CD: Radkey - Delicious Rock Noise

Het is niet de gewoonte om albums te bespreken die al een jaar oud zijn, maar omdat we op FOK! nog geen aandacht hebben besteed aan Radkey, en omdat we hier met een heruitgave hebben te maken, wordt het eens tijd daarvoor. Dus, voor wie nog geen notie had genomen van het debuut, Dark Black Makeup, krijgt een nieuwe kans met Delicious Rock Noise.

Deze hongerige rock and roll wolven van begin twintig uit Missouri raakten bekend toen ze in 2011 een voorprogramma deden voor Fishbone. In 2013 verschenen twee EP’s, en speelde de band vrijwel dag in en dag uit. Het afgelopen jaar was er een tour met Rise Against. Dat was aansluitend op het verschijnen van het debuut in de zomer van 2015. Dat album ligt dus nu onder een nieuwe naam in de winkels. De enige reden is, ogenschijnlijk, de overgang naar een nieuwe platenmaatschappij.

Hoe het ook zij, de broers van Radkey produceren een heerlijk rock geluid, met Dee op gitaar en zang, Isaiah op bas en achtergrondzang en Solomon, de Benjamin van het stel, op drums. De intentie van het trio was om in deze tijden toch nog een interessant rockalbum te maken, ‘both catchy and super heavy’, aldus Isaiah volgens de bio. Dat is best goed gelukt, want dit debuut mag er zeker wezen. De band zegt zelf vooral te zijn beïnvloed door bands als The Ramones, Misfits, Nirvana en Weezer. Dat hoor je wel terug, niet op de laatste plaats omdat zanger Dee, zoals in veel media beschreven, inderdaad wel wat weg heeft van de voormalige Misfits-frontman Glenn Danzing.

Het afsluitende ‘Teen Titans Theme’ houdt vooral het midden tussen The Ramones en Weezer, compleet met ode aan het refrein uit ‘Blitzkrieg Bop’ van eerstgenoemde band. Het nummer is, overigens, een bewijs van de voorliefde voor comics van de band. Zo is er ook nog een ander nummer dat hierover gaat, met de toepasselijke titel ‘Marvel’. Die song is samen te vatten als pure poppunk. Ook op onder meer ‘Romance Dawn’ en ‘Parade it’ wordt die combinatie sterk uitgevoerd. ‘Evil Doer’ is meer garage-achtig, terwijl ‘Le Song’ weer meer rauwe punk bevat, net als ‘Glore’, het hardste nummer op de cd.

Buiten al die punk invloeden, is ook wel wat stoner te horen. ‘Dark Black Makeup’ en ‘Love Spills’ hebben wel iets weg van Queens of the Stone Age. Wanneer het op ‘catchy’ aankomt, dan weet Radkey ook het aanstekelijk melodieuze Volbeat te evenaren op nummers als ‘Feed my Brain’, ‘Sank’, en al helemaal op ‘Song of Solomon’ dat een hoog meezing gehalte kent. Met ‘Feel’ is er dan ook nog ruimte voor een meer ingetogen psychedelisch nummertje.

Ook al is dit een heruitgave van een debuut een jaar na dato, Radkey heeft het voor elkaar gekregen een boeiend rockalbum te maken zonder daadwerkelijk vernieuwd te zijn. De heren laat dat kennelijk liever aan anderen over, want Delicious Rock Noise is gewoon zoals de titel aangeeft, knallende no-nonsense muziek goed voor bij het skaten, gamen en pizza eten.