Dayer Quintana wint slotetappe van Colombia Oro y Paz, Bernal eindwinnaar

Dayer Quintana heeft in Colombia de laatste etappe van de Colombia Oro y Paz gewonnen. De Colombiaanse klimmer maakte deel uit van de vroege vlucht en zou solo aankomen op de slotklim. Egan Bernal zou op tien seconden als tweede eindigen en pakte daarmee de eindwinst in de eerste editie van de Colombia Oro y Paz.

Er zou een grote kopgroep ontstaan in het begin van de etappe. Er zouden maar liefst 33 renners in de voorste zitten met als belangrijkste namen: Tao Geoghegan Hart, Sebastián Henao (Sky), Nathan Brown, Julian Cardona (EF Education First-Drapac), Antonio Pedrero, Dayer Quintana (Movistar) en Fernando Gaviria (Quick-Step Floors), Oscar Sevilla (Medellin - Inder) en Rodrigo Contreras (EPM). De vluchters reden naar een maximale voorsprong van ongeveer vier minuten.

Contreras zou als eerste aan de slotklim van tien kilometer beginnen. De Colombiaan die in het verleden uitkwam voor Quick-Step Floors had een voorsprong van dertig seconden op de eerste achtervolgers en bijna drie minuten voorsprong op het peloton, waar Movistar in dienst van Nairo Quintana het tempo aangaf.

Terwijl Contreras het in slot van de klim zwaar kreeg zou vanuit het peloton Bernal als eerste aanvalllen. De 21-jarige klimmer van Team Sky kreeg zijn leeftijdsgenoot Daniel Felipe Martinez met zich mee. Vanuit de kopgroep zou Geoghegan Hart zich terug laten zakken tot zijn ploegmaat Bernal om zo tempo te maken voor de Colombiaan.

Contreras leek zijn eerste profzege te gaan boeken in zijn carrière, maar werd in de laatste 500 meter voorbij gesneld door Dayer Quintana, die heel de klim niet in beeld was gekomen. Bernal kwam samen met ploeggenoot Sebastián Henao op tien seconden binnen, terwijl de klassementsleider Nairo Quintana weer twaalf seconden moest toegeven op Bernal. Daardoor wint Bernal de eerste editie van de Colombia Oro y Paz.