Voormalig tourwinnaar Kübler overleden

Voormalig tourwinnaar Ferdinand Kübler is overleden, zo heeft Zwitserse media vrijdag bekendgemaakt. De Arend van Adliswil is 97 jaar oud geworden. Kübler was de oudste nog in leven zijnde voormalig tourwinnaar. 

Kübler kwam in de Tweede Wereldoorlog opzetten in koersen in het destijds neutrale Zwitserland, waar hij onder meer de Ronde van Zwitserland won. Na de oorlog debuteerde hij in de Tour de France van 1947, maar hij kwam buiten tijd binnen nadat hij twee etappes won. In 1949 haalde Kübler de finish niet, maar een jaar later ging het beter. Kübler won drie etappes en schreef de Tour van 1950 met bijna tien minuten voorsprong op Stan Ockers op zijn naam.

In de jaren daarna pakte de Zwitser nog twee derde plekken in de Giro d'Italia en de tweede plaats in de Tour de France van 1954, meer dan een kwartier achter Louison Bobet. Ook in eendaagse wedstrijden ging het hem meer dan uitstekend af. Kübler won Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl twee keer, beiden in 1951 en 1952. In 1951 werd hij bovendien wereldkampioen op de weg in Varese en schreef drie keer de Challenge Desgrange-Colombo op zijn naam, een soort voorloper van de Wereldbeker.