Droomfinale loopt uit op teleurstelling, Oranje verliest

Het was de droomfinale: Nederland – Duitsland op het WK Zaalhockey in Berlijn. Beide ploegen maakten dit WK doelpunt na doelpunt, maar de finale bleef lang doelpuntloos. De Duitsers waren gretig en zetten Oranje onder druk. De voorsprong via een strafcorner van Lieke van Wijk kon Nederland niet vasthouden. Keepster Alexandra Heerbaart keepte een fantastische wedstrijd, maar kon twee Duitse goals niet voorkomen: 1-2. Een slotoffensief met extra veldspeelster leverde Oranje niets op.

De droomfinale: het kwam ervan op het WK Zaal in Berlijn: Nederland – Duitsland, in een uitverkochte Max Schmeling-Halle. 8000 man op de tribune. Grotendeels zwart, rood, geel, maar ook het oranje was niet te missen. Kippenvel, zelfs voor de journalisten. Op het veld zal die magie nog honderd keer beter te voelen zijn. De speelsters werden één voor één binnengeroepen en kwamen onder luid applaus vanuit rookwolken de arena binnen.

Kort na aanvang moest Oranje-keepster Alexandra Heerbaart al snel in actie komen om een hoge bal te keren. En even later opnieuw, op een inzet van Anne Schröder. Oranje stond flink onder druk in de beginfase van de wedstrijd. Duitsland nam het initiatief. Heerbaart hield Nederland op de been in die eerste vijf minuten. Oranje was onder de indruk, zo leek het, van hoe sterk de Duitsers begonnen.

De grootste kans voor Oranje volgde in de zevende minuut. Donja Zwinkels ging op avontuur, maar werd afgestopt door keepster Rosa Kruger. Even later was Pien van Nes dichtbij. De Duitse keepster keerde maar half, maar de bal vloog via haar voorlangs. Oranje kwam meer en meer in de wedstrijd. Maar er vielen ook wat gaten voor Duitsland om er weer uit te komen.

Halverwege de eerste helft mochten de Duitsers hun eerste strafcorner nemen. Die werd eruit gelopen door Heerbaart. Bij Duitsland bleek aanvoerder Janne Muller-Wieland belangrijk. Zij zorgde voor veel onderscheppingen en sneed een aantal keer door de Nederlandse verdediging.

Oranje kreeg hoe langer hoe meer balbezit, maar echt gevaarlijk konden ze nog niet worden. De Duitsers kregen de bal beter op goal. Maar Heerbaart keepte sterk. Een mooie pass van Elin van Erk gaf Donja Zwinkels de kans om uit te halen. De Duitse keepster kwam echter snel uit en blokte het schot. Zwinkels was even daarna opnieuw bijna trefzeker. Een tip-in hoog op goal na een voorzet van Van Nes werd knap gekeerd door de kleine Duitse goalie.

Kort na rust versierde Kiki van Wijk de eerste strafcorner voor Oranje. Die kwam niet goed uit de verf. Even later werd Noor de Baat onderuit gehaald in de Duitse cirkel en kon er opnieuw een strafcorner genomen worden. Lieke van Wijk pushte hoog raak: 1-0!

De Duitsers drukten door en het duel werd fysieker. Donja Zwinkels en Franziska Hauke klapten hard tegen elkaar aan in de cirkel en lagen allebei even plat op het veld. Vervolgens was het een aantal keer Duitsland dat er sterk uitkwam. In een drukke cirkel maakte Fabienne Roosen een overtreding waar de scheidsrechter een strafbal in zag. Jong Duits talent Nike Lorenz pushte binnen. Drie minuten later was het opnieuw raak, na een counter kon Anne Schröder binnentikken. Het stadion ontplofte.

Donja Zwinkels had nog een grote kans, maar de Duitse goalie redde opnieuw. Net als Heerbaart op een groot aantal Duitse kansen. Nog acht minuten op de klok. Nog acht minuten voor Nederland om minstens één keer te scoren. Met nog vijf minuten hadden de Duitsers de kans hun voorsprong te vergroten. Lieke van Wijk kreeg de bal op haar voet in de cirkel, maar de strafcorner vloog over.

Nog 4 minuten op de klok: Marieke Dijkstra vroeg een time-out aan. Nog even werd er met Heerbaart gespeeld, maar na een minuut trok Muyselaar het vliegende keeper-shirt aan. Het leverde Nederland niet de kansen op waar de ploeg op hoopte. In plaats daarvan moest Muyselaar nog een aantal keer slidings maken om een Duitse goal te voorkomen.

Het bleef 1-2 in de Duitse Max Smeling-Halle en Nederland pakt zilver.