Murray blijft eerste na zege op Djokovic

Peterselieman

Andy Murray sluit het tennisjaar 2016 af als nummer een van de wereld. De Brit won in Londen voor eigen publiek de ATP World Tour Finals met 6-2 en 6-4 ten koste van Novak Djokovic. Bij een zege had de Serviër de eerste plek op de wereldranglijst heroverd.

Murray won eerder deze maand het Masterstoernooi in Shanghai en klom hierdoor naar de bovenste plaats op de ranglijst. Vandaag in de finale van het eindejaarstoernooi was echter opponent Djokovic favoriet. Niet alleen had de Serviër van de 34 voorafgaande ontmoetingen er 24 gewonnen, maar ook had hij gisteren Kei Nishikori met maar liefst 6-1 en 6-1 aan de zegekar gebonden. Murray had daarentegen 3,5 uur nodig om zich te ontdoen van Milos Raonic.

In de finale was van die vermoeidheid niets te merken bij Murray, al kwam hij in de eerste game moeizaam op gang. De Brit behield echter zijn opslag en brak in de achtste game door de opslag van Djokovic om de set met 6-3 te claimen. In het tweede bedrijf kwam Murray meteen een break voor te staan, maar Djokovic brak terug en kwam zelfs met 4-3 voor te staan. Daarna kon de Serviër het niet afmaken en won Murray voor eigen publiek het toernooi.

Djokovic begon het jaar als onbetwiste nummer een en kende een uitstekende eerste seizoenshelft met het winnen van de Australian Open en het voltooien van zijn Career Grand Slam met het winnen van Roland Garros. Daarna was het de beurt aan Murray om Wimbledon en de Olympische Spelen te pakken. De Brit kwam op de ranglijst dichterbij en haalde Djokovic in die lovende woorden voor Murray had: "Hij is de beste op dit moment, de terechte nummer één. Andy was vandaag gewoon beter, ik kwam op de beslissende momenten tekort."

Murray was in Londen bijna sprakeloos: "Het is een hele speciale dag. Ik heb al heel wat grote wedstrijden tegen Novak gespeeld en er ook al heel wat van hem verloren. Ik had nooit gedacht dat ik dit jaar als nummer één van de wereld zou afsluiten."