Aanhouding in zaak vermiste meisjes

Op verzoek van de Nederlandse politie is in Portugal een 34-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij de vermissing van de zestienjarige meisjes Femke Lucas en Sam Bruijs uit Bergen op Zoom. De meiden stapten dinsdag in Eindhoven in het vliegtuig naar het Spaanse Málaga en daarna waren ze dagenlang spoorloos. Zaterdag werden ze na een tip aangetroffen in de Portugese kustplaats Albufeira.

De Nederlandse politie laat zondag weten dat de aangehouden Nederlandse man ervan wordt verdacht dat hij de meisjes heeft onttrokken aan het gezag van hun ouders. Er wordt om zijn uitlevering gevraagd.

Update 11:25 uur:
Volgens Omroep Brabant gaat het om een 34-jarige man met de Marokkaanse nationaltiteit. Volgens Portugese media liep er al een arrestatiebevel tegen de man toen hij met de meisjes werd aangehouden. Volgens de Portugese gerechtelijke politie is er geen bewijs dat Femke en Sam onvrijwillig naar Portugal zouden zijn gegaan. "We hebben ze op camerabeelden gezien en toen waren ze steeds met zijn tweeën", volgens politiewoordvoerster Mireille Aalders van de Nederlandse politie.

"Hij wordt uitgeleverd aan Nederland", vertelt Aalders. "Hij wordt in Portugal voorgeleid voor de rechter. Dan kan hij kiezen voor een verkorte of langere uitleveringsprocedure. Het gaat nog even duren voordat hij hier is."

"Een in Albufeira wonende Nederlander herkende de meiden vrijdagavond en belde direct met de politie. Hierdoor konden ze worden gevonden." De Nederlandse politie heeft contact opgenomen met de collega's in Portugal en dankzij goede samenwerking werden Femke en Sam snel en in goede gezondheid aangetroffen.

De meiden zullen binnen afzienbare tijd terug zijn in Nederland. De vader van 1 van de meisjes is met een auto van Málaga, waar ze eerst waren, naar Albufeira gereden om ze op te halen. Hij rijdt daarna met ze terug naar Nederland. Als ze terug zijn zal de politie met de meiden gaan praten om erachter te komen wat zich de afgelopen dagen heeft afgespeeld.

Aanhouding in zaak vermiste meisjes
Aanhouding in zaak vermiste meisjes (Foto: ANP)