Bergsma snoept Kramer titel tien kilometer af

Jorrit Bergsma mag zich de nieuwe Nederlands kampioen tien kilometer schaatsen noemen. In Thialf was de schaatser van Team Clafis met 12.52,34 ruim een seconde sneller dan zijn eeuwige rivaal Sven Kramer. Bob de Vries pakte het brons.

Hoewel de toppers na de dweil in actie kwamen was er in de eerste ritten al genoeg te beleven. Zo maakten Patrick Roest en Bart de Vries er een spannende race van, waarbij Roest uiteindelijk net aan het langste eind trok (13.26,63 om 13.17,36). Een rit later leverde Jan Blokhuijsen in 13.15,73 een degelijke prestatie af, terwijl in rit drie Mats Stoltenborg een fraai persoonlijk record reed met 13.06,38.

Na de pauze moest Sven Kramer een tijd neerzetten en met 12.53,59 zette hij een goede, maar niet onoverbrugbare tijd neer over de 25 ronden. Dit bleek wel een rit later toen Jorrit Bergsma lang twee seconden boven die tijd bleef hangen, maar in de slotfase toesloeg. Bob de Vries begon sterk in de slotrit, maar kon het tempo niet volhouden, waardoor hij genoegen moest nemen met plek drie in 13.01,93. Het leverde echter geen plaatsing op voor het WK afstanden in Gangneung, omdat tegenwoordig slechts de eerste twee mogen gaan.

Bergsma na blamage vorig jaar nu weer kampioen op de 10 kilometer. (PRO SHOTS/Action Images)
Bergsma na blamage vorig jaar nu weer kampioen op de 10 kilometer. (PRO SHOTS/Action Images)