FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 december 2016

WK darts: Van Barneveld stuurt Taylor in klassieker naar huis

Het is dé wedstrijd in de dartwereld: Raymond van Barneveld tegen Phil Taylor. Vrijdag stonden de twee oude rivalen tegenover elkaar in de kwartfinale van het WK in Londen en het werd een prachtige strijd. 

De wedstrijd kwam wat moeizaam op gang, door gemiste dubbels en niet al te hoge scores. Taylor slaagde er niet in om 161 uit te gooien en dus kon Van Barneveld de eerste set met dubbel 10 pakken. In set twee liep het ondanks een finish van 152 even niet lekker voor de Nederlander, die Taylor op gelijke hoogte zag komen met een 65-finish. De Engelsman leek op weg om soepel de derde set naar zich toe te trekken, maar Barney gaf zich niet gewonnen en sleepte er via een sterke vijfde leg toch de setwinst en dus de voorsprong uit: 2-1.

In set vier leek Taylor weer de betere, maar Van Barneveld scoorde precies goed genoeg om op goede finishes uit te komen. Een prachtige 167-finish liet hij volgen door een Shanghai 20 om de set uit het vuur te slepen: triple 20, single 20, dubbel 20 en 3-1. The Power was zeker niet uit zijn doen, want met drie legs pakte hij snel weer een set terug om op 3-2 te komen. 

De zesde set leverde weer veel spanning op. Taylor kwam snel op 2-0, maar via 52 en 40 kwam Van Barneveld langszij. Een klassiek staaltje puddingdarts zorgde er echter voor dat hij alsnog volkomen kansloos was in de vijfde leg, wat Taylor gedecideerd afstrafte: 3-3. Dit keer was het Van Barneveld die uitstekende weerbaarheid liet zien, want in no-time kwam hij met een 3-0 set weer op voorsprong: 4-3.

Van Barneveld kreeg in set acht een prachtige kans om op 2-1 en matchpoint te komen, maar dubbel 20 en dubbel 10 gingen mis, wat Taylor snoeihard afstrafte met een 123-finish. De Nederlander kwam wel op 2-2 en in de laatste leg liet hij weer eens ouderwetse klasse zien. Met een 180 kwam hij op 86 voor de wedstrijd, wat hij nota bene via bullseye uitgooide. 

Raymond van Barneveld - Phil Taylor (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Phil Taylor (Bron: PDC)

Vliegtuigje stort in ravijn VS: vier doden

Een ongeluk met een klein vliegtuig in het westen van de Verenigde Staten heeft alle vier de inzittenden het leven gekost. Het toestel stortte neer in een natuurgebied ten westen van Seattle. Reddingswerkers vonden het wrak vrijdag, nadat het een dag eerder van de radar was verdwenen, meldden Amerikaanse media.

De lichamen van de slachtoffers zijn in de verwrongen resten van het vliegtuigje gevonden. Het toestel lag in een dichtbegroeid ravijn. Een eerdere zoektocht, die op touw werd gezet nadat de marine had doorgegeven dat er waarschijnlijk iets mis was met een vliegtuigje, had niets opgeleverd.

Rond de tijd dat het toestel neerkwam, was het volgens de lokale zender Komo News noodweer in het gebied.

Overval op drukke supermarkt in Breda

Een filiaal van Albert Heijn in Breda is vrijdagavond overvallen. Twee gewapende mannen, in het zwart gekleed en met bedekte gezichten, drongen binnen met een mes en een vuurwapen. Ze hebben mensen bedreigd. Niemand raakte gewond.

De twee verdwenen weer nadat ze een greep in een kassa hadden gedaan. De politie is naar ze op zoek.

In de winkel was het druk op het moment van de overval. De politie trof geschrokken klanten en winkelmedewerkers aan.

WK darts: Van Gerwen stoomt door naar halve finales

 Michael van Gerwen heeft zich op het wereldkampioenschap darts van de PDC overtuigend geplaatst voor de halve eindstrijd. De Nederlandse nummer één van de wereld had geen enkele moeite met Daryl Gurney uit Noord-Ierland.

Van Gerwen ging ronduit belachelijk goed van start: na drie twaalfdarters, waaronder één met een maximale 170-finish, had hij de eerste set in een handvol minuten al binnen. De Nederlander kende in de tweede set even wat moeite, terwijl Gurney beter begon te gooien. Dat leverde de Noord-Ier met onder meer een 108-finish de gelijke stand op: 1-1. Van Gerwen raffelde de derde set vervolgens weer in rap tempo af en eindigde met zijn tweede 170-finish van de wedstrijd. Gurney gaf Mighty Mike goed partij in de vierde set, maar na vijf legs ging ook die naar de Nederlander: 3-1.

In de vijfde set had Van Gerwen dan weer weinig problemen om de set van de Noord-Ier af te pakken, maar diens verzet was nog niet gebroken. Gurney, die eerder de achtste dart van een potentiële negendarter miste, sleepte er in set zes een vijfde leg uit, maar het mocht niet meer baten. Van Gerwen gooide 65 uit en daarmee was de droom van Super Chin voorbij: 5-1. 

Michael van Gerwen - Daryl Gurney (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Daryl Gurney (Bron: PDC)

Trump: Poetin goed gehandeld, hij is erg slim

President-elect Donald Trump heeft positief gereageerd op de beslissing van de Russische president Vladimir Poetin om geen enkele Amerikaanse diplomaat het land uit te zetten als reactie voor het uitzetten van 35 Russische diplomaten in de Verenigde Staten.

"Goede beslissing van Vladimir Poetin. Ik heb altijd al geweten dat hij erg slim is'', liet Donald Trump weten via zijn Twitter. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov stelde vandaag nog voor om 35 Amerikaanse diplomaten uit Rusland te zetten als vergelding voor hetzelfde aantal Russische diplomaten dat is uitgezet. Poetin was het daar dus niet mee eens, hij wil eerst bekijken hoe de nieuwe president zich gaat opstellen tegenover Rusland.

De 35 Russische diplomaten zijn door Barrack Obama uit het land gezet als sancties voor de vermeende inmenging bij de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. Donald Trump wordt 20 januari president van de Verenigde Staten.


Trump: Poetin goed gehandeld, hij is erg slim (Foto: ANP)

Wintersporters uren vast in stoeltjeslift

Reddingswerkers hebben vrijdag in een Slowaaks wintersportgebied zo'n honderd skiërs en snowboarders uit een stoeltjeslift bevrijd. De wintersporters zaten zo'n drie uur vast in de lift, die de geest had gegeven door een elektronisch defect. Bij een temperatuur van min 11 graden Celsius moesten ze lijdzaam afwachten totdat ze werden geholpen.

Reddingswerkers klommen in de pijlers van de stoeltjeslift in het gebied Zavazna Poruba, lieten Slowaakse media zien. Ze zekerden de inzittenden en lieten die aan touwen naar beneden zakken. Eenmaal op de grond bracht de brandweer de sporters naar het dal.

Een vrouw werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Verder raakte niemand gewond.

Wintersporters uren vast in stoeltjeslift
Wintersporters uren vast in stoeltjeslift (Foto: ANP)

Lijst DENK: Azarkan op 2, Albitrouw op 4

DENK heeft vrijdagavond haar kandidatenlijst bekendgemaakt. Lijsttrekker Tunahan Kuzu wordt gevolgd door 'running mate' Farid Azarkan. Na Selçuk Öztürk (3) staat de 34-jarige ambtelijk secretaris Gladys Albitrouw uit Rotterdam, al actief bij DENK. De beweging rekent erop minstens vijf zetels te halen bij de verkiezingen in maart.

Plek 5 is voor Stephan van Baarle (25), beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. Hij en Albitrouw hebben zich de afgelopen tijd al ingezet voor DENK. De beweging noemt het geheel een "representatieve mix van ervaren krachten en verfrissende nieuwkomers".

In november 2014 vertrokken Kuzu en Öztürk met ruzie bij de PvdA. Het tweetal ging samen verder in de Kamer en richtte de beweging DENK op. Met Sylvana Simons en Farid Azarkan waren die vier de afgelopen tijd het gezicht van de partij. Vorige week stapte Simons onverwacht op. Ze maakte dat bekend via de media, tot verbazing van haar partijgenoten.

De hele kandidatenlijst telt 18 namen, met daarop ook onder meer zelfstandig ondernemers, een copywriter, een jeugdbeschermer en een verpleegkundige.

Lijst DENK: Azarkan op 2, Albitrouw op 4
Lijst DENK: Azarkan op 2, Albitrouw op 4 (Foto: ANP)

Liveblog kandidatenlijst DENK wordt gecensureerd door ztrk

Haha, treurige bedoeling weer. Op dit moment wordt de kandidatenlijst van DENK voor de Tweede Kamerverkiezingen bekend gemaakt. De site Turks.nl is aanwezig en vond het wel leuk om er een liveblog bij te maken. Maar dat wordt niet getolereerd door de partijvoorzitter van het afsplitspartijtje DENK, Selçuk Öztürk. Echt weer Erdoganpraktijken dus bij de lange arm van Erdogan-partij.


Verbij stunt op kilometer in Thialf

Kai Verbij heeft verrassend de nationale titel op de 1000 meter schaatsen in de wacht gesleept. In Thialf reed de rijder van Team Plantina naar een ijzersterke tijd van 1.08,22 waarmee hij titelfavoriet Kjeld Nuis ruim aftroefde. Ruim hierachter eindigde Ronald Mulder als derde. Dit drietal mag zowel naar de WK afstanden op de kilometer als naar het EK sprint dat volgende week al wordt verreden.

Voor Nuis leek de titel op de kilometer een formaliteit te zijn en na zijn 1.08,55 schreef iedereen hem al op voor het goud. In de slotrit kon Verbij achter de rug van Mulder op de laatste kruising hard doortrekken en reed tot verrassing van zichzelf naar 1.08,22 terwijl Mulder na zijn 1.09,40 ook het podium mocht beklimmen. Vlak hierachter (1.09,48) eindigde de teruggekeerde Koen Verweij op plek vier.

Stunt van Verbij op de kilometer. (PRO SHOTS/Action Images)
Stunt van Verbij op de kilometer. (PRO SHOTS/Action Images)

Docu Fisher en Reynolds eerder op HBO

De Amerikaanse zender HBO zendt op 7 januari een documentaire uit over het leven van actrices Debbie Reynolds en Carrie Fisher. Dat besloot de zender nadat moeder en dochter deze week beiden kwamen te overlijden. De première van de documentaire zou pas later in 2017 zijn, maar is door HBO naar voren gehaald in de programmering.

De film Bright Lights is gemaakt door regisseurs Alexis Bloom en Fisher Stevens. In de documentaire krijgen kijkers meer te zien van het persoonlijke leven van Reynolds en Fisher, die naast elkaar woonden in Beverly Hills. Dit gebeurt aan de hand van interviews, foto's en nooit eerder vertoond privémateriaal. Daarnaast komen ook de acteercarrières van moeder en dochter volop aan bod.

Bloom en Stevens volgden de twee actrices tijdens fanevenementen, Reynolds' laatste cabaretshow en in het dagelijks leven in Los Angeles.

Docu Fisher en Reynolds eerder op HBO
Docu Fisher en Reynolds eerder op HBO (Foto: BuzzE)

Schrikkelseconde compliceert aftellen tot 2017

Het aftellen tot het einde van 2016 en het begin van 2017 gaat dit jaar in een deel van de wereld iets anders in zijn werk dan normaal. Wie in de tijdzone UTC aftelt van 10 tot 1, om vervolgens op 0 "Gelukkig Nieuwjaar" te roepen, is strikt genomen een seconde te vroeg.

Wereldwijd wordt aan 2016 een schrikkelseconde toegevoegd. Dat gebeurt om te voorkomen dat klokken uit de pas gaan lopen met de rotatie van de aarde. Het risico op 'verkeerd aftellen' doet zich niet voor in Nederland, want bij ons is het op het moment dat de extra seconde wordt ingevoegd 00:59:59 uur.

In onder meer IJsland, Groot-Brittannië, Ierland, Portugal, Marokko, Mali en Ivoorkust gaat de klok op het moment suprême officieel van 23:59:59 naar 23:59:60, om daarna pas over te springen op 00:00. Wie in die landen helemaal bij de tijd wil blijven, zal zich dus een seconde moeten inhouden alvorens zijn of haar geliefden een voorspoedig 2017 te wensen.

Schrikkelseconden worden aangekondigd door de zogeheten International Earth Rotation and Reference Systems Service. Die hoeders van de tijd voeren eens in de paar jaar een schrikkelseconde door. Voor het laatst gebeurde dat op 30 juni 2015. De laatste keer dat zo'n extra tel de jaarwisseling bemoeilijkte voor mensen met een punctualiteitsobsessie, was in 2008.

Schrikkelseconde compliceert aftellen tot 2017
Schrikkelseconde compliceert aftellen tot 2017 (Foto: ANP)

Frans Bauer aan de slag als oliebollenbakker

Frans Bauer zit deze dagen niet stil. De volkszanger is druk in de weer met het bakken van oliebollen. "Voor ik het weet zijn ze allemaal weg", zei Frans tegen RTL Boulevard.

Frans redt het niet met één pakje mix. "Vorig jaar heb ik ruim driehonderd oliebollen gebakken." De lekkernijen komen "in een gigantische bak" op tafel te staan en vliegen de deur uit. "Jan en alleman komt binnen, het is hier altijd een gaan en komen van mensen die even nieuwjaar komen wensen. Vorig jaar zei ik tegen Maris: waar zijn al die oliebollen? Toen waren ze al op."

De volkszanger kijkt uit naar 2017. Hij belooft begin van het jaar met "heel groot" nieuws te komen. "Dat zal heel wat teweeg gaan brengen. Het zal z'n weerga niet kennen." Frans kan nog niet zeggen waar het om gaat, maar verklapt wel dat het te maken heeft met zijn "zanger zijn en het televisieding". "We gaan echt weer terug naar de basis. Het land in, de grote feesttenten weer af. Het echte artiestenvak weer oppakken."

Liefdes
Ook op privégebied heeft het nieuwe jaar heel wat in petto voor de Bauers. "De jongste doet z'n communie", zei Frans' vrouw Mariska over zoon Lucas. "Dat is voor ons gezin en binnen onze familie superbelangrijk", vulde Frans aan. "Maar het is ook de eerste communie zonder m'n vader en dat vind ik dan voor mezelf ook wel weer een emotioneel ding."

De oudste telg van Frans en Mariska, Christiaan, viert in juni zijn zestiende verjaardag en dat wordt voor pa en ma "ook heel spannend". "Dat vind ik wel een heel ding, zestien", zei Frans. "Dan komt het scootergebeuren langs en dat soort dingen." En nu zijn vier zoons ouder worden, voelt Frans de volgende stap al aankomen. "De eerste liefdes komen in beeld."

Frans Bauer aan de slag als oliebollenbakker
Frans Bauer aan de slag als oliebollenbakker (Foto: BuzzE)

Ter Mors nipt te sterk voor Leenstra

Jorien ter Mors heeft bij de NK afstanden in Thialf na de 500 meter ook de kilometer op haar naam geschreven. De Twentse schaatsster was in Heerenveen met een tijd van 1.15,15 nipt sneller dan nummer twee Marrit Leenstra. Ireen Wüst pakte de derde stek op het podium, waardoor dit drietal op deze afstand naar het WK afstanden in Gangneung mag.

Vooraf gold Ter Mors al als grote favoriete, maar het was Leenstra die in de rit tegen Ter Mors de leiding had op de 600 meter. Ter Mors zette vervolgens alles op alles om de Friezin te kloppen en dit lukte met 0,07 seconden. Wüst werd met een tijd van 1.15,83 op respectabele afstand derde.

Door hun prestaties plaatsten Ter Mors en Leenstra zich ook voor het Europees kampioenschap sprint volgende week in Heerenveen. De nummer drie is een verrassende te noemen, want shorttrackster Suzanne Schulting eindigde in een persoonlijk record van 1.16,17 op plek vier en verdrong zo de rest voor dit kampioenschap. Het is nog maar de vraag of ze gaan rijden, want ook het NK shorttrack wordt in dezelfde periode verreden. Hierdoor mag nummer vijf Sanneke de Neeling nog hopen, want nummer vier Wüst gaat het EK allround rijden.

Het podium op de 1000 meter. (PRO Shots/Erik Pasman)
Het podium op de 1000 meter. (PRO Shots/Erik Pasman)

Piepjonge Prevc zakt door ijs in Vierschansentournee, Oostenrijkse zege

De eerste wedstrijd van de Vierschansentournee, hét hoogtepunt van de schansspringkalender, is gewonnen door de Oostenrijker Stefan Kraft. De Tourneesieger van 2015 won de wedstrijd in Oberstdorf, waar de grote maar piepjonge favoriet Domen Prevc faalde.

De pas 17-jarige Prevc domineert de World Cup dit seizoen, maar in de eerste ronde ging het in Oberstdorf al fout: hij kwam niet verder dan de 27e plek en haalde maar net de finaleronde, waarin hij maar één plek kon winnen. Zijn oudere broer, titelverdediger Peter Prevc, deed het met een tiende plek beter. Toch was hij daarmee alsnog niet de beste van het gezin. De middelste broer, de 20-jarige Cene Prevc, liet een van zijn beste resultaten ooit zien en schopte het tot plek acht.

Voorin ging de strijd om de zege vooral tussen de voornaamste uitdagers van Domen Prevc. Het was Kraft die daarbij aan het langste eind trok, vooral doordat hij in de eerste ronde al een mooie voorsprong pakte. Dubbel olympisch kampioen Kamil Stoch kon dat niet goedmaken, maar de Pool pakte wel een mooie tweede plek. De derde plek ging eveneens naar Oostenrijk, dankzij Michael Hayböck. Hij troefde Daniel André Tande uit Noorwegen en landgenoot Manuel Fettner nipt af. 

De tournee gaat zaterdag verder met de kwalificatie in Garmisch-Partenkirchen, waar zondag op Nieuwjaarsdag de tweede wedstrijd gesprongen wordt. 

Koud en bewolkt tijdens jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling zal het bewolkt zijn en overwegend droog maar wel is er kans op wat motregen. Volgens Weeronline zorgt een aantrekkende zuidwestenwind voor gevoelstemperaturen onder het vriespunt.

Deelnemers aan de nieuwjaarsduiken her en der moeten er wel op rekenen dat het het koud wordt. De gevoelstemperatuur ligt rond een graad of 2. De wateren zijn wel iets warmer dan normaal, maar niet zoals vorig jaar. Toen was er sprake van een record, met een graad of 9.

Koud en bewolkt tijdens jaarwisseling
Koud en bewolkt tijdens jaarwisseling (Foto: ANP)

Jihadisten wijzen bestand af

Een groep jihadisten heeft vrijdag het jongste bestand in Syrië afgewezen. De groep noemt zich Jabhat Fatah al-Sham en was eerder berucht onder de naam al-Nusra Front. Het bestand dat is afgekondigd op initiatief van Rusland en Turkije is volgens deze jihadisten "slechts een bestendiging van het criminele regime" van president Bashar al-Assad. Het hoofddoel blijft dat het regime militair ten val wordt gebracht, aldus een woordvoerder van de groep die eerder tot het netwerk van al-Qaeda behoorde.

Deze soennitische extremisten zijn in verscheidene delen van Syrië actief. Het aantal strijders is niet duidelijk, maar de groep van mogelijk 7000 man behoort tot de best uitgeruste jihadisten in het land. De steunpilaren voor de strijdgroep zouden oliehandel, geld uit de Golf, met name Qatar, en losgeld uit ontvoeringen zijn.

Jihadisten wijzen bestand af
Jihadisten wijzen bestand af (Foto: ANP)

Isral waarschuwt voor terreurdreiging India

De Israëlische antiterrorismedienst heeft vrijdag gewaarschuwd voor dreigende aanslagen op westerse en toeristische doelen in India. Vooral in het zuidwesten van het land zou een "acuut risico" op terroristisch geweld zijn.

"De nadruk moet vooral worden gelegd op evenementen in de komende dagen, zoals strand- en clubfeesten tijdens Nieuwjaar waar veel toeristen naartoe komen", aldus de waarschuwing.

Andere landen waarschuwen hun burgers ook al langer om op te passen in India. "In heel India geldt een verhoogde terrorismedreiging", meldt de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor veruit het grootste deel van het land geldt geen negatief reisadvies, maar wordt wel in het algemeen gewaarschuwd voor veiligheidsrisico's.

Israël waarschuwt voor terreurdreiging India
Israël waarschuwt voor terreurdreiging India (Foto: ANP)

Bergsma snoept Kramer titel tien kilometer af

Jorrit Bergsma mag zich de nieuwe Nederlands kampioen tien kilometer schaatsen noemen. In Thialf was de schaatser van Team Clafis met 12.52,34 ruim een seconde sneller dan zijn eeuwige rivaal Sven Kramer. Bob de Vries pakte het brons.

Hoewel de toppers na de dweil in actie kwamen was er in de eerste ritten al genoeg te beleven. Zo maakten Patrick Roest en Bart de Vries er een spannende race van, waarbij Roest uiteindelijk net aan het langste eind trok (13.26,63 om 13.17,36). Een rit later leverde Jan Blokhuijsen in 13.15,73 een degelijke prestatie af, terwijl in rit drie Mats Stoltenborg een fraai persoonlijk record reed met 13.06,38.

Na de pauze moest Sven Kramer een tijd neerzetten en met 12.53,59 zette hij een goede, maar niet onoverbrugbare tijd neer over de 25 ronden. Dit bleek wel een rit later toen Jorrit Bergsma lang twee seconden boven die tijd bleef hangen, maar in de slotfase toesloeg. Bob de Vries begon sterk in de slotrit, maar kon het tempo niet volhouden, waardoor hij genoegen moest nemen met plek drie in 13.01,93. Het leverde echter geen plaatsing op voor het WK afstanden in Gangneung, omdat tegenwoordig slechts de eerste twee mogen gaan.

Bergsma na blamage vorig jaar nu weer kampioen op de 10 kilometer. (PRO SHOTS/Action Images)
Bergsma na blamage vorig jaar nu weer kampioen op de 10 kilometer. (PRO SHOTS/Action Images)

Reacties op MTV's racisme tegen blanken (deel 2)

Nadat MTV tot twee keer toe dezelfde racistische video online zette voordat ze 'm definitief verwijderden brak de hel los voor MTV. Blanken, Aziaten, Joden én Zwarten zijn compleet over de pis. In de video wordt onder meer gezegd: "America was never 'great' for anyone who wasn't a white male". Ook wordt gesteld dat blanke mannen dienen te stoppen met 'mansplaining', wat zoveel betekent als een man die iets uitlegt.

Hieronder nog wat van de mooiste reacties en spoofs. Meer reacties in het oorspronkelijke item.

H3H3 Productions (in WHITEFACE!)

Cavy

Anthony Brian Logan

Afscheid van chauffeur truck aanslag Berlijn

Honderden mensen hebben vrijdag de begrafenis bijgewoond van de Poolse vrachtwagenchauffeur Lukasz Urban, een van de twaalf omgekomen slachtoffers van de bloedige aanslag 19 december op een kerstmarkt in het centrum van Berlijn. De aanslag, gepleegd met Urbans truck, is in het Midden-Oosten opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat.

Lukasz werd 37 jaar oud en laat zijn vrouw en zeventienjarige zoon na. Hij is op kosten van de staat begraven in zijn dorp, Banie, niet ver van de Duitse grens. Onder de aanwezigen was de Poolse president Andrzej Duda. Op het middaguur stopten in heel Polen vrachtauto's en die toeterden om Urban te gedenken. Tal van trucks trokken naar Banie.

Urban werd dood gevonden in zijn truck, nadat die door de Tunesische kaper Anis Amri in een menigte was gereden. Daarbij werden elf mensen gedood. Er waren aanwijzingen dat de chauffeur zich verzette tegen de kaper en daarbij werd doodgeschoten.

Een Britse vrachtrijder heeft inmiddels al meer dan 200.000 euro ingezameld voor de weduwe Zuzanna Urban en zoon Adam. Poolse vrachtwagenchauffeurs zijn ook een inzamelingsactie begonnen.

Afscheid van chauffeur truck aanslag Berlijn
Afscheid van chauffeur truck aanslag Berlijn (Foto: ANP)

Turkije geeft blokkade NOS toe

Turkije geeft voor het eerst toe dat het de website van de NOS heeft laten blokkeren. De website is al sinds 19 december niet meer te bezoeken, maar tot nu toe kregen bezoekers een melding dat de site niet kon worden geladen. Sinds vrijdag wordt er een melding van de Turkse toezichthouder BTK getoond dat de site is geblokkeerd, meldt de NOS zelf. Die blokkade is inmiddels bekrachtigd door de rechtbank in Ankara.

Reden voor de blokkade is een video van de moord op de Russische ambassadeur Andrej Karlov die door de NOS werd geplaatst, meldde een bron bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de omroep. De Turkse publieke omroep TRT maakte die beelden en deelde ze via het Europese samenwerkingsverband van publieke omroepen EBU. De NOS vond de beelden nieuwswaardig en plaatste ze op de site. Zolang de beelden op de site blijven staan, blijft de blokkade van kracht hoorde de NOS van een bron bij het Turkse ministerie van buitenlandse zaken.

Turkije besloot kort na de moord op Karlov dat de enige berichtgeving van media over de moord uit officiële persberichten van de autoriteiten mocht bestaan. Inmiddels is er een geheel verbod op berichtgeving over de moord tot het onderzoek is afgerond.

Turkije geeft blokkade NOS toe
Turkije geeft blokkade NOS toe (Foto: BuzzT)

Grote brand in bedrijf Hardinxveld

Op een bedrijventerrein in Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland) is vrijdagmiddag een grote brand uitgebroken. Er zijn veel hulpdiensten aanwezig. Het bedrijf waar de brand woedt staat aan de Houtschelf.

Er zijn drie hoogwerkers ingezet om de brand van bovenaf te kunnen bestrijden. Er zouden ladingen pallets in brand staan. De omgeving is afgezet.

Grote brand in bedrijf Hardinxveld
Grote brand in bedrijf Hardinxveld (Foto: ANP)

WK darts: Anderson na bizar goede wedstrijd in halve finales

Gary Anderson heeft zich na een zinderende wedstrijd geplaatst voor de halve finales van het WK darts in Londen. De tweevoudig regerend wereldkampioen uit Schotland moest alle zeilen bijzetten om Dave Chisnall van zich af te houden.

De wedstrijd begon gelijk met een enorm hoog niveau, waarin de spelers zeer aan elkaar gewaagd waren. Na vijf legs stonden er al maar liefst acht 180's op het scorebord, waarbij Anderson de set pakte. De 180's bleven het bord in vliegen, maar ook de tweede set werd een prooi voor Anderson. Chisnall profiteerde van een iets mindere set van The Flying Scotsman en wist met nog wat 180's de derde set naar zich toe te trekken. 

In set vier moest Anderson wat gas terugnemen, waardoor zijn Engelse opponent de set vrij eenvoudig kon winnen om de stand weer op 2-2 te zetten. De Schot nam revanche door in set vijf precies hetzelfde te doen, maar Chisnall liet zich niet van de wijs brengen, gooide nog een sloot 180's en kwam op 3-3. Vervolgens ging het voor Chisnall toch even fout: op 0-2 kreeg hij 124 niet uit met negen darts, waaronder vier setdarts, en Anderson profiteerde optimaal door de leg te pakken, terug te komen en de set te grijpen. Chisnall vocht zich in set acht nog wel terug van een 2-0 achterstand, maar een pijnlijke openingsscore van 28 gaf Anderson de kans om de wedstrijd af te maken. De Schot liet dat niet liggen en knalde Chisnall uit het WK.

Het niveau van de wedstrijd was ongekend hoog. Beide spelers gooiden rond de 105 gemiddeld en vooral het aantal 180's was zeer opzienbarend. Chisnall joeg uiteindelijk 21 keer drie pijlen in de triple 20, een evenaring van Raymond van Barneveld's record voor meeste 180's in een wedstrijd op het WK van de PDC. De Nederlander deed dat in de finale van 2007. Als het WK van de BDO - de Embassy/Lakeside - ook meegeteld wordt staat Ted Hankey nog op één met 22 180's in de finale van 2000. De twaalf 180's van Anderson zorgden voor een totaal van 33 in de wedstrijd, één te weinig voor een record.

Gary Anderson - Dave Chisnall (Bron: PDC)
Gary Anderson - Dave Chisnall (Bron: PDC)

'Pessimisme over Nederland neemt af'

De goede economische vooruitzichten en de dalende werkloosheid hebben de bevolking over het algemeen wat minder pessimistisch gemaakt. Toch is de meerderheid ervan nog altijd negatief gestemd, blijkt uit een peiling door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

37 procent vindt nu dat het de goede kant op gaat met het land; vorig kwartaal was dat nog 28 procent. Daartegenover staat dat 53 procent vindt dat we met zijn allen de verkeerde kant op gaan, tegen 61 procent in het derde kwartaal. De pessimisten maken zich zorgen over de verruwing van de omgangsvormen, vluchtelingen en de gezondheidszorg. Sommige ondervraagden zeiden het idee te hebben dat "Nederland Nederland niet meer is".

Het SCP peilt elk kwartaal met enquêtes en meer uitgebreide vraaggesprekken wat leeft onder burgers. Al sinds 2014 worden Nederlanders positiever over de economie en die ontwikkeling zette dit kwartaal door. Ook het oordeel ten aanzien van de politiek is de laatste tijd wat milder.

Afgelopen zomer was er, waarschijnlijk door het nieuws over negatieve gevolgen van de brexit, tevens sprake van een opleving van de steun voor de Europese Unie. Maar daarvan is dit kwartaal weinig meer te zien. De steun voor de stelling dat het EU-lidmaatschap een goede zaak is, is weer terug op het oude niveau van 39 procent.

Opmerkelijk is verder dat veel mensen de overgang van fossiele naar duurzame energie geen urgent vraagstuk vinden, zo constateren de onderzoekers. "Slechts 2 procent van de bevolking noemt spontaan woorden als 'klimaat', '(groene) energie' of 'duurzaam' als gevraagd wordt naar de grootste maatschappelijke problemen."

Ruwweg de helft van de mensen vindt wel dat Nederland sneller het gebruik van fossiele brandstoffen moet verminderen. Maar burgers koppelen de noodzaak voor die energietransitie niet direct aan de opwarming van de aarde. Desgevraagd vindt 41 procent wel dat overtuigend is aangetoond dat het gebruik van fossiele brandstoffen grote invloed heeft op het klimaat, 19 procent was het daarmee oneens en 41 procent reageerde neutraal of wist het niet.

'Pessimisme over Nederland neemt af'
'Pessimisme over Nederland neemt af' (Foto: ANP)

'Waterpeil Maas bij Grave nu stabiel'

Het gevaar voor de woonboten op de Paesplas in Gennep lijkt voorlopig geweken. Het water in de Maas is nu stabiel en zakt volgens Rijkswaterstaat niet verder, liet een woordvoerster van de gemeente Gennep vrijdagmiddag weten.

Zes schuiven van een stuw raakten beschadigd toen donderdagavond in dichte mist een Duits binnenvaartschip tegen de John S. Thompsonbrug botste. Daardoor daalde de waterstand tussen Grave en Sambeek bijna 3 meter.

Het gaat volgens de gemeente Gennep om zeventien woonarken. Een aantal kwam scheef aan de bevestigingskabels te hangen, toen het waterpeil bleef zakken. "Een boot liep waterschade op en is inmiddels door de brandweer leeggepompt", aldus een woordvoerster.

"Van de bewoners van de zeventien woonboten is twee derde ondergebracht in een hotel of bij familie. De rest kan de nacht gewoon thuis aan boord doorbrengen."


'Waterpeil Maas bij Grave nu stabiel'
'Waterpeil Maas bij Grave nu stabiel' (Foto: ANP)

Taylor: "Het wordt een grote wedstrijd"

Phil Taylor kijkt uit naar zijn kwartfinalewedstrijd tegen Raymond van Barneveld op het WK darts, de Engelsman verwacht een grootse wedstrijd vanavond.

"De mensen die een kaartje hebben, mogen zich gelukkig prijzen. Barney zal veel support krijgen, maar ik ook. Het wordt een grote wedstrijd, ik denk voor de mensen zelfs nog groter dan als Michael van Gerwen en Gary Anderson tegen elkaar spelen. Ik zie het ook zo. Daarom ben ik niet bang dat ik me hier niet voor kan opladen", zo lezen we op de site van AD Sportwereld.

Taylor is onder de indruk van het niveau wat Van Barneveld dit WK laat zien. Vooral de vorige ronde tegen Adrian Lewis imponeerde recordkampioen. "Die partij heb ik bijna helemaal gekeken en Barney was enorm gefocust. Zo heb ik hem het hele jaar nog niet gezien! Hij straalt uit dat hij gelooft in het winnen van nog een wereldtitel." Tijdens een demonstratiepartij onlangs zag de Engelsman al dat de Nederlander in vorm is. "Toen stond hij on-ge-loof-lijk goed te gooien, ik geloof wel 127 gemiddeld ofzo. En enorm veel 180's. Dat was echt bijzonder."

Ondanks de vorm van de Hagenaar ziet Taylor genoeg kansen om te winnen. "Ik heb fantastische statistieken tegen Raymond. Waarom? Omdat ik weet wat hij kan en op welke momenten. Die kans wil ik hem niet geven." Wel noemt hij zich tegenover AD Sportwereld 'de mentale underdog' tegenover Van Barneveld.

Taylor: "Het wordt een grote wedstrijd" (Pro Shots / Action Images)
Taylor: "Het wordt een grote wedstrijd" (Pro Shots / Action Images)

WNF verheugd: China verbiedt handel in ivoor

Tot grote vreugde van het Wereldnatuurfonds (WNF) verbiedt China vanaf komend jaar de handel in ivoor. Vanaf eind maart worden de bewerking en handel aan banden gelegd. Per 31 december 2017 geldt een totaalverbod, vernam het WNF vrijdag uit Peking. De natuurorganisatie spreekt van een "historisch besluit" dat een "enorme impuls zal geven aan het tegengaan van het stropen van olifanten".

China is momenteel nog de grootste afzetmarkt ter wereld voor ivoor, dat afkomstig is van de slagtanden van olifanten. "Het sluiten van de grootste legale ivoormarkt zal mensen in China en daarbuiten ervan weerhouden ivoor te kopen en het moeilijker make voor ivoorsmokkelaars om hun illegale voorraden te verkopen", aldus het WNF.

De Chinese regering had al eerder laten weten dat de legale binnenlandse handel in ivoor een keer ten einde zou komen. Maar dat het zo snel al gebeurt, heeft het WNF aangenaam verrast.

WNF verheugd: China verbiedt handel in ivoor
WNF verheugd: China verbiedt handel in ivoor (Foto: ANP)

Derde titel op rij voor Kleibeuker

Carien Kleibeuker heeft voor de derde maal op rij de nationale titel op de 5000 meter schaatsen gepakt. De rijdster van Team Clafis moest in Thialf in het rechtstreekse duel tegen Antoinette de Jong diep gaan en kwam hierdoor uit op een fraaie tijd van 6.58,78.

De Jong reed vrijwel de gehele race aan de leiding, maar zag in de slotfase haar opponente passeren. De Friezin knokte hierna voor wat ze waard was en haar 6.59,79 leverde een mooie tweede plaats en samen met Kleibeuker tevens plaatsing voor het WK afstanden in Gangneung op. In de slotrit reed Carlijn Achtereekte lang op een virtuele tweede plaats, maar in de slotrondes verloor ze net te veel om het WK te mogen rijden. Op het nationale kampioenschap werd ze met 7.00,81 wel derde, voor Yvonne Nauta die met 7.00,95 ook een fraaie vijf kilometer afleverde.

Carien Kleibeuker (r) krijgt applaus van Antoinette de Jong (l) (Pro Shots / Erik Pasman)
Carien Kleibeuker (r) krijgt applaus van Antoinette de Jong (l) (Pro Shots / Erik Pasman)

Amerikanen zetten in totaal 96 Russen uit

In totaal worden 96 Russen de Verenigde Staten uit gezet als vergelding voor de vermeende betrokkenheid van hun land bij cyberaanvallen op de Democraten in verkiezingstijd. Vertrekkend president Barack Obama kondigde donderdag aan dat 35 Russen 'persona non grata' zijn verklaard. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wees er vrijdag op dat ook hun familieleden het land uit moeten.

"We hebben het niet alleen over diplomaten, maar ook over hun gezinnen. In totaal zijn dat 96 mensen, inclusief schoolgaande en jonge kinderen", zei de woordvoerster van het ministerie in Moskou. Ze stelde dat sommige diplomaten die worden uitgezet nog maar twee maanden in de VS waren. "Hoe kunnen zij betrokken zijn geweest bij het ondermijnen van de Amerikaanse verkiezingen?"

Dat de Amerikaanse sancties werden afgekondigd op dezelfde dag als het staakt-het-vuren in Syrië, dat zonder de VS tot stand kwam op initiatief van Rusland en Turkije, noemde de woordvoerster "symbolisch". "Het is een soort wraak voor het falen van hun eigen buitenlandbeleid."

Amerikanen zetten in totaal 96 Russen uit
Amerikanen zetten in totaal 96 Russen uit (Foto: ANP)

Doodsoorzaak George Michael blijft raadsel

Het is nog steeds niet duidelijk waar de 53-jarige Engelse popster George Michael aan is overleden. Het eerste onderzoek naar de doodsoorzaak heeft nog niets opgeleverd en er moet daarom meer worden onderzocht, meldde de Engelse politie vrijdag.

Het eindresultaat van het onderzoek zal waarschijnlijk nog weken op zich laten wachten. George Michael overleed afgelopen zondag in zijn woning in Goring-on-Thames, ten westen van Londen. De zanger zou hartproblemen hebben gehad.

Doodsoorzaak George Michael blijft raadsel
Doodsoorzaak George Michael blijft raadsel (Foto: BuzzE)

IJshockeyfan verkiest bier boven vriendin op 'Kiss Cam'

In het leven moet men prioriteiten stellen, ook tijdens het wereldkampioenschap ijshockey voor junioren. IJshockey is onder meer in Slowakije gigantisch populair en er zijn dan ook de nodige fans mee naar Canada gereisd om het team te steunen.

Tijdens een van de wedstrijden werd de zogenaamde 'Kiss Cam' gebruikt: de camera in het stadion richt zich op een tribune, kiest een stelletje uit en die worden geacht elkaar te zoenen. Dat gold niet voor onderstaande Slowaakse fan. Hij zat er met, nemen we aan, zijn vriendin, maar had ook een biertje in zijn handen. Zodra hij in beeld kwam gaf hij zijn drankje een kus, waarna hij deze met liefde opdronk. Zijn vermoedelijke vriendin schaamde zich kapot, een fan voor hem snapte de keuze wel en applaudiseerde goedkeurend. 

Griekse ambassadeur Brazili vermoord

De Griekse ambassadeur in Brazilië, Kyriakos Amiridis (59) is in Rio vermoord. De politie heeft volgens de omroep RJTV vrijdag laten weten vier verdachten op het oog te hebben, onder wie zijn Braziliaanse weduwe Françoise Amiridis, en haar vermoedelijke minnaar, de politieman Sérgio Gomes Moreira Filho. Moreira Filho zou al hebben bekend volgens sommige Braziliaanse media.

De vier zouden de moord op de diplomaat hebben beraamd en/of gepleegd. Er zo een liefdesrelatie in het spel zijn en de diplomaat zou in de woning waar hij in Rio verbleef, in de noordwestelijke voorstad Nova Iguaçu, om het leven zijn gebracht.

Amiridis, die bijna een jaar ambassadeur in Brazilië was, werd afgelopen woensdag door zijn vrouw als vermist opgegeven. Ze zei dat hij al twee dagen zoek was. Donderdag is de auto die de Griek had gehuurd uitgebrand gevonden. De stoffelijke resten die erin zijn aangetroffen zijn van de Griekse gezant, zo is vrijdag bevestigd.

Griekse ambassadeur Brazilië vermoord
Griekse ambassadeur Brazilië vermoord (Foto: ANP)

Bedenker Kinder Surprise-ei overleden

De bedenker van het wereldberoemde surprise-ei, William Salice, is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden. In 1972 bedacht hij het holle chocoloade-ei, met daarin een speelgoedje wat kinderen zelf in elkaar konden zetten. Het zou het meest succesvolle product zijn wat hij voor zijn werkgever Ferrero zou ontwikkelen. 

Toen hij in 2007 met pensoen ging richtte hij van zijn vertrekbonus de Color Your Life foundation op, om jongeren te helpen hun talenten te ontplooien. 

Opnieuw vuurwerkfiles bij grens

Nederlanders die voordelig vuurwerk in Duitse supermarkten kopen, veroorzaken vrijdagmiddag voor de tweede dag op rij lange files in het grensgebied. Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) zorgden vuurwerktoeristen voor in totaal 23 kilometer file.

De langste file stond rond half vier op de A12, tussen het Duitse Elten en Duiven. Maar ook in de omgeving van Gronau, Emmerich en Bunde veroorzaakten Nederlanders verkeersopstoppingen.

De laatste dagen van het jaar trekken tienduizenden Nederlanders de grens over om in het buurland vuurwerk te kopen. Omdat Duitsland minder strenge eisen stelt aan de verkoop, kunnen winkels het veel goedkoper aanbieden dan in Nederland.

Opnieuw vuurwerkfiles bij grens
Opnieuw vuurwerkfiles bij grens (Foto: ANP)

Man met 7 keer te veel drank op achter stuur

De politie heeft donderdagavond in Amsterdam een stomdronken en hardleerse man uit Litouwen achter het stuur vandaan geplukt. Hij had maar liefst zeven keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken.

De man reed in de omgeving van de Hornweg met zijn auto een hek omver en schampte een caravan. Diverse mensen belden hierop de politie.

De man was al twee keer eerder betrapt met drank op achter het stuur. Zijn rijbewijs is nu ingenomen. De officier van justitie gaat hem dagvaarden en de rechter vragen het rijbewijs nietig te verklaren.

Man met 7 keer te veel drank op achter stuur
Man met 7 keer te veel drank op achter stuur (Foto: ANP)

WK darts: 'Snakebite' Wright met prachtige finish naar halve finale

Peter Wright heeft zich voor de tweede keer in zijn carrière geplaatst voor de halve finales van het wereldkampioenschap darts van de PDC. De Schot met het immer interessante kapsel, verliezend finalist in 2014, werkte zich met een sterke partij langs James Wade. 

Het duel begon niet bijster goed, maar Wade liet in de eerste set al wel twee 180's noteren. Vooral in de vijfde leg kwam dat op een lekker moment: hij zette Wright er dusdanig mee onder druk dat Snakebite 56 niet uitgooide, waarna Wade vanaf 61 de set pakte. Wright deed het in set twee beter en met onder meer een ijzersterke tiendarter trok hij de stand gelijk: 1-1. Set drie werd wederom een mooi duel, waarin vijf legs nodig waren. Wade trok de stand met een 144-finish gelijk, waarna hij de set pakte dankzij een prachtige 155-finish met Wright op 8 punten.

In set vier was Wright dan weer de sterkere. Vooral in de laatste twee legs was Wade nagenoeg kansloos en met 130 gooide Snakebite de set uit om met 2-2 de pauze in te gaan. Dat leek bij Wade flink aan te komen, want The Machine miste een kans om in de set op 1-1 te komen en zag Wright met 3-0 de set pakken. De Schot gooide er in de vierde leg van set zes vier setdarts naast en dat moet je tegen Wade niet doen: de Engelsman profiteerde optimaal en trok de stand in de set gelijk. Vervolgens gaf Wade een mooie kans weg en dit keer pakte Wright zijn kans wel: 4-2 in sets.

Zoals wel vaker was Wade geenszins van plan op te geven en dat bleek in set zeven. Hij knokte zich langs Wright en met strakke finishes bracht hij de achterstand terug tot slechts één set. Snakebite gooide vervolgens wellicht wat minder goed, hij sloot de wedstrijd op briljante wijze af: met een snaarstrakke 134-finish knikkerde hij Wade definitief uit het toernooi: 5-3. 

James Wade - Peter Wright (Bron: PDC)
James Wade - Peter Wright (Bron: PDC)

Politie zet in Culemborg 'brandhond' in

Het onderzoek naar de recente branden in Culemborg is in volle gang. Het oude zwembad aan de Multatulilaan, waarin een moskee zou komen, en zes auto's gingen woensdag in vlammen op. Rechercheurs zijn in de resten van het gebouw bezig met sporenonderzoek. Daarbij wordt een brandhond ingezet, een speurhond die is getraind om de oorzaak van een brand te vinden en daarbij andere geuren te negeren.

De politie zegt begrip te hebben voor de onrust die is ontstaan door de branden, maar roept de inwoners van Culemborg op om vooral geen eigen rechter te gaan spelen. "Elk initiatief om ons te helpen bij het opsporen van de daders juichen we toe, mits het binnen de regels is. Informatie van wijkbewoners hebben we nodig voor het oplossen van de branden", aldus de politie vrijdag.

Politie zet in Culemborg 'brandhond' in
Politie zet in Culemborg 'brandhond' in (Foto: ANP)

Brand leidt naar hennep en illegaal vuurwerk

Door een brandje in de kelderruimte van een woning in Kerkrade vond de politie vrijdag drie hennepplantages en 200 kilo zwaar illegaal vuurwerk.

Vrijdagochtend kwam er een melding van een woningbrand aan de Frans Halsstraat. De brand was snel geblust, maar bij inspectie werden de plantages en het vuurwerk gevonden.

De twee bewoners van het pand zijn aangehouden en er zijn ook twee auto's in beslag genomen.

Brand leidt naar hennep en illegaal vuurwerk
Brand leidt naar hennep en illegaal vuurwerk (Foto: ANP)

Politie Wenen rolt grote drugsbende op

Met vijftig arrestaties heeft de Oostenrijkse politie naar eigen zeggen na jarenlang onderzoek een grote drugsbende vrijwel helemaal opgerold. De voornamelijk uit Nigerianen bestaande bende smokkelde op zijn minst vanaf 2012 grote hoeveelheden cocaïne en heroïne naar de Oostenrijkse hoofdstad, met name vanuit Nederland waar smokkelaars drugs in bolletjes slikten. De personen achter deze bolletjes in Nederland zijn onder de arrestanten, meldde de Weens politie vrijdag.

Het onderzoek heeft vier jaar geduurd en de arrestaties zijn in de loop der jaren verricht. Een aantal betrokkenen is al tot een gevangenisstraf veroordeeld. De politie kwam de bende op het spoor toen werd ontdekt dat een Nigeriaan die afgedankte oude auto's naar West-Afrika exporteerde, 250.000 euro had verstopt in een aantal afdankertjes. De politie nam onmiddellijk aan dat het geld niet van de autohandel maar van drugs afkomstig moest zijn.

Er zijn 35 drugsdealers, tien bolletjesslikkers en vijf anderen opgepakt. De politie heeft 21 kilo drugs in beslag genomen. Aangenomen wordt dat de bende voor zeker 6 miljoen euro drugs naar Wenen heeft gebracht.

Politie Wenen rolt grote drugsbende op
Politie Wenen rolt grote drugsbende op (Foto: ANP)

Maas loopt leeg, woonboten in gevaar

De brandweer heeft vrijdag groot alarm geslagen voor enkele woonboten op de Paesplas in Gennep. Die dreigen door het snel zakkende water scheef te gaan hangen.

Het peil van de Maas zakt snel als gevolg van een aanvaring donderdagavond in Grave. Een schip botste daar tegen de stuw, die zwaar beschadigd raakte. Als gevolg daarvan loopt de Maas tussen de stuw in Sambeek en Grave leeg, aldus een woordvoerster van de brandweer. Rijkswaterstaat bekijkt hoe deze leegloop kan worden tegengegaan.

Als gevolg van de aanvaring is de scheepvaart tussen Grave en Sambeek en op het Maas-Waalkanaal gestremd. Volgens Rijkswaterstaat zijn zes schuiven van de stuw beschadigd.

In het ergste geval kunnen de problemen met de Maas nog twee weken duren, zei de woordvoerster van de brandweer.

Update 15:40 uur
Video toegevoegd.  

Federer wil nog jaren door

Tennisser Roger Federer is nog zeker niet van plan zijn racket aan de wilgen te hangen. De Zwitser maakt komende week zijn rentree na een knieblessure en wil nog wel een paar jaar door blijven spelen.

"Ik ben heel positief. Ik heb me zes weken teruggetrokken zodat ik echt kan herstellen om weer een paar jaar door te kunnen gaan, niet nog zes maanden of zoiets", aldus de 35-jarige Federer, die aan de lange termijn zegt te denken. 

Federer doet vanaf maandag mee aan de Hopman Cup in het Australische Perth, een gemengd landentoernooi. De veelvoudig grandslamwinnaar speelt daar samen met Belinda Bencic. Over een kleine drie weken begint de Australian Open al, waar Federer zijn achttiende grandslamtitel wil winnen. Sinds Wimbledon 2012 staat hij wat dat betreft al droog.

"Titels pakken is zo mooi om te doen, mijn ranking kan me wat minder schelen", zegt Federer, die inmiddels zestiende staat op de wereldranglijst. "Als ik gezond en fit blijf kan ik nog voor flink wat schade bij de rest zorgen", klonk het strijdlustig. 

Nederlander met 'springstof' gepakt in Beieren

Een Nederlander is aan de Tsjechisch-Duitse grens aangehouden met wat de politie '122 kilo springstof' noemde. Het gaat om de grootste lading verboden Aziatisch vuurwerk die de Duitse politie dit jaareinde heeft opgespoord. De aanhouding was op de autosnelweg bij het grensdorp Waidhaus.

De lading bestond uit 1268 stuks verschillende soorten knalvuurwerk waarmee de auto helemaal volgepropt was, meldden media in Beieren vrijdag. De 44-jarige smokkelaar wordt vervolgd op basis van de wet op explosieven, aldus de Duitse federale politie.

Nederlander met 'springstof' gepakt in Beieren
Nederlander met 'springstof' gepakt in Beieren (Foto: ANP)

Vluchten geannuleerd wegens mist

Op luchthaven Schiphol zijn vrijdag 114 vluchten geannuleerd wegens de aanhoudende mist. Ook hebben honderden vluchten hierdoor vertraging opgelopen.

Halverwege de middag hadden 369 vluchten vertraging. Volgens een woordvoerder bedragen die vertragingen gemiddeld een uur per vlucht. Naar verwachting blijft de luchthaven ook de rest van de dag last houden van de mist.

Ook woensdag en donderdag leidde die al tot problemen voor het vliegverkeer. Schiphol raadt reizigers aan voor vertrek informatie in te winnen via internet.

Vluchten geannuleerd wegens mist
Vluchten geannuleerd wegens mist (Foto: ANP)

Half jaar cel voor dodelijk seksspel

Een 57-jarige, seksverslaafde arts moet een half jaar de cel in voor de dood van een 35-jarige Zweedse man. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. De arts had vorig jaar urenlang seks met het slachtoffer en spoot hem methamfetamine in. Aan de gevolgen van dit drugsgebruik is de Zweedse man overleden. De 57-jarige man wordt roekeloos gedrag verweten.

Beide mannen waren betrokken bij een sadomasochistisch seksspel in de woning van de arts, daarbij gebruikten ze drugs. Hoewel de Zweed instemde met de seks en de drugs oordeelt de rechtbank dat zijn dood mede aan de 57-jarige man te wijten is. Het Openbaar Ministerie zei tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak dat de arts "buitengewoon onvoorzichtig" heeft gehandeld. Hij zou het middel niet hebben laten testen en het slachtoffer een te hoge concentratie hebben toegediend.

Er was vijftien maanden celstraf geëist, waarvan zes voorwaardelijk.

Half jaar cel voor dodelijk seksspel
Half jaar cel voor dodelijk seksspel (Foto: ANP)

Cavaliers lopen uit in Eastern Conference

De Cleveland Cavaliers hebben in de NBA hun voorsprong in de Eastern Conference vergroot. In eigen huis won de regerend kampioen met 124-118 van de nummer drie in het oosten, de Boston Celtics. Bovendien zag Cleveland hoe de naaste concurrent Toronto verrassend met 99-91 onderuit ging tegen de Phoenix Suns.

De wedstrijd tussen Boston en Cleveland was van hoog niveau. Als regerend kampioen en met de beste speler ter wereld in de gelederen zijn de Cavaliers vaak een lakmoesproef voor andere teams. Tegen de Cavaliers kun je meten hoe goed je écht bent. Dat geldt ook voor de Celtics die worden gezien als een jonge ploeg die de Cavaliers binnen een paar jaar van de troon af kunnen stoten in de Eastern Conference.

Cleveland begon furieus. Kevin Love had binnen de kortste keren 15 punten gemaakt en de ploeg scoorde in hoog tempo bij. Met een 68-59 voorsprong gingen de Cavaliers de rust. In het derde kwart liep de voorsprong uit naar 20 punten en leek de wedstrijd beslist, maar in het slotkwart kwam Boston nog tot op twee punten van de Cavaliers. Jae Crowder kon 8 seconden voor tijd Boston op voorsprong brengen, maar miste. Een paar vrije worpen van Cleveland beslisten de wedstrijd: 124-118.

Bij Cleveland waren het als vanouds James, Irving en Love die de punten maakten. Ze waren samen goed voor 85 punten. Bostons backcourt, Isaiah Thomas en Avery Bradley scoorden 31 en 23 punten.

De hoogtepunten van de Celtics tegen de Cavaliers (Bron: YouTube)

Toronto ging verrassend onderuit tegen de Phoenix Suns. De Suns staan in de kelder van de NBA, maar hebben een aantal jonge spelers waar ze rondom kunnen bouwen. De Raptors zijn een ploeg die nu op topsterkte, maar soms lukt het gewoon niet. De Raptors schoten slecht, DeMar DeRozan en Kyle Lowry, samen goed voor 48 punten, kregen geen hulp. Phoenix won in eigen huis met 98-91. Point guard Eric Bledsoe leverde met 22 punten en 10 assists de grootste bijdrage.

Memphis en Oklahoma City speelden een intense wedstrijd tegen elkaar. Memphis staat bekend om zijn fysieke spel en strakke verdediging. Tegen de Thunder werkte dit fantastisch. De frustraties liepen bij Oklahoma City hoog op. Meerder spelers kregen een technische fout en in het derde kwart werd Russell Westbrook het veld uitgestuurd wegens klagen bij de scheidsrechters. De guard had op dat moment al 21 punten gescoord, maar geen enkele assist afgeleverd aan een teamgenoot.

De Grizzlies maakten de wedstrijd tegen een Westbrook-loze Thunder simpel af en wonnen met 114-80. De ploeg schoot 13 van de 22 driepuntspogingen raak. Marc Gasol scoorde 25 punten en blokkeerde 5 schoten. Bankspelers Zach Randolph en Troy Daniels kwamen tot 21 en 22 punten.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Miami Heat 91-82
Memphis Grizzlies – Oklahoma City Thunder 114-80
Cleveland Cavaliers – Boston Celtics 124-118
Utah Jazz – Philadelphia 76ers 100-83
Phoenix Suns – Toronto Raptors 99-91
Los Angeles Lakers – Dallas Mavericks 89-101

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 24-7
Toronto Raptors 22-10
Boston Celtics 19-14
Charlotte Hornets 19-14
New York Knicks 16-15
Atlanta Hawks 16-16
Chicago Bulls 16-16
Milwaukee Bucks 15-15
Washington Wizards 15-16
Indiana Pacers 15-18
Detroit Pistons 15-19
Orlando Magic 15-19
Miami Heat 10-23
Brooklyn Nets 8-23
Philadelphia 76ers 7-23

Western Conference

Golden State Warriors 28-5
San Antonio Spurs 26-6
Houston Rockets 24-9
Los Angeles Clippers 22-12
Oklahoma City Thunder 20-13
Utah Jazz 20-13
Memhis Grizzlies 21-14
Sacramento Kings 14-18
Denver Nuggets 14-18
Portland Trail Blazers 14-20
New Orleans Pelicans 13-21
Los Angeles Lakers 12-24
Minnesota Timberwolves 10-22
Phoenix Suns 10-23
Dallas Mavericks 10-23

Poetin wijst niemand uit en wacht op Trump

De Russische president Vladimir Poetin wil geen Amerikanen uitwijzen als vergelding voor de uitwijzing van 35 Russen uit de Verenigde Staten. Poetin zei vrijdag hij eerst wil bekijken hoe de nieuwe president Donald Trump zich straks opstelt tegenover Rusland. Poetin betreurt het dat de huidige president Barack Obama op deze manier zijn regeerperiode afsluit. Trump wordt 20 januari president van de VS.

Poetins verklaring dat hij geen tegenacties onderneemt na de jongste Amerikaanse sancties tegen Russen weerspreekt de dreigende woorden van zijn minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Die zei vrijdag nog dat de sancties niet onbeantwoord blijven.

Hij stelde Poetin voor 35 Amerikaanse diplomaten uit te wijzen in reactie op het wegsturen van diplomaten door de VS. Obama stelde donderdag een reeks sancties tegen Rusland in, vooral gericht tegen de Russische inlichtingendiensten. Zo moeten 35 Russen het land uit.

Obama herhaalde dat Rusland "acties heeft ondernomen die bedoeld waren om het Amerikaanse verkiezingsproces te beïnvloeden". Waar hij tot nog toe nog een kleine slag om de arm hield, zei hij ditmaal stellig dat "de diefstal en publicatie van gegevens alleen kan zijn aangestuurd door de hoogste niveaus van de Russische regering". Lavrov noemt de beschuldigingen ongefundeerd.

Poetin wijst niemand uit en wacht op Trump
Poetin wijst niemand uit en wacht op Trump (Foto: ANP)

Aangevaren brug bij Grave weer open

De John S. Thompsonbrug over de Maas tussen Grave en Nederasselt is weer open voor het verkeer. Dat heeft de gemeente Grave gemeld. De brug werd afgesloten nadat er donderdagavond in dichte mist een Duits binnenvaartschip geladen met benzeen tegenaan was gevaren.

Door de aanvaring raakten zes schuiven van de stuw beschadigd. Daardoor is de waterstand in de Maas tussen Grave en Sambeek bijna 3 meter gedaald ten opzichte van normaal. In verband daarmee is de scheepvaart tussen Grave en Sambeek gestremd.

Aangevaren brug bij Grave weer open
Aangevaren brug bij Grave weer open (Foto: ANP)

Vliegtuig met zes mensen vermist in VS

De Amerikaanse kustwacht is op zoek naar een klein vliegtuig dat boven het Eriemeer is verdwenen kort na het opstijgen in de stad Cleveland. Aan boord waren zes mensen.

Het gaat om een Cessna Citation 525 die een vlucht van ongeveer 200 kilometer zou maken naar Columbus en in de nacht van donderdag op vrijdag van de radar verdween. De kustwacht zoekt het water af met een helikopter en een schip en krijgt hulp van Canadese collega's met een vliegtuig.

Vliegtuig met zes mensen vermist in VS
Vliegtuig met zes mensen vermist in VS (Foto: ANP)

Gevaarlijke overweg Winsum gesloten

De onbewaakte overweg in de Voslaan in het Groningse Winsum, waar verschillende ongelukken zijn gebeurd, is vrijdag dichtgegaan. Verkeer kan vanaf nu via een nieuwe noodweg doorrijden naar een andere, met spoorbomen beveiligde overweg. Dat meldt ProRail.

De noodweg is eerder klaar dan gepland. Dat komt doordat speciale, sneldrogende betonmortel is gebruikt die door de relatief hoge temperatuur extra snel kon uitharden.

Sinds donderdag hoefden treinen bij de overweg aan de Voslaan al niet meer te toeteren bij de onbewaakte overweg. Het toeteren was afgesproken na een groot ongeluk in november. Achttien reizigers raakten gewond toen de trein waarin ze zaten op de spoorovergang op een tankwagen botste. Bij twee eerdere ongelukken op die overweg overleden twee mannen.

Gevaarlijke overweg Winsum gesloten
Gevaarlijke overweg Winsum gesloten (Foto: ANP)

Vrijwilligers vegen vuurwerktroep op

Duizenden Nederlanders steken zondag de handen uit de mouwen door gezamenlijk de vele duizenden kilo's vuurwerkresten op straat op te ruimen.

De vrijwilligers doen mee aan de actie Nieuwjaarsvegen van de Stichting Nederland Schoon. Het is de derde keer dat de organisatie deze actie voor 1 januari op touw heeft gezet. Mensen die zich aanmeldden, kregen van de stichting extra grote en stevige vuilniszakken waar ze de bijeengeveegde resten van pijlen, rotjes en potten in kunnen doen. De afgelopen drie jaar deelde de stichting een miljoen van deze zakken uit.

"Het gaat om enkele duizenden mensen in pakweg honderd gemeenten", aldus een woordvoerder van Nederland Schoon. "In de drie jaar dat we dit doen, heeft deze actie een enorme vlucht genomen."De schoonmaakactie wordt om 12.00 uur afgetrapt in de Amsterdamse Jordaan.

Vrijwilligers vegen vuurwerktroep op
Vrijwilligers vegen vuurwerktroep op (Foto: ANP)

Huilende bakker niet naar Raad Journalistiek

Bakker Venekamp uit Amsterdam stapt niet naar de Raad voor de Journalistiek om een rectificatie van de oliebollentest van het AD te vragen. De oliebollen van Venekamp kregen deze week de slechtste beoordeling van alle 123 bakkers die door de krant werden getest.

De reactie van bakker Alfred, die op AT5 in tranen uitbarstte, ontroerde internetgebruikers diep. Aan een oproep op internet om toch bollen te kopen bij de Amsterdamse winkel, werd massaal gehoor gegeven. Ook BN'ers als Georgina Verbaan riepen op bollen te kopen bij de huilende bakker.

"We hebben het veel drukker dan normaal", grinnikt eigenaar Koert van Egmond. Een klacht bij de Raad voor de Journalistiek gaat hij niet indienen. "Zo'n test blijft een kwestie van smaak. In Amsterdam vinden mensen dat extra vleugje kaneel heerlijk; de AD-redacteuren uit Rotterdam houden vermoedelijk van andere toevoegingen. Ieder zijn ding."

Overigens was het achttien jaar geleden nog drukker; toen werd Venekamp nummer 1 in de AD-lijst. De eerste plek dit jaar in de test was voor meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse.

Huilende bakker niet naar Raad Journalistiek
Huilende bakker niet naar Raad Journalistiek (Foto: BuzzE)

Russische skeletonners geschorst in dopingzaak Spelen 2014

De internationale bobslee- en skeletonfederatie IBSF heeft vier Russische skeletonners geschorst. Het gaat om atleten die tijdens de Olympische Spelen in 2014 in Sochi in actie kwamen. Ze worden in het inmiddels beruchte McLaren-rapport over Russische staatsdoping genoemd.

Het Internationaal Olympisch Comité is een zaak tegen de vier begonnen, aangezien doping rond de Olympische Spelen binnen hun jurisprudentie valt. De IBSF heeft van het IOC vervolgens de vraag gekregen de vier voorwaardelijk te schorsen, terwijl het IOC een onderzoek uitvoert. 

Om welke vier skeletonners het gaat is niet bekendgemaakt, maar er zijn zes Russen die in Sochi in actie kwamen in de sport waarbij men liggend op een sleetje head first naar beneden raast. Aangezien de World Cup komende week weer van start gaat, zal snel genoeg duidelijk worden of de grootste Russische namen erbij betrokken zijn.

Mannen
Aleksandr Tretyakov - Won olympisch goud in Sochi en staat dit jaar op kop in de World Cup.
Sergey Chudinov - Werd vijfde op de Spelen in Sochi. Presteerde vorig seizoen nauwelijks en kwam dit jaar nog niet op topniveau in actie.
Nikita Tregybov - Zesde op de Spelen in Sochi. Is nog maar 21 en bezig met een opmars richting de wereldtop.

Vrouwen
Elena Nikitina - Won olympisch brons in Sochi en pakte brons op het WK van dit jaar. 
Olga Potylitsina - Vijfde op de Spelen in Sochi, maar bakt er sindsdien niet veel meer van.
Maria Orlova - Zesde op de Spelen in Sochi. Was in het na-olympische seizoen wereldtop, maar tegenwoordig niet echt meer in vorm. 

Of Nikitina een van de vier geschorste atleten is, is nog niet bekend, maar elk moment is een goed moment om een foto van de mooie Russische te delen (PROSHOTS/Gepa)
Of Nikitina een van de vier geschorste atleten is, is nog niet bekend, maar elk moment is een goed moment om een foto van de mooie Russische te delen (PROSHOTS/Gepa)

Twee kinderlijkjes gevonden na brand Luik

Na een brand in een woning in het Belgische Soumagne zijn de stoffelijke resten van twee meisjes gevonden. De brand was niet de doodsoorzaak, aldus justitie in Luik, die denkt dat de brand is aangestoken.

De brand is vrijdagmorgen uitgebroken ten zuiden van het dorp Soumagne in de provincie Luik. De krant La Dernière Heure meldde dat de meisjes acht en elf jaar oud waren. De vader is zwaar gewond naar een ziekenhuis overgebracht. De moeder is vooralsnog spoorloos.

Meisjes dood gevonden na brand bij Luik
Meisjes dood gevonden na brand bij Luik (Foto: ANP)

Politie onderzoekt autobranden Utrecht

De recherche is een onderzoek begonnen naar negen autobranden in en rond de stad Utrecht, donderdagavond en in de nacht naar vrijdag.

Zeven auto's verspreid over de stad gingen in vlammen op. Ook in Nieuwegein en Vleuten brandden auto's uit. In een aantal gevallen hebben getuigen mannen zien wegrennen.

De recherche onderzoekt of de branden met elkaar in verband staan. Ze gaat vooralsnog niet uit van een connectie met de branden de nacht ervoor in Culemborg.

Politie onderzoekt autobranden Utrecht
Politie onderzoekt autobranden Utrecht (Foto: ANP)

Vuurwerkhandelaar (15) aangehouden

Bij enkele minderjarigen in Purmerend en Den Helder thuis heeft de politie deze week zwaar vuurwerk aangetroffen.

Zo werd een vijftienjarige jongen uit Purmerend aangehouden wegens de handel in illegaal vuurwerk via sociale media, meldde de politie vrijdag. Zij kwam de jongen op het spoor na verhoor van enkele jongeren die wegens het bezit van zwaar illegaal vuurwerk met agenten in aanraking kwamen. Zij bleken het vuurwerk te hebben gekocht via sociale media. Bij het handelaartje thuis werden 37 Cobra's en een nitraatklapper gevonden. De rest van zijn voorraad was al verkocht.

In Den Helder zijn twee broertjes van dertien en zeventien jaar oud aangehouden voor bezit van illegaal vuurwerk. Na een tip bleek de oudste van de twee thuis zestig zware nitraten te hebben liggen. Zijn jongere broertje bewaarde daar twaalf Cobra's en 255 nitraten.

In een woning in Hengelo werd donderdag de voordeur met een vuurwerkbom uit de sponning geblazen en raakten muren ontzet. De bewoonster was op dat moment niet thuis. Twee getuigen zagen een 29-jarige man in de buurt van de explosie, maar de politie moest hem na zijn aanhouding laten gaan wegens gebrek aan bewijs.

Vuurwerkhandelaar (15) aangehouden
Vuurwerkhandelaar (15) aangehouden (Foto: ANP)

Snowden hoopt op vertrekkende Obama

Edward Snowden heeft volgens Politico clementie aangevraagd bij de Amerikaanse president Barack Obama. De in Rusland verblijvende NSA-klokkenluider zou er stiekem op hopen dat Obama in zijn laatste weken als president hem alsnog wil vergeven voor zijn openbaringen.

Naast Snowden zouden ook Bradley Manning, James Cartwright en John Kiriakou bij Obama om vergiffenis hebben gevraagd. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis krijgen een hoop veroordeelden in de komende weken van de president te horen dat hun straf wordt kwijtgespeeld, maar zitten er geen grote namen bij. Veel hoop is er voor Snowden dus niet.

De voormalige NSA-contractant klapte in de zomer van 2013 uit de school over een gigantisch afluisterprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Door de PRISM-onthullingen moest Snowden vluchten en belandde hij uiteindelijk in Rusland. Zijn toekomst is door de ontwikkelingen in zijn thuisland behoorlijk onzeker geworden. Door de op het oog goede banden tussen aankomend president Donald Trump en de Russische president Vladimir Putin is het niet ondenkbaar dat Snowden uiteindelijk zal worden uitgeleverd aan de VS. In Amerika wacht hem een lange gevangenisstraf. Hij kan er zelfs voor landverraad veroordeeld worden.

Snowden hoopt op vertrekkende Obama
Snowden hoopt op vertrekkende Obama (Foto: BuzzT)

Haagse rappers in Suriname aangehouden

Drie Haagse rappers zijn volgens de Surinaamse krant De Ware Tijd in Paramaribo aangehouden op verdenking van ontuchtige handelingen met een minderjarig meisje.

De rappers maken deel uit van de groep Strictly Family Business en verzorgen volgens de krant een aantal optredens in Suriname. Het drietal zou woensdag in zijn hotel zijn aangehouden. Ze zouden een jaar geleden ontuchtige handelingen hebben gepleegd met een minderjarig meisje en daarvan video-opnamen hebben gemaakt en verspreid.

De vier leden tellende groep staat onder contract bij het hiphoplabel Topnotch en behaalde hits en gouden platen met de nummers 'Vallen in de club' en 'Nigga als ik'.

Het management van de groep was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Haagse rappers in Suriname aangehouden
Haagse rappers in Suriname aangehouden (Foto: BuzzE)

'Strijd bij Damascus ondanks bestand'

Uit Syrië komen vrijdagochtend berichten over gevechten ondanks het bestand dat daar van kracht is. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten waren er confrontaties tussen het Syrische leger en zijn bondgenote met rebellen ten noorden van de hoofdstad Damascus.

Het Syrische leger zou daarbij helikopters hebben ingezet. Ook rebellen in het gebied meldden gevechten. In de rest van het land zou het rustig zijn.

Donderdagavond 23.00 Nederlandse tijd werd een bestand van kracht dat door toedoen van Rusland en Turkije tot stand is gekomen.

'Strijd bij Damascus ondanks bestand'
'Strijd bij Damascus ondanks bestand' (Foto: ANP)

Kevin Costner maakt tien uur durende western

Kevin Costner werkt aan een tien uur durend westernepos. Dat vertelt hij vrijdag in een podcast van entertainmentblad Variety.

"Ik heb samen met wat andere mensen een western geschreven die ongeveer tien uur duurt", vertelt de acteur en regisseur. "Misschien dat ik er meerdere films van ga maken, zodat het echt een saga wordt. Of ik kan het voor televisie gaan doen. De mogelijkheden zijn eindeloos."

De 61-jarige Costner maakte in het verleden al vaker lange films. De definitieve versie van zijn met Oscars overladen Dances with Wolves uit 1990 duurde vier uur. The Postman en Open Range duurden allebei bijna drie uur. De acteur wil zich de komende jaren nog verder gaan toespitsen op regisseren. "Ik heb te vaak projecten die ik ontdekte aan andere regisseurs gegeven omdat ik dacht dat zij het beter zouden doen dan ik. Maar mijn familie zegt dat ik de films moet regisseren waar ik verliefd op word."

De acteur was recent te zien in de films Criminal en Batman v. Superman. De laatste maal dat Costner een film regisseerde is bijna veertien jaar geleden.

Kevin Costner maakt tien uur durende western
Kevin Costner maakt tien uur durende western (Foto: BuzzE)

Voormalig tourwinnaar Kbler overleden

Voormalig tourwinnaar Ferdinand Kübler is overleden, zo heeft Zwitserse media vrijdag bekendgemaakt. De Arend van Adliswil is 97 jaar oud geworden. Kübler was de oudste nog in leven zijnde voormalig tourwinnaar. 

Kübler kwam in de Tweede Wereldoorlog opzetten in koersen in het destijds neutrale Zwitserland, waar hij onder meer de Ronde van Zwitserland won. Na de oorlog debuteerde hij in de Tour de France van 1947, maar hij kwam buiten tijd binnen nadat hij twee etappes won. In 1949 haalde Kübler de finish niet, maar een jaar later ging het beter. Kübler won drie etappes en schreef de Tour van 1950 met bijna tien minuten voorsprong op Stan Ockers op zijn naam.

In de jaren daarna pakte de Zwitser nog twee derde plekken in de Giro d'Italia en de tweede plaats in de Tour de France van 1954, meer dan een kwartier achter Louison Bobet. Ook in eendaagse wedstrijden ging het hem meer dan uitstekend af. Kübler won Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl twee keer, beiden in 1951 en 1952. In 1951 werd hij bovendien wereldkampioen op de weg in Varese en schreef drie keer de Challenge Desgrange-Colombo op zijn naam, een soort voorloper van de Wereldbeker. 

Lavrov wil ook diplomaten uitwijzen

De Amerikaanse sancties tegen Rusland vanwege vermeende inmenging in de verkiezingen zullen niet onbeantwoord blijven. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov vrijdag. Hij heeft president Poetin voorgesteld 35 Amerikaanse diplomaten uit te wijzen in reactie op het wegsturen van diplomaten door de VS.

De Amerikaanse president Obama stelde donderdag een reeks sancties tegen Rusland in, vooral gericht tegen de Russische inlichtingendiensten. Zo moeten 35 Russen die voor de inlichtingendiensten zouden werken het land uit.

Obama herhaalde dat Rusland "acties heeft ondernomen die bedoeld waren om het Amerikaanse verkiezingsproces te beïnvloeden". Waar hij tot nog toe nog een kleine slag om de arm hield, zei hij ditmaal stellig dat "de diefstal en publicatie van gegevens alleen kan zijn aangestuurd door de hoogste niveaus van de Russische regering".

Lavrov noemt de beschuldigingen ongefundeerd.

Lavrov wil ook diplomaten uitwijzen
Lavrov wil ook diplomaten uitwijzen (Foto: ANP)

Van Barneveld - Taylor: "El Clasico komt eraan"

Het is misschien wel dé klassieker in de dartswereld: Raymond van Barneveld tegen Phil Taylor. Vrijdagavond staat het duel op het programma op het wereldkampioenschap van de PDC. De inzet is een plek in de halve finales.

De sportieve rivaliteit tussen de twee is al bijna twintig jaar oud. Taylor won twee wereldtitels bij de meer traditionele bond BDO - waar de Embassy/Lakeside het WK is - en domineerde vervolgens jarenlang bij profbond PDC. Van Barneveld won vier keer bij de BDO, maar maakte in 2006 de overstap naar de andere bond. Zo zou hij eindelijk regelmatig tegen Taylor kunnen spelen, die hem in 1999 in de 'match of the century' nog vernederde. Ook in 2005 ging de Nederlander twee keer onderuit tegen The Power.

Van Barneveld's carrière bij de PDC begon op briljante wijze. Op het WK haalde hij gelijk de finale, waarin hij het op Nieuwjaarsdag 2007 uitgerekend tegen Taylor op moest nemen. Het werd een van de spannendste finales ooit: bij 6-6 in sets en 5-5 in legs moest een beslissende leg gespeeld worden om de wereldkampioen aan te wijzen. Taylor kreeg 148 niet uit en zag Van Barneveld vervolgens met dubbel 20 de wereldtitel pakken. 

Twee jaar later stonden de twee weer tegenover elkaar in de finale, maar dit keer was Van Barneveld kansloos: 1-7. Tussen 2008 en 2014 won de Nederlander maar twee keer, toevallig beide keren in hetzelfde weekeinde in Spanje. In de halve finale van de Premier League 2014 won Van Barneveld weer eens, maar in de halve finales van de WK's van 2012 en 2015 was Taylor de beste. Dit jaar stonden de twee vier keer tegenover elkaar: beiden wonnen één keer in de Premier League, Taylor won op de World Cup en de UK Open. 

Het staat inmiddels 56-16 voor Taylor, met vier gelijke spelen in de Premier League. Van Barneveld lijkt vrijdag een kans te hebben om daar wat aan te veranderen, want hij speelt uitstekend. Taylor liet na zijn eersterondepartij weten 'iets nieuws' te hebben, maar verklapte zijn geheim niet. Tegen Kevin Painter was hij vervolgens kwetsbaar, maar tegen Huybrechts was de Engelsman weer sterk.

Vrijdagavond is het de beurt aan de Klassieker van het darts. De avondsessie begint om 20.00 uur met Michael van Gerwen tegen Daryl Gurney, waarna Van Barneveld en Taylor het podium betreden. 

Van Gerwen: "Ik kan beter, dat weet iedereen"

Darter Michael van Gerwen plaatste zich donderdagavond overtuigend voor de kwartfinales van het WK in Londen. De Nederlandse nummer één van de wereld schakelde Darren Webster met 4-1 uit en gooide gemiddeld ruim 104 punten per beurt. 

Toch was Mighty Mike niet helemaal tevreden. "Ik heb mezelf af en toe in de steek gelaten, met de gemiste dubbels vooral ook", sprak hij tegen RTL 7. "Iedereen weet dat ik sowieso beter kan en ik doe mijn stinkende best om dat ook te doen."

Van Gerwen kakte een beetje in in de vierde set, waar een sterk gooiende Webster uitstekend van profiteerde. "Maar als je 3-0 voor staat kun je wel iets missen zonder grote problemen, die ruimte heb je dan. Het was toch knap wat ik daarna liet zien", klonk het zelfverzekerd. 

Webster gooide zeker niet zo goed als in de wedstrijd tegen Simon Whitlock, maar toch gooide hij uitstekend. "Mensen geven inmiddels tweehonderd procent tegen mij, dat weet ik, maar dat maakt niet uit. Alleen wereldkampioen worden telt voor mij en daar ben ik een stapje dichter bij gekomen."

Van Gerwen gooit vrijdagavond in de kwartfinale tegen Daryl Gurney om een plek bij de laatste vier. 

Haringvlietbrug dicht door mistongelukken

De A29 bij Numansdorp is vrijdagochtend in beide richtingen afgesloten na ongelukken in de mist op de Haringvlietbrug. Door de aanvriezende mist is het spekglad op de brug, meldden de verkeersdienst van ANWB en VID. Bij de slippartijen zijn zeker 14 auto's betrokken.

De politie spreekt van "een grote chaos". Rijkswaterstaat adviseert automobilisten van en naar Rotterdam om te rijden via Dordrecht over de A16 en A17. Er staan inmiddels lange files. Het zicht is beperkt tussen de 50 en 100 meter. Een alternatief is ook de N217 (momenteel tolvrij).

Als de file achter het ongeval weg is kan begonnen worden met het bergen van voertuigen en het schoonmaken van de weg. De verwachting is dan ook dat de Haringvlietbrug nog wel even afgesloten zal blijven.

Update 11:15 uur:
Na lang wachten is de Haringvlietbrug weer schoon en vrijgegeven voor het verkeer.

Kluivert trots op Kluivert

Oud-voetballer Patrick Kluivert volgt met veel trots en bewondering de loopbaan van zijn 17-jarige zoon Justin. Kluivert jr. speelt bij Jong Ajax, scoorde daar al twee keer en staat op het punt te debuteren in het eerste van de Amsterdamse topclub.

"Dat Justin gefocust is vind ik het belangrijkste" vertelt Kluivert. "Hij weet goed om te gaan met de naam die op zijn schouders drukt, maar toch is het voor een 17-jarige jongen natuurlijk niet makkelijk om zo te presteren als je zo in de belangstelling staat."

Vader Kluivert is tegenwoordig technisch directeur bij de Franse grootmacht Paris Saint-Germain en zit doorgaans dus ver weg van zijn zoon. "Als je zoon bij Ajax 1 op de bank zit of scoort bij Jong Ajax breekt je hart als je er niet bij kunt zijn. Gelukkig hebben we elke dag contact", aldus senior, die zijn zoon alle ins en outs uit de voetbalwereld mee zegt te geven. 

Kluivert herkent zichzelf in zijn zoon: tweebenig afwerken, de manier waarop Justin loopt en een bal aanneemt. "En zijn spelintelligentie, dat is erg belangrijk. Voor hij de bal krijgt weet hij al wat hij wil doen en dat hebben niet veel spelers", beweert Kluivert. 

Haagse crisis: VP en VP hebben ruzie

Neen, niet de beide vicepremiers. Kon ook niet, we hebben er immers maar één. Het zijn in dit geval twee andere belangrijke spelers in het Haagse politieke veld die een groot probleem hebben: de Vrijzinnige Partij en de Vrouwenpartij claimen beide het recht op de afkorting 'VP' op uw stembriefje. En dat kan natuurlijk niet.

De Vrijzinnige Partij (VP) kennen we allemaal, want dat is de partij die is opgericht door ex-50Plus Kamerlid Norbert Klein. Als je voorstander bent van een basisinkomen en tegenstander van wifi in de trein, dan moet je bij de VP zijn. Misschien nog wel iets bekender is de Vrouwenpartij (VP), die trouwens óók voorstander zijn van een basisinkomen. Als je verder als vrouw gelijke toegang voor iedereen voor alles wil en bovendien een verplichte cursus mindfulness voor plegers van huiselijk geweld, dan stem je VP.

Om aan deze verwarring voor een grote groep kiezers een einde te maken, gaan de beide VP's op 5 januari naar de Raad van State. Daar mogen ze beargumenteren wie de echte VP is. Voor 30 januari moet er een uitspraak liggen, aangezien de Kiesraad op die datum bepaalt welke partijen er onder welke naam op de lijsten komen. Norbert Klein van de VP is overigens ervaringsdeskundige op dit punt, aangezien hij op dit moment een van de twee 50Plus-fracties in de Kamer vormt.

Als u ook uw eigen VP wil oprichten, dan kan dat niet zomaar: je moet in ieder geval 580 steunbetuigingen uit 20 verschillende kiesdistricten verzamelen, en een borg van ongeveer 11.000 euro overleggen.

2016 was zonnig, zacht, nat en mistig

Het weerbureau Weeronline omschrijft 2016 met 1882 zonuren in een jaaroverzicht als "zeer zonnig en zeer zacht". Normaal schijnt de zon gemiddeld 1639 uur per jaar, meldt het bureau op de voorlaatste dag van het jaar.

De gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt komt uit op 10,7 graden, een halve graad hoger dan het gewogen jaargemiddelde van 10,2. Daarmee staat het jaar 2016 op plaats elf van de warmste jaren sinds het begin van de weermetingen in 1901.

Het voorbije jaar gaat tevens de boeken in als zeer mistig. Er zijn 103 dagen met veel nevel gemeten, terwijl 65 mistdagen normaal zijn. In oktober, november en december werden alleen al 14 dagen met mist per maand gemeten.

In de eerste zes maanden viel zo veel regen dat die periode de op een na natste ooit is. In het zuiden van het land werd zelfs een record aan regenval geboekt. In Maastricht viel in die periode 549 millimeter water.

2016 was zonnig en zacht
2016 was zonnig en zacht (Foto: ANP)

Ricciardo verwacht geen problemen met Verstappen

Formule 1-coureur Daniel Ricciardo verwacht niet dat de interne strijd met Red Bull-teamgenoot Max Verstappen problemen op gaat leveren. De twee zijn teamgenoten sinds Verstappen voor de Grand Prix van Spanje, die hij gelijk won, het stoeltje van Daniil Kvyat overnam.

"Het is moeilijk te voorspellen wat er precies gaat gebeuren", zegt Ricciardo. "We hebben flink wat duels gehad dit jaar en die in Maleisië heeft wat mij betreft bepaald hoe het uiteindelijk eindigde. Max is daar heel goed mee omgegaan en heeft er geen moment moeilijk over zitten doen", aldus Ricciardo, die stelt dat de twee 'als mannen' met de situatie om zijn gegaan.

"Er is veel onderling respect. De keren dat hij mij versloeg baalde ik natuurlijk, ik wil niet verliezen. Ik erkende dan echter wel dat hij gewoon heel goed gereden heeft en zijn taak goed uitvoerde. Het komt wel in orde als we er gewoon normaal mee om kunnen gaan dat we wel eens verslagen worden. Als je dan gewoon toegeeft dat de ander die dag beter was en er vervolgens zelf van leert, komt het allemaal wel goed", sprak de Australiër wijze woorden. 

Ricciardo is dan ook blij met de manier waarop Red Bull met de interne strijd om is gegaan. "Ze hebben het heel goed gedaan. Als we naast elkaar kwalificeren zeggen ze ons dat we in de eerste bocht even voorzichtig moeten zijn en niet elkaars race moeten verkloten, maar verder mogen we gewoon racen en flink vechten, zo lang we elkaar maar niet raken. Als we maar respect voor elkaar blijven houden en in het achterhoofd hebben dat we bij een crash zo'n zes- à zevenhonderd mensen van het team teleurstellen."

De Australiër ziet het graag zo door blijven gaan. "Red Bull heeft de balans heel goed voor elkaar wat betreft onze onderlinge strijd. Ik ben nooit bang geweest om met Max te vechten en ze hebben nooit hoeven zeggen dat we dit of dat niet moesten doen. Dat is volgens mij de juiste instelling en daar moeten ze gewoon zo mee door blijven gaan." 

Arrestant na aanslag: ik werd mishandeld

De Pakistaan die kort na de aanslag in Berlijn door de politie werd aangehouden maar niets met de terreurdaad van doen bleek te hebben, zegt dat hij door de Duitse politie is mishandeld. In een gesprek met de Britse krant The Guardian zegt Naveed Baloch dat hij onder andere is geslagen omdat hij weigerde zich uit te kleden en op de foto te gaan.

De 24-jarige man kwam net van een vriend toen hij in de buurt van de aanslag op de kerstmarkt, waardoor twaalf mensen omkwamen, op straat door de politie werd gearresteerd. Volgens Baloch gaf hij alle identiteitspapieren die hij bij zich had, werd hij aanvankelijk weer losgelaten maar direct daarna toch meegenomen. Politiemensen zouden hun hakken in zijn voet hebben geplant en met de hand hard op zijn nek hebben geduwd.

De Pakistaan zit volgens de krant ondergedoken. Hij is afkomstig uit de rumoerige staat Baluchistan waar geregeld aanslagen worden gepleegd door religieuze extremisten. Hij was als vluchteling in Duitsland maar voelt zich daar niet meer veilig.

Todd Fisher: Carrie en Debbie samen begraven

Debbie Reynolds en Carrie Fisher worden waarschijnlijk samen begraven. Dat zegt de zoon van Reynolds en broer van Fisher, Todd tegen New York Daily News.

"Dat is wat we nu willen regelen. We werken nog aan de details", aldus de rouwende Todd Fisher tegen Daily News. "Op dit moment ben ik locaties aan het bekijken", vervolgt Todd die bevestigt dat de familie wel oren heeft naar een gezamenlijke uitvaart. "Dat idee bevalt ons wel, als het mogelijk is. Ik denk dat het gepast is".

Actrice Carrie Fisher (60) overleed dinsdag aan de gevolgen van een hartstilstand. Haar moeder, actrice Debbie Reynolds (84) stierf een dag later aan de gevolgen van een beroerte. "Mijn moeder is bij mijn zus", vertelde Todd Fisher. "Ze wilde bij haar zijn. Ze zorgde altijd voor Carrie".

Todd Fisher plaatste donderdag op Twitter een tekening van zus Carrie als prinses Leia en moeder Debbie als in haar regenjas uit Singin' In The Rain. "Ik mis ze allebei zoveel. Liefde is voor altijd", was zijn onderschrift.

Todd Fisher: Carrie en Debbie samen begraven
Todd Fisher: Carrie en Debbie samen begraven (Foto: BuzzE)

'VS, Mexico en Canada praten over WK 2026'

Officials van de voetbalbonden van de Verenigde Staten, Mexico en Canada gaan volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid om de tafel zitten om te praten over het organiseren van het WK van 2026. Dat zegt Victor Montagliani, baas van de Noord-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF.

In oktober maakte wereldvoetbalbond FIFA duidelijk dat het geen probleem is als meerdere landen samen een WK willen organiseren. Sterker nog, het werd min of meer aangemoedigd. Al langere tijd gaat men er in het algemeen van uit dat het WK van 2026 naar Noord- en Midden-Amerika zal gaan, waarbij de 'grote drie' de voor de hand liggende keuze zouden zijn.

Het zal voor landen moeilijker worden om het WK in één land te organiseren, nu het steeds waarschijnlijker wordt dat het toernooi vanaf 2026 maar liefst 48 deelnemende landen kent. De VS zou het kunnen, maar een gezamenlijk bod lijkt een grotere kans te hebben. "Dat is natuurlijk een kans, het is tijd dat het WK terugkomt naar de CONCACAF", aldus Montagliani. In 1994 werd het WK daar voor het laatst gespeeld, destijds in de VS. In 1986 en 1970 streden de voetballers in Mexico om de wereldtitel.

Dolf Jansen zet oudejaarsshow vrijdag online

Cabaretier Dolf Jansen zet zijn oudejaarsvoorstelling Veilig vrijdagavond om 20.15 uur integraal online. Op deze manier hebben mensen op oudejaarsavond de keuze uit meerdere conferences, meldt zijn impresariaat Bunker Theaterzaken.

Claudia de Breij verzorgt op de NPO de oudejaarsconference dit jaar. Op RTL is Javier Guzman te zien met een show. Voor beide cabaretiers is het de eerste maal dat ze een oudejaarsvoorstelling maken.

Dolf Jansen vierde dit jaar zijn jubileum met de 25e oudejaarsconference in zijn carrière. Hij nam het jaar voor het eerst door in een voorstelling in 1988, toen nog met zijn maatje Hans Sibbel; de laatste tien jaar doet Jansen het solo.

Veilig
Zijn voorstelling heeft dit jaar de titel Veilig gekregen. De opname die vrijdagavond online komt, is op 22 december opgenomen in Theater De Veste in Delft. "Ik kom toch na de jaarwisseling vaak mensen tegen die het jammer vinden dat ze niet naar het theater konden komen. En ik vind het zelf ook jammer als de voorstelling helemaal verloren gaat", aldus Jansen.

De Volkskrant gaf de voorstelling een 7,5 en stelde in een recensie dat "het trouwe publiek inmiddels weet wat het kan verwachten", maar dat de cabaretier deze keer "twee geslaagde variaties heeft aangebracht: een blokje ongenuanceerde comedy, en een mooi moment van bezinning". Het is de tweede maal dat Jansen zijn 'oudejaars' online zet. In het verleden was het jaaroverzicht van Lebbis en Jansen wel op de radio te horen.

Dolf Jansen zet oudejaarsshow vrijdag online
Dolf Jansen zet oudejaarsshow vrijdag online (Foto: BuzzE)

Centrum Delfzijl dicht door grote brand

Een grote uitslaande brand in het centrum van Delfzijl heeft drie panden volledig verwoest. Het gaat om een kledingwinkel, de woning boven die winkel en een souvenirshop. De brandweer rukte met groot materieel uit en wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen winkels en woningen. Die liepen wel veel waterschade op.

De verwoeste panden staan op instorten. Daarom is een sloopbedrijf benaderd om de panden te slopen. Vanwege de brand is het centrum van Delfzijl afgesloten. Dat gaat waarschijnlijk nog een deel van de ochtend duren.

Bewoners van de getroffen en bedreigde panden zijn geëvacueerd en worden opgevangen in het gemeentehuis. Er zijn geen gewonden. Burgemeester Gerard Beukema zei over de brand tegen RTV Noord: "Het is middenin het net gerenoveerde centrum van Delfzijl. Daar wordt een heel groot gat in geslagen. Laten we hopen dat de schade beperkt blijft".

De brand ging gepaard met veel rook. De oorzaak is nog onbekend.

Centrum Delfzijl dicht door grote brand
Centrum Delfzijl dicht door grote brand (Foto: ANP)

Erdogan brengt dictatuur stapje dichterbij

Een speciale commissie van het Turkse parlement heeft plannen goedgekeurd die de president meer bevoegdheden geven. Het is de bedoeling van de islamitische AKP van president Erdogan om de staatsvorm om te zetten in een presidentieel systeem. Daarbij is de president niet alleen staatshoofd maar ook regeringsleider. De functie van premier komt dan te vervallen.

De stap leidde tot hevige protesten van de oppositie.  Door de verandering zou Erdogan veel meer macht krijgen. De oppositie vreest voor een dictatuur. We weten inmiddels hoe Erdogan omgaat met tegenstanders. Ook wil Erdogan de doodstraf weer invoeren.

In het parlement heeft de AKP steun van de ultranationalistische MHP en daarmee een meerderheid voor de plannen. Na de stemming in het parlement moet er in het voorjaar een referendum over komen.

Uitbreiding macht Erdogan stapje dichterbij

Dat kapsel, die snor... Waar hebben we dat eerder gezien? (Foto: ANP)

Volvo stopt Skype in 90-serie

Volvo gaat nieuwe auto's van de 90-serie voorzien van Skype. De Zweedse autobouwer laat weten dat het een samenwerking met Microsoft aangaat om Skype for Business in het on-board-entertainmentsysteem te kunnen stoppen.

Volgens een woordvoerder van Volvo is het voor zakelijke klanten doorgaans een hele uitdaging om vanuit de auto deel te kunnen nemen aan een conference call. Met het inbouwen van Skype for Business in de 'autoradio' moet dat een stuk makkelijker worden, zo is de gedachte.

Het inbouwen van Skype is een eerste stap in een hechtere samenwerking met de Amerikaanse techreus. Volvo zegt de komende tijd te gebruiken om de integratie van Microsofts spraakassistent Cortana in Volvo-auto's te onderzoeken.

Volvo stopt Skype in 90-serie
Volvo stopt Skype in 90-serie (Foto: BuzzT)

'Bestand Syri houdt'

Ondanks enkele incidenten kort na het ingaan, lijkt het bestand in Syrië te houden. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldde vrijdag dat de "rust voortduurt".

Direct na het ingaan van het staakt-het-vuren donderdag om 23.00 uur Nederlandse tijd waren er meldingen van gevechten tussen rebellen en Syrische regeringstroepen in en nabij de provincie Hama. Maar gedurende de rest van de nacht bleef het rustig.

Een functionaris bij de rebellen van Jaish al-Nasr meldde dat er gedurende de nacht enkele beschietingen waren maar dat die gestopt waren. "Tot nu is de situatie goed".

Het bestand kwam tot stand door toedoen van Rusland en Turkije.

'Bestand Syrië houdt'
'Bestand Syrië houdt' (Foto: ANP)

'Aantal moorden stevent af op laagterecord'

Het aantal moorden in 2016 stevent waarschijnlijk af op een laagterecord sinds 1973. Dat meldt het AD vrijdag op basis van gegevens van de website moordatlas.nl, dat het aantal gevallen van moord en doodslag jaarlijks registreert.

Tot dusver werden 108 levensdelicten geregistreerd, het laagste aantal in ruim veertig jaar. "We moeten terug naar 1973 voor nog minder moorden", zegt Eric Slot van moordatlas.nl in die krant op de voorlaatste dag van het jaar.

Ook misdaadjournalist Gerlof Leistra van Elsevier, die sinds 1992 een jaarlijkse moordlijst bijhoudt, speculeerde eerder al op een laagterecord sinds het begin van zijn registratie. Vorig jaar telde die moordlijst op tot 115 moorden. Dat was toen ook al een laagterecord.

Het aantal moorden en gevallen van doodslag daalt al sinds de eeuwwisseling, constateerde het CBS afgelopen zomer.

'Aantal moorden stevent af op laagterecord'
'Aantal moorden stevent af op laagterecord' (Foto: ANP)

Geen gevaar omgeving gestrand schip Grave

Er is geen gevaar voor de omgeving na de botsing van een schip met benzeen tegen een brug bij Grave (Brabant). Dat zegt een woordvoerster van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Het is nog niet duidelijk of er nu wel of niet sprake is geweest van een lek. Niemand is gewond geraakt bij de aanvaring.

Het gaat volgens de politie om een binnenvaartschip, geladen met benzeen, dat eerder op de avond tegen een pijler van de brug was gevaren. Eerste onderzoek wees uit dat die stoffen niet vrijkwamen, maar later werd toch een damp gemeten boven het schip. Daarop werd alarm geslagen.

Hulpdiensten van de veiligheidsregio's Brabant-Noord en Gelderland-Zuid rukten massaal uit. De zeskoppige bemanning was toen al van het schip af.

Uit metingen blijken dat er geen grote hoeveelheden schadelijke benzeen in de lucht hangen. Benzeen is een koolwaterstof die irritatie in de ogen kan veroorzaken. Het is ongezond om de stof in te ademen en bij langdurige blootstelling aan hoge doses benzeen kan het kanker veroorzaken. Bij het tanken van benzine komt de stof vrij en verdampt het, wat een zoetige geur veroorzaakt. De gemeente meldt dat er verder geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen bij de aanvaring.

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid ontkent berichten dat in Grave het luchtalarm is afgegaan. De gemeente Grave adviseerde op haar site inwoners wel uit voorzorg ramen en deuren dicht te houden maar dat bericht werd om 01.30 uur ingetrokken.

Het schip botste in dichte mist tegen de John S. Thompsonbrug over de Maas op de N324 bij Grave en Nederasselt. Rijkswaterstaat meldt dat de stuw in de Maas bij Grave is beschadigd door de aanvaring. Een eerste onderzoek heeft uitgewezen dat er zes schuiven van de stuw beschadigd zijn. Hierdoor loopt er water weg uit het deel van de rivier tussen de twee sluizen. Als gevolg daalt het waterpeil in de Maas. Rijkswaterstaat probeert dat te voorkomen.

De scheepvaart in het gebied is gestremd. Verder onderzoek moet de precieze schade duidelijk maken. De oorzaak van de aanvaring is nog onduidelijk. De brug blijft voorlopig afgesloten.

Wapenstilstand Syri alweer geschonden

Niet lang nadat het staakt-het-vuren in Syrië is ingegaan zijn er alweer meldingen van gevechten. Een clash tussen rebellen en Syrische regeringstroepen in en nabij de provincie Hama zorgt ervoor dat binnen twee uur nadat de wapenstilstand was ingegaan deze alweer geschonden is.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat rebellen het bestand schonden en een plek in de provincie overnamen. Een woordvoerder van de Jaish al-Nasr rebellen stelde juist dat de regering het bestand schond door beschietingen in dorpen in de aan Hama grenzende provincie Idlib.

Vlak voor het ingaan van het staakt-het-vuren in Syrië zijn bij luchtaanvallen in de buurt van de hoofdstad Damascus minstens 22 mensen omgekomen. Daarbij zijn volgens het Syrische observatorium dertien burgers omgekomen, waaronder meerdere kinderen.

Donderdagavond om 23.00 uur (Nederlandse tijd) is in Syrië een landelijke wapenstilstand ingegaan.

Wapenstilstand Syrië alweer geschonden
Wapenstilstand Syrië alweer geschonden (Foto: ANP)

'Zorgkosten koppelen aan groei economie'

Er moet een harde grens komen aan kosten van de zorg. Dat zegt Norbert Hoogers van Zilveren Kruis in een interview in De Telegraaf vrijdag. Hij wil zo voorkomen dat de zorg onbetaalbaar wordt.

Ondanks dat de kostenstijging in de zorg de afgelopen jaren tijdelijk wat is afgeremd, denkt Hoogers dat een beperking van de kosten er niet in zit. "Hoeveel maatregelen we ook nemen, ik denk dat de zorgkosten nooit meer zullen dalen. We kunnen steeds meer door nieuwe medicijnen en nieuwe technologieën, dus doen we ook veel meer."

De baas van zorgverzekeraar Zilveren Kruis vindt dat we de zorgkostenstijging beter kunnen accepteren, maar dat we een rem moeten inbouwen. De zorgkosten mogen niet harder stijgen dan de economie groeit. "Het zou goed zijn af te spreken dat kosten niet harder mogen stijgen dan de groei van het bnp. Langjarig dan natuurlijk, net als bij het begrotingstekort."

'Zorgkosten koppelen aan groei economie'
'Zorgkosten koppelen aan groei economie' (Foto: ANP)

'Geen menswaardige asielopvang Duitsland'

België mag een Afghaanse vrouw met vijf kinderen niet terugsturen naar Duitsland, omdat daar een "menswaardige opvang" niet is gegarandeerd. Dat heeft de Belgische Raad voor Vreemdelingenbetwistingen bepaald, aldus Belgische media vrijdag.

Het gezin had asiel gevraagd in Duitsland maar was doorgereisd naar België. Volgens de zogenoemde Dublin-afspraken tussen EU-landen mogen asielzoekers worden teruggestuurd naar het land waar zij oorspronkelijk asiel hebben gevraagd. Duitsland ging daar in dit geval ook mee akkoord, maar de vrouw ging in beroep.

De Belgische raad ging mee met de argumenten van de vrouw dat asielcentra in Duitsland overbevolkt zijn en dat vrouwen en kinderen in tenten of containers terechtkomen met beperkt sanitair en zonder enige vorm van privacy.

'Geen menswaardige asielopvang Duitsland'
'Geen menswaardige asielopvang Duitsland' (Foto: ANP)

Zoon Larsson gelinkt aan N.E.C.

Jordan Larsson, de zoon van oud-Feyenoorder Henrik Larsson, staat naar verluidt in de belangstelling van N.E.C. De Gelderlander meldt donderdag dat de Nijmegenaren achter de schermen bezig zijn om Larsson binnen te halen. N.E.C. wil het gerucht niet bevestigen of ontkennen. "Ik ga niet in op geruchten", aldus technisch manager Edwin de Kruijff.

Jordan Larsson (19) werd geboren in Rotterdam toen zijn vader bij Feyenoord speelde. Larsson senior droeg daarna ook het shirt van onder meer Celtic, FC Barcelona en Manchester United. De afgelopen twee jaar was hij hoofdtrainer van Helsingborgs IF.

Larsson nam als coach ontslag toen de club vorige maand degradeerde uit de hoogste divisie van Zweden. Zijn zoon, die er ook onder contract staat, werd na de beslissingswedstrijd aangevallen door hooligans van z'n eigen club.

FOK! Wat een weer: n grote witte wattendeken

Goedemorgen! Hoewel Stephan voor een groot deel van het land gelijk had dat de zon zou doorbreken, gold dat niet voor Alkmaar. Vrijwel de hele dag hebben we in een dichte wattenwereld geleefd. In de avond gaf het KNMI nog een code geel voor bijna het hele land af vanwege aanhoudende dichte mist. 

Afgelopen nacht kon het licht vriezen hier en daar. In de ochtend heeft het noordwesten van het land mogelijk opnieuw last van (zeer) dichte mist, terwijl het zuidoostelijke deel de zon mag begroeten. In de gebieden waar de mist hardnekkig is, is het ook qua temperatuur kil; de thermometer blijft net onder of rond het vrienspunt hangen. 

Langs de noordwestkust en het zuidoosten van het land komt de thermometer wel ruim boven het vriespunt uit. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuiden tot zuidwesten. Aan de kust kan het wat krachtiger waaien. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:48
Zon onder: 16:35
Zonkracht: 1 / 1
 
Dit was zo'n beetje de hele dag mijn uitzicht. 

Mistig Alkmaar (Foto: DJMO)
Mistig Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1924  Bewijs van Edwin Hubble voor het bestaan van sterrenstelsels buiten onze melkweg.
1947 Koning Michael van Roemenië doet afstand van de troon, onder druk van de communisten, aldus de verklaring die hij aflegt.
1990  Begin van een burgeroorlog in de hoofdstad van SomaliëMogadishu.
2006 Saddam Hoessein wordt door ophanging om 4 uur 's nachts, Nederlandse tijd, geëxecuteerd.
2013 Daags na een zelfmoordaanslag op het station, waarbij zeventien doden vielen, wordt er in de Russische stad Wolgograd opnieuw een bomaanslag gepleegd, ditmaal in een volle trolleybus tijdens de ochtendspits. Daarbij komen zeker vijftien mensen om.

Sigthrsson verlaat Galatasaray zonder speeltijd

Kolbeinn Sigthórsson keert terug bij FC Nantes. Het huurcontract van de spits bij Galatasaray is per direct beëindigd. Galatasaray besloot Sigthórsson afgelopen zomer voor een jaar te huren van FC Nantes. De Turken betaalden daar zo'n 700.000 euro voor. Veel kregen ze daar niet voor terug, want door blessureleed kwam Sigthórsson geen enkele keer in actie in het eerste elftal.

Turkse media speculeerden donderdag al over een vertrek van de spits en Galatasaray heeft dat 's avonds bevestigd. De 26-jarige international is bij FC Nantes nog in het bezit van een contract tot medio 2020.

Sigthórsson speelde een aantal jaren in de jeugd van AZ voordat hij in 2010 debuteerde in de hoofdmacht. Na een jaar vertrok hij naar Ajax, waarmee de IJslander drie landstitels meemaakte. Anderhalf jaar geleden maakte hij de overstap naar Frankrijk.

Southampton: "Van Dijk blijft hier"

Southampton is niet van plan om Virgil van Dijk in de winterse transferperiode te laten gaan. Dat heeft manager Claude Puel nogmaals benadrukt.

Van Dijk wordt al enige tijd in verband gebracht met een transfer naar een Engelse topclub. "Virgil is een hele belangrijke speler voor ons en hij zal hier blijven", vertelt Puel op een persconferentie. De coach heeft Van Dijk naar eigen zeggen nodig om te stijgen op de ranglijst.

Southampton wil ook aanvoerder José Fonte, die een contract heeft tot medio 2018, niet kwijt. "Ze blijven allebei hier. Er wordt altijd veel gespeculeerd over spelers, maar dat is normaal. Want Fonte en Van Dijk zijn allebei uitstekende voetballers", aldus Puel.

The Saints kwamen door een goal van Van Dijk woensdag al vroeg op voorsprong tegen Tottenham Hotspur. Vervolgens kwamen de bezoekers uit Londen echter ijzersterk terug (1-4). Na achttien speelronden staat Southampton achtste in de Premier League.

'Wilders heeft rechtssysteem niet ondermijnd'

Geert Wilders heeft met zijn kritische uitspraken tijdens het 'minder-minderproces' het Nederlandse rechtssysteem niet ondermijnd. Dat stelt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, in een interview met de Volkskrant.

Volgens Bakker heeft de PVV-leider gebruik gemaakt van de ruimte die de wet hem biedt. "In het algemeen biedt ons rechtssysteem heel veel ruimte aan meneer Wilders en aan iedereen bij hun verdediging", zegt Bakker. Hij vindt het ook niet zo'n probleem. "Het is niet verbazingwekkend dat iemand die veroordeeld is om zich heen slaat. Vaak verlaten veroordeelden foeterend en scheldend de rechtszaal. Omdat Wilders een publieke functie uitoefent, krijgen zijn uitspraken een ander soortelijk gewicht."

Bij zijn optreden tijdens het 'minder-minderproces' trok Wilders de onafhankelijkheid van zijn rechters in twijfel. Hij meende dat de rechters PVV-haters waren. "Dit proces stinkt echter van alle kanten. Het is een blamage voor Nederland, een aanfluiting voor onze rechtsstaat."

Bakker wil niet reageren op die uitspraken. "De rechter debatteert niet over een uitspraak en al helemaal niet met een verdachte over diens verweer", aldus de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. "Er zullen rechters in Nederland zijn die op D66 stemmen en rechters die op de PVV stemmen, maar ik weet het niet en ik wil het ook niet weten. En wat belangrijker is: het doet er ook helemaal niet toe."

'Wilders heeft rechtssysteem niet ondermijnd'
'Wilders heeft rechtssysteem niet ondermijnd' (Foto: ANP)

Schippers wil minder minder minder abortussen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dat het aantal abortussen omlaag gaat. Ze vindt dat erg veel vrouwen abortus laten plegen. De minister zegt dat in een interview dat zaterdag in het Nederlands Dagblad verschijnt. Ze geeft daarmee voor het eerst een waardeoordeel over het aantal abortussen in Nederland.

Er worden nu ongeveer 30.000 abortussen per jaar uitgevoerd. "We doen veel aan voorlichting en preventie. Als je vervolgens naar dat cijfer kijkt, dan schrik ik daar wel van", aldus Schippers. "Ik wil het abortuscijfer verder naar beneden zien te krijgen. Abortus is geen verkapte anticonceptie."

De bewindsvrouw wil dat huisartsen een grotere rol krijgen in de begeleiding van ongewenst zwangere vrouwen. In een abortuskliniek kan je anoniem naar binnen wandelen. Een huisarts kan volgens Schippers meer zorg op maat geven en eventueel voorkomen dat je nogmaals ongewenst zwanger raakt.

Schippers wil minder abortussen
Schippers wil minder abortussen (Foto: ANP)

Trump gaat volgende week praten over hacks

Donald Trump heeft in een verklaring aangegeven dat hij volgende week om tafel gaat met de Amerikaanse inlichtingendienst over hun bevindingen dat Rusland zich in de presidentsverkiezingen zou hebben gemengd. Eerder deed Trump de vermeende inmenging altijd af als nonsens.

Rusland zou de e-mails van de Democratische partij hebben gehackt om zo invloed te hebben op de uitkomst van de presidentsverkiezingen. President Barack Obama kondigde donderdag sancties af tegen Rusland. Zo zet de Amerikaanse regering 35 Russen die voor de inlichtingendiensten zouden werken het land uit.

In zijn eerste verklaring na de aangekondigde sancties tegen Rusland, zei Trump: "Het is tijd voor het land om verder te gaan naar grotere en betere zaken. Niettemin, in het belang van ons land en onze mensen, zal ik volgende week mij laten informeren door de leiders van de inlichtingendienst. Zo ben ik helemaal op de hoogte van de feiten van deze situatie."

Trump gaat volgende week praten over hacks
Trump gaat volgende week praten over hacks (Foto: ANP)

'Chinezen hebben half miljard over voor Ronaldo'

Dat men in de Chinese Super League wat geld over heeft is inmiddels bekend, maar de bedragen die voor Cristiano Ronaldo neergelegd kunnen worden zijn niet anders dan ridicuul te noemen. 

Een niet nader genoemde Chinese club heeft laten weten flink wat geld over te hebben voor de superster, zo zegt zijn manager Jorge Mendes tegen Sky Sports Italia"Ze hebben vanuit China zo'n 350 miljoen euro geboden om Ronaldo over te nemen van Real Madrid, terwijl ze meer dan 115 miljoen euro per jaar boden als salaris", aldus Mendes, die zegt dat Ronaldo's hart bij Real Madrid ligt en dat het onmogelijk is om hem daar vandaan te halen.

"Geld is echter niet alles. Real Madrid is zijn leven, hij is daar blij en het is onmogelijk dat hij naar China gaat. De Chinese markt is een nieuwe markt en ze hebben veel geld om veel spelers te kopen. Ronaldo is de beste speler in de wereld en de beste speler ooit, dus het is logisch dat er dan clubs zijn die het proberen", beweert Mendes. 

WK darts: Van Gerwen zeer overtuigend naar kwartfinales

Michael van Gerwen heeft zich op het wereldkampioenschap darts in Londen overtuigend geplaatst voor de kwartfinales. Might Mike was in de achtste finale een maat te groot voor Darren Webster, die eerder tegen Simon Whitlock nog grote indruk maakte.

Webster begon uitstekend en kreeg kansen om de eerste set te pakken, maar Van Gerwen kaapte die met dubbel 1 voor de neus van de Engelsman weg. Die gaf zich niet zomaar gewonnen en pakte in de tweede set een kans om een leg te pakken. Twee sterke legs van de Nederlander brachten hem toch de setwinst en dus de 2-0 voorsprong.

Van Gerwen schroefde het niveau in set drie nog even wat op en stond daarin dan ook geen enkele leg af. Die kant leek het in set vier ook even op te gaan, maar Webster zette een uitstekende paar legs neer en wist zowaar de set af te snoepen van de nummer één van de wereld: 3-1. Hij kwam vervolgens op 0-2, maar drie setdarts waren niet genoeg om de set te pakken. Webster werkte zich daardoor in een benarde positie: na twee 180's moest hij de negendarter gooien om in de wedstrijd te blijven, want Van Gerwen stond op 62. Webster miste en Van Gerwen stond klaar om het hard af te straffen en de wedstrijd te beslissen.

Michael van Gerwen - Darren Webster (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Darren Webster (Bron: PDC)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: True Detective 3
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
©FOK.nl e.a.