Luiten sluit seizoen af met dertiende plaats, Stenson wint Race to Dubai

Boris (borisz)

Na een matige zaterdag toonde golfer Joost Luiten in de laatste ronde van het World Tour Championship zijn klasse. Met een ronde 67, vijf slagen onder par, eindigde de Nederlander op de gedeelde dertiende plaats. De Brit Mattew Fitzpack wint het laatste toernooi van de Europese Tour met 271 slagen, 17 slagen onder par. Het klassement van de Europese Tour, de Race to Dubai, werd voor de tweede keer gewonnen door Henrik Stenson. 

Luiten hoopte in Dubai een plaats in de top vijftig van de wereldranglijst veilig te stellen, zodat hij volgend jaar sowieso aan alle grote toernooien mee mag doen. Daarvoor moest hij bij de beste drie eindigen, maar dat zat er op de slotdag niet in. De Nederlander, kwam halverwege de slotdag nog op twee slagen van de top drie, maar verloor toch weer terrein. Zeven birdies en twee bogeys leverden hem een ronde van -5 en een totaal van -11 op.

Met zijn dertiende plaats in Dubai plaats verdient Luiten meer dan 140 duizend dollar. Hij stijgt Luiten naar de vijftiende plaats in de eindstand van de Race to Dubai. Volgende week zal Luiten samen met Darius van Driel de Nederlandse eer verdedigen op de World Cup of Golf. Dat toernooi zal echter alleen knaken, maar geen punten opleveren voor de wereldranglijst. 

De 22-jarige Fitzpatrick vocht zondag samen met zijn drie oudere landgenoot Tyler Hatton een spannende strijd uit voor de overwinning bij de bij de World Tour Championship. Fitzpatrick schudde met een knappe birdie op hole 18 landgenoot Tyrrel Hatton (-16), die op de slothole een bogey noteerde nadat zijn drive het water vond, van zich af. 

Henrik Stenson liep een laatste ronde van 65 slagen op de Jumeirah Golf Estates en klom daarmee naar de gedeelde achtste plaats. De veertigjarige Stenson won dit jaar onder meer The Open en olympisch zilver. Hij ontvangt als winnaar van de zogeheten Race to Dubai een extra bonus van ruim één miljoen euro.