FOK! Wat een weer: Korte tijd storm

Goeiemorgen! We kunnen ons vandaag gaan opmaken voor een behoorlijk ruig dagje. Een diepe depressie trekt vanaf het kanaal de Noordzee op en levert bij ons veel wind op. Het kan zelfs even tot storm komen, kracht 9. Overal is er kans op zware windstoten, en als die depressie nog wat uitdiept zijn er langs de kust windstoten mogelijk tot 100 a 110 km/u. In het binnenland liggen de windstoten tussen de 80 en 90 km/u. Dat met name in de heuvels van Zuid-Limburg. De wind draait van zuidoost naar zuidwest.

Terug nog even naar gisteren. Veel van jullie zullen denken "waar heeft hij het over?". Ik had het gisteren al over die kustconvergentie, en dat kwam uit. En hoe! Ik woon nu 15 jaar in Haarlem, maar ik heb het hier zelden zo hard zien hagelen. Alles was helemaal wit en er lag op een gegeven moment 2 tot 3 cm aan hagel. Was echt spectaculair. En niet alleen dat, daarbij waren er ook weer geweldige bliksems en donders. Dit ging eigenlijk op een lijn van Zandvoort naar Flevoland de hele dag zo door. Ook ten noorden van die lijn vielen geregeld buien, zij het wat minder heftig dan bij ons. De laatste flitsen en donders zag en hoorde ik rond 17.00. Daarna draaide de stroming naar zuid en trokken de buien naar het noorden toe en kregen andere delen van Noord-Holland en deels ook Friesland met die buien te maken.

Elders in het land was het soms prachtig weer, en denken de mensen nu: onweer, hagel? De zon scheen geregeld en het bleef in het zuiden en oosten op de meeste plaatsen droog. 

Terug even naar vandaag. De storm verwacht ik op zijn hoogtepunt tussen 13.00 en 18.00. Rond zes uur passeert het koufront van zuidwest naar noordoost over het land. Voor die tijd regent het geregeld, maar is het 's middags even droog. Met 11 graden is het wel vrij zacht.

Mocht de situatie daar aanleiding toe geven kom ik met een update. 

Wees voorzichtig en ondanks het stormachtige weer een fijne dag!

Update 12.30:  Momenteel stormt het langs de zuidwestkust en de komende uren bereikt het windveld ook de westkust. Er bestaat zelfs een mogelijkheid dat het even tot windkracht 10 komt, en dat is een zware storm. De windstoten bereiken nu snelheden van 90 tot 100 km/u. Deze kunnen mogelijk nog wat toenemen. Ook in Limburg staat een dikke windkracht 7. Maar ook elders in binnenland moeten jullie rekening houden met windstoten tot 85 km/u. In de kustprovincies tot 110 km/u. Wees voorzichtig!

 Ik blijf het volgen!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:06
Zon onder: 16:45
Zonkracht: 1 / 1
 
Zware onweersbui in Haarlem (Foto: Stephan5)
Een hele stoet zware onweersbuien trok over Haarlem en hadden een hele lading hagel bij zich. Op het hoogtepunt kon je zelfs langlaufen. (foto: Stephan5)             
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1700 Slag om Narva. Koning Karel XII van Zweden verslaat het leger van Tsaar Peter de Grote.
1864 Zaligverklaring van Petrus Canisius, Nederlands theoloog.
1945 Begin van het Proces van Neurenberg
1998 De eerste module van het internationaal ruimtestation ISS wordt gelanceerd.
2001 De Nederlandse journalist en televisiepresentator Wim Bosboom overlijdt.