Nieuwe partij wil basisinkomen en referendum over de Koning

Om vijf voor twaalf precies presenteerde Norbert Klein namens de Vrijzinnige partij zijn verkiezingsprogramma 'Fix the basics'. Meest opvallende zaken: het invoeren van een basisinkomen voor iedereen, en iedere twaalf jaar een referendum over monarchie.

Norbert Klein vormt op dit moment een eenmansfractie in de Tweede Kamer, nadat hij in 2014 zijn lidmaatschap van 50 Plus opzegde. Nu wil hij met de sindsdien bestaande Vrijzinnige Partij meedoen aan de komende verkiezingen.

Iedere Nederlander van 18 of ouder zou, ongeacht zijn tegenprestatie, 800 euro per maand moeten krijgen. Hij noemt dit geen passief vangnet, maar een "trampoline voor de eigen maatschappelijke en persoonlijke ontplooiing". Vluchtelingen zonder definitieve status hebben geen recht op dit Onvoorwaardelijk Basisinkomen, maar hoe hij zijn voorstel wil combineren met het vrije verkeer van personen binnen de EU vermeldt het programma niet.

Twee andere opmerkelijke punten uit zijn programma: invoeren van wifivrije coupé's in de trein (om ons te beschermen tegen de straling), en het afschaffen van de wintertijd (waarmee we formeel in een andere tijdzone komen te liggen dan België en Duitsland).

Wilt u het hele verkiezingsprogramma lezen? Dat kan hier. Op het Fok!forum verder discussiëren over de ideeën van de Vrijzinnige Partij? Dat kan in dit topic!