelijk snel naar de kop rijden. Daardoor kon ik mijn eigen spoor kiezen en plots kreeg ik onverwacht een gaatje. Er stond veel wind dus eigenlijk wou ik een beetje afwachten, maar als je een gaatje hebt, moet je niet twijfelen. Ik ben dan op mijn eigen tempo blijven rijden. Het was leuk om op deze manier rond te rijden. Volgende week wordt het een mooie strijd voor de eindzege. Hopelijk krijgt niemand materiaalpech of wordt er niemand ziek. In Middelkerke wint normaal de sterkste.”

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. David van der Poel (NED)
4. Michael Vanthourenhout (BEL)
5. Tim Merlier (BEL)
6. Wout van Aert (BEL)
7. Toon Aerts (BEL)
8. Gianni Vermeersch (BEL)
9. Tom Meeusen (BEL)
10. Wietse Bosmans (BEL)

Klassement
1. Mathieu van der Poel (NED) 100 punten
2. Wout van Aert (BEL) 96
3. Laurens Sweeck (BEL) 76
4. Toon Aerts (BEL) 71
5. Lars van der Haar (NED) 69
6. Quinten Hermans (BEL) 52
7. Kevin Pauwels (BEL) 45
8. David van der Poel (NED) 43
9. Jens Adams (BEL) 39
10. Tim Merlier (BEL) 39

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Maud Kaptheijns (NED)
3. Helen Wyman (GBR)
4. Ceylin Del Carmen Alvarado (NED)
5. Annemarie Worst (NED)
6. Alice Maria Arzuffi (ITA)
7. Kim van de Steele (BEL)
8. Nikki Brammeier (GBR)
9. Elle Anderson (USA)
10. Loes Sels (BEL)

Klassement
1. Sanne Cant (BEL) 92 punten
2. Maud Kaptheijns (NED) 91
3. Annemarie Worst (NED) 72
4. Nikki Brammeier (GBR) 60
5. Alice Maria Arzuffi (ITA) 58
6. Ellen Van Loy (BEL) 55
7. Elle Anderson (USA) 47
8. Kim Van de Steene (BEL) 40
9. Laura Verdonschot (BEL) 37
10. Jolien Verschueren (BEL) 36