FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 november 2016

Honderd nieuwe afleveringen van Sesamstraat

De publieke omroep NTR gaat de komende twee jaar honderd nieuwe afleveringen van het kinderprogramma Sesamstraat maken. Dat betekent dat het aantal nieuwe afleveringen per jaar wordt gehalveerd van honderd naar vijftig, kondigde de omroep maandag aan. De NTR verlengt het contract met de Amerikaanse organisatie Sesame Workshop, die de rechten bezit.

Sesamstraat is het langstlopende kinderprogramma van de Nederlandse televisie. Vanaf 2017 worden meer afleveringen herhaald. Sesamstraat blijft rond 07.00 uur en 14.00 uur te zien bij NPO Zappelin op 3. Ook is Sesamstraat te bekijken via het themakanaal Zappelin Xtra en via de Zappelin app.

Op verzoek van de NPO ontwikkelt de NTR naast Sesamstraat een nieuw kleuterprogramma. Wat voor programma dit gaat worden, is nog niet bekend. De NTR verwacht hier halverwege 2017 meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Honderd nieuwe afleveringen van Sesamstraat
Honderd nieuwe afleveringen van Sesamstraat (Foto: BuzzE)

Klinsmann ontslagen als bondscoach Verenigde Staten

Jürgen Klinsmann is ontslagen als bondscoach van de Verenigde Staten. Onder zijn leiding blameerde het Amerikaanse elftal zich vorige week tegen Costa Rica.

Door de 4-0 nederlaag staan de VS, die eerder deze maand ook al van Mexico verloren, puntloos onderaan de WK-kwalificatiepoule. Klinsmann was er al sinds de zomer van 2011 bondscoach, maar nu wordt hij dus bedankt voor bewezen diensten. De Amerikaanse bond bracht het nieuws maandagavond naar buiten.

"Hoewel we er alle vertrouwen in hebben dat we genoeg kwaliteit hebben om naar het WK te gaan, zijn we er ook van overtuigd dat we een andere weg moeten inslaan", aldus bondsvoorzitter Sunil Gulati. Wie Klinsmann opvolgt, is nog niet bekend. De volgende interland van de VS is pas in maart.

Jürgen Klinsmann wist met zijn team in 2014 de tweede ronde te halen op het WK in Brazilië. België was toen te sterk. Vervolgens kreeg de Duitse oud-prof steeds meer kritiek over zich heen, onder meer toen de VS vorig jaar in de Gold Cup in de halve finales werden uitgeschakeld door Jamaica.

Jurgen Klinsmann ziet zijn ploeg afgaan tegen Costa Rica. (PRO SHOTS/Action Images)
Jurgen Klinsmann ziet zijn ploeg afgaan tegen Costa Rica. (PRO SHOTS/Action Images)

Voetballer ziet steward aan voor ploeggenoot, steward negeert pass

In de Engelse League One was Peterborough afgelopen weekeinde op bezoek bij Northampton. De bezoekers speelden tijdens de wedstrijd in fluorgele shirtjes, maar dat is wellicht niet altijd een goed idee.

Michael Bostwick liet weinig oog voor detail zien en gaf een strakke breedtepass...richting een langs de kant lopende steward, tot hilariteit van het thuispubliek. De beste man negeerde de bal en een baljongen raapte hem dan maar op. Northampton kon overigens niet profiteren: Peterborough won door een goal in de 92e minuut met 0-1. 

Het foutje van Bostwick (Bron: YouTube) 

'Bed-bad-brood gestrand door gebrek steun VVD'

Het akkoord over de bed-bad-broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers is vermoedelijk gesneuveld omdat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) er onvoldoende steun binnen zijn eigen partij VVD voor kreeg. Dat zei Jos Wienen, voorzitter van de Asiel- en Integratiecommissie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maandagavond tegen EO-radioprogramma Dit is de Dag.

Volgens Wienen waren de onderhandelingen over de regeling in het weekeinde zo goed als rond. De staatssecretaris wilde volgens hem zelfs instemmen met het openhouden van de eigen nachtopvang die de steden aan uitgeprocedeerde asielzoekers bieden. Eerder werd de steden juist gevraagd af te zien van die opvang in ruil voor een "sobere" opvang op acht plaatsen. "Dat is het allerergste nog", aldus Wienen. Hij zei daarmee akkoord te zijn, zolang het niet in het akkoord werd vastgelegd.

'Bed-bad-brood gestrand door gebrek steun VVD'
'Bed-bad-brood gestrand door gebrek steun VVD' (Foto: ANP)

PSV is Brenet aantal weken kwijt

Joshua Brenet kan de komende twee tot drie weken niet in actie komen voor PSV. De verdediger raakte zaterdag tegen Willem II geblesseerd aan zijn enkel.

Brenet verliet op krukken het stadion van de Tilburgers, nadat hij in het begin van de tweede helft moest worden gewisseld. De enkel van de 22-jarige vleugelverdediger klapte dubbel. Phillip Cocu liet na afloop al weten er geen goed gevoel over te hebben.

Na de training van maandag gaf Brenet aan dat zijn enkel al wat beter voelde, maar onderzoek in het ziekenhuis leverde een teleurstellende conclusie op. De jongeling heeft zijn enkelbanden namelijk beschadigd, zo meldt PSV via de officiële kanalen.

Door de blessure mist Brenet in elk geval de komende vijf wedstrijden van PSV. Mogelijk is hij net op tijd hersteld voor de laatste wedstrijd voor de winterstop. Die is op zondag 18 december tegen Ajax (uit).

Ophef deert zanger 'Sylvana' niet

De Brabantse volkszanger Rob van Daal ziet geen enkele reden zijn nummer 'Oh Sylvana' te wijzigen of in te trekken naar aanleiding van de commotie die maandag ontstond om het lied. Zijn manager houdt vol dat het nummer niets met DENK-politica Sylvana Simons te maken heeft. De manager heeft maandag via internet een reeks verzoeken ingediend om door anderen gemaakte videoclips van het net te verwijderen.

"Het is te triest voor woorden dat anderen deze beelden onder het nummer hebben gezet", aldus zijn echtgenote en manager Nikki Jeurninck. Rob is gewoon een rasartiest die totaal niet met politiek bezig is. Wij laten dit gedoe overwaaien en gaan uiteindelijk gewoon lekker carnaval vieren met het nummer.''

Volgens de artiest gaat het nummer, geschreven door het muziekduo Gebroeders Ko, over een Russisch meisje dat gedumpt wordt door haar vriend.

Ophef deert zanger 'Sylvana' niet
Ophef deert zanger 'Sylvana' niet (Foto: BuzzE)

Roma-coach: "Onze materiaalman is beter dan Pjanic"

Miralem Pjanic maakte afgelopen zomer een gevoelige overstap van AS Roma naar Juventus. Hoofdcoach Luciano Spalletti maakt zich daar echter niet meer druk om.

Pjanic speelde vijf jaar voor de Romeinen voordat Juventus hem voor circa 31 miljoen euro naar Turijn haalde. De fanatieke fans van AS Roma reageerden woedend, maar Spalletti is kalm. "Mijn hele team is beter dan Pjanic. Iedereen is beter dan hij, zelfs onze materiaalman", sprak de Italiaan in de Bosnische krant Oslobodjenje.

"Ik ben niet boos op hem, maar ik ben coach van AS Roma en daarom vind ik iedere speler van ons beter dan Pjanic." Spalletti beschikt met Edin Dzeko over één van de topscorers van de Serie A. "Als een coach op een computer het prototype van een spits zou kunnen maken, zou Edin het resultaat zijn."

Spalletti noemt de Bosniër een perfecte spits. "Het enige wat hij nog moet verbeteren, is dat hij voor het doel dodelijker moet zijn." Dzeko deelt met tien doelpunten nu de koppositie op de topscorerslijst met Mauro Icardi (Internazionale) en Andrea Belotti (Torino).

OM speurt naar maker filmpje Sylvana Simons

Het Openbaar Ministerie (OM) probeert te achterhalen wie het filmpje heeft gemaakt bij het carnavalslied Oh Sylvana. Er circuleren meerdere filmpjes op internet, maar het gaat het OM om de versie waarin een foto van Simons is gefotoshopt in beelden van lichamen van zwarte Amerikanen die zijn opgehangen aan een boom.

Een woordvoerder van het OM in Amsterdam zei maandag dat het een onderzoek begon, omdat Simons heeft laten weten dat ze aangifte wil gaan doen. Ook speelt mee dat Simons een publiek persoon is. Sylvana Simons is kandidaat-Tweede Kamerlid voor de politieke beweging DENK en ze presenteerde eerder radio- en televisieprogramma's.

Koperdief veroorzaakt grote schade bij inbraak

Bij het waterschap Hunze en Aa kwam in de nacht van zaterdag op zondag een alarm binnen dat de elektriciteit in het gemaal in Muntendam was uitgevallen. De afgelopen periode was de stroom daar al eerder uitgevallen door koperdiefstal, daarom besloot een medewerker om direct de politie te waarschuwen.

Agenten die ter plaatse kwamen zagen dat er een gat in het hek was geknipt. De deur van het gemaal stond open en binnen betrapten ze een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die druk bezig was met het stelen van het aanwezige koper. De man is aangehouden en is overgebracht naar het bureau.

De schade is aanzienlijk en wordt geschat op 40.000 à 50.000 euro. Het waterschap werkt er hard aan om de schade in het gemaal weer te herstellen.

Drie miljoen Zuid-Soedanezen op de vlucht

Het aantal vluchtelingen uit Zuid-Soedan blijft toenemen. Volgens de Verenigde Naties hebben 3 miljoen Zuid-Soedanezen huis en haard verlaten uit angst voor het geweld dat in de strijd om de macht is ontketend. Ongeveer 1,9 miljoen mensen zijn vertrokken naar relatief veiliger gebieden, de overige 1,1 miljoen zijn naar het buitenland gegaan. De noodhulporganisatie van de VN schatte het aantal ontheemden begin deze maand nog 200.000 lager.

De machtsstrijd in de nog jonge Afrikaanse staat laaide in juli opnieuw op. Tot dusver wordt er geen open oorlog gevoerd, maar gewelddadige botsingen zijn aan de orde van de dag. In Uganda komen dagelijks duizenden nieuwe vluchtelingen aan. Het buurland vangt inmiddels een half miljoen Zuid-Soedanezen op. Eenzelfde aantal heeft zich verspreid over Ethiopië en Soedan.

Drie miljoen Zuid-Soedanezen op de vlucht
Drie miljoen Zuid-Soedanezen op de vlucht (Foto: ANP)

Stormloop op kaarten Star Wars Rogue One

Binnen twaalf uur hebben al 10.000 Star Wars-liefhebbers een kaartje gereserveerd of gekocht bij Pathé voor de nieuwe film Rogue One: A Star Wars Story.

Pathé noemt de maandag begonnen voorverkoop voor de spin-off van de Star Wars-reeks ongekend. Nu al zijn voor het actieavontuur van Lucasfilm 35 procent meer tickets in de voorverkoop verkocht dan vorig jaar voor James Bondfilm Spectre.

Inmiddels zijn voor Rogue One meer dan 6000 kaarten verkocht en ruim 4000 tickets gereserveerd. 69 procent daarvan is voor de voorstellingen in de zes IMAX-bioscopen van Pathé.

Rogue One draait vanaf 14 december in de bioscopen.

Stormloop op kaarten Star Wars Rogue One
Stormloop op kaarten Star Wars Rogue One (Foto: BuzzE)

Survivalen in Uncharted 4 vanaf december

Uitgever Sony en ontwikkelaar Naughty Dog zijn zo goed als klaar met Uncharted 4: Survival en deze modus zal midden december uitrollen voor iedereen.

In Survival vecht je tegen golf na golf van steeds sterker wordende vijanden om allerlei doelen te behalen. Dit kun je solo of in co-op met twee andere spelers doen. Er komen tien mappen waarin 50 golven met allerlei steeds betere en krachtigere vijanden spawnen. Bij elke tiende wave verschijnt er een baas. Samenwerking is belangrijk om ver te geraken in de doelen. Deze kunnen varieren van het verdedigen van een bepaald gebied, schatten verzamelen in een bepaalde tijd of gemarkeerde vijanden uitschakelen. Het kan zo maar zijn dat je in een bepaalde waves alleen maar pistolen mag gebruiken of dat alleen headshots of hand-tot-hand-gevechten schade doen.

Door verder te geraken verdien je krijg je ingame geld om wapens te kopen die in kratten over de mappen liggen. Er zijn een progressiesysteem en wapenupgrades om spelers die hoger in rang geraken blij te houden. Mochten die Survival op Hard uitspelen dan wacht er nog Crushing als moeilijkheidsgraad op ze.

Asscher: clip Sylvana weerzinwekkend

Gemeenteraadslid Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij dient maandag een klacht in bij Bureau Discriminatiezaken in Den Haag over beelden die zijn gemonteerd onder een carnavalsliedje met de titel Oh Sylvana.

Het bewuste filmpje is op online muziekplatforms te zien en toont een diashow met foto's van Sylvana Simons van de politieke beweging DENK. Haar gezicht is gefotoshopt in racistische en beledigende karikaturen, stelt Faïd.

Zo wordt ze onder meer afgebeeld als Zwarte Piet en naakte Afrikaanse vrouw. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan, de racistische organisatie die in de VS met geweld protesteerde tegen de afschaffing van de slavernij en de burgerrechtenbeweging van Afro-Amerikanen.

Het liedje zelf gaat volgens zanger Rob Daal niet over Sylvana Simons maar over een Russisch meisje dat uitgezwaaid wordt door haar vriendje.

De link met Sylvana Simons is volgens Rob van Daal puur toeval, maar "dat de link wordt gelegd vind ik wel buitengewoon prettig", zei Van Daal tegen BN De Stem. "Door de link is er veel media-aandacht."

Raadslid Faïd heeft niet met Simons gesproken over de klacht, maar wil met de actie haar solidariteit betuigen. ,,Ik heb de beelden in dit filmpje bekeken met de meeste walging die je maar kunt voelen."

Update 19:16
Vicepremier Lodewijk Asscher bestempelt de beelden die zijn gemonteerd onder het carnavalsnummer Oh Sylvana als "weerzinwekkend" en "volkomen onacceptabel".

De bewindman reageert daarmee op het filmpje dat op muziekplatforms opdook. Hierin zijn gemanipuleerde beelden te zien van DENK-politica Sylvana Simons. Zo wordt ze onder meer afgebeeld als Zwarte Piet en naakte Afrikaanse vrouw. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan.

Asscher zegt zich goed te kunnen voostellen dat Simons de clip als bedreigend ervaart. "Ik vraag me af waar mensen die zo'n filmpje maken in hemelsnaam mee bezig zijn."

Klacht om 'racistisch filmpje' over Sylvana
Klacht om 'racistisch filmpje' over Sylvana (Foto: ANP)

Cabbe, Frost en meer in Dragon Ball Xenoverse 2

Bandai Namco is loslippig vandaag en heeft naast Road to Boruto ook meer te melden over de eerste uitbreidingen aan Dragon Ball Xenoverse 2.

De eerste uitbreiding Dragon Ball Xenoverse 2 is verkrijgbaar door middel van de season pass of natuurlijk gewoon los te koop. Deze levert je twee nieuwe personages uit Drgaon Ball Super op, namelijk Cabbe en Frost. Daarnaast krijgt de game nieuwe parallele quests, kostuums, aanvallen en meer.

Er komt ook een gratis update, waarin er nieuwe vaardigheden, kostuums en aanvallen te krijgen zijn. Alle spelers krijgen ook toegang tot een 'Frieza Siege Event' waarin ze het leger van Frieza in Conton City zelf moeten bevechten. Win je, dan krijg je tien extra kostuums. Er is een nieuwe raid boss aangekondigd, waarin er gevochten wordt tegen Evil Yamcha om een speciale titel te verdienen.

Bandai Namco geeft ook vijf nieuwe leraren zodat er meer quests te doen zijn. De vijf nieuwe wijsgeren zijn Future Gohan, Bardock, Cooler, Android 16 en Whis. Dragon Ball Xenoverse 2 is al uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC. Wat wij ervan vinden kun je hier lezen.

Frost in Dragon Ball 2 Xenoverse 2

Cabbe in Dragon Ball Xenoverse 2

Eerste Nederlandse GP-winnaar motoren overleden

De Nederlandse oud-motorcoureur Jan Huberts is afgelopen weekeinde overleden. De eerste Nederlander die een grand prix in de motorsport wist te winnen overleed in zijn woonplaats Assen. Huberts is 79 jaar geworden.

Huberts debuteerde in 1960 in de 50cc-klasse tijdens de TT van Assen. In de negentien jaar daarna reed hij in totaal 37 keer een grand prix, waarbij zijn grootste successen al vrij vroeg kwamen. Op 13 mei 1962 werd hij op het fameuze Circuit de Charades de eerste Nederlandse grand prix-winnaar ooit, door de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam te schrijven. Later in dat jaar zegevierde Huberts ook op de Sachsenring tijdens de Grand Prix van Oost-Duitsland, zijn tweede en laatste zege.

Huberts bleef lang actief in de wereld van de motorsport. Zo zette hij in 1981 het wereldrecord op de kilometer met vliegende start neer voor 50cc-motoren. Dat bleef tot 2008 staan. In 1999, 2000 en 2001 kwam Hubert als teambaas van DeeCee Racing in actie in de 500cc, de voorganger van de MotoGP. Onder meer Barry Veneman en de Australische regenspecialist Anthony West kwamen voor Hubert's team uit. 

Huberts voor een race in Tubbergen (Foto: WikiCommons/Anefo)
Huberts voor een race in Tubbergen (Foto: WikiCommons/Anefo)

Meer details over Naruto's Road to Boruto-uitbreiding

Bandai Namco heeft nieuwe details voor Road to Boruto, de uitbreiding van Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4, bekendgemaakt.

Spelers krijgen een vernieuwde verhaalmodus dat gebaseerd is op Boruto: Naruto the Movie. Nieuwe avonturen, gevechten en gebeurtenissen staan klaar om ons in het nieuwe verhaallijn na Naruto te zetten met als uiteindelijke doel: het gevecht tegen Momoshiki zoals in de film.

De twee nieuw aangekondigde personages zijn Naruto 7th Hokage en Sasuke the Wandering Shinobi. De uitbreiding geeft deze twee bekende ninja's ook een nieuwe Combination Secret Technique waarmee ze allebei een supersnelle comboaanval krijgen. Voor de uitbreiding en het originele spel zal er een Spectator Mode toegevoegd worden, samen met een verbeterde Endless Mode.

De uitbreiding Road to Boruto voor mensen die het basisspel al hebben en ook de complete game Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 met de uitbreiding erbij voor nieuwkomers komen 3 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 - Road to Boruto - Naruto en Sasuke (Foto: Bandai Namco)

Trailer: Smurfs: The Lost Village

Na de twee live-action-verfilmingen van de Smurfen, met Neil Patrick Harris, Jayma Mays en Hank Azaria, hebben de makers besloten om een stapje terug te nemen en het derde deel geanimeerd te maken. Voor deze nieuwe film is nu een trailer verschenen.

De derde Smurfen-film is geen 'Smurfs 3', maar gewoon een losstaande film die op humoristische wijze de oorsprong van Les Schtroumpfs, zoals ze oorspronkelijk heten, onderzoekt. De film kent een geheel nieuwe cast, met onder andere Demi Lovato als Smurfin, Rainn Wilson als Gargamel en Mandy Patinkin als Grote Smurf. Andere rollen zijn voor Danny Pudi en Jack McBrayer.

Smurfs: The Lost Village is vanaf 5 april 2017 in 3D in de bioscopen te zien.

DLC-plannen voor Shin Megami Tensei IV: Apocalypse onthuld

Deep Silver en Atlus U.S.A. maken bekend dat alle DLC voor de Japanse RPG Shin Megami Tensei IV: Apocalypse na de release ook naar Europa komt. De game is vanaf 2 december 2016 verkrijgbaar voor de Nintendo 3DS.

Van items waar je je uiterlijk mee kunt veranderen tot nieuwe missies, elke DLC bevat content dat de jacht op demonen verrijkt. De prijzen varieren van gratis tot eenmaal 3,99 euro. Een kleine greep uit de DLC:

 • Bonus add-on: extra moeilijkheidsgraden
  Prijs: Gratis
  Beschikbaar vanaf: 15-12-2016

  Beschrijving: Deze gratis add-on ontgrendelt “Paradise,” de laagste moeilijkheidsgraad voor nieuwkomers in het RPG-genre en “Apocalypse,” de hoogste moeilijkheidsgraad voor de meest hardcore Shin Megami Tensei fans.

 • Bonus item: Earring Set
  Prijs: Een week gratis, daarna €0.99
  Beschikbaar vanaf: 01-12-2016

  Beschrijving: De “Peace Earring” en “Anarchy Earring” zijn te verzilveren via de eShop. Je moet een officiële Hunter worden voordat je toegang krijgt tot de content.

 • Bonus missie: Messiahs in the Diamond Realm
  Prijs: €3.99
  Beschikbaar vanaf: 05-01-2017

  Beschrijving: Ervaar een kort zijverhaal en vecht samen met bekende gezichten tegen een onverwachte vijand. Aanbevolen voor spelers die het spel bijna tot volledig hebben voltooid.

Trailer voor tweede seizoen Fuller House

Het is nog geen jaar geleden sinds het eerste seizoen van Full House-sequel Fuller House op Netflix verscheen, maar de serie was al snel zo'n succes dat een tweede seizoen besteld werd, waarvan nu een trailer te zien is.

Het nieuwe seizoen komt mooi op tijd voor de feestdagen, want die worden ook gevierd in de dertien nieuwe afleveringen. Fuller House volgt het drietal D.J., Stephanie en Kimmy, de jonge meiden uit Full House, die nu zelf de volwassenen zijn.

Fuller House 2 is vanaf 9 december te bingen op Netflix.

Veel te doen als Japanse mafia in Yakuza 0

SEGA heeft een trailer van Yakuza 0 uitgebracht waarin ze de entertainment in de game verkennen. Daten, gokken, gamen en dansen, het kan allemaal.

Dat je voor de Yakuza werkt, betekent nog niet dat je geen plezier mag beleven. De straten van Tokio hebben op dat vlak heel wat te bieden. Of je nu besluit de datingscene te verkennen, de arcades op te zoeken voor wat ouderwets fijn speelplezier of tot diep in de nacht te dansen, je beslist het zelf. Als de zon opkomt maken onze mafialeden Majima en Kazuma hun onvermijdelijke terugkeer naar hun criminele levensstijlen.

Yakuza 0 komt 24 kjanuari uit op PlayStation 4. Voor de taalpuristen onder ons: het spel krijgt Japanse voice-overs met Engelse ondertiteling.

NBA 2KVR Experience aangekondigd

2K Games heeft vandaag NBA 2KVR Experience aangekondigd. Niet dat het complete NBA 2K17 in VR te spelen is, maar oefenen kunnen we in ieder geval wel in virtual reality.

"Ons team kijkt constant naar nieuwe manieren om unieke, leuke ervaringen te leveren voor de gamer", zegt Greg Thomas, baas van Visual Concepts. "NBA 2KVR zal de fans nog meer toegang tot onze franchise geven en nieuwe vaardigheden laten oefenen in onderhoudende VR-uitdagingen."

In NBA 2KVR Experience stap je op het basketbalveld van de sporter op de NBA 2K17-cover en All-Star Paul George. In het stadion van de Indiana Pacers geeft Paul George commentaar en tips om de minigames beter onder de knie te krijgen. Er zijn allerlei minigames beschikbaar, zoals 'three-point shootout', een snelheid- en mik-uitdaging en de 'buzzer beater countdown'. Door allerlei Gatorade-boosts te verdienen en te gebruiken kun je jouw vaardigheden opschroeven. Ze helpen namelijkdingen als snelheid en herstel te verbeteren.

NBA 2KVR Experience komt 22 november uit voor 14,99 euro. Het spel is beschikbaar voor HTC Vive, PlayStation VR en Samsung Gear VR.

Vier op tien Duitsers: islam ondermijnt land

Meer dan 40 procent van de Duitsers is ervan overtuigd dat het land door de islam wordt ondermijnd. Dat blijkt uit een enquête die de Friedrich-Ebert-stichting heeft gehouden.

De stelling "In Duitsland kan men niet meer hardop zeggen wat men denkt zonder ergernis te wekken", wordt door 28 procent onderschreven. Eenzelfde percentage is het eens met de stelling dat de regeringspartijen het volk bedriegen.

Door de vluchtelingendiscussie wordt volgens het onderzoeksinstituut duidelijk dat er sprake is van een tweedeling in de maatschappij tussen "een meerderheid die een mondiale houding, tolerantie en gelijkwaardigheid wil, en een niet heel kleine en luidruchtige minderheid die afscherming, nationale herbezinning en ongelijkwaardigheid eist".

Vier op tien Duitsers: islam ondermijnt land
Vier op tien Duitsers: islam ondermijnt land (Foto: ANP)

Jos de G. vrijgesproken voor doodslag Nicole

De 49-jarige Jos de G. is maandag veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor de verkrachting van Nicole van den Hurk in 1995. Hij werd vrijgesproken van doodslag, omdat de kans bestaat dat nog iemand anders betrokken is geweest bij de dood van het meisje. Tegen de Helmonder was veertien jaar celstraf geëist voor verkrachting én doodslag.

De conclusie van de rechter werd met veel verontwaardiging aangehoord door de nabestaanden. De stiefmoeder van Nicole van den Hurk verliet cynisch applaudisserend de rechtszaal en beende even later woedend het gerechtsgebouw uit.

Het vijftienjarige meisje verdween in oktober 1995 toen ze naar haar bijbaantje in Eindhoven fietste. Haar lichaam werd zes weken later gevonden in de bossen bij Lierop.

DNA-spoor
Min of meer toevallig leidde een DNA-spoor vier jaar geleden naar de verdachte, een veroordeelde tbs'er die begin 2014 werd opgepakt.

De DNA-sporen vormden het belangrijkste bewijs tegen de ontkennende verdachte. De rechtbank in Den Bosch concludeerde maandag op basis van berekeningen dat er geen twijfel over kan bestaan dat zijn sperma is gevonden op het lichaam van Nicole.

Verkracht
Hoewel geweldsporen ontbreken, gaat de rechtbank er toch van uit dat het meisje is verkracht. Voor het verweer dat er mogelijk vrijwillig seksueel contact is geweest tussen de tiener en de wildvreemde oudere man zijn geen aanwijzingen, aldus de rechter.

En terwijl het spermaspoor wel wijst op verkrachting kan de rechtbank ondanks alle dubieuze omstandigheden niet uitsluiten dat iemand anders betrokken is geweest bij de doodslag, aldus de uitspraak.

Jos de G. vrijgesproken voor doodslag Nicole
Jos de G. vrijgesproken voor doodslag Nicole (Foto: ANP)

BN'ers duwen lijst Partij voor de Dieren aan

De Partij voor de Dieren wordt de komende verkiezingsstrijd ondersteund door een flink aantal bekende Nederlanders. Onder de lijstduwers zijn enkele gelauwerde schrijvers zoals A.F.Th van der Heijden, Maarten Biesheuvel, Jan Siebelink en Mensje van Keulen.

Niet alleen schrijvers willen de partij helpen kiezers te trekken. Ook actrices Babette van Veen en Georgina Verbaan, zangers Jan Rot en Dinand Woesthoff en presentatrice Annemiek Schrijver nemen een plekje op de lijst in. Op plek 10, dus niet eens onmogelijk laag, staat hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen.

De PvdD heeft zowel de jongste als de oudste kandidaat op de lijst staan: op de lijst staan onder andere de 93-jarige kunstenaar Johan de Haas en de 16-jarige scholiere en PINK!-lid Malou Herstel (die dus überhaupt niet de Kamer in mag, omdat ze te jong is). 

Lijstduwers zijn bedoeld om mensen naar de stembus te trekken, maar staan zo laag op de lijst dat het vrijwel zeker is dat ze niet gekozen zullen worden. De Partij voor de Dieren viert deze week haar tiende verjaardag.

BN'ers duwen lijst Partij voor de Dieren aan
BN'ers duwen lijst Partij voor de Dieren aan (Foto: ANP)

'Trump kleinzoon van illegaal'

Aankomend president Donald Trump lijkt niet veel op te hebben met illegale immigranten, maar lijkt tegelijkertijd volgens Duitse media zelf kleinzoon te zijn van een illegale immigrant. Grootvader Trump moest in 1905 het land uit omdat hij zich niet op correcte wijze had aangemeld toen hij uit de VS naar Duitsland was teruggekeerd.

Friedrich Trump (1869-1918) emigreerde met zijn ouders in 1885 naar de Verenigde Staten. Hij wilde echter terug naar zijn geboortestad Kallstadt in de deelstaat Rijnland-Palts en trok daarheen. Tot echte 'wederinburgering' kwam het niet; hij kreeg opdracht van de autoriteiten het land te verlaten.

Een Duitse genealoog heeft het uitzettingsbevel gevonden in een archief in Speyer. Drie maanden nadat hij met zijn vrouw Elisabeth op 1 juli 1905 met het stoomschip Pennsylvania uit Hamburg naar de VS was vertrokken, werd de vader van de aankomend president in New York geboren.

'Trump kleinzoon van illegale immigrant'
'Trump kleinzoon van illegale immigrant' (Foto: ANP)

Geert Wilders toch naar rechtbank

PVV-voorman Geert Wilders maakt gebruik van zijn recht als laatste het woord te voeren in het proces tegen hem. Dat liet de politicus maandag weten via Twitter. Het 'laatste woord' staat aan het eind van de week geagendeerd.

Wilders staat terecht voor 'minder Marokkanen'-uitspraken. Het OM eiste vorige week een boete van 5000 euro voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

"Ik zal de rechtbank nog toespreken later deze week. In mijn laatste woord bij het proces tegen de vrijheid van meningsuiting", aldus Wilders. Eerder wilde hij niet naar de rechtbank komen. "Het is een gotspe dat ik moet terechtstaan omdat ik heb gesproken over minder Marokkanen", verklaarde Wilders eerder.

Geert Wilders toch naar rechtbank
Geert Wilders toch naar rechtbank (Foto: ANP)

Geen akkoord bed-bad-broodregeling, links wil debat

Het Rijk en de gemeentes hebben bijna een akkoord bereikt over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Als ze niet kunnen worden uitgezet, wordt voorzien in een sobere opvang, de zogenaamde bed-bad-broodregeling.

Een aantal gemeentes heeft nu een eigen opvang voor deze mensen. In april vorig jaar leidde dat nog bijna tot een kabinetscrisis, omdat de VVD deze opvang wilde beëindigen en de PvdA niet. In het jaar dat volgde nam de druk op de opvang nauwelijks toe omdat de meeste asielverzoeken werden toegewezen, maar de laatste maanden stijgt het aantal afwijzigen weer doordat meer mensen uit veilige landen asiel aanvragen, zoals Albanië en Marokko.

De lange onderhandelingen tussen de gemeentes en staatssecretaris van asielzaken Klaas Dijkhoff (VVD) lijken nu bijna te zijn afgerond. Zo zijn beide overheden akkoord over het aantal opvangplekken: geen zes maar acht. Die opvangplekken zouden onder leiding van de gemeente moeten staan, en niet meer geregeld worden door de Dienst Toezicht en Vertrek. Gemeentes zouden naar eigen zeggen beter in staat zijn om terugkeer van de illegale migranten te begeleiden. Ook willen ze dat bemiddeling niet altijd hoeft te leiden tot terugkeer: zo'n 60% van de in eerste instantie afgewezen asielzoekers blijkt later toch kans te maken op een verblijfsvergunning - volgens die gemeentes dan. Ook voorziet het akkoord in boetes voor gemeentes als afgewezen immigranten niet worden uitgezet.

Op dit moment zitten er naar schatting tussen de 800 en 1800 mensen in de gemeentelijke noodopvang. Naast eten, onderdak en verzorging krijgen ze ook gemeentelijke begeleiding, aangezien zij denken dat dat beter werkt dan mensen bij herhaling oppakken en dan weer op straat zetten. Onder andere de burgemeesters van Heerlen en Deventer hebben al aangegeven niet te stoppen met hun eigen opvang, omdat ze niet zijn geïnformeerd over de lopende onderhandelingen.

Update 10:29
 
De Telegraaf meldt dat het overleg zou zijn geklapt. Wordt vervolgd.

Update 16:10
GroenLinks wil nog deze week een debat over het stukgelopen overleg tussen het kabinet met de gemeenten over zogenoemd 'bed, bad en brood' voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff "moet uitleggen waarom hij mensen in de kou wil zetten'', zegt Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks maandag in een reactie.

Ook de PvdA reageert teleurgesteld. "Uitgeprocedeerde vreemdelingen moeten niet op straat leven, maar de rust en begeleiding krijgen om te werken aan terugkeer. Het is dan ook enorm teleurstellend dat de gemeenten en de staatssecretaris er niet in geslaagd zijn duidelijke afspraken te maken over de vorm van deze 'bed, bad, brood'-opvang. Een wetsvoorstel dat geen menswaardige opvang biedt en uitgeprocedeerden geen nieuw perspectief geeft gaan we niet steunen", aldus Kamerlid Attje Kuiken (PvdA). 

Ziyech: "Ik ga naar Afrika Cup"

Ajax raakt Hakim Ziyech in januari kwijt aan de Marokkaanse ploeg in verband met de Afrika Cup. Ondanks geruchten dat Ziyech boos op de bondscoach was, wil hij gewoon mee.

De Afrika Cup gaat er mogelijk inhakken voor Ajax, want er gaan mogelijk drie spelers van de Amsterdammers naar het toernooi dat tussen 14 januari en 5 februari van het nieuwe jaar plaatsvindt in Gabon. Bertrand Traoré (Burkina Faso) en Ziyech (Marokko) gaan, terwijl doelman André Onana (Kameroen) twijfelt, nu hij net een basisplek heeft veroverd in Amsterdam.

Ook omtrent het deelnemen van Ziyech aan de Afrika Cup waren wat twijfels, want er ontstond ophef toen hij zich twee weken terug afmeldde voor de nationale ploeg. Niet een lichte blessure (opgelopen tegen AZ) zou daaraan ten grondslag hebben gelegen, maar het feit dat bondscoach Hervé Renard de speler op 8 oktober in de interland tegen Gabon negentig minuten op de bank had gehouden.

Ziyech laat nu aan Ajax Life weten dat men niet hoeft te twijfelen aan zijn deelname aan het toernooi. "Ik ga gewoon voor mijn land spelen", aldus Ziyech, die sinds zijn komst van FC Twente zich razendsnel aanpaste aan het team van Ajax. Ruim een jaar geleden gloorde er voor Ziyech nog een toekomst in Oranje, totdat hij zelf de knoop besloot door te hakken en voor Marokko koos.

Ericsson racet ook in 2017 voor Sauber

Marcus Ericsson zal in het Formule 1-seizoen 2017 wederom gaan racen voor Sauber, zo heeft het team laten weten. De Zweed begint hiermee volgend jaar aan het derde seizoen in Zwitserse dienst na in 2014 al voor Caterham uitgekomen te zijn.

Ericsson: "Dit is geweldig nieuws. Ik heb er nu twee jaar bij Sauber op zitten en voel me hier thuis. Ik ben het team dankbaar dat ze vertrouwen in me houden. In mijn tijd bij Sauber heb ik me als coureur ontwikkeld en hoewel we ups and downs hebben gehad, blijven we hier altijd achter elkaar staan en goed samenwerken."

Sauber begon dit jaar moeizaam, maar na de redding van het team werden de resultaten langzaam maar zeker beter. Hoogtepunt van het jaar voor de Zwitsers was de negende plaats van coureur Felipe Nasr in Brazilië, waardoor de belangrijke tiende plaats in de constructeursstrijd overgenomen werd van Manor. Het is echter nog niet gezegd dat Nasr volgend jaar ook voor de renstal uit Hinwil uit zal komen. Voor het tweede stoeltje zijn diverse kapers op de kust, onder wie Esteban Gutierrez.

Mourinho: "Rooney is niet snel genoeg"

Manchester United-manager José Mourinho zette Wayne Rooney zaterdag niet op de bank vanwege zijn wangedrag in de interlandperiode, maar omdat hij te langzaam is. Rooney raakte in opspraak toen hij tijdens de interlandperiode met Engeland dronken werd gefotografeerd. In het duel met Arsenal (1-1) kregen Anthony Martial en Marcus Rashford de voorkeur in de voorhoede.

"Ik dacht dat we de bal zouden hebben", vertelde Mourinho tegen Engelse media. "Arsenal is een ploeg die de tegenstander laat voetballen. Ik dacht dat we ruimte zouden krijgen en de bal zou gemakkelijk bij de aanvallende spelers terecht komen. Ik vind dat Juan Mata, Anthony Martial en Marcus Rashford sneller zijn dan Wayne, één tegen één beter uit de voeten kunnen. Ik dacht dat dit de beste optie was."

Eindelijk weer een trailer voor Tekken 7

Bandai Namco laat een trailer zien van Tekken 7 waarin nogmaals de release vroeg in 2017 wordt herhaald. We zien veel gerecyclede beelden, maar ook een fragment waar Paul door een muur heen slaat. Betekent dat je de omgeving in Tekken 7 kunt gebruiken, of is het slechts een cutscene?

Tekken 7 komt begin 2017 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De game is al sinds 2015 speelbaar in voornamelijk Aziatische speelhallen. Er is niets officieel bekend over extra functionaliteit of meer personages, maar men gaat er vanuit dat de uitvoering de vorm krijgt van Tekken 7: Fated Retribution. Een vroege pc-versie die ik mocht testen op First Look zag er leuk uit, maar was nog niet stabiel.

Priesters mogen abortus blijven vergeven

Gewone priesters mogen ook na het einde van het Heilig Jaar vrouwen vergeven die een abortus hebben ondergaan. Dat heeft paus Franciscus besloten, blijkt uit een apostolische brief die hij zondag ondertekende en die maandag werd gepresenteerd.

De paus kondigde in 2015 al aan dat pastoors gedurende het Heilig Jaar abortus mochten vergeven. Normaal is dat recht alleen voorbehouden aan bisschoppen of speciale biechtvaders.

In de brief van zondag benadrukte Franciscus dat abortus volgens de katholieke kerk een ernstige zonde is, maar dat 'geen enkele zonde zo zwaar is dat deze niet kan worden vergeven'. De katholieke kerk excommuniceert vrouwen die een abortus laten plegen of artsen die de operatie hebben uitgevoerd. Deze ban wordt opgeheven na officiële vergiffenis.

Het Heilige Jaar, dat was gewijd aan barmhartigheid, werd zondag afgesloten.

Priesters mogen abortus blijven vergeven
Priesters mogen abortus blijven vergeven (Foto: ANP)

Vogelgriep Duitsland breidt zich verder uit

De vogelgriep breidt zich verder uit in Duitsland. Het zeer besmettelijke H5N8-virus is volgens een wetenschappelijk instituut nu ook aangetroffen bij in het wild levende vogels op het eiland Riems voor de Oostzeekust. In Mecklenburg-Vorpommern en Sleeswijk-Holstein zijn pluimveebedrijven besmet.

Voor dinsdag is een crisisberaad gepland met de Duitse landbouwautoriteiten en vertegenwoordigers van dierenartsen en andere experts. Daarbij komt mogelijk ook een ophokplicht voor heel Duitsland aan de orde. Landbouwminister Christian Schmidt heeft besloten om in ieder geval met de voorbereidingen hiervoor te beginnen. ,,Wij nemen de verspreiding van de vogelgriep in Duitsland zeer serieus", zei hij.

Sinds maandag is er wel al een noodverordening van kracht. Ook kleinere bedrijven moeten nu voorzorgsmaatregelen nemen. Dat gold eerder alleen voor bedrijven met meer dan duizend dieren.

Denemarken
In Denemarken is het virus voor het eerst vastgesteld bij pluimvee. Het gaat om dieren van een hobbyboer in Ålsgårde in Noord-Seeland. Een derde van de dertig eenden overleed afgelopen weekend. Het H5N8-virus werd eerder ook al vastgesteld bij wilde vogels in het land.

Vanwege de vogelgriep geldt in Nederland sinds kort voor pluimveebedrijven een ophokplicht.

Vogelgriep Duitsland breidt zich verder uit
Vogelgriep Duitsland breidt zich verder uit (Foto: ANP)

Huizenprijzen verder in de lift

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in oktober met 5,6 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster maandag.

De prijsstijging is wel wat minder sterk dan in september en augustus. In augustus werd met 6 procent nog de grootste prijsstijging in veertien jaar genoteerd.

Sinds juni 2013 stijgen de huizenprijzen weer. De prijs ligt sinds dat dieptepunt gemiddeld 12,7 procent hoger. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 ligt het prijsniveau nog echter 11,5 procent lager. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen was in oktober ongeveer even hoog als in juli 2005.

Huizenprijzen verder in de lift
Huizenprijzen verder in de lift (Foto: ANP)

Kendall Jenner terug op Instagram

Kendall Jenner is na een week radiostilte teruggekeerd op Instagram. Dat meldt New York Daily News.

De tv-ster publiceerde een foto van een onbekende jongen met een petje op en de tekst: "Verlegen jongen gefotografeerd door mij".

Een week geleden maakte Jenner bekend een adempauze te nemen van Instagram. Tijdens de talkshow van Ellen DeGeneres, waar Jenner te gast was, vertelde ze dat ze een beetje verslaafd was geraakt aan de app. "Ik werd 's ochtends wakker en het was het eerste waar ik naar keek en als ik naar bed ging was het het laatste wat ik deed", aldus Jenner. "Ik wil gewoon even een detox", vervolgde ze.

De 19-jarige Jenner heeft 68,5 miljoen volgers op Instagram en de applicatie is een belangrijke bron van inkomsten voor het model annex tv-ster. Ze ontvangt riante vergoedingen voor het publiceren van foto's met gesponsorde producten en diensten.

Kendall Jenner terug op Instagram
Kendall Jenner terug op Instagram (Foto: BuzzE)

Microsoft opent quantumlab op campus TU Delft

De Amerikaanse technologiereus Microsoft gaat een eigen lab openen op de campus van TU Delft. De nieuwe afdeling, onder leiding van hoogleraar Leo Kouwenhoven, richt zich op de verdere ontwikkeling van quantumcomputers, maakte de TU Delft maandag bekend.

De Delftse universiteit werkt al langer samen met Microsoft. Naast de oprichting van het onderzoekslab, gaan de Amerikanen ook langjarig investeren in QuTech, een samenwerking van TU Delft en onderzoeksinstituut TNO. "Dit past heel goed in de ambitie van QuTech om te zoeken naar intensieve samenwerkingen met technologiebedrijven'', aldus de universiteit. Het Delftse instituut werkt ook al intensief samen met chipgigant Intel.

Quantumcomputers zijn oneindig veel sneller dan de snelste computers van dit moment.

Microsoft opent quantumlab op campus TU Delft
Microsoft opent quantumlab op campus TU Delft (Foto: BuzzT)

Duizenden boeren missen een opvolger

Op de meeste Nederlandse boerderijen met een boer op leeftijd staat geen bedrijfsopvolger klaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Er zijn in Nederland ruim 55.000 landbouwbedrijven, waarvan ruim 25.000 met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder. Van deze bedrijven hebben ruim 10.000 een bedrijfsopvolger, de rest nog niet. Een en ander betekent volgens het statistiekbureau dat de komende tien jaar ruim 15.000 boerderijen zullen verdwijnen, of dat de bedrijfsopvolging op een andere manier moet worden opgelost.

Hoe groter het bedrijf, des te groter blijkt wel de kans dat er een bedrijfsopvolger is. Bij melkveebedrijven telde het CBS in doorsnee het vaakst iemand die de leiding over de onderneming op zich zou willen nemen. Ook voor geitenbedrijven is de belangstelling van een jongere generatie nog groot. De minste interesse voor bedrijfsovernames is er voor schapenboerderijen en pot- en perkplantenbedrijven.

Ook valt het op dat er in de noordelijke provincies door de bank genomen meer kandidaat-bedrijfsopvolgers rondlopen dan in het zuiden van het land. Het CBS heeft zeer kleine boerderijen in het onderzoek buiten beschouwing gelaten.

Duizenden boeren missen een opvolger
Duizenden boeren missen een opvolger (Foto: ANP)

Diakonessenhuis doet oproep voor MRSA-test

Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft 270 mensen opgeroepen om zich te laten testen op de MRSA-bacterie, ook wel bekend als de ziekenhuisbacterie. Mogelijk zijn ze in contact geweest met een medewerker van het ziekenhuis, waarbij de bacterie onlangs werd ontdekt, zegt een woordvoerster maandag.

Ook zijn zo'n dertig patiënten die in het ziekenhuis liggen getest op een mogelijke besmetting. Dat is volgens de zegsvrouw echter niet het geval. Om welke afdeling van het ziekenhuis het gaat wil zij niet zeggen. Wel geeft de woordvoerster aan dat de betreffende medewerker voorlopig thuisblijft.

Besmetting met MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus) is levensgevaarlijk voor mensen met een flink verminderde weerstand. Het kan onder meer leiden tot longontsteking of bloedvergiftiging. De bacterie is ongevoelig voor gebruikelijke antibiotica. MRSA is voor gezonde mensen onschadelijk, ze worden er ook niet ziek van.

Diakonessenhuis doet oproep voor MRSA-test
Diakonessenhuis doet oproep voor MRSA-test (Foto: ANP)

Terreuraanslag in Frankrijk voorkomen

Met de arrestatie van zeven personen afgelopen weekeinde hebben de Franse autoriteiten een terreuraanslag weten te verijdelen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve maandagochtend bekendgemaakt.

Vier aanhoudingen vonden plaats in Straatsburg, twee in Marseille en een in een ander land, aldus de bewindsman. De verdachten zijn van Franse, Marokkaanse en Afghaanse komaf en variëren in leeftijd van 29 tot 37 jaar. Cazeneuve sprak van een voorbeeldige operatie door speciale eenheden in de nacht van zaterdag op zondag.

Terreuraanslag in Frankrijk voorkomen
Terreuraanslag in Frankrijk voorkomen (Foto: ANP)

Duitser sleept vrouw mee achter auto

Een vrouw is levensgevaarlijk gewond geraakt nadat ze door een 38-jarige man achter zijn auto was gebonden en door de straten van de Duitse stad Hameln was gesleept. De vrouw werd zondagavond rond 18.00 uur gevonden door voorbijgangers op de stoep van de Kaiserstraße. Ze was zwaargewond en is naar een ziekenhuis gebracht waar ze een spoedoperatie kreeg. Hierna is ze door een helikopter naar een speciale kliniek gebracht.

De man, een inwoner van het nabijgelegen Bad Münder, heeft zich bij de politie in Hameln gemeld en heeft bekend dat hij de vrouw heeft vastgebonden. Over het motief tast de politie nog in het duister en doet verder onderzoek.

De man wordt poging tot doodslag ten laste gelegd. Op sociale media gaat het bericht rond dat er ook een schietpartij was geweest, maar deze berichten kunnen niet worden bevestigd.

Record voor Nederlands internetknooppunt

Het Nederlandse internetknooppunt AMS-IX heeft zondagavond een nieuw record in de boeken gezet. Rond de klok van 20.30 uur verwerkte het knooppunt 5 Terabits per seconde (Tbps).

De grote hoeveelheid verwerkte data is vooral te danken aan het explosief gestegen internetverkeer. In een jaar tijd is de drukte met ongeveer 19 procent toegenomen. Overigens is het voor AMS-IX geen enkel probleem om het nieuwe record de komende tijd aan te scherpen. Momenteel is het knooppunt toegerust op ongeveer 20 Tbps. De groeiende markt voor online video zal de hoeveelheid verstookte data de komende jaren nog wel verder doen laten toenemen.

AMS-IX is een van de belangrijkste en best onderhouden internetknooppunten in de wereld.

Record voor Nederlands internetknooppunt
Record voor Nederlands internetknooppunt (Foto: BuzzT)

Wie wordt wereldkampioen Formule 1?

In Abu Dhabi strijden Mercedes-teamgenoten Nico Rosberg en Lewis Hamilton zondag om de wereldtitel in de Formule 1. De Duitser wint de titel als hij op het podium komt. Als Hamilton als tweede finisht moet Rosberg in de top-6 eindigen, als de Brit derde wordt moet Rosberg top-8 rijden en als Hamilton als vierde over de streep komt moet Rosberg minstens tiende worden om zeker te zijn van de titel. Eindigt Hamilton buiten de top-4, dan is Rosberg sowieso kampioen. 

ING stopt met Twyp in Nederland

Betaalapp Twyp van ING is in Nederland geen lang leven beschoren. Per 15 december stopt de bank met de mobiele app waarmee gebruikers geld naar elkaar kunnen overmaken via hun contactenlijst.

Twyp werd in januari dit jaar in Nederland gelanceerd, een paar maanden na de start in Spanje. Volgens ING is het duidelijk dat een aparte betaalapp, die niet gekoppeld is aan de betaalrekening, in Nederland 'onvoldoende toegevoegde waarde' biedt. In Spanje, waar de markt voor mobiel bankieren volgens ING anders is dan in Nederland, is Twyp met ruim 300.000 gebruikers wel succesvol en blijft de app in de lucht.

Volgens de bank hoort het experimenteren met apps zoals Twyp bij het verbeteren van de dienstverlening.

ING stopt met Twyp in Nederland
ING stopt met Twyp in Nederland (Foto: ANP)

Butler leidt Bulls naar zege in NBA

Mede door 40 punten van Jimmy Butler hebben de Chicago Bulls in de NBA gewonnen van de Los Angeles Lakers (118-110).  Het was de negende zege van de Bulls, die verrassend sterk aan het seizoen zijn begonnen. Vorig seizoen werden de play-offs gemist en in de zomer verloor de ploeg drie starters: Pau Gasol, Derrick Rose en Joakim Noah.

De laatste twee wisten met hun nieuwe ploeg, de New York Knicks, te winnen van de Atlanta Hawks (104-94). Het was de derde zege in vier wedstrijden voor New York, en de vierde thuiszege op rij. De weg omhoog lijkt ingeslagen. Grote man bij de Knicks was zoals zo vaak Carmelo Anthony. De forward kwam tot 31 punten.

Russell Westbrook produceerde namens de Oklahoma City Thunder zijn vierde triple double van het seizoen. Een fenomenale wedstrijd leverde hem 31 punten, 15 assists en 11 rebounds op. Bovendien scoorde hij in de slotsecondes van de reguliere speeltijd een driepunter waarmee een verlenging werd afgedwongen. In de extra speeltijd bleken de Indiana Pacers, zonder de geblesseerde Paul George, toch te sterk (115-111). Point guard Jeff Teague was met 30 punten en 11 assists de topspeler bij Indiana.

Overige uitslagen
Denver Nuggets – Utah Jazz 105-91
Sacramento Kings – Toronto Raptors 102-99
Brooklyn Nets – Portland Trail Blazers 109-129

Play of the day
Dit hoogstandje van Damian Lillard (Portland) leverde hem twee punten en een vrije worp op:

De Play of the Day (Bron: YouTube)

Danganronpa: Another Episode komt naar PS4 en pc

Danganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls komt in de zomer van 2017 naar PS4 en pc. De PS Vita-game is een third-person shooter en een bizarre spinoff van de Danganronpa visual novel. Lees onze review hier.

Danganronpa is een serie waarin Japanse tieners in een leven of dood-spel worden gedwongen. Het spel wordt beheerd door de moordlustige robot-beer Monokuma.  Daganronpa 1 en 2 zijn inmiddels ook naar Steam geport. PS4-versies van die games komen ook in 2017. Danganronpa 3 komt in januari uit in Japan, een release van die game in het westen wordt ook in 2017 verwacht.

Johnson schrijft NASCAR-geschiedenis na krankzinnige finale

Jimmie Johnson heeft zondagavond voor de zevende keer in zijn carrière de titel gepakt in de NASCAR Sprint Cup Series. De 41-jarige Amerikaan schreef daarmee geschiedenis en voegde zich daarmee in het rijtje met de legendarische Richard Petty en Dale Earnhardt - tot zondag samen de recordhouders met zeven titels.

Op de Homestead-Miami Speedway werd zondag de grote finale van het NASCAR-seizoen gereden. Na een play-offsysteem van negen races waren er nog vier coureurs over die de titel konden pakken: Johnson, Carl Edwards, Joey Logano en regerend kampioen Kyle Busch. De opdracht was simpel: finish op een betere positie dan de andere drie en je bent kampioen, ook al wordt je 25e, als de rest er maar achter zit.

Johnson kreeg kort voor aanvang gelijk een tik te verwerken, want zijn auto kwam niet door te keuring. Hij moest daardoor met zijn #48-auto helemaal achteraan het veld op de veertigste en laatste positie plaatsnemen bij de start. Opvallend genoeg leek dat hem nauwelijks te deren, want hij liet een van de meest spectaculaire openingsfases van het seizoen zien. In een handvol ronden had hij letterlijk het halve veld al ingehaald en na 25 van de 267 ronden reed Johnson de top-10 binnen, vlak achter Logano. Edwards en Busch reden ondertussen in de top-6 mee.

Vanaf dat moment bleef het bijna de hele race zeer spannend, want de vier kampioenschapskandidaten waren nauwelijks bij elkaar weg te slaan. Busch was de eerste die in de problemen kwam. Halverwege de race kwam hij plotseling naar binnen voor nieuwe banden, omdat hij aangaf dat zijn rechterachterband lek was. Dit bleek niet zo te zijn en dus verspilde hij kostbare tijd en was zijn pitstopschema danig in de war geraakt. Een caution - gele vlag met safety car - zorgde er later in de race weer voor dat hij gelijk met de rest naar binnen kon en dus was zijn nadeel teniet gedaan.

Na de nodige schermutselingen kwam met een ronde of vijftien te rijden de volgende caution, waarbij iedereen naar binnen dook om nog eens een vers setje banden te halen. Busch kende een dramatische stop en vier een paar plekken terug, terwijl Edwards juist naar de tweede plek opschoof - de hoogstgeklasseerde van de Championship 4. Bij de herstart ging het echter helemaal fout: Logano had een fantastische herstart en probeerde de voor hem rijdende Edwards binnendoor te pakken, maar Edwards gooide de deur dicht, werd door zijn rivaal aangetikt en knalde hard de muur in. Het ontketende een kettingreactie, waarbij onder meer ook Brad Keselowski hard in aanraking kwam met de muur en Martin Truex zijn auto in brand zag vliegen.

De grote crash na de aanraking tussen Logano (#22, geel) en Edwards (#19, oranje), wat Edwards definitief uit de titelstrijd gooide (Bron: YouTube)

Voor Edwards was de race en dus de hoop op de titel voorbij, maar hij toonde zich een groot sportman en liep gelijk naar de pitbox van Logano om aan te geven dat het een gewoon raceincident was - en zeker niet Logano's schuld. Die kwam zelf naar binnen voor een setje nieuwe banden, wat hem na de door de grote crash veroorzaakte rode vlag duidelijk voordeel opleverde. Met een handvol ronden te rijden ging het veld onderweg en Logano schoot van de achtste plek naar de derde positie - achter Johnson en de dominante leider Kyle Larson.

Daarmee was het alsnog niet gedaan, want Ricky Stenhuise Jr spinde, kwam in de muur terecht en zorgde voor wéér een caution. Busch probeerde dit keer het voordeel van de nieuwe banden te pakken en met twee ronden te rijden werd het veld op weg gestuurd. Dit keer was het Johnson die een van de beste herstarts van zijn carrière kende, de aanval van Logano afsloeg en zelfs Larson van de kop verdrong. Dit bleek de beslissende actie, want Johnson werd niet meer ingehaald en kwam, na als allerlaatste te zijn gestart, als allereerste over de finish: goed voor zijn historische zevende NASCAR-titel. 

 

Johnson kent een perfecte herstart en pakt zijn historische zevende titel (Bron: YouTube)

Sylvana niet populair, zwarte Piet wel

Afgelopen donderdag was het Unfriend day, de dag om eens te kijken welke social media-vrienden je graag zou willen ontvrienden.

Uit de door FOK! gehouden poll blijkt dat Sylvana Simons niet populair is. 54,7% van de stemmers zouden d'r maar wat graag ontvrienden. Quinsy Gario, de aanstichter van de Zwarte Piet-hetze staat op nummer 2 met 9,8% van de stemmen.

Opmerkelijk is dat ze nog minder populair zijn dan de lijsttrekkers van een paar grote politieke partijen. Mark Rutte was niet populair bij 9,1%, Geert Wilders moest het doen met 7,6% van de stemmen en Diederik Samsom moest tevreden zijn met een schamele 3,3%.

Donald Trump, die de laatste tijd toch vaak in het nieuws was zou ook maar ontvriend worden door 4% van de respondenten en Gordon doet al helemaal niet mee met 2,6% van de stemmen.

Ons grote opperhoofd Danny blijkt immens populair, maar 3,6% van de stemmers wilden hem graag ontvrienden maar de grote winnaar was Zwarte Piet, maar 1,4% van de stemmers zouden deze donkergekleurde kindervriend graag uit hun vriendenlijstje verwijderen.

Govie zou graag een beschuitje willen eten met Sylvana. Hij vind haar een "mooie en slimme vrouw" maar Thedeedster zou zijn hond er, naar goede FOK!-gewoonte, vanaf trappen. Het enige probleem is dat hij geen hond heeft.

Metro2005 vind Sylvana een grote zeurpiet maar nomineert Quinsy omdat hij de verdeeldheid en haat over Zwarte Piet heeft aangezwengeld.

SharQuedo zou Danny graag ontvrienden maar BasOne zou graag iedereen uit het lijstje eruit gooien, behalve Danny. HPLC heeft op Danny gestemd omdat hij de saaiste van het stel is en iemand die graag anoniem wil blijven heeft gehoord dat Danny awesome is en zou dus iedereen eruit gooien behalve Danny.

Digitaal beveiliger Symantec doet overname

Digitaal beveiliger Symantec neemt voor 2,3 miljard dollar branchegenoot LifeLock over. Met de overname wil het Amerikaanse bedrijf met name zijn dienstverlening op het gebied van identiteitsbeveiliging uitbreiden.

De biedprijs van 24 dollar per aandeel is een premie van 16 procent op de slotkoers van LifeLock van vrijdag. Symantec staat vooral bekend als het bedrijf achter antivirus software Norton. De markt voor cyberveiligheid is de laatste tijd flink gegroeid en is door technologische ontwikkelingen ook niet meer te vergelijken met de tijd waarin Symantec als virusscannerpionier begon.

De laatste tijd verschuift de aandacht van een van 's wereld grootste digitaal beveiligers daarom meer en meer naar internetbeveiliging. Symantec nam om die reden onlangs al voor krap 4,7 miljard dollar branchegenoot Blue Coat over van investeerder Bain Capital. Daarnaast verkocht het zijn data-opslagdivisie Veritas voor 7,4 miljard dollar aan investeerder Carlyle.

Digitaal beveiliger Symantec doet overname
Digitaal beveiliger Symantec doet overname (Foto: BuzzT)

'Groter risico op ongeluk handsfree bellers'

Handsfree bellen in de auto maakt het risico op een ongeval vier keer groter dan voor bestuurders die niet telefoneren. Dat blijkt een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), waarover diverse media in België maandag berichten.

Hoewel automobilisten geen telefoon aan hun oor hebben, letten ze veel minder goed op in het verkeer. De bestuurders hebben volgens het onderzoek 44 procent minder aandacht voor verkeersborden en 28 procent minder aandacht voor andere weggebruikers. De automobilisten die deelnamen aan het onderzoek keken ook minder regelmatig in hun linker zijspiegel en hadden meer de neiging om op de middelste rijstrook te rijden. Ook misten ze regelmatig een afslag.

Het onderzoek gebeurde met behulp van de zogenoemde slimme brillen, waarmee de oogbewegingen van de chauffeurs kunnen worden gemeten.

'Groter risico op ongeluk handsfree bellers'
'Groter risico op ongeluk handsfree bellers' (Foto: ANP)

China: geen ruimte voor onafhankelijk Hongkong

De Chinese president Xi Jinping heeft de hoogste bestuurder van Hongkong duidelijk gemaakt dat er "geen enkele ruimte is" voor de onafhankelijkheid van het gebiedsdeel. Dat zei het hoofd van de regering in Hongkong, Leung Chun-Ying, na een gesprek met Xi in Peru.

De leiders spraken elkaar tijdens een top van de Aziatisch-Pacifische Economische Gemeenschap (APEC) in Peru. Xi riep de leider van Hongkong volgens staatspersbureau Xinhua op te waken over de sociale en politieke stabiliteit in de voormalige Britse kroonkolonie.

Xi zei vorige week al dat nooit zal worden toegestaan dat een gebiedsdeel zich losmaakt van China. Hij heeft Leung en zijn regering ondersteuning aangeboden. In Hongkong is de afgelopen jaren herhaaldelijk gedemonstreerd tegen de bemoeienis van Peking met het bestuur van het autonome gebiedsdeel.

China: geen ruimte voor onafhankelijk Hongkong
China: geen ruimte voor onafhankelijk Hongkong (Foto: ANP)

Evacuatie van schip in Het Kanaal

Reddingswerkers hebben zondag elf mensen geëvacueerd van een uit de koers geslagen vrachtschip. Het schip, de Saga Sky, was voor de Engelse kust bij Dover in problemen geraakt na een aanvaring met een schuit geladen met stenen.

Elf opvarenden zijn tijdens de storm van boord gehaald omdat het schip water maakte. De twaalf andere bemanningsleden zijn aan boord gebleven. Zij moeten het schip in veiligheid brengen. Het schip, de Saga Sky, is 200 meter lang en staat in Hongkong geregistreerd. Het kwam in Het Kanaal ter hoogte van Samphire Hoe, even ten zuiden van Dover, in de problemen.

Veerbootdiensten tussen Dover en Calais hebben tijdens het hoogtepunt van de storm zondagmorgen stilgelegen Na het middaguur zijn de diensten hervat.

Storm
Aan de overzijde van Het Kanaal woedde de storm ook hevig. In het centrum van Antwerpen is een vrouw levensgevaarlijk gewond geraakt toen steigers omwaaiden en op haar terechtkwamen. In een voorstad van Antwerpen raakte een 17-jarige jongen zwaargewond door een omgewaaide boom. Parken en begraafplaatsen in de stad waren uit voorzorg gesloten. In Sint-Gillis,een gemeente in het Hoofdstedelijk Gewest Brussel, waaide een schoorsteen om. Een vrouw die toevallig voorbij liep, kreeg de schoorsteen op zich. Zij is overgebracht naar een ziekenhuis. De vrouw is niet in levensgevaar.

Het treinverkeer van en naar de Belgische provincie West-Vlaanderen ondervond grote hinder door de storm. Bij de hulpdiensten stonden in deze provincie de telefoons roodgloeiend, meldden plaatselijke media. In Bretagne raakte een vrouw zwaargewond toen een boom op haar auto waaide.

Evacuatie van schip in Het Kanaal
Evacuatie van schip in Het Kanaal (Foto: ANP)

'Sociale regelingen bij lange na niet benut'

Vier op de tien Nederlandse organisaties hebben geen benul van de sociale regelingen en subsidies waarop zij een beroep kunnen doen voor hun werknemers. Daardoor blijven overheidssubsidies zoals ouderkorting, premiekorting in verband met arbeidsgehandicapten of scholingssubsidies voor werknemers vaak onbenut.

Dat concludeert consultancybedrijf Willis Tower Watson na onderzoek onder 700 organisaties met minstens 250 werknemers. Het bedrijf schat dat het gaat om ongeveer 100 euro per werknemer dat op de plank blijft liggen.

Organisaties die zich willen verdiepen in de beschikbare regelingen en mogelijkheden, lopen volgens het onderzoek vaak vast omdat ze geen idee hebben waar zij de informatie kunnen vinden. Verder vindt bijna de helft van de bedrijven dat de overheid actiever over regelingen moet informeren.

Het onderzoek toont ook aan dat werkgevers niet weten hoe hun 'werknemerspopulatie' eruitziet. Zo weet ruim een kwart niet of hun bedrijf voldoet aan het quotum arbeidsbeperkten van de Participiatiewet. Daarnaast weet nog eens een kwart niet wat deze wet is of wat het daaraan gerelateerde quotum inhoudt.

Van de organisaties die wel gebruik maken van sociale verzekeringen, controleert bijna de helft pas achteraf of er regelingen zijn gemist. Ook daardoor blijven veel subsidies onbenut.

'Sociale regelingen bij lange na niet benut'
'Sociale regelingen bij lange na niet benut' (Foto: ANP)

De post heeft steeds minder haast

De bezorging van post heeft steeds minder een spoedeisend karakter. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar aanleiding van eigen onderzoek naar de ontwikkelingen op de postmarkt, waarvan de resultaten maandag zijn gepubliceerd.

Bedrijven en instanties maken net als consumenten steeds vaker gebruik van e-mail of social media om te communiceren. Daardoor daalt het postvolume stevig. Maar postbezorgers zien volgens de ACM nog een verschuiving. Als bedrijven nog een brief sturen, verkiezen zij vaker bezorging binnen twee of drie dagen boven de duurdere 24 uursdienst.

Dat wil overigens niet zeggen dat in dat segment sprake is van groei. Ook voor post die langer dan een dag onderweg is geldt dat de volumes dalen. Het gaat alleen minder hard dan bij de post die binnen een dag bij de ontvanger op de mat moet liggen.

Nieuwe spelers
Het totale postvolume lag vorig jaar met 3,1 miljard poststukken meer dan 40 procent lager dan in 2009, het jaar waarin voor het eerst nieuwe spelers werden toegelaten op de postmarkt. Bedrijven compenseren die daling door de tarieven te verhogen en door andere diensten te gaan aanbieden. Pakketbezorging bijvoorbeeld groeit wel sterk, doordat mensen vaker online winkelen.

Vooral consumenten zijn stevig meer gaan betalen voor het versturen van brieven en kaarten. De gemiddelde opbrengst per poststuk is sinds 2009 met 71 procent gestegen. Zakelijke afzenders, goed voor 93 procent van het totale postvolume, zijn gemiddeld 10 procent meer gaan betalen. Op die markt is sprake van concurrentie, die de laatste jaren ook nog is toegenomen. Op de consumentenmarkt is vrijwel alleen PostNL actief.

De post heeft steeds minder haast
De post heeft steeds minder haast (Foto: ANP)

Treinen bij Winsum rijden weer

Tussen Groningen en Roodeschool rijden sinds maandagochtend 05.00 uur weer treinen. Dat heeft een woordvoerster van vervoersbedrijf Arriva laten weten. Het treinverkeer lag stil nadat vrijdagmiddag op een onbewaakte overweg bij Winsum een trein en een tankauto met melk op elkaar botsten.

Door het ongeluk raakten achttien mensen gewond, van wie drie er slecht aan toe zijn. Arriva zette in het weekeinde bussen in om reizigers te vervoeren.

De berging van de ontspoorde trein was zaterdagmiddag klaar. "Het is spoorbeheerder ProRail daarna gelukt om de herstelwerkzaamheden volgens plan uit te voeren en daarop hebben we vanmorgen vroeg de dienstregeling hervat."

Bij de onbewaakte spoorwegovergang bij Winsum staan inmiddels matrixborden om het verkeer te waarschuwen dat de overweg gevaarlijk is.

De chauffeur van de tankwagen werd aangehouden en na verhoor vrijgelaten; ook de machinist werd verhoord.

Treinen bij Winsum rijden weer
Treinen bij Winsum rijden weer (Foto: ANP)

Obama zwijgt mogelijk niet na vertrek

De Amerikaanse president Barack Obama sluit niet uit dat hij zich na zijn vertrek toch weer zal mengen in maatschappelijke discussies. Toch wil hij zijn opvolger Donald Trump ook de ruimte geven de Verenigde Staten op zijn eigen manier te leiden.

Obama zei op een persconferentie in Peru dat hij na zijn vertrek als president in januari wil overwegen zich te mengen in discussies die betrekking hebben op Amerikaanse "waarden en idealen". "Als ik denk dat het noodzakelijk is om die idealen te verdedigen, dan bekijk ik dat wel als het zover is," zei hij.

Als Obama zich na januari inderdaad uitspreekt over de plannen van Trump, breekt hij met een politieke traditie. Voorgaande presidenten als Bill Clinton en George W. Bush onthielden zich na hun vertrek van kritiek op hun opvolgers.

De uitgaande president heeft op korte termijn hele andere plannen. Obama wil zijn werk afmaken en gaat daarna op vakantie. "Even uitrusten, tijd doorbrengen met mijn meisjes en een beetje schrijven en nadenken."

Obama zwijgt mogelijk niet na vertrek
Obama zwijgt mogelijk niet na vertrek (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Na de storm komt regen

Bonjour! Zo. We kunnen even gaan bijkomen van alle heftige weersverschijnselen van de afgelopen dagen. Laten we als eerste even terugblikken op de storm. Hij zat al dagenlang in de modeluitvoer. Toch is het pas op het laatste moment duidelijk hoe zo'n storm zich gaat ontwikkelen. Het ging uiteindelijk allemaal wat sneller dan verwacht.

De windstoten waren er wel, maar het hele windveld trok vrij snel van zuid naar noord over het land heen. De depressie zelf trok over de Noordzee en is inmiddels boven Zweden aangekomen. De zwaarste windstoot was 134 km/u en was in IJmuiden. Nou moet ik daarbij wel zeggen dat de windmeter daarvan op het einde van de pier staat, dus toch een plek waar de wind vol kon uithalen. Regulier kwam IJmuiden ook even tot windkracht 10, dus die waarnemingen lijken me vrij betrouwbaar. Elders langs de kust was het meestal windkracht 9, maar ik zei het al, het was maar kortdurend.

Schade was er absoluut. Hier in Haarlem ook, al moet ik wel zeggen dat het inderdaad niet zo lang duurde en de windstoten ook niet zo heel hevig waren. Bij de storm van vorig jaar juli was de schade en kracht van de storm wel heviger. Verder zagen we dat het ook op vliegbasis Volkel even tot windkracht 8 kwam. In Arnhem waren er enkele gewonden door een omgevallen stellage en in Limburg waren er ook zware windstoten. Uiteindelijk trok de storm rond een uur of vijf weg. Dit kwam ook doordat de depressie ook aan het opvullen was, dat wil zeggen in activiteit afnam. Hier in Haarlem was het rond een uur of zes weer rustig.

Hoe gaan we verder? Nou er komt vandaag nog een storing op de koffie, maar dat is wel even één van de laatste. Het is dan ook over het algemeen bewolkt en er valt af en toe regen. 

Over regen gesproken... dat brengt me nu weer op het feit dat het deze maand in het noordoosten behoorlijk droog is. Plaatselijk viel daar maar 30 mm. Kijken we naar het zuidwesten en in mijn regio dan zien we lokaal al 130 tot 150 mm. Een enorm verschil dus.

Even alle gekheid... Vandaag dus een meest bewolkte dag met af en toe regen. Het is wel zacht met maxima rond 12 a 13 graden. De wind is zuidoostelijk en slechts matig tot vrij krachtig.

Na morgen... daar komen we morgen op terug.  

Fijne maandag allen!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:06
Zon onder: 16:45
Zonkracht: 1 / 1
 
Hagel in Haarlem (Foto: Goeie vriend)
Een goeie vriend van me maakte deze hagelfoto afgelopen zaterdag. Was me het dagje wel. ( Foto: goeie vriend.)              
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1847 De SS Phoenix vergaat voor de kust van Sheboygan, Wisconsin. Vele Nederlandse doden.
1877 Thomas Edison vindt de fonograaf uit.
1969 Eerste ARPANET-link.
2006 De burgeroorlog in Nepal komt tot een einde na ondertekening van het vredesakkoord.
2015 Linda Haglund, een Zweeds atlete overlijdt.

Uitspraak in 21 jaar oude zaak-Nicole

De rechtbank in Den Bosch doet maandagmiddag uitspraak in de langlopende strafzaak tegen Jos de G. (49) die in 1995 de vijftienjarige Nicole van den Hurk zou hebben verkracht en gedood. Het Eindhovense meisje verdween destijds toen ze naar haar bijbaantje fietste. Haar lichaam werd zes weken later gevonden in de bossen bij Lierop.

Min of meer toevallig leidde een DNA-spoor vier jaar geleden naar de verdachte, een veroordeelde tbs'er die begin 2014 werd opgepakt. Tegen hem werd vorige maand voor doodslag en verkrachting veertien jaar celstraf geëist. Omdat de verdachte al is behandeld en de kans op herhaling volgens deskundigen klein is, werd er niet opnieuw tbs geëist door de officier van justitie.

De Helmonder ontkent de beschuldigingen ondanks een spermaspoor dat in zijn richting wijst. Hij zegt dat hij mogelijk vrijwillige seks heeft gehad met het meisje maar dat hij zich dat niet kan herinneren.

Uitspraak in 21 jaar oude zaak-Nicole
Uitspraak in 21 jaar oude zaak-Nicole (Foto: ANP)

Amerikaanse agenten beschoten in auto

Een Amerikaanse agent is zondag (lokale tijd) in de stad St. Louis plots in zijn gezicht geschoten terwijl hij in een politiewagen zat. De man is volgens de politie in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

De aanval in Missouri volgde op een vergelijkbare schietpartij in San Antonio (Texas), enkele uren eerder. Daar werd een 50-jarige politieman door zijn hoofd geschoten terwijl hij in zijn auto een bon zat uit te schrijven voor een verkeersovertreding. De agent overleefde het niet.

De schietpartijen vertonen de nodige overeenkomsten. In beide gevallen parkeerden de schutters hun auto naast het politievoertuig, waarna ze het vuur openden en wegreden. De daders zijn nog spoorloos.

Amerikaanse agenten beschoten in auto
Amerikaanse agenten beschoten in auto (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #104
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #143
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
©FOK.nl e.a.