WK darts: Anderson na bizar goede wedstrijd in halve finales

Gary Anderson heeft zich na een zinderende wedstrijd geplaatst voor de halve finales van het WK darts in Londen. De tweevoudig regerend wereldkampioen uit Schotland moest alle zeilen bijzetten om Dave Chisnall van zich af te houden.

De wedstrijd begon gelijk met een enorm hoog niveau, waarin de spelers zeer aan elkaar gewaagd waren. Na vijf legs stonden er al maar liefst acht 180's op het scorebord, waarbij Anderson de set pakte. De 180's bleven het bord in vliegen, maar ook de tweede set werd een prooi voor Anderson. Chisnall profiteerde van een iets mindere set van The Flying Scotsman en wist met nog wat 180's de derde set naar zich toe te trekken. 

In set vier moest Anderson wat gas terugnemen, waardoor zijn Engelse opponent de set vrij eenvoudig kon winnen om de stand weer op 2-2 te zetten. De Schot nam revanche door in set vijf precies hetzelfde te doen, maar Chisnall liet zich niet van de wijs brengen, gooide nog een sloot 180's en kwam op 3-3. Vervolgens ging het voor Chisnall toch even fout: op 0-2 kreeg hij 124 niet uit met negen darts, waaronder vier setdarts, en Anderson profiteerde optimaal door de leg te pakken, terug te komen en de set te grijpen. Chisnall vocht zich in set acht nog wel terug van een 2-0 achterstand, maar een pijnlijke openingsscore van 28 gaf Anderson de kans om de wedstrijd af te maken. De Schot liet dat niet liggen en knalde Chisnall uit het WK.

Het niveau van de wedstrijd was ongekend hoog. Beide spelers gooiden rond de 105 gemiddeld en vooral het aantal 180's was zeer opzienbarend. Chisnall joeg uiteindelijk 21 keer drie pijlen in de triple 20, een evenaring van Raymond van Barneveld's record voor meeste 180's in een wedstrijd op het WK van de PDC. De Nederlander deed dat in de finale van 2007. Als het WK van de BDO - de Embassy/Lakeside - ook meegeteld wordt staat Ted Hankey nog op één met 22 180's in de finale van 2000. De twaalf 180's van Anderson zorgden voor een totaal van 33 in de wedstrijd, één te weinig voor een record.

Gary Anderson - Dave Chisnall (Bron: PDC)
Gary Anderson - Dave Chisnall (Bron: PDC)