FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 november 2016

Poetin en Obama spreken elkaar vier minuten

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin hebben zondag vier minuten met elkaar gesproken op de top van de Aziatisch-Pacifische Economische Gemeenschap. In het korte gesprek in Peru lieten de twee presidenten weten dat het spijtig is dat er geen vooruitgang wordt geboekt bij het oplossen van de crisis in Oekraïne.

Ze lieten weten verder te willen werken aan de uitvoering van het vredesakkoord van Minsk. Daarin is onder meer opgenomen dat rebellen in Oost-Oekraïne en het Oekraïense leger zich aan een staakt-het-vuren moeten houden. Ook zegden ze toe samen te werken aan een oplossing voor de burgeroorlog in Syrië.

Poetin en Obama spreken elkaar vier minuten
Poetin en Obama spreken elkaar vier minuten (Foto: ANP)

Sarkozy uitgeschakeld in Franse voorverkiezing

De voorverkiezingen bij de centrumrechtse partij Les Républicains in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen zijn voor het voormalige staatshoofd Nicolas Sarkozy op een deceptie uitgelopen. Hij eindigde op de derde plek. In de tweede ronde komende zondag gaat de strijd tussen de voormalige premiers François Fillon en Alain Juppé.

Na het tellen van de stemmen bij 8700 van de ruim 10.000 stembureaus had Fillon 44,1 procent van de stemmen, Juppé 28,2 procent en Sarkozy 21 procent.

Sarkozy feliciteerde Juppé en Fillon. Hij zei dat hij in de tweede ronde voor Fillon stemt. "Ik acht Alain Juppé hoog, maar ik voel me meer verwant met de politieke keuzes die François Fillon maakt", zei Sarkozy.

Fillon krijgt ook de steun van Bruno Le Maire, de vermoedelijke nummer vier of vijf in het veld van zeven kandidaten. Nathalie Kosciusko-Morizet, ook in de race voor de vierde stek, zei dat ze zich achter Juppé schaart. Juppé noemde zichzelf de beste kandidaat om volgend jaar bij de presidentsverkiezingen Marine Le Pen van het rechts-populistische Front National (FN) te verslaan.

Sarkozy uitgeschakeld in voorverkiezingen
Sarkozy uitgeschakeld in Franse voorverkiezing (Foto: ANP)

Murray blijft eerste na zege op Djokovic

Andy Murray sluit het tennisjaar 2016 af als nummer een van de wereld. De Brit won in Londen voor eigen publiek de ATP World Tour Finals met 6-2 en 6-4 ten koste van Novak Djokovic. Bij een zege had de Serviër de eerste plek op de wereldranglijst heroverd.

Murray won eerder deze maand het Masterstoernooi in Shanghai en klom hierdoor naar de bovenste plaats op de ranglijst. Vandaag in de finale van het eindejaarstoernooi was echter opponent Djokovic favoriet. Niet alleen had de Serviër van de 34 voorafgaande ontmoetingen er 24 gewonnen, maar ook had hij gisteren Kei Nishikori met maar liefst 6-1 en 6-1 aan de zegekar gebonden. Murray had daarentegen 3,5 uur nodig om zich te ontdoen van Milos Raonic.

In de finale was van die vermoeidheid niets te merken bij Murray, al kwam hij in de eerste game moeizaam op gang. De Brit behield echter zijn opslag en brak in de achtste game door de opslag van Djokovic om de set met 6-3 te claimen. In het tweede bedrijf kwam Murray meteen een break voor te staan, maar Djokovic brak terug en kwam zelfs met 4-3 voor te staan. Daarna kon de Serviër het niet afmaken en won Murray voor eigen publiek het toernooi.

Djokovic begon het jaar als onbetwiste nummer een en kende een uitstekende eerste seizoenshelft met het winnen van de Australian Open en het voltooien van zijn Career Grand Slam met het winnen van Roland Garros. Daarna was het de beurt aan Murray om Wimbledon en de Olympische Spelen te pakken. De Brit kwam op de ranglijst dichterbij en haalde Djokovic in die lovende woorden voor Murray had: "Hij is de beste op dit moment, de terechte nummer één. Andy was vandaag gewoon beter, ik kwam op de beslissende momenten tekort."

Murray was in Londen bijna sprakeloos: "Het is een hele speciale dag. Ik heb al heel wat grote wedstrijden tegen Novak gespeeld en er ook al heel wat van hem verloren. Ik had nooit gedacht dat ik dit jaar als nummer één van de wereld zou afsluiten."

Perisic redt debuut Pioli in extremis Milanese derby

AC Milan en Internazionale hebben elkaar zondagavond in San Siro in evenwicht gehouden. Milan leek de derby te winnen, totdat Inter in blessuretijd nog langszij wist te komen. Het werd 2-2.  Bij Internazionale zat Stefano Pioli voor het eerst op de bank. De 51-jarige trainer nam na het ontslag van Frank de Boer het stokje over van interim-trainer Stefano Vecchi.

In de eerste helft was Internazionale het meest dominant en het werd via onder meer Ivan Perisic een aantal keren gevaarlijk. De bezoekers scoorden echter niet, maar AC Milan deed dat vlak voor de pauze wel. Giacomo Bonaventura bediende Suso, die de Rossoneri aan de leiding bracht.

Na rust had Inter echter weinig tijd nodig om de verdiende gelijkmaker op het scorebord te zetten. Antonio Candreva kreeg genoeg ruimte om van afstand eens lekker uit te halen. De bal verdween buiten bereik van doelman Donnarumma in de hoek: 1-1.

Amper vijf minuten later nam Milan alweer een voorsprong. Suso maakte zijn tweede van de avond, dit keer op aangeven van Carlos Bacca. Daarmee dacht de gastheer de drie punten in eigen huis te houden, maar Perisic zorgde met een kopbal uit een hoekschop in blessuretijd nog voor de 2-2 eindstand.

Kim wint massastart Nagano, Kamminga net naast podium

De laatste wedstrijd van de World Cup schaatsen in Nagano is een prooi geworden voor Kim Bo-reum. De Zuid-Koreaanse massastartspecialiste was op diezelfde massastart de beste in de eindsprint.

De wedstrijd werd gekenmerkt door een aantal aanvallen vanuit het peloton, de één wat minder geslaagd dan de ander. De beste aanval kwam op naam van Marina Zuyeva, maar de Russische werd enkele ronden voor het einde alsnog ingerekend. Niemand kon uit het peloton ontsnappen en dus liep het zoals vaak het geval is uit op een massasprint.

Daarin bleken de drie grootste massastartspecialisten in het veld ook de snelste sprinters: Kim versloeg de Canadese Ivanie Blondin - regerend World Cup-kampioene - en de Italiaanse marathontopper Francesca Lollobrigida. De Nederlandse Manon Kamminga eindigde nipt naast het podium en werd vierde.

World Cup Nagano - Uitslag massastart vrouwen

# Naam Land Punten Tijd Verschil
1 Bo-Reum Kim KOR 60 8:15.02  
2 Ivanie Blondin CAN 40 8:15.29 0.27
3 Francesca Lollobrigida ITA 21 8:15.42 0.40
4 Manon Kamminga NED 5 8:15.86 0.84
5 Marina Zuyeva BLR 5 8:25.85 10.83
6 Heather Bergsma USA 5 8:32.55 17.53
7 Dan Li CHN 4 8:38.37 23.35
8 Claudia Pechstein GER 3 8:18.94 3.92
9 Jelena Peeters BEL 3 8:26.88 11.86
10 Mia Manganello USA 1 8:16.51 1.49
11 Dan Guo CHN   8:16.59 1.57
12 Miho Takagi JPN   8:16.86 1.84
13 Ayano Sato JPN   8:18.62 3.60
14 Bente Kraus GER   8:19.00 3.98
15 Carlijn Achtereekte NED   8:19.48 4.46
16 Luiza Zlotkowska POL   8:19.95 4.93
17 Nikola Zdráhalová CZE   8:21.96 6.94
18 Ji-Woo Park KOR   8:22.85 7.83
19 Elena Møller-Rigas DEN   8:23.78 8.76
20 Magdalena Czyszczon POL   8:27.25 12.23
21 Beatrice Lamarche CAN   8:33.74 18.72
22 Francesca Bettrone ITA   8:15.51 0.49
23 Tatyana Mikhailova BLR   6:50.46 -84.56

Hendriks ten koste van Dekker naar het PDC WK

Jerry Hendriks mag zich opmaken voor het wereldkampioenschap darts van de PDC. De geboren Eindhovenaar won het centraal-Europees kwalificatietoernooi door in de finale met 6-4 van Jan Dekker te winnen. Het kwalificatietoernooi werd gespeeld in Rosmalen. De 28-jarige Hendriks gaat zich opmaken voor zijn tweede WK. Hij speelde in 2013 ook mee en verloor toen in de tweede ronde van Phil Taylor.

Hendriks won van onder andere Michael Plooy, Ahmed Ahmaddy en Silko Visser. Tegen Visser kwam Electric 4-0 voor, maar Hendriks won uiteindelijk de wedstrijd wel met 6-4. In de finale was Dekker de tegenstander. Het ging tot 4-4 gelijk op.  Hendriks wist te breaken naar 5-4 en trok gooide vervolgens de partij in het slot. 

De 24e editie van het PDC WK zal beginnen op 15 december. Namens Nederland zullen Michael van Gerwen, Jelle Klaasen, Raymond van Barneveld, Benito van de Pas, Vincent van der Voort, Jermaine Wattinema, Christian Kist, Jeffrey de Graaf, Ron Meulenkamp en nu dus Hendriks aan de oche verschijnen. Dekker heeft nog een kans op het WK. Dan zal hij het PDPA Qualifier moeten zien te winnen. 

Uitslagen centraal-Europees kwalificatietoernooi - vanaf achtste finales
Jan Dekker 6-3 Wiege Boonstra
Rick Hofstra 6-5 Mareno Michels
Mario Robbe 6-4 Mark Oosterhuis
Erik Hol 1-6 Richard Bruul
Kristiaan de Boer 3-6 Silko Visser
Berry van Peer 4-6 Leroy Nieuwenhuis
Ahmed Ahmaddy 6-2 Danny Blom
Michael Plooy 1-6 Jerry Hendriks

Kwartfinales
Jan Dekker 6-3 Rick Hofstra
Mario Robbe 4-6 Richard Bruul
Silko Visser 6-1 Leroy Nieuwenhuis
Ahmed Ahmaddy 3-6 Jerry Hendriks

Halve finales
Jan Dekker 6-1 Richard Bruul
Silko Visser 4-6 Jerry Hendriks

Finale
Jan Dekker 4-6 Jerry Hendriks

Treinverkeer Winsum maandag hervat

Zoals het er nu uitziet kan ProRail komende nacht de herstelwerkzaamheden aan het spoor bij Winsum afronden en wordt de dienstregeling tussen Groningen en Roodeschool maandagochtend hervat. Dat heeft vervoersbedrijf Arriva zondag gemeld.

Het hele weekeinde reden er geen treinen op het traject nadat vrijdag een trein met een melktankwagen in botsing was gekomen op een overweg in Winsum. Daarbij raakten achttien mensen gewond. De berging van de ontspoorde trein en de tankwagen werd zaterdag afgerond. Daarna kon ProRail aan de slag met het zwaar beschadigde spoor.

Treinverkeer Winsum maandag hervat
Treinverkeer Winsum maandag hervat (Foto: ANP)

Eerste herfststorm zorgt voor veel overlast

De eerste herfststorm van dit jaar is een feit. De storm kwam zondagochtend in de provincie Zeeland aan land met kracht negen en trok gedurende de middag over het land. Hulpdiensten kregen veel meldingen over schade en overlast door de harde wind. In Arnhem raakten vijf mensen gewond.

In IJmuiden bereikte de wind tussen 12 en 13 uur zelfs kracht tien en was er was er even sprake van een zware storm. In het binnenland was de wind minder krachtig, maar wel kwamen er zware windstoten voor. In Deelen op de Veluwe werd een windstoot gemeten van 100 kilometer per uur, meldde Weeronline. Aan het begin van de avond is de storm gaan liggen.

In het hele land deden zich talloze kleine en grotere incidenten voor. De website Alarmeringen.nl noteerde tussen 11 en 16 uur een kleine duizend stormgerelateerde meldingen bij de brandweer. Veel meldingen betroffen omgewaaide bomen en afgebroken takken. Ook waren er veel telefoontjes bij hulpdiensten over losgeraakte dakdelen, omgevallen schoorstenen, losgeraakte gevelplaten en omgewaaide verkeersborden en hekwerken. In Arnhem raakten vijf mensen gewond door omvallende terrasschermen van een pizzeria aan de Oude Stationsstraat. Vier van de gewonden moesten naar het ziekenhuis.

Treinverkeer
Ook het treinverkeer ondervond hinder. Door het hele land moesten reizigers rekening houden met vertragingen door onder meer omgewaaide bomen op het spoor. Op de weg was het niet veel beter. Op veel plaatsen kwamen takken en bomen op de weg terecht en waaiden aanhangwagens om, meldde de Verkeersinformatiedienst (VID).

Ouwehands Dierenpark in Rhenen en Dierenpark Amersfoort sloten eerder hun deuren vanwege de storm. In beide bosrijke parken was de kans op vallende takken en bomen groot.

Toch hadden ook mensen plezier van de storm. Enkele wandelaars zochten het strand op en op de Oosterscheldekering werd voor de vierde keer het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen gehouden. De wedstrijd over 8,5 kilometer met driehonderd deelnemers verliep stormachtig, maar zonder problemen, aldus de organisatie.

Eerste herfststorm zorgt voor veel overlast
Eerste herfststorm zorgt voor veel overlast (Foto: ANP)

DeWinter berispt over Griekse extremisten

Het bestuur van Vlaams Belang heeft parlementslid Filip DeWinter officieel terechtgewezen, omdat die afgelopen week een toespraak hield bij de extreemrechtse Griekse partij Gouden Dageraad. De Winter en twee andere parlementsleden, Jan Penris en Frank Creyelman, mogen geen politieke buitenlandse contacten meer onderhouden zonder mandaat van de voorzitter of van het partijbestuur.

Verder heeft het Vlaams Belang Anke Van dermeersch als lid van het partijbestuur aan de kant gezet. Zij was samen met de drie berispte parlementsleden afgelopen week naar Griekenland gereisd. Naar eigen zeggen wilde de delegatie de vluchtelingencrisis met eigen ogen aanschouwen. Op foto's en berichten op sociale media was te zien dat de politici van het Vlaams Belang een ontmoeting hadden met leden van Gouden Dageraad en dat DeWinter een toespraak hield op een bijeenkomst van die partij.

"Met een dergelijk bezoek kan je enkel in je eigen voet schieten", zei voorzitter Tom Van Grieken van het Vlaams Belang. Gouden Dageraad is zeer omstreden. De partij zit sinds 2012 in het parlement en gebruikt symbolen die doen denken aan hakenkruisen.

DeWinter is ontgoocheld door de sanctie die zijn partij hem heeft opgelegd. "Ik ben op geen enkel moment gevraagd om gehoord te worden", zei DeWinter tegen VRT Nieuws. "Dit is allemaal gebeurd in de coulissen zonder dat de betrokkenen zich hebben kunnen verdedigen of verantwoorden. Blijkbaar luistert men liever naar enkele linkse journalisten die dit allemaal in scène zetten dan naar de eigen partijbestuursleden."

DeWinter berispt over Griekse extremisten
DeWinter berispt over Griekse extremisten (Foto: ANP)

Van Gerwen zegeviert opnieuw op Grand Slam of Darts

Michael van Gerwen heeft de Grand Slam of Darts op professionele wijze op zijn naam geschreven. In de finale was hij met 16-8 te sterk voor James Wade. Na de eerste pauze was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. 

Wade mocht aan de partij beginnen en de eerste drie legs gingen met de darts mee. Het was The Machine die met een 112-finish de eerste break van de wedstrijd pakte. Na enige moeite kon Van Gerwen de break ongedaan maken, waardoor Wade met een 2-3 voorsprong de eerste pauze in ging. 

Na de pauze was Wade nergens te bekennen. Van Gerwen won vier legs op een rij en verzuimde ze alle vijf te pakken. Wade sloeg wel toe met een 82-finish en stond na tien legs 6-4 achter. In het begin van het derde deel kon Wade zijn eigen leg houden, nadat Van Gerwen die pijlen op de dubbel miste. Twee legs later volgde de dubbele break voor Van Gerwen wel na een elfdarter. Het werd zelfs 10-5 voor de Brabander na een 127-finish. 

Van Gerwen opende de vierde sessie met legbehoud, waarna vervolgens Wade drie legs op een rij kon pakken. Mighty Mike zorgde er wel voor dat hij met een 136-finish en een 12-8 voorsprong het laatste deel van de partij in ging. 

Na de pauze was het Van Gerwen die weer het initiatief naar zich toe trok en op 15-8 kwam. En met een 56-finish trok Van Gerwen zijn 200e zege van dit jaar naar zich toe. Het is de 24e toernooizege dit jaar, een evenaring van het record van Phil Taylor. Het record kan volgende week worden verbroken als Van Gerwen de Players Championship Finals zou winnen. Dat toernooi begint aanstaande vrijdag. 

Van Gerwen zegeviert opnieuw op Grand Slam of Darts. (PRO SHOTS/Action Images)
Van Gerwen zegeviert opnieuw op Grand Slam of Darts. (PRO SHOTS/Action Images)

46-jarige Boutiette schaatst naar eerste podium in ruim 10 jaar

Schaatser KC Boutiette heeft tijdens de World Cup in Nagano een bijzondere prestatie geleverd. De 46-jarige Amerikaan is sinds anderhalf jaar bezig met een comeback, nu de massastart op het olympisch programma staat, en dat gaat alsmaar beter.

In Nagano trok Boutiette tijdens de massastart samen met Jorrit Bergsma ten strijde. De Nederlander slaagde er kort voor de finish in het peloton op een rondje te zetten, waarna hij zegevierend over de streep kwam. Daarachter werd het nog spannend, want een groepje met onder meer Bart Swings kwam zeer dicht bij Boutiette. De veteraan wist de aanval nog net af te slaan en kwam als tweede over de streep, voor de Belg Swings. 

Voor Boutiette is het al een tijdje geleden dat hij een World Cup-podium mocht betreden. Op 10 december 2005 eindigde hij samen met Chad Hedrick en Derek Parra als tweede op de ploegenachtervolging in Turijn. Op 28 februari 2004 stond Boutiette voor het laatst op een individueel podium, nadat hij in Heerenveen derde werd achter Bob de Jong en Carl Verheijen.

World Cup Nagano - Uitslag massastart mannen

# Naam Land Punten Tijd Verschil
1 Jorrit Bergsma NED 62 7:37.72  
2 KC Boutiette USA 48 7:41.68 3.96
3 Bart Swings BEL 20 7:41.72 4.00
4 Joey Mantia USA 5 7:43.94 6.22
5 Livio Wenger SUI 5 7:50.62 12.90
6 Vitaly Mikhailov BLR 3 7:58.14 20.42
7 Peter Michael NZL 3 8:05.90 28.18
8 Dmitry Babenko KAZ 1 8:00.26 22.54
9 Reyon Kay NZL   7:41.92 4.20
10 Jordan Belchos CAN   7:45.86 8.14
11 Alexis Contin FRA   8:02.87 25.15
12 Fabio Francolini ITA   8:03.03 25.31
13 Oliver Jean CAN   8:03.43 25.71
14 Gerben Jorritsma NED   8:03.60 25.88
15 Seung-Hoon Lee KOR   8:04.01 26.29
16 Shane Williamson JPN   8:04.16 26.44

Dolberg: "Besef het nog niet helemaal"

Dankzij een fantastische Kasper Dolberg won Ajax zondag met liefst 5-0 van NEC. De Deense spits kan nog niet helemaal bevatten wat hem allemaal overkomt.

Vorig jaar speelde Dolberg bij Ajax nog in de A1, maar nu zijn alle ogen op hem gericht in het eerste elftal. "Het gaat snel. Het zijn gewoon goede dingen die nu aan het gebeuren zijn", zei hij na de zege op NEC tegen FOX Sports. De andere twee goals werden gemaakt door Bertrand Traore en Lasse Schöne.

Zijn Deense landgenoot bediende Dolberg ook bij zijn eerste van de drie treffers, volgens de jongeling zelf zijn mooiste. "Ik kreeg de bal in de lucht van Lasse, ik probeerde hem mee te nemen in de zestien en schoot. Het was een geweldige pass van Lasse en ik ging gewoon voor de goal."

"Ik realiseer me eigenlijk nog niet wat er vandaag gebeurd is", besloot de 19-jarige aanvaller, die dit seizoen in twaalf competitieduels acht keer scoorde. Hij is daarmee topscorer van de Eredivisie, samen met Enes Ünal (FC Twente) en Nicolai Jörgensen (Feyenoord).

Van Persie leidt Fenerbahce langs Galatasaray

Fenerbahçe heeft aartsvijand Galatasaray een gevoelige tik uitgedeeld in de Turkse competitie. Het team van Dick Advocaat won dankzij twee treffers van Robin van Persie.

Beide teams leken zonder doelpunten de eerste helft af te sluiten, totdat Van Persie zich liet zien. De oud-speler van Feyenoord, Arsenal en Manchester United rondde met rechts knap af, na een voorzet van Sener Özbayrakli.

Zowel voor als na de pauze wist Galatasaray amper een vuist te maken. Toch mocht het lang hopen op een puntje, maar na de 2-0 van Van Persie was de wedstrijd na 78 minuten beslist. Dit keer was de Oranje-topscorer aller tijden trefzeker vanuit een strafschop. Bij de bezoekers had Wesley Sneijder overigens een basisplek en hij werd halverwege de tweede helft gewisseld.

Door de overwinning is Fenerbahçe rivaal Galatasaray gepasseerd op de Turkse ranglijst. De ploeg van Dick Advocaat staat nu derde, één punt boven Cim Bom Bom. De achterstand van Fenerbahçe op koploper Besiktas is zes punten.

Georgië wint het Junior Eurovisiesongfestival

De meidengroep Kisses is zondag als achtste geëindigd tijdens het Junior Eurovisiesongfestival in Malta. Grote winnaar van de veertiende editie van het festival is Mariam Mamadashvili uit Georgië. Armenië en Italië werden respectievelijk tweede en derde.

Kisses leek bij de eerste puntentelling er nog goed voor te staan op de tweede plek. Bij de laatste punten, gegeven door de kinderjury, zakte de meidengroep naar de achtste plek.

Het Nederlandse trio, bestaande uit Kymora, Stefania en Sterre, trad zondagavond als vijftiende op. De meiden zetten een mooi optreden neer met Kisses & Dancin' en scoorde met hun aanstekelijke refrein hoge punten. Volgens commentator Jan Smit, tevens de coach van Kisses, was het een optreden om trots op te zijn.

Concurrent
De meidengroep 'The Water of Life Project' uit Rusland werd volgens commentator Jan Smit als grootste concurrent van de Nederlandse inzending gezien. De groep is speciaal voor het songfestival samengesteld en de 14-jarige Sofia Fisenko is de leadzangeres. The Water of Life Project belandde uiteindelijk op de vierde plaats.

Dit jaar konden thuiskijkers voor het eerst niet telefonisch stemmen op hun favoriet. Er waren twee jury's samengesteld, een kinderjury en een volwassenjury met professionals uit de muziekwereld. Daarnaast is er nog de vakjury, bestaande uit drie experts, Mads Grimstad, Christer Björkman en Jedward. De twee jury's bepaalden samen met de vakjury de puntentelling.

Prijs
In totaal deden zeventien landen mee: Ierland, Armenië, Albanië, Rusland, Malta, Bulgarije, Macedonië, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Italië, Servië, Israël, Australië, Nederland, Cyprus en afsluitende act was Georgië.

Nederland heeft één keer gewonnen. In 2009 sleepte Ralf Mackenbach de eerste prijs in de wacht met zijn nummer Click Clack.

Het evenement werd zondagmiddag live uitgezonden door Zapp.

Georgië wint het Junior Eurovisiesongfestival
Georgië wint het Junior Eurovisiesongfestival (Foto: BuzzE)

Danny de Munk voor het laatst in huid van Cis

Danny de Munk staat vanaf zondagavond voor het laatst als Cis de Man op het podium. De zanger en acteur vertolkt de rol van de volwassen geworden Ciske in de nieuwe versie van de musical Ciske de Rat die zondag in première gaat in Amsterdam.

Danny werd in 1983 als twaalfjarige in één klap beroemd toen hij de titelrol speelde in de speelfilm Ciske de Rat. De rol van Amsterdams straatschoffie bleek hem op het lijf geschreven. Het nummer 'Ik voel me zo verdomd alleen', dat Danny zong in de film, werd een hit en De Munk werd een ster.

In de nieuwe musical speelt de acteur de volwassen Ciske de Rat. De jonge versie wordt gespeeld door diverse jonge acteurs. Ellen Evers speelt Ciske's moeder, Bas Keijzer speelt zijn vader die een nieuwe liefde vindt bij Tante Jans (Brigitte Nijman). Oud D66-Kamerlid Boris van der Ham heeft ook een rol in de musical te pakken. Hij vertolkt de rol van kinderinspecteur Muysken.

Ciske de Rat - De musical is vier maanden in het DeLaMar Theater in Amsterdam te zien. Daarna volgt een tournee langs theaters in het land.

Danny de Munk voor het laatst in huid van Cis
Danny de Munk voor het laatst in huid van Cis (Foto: BuzzE)

Uitslag Feyenoord - PEC Zwolle

Feyenoord heeft in de Eredivisie eindelijk weer een wedstrijd gewonnen. De koploper leed de laatste drie wedstrijden puntverlies, maar na een lastig begin werd er toch met 3-0 gewonnen van PEC Zwolle, waardoor de marge met Ajax weer twee punten is. PEC blijft met dertien punten uit dertien duels veertiende staan.

Feyenoord

3 - 0

PEC Zwolle

38' Kuijt
71' El Ahmadi
76' Toornstra
   
 
Gele kaart: Van der Heijden (Feyenoord)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Karsdorp
Botteghin
Van der Heijden
Nelom
El Ahmadi (Tapia/79)
Kuijt
Vilhena
Toornstra
Jörgensen (Basacikoglu/72)
Elia (Berghuis/79)
  Van der Hart
Schenkeveld (Thomas/46)
Van Polen
Marcellis
Van de Pavert
Verdonk
Saymak (Brock-Madsen/73)
Holla
Brama
Marinus (Achahbar/62)
Menig

NK Tegenwindfietsen stormachtig succes

Nederlandse hield z'n hart vast voor de eerste najaarsstorm, maar de organisatie van het vierde NK Tegenwindfietsen stond te juichen toen ze het weerbericht hoorde. Want hoe harder het waait, des te beter.

Zondag stapten driehonderd vrouwen en mannen op de fiets om bij windkracht 9 tot 11 over de Oosterscheldekering te rijden, een afstand van 8,5 kilometer. Ranke racefietsen zijn bij dit Nederlands Kampioenschap niet toegestaan, dus ging het op doodgewone Hollandse fietsen met terugtraprem.

De wedstrijd verliep stormachtig, maar zonder problemen, aldus de organisatie. Niemand waaide van de waterkering. Bij de heren won Teun Sweere die 22 minuut 30 over de afstand deed. Bij de vrouwen trapte Mathilde Matthysse zich in 28 minuut 09 naar de zege.

Profrenner Johnny Hoogerland werd vijfde in 24.11.

'Ook Le Pen kan verkiezingen winnen'

Na het Brexit-referendum en de winst van Donald Trump moet ook serieus rekening worden gehouden met een overwinning van Marine Le Pen in de presidentsverkiezingen van komend voorjaar. Dat zegt de prominente Franse filosoof Bernard-Henri Levy.

"Als Trump mogelijk is, is alles mogelijk. Het is niet waarschijnlijk dat Le Pen wint maar het is wel mogelijk", aldus Levy in een interview met de Britse krant The Telegraph. "Mensen luisteren steeds minder naar beleid en het kan ze nog minder schelen of kandidaten wel de waarheid vertellen." Volgens Levy gaat het nu veel meer om de persoonlijkheid.

Le Pen nam zondag in een Ipsos-peiling een voorsprong van acht punten op de Republikeinse oud-president Nicolas Sarkozy, een van haar mogelijke tegenstrevers. Ze loopt wel ongeveer hetzelfde achter op Alain Juppé. Over een week is bekend welke Republikein er tegenover de Front National-politica komt te staan.

Een andere peiling voorspelt dat Le Pen de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zal winnen, en vervolgens in de tweede ronde door de Republikeinse kandidaat wordt verslagen. Levy wijst er echter op dat de peilingen er ook ditmaal fink naast zouden kunnen zitten.

Een van Le Pens speerpunten is een 'Frexit'-referendum, en mocht ze inderdaad president worden, dan kan dat volgens dezelfde logica opnieuw een 'shock result' opleveren.

Mocht Frankrijk in navolging van Groot-Brittannië de Europese Unie verlaten, dan ziet het er voor de unie bijzonder slecht uit. Zo gaan er in Ierland al stemmen op om de EU tegelijk met de Britten te verlaten. Momenteel krijgt dat op handelsargumenten gestoelde voorstel niet of nauwelijks steun van de doorgaans EU-gezinde Ieren. Maar na zowel een Brexit als een Frexit is het niet ondenkbaar dat de stemming omslaat.

'Ook Le Pen kan verkiezingen winnen'
'Ook Le Pen kan verkiezingen winnen' (Foto: ANP)

Wade ook te sterk voor Anderson op Grand Slam of Darts

James Wade is verrassend finalist geworden op de Grand Slam of Darts. De Engelsman speelde een hele matige partij, maar won wel van Gary Anderson. Het werd 16-14. Wereldkampioen Anderson had zaterdag nog een goed optreden tegen Raymond van Barneveld, maar was zondag geen schim van zaterdag.

Lange tijd ging de strijd tussen Anderson en Wade gelijk op. Maar in het slot van de partij maakte Wade het verschil door een voorsprong van 12-14 en 13-15 te nemen. Anderson kreeg in de laatste beurt van Wade nog een kans om de stand gelijk te trekken, maar faalde. Wade strafte dat vervolgens af en won met 16-14. Saillant detail was wel dat het gemiddelde van Anderson veel hoger lag dan dat van winnaar Wade: 98,36 om 91,93.

Michael Van Gerwen blijft in Wolverhampton vanavond de te kloppen man. De 27-jarige Brabander noteerde in de halve eindstrijd tegen Peter Wright een gemiddelde van 111,17 en won met 16-10. Als Mighty Mike vanavond zijn titel prolongeert, dan krijgt hij ook het wereldrecord aantal toernooizeges in één jaar alleen in handen. Het record staat op 23. Phil Taylor haalde dat aantal in 2008. 

Pence niet beledigd door musicalcast

De Amerikaanse aankomende vicepresident Mike Pence is niet beledigd door opmerkingen aan zijn adres van de cast van de Broadway-musical Hamilton. Tegen de zender Fox News zei Pence zondag dat hij geen excuses gaat eisen.

Pence sprak lovende woorden over de show en adviseerde om de musical te gaan zien.

De aankomende vicepresident bezocht de musical vrijdagavond en was na afloop bezig te vertrekken, toen acteur Brandon Victor Dixon namens de multiraciale en multiculturele cast het woord tot hem richtte. In een verklaring sprak Dixon namens de medewerkers zorg en ongerustheid uit over de nieuwe regering. "Wij hopen dat deze show u inspireert om onze Amerikaanse waarden hoog te houden en u in te zetten voor ons allemaal."

Aanstaand president Donald Trump brieste daarna op Twitter dat Pence in het theater werd "lastiggevallen" en dat de cast zich "erg grof" had gedragen. Daarvoor verlangde hij excuses. Zelf zei Pence dat de mensen zullen gaan zien dat Trump een president voor alle mensen zal zijn.

Pence niet beledigd door musicalcast
Pence niet beledigd door musicalcast (Foto: ANP)

Storm houdt brandweerkorpsen druk bezig

Het regende zondag meldingen over stormschade en overlast door de harde wind. Er deden zich talloze kleine en grotere incidenten voor. De website Alarmeringen.nl noteerde tussen 11 en 16 uur ruim negenhonderd stormgerelateerde meldingen bij de brandweer. De meeste kwamen uit de regio's Hollands-Midden (95), Amsterdam-Amstelland (94) en Rotterdam-Rijnmond (71).

Veel meldingen betroffen omgewaaide bomen en afgebroken takken. Ook waren er veel telefoontjes bij hulpdiensten over losgeraakte dakdelen, omgevallen schoorstenen, losgeraakte gevelplaten en omgewaaide verkeersborden en hekwerken.

In de loop van de middag nam de wind langs de Zeeuwse en Zuid- Hollandse kust en in de zuidelijke provincies af. Er was nog wel sprake van zware windstoten. De code geel die het KNMI eerder afkondigde voor het hele land, gold rond 17.00 uur alleen nog voor Noord-Holland, Flevoland, Overijssel en de drie noordelijke provincies.

Storm houdt brandweerkorpsen druk bezig
Storm houdt brandweerkorpsen druk bezig (Foto: ANP)

Nederlandse journalist opgepakt in Panama

De Nederlandse journalist Okke Ornstein is opgepakt in Panama. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zondag. De journalistenvakbond veroordeelt de arrestatie scherp.

Ornstein is afgelopen dinsdag bij binnenkomst in Panama opgepakt. De reden voor zijn aanhouding zijn de artikelen die hij op zijn weblog Bananama Republic publiceerde over dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama. Volgens de NVJ hangt hem een gevangenisstraf van twintig maanden boven het hoofd vanwege smaad en laster.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten de zaak op voet te volgen en in nauw contact te staan met de freelance journalist, zijn familie en de NVJ. De Nederlandse ambassadeur en een medewerker van de ambassade hebben Ornstein inmiddels meerdere keren bezocht en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft "op verschillende niveaus" aandacht van de Panamese autoriteiten gevraagd voor de zaak.

Ornstein schrijft op zijn blog vooral verhalen over corruptie en fraudezaken in Latijns-Amerika. Hij werkt ook voor onder meer de Nederlandse publieke omroep en Al Jazeera.

Nederlandse journalist opgepakt in Panama
Nederlandse journalist opgepakt in Panama (Foto: ANP)

Erdogan richt blik op Rusland en China

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de blik op het oosten gericht nu toetreding tot de EU verder weg lijkt dan ooit. Hij noemde Rusland en China in de zondageditie van de krant Hürriyet een alleszins redelijk alternatief.

Erdogan deed zijn uitspraken tijdens de terugvlucht uit Oezbekistan. Hij zei zich te kunnen voorstellen dat Turkije aansluiting zoekt bij het samenwerkingsverband SCO in Shanghai, waarin de Russen en Chinezen een dominante rol spelen. In een eerder onderhoud met Russische president Vladimir Poetin was dat al aan de orde gekomen.

Erdogan hekelde opnieuw de aarzelende houding van Europa. "De EU houdt ons al 53 jaar aan het lijntje."Hij wees ook nog maar eens de kritiek op zijn harde optreden na de mislukte staatsgreep, met het oppakken of ontslaan van duizenden overheidsdienaren en vergaande persbreidel, van de hand.

Erdogan richt blik op Rusland en China
Erdogan richt blik op Rusland en China (Foto: ANP)

Merkel wil bondskanselier blijven

Bondskanselier Angela Merkel wil de Duitse regering blijven leiden en wil leider van de christendemocratische CDU blijven. Dit hebben mensen uit het CDU-partijbestuur zondag bevestigd tegenover persbureau DPA.

Het bestuur is zondag in besloten vergadering in Berlijn bijeen. Verwacht wordt dat Merkel later op de dag op een persconferentie officieel bekendmaakt dat ze haar baan wil houden en de verkiezingen in september volgend jaar als lijsttrekker in wil. Het CDU-partijcongres kiest dinsdag 6 december in Essen de nieuw partijleiding.

Merkel ligt onder vuur, ook bij Duitse christendemocraten, maar een alternatief voor de 62-jarige Merkel is volgens Duitse media niet voorhanden. De golf van kritiek op haar vluchtelingenbeleid heeft haar populariteit in algemene zin niet aangetast.

Merkel is al bondskanselier sinds 22 november 2005 en leidt de CDU sinds 2000. Als Merkel zoals verwacht op het congres in Essen weer tot leider wordt gekozen, maakt ze kans de recordhouders in het bondskanselierschap te overtreffen. Bij een verkiezingsoverwinning van de CDU treedt Merkel in 2017 in haar twaalfde jaar als bondskanselier opnieuw aan. Recordhouder Helmut Kohl was zestien jaar de Duitse premier (1982-1998) en CDU-medeoprichter Konrad Adenauer bekleedde de post veertien jaar lang (1949-1963).

Merkel wil bondskanselier blijven
Merkel wil bondskanselier blijven (Foto: ANP)

Buma: Arrogantie van de macht bij Rutte

Bij premier Mark Rutte begint de arrogantie van de macht duidelijk te worden. Dat vindt CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma over de kritiek van Rutte op Buma en andere politieke leiders in Nederland.

Buma reageerde zondag in het tv-programma Buitenhof op uitlatingen die Rutte zaterdag op een VVD-congres had gedaan. Rutte vergeleek Buma met een pruilende peuter en noemde hem een neezegger.

Volgens Buma gaat het om uitspraken van een premier die ,,de arrogantie van de macht aan zich krijgt kleven´´, nu hij al een aantal jaren premier is. ,,Iedereen die niet hetzelfde naar Nederland kijkt zoals hij, ziet het verkeerd.´´

Rutte ziet een fantastisch land, maar het land is niet fantastisch, aldus Buma. ,,Er zijn heel veel mensen met zorgen, maar blijkbaar is iedereen die dat vindt verkeerd bezig, volgens deze premier.´´

Buma: Arrogantie van de macht bij Rutte
Buma: Arrogantie van de macht bij Rutte (Foto: ANP)

Gesprekken over hereniging Cyprus hervat

De onderhandelingen over de hereniging van Cyprus zijn na ruim een week pauze hervat. Nikos Anastasiades en Mustafa Akinci, de leiders van respectievelijk de Griekse en Turkse Cyprioten, troffen elkaar zondag weer in het Zwitserse oord Mont Pèlerin achter gesloten deuren. Dat heeft de nationale tv-zender RIK bekendgemaakt.

Anastasiades en Akinci proberen onder auspiciën van de Verenigde Naties de voorwaarden te scheppen om na meer dan veertig jaar een einde te maken aan de tweedeling op het eiland in de Middellandse Zee. Heikel punt is onder meer het trekken van de grens. De nieuwe gespreksronde zal twee dagen duren.

Als die ook een succes wordt, volgt een internationale conferentie met vertegenwoordigers van Griekenland, Turkije, de oud-koloniale machthebber Groot-Brittannië, Europese Unie en VN. Het doel is van Cyprus een federale staat te maken van twee deelstaten met politiek gelijke rechten. Beide bevolkingsgroepen beslissen in een afzonderlijke stemming over het onderhandelingsresultaat.

Cyprus is sinds 1974 verdeeld na een Griekse staatsgreep en een Turkse militaire interventie.

Gesprekken over hereniging Cyprus hervat
Gesprekken over hereniging Cyprus hervat (Foto: ANP)

Irene Moors houdt 360.000 kijkers wakker

Voor de nieuwe latenightshow Naar bed met Irene bleven zaterdagavond 360.000 kijkers wakker. In de eerste aflevering van de zaterdagavondshow van SBS6 was Jan Kooijman te gast.

Naar bed met Irene is een live interviewprogramma waarin Irene speciale momenten uit het leven van de gast bespreekt. Anders dan de naam van de show doet denken, liggen de presentatrice en de BN'ers ten tijde van de opnames niet in bed. Het publiek in de studio wel. Volgende week komt Katja Schuurman. Later volgen Tjitske Reidinga, Gert Verhulst, André Hazes jr., Guido Weijers en Frans Bauer.

De eerste aflevering van Naar bed met Irene prijkt niet in de lijst van de 25 best bekeken tv-programma's. Die werd zaterdagavond aangevoerd door het NOS Journaal met 2,1 miljoen kijkers, gevolgd door Ik hou van Holland met afgerond 1,6 miljoen kijkers en de dramaserie Als de dijken breken die wordt gevolgd door 1,5 miljoen kijkers.

Irene Moors houdt 360.000 kijkers wakker
Irene Moors houdt 360.000 kijkers wakker (Foto: BuzzE)

D66: verkoopverbod onveilige 'internet of things'-apparaten

Er moet een verkoopverbod komen voor apparaten die niet veilig op internet zijn aangesloten. Ook moet er een veiligheidskeurmerk komen voor apparaten die voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. Daarvoor pleit D66, die een initiatiefnota heeft opgesteld over het internet der dingen (IoT).

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om slimme thermostaten die vanaf een smartphone kunnen worden bediend, wc's die de bril kunnen voorverwarmen, luiers die een seintje geven als de baby heeft gepoept en deursloten die op internet worden aangesloten. "Dat biedt veel voordelen en gemak. Tegelijkertijd zijn er ook risico's, zoals diefstal van persoonlijke informatie en hacks waarbij het apparaat wordt stilgelegd of overgenomen", aldus de partij.

Apparaten die makkelijk te hacken zijn, mogen niet meer worden verkocht, vindt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. "Apparaten moeten brandveilig zijn, anders mogen ze niet worden verkocht. Maar een internetcamera die je in de kinderkamer hangt, wordt niet gecontroleerd op internetveiligheid. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat bij sommige camera's iedereen via internet mee kan kijken."

Minimumveiligheidseisen
Apparaten die op internet zijn aangesloten, moeten wat D66 betreft aan minimumveiligheidseisen voldoen. De partij denkt hierbij bijvoorbeeld aan standaarden voor de versleuteling van gegevens, eisen aan het standaardwachtwoord, het doorvoeren van software-updates en duidelijke gebruikershandleidingen.

In de Verenigde Staten zijn bedrijven verplicht de veiligheidskenmerken van apparaten te melden aan toezichthouder FCC, geeft D66 daarbij aan. De partij wil dat in Nederland apparaten die nu al voldoen aan deze veiligheidseisen een veiligheidskeurmerk krijgen, waardoor consumenten in een oogopslag kunnen zien of een apparaat veilig is of niet.

Grote cyberaanvallen
Het Nationaal Cyber Security Centrum gaf overigens begin deze maand al aan dat slimme apparaten veiliger moeten worden en dat politiek en bedrijfsleven daar internationaal aan moeten werken. Het centrum kwam met deze opmerking na een aantal grote cyberaanvallen, waarbij hackers het internet der dingen gebruikten. Zo werd een botnet van webcams, videorecorders en andere besmette apparaten gebruikt voor een DDoS-aanval op het bedrijf Dyn. Dat zorgde ervoor dat het internet in de Verenigde Staten een dag lang grotendeels vastliep.

Het internet der dingen is ideaal voor hackers. De apparaten zijn slecht beveiligd. De makers willen ze zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk op de markt brengen, stelde het centrum. Updaten gaat moeilijk. Gebruikers zelf merken er niets van als hackers de controle overnemen en zijn dus ook minder gemotiveerd om voor een goede beveiliging te zorgen. Tegelijk zijn de apparaten permanent online.

D66: verkoopverbod onveilige IoT-apparaten
D66: verkoopverbod onveilige 'internet of things'-apparaten (Foto: BuzzT)

Uitslagen Eredivisie 20/11/2016

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Ajax won, onder meer door een loepzuivere hattrick van Kasper Dolberg, met 5-0 van N.E.C. FC Utrecht speelde ondanks dat het bijna de gehele wedstrijd met 10 man stond met 1-1 gelijkt tegen FC Twente.

Jairo Riedewald en Kasper Dolberg vieren de winst. Laatstgenoemde mag de bal houden in verband met zijn hattrick. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Jairo Riedewald en Kasper Dolberg vieren de winst. Laatstgenoemde mag de bal houden in verband met zijn hattrick. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

AFC Ajax

5 - 0

N.E.C. Nijmegen

 19' Dolberg
 24' Dolberg
 37' Dolberg
 55' Traoré
 57' Schöne
   
 
 Gele kaart: , Von Haacke, Golla, Dyrestam, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 49.521
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Sinkgraven (Dijks/79)
Klaassen
Schöne (Riedewald/66)
Ziyech
Traoré
Dolberg
Cerný (Clement/66)
  Delle
Dyrestam
Dumic
Golla
Fomitschow
Bikel (Heinloth/87)
Von Haacke (Ofosu/46)
Breinburg
Kadioglu (Buwalda/63)
Mayi
Rayhi

FC Twente

1 - 1

FC Utrecht

 22' Ter Avest    26' Zivkovic
 
 Gele kaart: , Ruiter, v.d.Maarel, Troupée, (FC Utrecht)
 Rode kaart: , Leeuwin (9) (FC Utrecht)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 25.100
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Bijen
Thesker
v.d.Lely (Oosterwijk/82)
Mokotjo
Celina
Klich
Yeboah
ünal
Ede (Seys/46)
  Ruiter
Troupée
Leeuwin
Janssen
v.d.Meer
Amrabat
Strieder (Joosten/90 6)
Barazite (v.d.Maarel/ 75)
Ayoub (Ludwig/90)
Haller
Zivkovic

Trump vindt Saturday Night Live niet grappig

De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump kan niet lachen om de persiflages in de Amerikaanse show Saturday Night Live.

Op Twitter oordeelt Trump: ''Ik heb gisteravond delen van Saturday Night Live gezien. Het is een eenzijdige en tendentieuze show. En helemaal niet grappig." In de zaterdagavondshow van NBC wordt Trump bijna wekelijks gepersifleerd door de Amerikaanse acteur Alec Baldwin.

Trump herhaalde zondag ook zijn eis aan de cast van de musical Hamilton om excuses aan te bieden aan zijn running mate Mike Pence. De aankomende vicepresident bezocht de musical vrijdagavond en werd vanaf het podium toegesproken door acteur Brandon Victor Dixon. Trump noemt dit schandalig gedrag van de cast en verlangt excuses.

Trump vindt Saturday Night Live niet grappig
Trump vindt Saturday Night Live niet grappig (Foto: BuzzE)

Bram van Ojik (GroenLinks) wil terug in Kamer

De voormalige fractieleider van GroenLinks, Bram van Ojik, wil terug in de Tweede Kamer. Hij staat op nummer 10 van de kandidatenlijst die de partij zondagavond in Utrecht presenteert.

Dat is door GroenLinks bevestigd. Van Ojik was van oktober 2012 tot mei 2015 fractievoorzitter als opvolger van Jolande Sap. Hij verliet in mei vorig jaar de Kamer. Jesse Klaver werd toen de nieuwe leider van de vierkoppige fractie. Klaver heeft Van Ojik gevraagd terug te komen, aldus een woordvoerder. In de peilingen staat GroenLinks op negen tot vijftien zetels.

Leden van GroenLinks kunnen in een online referendum stemmen over de kandidatenlijst. Op 15 december wordt de uitslag bekend gemaakt.

Bram van Ojik (GroenLinks) wil terug in Kamer
Bram van Ojik (GroenLinks) wil terug in Kamer (Foto: ANP)

Van Gerwen na briljante wedstrijd naar finale Grand Slam of Darts

Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de finale van de Grand Slam of Darts. De titelverdediger rekende in een fantastische partij af met Peter Wright, de nieuwe nummer drie van de wereld. 

Van Gerwen schoot uit de startblokken en had na finishes van 126 en 25 in no time de eerste twee legs binnen. Wright wist de schade wel te beperken en met een 3-2 voorsprong voor de Nederlander gingen de heren de eerste pauze in. De volgende sessie leverde gelijk flink vuurwerk op, vooral in de achtste leg: Van Gerwen gooide twee 180's, Wright gooide er één en de Nederlander kwam op 5-3. Snakebite begon zijn dubbels beter te raken en bleef wat scores betreft bij, waarmee hij twee legs kon winnen en met 5-5 de tweede sessie afsloot.

MVG kwam de pauze uit met twee ijzersterke legs - met in beiden een 180 - wat hem al snel een 7-5 voorsprong opleverde. Een zogenaamde 'puddingleg' van Van Gerwen gaf Wright de kans wat terug te doen, maar gelijk daarna haalde de Nederlander weer uit met een twaalfdarter. De vijftiende leg liet maar weer zien wat een ongelooflijk niveau beide spelers haalden: Van Gerwen gooide geen 180 en dus kon Wright de leg afsnoepen en wederom met slechts één leg achterstand een korte pauze houden: 7-8.

De volgende twee legs werden eerlijk verdeeld, waarna Van Gerwen via dubbel 20 weer op twee legs voorsprong kwam. Wright hield de achterstand wederom beperkt, maar in de twintigste leg haalde de Nederlander nog maar eens uit. Twee 180's gaven hem de kans op een negendarter en hoewel dat niet lukte was hij toch in tien darts uit: 11-9, terwijl Van Gerwen en Wright alsmaar hogere gemiddelden bleven gooien. Van Gerwen stond inmiddels op ruim 112, tegen de eveneens bijzonder sterke 104 van Snakebite.

Na de pauze leek het alsof Van Gerwen nóg een tandje bijschakelde en dat was teveel voor Wright. De Nederlander liep uit naar 14-10 en kreeg vervolgens zijn tweede kans op een negendarter. Dit keer ging de achtste pijl mis, maar met dubbel 1 maakte hij de leg in een tiendarter alsnog af. Op zijn zeventiende 180 na was de volgende leg wat matig, maar met dubbel 4 gooide Van Gerwen de wedstrijd definitief op slot: 16-10. In de finale speelt hij zondagavond tegen Gary Anderson of James Wade.

De statistieken van Van Gerwen - Wright (Bron: PDC)
De statistieken van Van Gerwen - Wright (Bron: PDC)

Uitslag Roda JC - AZ

In een stormachtig Kerkrade hebben AZ en Roda JC, in een duel dat pas na de rust kon boeien, met 1-1 gelijkgespeeld. Roda blijft laatste in de Eredivisie. AZ behoudt de vijfde plek. 

Roda JC

1 - 1

AZ

 39' Gullón    59' Weghorst
 
 Gele kaart: Gullón (Roda JC) Luckassen, Haps (AZ)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 14259
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Milec
Werker
Kum
v.Peppen
Gullón
Ajagun
Auassar
Rosheuvel
Mytides (Noor/87)
Boysen (Paulissen/80)
  Rochet
Johansson
Vlaar
S.Wuytens
Haps
Luckassen
Mühren (M.Seuntjens/55)
Rienstra
Jahanbakhsh (Bel Hassani/71)
Weghorst
García (Tankovic/46)

Luiten sluit seizoen af met dertiende plaats, Stenson wint Race to Dubai

Na een matige zaterdag toonde golfer Joost Luiten in de laatste ronde van het World Tour Championship zijn klasse. Met een ronde 67, vijf slagen onder par, eindigde de Nederlander op de gedeelde dertiende plaats. De Brit Mattew Fitzpack wint het laatste toernooi van de Europese Tour met 271 slagen, 17 slagen onder par. Het klassement van de Europese Tour, de Race to Dubai, werd voor de tweede keer gewonnen door Henrik Stenson. 

Luiten hoopte in Dubai een plaats in de top vijftig van de wereldranglijst veilig te stellen, zodat hij volgend jaar sowieso aan alle grote toernooien mee mag doen. Daarvoor moest hij bij de beste drie eindigen, maar dat zat er op de slotdag niet in. De Nederlander, kwam halverwege de slotdag nog op twee slagen van de top drie, maar verloor toch weer terrein. Zeven birdies en twee bogeys leverden hem een ronde van -5 en een totaal van -11 op.

Met zijn dertiende plaats in Dubai plaats verdient Luiten meer dan 140 duizend dollar. Hij stijgt Luiten naar de vijftiende plaats in de eindstand van de Race to Dubai. Volgende week zal Luiten samen met Darius van Driel de Nederlandse eer verdedigen op de World Cup of Golf. Dat toernooi zal echter alleen knaken, maar geen punten opleveren voor de wereldranglijst. 

De 22-jarige Fitzpatrick vocht zondag samen met zijn drie oudere landgenoot Tyler Hatton een spannende strijd uit voor de overwinning bij de bij de World Tour Championship. Fitzpatrick schudde met een knappe birdie op hole 18 landgenoot Tyrrel Hatton (-16), die op de slothole een bogey noteerde nadat zijn drive het water vond, van zich af. 

Henrik Stenson liep een laatste ronde van 65 slagen op de Jumeirah Golf Estates en klom daarmee naar de gedeelde achtste plaats. De veertigjarige Stenson won dit jaar onder meer The Open en olympisch zilver. Hij ontvangt als winnaar van de zogeheten Race to Dubai een extra bonus van ruim één miljoen euro.

Da Costa zegeviert in Grand Prix Macau

Antonio Felix da Costa heeft de 63e editie van de Grand Prix van Macau gewonnen. Voor de Portugees was het de tweede zege in de meest prestigieuze Formule 3-race ter wereld. De tegenwoordig in het DTM en de Formule E racende Da Costa won in 2012 ook al op het Guia Circuit. Destijds leek hij door te stoten naar de Formule 1, maar op wat tests na is dat er nog altijd niet van gekomen voor de 25-jarige voormalige Red Bull junior.

Da Costa vertrok van poleposition, maar zag de jonge Brit Callum Ilott aanvallen. De leiding werd echter overgenomen door de Braziliaan Sergio Sette Camara, die in de beruchte Lisboa-bocht voorbij Da Costa ging. Ilott koos in die bocht de verkeerde kant en zag Japans kampioen Kenta Yamashita en tweevoudig regerend Macau-winnaar Felix Rosenqvist langszij komen. Na drie ronden aanvallen slaagde Rosenqvist, tegenwoordig actief in de Indy Lights, erin om Yamashita in te halen, waarna Ilott hetzelfde deed. Sette Camara en Da Costa hadden inmiddels een fors gat geslagen, maar een crash van Nikita Mazepin bracht de safety car op de baan. 

Vier ronden later kon de race hervat worden en dat was de kans voor Da Costa om naar de leiding te gaan. Hij kwam op het lange stuk volgas uit de slipstream van Sette Camara, nam de leiding en sloeg gelijk een gat. De Braziliaan had Rosenqvist in zijn nek hijgen, maar het duurde niet lang voor Nick Cassidy zijn auto tegen de banden parkeerde en de volgende safetycarsituatie veroorzaakte. Met slechts drie ronden te rijden ging de race verder, maar van spanning om de zege was weinig sprake meer. Da Costa nam wederom direct afstand, terwijl Rosenqvist zich na een stevig duel voorbij Sette Camara werkte. De Portugees reed in zijn eerste Formule 3-race in jaren naar de zege, Rosenqvist moest na twee overwinningen genoeg nemen met plek twee en Sette Camara werd netjes derde.

FOK! Wat een weer: Korte tijd storm

Goeiemorgen! We kunnen ons vandaag gaan opmaken voor een behoorlijk ruig dagje. Een diepe depressie trekt vanaf het kanaal de Noordzee op en levert bij ons veel wind op. Het kan zelfs even tot storm komen, kracht 9. Overal is er kans op zware windstoten, en als die depressie nog wat uitdiept zijn er langs de kust windstoten mogelijk tot 100 a 110 km/u. In het binnenland liggen de windstoten tussen de 80 en 90 km/u. Dat met name in de heuvels van Zuid-Limburg. De wind draait van zuidoost naar zuidwest.

Terug nog even naar gisteren. Veel van jullie zullen denken "waar heeft hij het over?". Ik had het gisteren al over die kustconvergentie, en dat kwam uit. En hoe! Ik woon nu 15 jaar in Haarlem, maar ik heb het hier zelden zo hard zien hagelen. Alles was helemaal wit en er lag op een gegeven moment 2 tot 3 cm aan hagel. Was echt spectaculair. En niet alleen dat, daarbij waren er ook weer geweldige bliksems en donders. Dit ging eigenlijk op een lijn van Zandvoort naar Flevoland de hele dag zo door. Ook ten noorden van die lijn vielen geregeld buien, zij het wat minder heftig dan bij ons. De laatste flitsen en donders zag en hoorde ik rond 17.00. Daarna draaide de stroming naar zuid en trokken de buien naar het noorden toe en kregen andere delen van Noord-Holland en deels ook Friesland met die buien te maken.

Elders in het land was het soms prachtig weer, en denken de mensen nu: onweer, hagel? De zon scheen geregeld en het bleef in het zuiden en oosten op de meeste plaatsen droog. 

Terug even naar vandaag. De storm verwacht ik op zijn hoogtepunt tussen 13.00 en 18.00. Rond zes uur passeert het koufront van zuidwest naar noordoost over het land. Voor die tijd regent het geregeld, maar is het 's middags even droog. Met 11 graden is het wel vrij zacht.

Mocht de situatie daar aanleiding toe geven kom ik met een update. 

Wees voorzichtig en ondanks het stormachtige weer een fijne dag!

Update 12.30:  Momenteel stormt het langs de zuidwestkust en de komende uren bereikt het windveld ook de westkust. Er bestaat zelfs een mogelijkheid dat het even tot windkracht 10 komt, en dat is een zware storm. De windstoten bereiken nu snelheden van 90 tot 100 km/u. Deze kunnen mogelijk nog wat toenemen. Ook in Limburg staat een dikke windkracht 7. Maar ook elders in binnenland moeten jullie rekening houden met windstoten tot 85 km/u. In de kustprovincies tot 110 km/u. Wees voorzichtig!

 Ik blijf het volgen!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:06
Zon onder: 16:45
Zonkracht: 1 / 1
 
Zware onweersbui in Haarlem (Foto: Stephan5)
Een hele stoet zware onweersbuien trok over Haarlem en hadden een hele lading hagel bij zich. Op het hoogtepunt kon je zelfs langlaufen. (foto: Stephan5)             
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1700 Slag om Narva. Koning Karel XII van Zweden verslaat het leger van Tsaar Peter de Grote.
1864 Zaligverklaring van Petrus Canisius, Nederlands theoloog.
1945 Begin van het Proces van Neurenberg
1998 De eerste module van het internationaal ruimtestation ISS wordt gelanceerd.
2001 De Nederlandse journalist en televisiepresentator Wim Bosboom overlijdt.

Verrassend podium 500 meter Nagano

De 500 meter voor mannen heeft tijdens de World Cup schaatsen in de olympische hal in Nagano een verrassend podium opgeleverd. Nico Ihle zegevierde en voor de Duitser was dat de eerste keer ooit op de 500 meter.

Ihle reed in de eerste van tien ritten en zette met 34,82 gelijk een - voor een laaglandbaan - echte toptijd neer. Kjeld Nuis werd in de rit daarna gediskwalificeerd vanwege een valse start, waarna de een na de ander zich stukbeet op de tijd van de Duitser. Jan Smeekens kwam nog het meest in de buurt: na een zeer scherpe start kwam de Nederlander tot 34,89, goed voor de tweede plek.

Ihle was niet de enige verrassing van de wedstrijd, want de derde plek ging naar de Zuid-Koreaan Cha Min-kyu, die dit seizoen zijn debuut maakt op het hoogste niveau. Cha snelde naar een persoonlijk record van 34,96 en bleef de tweede Nederlander, Kai Verbij, zo één honderdste voor. Pavel Kulizhnikov viel na winst en een tweede plaats vorige week dit keer buiten het podium: de Rus eindigde als vijfde, één honderdste voor Ronald Mulder. 

World Cup Nagano - Uitslag 500 meter mannen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Nico Ihle GER 34.82  
2 Jan Smeekens NED 34.89 0.07
3 Min-Kyu Cha KOR 34.96 0.14
4 Kai Verbij NED 34.97 0.15
5 Pavel Kulizhnikov RUS 35.01 0.19
6 Ronald Mulder NED 35.02 0.20
7 Mika Poutala FIN 35.05 0.23
8 Roman Krech KAZ 35.08 (3) 0.26
9 Tsubasa Hasegawa JPN 35.08 (8) 0.26
10 Mitchell Whitmore USA 35.08 (9) 0.26
11 Daidai Ntab NED 35.17 0.35
12 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 35.21 0.39
13 Laurent Dubreuil CAN 35.25 0.43
14 Tae-Yun Kim KOR 35.31 0.49
15 Tingyu Gao CHN 35.38 0.56
16 Jun-Ho Kim KOR 35.40 0.58
17 Aleksey Yesin RUS 35.42 0.60
18 Tae-Bum Mo KOR 35.43 0.61
19 William Dutton CAN 35.49 0.67
20 Kjeld Nuis NED DQ -

Zware crash Belg bezorgt hem zege in Macau

De Belgische coureur Laurens Vanthoor heeft zondag op bijzondere wijze de FIA GT World Cup gewonnen. Op het beroemde en beruchte stratencircuit van Macau crashte de Belg hard, maar de rodevlagsituatie die dat opleverde zorgde ervoor dat hij uiteindelijk zelf won.

De race werd al na twee ronden stilgelegd door een rode vlag, nadat Ricky Capo zijn BMW in de laatste echte bocht van het circuit in de bandenstapel parkeerde. De crash viel mee, maar het repareren van de bandenstapel duurde erg lang. 

Na lang wachten kon het veld eindelijk weer op pad gestuurd worden, met polesitter Vanthoor in zijn Audi op kop. Hij had Earl Bamber achter zich en de Nieuw-Zeelander wist dat hij vijf seconden tijdstraf zou krijgen: bij de eerste start van de race had hij iemand ingehaald voor de startlijn. Bamber wilde daarom zo snel mogelijk voorbij Vanthoor en plaatste al direct na de herstart zijn actie. Vanthoor deed alles om richting de beruchte Lisboa-bocht in de buurt te blijven, maar ging daarbij iets te hard over de kerbstones en raakte de muur. De Audi van de Belg vloog door de lucht, belandde op het dak weer op het asfalt en gleed een heel stuk door alvorens tot stilstand te komen.

Vanthoor kon gelukkig al na enkele seconden uit zijn auto klimmen, maar de race werd met een rode vlag weer onderbroken. Aangezien het tijdschema inmiddels danig in de war werd geschopt besloot men maximaal een kwartier te wachten om de race eventueel te herstarten, maar na een kwartier was de baan nog niet gereed. De rest van de race werd dus geannuleerd en de laatste doorkomst op de finishlijn werd als uitslag genomen: dat leverde Vanthoor de zege op.

Vanthoor's stevige crash (Bron: YouTube)

Aanhouding in zaak vermiste meisjes

Op verzoek van de Nederlandse politie is in Portugal een 34-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij de vermissing van de zestienjarige meisjes Femke Lucas en Sam Bruijs uit Bergen op Zoom. De meiden stapten dinsdag in Eindhoven in het vliegtuig naar het Spaanse Málaga en daarna waren ze dagenlang spoorloos. Zaterdag werden ze na een tip aangetroffen in de Portugese kustplaats Albufeira.

De Nederlandse politie laat zondag weten dat de aangehouden Nederlandse man ervan wordt verdacht dat hij de meisjes heeft onttrokken aan het gezag van hun ouders. Er wordt om zijn uitlevering gevraagd.

Update 11:25 uur:
Volgens Omroep Brabant gaat het om een 34-jarige man met de Marokkaanse nationaltiteit. Volgens Portugese media liep er al een arrestatiebevel tegen de man toen hij met de meisjes werd aangehouden. Volgens de Portugese gerechtelijke politie is er geen bewijs dat Femke en Sam onvrijwillig naar Portugal zouden zijn gegaan. "We hebben ze op camerabeelden gezien en toen waren ze steeds met zijn tweeën", volgens politiewoordvoerster Mireille Aalders van de Nederlandse politie.

"Hij wordt uitgeleverd aan Nederland", vertelt Aalders. "Hij wordt in Portugal voorgeleid voor de rechter. Dan kan hij kiezen voor een verkorte of langere uitleveringsprocedure. Het gaat nog even duren voordat hij hier is."

"Een in Albufeira wonende Nederlander herkende de meiden vrijdagavond en belde direct met de politie. Hierdoor konden ze worden gevonden." De Nederlandse politie heeft contact opgenomen met de collega's in Portugal en dankzij goede samenwerking werden Femke en Sam snel en in goede gezondheid aangetroffen.

De meiden zullen binnen afzienbare tijd terug zijn in Nederland. De vader van 1 van de meisjes is met een auto van Málaga, waar ze eerst waren, naar Albufeira gereden om ze op te halen. Hij rijdt daarna met ze terug naar Nederland. Als ze terug zijn zal de politie met de meiden gaan praten om erachter te komen wat zich de afgelopen dagen heeft afgespeeld.

Aanhouding in zaak vermiste meisjes
Aanhouding in zaak vermiste meisjes (Foto: ANP)

Bergsma weer te sterk voor Nederlands duo

Net als een week eerder in Harbin heeft schaatster Heather Bergsma ook in Nagano de 1500 meter gewonnen in de World Cup. De Amerikaanse was wederom te sterk voor het Nederlandse duo Marrit Leenstra en Ireen Wüst, die dit keer wel in omgekeerde volgorde eindigden.

Wüst kwam in de voorlaatste rit op het ijs, direct nadat Martina Sablikova de snelste tijd neer had gezet. Zoals altijd vertrok Wüst een stuk sneller dan de Tsjechische, maar dit keer kon ze de schade aan het einde goed beperken. De slotronde van Sablikova was weliswaar sneller, met 1:55,50 ging Wüst ruimschoots onder de tijd van de Tsjechische - en onder het bijna negen jaar oude baanrecord van Anni Friesinger. 

Lang kon Wüst niet genieten van haar baanrecord, met dank aan de slotrit tussen Bergsma en Leenstra. Halverwege had de Amerikaanse al een ruime voorsprong, die ze vervolgens beetje bij beetje in begon te leveren. Haar slotronde van 32,0 was snel genoeg om Wüst te verslaan en met 1:55,29 minuten nam ze het baanrecord gelijk over van de Nederlandse. Met 1:55,94 dook ook Leenstra onder het oude baanrecord, wat haar de derde plek opleverde. Antoinette de Jong, Melissa Wijfje en Marije Joling pakten allemaal een plek in de top-10.

World Cup Nagano - Uitslag 1500 meter vrouwen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Heather Bergsma USA 1:55.29  
2 Ireen Wüst NED 1:55.50 0.21
3 Marrit Leenstra NED 1:55.94 0.65
4 Martina Sábliková CZE 1:56.29 1.00
5 Miho Takagi JPN 1:56.41 1.12
6 Antoinette de Jong NED 1:57.30 2.01
7 Melissa Wijfje NED 1:57.43 2.14
8 Misaki Oshigiri JPN 1:57.44 2.15
9 Marije Joling NED 1:57.48 2.19
10 Olga Graf RUS 1:57.58 2.29
11 Yekaterina Lobysheva RUS 1:58.12 2.83
12 Natalya Voronina RUS 1:58.35 3.06
13 Ida Njåtun NOR 1:58.40 3.11
14 Roxanne Dufter GER 1:58.76 3.47
15 Nao Kodaira JPN 1:58.95 3.66
16 Isabelle Weidemann CAN 1:58.99 3.70
17 Mia Manganello USA 1:59.05 3.76
18 Brianne Tutt CAN 1:59.34 4.05
19 Ayano Sato JPN 2:01.15 5.86
20 Vanessa Herzog AUT 2:01.65 6.36

Fun met Funda #36: Bruin dijkhuis

Altijd al de droom gehad om de eigenaar te worden van een dijkhuis in Puttershoek wat de sfeer van de jaren 70 ademt? Dan is dit je kans! Voor 325.000 euro krijg je een "bijzondere woning met veel mogelijkheden". De aankleding van het huis is ook bijzonder gedateerd te noemen en de inrichting is op sommige punten best wel bijzonder. Zoals een schaars gekleed herenbeeld en een jezusbeeld met daarnaast de urn waar waarschijnlijk de oma van de eigenaar in zit...

Leer2eK bedankt voor het doorgeven van deze bijzondere woning via de submit!

'Probleem taxironselaars voor kerst opgelost'

De problemen met agressieve taxironselaars op Schiphol moeten voor de kerst zijn opgelost. Dat zei de verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma zondag in het tv-programma WNL op Zondag. Zij werkt samen met Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer aan een oplossing.

Taxironselaars op Schiphol veroorzaken regelmatig overlast, lichten passagiers op en zijn vaak agressief.

Dijksma sprak onlangs nog over "maffiapraktijken" die moeten worden "uitgebannen". Begin deze maand liet ze al weten dat Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer en het ministerie de handen ineengeslagen hebben om het probleem aan te pakken. Er wordt onder meer gekeken om de gemeentelijke verordening aan te passen om de taxichauffeurs die geen toegang hebben tot de officiële standplaats aan te pakken.

'Probleem taxironselaars voor kerst opgelost'
'Probleem taxironselaars voor kerst opgelost' (Foto: ANP)

50PLUS stijgt naar elf zetels in peiling

50PLUS is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond gestegen naar elf zetels. De ouderenpartij die nu nog twee zetels bezet in de Tweede Kamer zou daarmee groter worden dan de PvdA die volgens de peiling blijft steken op tien zetels. Het is voor het eerst sinds 2013 dat de partij zo goed scoort in de voorspellingen.

De strijd om het lijsttrekkerschap bij de PvdA heeft nog geen effect op de score van de regeringspartij.

De PVV blijft volgens Maurice de Hond afstevenen op een verkiezingszege. De partij van Geert Wilders boekt een zetel winst ten opzichte van de peiling van een week geleden en komt uit op dertig, vier meer dan de VVD.

50PLUS stijgt naar elf zetels in peiling
50PLUS stijgt naar elf zetels in peiling (Foto: ANP)

De FOK! Serie Top 100 Aller Tijden (2016 Editie)

De afgelopen anderhalve maand konden de lezers van FOK! via dit topic op het forum een overzicht geven van hun favoriete televisieseries en mini-series voor de vijfde editie van de FOK! Serie Top 100 Aller Tijden. Sinds de vorige editie van de lijst, die in 2013 werd georganiseerd door FOK!ker Lonewolf2003, zijn er namelijk een heleboel leuke series bijgekomen en we waren dan ook razend benieuwd of er nog grote veranderingen te verwachten waren toen FOK!ker Sovjet zich opofferde om een nieuwe Top 100 samen te stellen.

De top 3 van 2016

De 10 meest gekozen series van 2016 zijn:
01 (02) Game of Thrones
02 (01) Breaking Bad
03 (03) Band Of Brothers
04 (--) Fargo
05 (29) The X-Files
06 (15) Twin Peaks
07 (11) The Walking Dead
08 (06) Dexter
09 (13) South Park
10 (--) Stranger Things

In de FOK! Serie Top 100 Aller Tijden van 2016 staan maar liefst 34 nieuwe binnenkomers. Hoogste nieuwe binnenkomer is de reeks Fargo die dit jaar met 19 stemmen de vierde plaats wist te bereiken, gevolgd door de gloednieuwe Netflix serie Stranger Things, die door 22 FOK!kers naar de tiende plaats in de Top 100 werd gestemd. De gehele Top 10 van de FOK! Serie Top 100 Aller Tijden bestaat uit Amerikaanse series.

Fargo

In totaal werd er door 54 lezers van het FOK!forum een lijstje ingeleverd met in 690 verschillende tv-series. Van al deze series eindigden 36 verschillende series op de eerste plaats. In de ingeleverde lijstjes wisten zowel Breaking Bad als Game Of Thrones zevenmaal op de hoogste plaats te eindigen. Game Of Thrones, die bij de vorige editie op de tweede plaats eindigde, werd dit keer in totaal 33 keer genoemd en wist met een totaal van 2761 punten de 29 keer genoemde serie Breaking Bad voor te blijven die bij deze editie 2481 punten wist binnen te slepen. Op de derde plaats eindigde de serie Band Of Brothers, die de vorige keer eveneens op de derde plaats te vinden was.

Jiskefet

Van de 32 Nederlandse series waarop door FOK!kers werd gestemd wist geen enkele de Top 100 te bereiken. Meest succesvolle Nederlandse serie was Jiskefet (207 punten) die op de 124e plaats wist te eindigen, gevolgd door Unit 13 (183 punten) en Q en Q (170 punten).

Als we vervolgens kijken naar de langstlopende series in de Top 100 van dit jaar komen we maar liefst drie animatieseries tegen in de Top 3. Zo wordt de koppositie ingenomen door de al 27 seizoenen lopende FOX reeks The Simpsons (de winnaar van 2002 en 2007 en nummer 25 in de lijst van 2016). De tweede plaats is voor de Comedy Central serie South Park (19 seizoenen), gevolgd door de FOX serie Family Guy (17 seizoenen).

The Simpsons

De gehele FOK! Serie Top 100 Aller Tijden (2016 Editie) is hier te zien.

Nuis nipt geklopt door Mantia op 1500 meter

Tijdens de World Cup schaatsen in Nagano heeft Kjeld Nuis een tweede plek veroverd op de 1500 meter. De Nederlander moest zich nipt gewonnen geven tegenover Joey Mantia, die voor de derde keer in zijn loopbaan een 1500 meter won in de World Cup.

Nuis mocht na zijn winst in de B-groep vorige week zijn seizoensdebuut maken in de A-groep, waar hij vroeg in actie moest komen. De Nederlander kwam na 1:45,63 minuten over de finish, wat in de rit daarna al te sterk bleek voor Shani Davis en Thomas Krol. In de voorlaatste rit was het de beurt aan Patrick Roest en Mantia en met name de Amerikaan was goed bezig. Hij lag weliswaar een stuk achter op de tijd van Nuis, Mantia's ijzersterke slotronde bracht hem met 1:45,43 alsnog de winst. Hij was exact één seconde sneller dan landgenoot Davis, die de derde plek opeiste.

Roest liet de vijfde tijd noteren, vlak voor Sven Kramer - die vorige week nog de 1500 meter in Harbin won. Met een veertiende en zestiende plek kwamen Douwe de Vries en Krol niet in de buurt van de ereplaatsen. 

World Cup Nagano - Uitslag 1500 meter mannen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Joey Mantia USA 1:45.43  
2 Kjeld Nuis NED 1:45.63 0.20
3 Shani Davis USA 1:46.43 1.00
4 Bart Swings BEL 1:46.59 1.16
5 Patrick Roest NED 1:46.83 1.40
6 Sven Kramer NED 1:47.02 1.59
7 Sverre Lunde Pedersen NOR 1:47.09 1.66
8 Takuro Oda JPN 1:47.24 1.81
9 Sergey Trofimov RUS 1:47.43 2.00
10 Vincent De Haitre CAN 1:47.51 2.08
11 Sergey Gryaztsov RUS 1:47.58 2.15
12 Min-Seok Kim KOR 1:47.62 2.19
13 Shota Nakamura JPN 1:47.66 2.23
14 Douwe de Vries NED 1:47.81 2.38
15 Taro Kondo JPN 1:47.84 2.41
16 Thomas Krol NED 1:47.87 2.44
17 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 1:48.25 2.82
18 Hyung-Joon Joo KOR 1:48.52 3.09
19 Andrea Giovannini ITA 1:48.58 3.15
20 Sebastian Klosinski POL 1:49.12 3.69

Bayern München koploper af na verlies in Dortmund

Bayern München heeft zaterdagavond verloren van Borussia Dortmund. Na negentig spannende minuten werd het 1-0.

Borussia Dortmund keek voor aanvang van het duel met Bayern München tegen een achterstand van zes punten aan. De ploeg van trainer Thomas Tuchel heeft al een hoop punten laten liggen, waardoor de wedstrijd tegen de landskampioen van groot belang was. Uiteindelijk was duel het tussen de twee Duitse grootmachten er één van een hoog niveau, en ging Borussia Dortmund er met de punten vandoor.

In de eerste helft zat de thuisploeg er onmiddellijk goed op. Bayern had het lastig met het energieke spel van Die Borussen. Dat na elf minuten Pierre-Emerick Aubameyang voor de openingstreffer tekende, was dan ook volledig terecht. Mario Götze dook in het zestienmetergebied van Bayern op, maakte ruimte voor de voorzet waarna Aubameyang voor de 1-0 tekende.

Hierna liet Borussia Dortmund de bal aan Bayern, dat in het restant van de eerste helft niet lekker in zijn spel kwam. Het baltempo kwam op een gegeven moment lager te liggen, waardoor het voor de thuisploeg alsmaar makkelijker werd op de been te blijven. Uiteindelijk waren twee kopballetjes van Hummels het enige wat Bayern in de eerste 45 minuten creëerde.

In het tweede bedrijf verliep de wedstrijd in eerste instantie zoals de eerste helft eindigde. Bayern viel wel aan, maar Borussia bleef ogenschijnlijk gemakkelijk op de been. Dit spelbeeld veranderde toen Franck Ribéry de bal met de hak achter Roman Bürki schoof, maar doordat de Fransman dit vanuit buitenspelpositie deed, werd de treffer afgekeurd. Even hierna was het vervolgens Xabi Alonso die met een mooi geplaatst schot de lat raakte.

Alle Bayern-pogingen van dien, bijzonder genoeg kwam Bayern uiteindelijk niet tot scoren in het Bundesliga-treffen. Sterker nog, Aubameyang was in de 72e minuut nog ontzettend dichtbij de 2-0, maar de spits faalde oog in oog met Manuel Neuer. Na negentig minuten was het Dortmund dat verdient won, waardoor het inloopt op de landskampioen. Red Bull Leipzig is zodoende de nieuwe koploper in Duitsland.

Aubameyang scoort de enige treffer van de wedstrijd, waarmee Bayern geen koploper meer is. (PRO SHOTS/Witters)
Aubameyang scoort de enige treffer van de wedstrijd, waarmee Bayern geen koploper meer is. (PRO SHOTS/Witters)

Striptekenaar Van Driel opent eigen expositie

Duizenden krantenlezers worden dagelijks met zijn humoristische stripjes wakker, maar vanaf zondag zijn de overbekende beelden uit onder meer FC Knudde en De Stamgasten ook op groot doek te bewonderen. Geestelijk vader Toon van Driel opent dan zijn eigen expositie in Haarlem.

De schilderijen variëren in grootte, maar hebben allemaal één ding gemeen: er moet om gelachen worden. Of het nu 20.000 pinguïns op een ijsschots zijn of Knudde die 4-2-4 probeert te spelen, niets is te gek voor de 71-jarige Van Driel. "Er zit altijd wel een grap in. Zo'n schilderij moet je blij maken", zegt hij.

Bezoekers van de expositie kunnen de stripfiguren nu niet alleen een keer in het groot bewonderen, maar krijgen ook een "making of" van de krantenstripjes. "Alle originele tekeningen zijn te zien inclusief al het gefriemel en gedoe wat daarbij hoort."

Hiddink
Opvallend genoeg is het oud-bondscoach Guus Hiddink, een geliefd mikpunt in de strips van Van Driel, die de tentoonstelling opent. "Misschien denkt hij door hier te komen dat ik hem nooit meer teken."

De expositie betekent overigens niet dat Van Driel klaar is met de stripjes in de krant. Hoewel hij het wel ziet als de start van zijn schilderscarrière zijn de kranten nog altijd 'heilig' voor hem. "Dat hoop ik nog zeker twintig jaar te doen."

Striptekenaar Van Driel opent eigen expositie
Striptekenaar Van Driel opent eigen expositie (Foto: BuzzE)

Hattrick Ronaldo levert Real ruime zege op in Madrileense derby

Real Madrid heeft zaterdagavond een goede stap gezet richting de titel. De ploeg won met 0-3 van Atlético Madrid, dankzij drie treffers van Cristiano Ronaldo.

Met Antoine Griezmann in de basis begon Atlético Madrid scherp aan het duel met Real Madrid. De Fransman was een vraagteken voor de kraker, maar was op tijd hersteld om met zijn club op zoek te gaan naar de nodige drie punten. Voorafgaand aan het duel wist de ploeg dat het móest winnen om de achterstand van zes punten op Real Madrid te verkleinen.

Dat leek de thuisploeg zich vanaf het eerste fluitsignaal te realiseren. Het elftal van Diego Simeone begon fel aan de wedstrijd en liet Real Madrid niet in zijn spel komen. Er werd vroeg druk gezet, waardoor de bezoekers er niet in slaagden om lang in balbezit te blijven. Toch was het Real Madrid dat de beste mogelijkheden kreeg. Jan Oblak was echter bij de les en voorkwam met prachtige reddingen dat Cristiano Ronaldo en Luka Modric het net wisten te vinden.

Toch moest de doelman na 23 minuten spelen de bal uit zijn doel vissen. Ronaldo ging achter de bal staan, nadat de bezoekers op een mooie positie een vrije trap kregen. De Portugees zag zijn inzet van richting worden veranderd door de muur van Atlético, waardoor Oblak geen antwoord had.

Na de treffer nam Real Madrid de controle over en miste Atléti overtuiging. De thuisploeg snakte naar de rust en mocht blij zijn dat het met een stand van slechts 0-1 richting de kleedkamer vertrok. De pauze deed ploeg goed en in de tweede helft zagen we weer even het Atlético zoals we dat gewend zijn: veel inzet en strijd.

Grote kansen bleven echter uit voor de ploeg van Simeone en opnieuw was het Ronaldo die naar zeventig minuten spelen het net wist te vinden. De aanvaller ging gemakkelijk naar de grond, nadat hij licht werd aangetikt door Stefan Savic. De scheidsrechter twijfelde niet en weest direct naar de stip, waarna Ronaldo zelf vanaf elf meter mocht aanleggen. De sterspeler faalde niet en scoorde zijn tweede van de avond.

Niet veel later wist Ronaldo de wedstrijd definitief te beslissen. Gareth Bale leverde vanaf de linkerkant een goede voorzet richting de tweede paal, waarna de Ronaldo gemakkelijk zijn hattrick compleet maakte. Door de 0-3 overwinning van Real Madrid loopt de ploeg verder uit op Barcelona, dat zaterdagmiddag gelijkspeelde tegen Malaga. Atlético Madrid verliest de koploper uit het oog en heeft door de nederlaag een achterstand van negen punten op zijn stadsgenoot.

Ronaldo goed voor drie doelpunten. (PRO SHOTS/Marca)
Ronaldo goed voor drie doelpunten. (PRO SHOTS/Marca)

Kodaira blijft onklopbaar, Nederlandse sprintsters achteraan

Schaatster Nao Kodaira blijft vooralsnog heersen over de 500 meter. De Japanse pakte vorige week in Harbin twee zeges en zondag was ze ook voor eigen publiek in Nagano de beste.

In de slotrit kwam Kodaira tegen landgenote Maki Tsuji - in Harbin goed voor twee podiumplekken - tot 37,75 seconden. Daarmee was ze bijna twee tienden van een seconde sneller dan Lee Sang-hwa, die zo de tweede plek in het klassement pakte. De Chinese Jing Yu was met 37,97 de derde die onder de 38 seconden bleef.

De Nederlandse deelneemsters kwamen daar niet bij in de buurt. Met 38,69 en een veertiende plaats deed Marrit Leenstra het nog het beste, drie plekken voor Anice Das. De andere drie Nederlandse dames kwamen in de B-groep in actie en dat ging beter: Floor van den Brandt won daar en mag 25 punten bijschrijven, vergelijkbaar met een tiende plek in de A-groep. Bo van der Werff werd tweede in de B-groep en zal bij de volgende World Cup ook weer in de hoogste divisie uit mogen komen.

Nao Kodaira wint opnieuw. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Nao Kodaira wint opnieuw. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

World Cup Nagano - Uitslag 500 meter vrouwen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Nao Kodaira JPN 37.75  
2 Sang-Hwa Lee KOR 37.93 0.18
3 Jing Yu CHN 37.97 0.22
4 Marsha Hudey CAN 38.04 0.29
5 Maki Tsuji JPN 38.11 0.36
6 Hong Zhang CHN 38.12 0.37
7 Erina Kamiya JPN 38.27 0.52
8 Vanessa Herzog AUT 38.31 0.56
9 Arisa Go JPN 38.33 0.58
10 Heather Bergsma USA 38.34 0.59
11 Heather McLean CAN 38.40 0.65
12 Olga Fatkulina RUS 38.45 0.70
13 Hege Bøkko NOR 38.57 0.82
14 Marrit Leenstra NED 38.69 0.94
15 Min-Sun Kim KOR 38.75 1.00
16 Nadezhda Aseyeva RUS 38.76 1.01
17 Anice Das NED 39.03 1.28
18 Noemi Fiset CAN 39.32 1.57
19 Saori Toi JPN 39.42 1.67
20 Xiaoxuan Shi CHN 39.66 1.91

Oudere vrouw rijdt huis binnen

Een vrouw van 86 heeft zaterdag rond 12.00 uur een huis geramd in de Brabantse plaats Bakel. De bewoner was gelukkig in de keuken toen de auto de woonkamer binnenreed. Ook de bestuurster van de auto kwam met de schrik vrij. Ze is ter plaatse door ambulancepersoneel onderzocht maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

De vrouw was amper tientallen meters onderweg. Ze reed met haar auto van een parkeerplaats, stak een grote weg en een ventweg over, schoot met haar auto tussen een lantaarnpaal en een boom door, en reed toen het huis binnen.

De woning raakte zwaar beschadigd, een groot deel van de gevel is ingestort en het pand is gestut. De bewoners worden opgevangen bij familie.

De politie onderzoekt nog hoe dit ongeval kon plaatsvinden, zolang dit onderzoek loopt is het rijbewijs van de vrouw ingenomen.

Obama: oordeel niet te snel over Trump

Op zijn laatste grote buitenlandse reis als president van de Verenigde Staten heeft Barack Obama opgeroepen niet te snel over zijn opvolger Donald Trump te oordelen. "Verwacht niet het slechtste, hoop dat de regering haar werk doet en zich inzet, daarna kun je een oordeel vellen", hield Obama zaterdag een gehoor van ongeveer duizend studenten en jonge leidinggevenden voor in Lima.

Obama woont in de Peruaanse hoofdstad een top van de Aziatisch-Pacifische Economische Gemeenschap (APEC) bij. Zoals na iedere verkiezingen is er nu een periode van onzekerheid.

"Het zal niet hetzelfde zijn zoals hij regeert en zoals hij verkiezingsstrijd heeft gevoerd", zei Obama over Trump. Grote veranderingen in de politiek tegenover Latijns-Amerika verwacht hij niet. De Amerikaanse belangen zijn het meest gediend met een goede verstandhouding met de buurlanden, zei hij.

Op de conferentie in Lima bestaat zorg over Trump, die het banenverlies in de Verenigde Staten toeschrijft aan vrijhandelsverdragen die zijn gesloten. De Chinese president Xi JInping benadrukte juist de kansen die de handel biedt. Met betrekking tot de aankondigingen van Trump, dat hij de handel wil inperken en strafheffingen wil op producten uit China, zei Xi dat de Volksrepubliek "de deur niet dicht doet".

Op zijn laatste top ziet Obama zijn prestigeproject, het tot nog toe grootste vrijhandelsverdrag TPP met twaalf landen in de regio, waarschijnlijk stranden. Bij de APEC zijn 21 landen aangesloten, die samen goed zijn voor 57 procent van de wereldeconomie.

Obama: oordeel niet te snel over Trump
Obama: oordeel niet te snel over Trump (Foto: ANP)

Man met schotwond aangetroffen in Vlaardingen

Een neergeschoten man is in de nacht van zaterdag op zondag op straat aangetroffen in Vlaardingen. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens een woordvoerster van de politie is het slachtoffer gevonden op de Amalia van Solmslaan. Hij had een schotwond. Het is nog onduidelijk wat de man is overkomen.

Nieuwe bemanningsleden aangekomen bij ISS

De bemanning van het internationale ruimtestation is weer compleet. Een ruimtecapsule met drie astronauten is na een vlucht van circa twee dagen aangekomen bij het ISS, meldde het Russische persbureau TASS zondag (lokale tijd).

De nieuwe bemanningsleden zijn de Amerikaan Peggy Whitson, de Rus Oleg Novitskiy en Fransman Thomas Pesquet. Ze blijven ongeveer een halfjaar in de ruimte. Aan boord van het ISS werken met de komst van het trio in totaal zes astronauten. Er waren al twee Russen en een Amerikaan aanwezig.

Anderson verslaat Van Barneveld na prachtig gevecht

Gary Anderson heeft de halve finales bereikt van de Grand Slam of Darts. De Schotse wereldkampioen moest daarvoor alles uit de kast halen in een prachtig duel met Raymond van Barneveld, die van geen wijken wist.

Anderson begon de wedstrijd een stuk beter dan de Nederlander en liep in de eerste sessie uit naar een 4-1 voorsprong. Barney kwam vervolgens beter in zijn spel en gecombineerd met de nodige gemiste dubbels van Anderson betekende het dat de wedstrijd een stuk spannender werd. De Nederlander kwam terug tot 5-5 en vanaf dat moment ging het niveau nog eens de hoogte in. 

Een prachtige 164-finish bracht Van Barneveld op voorsprong, maar met 121 sloeg Anderson gelijk terug. Het bleef gelijk opgaan en met onder meer een strakke 126-finish kwam 10-10 op het scorebord. Vanaf 13-13 was het echter gedaan met de Nederlander. Anderson gooide zijn niveau nog eens de lucht in en ramde de ene na de andere triple 20 in het bord. In drie legs op rij was de Schot binnen twaalf darts uit en ook in de laatste leg was er geen houden aan. Met onder meer twee 180'ers kwam hij op 41 en die ging in één keer uit: 16-13 en Van Barneveld lag eruit. 

Uitslagen Eredivisie 19/11/2016 II

Excelsior heeft in de Eredivisie de Rotterdamse derby tegen Sparta met 3-2 gewonnen. De Kralingers boekten voor het eerst sinds september weer een overwinning in eigen huis. FC Groningen klopte in de Euroborg ADO Den Haag met 2-1, waardoor de onderste regionen voorlopig weer verlaten zijn.

Excelsior

3 - 2

Sparta Rotterdam

26' Elbers
30' Fredy
65' Hasselbaink (pen)
  22' Brogno
73' Dumfries
 
Gele kaart: Elbers (Excelsior), Verhaar, Dumfries, Breuer (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4400
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Karami
Mattheij
Drost
Kuipers
Fortes
Vermeulen
Koolwijk (Faik/51)
Elbers (Van Duinen/76)
Hasselbaink
Fredy (Ondaan/85)
  Kortsmit
Dumfries
Breuer
Vriends (Goodwin/72)
Van Drongelen
Dougall
Spierings
Dijkstra
Verhaar
El Azzouzi
Brogno (Van Moorsel/81)

FC Groningen

2 - 1

ADO Den Haag

10' Hateboer
54' Van Weert
  42' Duplan
 
Gele kaart: Duplan (ADO Den Haag)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 17.818
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Larsen
Van Nieff
Tibbling
Bacuna
Jenssen
Rusnák (Sörloth/68)
Van Weert (Memisevic/90+2)
Mahi (Linssen/82)
  Setkus
San Román
Meissner
Beugelsdijk
Ebuehi
Schaken (Becker/72)
Trybull
Duplan
Hevel (El Mahdioui/78)
Havenaar (Van der Heijden/27)
Kastaneer

Game of Thrones-trailer nagemaakt in Skyrim

Er zijn altijd fans die net iets fanatieker zijn. Gamer UpIsNotJump heeft de trailer van Game of Thrones nagemaakt in The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition. Het kostte hem meer dan 260 mods, maar dan heb je ook wat.

UpIsNotJump had problemen met clipping rond de ogen en mond van Cersei. Daarom was het nodig om de trailer iets aan te passen. Maar hij had ook geluk, want een fan heeft reeds het continent Westeros van Game of Thrones compleet nagebouwd in Skyrim. Om te vergelijken is onder het fanproject de originele trailer te zien. Het is niet bekend of UpIsNotJump ook de andere seizoenstrailers gaat doen.

Joris Mathijsen: 'WK-finale 2010 een groots dieptepunt'

Vooraf aan de wedstrijd Willem II - PSV blikte Joris Mathijsen terug op zijn eerste maanden als technisch directeur van Willem II.

Nieuwe functie

Drukke dagen voor Joris Mathijsen bij Willem II. Zonder diploma of ervaring instappen bij zijn oude club in Tilburg als technisch directeur. Het werd een feit afgelopen zomer nadat Mathijsen een einde maakte aan zijn spelerscarrière. Ondanks de volle agenda kan Mathijsen rekenen op genoeg steun door de mensen om hem heen. 

WK-finale

De carrière van Mathijsen heeft veel hoogtepunten gekend, waaronder het bereiken van de WK-finale van 2010 met Oranje. Echter doet deze prestatie juist pijn voor de ex-verdediger. 'We hebben de kansen gehad op meer en als je dan één meter van die beker mag lopen en het niet mag aanraken, dan is dat een groots dieptepunt.' Aldus Mathijsen. 

HSV

Tot slot blikt de oud-international terug op zijn tijd bij HSV. De gevallen topclub HSV is de club waar Mathijsen de meeste wedstrijden in zijn carrière heeft gespeeld. In de vijf jaar tijd dat hij onderdeel was van de verdediging, speelde Mathijsen daar 145 wedstrijden en wist zes keer het net te vinden. Het doet Mathijsen dan ook pijn dat Die Rothosen nu laatste staan in de Bundesliga. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.