FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 juli 2016

Sandra Bullock ontkent verloving

Sandra Bullock is helemaal niet verloofd met haar vriend Bryan Randall. Haar woordvoerder weerspreekt berichten over een huwelijksaanzoek.

"Sandra Bullock is niet verloofd en er komt geen huwelijk. De waarheid is ver te zoeken in alle geruchten die de ronde doen", zegt haar woordvoerder tegen People.

De 51-jarige actrice en de fotograaf daten sinds de zomer van vorig jaar. Volgens People leerden ze elkaar kennen toen Bryan haar zoon Louis fotografeerde tijdens zijn diploma-uitreiking.

Sandra Bullock ontkent verloving
Sandra Bullock ontkent verloving (Foto: BuzzE)

'Sanders schaart zich formeel achter Clinton'

Bernie Sanders schaart zich komende dinsdag in New Hampshire formeel achter de presidentsnominatie van Hillary Clinton door de Democratische Partij. Dat meldde de New York Times donderdag op gezag van drie Democraten die bij de voorbereidingen betrokken zijn.

De campagneleiders van Clinton en Sanders hebben dagelijks overleg gevoerd om de rivalen dichter bij elkaar te brengen en de beleidsprioriteiten van Sanders op de agenda te krijgen. In ruil voor zijn steun zou Sanders een prominente spreektijd krijgen op de Democratische conventie later deze maand.

Clinton heeft Sanders in de Democratische voorverkiezingen duidelijk verslagen. De senator uit Vermont onthield echter zijn openlijke steun aan haar, om concessies aan zijn linkse politieke agenda en hervormingen in de nominatieprocedure van de Democratische Partij los te krijgen. Sanders dreigde daardoor alleen te komen staan, zeker nadat prominenten als president Barack Obama, vicepresident Joe Biden en de bij de linkervleugel van de partij populaire senator Elizabet Warren zich wel achter Clinton schaarden.

'Sanders schaart zich formeel achter Clinton'
'Sanders schaart zich formeel achter Clinton' (Foto: ANP)

EK: Uitslag Duitsland - Frankrijk

Frankrijk heeft zich voor de derde keer in de historie geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap voetbal. Het versloeg vandaag in Marseille wereldkampioen Duitsland met 2-0.

De eerste serieuze kans van de wedstrijd was voor Antoine Griezmann, maar Manuel Neuer kon zijn inzet nog net keren. Daarna namen de Duitsers het heft in handen. De ploeg was oppermachtig en een doelpunt leek slechts een kwestie van tijd. Onder andere Bastian Schweinsteiger, die met zijn 38e duel op een groot toernooi een wereldrecord vestigde, en Thomas Müller kregen mogelijkheden, maar deze werden niet benut. Uit het niets was het echter Frankrijk dat op voorsprong kwam. Het kreeg een penalty toen Schweinsteiger hands maakte, en Griezmann liet die buitenkans niet onbenut. 

In de tweede helft bleef Duitsland de betere ploeg, maar toen na een Jerome Boateng geblesseerd uitviel zakte het niveau. Dat resulteerde een tweede treffer van Griezmann, die zo zijn zesde goal van het toernooi maakte. Reden voor Duitsland om nogmaals gas te geven en dat resulteerde in een reeks kansen. Maar net zoals de rest van de wedstrijd ontbrak het aan een afmaker. Frankrijk hield stand en mag voor eigen publiek de finale gaan spelen.

De Fransen zullen het komende zondag in het Stade de France in Parijs in de finale opnemen tegen Portugal, dat gisteren al Wales versloeg.

Duitsland

0 - 2

Frankrijk

     45+1' Griezmann (pen)
 72' Griezmann
 
 Gele kaart: Can, Schweinsteiger, Draxler, özil, (Duitsland), Evra, kanté, (Frankrijk)
 
Stadion: Stade Velodrome , Marseille 
Toeschouwers: 64.068
Arbiter: Rizzoli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Kimmich
Howedes
Boateng (Mustafi/61)
Hector
Can (Götze/67)
Schweinsteiger (Sané/79)
Ozil
Kroos
Draxler
Muller
  Lloris
Sagna
Koscielny
Umtiti
Evra
Pogba
Matuidi
Sissoko
Griezmann(Cabaye/90+2)
Payet(Kanté/71)
Giroud (Gignac/78)

Rechter: Cosby moet terechtstaan

Een rechter in Pennsylvania heeft donderdag een nieuwe poging van komiek Bill Cosby om onder een strafproces wegens seksueel misbruik uit te komen afgewezen.

Rechter Steven O'Neill wilde niets weten van het argument van de advocaten van Cosby dat diens rechten waren geschonden door de weigering van de aanklager om de vrouw die hem beschuldigt tijdens een pro-formazitting te onderwerpen aan een kruisverhoor.

Cosby (78) is door tientallen vrouwen beschuldigd van onzedelijke handelingen, soms tientallen jaren geleden. De zaak in Pennsylvania is de enige strafzaak tegen hem, omdat de meeste andere gevallen inmiddels verjaard zijn. Cosby zegt niemand te hebben aangerand en stelt dat de seks in het onderhavige geval met wederzijdse instemming was.

Rechter: Cosby moet terechtstaan
Rechter: Cosby moet terechtstaan (Foto: BuzzE)

FOK!ker blijkt helderziend

Anoonumos is een baas. Als enige FOK!ker wist hij de finale van het EK voetbal juist te voorspellen.

We schrijven 10 juni 2016, om half een 's middags. Net op dat moment reageerde de FOK!ker in het topic Voorspel hier de finale.

Pas die avond werd de aftrap gegeven voor het eerste duel, maar toch besloot Anoonumos zijn glazen bol op te starten. Hij deed dan ook een voorspelling: "Frankrijk - Portugal".

Nu, bijna een maand later, weten wij dat de beste man het bij het rechte eind had. Zondag zal Frankrijk in eigen land de finale afwerken tegen Portugal...

de voorspellingDe bewuste post van deze baas

Asscher bezoekt aardbevingsgebied Groningen

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gaat maandag op bezoek in het aardbevingsgebied in Groningen. Daar zal hij zich laten informeren over de herbouw- en versterkingswerkzaamheden. Dat liet zijn ministerie donderdag weten.

De minister zal onder meer gaan kijken bij een verzakte boerderij in Bedum, bij woningen in Appingedam die worden versterkt en bij een school in Loppersum, een plaats waar veel bevingen zijn. Asscher tekent ook een intentieverklaring over het neerzetten van gebouwen die aardbevingen kunnen weerstaan.

In Groningen zijn de laatste jaren veel aardbevingen door de gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig door de bevingen.

Vermindering
Onlangs werd bekend dat de hoeveelheid gas die uit de Groningse bodem mag worden gehaald, opnieuw wordt verminderd. De NAM mag daardoor nog jaarlijks hooguit 24 miljard kuub uit de Groningse bodem halen. Milieudefensie en de Groninger Bodem Beweging vinden dat het terugschroeven van de gaswinning niet ver genoeg gaat.

Door het terugschroeven van de gaswinning komt er volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) in 2017 wel 345 tot 360 miljoen euro minder in de staatskas.

Asscher bezoekt aardbevingsgebied Groningen
Asscher bezoekt aardbevingsgebied Groningen (Foto: ANP)

Volkswagen telt nog 86 miljoen dollar neer

Volkswagen betaalt ook nog 86 miljoen dollar (78 miljoen euro) aan boetes aan de Amerikaanse staat Californië. Het bedrag komt bovenop de 14,7 miljard dollar die het Duitse autobedrijf kwijt is aan compensatie van gedupeerde Amerikaanse eigenaren van een auto met sjoemelsoftware. Dat blijkt uit donderdag bekendgemaakte gegevens die zijn ingediend bij een rechtbank in Californië.

Volkswagen heeft in september toegegeven dat het op dieselauto's software heeft geïnstalleerd die emissietestapparatuur om de tuin moest leiden. Daardoor presteerden de auto's in een testopstelling schoner dan in alledaags gebruik. In de VS rijden ongeveer 482.000 van zulke auto's rond. Eigenaren daarvan kunnen nu compensatie tegemoetzien. Volkswagen verzet zich er nog altijd tegen om ook in Europa met vergoedingen over de brug te komen.

Volkswagen telt nog 86 miljoen dollar neer
Volkswagen telt nog 86 miljoen dollar neer (Foto: ANP)

In Glabbeek zitten ze in de shit

In de Belgische gemeente Glabbeek heeft een tractor een mestspoor van zo'n 5 á 6 kilometer achtergelaten. Alles langs de weg is besmeurd geraakt: huizen en tuinen, een broodautomaat en een begraafplaats. Kennelijk was de man vergeten zijn mestkar goed af te sluiten.

"Het incident gebeurde gisterenavond omstreeks 20.00 uur en onze brandweer heeft gisteren nog uren werk gehad om het spul zoveel mogelijk van de gevels en de rijbaan te verwijderen", vertelt de burgemeester. "Het meeste is weggespoten maar de bewoners zullen nu een beroep moeten doen op een gespecialiseerde firma om de rest schoon te maken. U kunt zich voorstellen wat voor een stankoverlast dat allemaal veroorzaakt."

De veroorzaker zou een werknemer van een landbouwer in de buurt zijn die een lading mest had opgehaald. "Verschillende buurtbewoners hebben me verteld dat die man roekeloos rondreed", aldus de burgemeester. "We zullen nu moeten zien wat hij er zelf over verklaart. Ik ben al blij dat de man gevonden is. Onze inwoners zullen nu hun verzekeringsmaatschappijen moeten aanspreken om hun schade vergoed te krijgen en die zullen zich zullen dat wel weer gaan verhalen bij de verzekeraar van die man, vermoed ik. Dit zal zeker een flinke duit kosten."

Uitslagen eerste voorronde Europa League 07/07/2016

Het belangrijkste Europese voetbal van vandaag. De returns in de eerste ronde van de Europa League. Voor 48 clubs zit het Europese seizoen er al op. De 48 winnaars gaan door naar de tweede voorronde en zijn nog drie voorronden verwijderd van de groepsfase. 

De tweede ronde zal volgende week en de week erop gespeeld worden. Er is dan nog geen Nederlandse inbreng.  AZ en Heracles zullen in de derde voorronde instromen. Bekerwinnaar Feyenoord is al geplaatst voor de groepsfase.

Slovan Bratislava ging met een vrije avond door naar de volgende ronde. Tegenstander Partizani Tirana is namelijk per direct uit het toernooi gehaald. De Albanezen mogen op hun beurt instromen in de tweede voorronde van de Champions League, omdat hun landgenoten van Skënderbeu Korçë vanwege matchfixing ook na hoger beroep werden gediskwalificeerd.

Uitslagen eerste voorronde Europa League - returns

Thuis Uit Uitslag Agg.
Sūduva Marijampolė (Lit) Midtjylland (Den) 0-1 0-2
Infonet Tallinn (Est) Heart of Midlothian (Sch) 2-4 3-6
Stabæk (Noo) Connah's Quay Nomads (Wal) 0-1 0-1
Víkingur Gøta (Ijs) Ventspils (Let) 0-2 0-4
Cork City (Ier) Linfield Northern (N-I) 1-1  2-1 
HB Tórshavn (Far) Levadia Tallinn (Est) 0-2 0-3
HJK Helsinki (Fin) Atlantas (Lit) 1-1 3-1
Llandudno FC (Wal) IFK Göteborg (Zwe) 1-2 1-7
Glenavon FC (N-I) Knattspyrnufélag Reykjavíkur (IJs) 0-6  1-8 
RoPS Rovaniemi (Fin) Shamrock Rovers (IER) 1-1 3-1
Brøndby IF (Den) Valur (IJs) 6-0 10-1
Fola Esch (Lux) Aberdeen (Sch) 1-0 2-3
Nõmme Kalju (Est) FK Trakai (Lit) 4-1 5-3
Spartaks Jūrmala (Let) Dinamo Minsk (W-R) 0-2 0-4
FK Jelgava (Let) Breiðablik (Ijs) 2-2 5-4
Shakhtyor Soligorsk (W-R) NSÍ Runavík (Far) 2-0 7-0
Bala Town FC (Wal) AIK (Zwe) 0-2 0-4
Cliftonville FC (N-I) Differdange 03 (Lux) 2-0  3-1 
IFK Mariehamn (Fin) Odds BK (Nor) 1-1 1-3
FC Lusitanos (And) Domzale (Slv) 1-2  2-5 
FK Vojvodina (Ser) FK Bokelj (Mon) 5-0 6-1
SS Folgore (San M) AEK Larnaca (Cyp) 1-3  1-6 
Shirak FC (Arm) Dila Gori (Geo) 1-0 1-1***
Birkirkara FC (Mal) Široki Brijeg (Bos) 2-0 3-1
FC Zaria Bălți (Mol) Videoton (Hon) 2-0 2-3
NK Lokomotiva (Kro) UE Santa Coloma (And) 4-1 7-2
FC Pyunik (Arm) Europa FC (Gib) 2-1 2-3
FC Ordabasy (Kaz) Čukarički (Ser) 3-3 3-6
Chikhura Sachkhere (Geo) Zimbru Chișinău (Mol) 2-3 3-3*
Beitar Jerusalem (Isr) Sloboda Tuzla (Bos) 1-0 1-0
FK Rudar Pljevlja (Mon) Kukësi (Alb) 0-1 1-2
Neftçi Baku (Aze) Balzan FC (Mal) 1-2 3-2
Spartak Myjava (Slw) Admira Wacker Mödling (Oos) 2-3 3-4
FK Radnik Bijeljina (Bos) Beroe Stara Zagora (Bul) 0-2 0-2
Debrecen VSC (Hon) La Fiorita (San M) 2-0 7-0
FK Sileks (Mac) FC Vaduz (Lie) 1-2 2-5
ND Gorica (Slv) Maccabi Tel Aviv (Isr) 0-1 0-4
FC Samtredia (Geo) Gabala FK (Aze) 2-1 2-6
FC Kairat (Kaz) Teuta Durrës (Alb) 5-0 6-0
Hibernians FC (Mal) Spartak Trnava (Slw) 0-3 0-6
AC Omonia (Cyp) FC Babants (Arm) 4-1 5-1**
KS Cracovia (Pol) FK Shkëndija (Mac) 1-2 1-4
Zagłębie Lubin (Pol) PFC Slavia Sovia (Bul) 3-0 3-1
MTK Budapest (Hon) FK Aktobe (Kaz) 2-0 3-1
Budućnost Podgorica (Mon) FK Rabotnički (Mac) 1-0 2-1
Jeunesse Esch (Lux) St Patrick's Athletic (Ier) 2-1 2-2*
Slovan Bratislava (Slw) Partizani Tirana (Alb) - 0-0****
Dacia Chișinău (Mol) Kapaz PFK (Aze) 0-1 0-1

* op uitdoelpunten ** na verlenging *** na strafschoppen **** return niet gespeeld. (zie boven)

Vroege VR-demoversie voor Dead or Alive Xtreme 3

Helaas, we leven niet in Japan, maar Koei Tecmo gaat een PlayStation VR-versie van Dead or Alive Xtreme 3 laten zien tijdens het jaarlijkse Dead or Alive Festival in het land van de rijzende zon.

Er zullen niet alleen lootjes getrokken worden om eerder de VR-versie van de game te kunnen proberen. Het Dead or Alive Festival 2016 wordt op 9 juli via Niconico en YouTube gelivestreamd. Volgens de Amerikaanse uitgever krijgen we tijdens deze stream de laatste informatie over Dead or Alive Xtreme 3. Nieuwe personages? Meer informatie over de PlayStation VR-versie? Stiekem toch een Westerse versie? Maar informatie over een nog aan te kondigen Dead or Alive 6 mag natuurlijk ook. Al staat er erg duidelijk in de agenda dat er alleen informatie over Dead or Alive 5: Last Round gegeven gaat worden.

Ongewenste bezoeker aan deur van Taylor Swift

Taylor Swift had woensdag een huilende man aan de deur die beweerde een afspraak met de zangeres te hebben. Ooggetuigen vertellen aan TMZ dat beveiligingsmedewerkers de man tegenhielden bij de poort en vervolgens de politie belden.

De ongewenste bezoeker leek ten einde raad. Volgens ooggetuigen vertelde hij aan de politie dat hij met Taylor zou trouwen, maar dat ze nu samen is met Tom Hiddleston. De politie heeft hem naar een ziekenhuis gebracht voor onderzoek. Zijn auto is weggesleept.

TMZ weet niet zeker of Swift op dat moment thuis was. Op dezelfde dag hebben paparazzi de zangeres met haar nieuwe vriend gespot op het vliegveld, ze waren op weg naar Australië.

Ongewenste bezoeker aan deur van Taylor Swift
Ongewenste bezoeker aan deur van Taylor Swift (Foto: BuzzE)

'Nederland wordt niet discounter van Europa'

Nederland wordt nooit de discounter van Europa. Nederland zal de winstbelasting voor bedrijven niet naar nul verlagen. Dat verzekerde staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën donderdag. Hij reageerde op zorgen in de Tweede Kamer over het plan van Groot-Brittannië om de Britse vennootschapsbelasting flink te verlagen.

Londen wil daarmee het land aantrekkelijk houden voor bedrijven, met het oog op het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. "Ieder land kiest zijn eigen tarief", benadrukte Wiebes. "Wie bij een discounter winkelt is vooral geïnteresseerd in de prijs."Volgens hem zijn bedrijven die belangstelling tonen voor Nederland in meer geïnteresseerd dan alleen de prijs. Het gaat dan ook om bijvoorbeeld het opleidingsniveau, de veiligheid, schone lucht en prettige steden hier, aldus de staatssecretaris.

'Nederland wordt niet discounter van Europa'
'Nederland wordt niet discounter van Europa' (Foto: ANP)

Directe vluchten van VS naar Havana

Luchtreizigers kunnen binnenkort met acht Amerikaanse vliegmaatschappijen rechtstreeks naar de Cubaanse hoofdstad Havana vliegen. Het ministerie van Transport in Washington heeft de vergunningen donderdag afgegeven.

Het besluit komt ongeveer een jaar nadat de Verenigde Staten en Cuba hun diplomatieke banden herstelden. De Amerikanen zien het besluit als een bewuste stap in het afschudden van de Koude Oorlog tussen de twee landen. Reizigers die naar Cuba willen, kunnen voortaan wekelijks tientallen vluchten boeken om over te steken. American Airlines mag de meeste vluchten uitvoeren, 35, zo deelde het departement mee.

Steden als Miami en Fort Lauderdale in de staat Florida, die de grootste Cubaanse gemeenschappen hebben, kunnen voortaan 83 vluchten per week, verdeeld over zes maatschappijen aanbieden. Naar verwachting kunnen de eerste vluchten in november worden uitgevoerd.

Directe vluchten van VS naar Havana
Directe vluchten van VS naar Havana (Foto: ANP)

No Man's Sky is goud

No Man's Sky is naar de drukker gegaan, meldt ontwikkelaar Hello Games. Dat betekent dat het langverwachte spel nu klaar is en klaar is voor productie.

In het spel ben je in de ruimte en ga je op verkenning uit op gegenereerde planeten. Niets is voorgebakken of gescript, alles is procedureel geprogrammeerd, zodat de mogelijkheden van flora en fauna die je vindt op de planeten eindeloos zijn. De bedoeling is het zoeken naar het centrum van de ruimte, maar waarom zou je dat doen als je een enorme en nooit hetzelfde uitziende ruimte met tig planeten hebt om jezelf in te verliezen? Je mag al het ontdekte een naam geven.

No Man's Sky komt 10 augustus zowel digitaal als fysiek uit voor PlayStation 4, en alleen digitaal voor pc.

No Man's Sky gone gold (Foto: Hello Games)

The Elder Scrolls Online: Gold Edition aangekondigd

Bethesda Softworks kondigt aan dat de Gold Edition van The Elder Scrolls Online verkrijgbaar zal zijn vanaf 9 september. Dit geeft nieuwe spelers de kans meteen met het volledige verhaal en alle vier grote DLC Game Packs en updates van de geprezen MMORPG aan de slag te gaan.

Van Skyrim tot Daggerfall; dit is de gemakkelijkste manier voor spelers om Tamriel te ontdekken en online met vrienden deel te nemen aan allerlei avonturen, van het vechten om de heerschappij over Cyrodiil tot het vervoegen van de Dark Brotherhood nabij de Gold Coast.

The Elder Scrolls Online: Gold Edition bevat de volgende content:

  • The Elder Scrolls Online
  • DLC: Imperial City
  • DLC: Orsinium
  • DLC: Thieves Guild
  • DLC: Dark Brotherhood
  • Palomino paarduitrusting
  • 500 crowns om uit te geven in de ingame Crown Store voor extra items

The Elder Scrolls Online: Thieves Guild (Foto: Bethesda)

Resident Evil 4 komt 30 augustus naar PS4 en Xbox One

Capcom heeft aangekondigd dat Resident Evil 4 30 augustus uit komt op PlayStation 4 en Xbox One. De release bevat alle extra content van het origineel en extra functies die in latere versies zijn toegevoegd.

De extra's zijn:

  • Ada Wong Side Story – De mysterieuze Ada Wong krijgt haar eigen verhaal, die enkele gaten in het verhaal van Leon verduidelijken.
  • Mercenaries Mode – De bonusmodus bekend van Resident Evil 3 is speel je vrij als je de singleplayer hebt uitgespeeld. Hierin krijg je de kans om met Wesker, Hunk en meerdere bekenden uit het Resident Evil-universum te spelen.
  • New Game Plus – spelers kunnen hun arsenaal, kostuums en andere geheime wapens meenemen in een nieuwe singleplayer-ronde.
  • Costumes and Weapons – Heb je er genoeg van om kinderoppas van Ashley te spelen? Geef haar het Knight Armor en vijanden kunnen haar niet eens meer neerkrijgen. Zelf kun je dan misschien aan de gang met Leon's Chicago Typewriter een erg krachtige Tommy Gun.

Resident Evil 4 voor PS4 en Xbox One

Mannen krijgen 10 jaar cel voor moordpoging

Twee mannen uit Den Haag zijn donderdag veroordeeld tot tien jaar cel voor een poging tot moord. Ze moeten het vrouwelijke slachtoffer ook in totaal 15.000 euro betalen, zo oordeelde de rechtbank in Den Haag.

De daders zijn twintig en zesentwintig  jaar. Een derde verdachte, een jongen van zestien, werd vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie (OM) had voor hem op vrijspraak aangedrongen.

De twee mannen drongen in oktober vorig jaar de woning van het slachtoffer binnen, waarna de twintigjarige Hagenaar drie keer op haar schoot. De vrouw kent beide mannen. Het wapen is eerder gebruikt bij een overval in Zoetermeer. De zesentwintigjarige man wordt ervan verdacht die overval te hebben gepleegd.

Het motief voor de moordpoging was vermoedelijk een eerder conflict tussen het slachtoffer, een medebewoner en de zestienjarige jongen.

Mannen krijgen 10 jaar cel voor moordpoging
Mannen krijgen 10 jaar cel voor moordpoging (Foto: ANP)

Mexicanen vechten mee in King of Fighters XIV

SNK heeft een gameplaytrailer laten verschijnen om het Mexicaanse team in het vechtspel King of Fighters XIV voor te stellen. De personages uit Mexico zijn King of Dinosaurs, Angel en Ramon.

Over King of Dinosaurs is weinig bekend. Het is een vrij mysterieuze man, verkleedt als Tyrannosaurus Rex. We weten alleen dat hij ooit een professionele worstelaar was die nu meedoet om persoonlijke redenen. Angel is een voormalig agent van de NESTS-organisatie. Zij beschikt over superkrachten en mixed deze met Muay Thai en worstelen. Ramon is de luchador die ook bekend staat als 'The Mightiest Tiger'. Hij wil vechten voor zijn liefde voor zijn sport en wil King of Dinosaurs helpen

King of Fighters XIV komt 26 augustus uit op PlayStation 4.

Kinderchocolade kankerverwekkend

Slecht nieuws voor de mensen die net als ik met plezier af en toe van een lekkere chocoladesnack genieten. De Duitse voedingswaakhond Foodwatch waarschuwt namelijk voor kankerverwekkende stoffen in chocolade van het populaire merk Kinder.

In de zoetige lekkernijen zouden stoffen afkomstig uit minerale olie (MOAH) zitten. Daar krijg je kanker van en dat is over het algemeen geen pretje. De voedinswaakhond raadt ons dus allemaal aan het maar lekker bij een blaadje sla te houden en de Kinderrepen maar links te laten liggen. 

Wellicht echter is er toch geen reden tot paniek. Verschillende buitenlandse evenknieën van onze NVWA zeggen geen reden te zien om het product uit de schappen te houden. Het Belgische voedselagentschap: 'Als er echt een probleem was voor de voedselveiligheid, zou het product uiteraard onmiddellijk uit de rekken worden gehaald. Dat gebeurt voorlopig niet. Wij zien geen enkele reden tot paniek' Of we dit geloven is een tweede. Als we naar drank of tabak kijken, wordt deze uitspraak niet bepaald nageleefd. 

Dit is overigens niet de eerste keer deze maand dat Kinder in opspraak komt. In Chili is het merk onlangs verboden omdat hun kinderen te vadsig werden om obesitas bij kinderen te bestrijden.

Ikea serveert zwarte hotdogs

Hier in Nederland zou het natuurlijk nooooooit kunnen want Sylvana.. maar in Japan kan alles. Bij de Japanse Ikea kan men nu zwarte hotdogs bestellen. Dit doen zij ter ere van hun 10e verjaardag.

Het broodje én de worst zijn zwart omdat er bamboehoutskool in verwerkt zit. Dat is hartstikke gezond want het wordt ook gebruikt als ontgiftingsmiddel en om water te zuiveren. Het 30 centimeter lange broodje heet de Ninja Dog en is zo genoemd omdat hij lijkt op een ouderwetse Japanse boekrol. Te verkrijgen met alle gangbare sausjes en of uitjes voor slechts 300 yen, dat is nog geen 3 euro.

Zwart voedsel is overigens niets nieuws, bij de première van de Star Wars film The Phantom Menace 3D kwam de Franse fastfoodketen Quick al met de Darth Vader Burger en ook in Japan kent men zwarte hamburgers. De Kuro Burger van de Burger King is een lekker stukje vlees gekleurd door inktvisinkt. Zelfs de saus en kaas maken ze daar zwart.

Kan allemaal gewoon zonder gezeur.

Evolve wordt free-to-play op alle platforms

Eerder vandaag werd opgemerkt dat de multiplayer shooter Evolve uit de Steam store was gehaald. Iets daarna kondigde ontwikkelaar Turtle Rock Studios aan dat er een grootse aankondiging aan zat te komen. Die is er inmiddels: Evolve wordt gratis.

Evolve is een asymmetrische tactische shooter waarin vier spelers de rol van jagers (hunters) aannemen en het opnemen tegen één speler (monster). De game kwam begin 2015 uit en gooide in de aanloop naar release hoge ogen; ook reviewers waren erg te spreken over de game. De pret werd helaas al snel gedrukt toen de uitgever besloot om met een heel scala aan verschillende edities, season passes en eindeloze DLC-pakketten te komen. Dit liet een nare bijsmaak achter bij een boel gamers en al snel begon de playerbase terug te lopen.

Turtle Rock heeft nu in een verklaring aangegeven dat de game gratis wordt, in eerste instantie op pc, maar later volgen ook de andere platforms PlayStation 4 en Xbox One. In de verklaring spreekt de ontwikkelaar over de "DLC shitstorm" die volgde op het DLC-festijn van uitgever 2K Games. Behalve dat de game geheel gratis wordt, worden ook een heleboel andere aspecten van Evolve aangepakt. Zo gaat het progressiesysteem over de kop, komen er nieuwe balance-tweaks om teams minder afhankelijk te maken van de healers en de trappers, en komen er verbeteringen op het gebied van maps, de UI en de laadtijden.

Vanaf morgen is Evolve al gratis te spelen op pc en nadat er een soort bètaperiode is geweest volgen Xbox One en PlayStation 4. Ook alle DLC, dus alle 'nieuwe' hunters en monsters, wordt gratis. Hier kun je de FOK!-review van Evolve teruglezen.

Gratis proefversie EA Sports UFC 2

Als je de Octagon nog niet hebt betreden in EA Sports UFC 2, is er nu een kans om te ervaren hoe het is om het gevecht af te maken. Van vandaag tot 11 juli is het spel gratis 5 uur lang te spelen op Xbox One en PlayStation 4, ter viering van de 5e jaarlijkse UFC International Fight Week.

Met de 5-uur lange proefversie kunnen fans alle aspecten van EA Sports UFC 2 uitproberen, waaronder meer dan 250 UFC-vechters, UFC Ultimate Team, de Knockout-modus en andere populaire modi. Om meer te weten te komen over de proefversie en om gratis aan de slag te gaan, kun je hier meer informatie krijgen.

Tijdens de 5e jaarlijkse UFC International Fight Week zal Electronic Arts de finale presenteren en de digitale UFC-wereldkampioen kronen. Na meer dan 495.000 gevechten met 43.000 fans uit 25 verschillende landen, is de competitie teruggebracht naar vier finalisten die het op vrijdag 8 juli live zullen uitvechten in de UFC Fan Expo in Las Vegas. Je kunt de finales via Twitch bekijken.

EA Sports UFC 2

Lichaamstaal beledigend voor Erdogan

Ali Paşa Şanlı, een voormalige Turkse leraar, wordt vervolgd voor het beledigen van de Turkse president Erdogan op basis van 'lichaamstaal'. Volgens de beweringen in het aanklacht zou Ali tijdens een toespraak van Erdogan op 28 februari 2015 in het Turkse Eskişehir “Dief en moordenaar Erdogan” hebben geroepen naar de Turkse president, waardoor hij een verdachte werd voor het beledigen van de Turkse staatshoofd.

De Turkse officier van justitie heeft verzocht aan experts om voor hem en anderen in beeld te brengen wie er zou voldoen aan de gruweldaden die Erdogan zijn aangedaan, het beledigen zijn zijne Grootheid. Op basis van 'lichaamstaal en liplezen moet bewezen worden wie erbij betrokken is geweest.

Vooralsnog worden er in totaal nog 12 mensen genoemd en vervolgd waarvan is vastgesteld dat ze Erdogan op eenzelfde manier zouden hebben beledigd.

Electronic Arts stopt meer in haar digitale kluis

Electronic Arts heeft meer informatie gegeven over de plannen met EA Access op de korte termijn. Deze abonnementservice geeft leden 20+ gametitels in The Vault, kunnen EA-games als eerste proberen met Play First-proefversies en besparen 10% op digitale aankopen van EA op Xbox One. Beetje jammer voor PlayStation 4-eigenaren dus.

In de komende maanden voegt EA Access verschillende titels toe aan The Vault, en worden er meer Play First-proefversies beschikbaar gesteld. Daarnaast zullen ook meer Xbox 360 backwards-compatible EA-titels verschijnen.

Wat je wanneer kunt verwachten:

  • Need for Speed en Unravel komen in de EA Access Vault - 12 juli
  • Madden 17 Play First-proefversie - 18 augustus
  • Plants vs. Zombies Garden Warfare 2 komt in The Vault - 30 augustus
  • NHL 17 Play First-proefversie - 8 september
  • FIFA 17 Play First-proefversie - 22 september
  • Battlefield 1 Play First-proefversie - 13 oktober, vóór de wereldwijde release op 21 oktober

Unravel (Foto: Electronic Arts)
Unravel

Bekijk hieronder het totale overzicht van alle games die momenteel al in de hub zitten of in de planning staan. EA Access kost 3,99 euro per maand of 29,99 per jaar.

Titel Releasedatum Toegevoegd aan hub
Battlefield 4 29 oktober 2013 29 juli 2014
Madden NFL 25 27 augustus 2013 29 juli 2014
FIFA 14 24 september 2013 29 juli 2014
Peggle 2 9 december 2013 29 juli 2014
Need for Speed Rivals 15 november 2013 2 september 2014
Plants vs. Zombies: Garden Warfare 25 februari 2014 15 oktober 2014
EA Sports UFC 17 juni 2014 12 december 2014
NBA Live 15 28 oktober 2014 25 februari 2015
Madden NFL 15 26 augustus 2014 5 maart 2015
NHL 15 9 september 2014 9 april 2015
FIFA 15 23 september 2014 8 mei 2015
Titanfall 11 maart 2014 15 juni 2015
Dragon Age Inquisition 18 november 2014 4 augustus 2015
Battlefield Hardline 17 maart 2015 oktober 2015
Madden NFL 16 25 augustus 2015 2 februari 2016
Plants vs. Zombies 8 september 2010 29 februari 2016
NHL 16 17 september 2015 29 maart 2016
Dead Space 24 oktober 2008 31 maart 2016
FIFA 16 22 september 2015 19 april 2016
Rory McIlroy 14 juli 2015 10 mei 2016
NBA Live 16 29 september 2015

25 mei 2016

Need for Speed 3 november 2015

12 juli 2016

Unravel 9 februari 2016 12 juli 2016
Plants vs. Zombies: GW2 23 februari 2016 30 augustus 2016

Hikaru Sulu uit Star Trek komt uit de kast

Het bekende personage Hikaru Sulu uit Star Trek komt uit de kast in de film Star Trek Beyond. Sulu is het eerste homoseksuele karakter in de filmreeks.

De Zuid-Koreaanse acteur John Cho verklapt in een interview met Herald Sun dat zijn karakter in de film een mannelijke partner heeft. Sulu wordt afgeschilderd als een liefdevolle vader van een dochter die hij samen met zijn vriend opvoedt. De verhaallijn is volgens Cho een knipoog naar acteur George Takei, de homoseksuele acteur die in de originele televisieserie de rol van Hikaru Sulu speelde en zijn geaardheid jarenlang verborgen hield.

Cho: "Ik vind het een leuke aanpak. Het is geen issue in de film. En zo zou het moeten zijn; niet oordelen over iemands seksuele voorkeur." De nieuwe Star Trek Beyond is vanaf 21 juli in de Nederlandse bioscopen te zien.

Hikaru Sulu uit Star Trek komt uit de kast
Hikaru Sulu uit Star Trek komt uit de kast (Foto: BuzzE)

België kan crimineel sneller land uitzetten

Mensen met een verblijfsvergunning in België die een ernstige misdaad plegen, kunnen voortaan sneller het land worden uitgezet. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om het verblijfsrecht in te trekken van iemand die in België is geboren of voor zijn twaalfde het land binnenkwam, maar niet de Belgische nationaliteit heeft. Met dit "verregaande" voorstel heeft de Belgische ministerraad donderdag ingestemd.

Sommige vreemdelingen die zich schuldig hadden gemaakt aan moord, verkrachting of terrorisme konden niet worden uitgewezen, lichtte staatssecretaris Theo Francken (Asiel) toe. Als voorbeeld noemde hij "terrorist Salah Abdeslam, in België geboren, maar van Franse nationaliteit". "Maar ook bijvoorbeeld het twintigtal Syriëstrijders dat als vreemdeling onbeperkt verblijfsrecht heeft in België, omdat ze hier zijn geboren."

Hun immuniteit is nu afgeschaft, aldus Francken. Ze kunnen voortaan snel naar hun land van herkomst worden uitgewezen.

België kan crimineel sneller land uitzetten
België kan crimineel sneller land uitzetten (Foto: ANP)

Roleder verrast met hordengoud, tegenvallende Rohler

De tweede dag van het EK atletiek is achter de rug en er worden langzaam steeds meer medailles verdeeld. Het meest positieve voor Nederland was natuurlijk het goud van Churandy Martina en het brons van Ignisious Gaisah, maar ook op andere onderdelen werden er medailles verdeeld. Zo won Cindy Roleder enigszins verrassend op de 100 meter horden en was er ook bij het speerwerpen voor mannen een verrassing.

Op de 100 meter horden dacht iedereen aan een strijd tussen de Britse Tiffany Porter en de Witrussische Alina Talay. Talay was ook goed weg, maar het was de Duitse Cindy Roleder die in extremis het goud pakte in de snelste seizoenstijd van een Europeaanse: 12.62. Een mooie inhaalrace van de Duitse zorgde ervoor dat ze het goud pakte met een mooie techniek over de laatste paar horden.

Bij het speerwerpen werd gehoopt op grote afstanden, misschien wel over de 90 meter. Thomas Röhler was de persoon die dat moest doen, maar de Duitser kwam niet verder dan 80 meter. Hij werd dan ook slechts vijfde. Ook Vitezslav Vesely kwam niet verder dan een worp van 83 meter, maar dit was toch al goed voor zilver. Antti Ruskanen gooide erg goed in de kwalificatie, maar kwam nu met 82 meter maar tot brons.

Gelukkig was daar een verrassende Let. Zigismunidis Sirmais kwam maar tot 83.95 dit seizoen (wat ook genoeg was geweest voor goud), maar gooide in de vijfde worp een prachtige 86.66. Dit was een persoonlijk record en duidelijk genoeg voor de winst. Zo pakte hij de eerste medaille voor de Letten.

Leger Syrië neemt Aleppo in de tang

Syrische regeringstroepen en hun bondgenoten hebben donderdag de enige verbindingsweg van de rebellen in de noordelijke Syrische stad Aleppo naar Turkije afgesneden. Ze rukten op tijdens een staakt-het-vuren, dat woensdag door het Syrische leger was afgekondigd. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten was het bestand een dekmantel voor het offensief.

"Momenteel kan niemand Aleppo in of uit", zei Zakaria Malahifji van de rebellengroep Fastaqim. Volgens Malahifji werden de regeringstroepen door Iraniërs geholpen en kregen ze versterkingen aangevoerd vanuit het zuiden.

Aleppo, voor de burgeroorlog in maart 2011 uitbrak met meer dan 2 miljoen inwoners de grootste stad in Syrië, is al jaren in tweeën gedeeld. In de door de rebellen beheerste delen verblijven tussen de 250.000 en 300.000 mensen, zegt het Observatorium.

Leger Syrië neemt Aleppo in de tang
Leger Syrië neemt Aleppo in de tang (Foto: ANP)

Tik op vingers voor screenen social media

Een bedrijf mag niet zomaar naar de accounts van een sollicitant op Facebook, Twitter en andere sociale media kijken. Een bedrijfsrecherchebureau heeft daarom donderdag een tik op de vingers gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid.

Onderzoeksbureau Hoffmann had de sociale mediaprofielen van sollicitanten uitgeprint en opgenomen in dossiers voor werkgevers. Ook het overzicht van vrienden werd vaak geprint. Die informatie was vaak irrelevant voor de baan, maar het ging wel om persoonlijke informatie over mensen.

Hoffmann heeft zijn manier van werken aangepast door alleen nog te zoeken naar "eventuele risico's voor de betreffende functie en alleen de hiervoor relevante informatie op te nemen in het dossier". Daarmee zijn de problemen opgelost, aldus de Autoriteit.

Tik op vingers voor screenen social media
Tik op vingers voor screenen social media (Foto: BuzzT)

Uitslag en standen na zesde Touretappe

Vandaag werd de zesde etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag zesde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 04h 43' 48''
2. Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step + 00' 00''
3. Daniel Mc Lay GBr Fortuneo + 00' 00''
4. Alexander Kristoff Noo Team Katusha + 00' 00''
5. Christophe Laporte Fra Cofidis + 00' 00''
6. Peter Sagan Tsj Tinkoff + 00' 00''
7. Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 00''
8. Edward Theuns Bel Trek-Segafredo + 00' 00''
9. Bryan Coquard Fra Direct-Energie + 00' 00''
10. Shane Archbold NZl Bora-Argon 18 + 00' 00''
56 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 04''
57 Bauke Mollema NED Trek Segafredo + 00' 04''
59 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 04''
80 Stef Clement NED IAM Cycling + 00' 04''
106 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 00' 04''
108 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 00' 04''
127 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 04''
134 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 00' 04''
148 Tom Jelte Slagter NED Canondale + 00' 57''
158 Laurens ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 00' 57''
161 Wout Poels NED Team Sky + 00' 57''
171 Dylan van Baarle NED Cannondale + 00' 57''
174 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 01' 12''
198 Sam Bennett Ier Bora Argon18 + 06' 26''

Algemeen klassement na de zesde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team 30h 18' 38''
2. Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step + 05' 11''
3. Alejandro Valverde Spa Movistar + 05' 13''
4. Joaquin Rodriguez Oliver Spa Team Katusha + 05' 14''
5. Christopher Froome GBr Team Sky + 05' 17''
6. Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 05' 17''
7. Nairo Quintana Col Movistar + 05' 17''
8. Pierre Roland Fra Cannondale + 05' 17''
9. Fabio Aru Ita Astana + 05' 17''
10. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 05' 17''
12 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo + 05' 17''
16 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 05' 17''
40 Stef Clement NED IAM Cycling + 10' 51''
58 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin + 15' 36''
63 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 16' 45''
76 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 23' 55''
102 Wout Poels NED Team Sky + 29' 01''
110 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 29' 27''
112 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 29' 31''
131 Sebastian Langeveld NED Cannondale + 31' 40''
158 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 35' 35''
164 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo + 36' 48''
166 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo + 36' 55''
172 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 38' 23''
183 Dylan van Baarle NED Cannondale + 41' 08''
198 Michael Mørkov Den Katusha +1h 16' 47''

Klassement groene trui na zesde etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 204
2 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 182
3 Peter Sagan Tsj Tinkoff 175
4 Bryan Coquard Fra Direct-Energie 112
5 André Greipel Dui Lotto Soudal 89


Klassement witte trui na zesde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step 30h 23' 49'
2 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 00' 06'
3 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 06'
4 Adam Yates GBr Orica + 00' 06'
5 Louis Meintjes ZAf Lampre + 00' 17'


Klassement bolletjestrui na zesde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal 13
2 Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team 11
3 Jasper Stuijven Bel Trek-Segafredo 5
4 Andriy Grivko Kaz Astana 5


Ploegenklassement na zesde etappe

# ploeg land Tijd
1 BMC Racing Team VS 91h 08' 23''
2 Team Sky GBr + 03' 36''
3 Movistar Team Spa + 04' 12''
4 Tinkoff Kaz + 04' 47''

Martina wint goud op 100 meter

Churandy Martina heeft weten te verrassen op de 100 meter in Amsterdam, waar hij op het EK atletiek het goud heeft weten te pakken. Hij versloeg in extremis de Turk Jak Harvey en de Fransman Jimmy Vicaut. De drie finishten binnen een honderdste van elkaar.

De race werd opgehouden door een valse start van Richard Kilty, toen bij de tweede start de Nederlander Solomon Bockarie heel goed weg was, in tegenstelling tot Martina. Vicaut en Harvey waren ook goed weg en voelden dat het vooral tussen die 2 ging. Dit hadden ze echter verkeerd gevoeld. De verkramping sloeg toe en Martina was bloedsnel op de laatste 20 meter, waarin hij van een zesde plaats opklom om alsnog naar een prachtige overwinning te snellen. Een fotofinish moest uitsluitsel geven, omdat Martina en Harvey op honderdsten gelijke tred hielden, allebei finishten in 10.07. Vicaut finishte 1 honderdste achter die twee. Nog geen tien minuten na het brons van Ignisious Gaisah kan Nederland dus opnieuw een medaille bijschrijven, en niet de minste. 

Churandy Martina is de beste over 100 meter. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Churandy Martina is de beste over 100 meter. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Gaisah pakt brons bij verspringen in Amsterdam

Ignisious Gaisah heeft de eerste Nederlandse medaille op het EK atletiek in Amsterdam gepakt. De verspringer laat eens te meer zien dat hij goed is op kampioenschappen met een mooie bronzen plak. Het goud ging naar de Brit Greg Rutherford, het zilver naar de Zweed Michel Torneaus.

Het leek een moeilijk verhaal voor de in Ghana geboren Nederlander. Hij had zich niet gekwalificeerd en was het hele seizoen nauwelijks in vorm. Op het allerlaatst werd hij toch nog aangewezen om deel te nemen na enige vorm te tonen. Ook zijn eerste twee pogingen waren niet al te sterk en zo leek het alsof hij naar huis kon na de derde poging. Op dat moment was Torneus de leider met 8.21 en Radek Juska sprong in de tweede poging naar 7.93. De derde sprong van Gaisah ging in 7.82, waardoor hij toch nog even mee mocht blijven doen. Dit betaalde zich uit, nadat hij in de vijfde poging ook 7.93 er uit wist te persen. Juska kwam niet verder dan de tweede sprong van Gaisah (7.82) en kon dus het brons vergeten. Rutherford pakte het goud in de vijfde poging met 8.25. In de laatste ronde waren er geen wisselingen meer.

De limiet was er niet voor Gaisah, die nog altijd moet vrezen dat hij niet naar Rio mag. De afstand van 8.15 is nodig voor deelname, De Nederlandse Ghanees heeft nog een paar dagen om dit te bewerkstelligen.

37-jarige kampioene hoogspringen, Samuel pakt limiet

De tweede dag van het EK atletiek in Amsterdam is volop bezig, en op het eerste Nederlandse eremetaal is het nog altijd wachten. Jamille Samuel kwam 9 honderdste tekort voor een medaille, maar behaalde wel de olympische limiet. Ook voor Rutger Smith was het een goede dag. De Nederlander was buiten zinnen toen hij zijn discus naar de afstand wierp die genoeg was voor de kwalificatie.

Bovendien was er de finale hoogspringen, zonder Nederlandse deelname. In deze finale leken de Litouwse Airine Palsyte en Mirela Demireva op weg naar een titelstrijd toen zij over 1.96 ging. Ruth Beitia deed dat ook, maar had al wel een foutsprong. De 37-jarige Spaanse ging echter naar 1.98 en pakte zo op 37-jarige leeftijd het goud, terwijl de Litouwse en Bulgaarse allebei zilver hadden omdat ze drie keer afsprongen op deze hoogte.

De andere medailles die intussen verdeeld werden waren de plakken eremetaal op de 200 meter. Twee Nederlandse vrouwen deden mee in de finale, Tessa van Schagen en Jamille Samuel, maar van Schagen kon niet doen waar ze wellicht op hoopte en Samuel kwam uiteindelijk 9 honderdste tekort voor brons. De tijd van 22.83 was wel voldoende voor de olympische limiet. Dina Asher-Smith, die in de gouden race van Dafne Schippers in Zurich uitviel, pakte nu wéll het goud. Tweede werd Ivet Lalova, opnieuw een Bulgaars zilver en derde werd de Duitse Gina Luckenkemper.

Op de tienkamp zijn de medailles ook verdeeld. Pieter Braun liep op de 1500 meter naar een mooi persoonlijk record. Thomas van der Plaetsen had de leiding in het kampioenschap en won uiteindelijk ook, waarbij hij zich en passant plaatste voor de Olympische Spelen. Adam Helcelet had het heel zwaar, maar door zijn goede tweede dag werd de Tsjech toch net tweede. Daarachter werd de Serviër Mihail Dudas, na een toch mindere tweede dag, derde.

Kwalificatiesucces was er verder voor de discuswerper Rutger Smith. Hij wierp de discus naar 63.85 en dit was genoeg voor kwalificatie in zijn laatste worp. Eric Cadee werd uiteindelijk zeventiende.

Explosies in trein in Taiwan

Door drie explosies in een trein in het centrum van de Taiwanese hoofdstad Taipei zijn zeker 21 mensen gewond geraakt. Volgens een televisiezender vonden de ontploffingen 's avonds plaats in een rijtuig dat was gevuld met forensen.

Focus Taiwan TV meldde verder dat er na de explosies brand ontstond. Ambulances en brandweerauto's waren snel ter plekke.

De oorzaak is nog onbekend, maar een lokale krant meldde dat getuigen een man, een veertiger, in het rijtuig had zien stappen die een cilindervormig voorwerp neerzette en daarna snel weer uitstapte. De politie wil nog niet van een terroristische aanslag spreken.

32 foto's van bijzondere EK-fans

Het EK voetbal in Frankrijk nadert zijn einde en dat is een mooie aanleiding om een beetje terug te blikken. Een voetbaltoernooi wordt niet alleen gemaakt door de voetballers maar ook door de fans en in Frankrijk zitten de tribunes weer vol met bijzondere voetbalfans. De één vindt het prachtig en de ander gruwelt er van, maar wij hebben voor jullie 32 foto's van bijzondere/grappige/leuke/aantrekkelijke of speciale fans op een rijtje gezet.

Onderzoekers slaan videodata op in DNA

Amerikaanse onderzoekers hebben een belangrijke stap gezet in het bewaren van gegevens in DNA-materiaal. Ze sloegen een muziekvideo en een digitaal boek in een paar honderd talen op in een piepklein stuk DNA.

Het ging om een bestand van 200MB, meldt Microsoft in een blog. Het bedrijf werkt in het onderzoek nauw samen met wetenschappers van de Universiteit van Washington.

Volgens Microsoft is het nu zaak om deze DNA-technologie op grotere schaal in te zetten. Het bedrijf hoopt dat op een dag alle gegevens die zijn opgeslagen in een datacenter passen in DNA-media ter grootte van slechts enkele suikerklontjes. Voordat het zover is, is nog veel onderzoek nodig.

Onderzoekers slaan videodata op in DNA
Onderzoekers slaan videodata op in DNA (Foto: BuzzT)

Medewerkers Vaticaan schuldig aan 'lekken'

De rechtbank van het Vaticaan heeft donderdag een Spaanse priester en een Italiaanse vrouw schuldig bevonden aan het lekken van vertrouwelijke stukken aan journalisten. Pr-medewerkster Francesca Chaouqui van het Vaticaan en de priester Lucio Vallejo Balda speelden documenten over geldverspilling in het Vaticaan door aan twee journalisten, die hun bevindingen te boek stelden.

De betrokken journalisten, Gianluigi Nuzzi en Emiliano Fittipaldi, stonden eveneens terecht, maar werden door de rechter vrijgesproken. Zij claimden met succes dat het Vaticaan geen jurisdictie over hen heeft. Chaouqui kreeg tien maanden cel, Vallejo Balda achttien maanden. Nicola Maio, een hulp van de Spaanse priester, werd vrijgesproken.

De behandeling van de zaak duurde in totaal acht maanden.

Medewerkers Vaticaan schuldig aan 'lekken'
Medewerkers Vaticaan schuldig aan 'lekken' (Foto: ANP)

Meer gevangenen met sleutel van cel

Gedetineerden in Nederland krijgen steeds vaker de sleutel van de eigen cel. Dat gebeurt om ze meer verantwoordelijkheid te geven.

In Dordrecht is dit al zo'n twee jaar de praktijk. Maar ook in andere instellingen wordt dit steeds normaler. In Zaandam is het de bedoeling dat de gedetineerden niet alleen de eigen celdeur kunnen openen, maar ook toegang krijgen tot een andere afdeling, waar ze bijvoorbeeld werken.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie is het niet alleen goed om te bekijken hoe de bajesklanten met de verantwoordelijkheid omgaan. Het scheelt de cipiers ook werk. Die hoeven immers niet meer voortdurend celdeuren te openen en te sluiten, als een gevangene naar zijn dagprogramma gaat.

Gedetineerden kunnen niet dag en nacht gebruik maken van de sleutel, maar alleen overdag tussen 08.00 uur en 17.00 uur. Niet iedereen heeft automatisch de beschikking over een sleutel. Uitgezonderd zijn bijvoorbeeld gevaarlijke gedetineerden in onder meer de Extra Beveiligde Inrichting en de terroristenafdelingen.

Gedetineerden die er een potje van maken, verliezen de verantwoordelijkheid van het sleutelbezit.

Meer gevangenen met sleutel van cel
Meer gevangenen met sleutel van cel (Foto: ANP)

Unicum in de Tour; nog geen uitvallers

Het gaat in de eerste week van de Tour de France gelukkig voornamelijk over de koers zelf en niet over het uitvallen van favorieten na vele valpartijen. Dit levert de Tour na de vandaag gereden zesde etappe een unicum op; voor het eerst in de historie wisten alle zaterdag gestartte renners ook in de zesde etappe te finishen.

Buiten de eerste etappe hebben zich nog geen grote valpartijen voorgedaan. Alberto Contador was wel de grote slachtoffer van de klassementsrenners nadat hij zelf in die eerste rit onderuit schoof. Michael Morkov en Sam Bennett waren betrokken bij de grote valpartij in de slotfase van die rit en beide renners hebben nog wel last van hun valpartijen. Ze komen dagelijks als laatste binnen en zijn de enige renners die al meer dan een uur wisten te verliezen in het klassement op leider Greg Van Avermaet. 

Eerste Duitse EK-goud een feit voor Schwanitz, limiet voor Bockarie

Op het EK atletiek is de tweede set medailles verdeeld. De Duitse Christina Schwanitz was niet in vorm, maar kon hem net op tijd terugvinden met een stoot over 20 meter. Zij won het goud. Zilver ging naar de Hongaarse Martón en de Turken konden al voor de tweede keer feestvieren met een bronzen plak van Emel Dereli.

Melissa Boekelman werd achtste in de finale kogelstoten. De limiet voor Rio kon ze helaas niet behalen. Al in de eerste stoot leek het goud verdeeld. Schwanitz gooide meteen naar 20 meter in de eerste ronde, en dat was een afstand waar de andere vrouwen niet overheen konden komen. 

Een Nederlander die de limiet wel behaalde was Solomon Bockarie. Hij werd vierde in zijn halve finale op de 100 meter, maar door 10.13 wist hij zich in ieder geval zeker te stellen van de limiet voor de Olympische Spelen. Churandy Martina liep in zijn halve finale slechts naarr 10.16, maar hij werd wel tweede en was zo al zeker. Bockarie kon echter mee naar de finale omdat er in de andere 2 series niemand meer sneller was van hem die zich niet kwalficieerde via de eerste 2 plaatsen. Hensley Paulina werd wel uitgeschakeld

Verder was het een wisselvallige dag voor velen. Op de tienkamp is het met nog 1 onderdeel te gaan razend spannend. Adam Helcelet leek na 1 dag kansloos voor een medaille, maar knokte zich terug en profiteerde van een mindere dag van Mihail Dudas. Thomas van der Plaetsen heeft ook nog uitzicht op de hoogste klassering, maar is geen geweldenaar op de 1500 meter. Op de andere loopnummers, de 400 meter voor mannen en de 400 meter voor vrouwen was er Nederlands succes. Leemarvin Bonevacia en Nicky van Leuveren plaatsten zich respectievelijk voor de finale op dit onderdeel. Lisanne de Witte kwam uiteindelijk 3 honderdsten tekort.

Ook op de 100 meter horden voor vrouwen en het discuswerpen voor mannen konden Nederlanders zich voor de finale kwalificeren. Eefje Boons en Nadine Visser waren minder succesvol. Zij konden op de horden niet in de buurt van hun toptijden komen en moesten zo de finale aan zich voorbij laten gaan, die bijvoorbeeld wel werd behaald door de Belgische Anne Zagré, die in de kwalificatie nog achter Boons eindigde. Erik Cadee kon de automatische kwalificatieafstand niet gooien en moet met de achtste plaats in groep A er vanuit gaan dat hij de finale ook mis zal lopen.

F1 2016 ondersteunt online racen met 22 spelers

Codemasters en Koch Media laten meer zien van de racegame F1 2016. De nieuwste trailer laat ingame beelden zien van de racegame in allerlei omgevingen, zoals de track, garage en natuurlijk de pit.

Ook kondigen de makers aan dat het spel nu met 22 spelers online gespeeld kan worden. Handmatig starten en de formation lap komen nu ook voor het eerst in de franchise voor.

F1 2016 komt 19 augustus uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Vierdaagse van start met 48.986 lopers

De honderdste Vierdaagse gaat op 19 juli in Nijmegen van start met 48.986 lopers. Vanwege het jubileum was er eenmaal plaats voor 50.000 wandelaars, maar sinds de inschrijving hebben ruim 1000 lopers alsnog geannuleerd, zei marsleider Johan Willemstein donderdag.

Ook wegens het jubileum is eenmalig de verdwenen afstand van 55 kilometer per dag georganiseerd. Daarvoor schreven zich ruim 5000 liefhebbers in, meer dan voor de reguliere afstand van 50 kilometer per dag. Honderd deelnemers aan de 50 of 55 kilometer lopen op één van de wandeldagen nog een extra 'ererondje' van 5 kilometer.

Aan het wandelevenement doen 68 nationaliteiten mee. Onder de deelnemers zijn 5496 militairen. Er hebben zich 518 kinderen ingeschreven die dit jaar 12 worden en er lopen 474 tachtigplussers, aldus Willemstein. De honderd alleroudsten (van 82 tot 93 jaar) doen mee aan een wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers willen weten waarom sommige hoogbejaarden nog vier dagen achter elkaar 30 kilometer per dag kunnen lopen, terwijl veel leeftijdgenoten kwetsbaar en hulpbehoevend zijn. Dagelijks worden onder meer voeding, bloed en de mentale weerbaarheid onderzocht.

Op 9 juli starten in alle provinciehoofdsteden wandelaars die in etappes te voet naar Nijmegen gaan. Gezamenlijk komt deze groep op zondag 17 juli tijdens een jubileummanifestatie over de Waalbrug.

Vierdaagse van start met 48.986 lopers
Vierdaagse van start met 48.986 lopers (Foto: ANP)

Meer verkeersboetes naar buitenlanders

Buitenlanders die in ons land een verkeersovertreding begingen, zijn het afgelopen halfjaar vaker beboet dan in de eerste zes maanden van 2015. In totaal zijn er dit jaar al meer dan 445.000 boetes aan buitenlanders opgelegd en gestuurd.

Dat is ruim een derde meer dan de dik 321.000 verkeersboetes die in de eerste helft van 2015 naar een buitenlands adres werden gezonden, aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag. Het hogere aantal van dit jaar komt volgens een woordvoerster onder meer door betere uitwisseling van kentekengegevens en aansluiting van meer landen op de systemen in Nederland.

Nederland wisselt al langer kentekengegevens uit met België, Duitsland en Zwitserland. In 2014 kwam Frankrijk erbij en in december 2015 Polen. In het eerste half jaar van 2016 zijn bijna 49.000 verkeersovertredingen op een Pools kenteken geconstateerd. Van de verkeersboetes die naar Polen zijn gestuurd, is een derde ook al echt betaald.

Vanaf deze maand zit ook Luxemburg in het uitwisselingssysteem.

Meer verkeersboetes naar buitenlanders
Meer verkeersboetes naar buitenlanders (Foto: ANP)

Betere Honda-motor voor Button en Alonso

Het Formule 1-team McLaren krijgt dit weekend in Groot-Brittannië de beschikking over een verbeterde Honda-motor. Het Japanse merk heeft twee van de twaalf nog beschikbare tokens ingezet om coureurs Jenson Button en Fernando Alonso een betere verbrandingsmotor te geven.

Honda heeft het motorisch gedeelte dit seizoen een stuk verbeterd. Zo is eerder dit jaar het opslagsysteem van de energie al aangepakt, waardoor veel tijdwinst is geboekt. Het leverde McLaren dit seizoen al een aantal puntenfinishes op en Honda-motorsportbaas Yusuke Hasegawa is ervan overtuigd dat de nieuwe update de combinatie McLaren-Honda veel gaat brengen, te meer omdat de vorige update in Oostenrijk heeft aangetoond dat het merk op de goede weg is.

Graag had Honda nog aan een tweede team geleverd, maar de teams staan nog niet in de rij om een krachtbron van het Japanse merk af te nemen.

Mobiele Pokémon GO binnenkort ook in Nederland uit

Pokémon Company International en Niantic, Inc. maken bekend dat Pokémon GO vanaf vandaag beschikbaar is in de App Store en Google Play in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Het mobiele spel komt binnenkort naar Canada, Europa en Zuid-Amerika.

In Pokémon GO kunnen spelers over de hele wereld hun omgeving verkennen om wilde Pokémon, die zich te midden van ons hebben verstopt, te vinden en te vangen. Sommige wilde Pokémon verschijnen in hun natuurlijke omgeving. Pokémon van het Water-type kunnen bijvoorbeeld opduiken bij meren en oceanen. Zodra spelers een Pokémon hebben ontmoet, kunnen zij deze vangen door met het scherm van de telefoon een Poké-bal te gooien. Poké-ballen en andere speciale items zijn te vinden in PokéStops op interessante plaatsen, zoals openbare kunstwerken, historische herkenningspunten en monumenten.

In-app aankopen zijn beschikbaar voor fans die hun Pokémon GO-beleving nog verder willen verbeteren. Spelers kunnen PokéCoins kopen, het in-game geld van Pokémon GO. PokéCoins kunnen vervolgens worden ingewisseld tegen power-ups en extra items.

Pokémon GO Plus is een draagbaar accessoire waarmee Pokémon GO-spelers van het spel kunnen genieten zonder op hun smartphone te kijken. Dit optionele apparaat maakt via Bluetooth verbinding met de smartphone en houdt de speler met een led en trillingen op de hoogte van gebeurtenissen in het spel. Bovendien kunnen spelers Pokémon vangen of andere eenvoudige acties uitvoeren door op de knop van het apparaat te drukken.

Britten krijgen vrouwelijke premier

De Britten krijgen straks een vrouwelijke Conservatieve premier als opvolger van David Cameron. De huidige minister van Binnenlandse Zaken Theresa May en haar collega van Energiezaken Andrea Leadsom zijn de overgebleven kandidaten na een verkiezing door de Conservatieve parlementsleden.

De parlementariërs bedeelden May donderdag met 199 stemmen, Leadsom kreeg er 84 achter zich. De afvaller was de laatste man in de race: Michael Gove. De minister van Justitie kreeg 46 stemmen.

De partijleden bepalen op 9 september wie de nieuwe partijleider en premier wordt.

Britten krijgen vrouwelijke premier
Britten krijgen vrouwelijke premier (Foto: ANP)

Meer info over Dragon Ball Xenoverse 2

Bandai Namco heeft vandaag tijdens de Japan Expo in Parijs meer bekendgemaakt over Dragon Ball Xenoverse 2. Preorderbonussen, de Deluxe Edition, de Collector's Edition en de onvermijdelijke Season Pass zijn uitgelicht.

Wie welke versie dan ook van het spel reserveert krijgt een personage uit de nieuwe Dragon Ball Super en de Tao Pai Pai Stick om in stijl in Conton city rond te vliegen.

In de Deluxe Edition zit naast de game ook de Season Pass. Deze pas levert je vier packs op met daarin extra personages, verhalen, quests, arena's, vaardigheden, kostuums, accessoires en early access van Future Trunks uit Dragon Ball Super. De seizoenspas en de packs zijn ook los verkrijgbaar, en dan krijg je de early access van Future Trunks ook als bonus erbij.

De Dragon Ball Xenoverse 2 Collector's Edition heeft naast alle bovenstaande content ook een 34 cm grote figurine van Son Goku Master Stars en een Time Patroller’s Guide. Natuurlijk is dit verpakt in een exclusieve collector box.

Dragon Ball Xenoverse 2 komt 28 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Emily Ratajkowski naakt op paard

Pics or it didn't happen!

Update 17.49 uur:
En ook eentje zonder paard:

Derde ritzege deze Tour voor Cavendish

De zesde etappe in de Tour de France, van Arpajon-sur-Cère naar Montauban over 190,5 kilometer, is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit was de snelste in de massasprint. Greg van Avermaet behield de gele trui.

Na drie kilometer koersen waren het Jan Barta (Bora-Argon 18) en Yukiya Arashiro (Lampre-Merida) die op avontuur gingene. Ze kregen de zegen van het peloton. Hun maximale voorsprong was ruim vijf minuten. Daarna liep het terug, al ging dat langzaam. Zo'n vijftig kilometer voor de meet was de voorsprong van de twee nog anderhalve minuut.

Met nog 35 kilometer voor de boeg was het Direct Energie dat aan kop van het peloton de Tsjech en de Japanner probeerde bij te halen en 22 kilometer voor de finish was het peloton weer compleet en leek het weer op een massasprint uit te draaien. Drie kilometer voor de streep begonnen de sprintersploegen aan te gaan. Cavendish moest van ver achterin komen, ging vrij snel aan en wist Marcel Kittel net voor te blijven.

Derde ritzege deze Tour Cavendish (Pro Shots / Action Images)
Derde ritzege deze Tour Cavendish (Pro Shots / Action Images)

GTA Online krijgt update 'Cunning Stunts'

Vanaf dinsdag 12 juli kun je in GTA: Online grote stuntraces doen hoog boven de skyline van Los Santos of tussen de verraderlijke wieken van RON Alternates Windmill Farm.

Ga met je voertuig over de kop door loops en tunnels, maak extra snelheid door jezelf te lanceren vanaf schansen, wissel en combineer routes en spring door ‘rings of fire’ in de angstaanjagende nieuwe races.

De sprongen, gaten, terreinen en obstakels in elke race zijn speciaal op maat gemaakt voor verschillende voertuigen, waaronder nieuwe Super cars, Sports cars en Motorbikes. En uiteraard hoort bij het rijden van dit soort voertuigen een goed geklede en getatoeëerde bestuurder met nieuwe motorcross gear, racepakken, helmen en andere toevoegingen.

De update komt voor GTA: Online op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Kabinet onderzoekt deelname EU-missie Libië

Het kabinet onderzoekt of Nederland kan meedoen met de maritieme EU-missie Sophia, die de mensen- en wapensmokkel uit Libië moet tegengaan. Dat hebben ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Het kabinet had eerder al aangegeven wel te voelen voor medewerking aan de missie. Vicepremier Lodewijk Asscher zei vorige week nog dat kan worden nagedacht over het trainen van de Libische kustwacht. Het is niet bekend wanneer er duidelijkheid is over de mogelijke Nederlandse bijdrage.

De marine vaart al met het fregat Zr. Ms. Van Amstel in de Middellandse Zee om de vluchtelingenstroom rond Italië voor het Europese grensagentschap Frontex in kaart te brengen. Het schip heeft de afgelopen weken al honderden vluchtelingen gered.

Sophia ging vorig jaar van start en werd onlangs met een jaar verlengd en uitgebreid. Het afgelopen jaar werden volgens de EU door de missie 139 smokkelschepen onderschept en bijna 16.000 levens gered.

Kabinet onderzoekt deelname EU-missie Libië
Kabinet onderzoekt deelname EU-missie Libië (Foto: ANP)

Extra preorder-bonus God Eater 2 aangekondigd

Mocht je een preorder voor God Eater 2: Rage Burst hebben gereserveerd, of mocht je dat nog gaan doen, dan krijg je naast de al bekende kostuums nog een extra anime-bonus. Je kunt je ook uitdossen als figuren uit de manga en anime Assassination Classroom.

De bonus levert extra kostuums en accessoires op uit de Assassination Classroom franchise. Eerder is al bekendgemaakt dat je twee kostuums uit Sword Art Online: Hollow Realization, maskers uit Tokyo Ghoul en twee kostuums van Tales of Zestiria als pre-orderbonus krijgt.

God Eater 2: Rage Burst komt 30 augustus uit op PlayStation 4, PlayStation Vita en pc. Sowieso krijg je dan de eerste game uit de serie, God Eater: Resurrection, gratis. Een preview van beide games kun je hier en hier lezen.

God Eater 2: Rage Burst preorder bonussen (Foto: Bandai Namco)

Win Trials of the Blood Dragon voor pc door demo te volbrengen

Ubisoft geeft gamers de kans hun eigen exemplaar van Trials of the Blood Dragon op pc te winnen. Vanaf 22 juli kunnen spelers een gratis demoversie van de game downloaden via Uplay en degenen die de demo kunnen voltooien met 15 fouten of minder krijgen de volledige game helemaal gratis.

In Trials of the Blood Dragon reizen spelers door dertig missies in zeven verschillende werelden. Daarbij gebruiken ze allerlei knotsgekke voertuigen, wapens en tools, zoals motoren, jetpacks, plasmageweren, CD-launchers en grijphaken, om zelfs de lastigste plaatsen te bereiken.

Spelers die extra competitief zijn ingesteld hebben de mogelijkheid om tegen elkaar te racen op de asynchrone multiplayer leaderboards. Tijdens het verloop van de game kunnen spelers ook de unieke soundtrack van de game, gemaakt door Power Glove, vrijspelen.

Trials of the Blood Dragon is nu te downloaden voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Cleopatra leider van Egypte in Civilization 6

2K Games heeft een nieuwe leider in Sid Meier’s Civilization VI aangekondigd. De Egyptische Cleopatra versterkt haar rijk met extra bonussen, die uitgelegd worden in onderstaande video.

Een van de perks is bijvoorbeeld dat Egyptenaren sneller wonderen en districten bouwen als deze naast rivieren worden gezet. Ook is Cleopatra handig bij trading, want door haar perk levert dat meer geld op.

Een unieke eenheid voor de Egyptenaren is de Maryannu Chariot Archer. Deze speciale kar is prima geschikt om boogschutters een stabiele basis te geven. Ook is er meer plek voor pijlen. De agens hebben wel last van hobbelig terrein en kosten ook meer onderhoud.

De Sphinx is een mythisch wezen dat kracht, eeuwigheid en wijsheid uitstraalt. Deze komt ook in Civilziation voor, maar dan als de wereldberoemde Sphinx van Giza als een van de te bouwen wonderen.

Sid Meier’s Civilization VI komt 21 oktober uit op pc.

Kerber voorkomt 'Sister Act' in finale Wimbledon

Serena Williams neemt het in de finale van Wimbledon niet op tegen haar zus Venus, maar tegen Angelique Kerber. De Duitse was Williams in de halve finales met tweemaal 6-4 de baas. Geen Sister Act, maar wel een herhaling van de finale van de Australian Open. 

De eerste set startte met vijf servicebreaks op rij, waarvan drie in het voordeel van Kerber. De Duitse wist uiteindelijk twee opslagbeurten te winnen, terwijl Williams slechts één keer een eigen servicegame binnensleepte. Williams was slordiger in de eerste set. Vooral met haar forehand ging ze een aantal keer de mist in.

Beide speelsters haalden niet hun hun hoogste niveau. Veel rallies eindigden met een onnodige fout. Kerber slaagde toch om erin dit hele toernooi geen set te verliezen. Kerber opende set twee met een break en gaf dat niet meer weg. Op 5-4 kreeg Williams nog een kans om terug te breken, maar slaagde daar niet in. Via twee sterke opslagen kwam de linkshandige Kerber op twee matchpoints. Één wedstrijdpunt bleek voldoende. Na een lange rally eindigde Kerber de wedstrijd met een winnende diagonale forehandpassing.

De finale in Londen gaat dus tussen Kerber en Venus Williams. Begin dit jaar verraste Kerber vriend en vijand door in de finale van de Australian Open dit jaar met 6-4, 3-6 en 6-4 te winnen van Serena Williams. Dit was haar eerste Grand Slam-titel. De finale staat gepland voor zaterdagmiddag 15.00 uur. 

Angelique Kerber op jacht naar haar tweede Grand Slam van 2016. (PRO SHOTS/Action Images)
Angelique Kerber op jacht naar haar tweede Grand Slam van 2016. (PRO SHOTS/Action Images)

'EU moet meenemen rekeningnummer onderzoeken'

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) gaat er in Europees verband op aandringen dat het meenemen van een bankrekeningnummer naar een andere bank mogelijk wordt gemaakt. Dat liet hij donderdag weten aan de Tweede Kamer.

Vanuit de kamer en door banken was gevraagd de mogelijkheden daartoe te onderzoeken, omdat het de concurrentie tussen banken zou vergroten. Nu stappen nog relatief weinig consumenten en ondernemers over naar een andere bank, omdat ze opzien tegen het gedoe dat een nieuw bankrekeningnummer meebrengt.

Uit verschillende onderzoeken die de minister liet uitvoeren komt naar voren dat het technisch lastig is om bankrekeningnummers mee te nemen naar een andere bank. Bovendien zijn alle banken net overgestapt op de Europese IBAN-nummers, die een verwijzing naar de naam van de bank bevatten.

'EU moet meenemen rekeningnummer onderzoeken'
'EU moet meenemen rekeningnummer onderzoeken' (Foto: ANP)

Een hoop LEGO-geweld in Star Wars: The Force Awakens

Warner heeft enkele video's online gezet waarin we de verschillende features van LEGO Star Wars: The Force Awakens in actie zien. Co-op, dogfights en 'blaster battles' worden getoond.

We zijn zelf nog verwikkeld in al deze features aan de tand te voelen om de review over deze game te schrijven, maar een ding is zeker: de LEGO-humor is weer aanwezig en is geschikt voor jong en oud. Ondertussen kun je hier onze eerste indrukken lezen.

LEGO Star Wars: The Force Awakens is uit voor PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, XBox One, Xbox 360, Wii U, Nintendo 3DS en pc.

Stem wie er op de FIFA 17-cover komt te staan

Electronic Arts weet het allemaal zelf niet meer en laat weten dat fans mogen bepalen wie de ster op de cover van FIFA 17 wordt. De vier eerder aangekondigde ambassadeurs: James Rodriguez van Real Madrid C.F., Anthony Martial van Manchester United, Eden Hazard van Chelsea FC en Marco Reus van Borussia Dortmund zullen het tegen elkaar opnemen.

De verkiezing vindt plaats op de officiële FIFA Cover Vote-website, vanaf vandaag tot 20 juli 08:59. Fans kunnen één keer per dag op hun favoriete speler stemmen en kunnen extra stemmen verdienen door de automatisch delen-functie te gebruiken met de hashtag #FIFA17CoverReward. Fans kunnen ook hun steun betuigen door de hashtag van de sporter te tweeten (#FIFA17Hazard, #FIFA17James, #FIFA17Martial of #FIFA17Reus). De winnaar zal eind juli bekendgemaakt worden.

"James, Martial, Hazard en Reus staan voor spannend aanvallend voetbal en belichamen het vernieuwende spel dat de fans kunnen verwachten in FIFA 17", aldus Nick Channon, senior producer voor EA SPORTS FIFA. "We kijken ernaar uit om te zien hoe fans zullen opkomen voor hun favoriete speler en we kunnen niet wachten om te zien wie verkozen wordt als coverster voor de franchise - de voetballer die FIFA 17 wereldwijd zal vertegenwoordigen."

FIFA 17 is vanaf 29 september voor pc, Xbox One, PlayStation 4, Xbox 360 en PlayStation 3 te koop

Walibi liegt en vergoedt telefoon nog steeds niet

Walibi Holland maakt zichzelf wéér belachelijk in de nieuwste aflevering van #BOOS, waarin Tim Hofman mensen helpt die boos zijn. Ze willen de reparatiekosten van de telefoon van Kayleigh niet vergoeden, en doen er zelfs nog een schepje bovenop: het verhaal van Kayleigh zou namelijk helemaal niet kloppen.

Even nog een korte terugblik: twee weken geleden lieten wij jullie dit filmpje zien, waarin we Tim en de 15-jarige Kayleigh naar Walibi zien gaan om verhaal te halen vanwege haar kapotte telefoon. Kayleighs tas is namelijk tijdens een bezoekje aan het attractiepark, door toedoen van een medewerker, uit een bagagerek gevallen, waardoor haar telefoon dus stuk is gegaan. Als vergoeding kreeg ze in eerste instantie twee vrijkaartjes, en nadat ze verhaal gingen halen zou ze ook nog een Walibi-trui, telefoonhoesje en een condoom (jaja, dit bedenken ze dus bij het PR-team van Walibi) krijgen. Ook deze spullen heeft ze tot nu toe nog niet gekregen.

Deze week gingen Tim en Kayleigh nóg maar een keertje langs bij Walibi, om nóg een keer te vragen of Walibi de reparatie wilde vergoeden. Met bloemen, een witte vlag en confetti zochten ze de PR-dame op, maar die was er niet. Aan de telefoon vertelde ze dat Walibi meer informatie heeft ontvangen over het voorval en dat de tas helemaal niet uit de locker is gevallen, maar dat de telefoon uit de achtbaan is gevallen. Ze zouden getuigen hebben, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan het verhaal van Walibi. Want: wie zijn deze geheime getuigen en hoe heeft Kayleigh haar telefoon dan teruggekregen? Walibi wilde verder geen commentaar meer geven.

DLC voor Hatsune Miku: Project Diva X

Sega heeft een nieuwe trailer online gezet waarin we twee DLC-nummers voor het ritmespel Hatsune Miku: Project Diva X zien en horen. Het gaat om de nummers 'Sharing the World' en 'Hand in Hand', die op releasedag van de PlayStation Vita-versie in Japan beschikbaar zijn gekomen.

In Japan kosten de twee nummers voor de PlayStation Vita-eigenaren kost het 500 yen, een kleine vijf euro. Als de PlayStation 4-versie uitkomt zijn deze nummers gratis. Of de DLC voor de Westerse release gratis is, is nog niet bekend.

Hatsune Miku: Project Diva X komt in Noord-Amerika 30 augustus uit. Een Europese versie wordt nog bekeken door SEGA, maar import is gewoon mogelijk. De PlayStation Vita-versie is uit in Japan, de PS4-versie komt daar 25 augustus uit.

Salandit te vangen in Pokémon Sun en Moon

Een nieuwe generatie brengt nieuwe Pokémon met zich mee. We hebben voor Sun en Moon al een aantal Pokémon mogen bewonderen, waar er vandaag eentje bijkomt: Salandit. 

Salandit is een Poison / Fire type met de vaardigheid 'Corrosion'. Deze vaardigheid stelt hem in staat om alle type Pokémon te vergiftigen, een nieuwe vaardigheid dus. Salandit is in onderstaande trailer te bewonderen. Pokémon Sun en Moon lanceren 23 november in Nederland voor Nintendo 3DS.

Stel je vragen aan paralympiër Daniel Perez

Vandaag over precies twee maanden zullen de Paralympische Spelen van start gaan. In aanloop naar deze Spelen loopt er een wekelijkse specialreeks over de sporten die gaan plaatsvinden in Rio de Janeiro. Deze week kwam onder andere de sport boccia aan bod. Nederland heeft in deze sport een wereldtopper, namelijk Daniel Perez. Om Perez en de sport boccia wat meer onder de aandacht te brengen, leek het ons een goed idee om deze atleet eens wat vragen te stellen. 

Tijdens de wereldkampioenschappen in Peking in 2014 wist de 34-jarige Perez al een historische bronzen medaille te pakken. Dit was de eerste Nederlandse medaille in de geschiedenis van de bocciasport. In 2015 won Perez goud op de World Open in Polen door de nummer één van de mondiale ranglijst David Smith te verslaan met 5-2. Deze prestatie herhaalde hij op de World Open in Colombia, waar perez de Noor Roger Aandalen versloeg. Op dit moment is Perez in de klasse BC1 de nummer vier van de wereld. 

Boccia is een sport die vooral gespeeld wordt door atleten met een cerebrale parese (hersenaandoening met onder andere spasme) en sporters de vanwege hun beperking nauwelijks een andere sport kunnen uitvoeren. Het is een sport die veel precisie en strategie vereist en is te vergelijken met het welbekende jeu de boules of petanque. Hier kun je meer lezen over de sport boccia. 

De vragen aan Daniel Perez zullen niet alleen door de FOK!sportredactie bedacht worden. We willen ook graag de lezers uitnodigen om vragen te stellen aan Perez over alles wat met de sport boccia en de Paralympische Spelen te maken heeft. Iedereen is welkom om onder dit bericht de vragen te stellen, waar wij vervolgens een selectie uit zullen maken. Vragen mogen uiteraard ook in het speciale topic op het forum gepost worden.

Gwen Stefani wil oude naam terug

Gwen Stefani wil nu de scheiding met haar ex-man Gavin Rossdale is afgerond haar oude naam terug. De zangeres heeft daarvoor een verzoek ingediend bij de rechtbank in Los Angeles, meldt Entertainment Weekly op basis van documenten.

Op papier luidt de achternaam van Gwen nog altijd Stefani Rossdale. Ze wil nu weer voluit Gwen Renée Stefani heten.

Gwen en Gavin trouwden in 2002 en kregen drie kinderen: Kingston (10), Zuma (7) en Apollo (2). Vorig jaar zette het stel de scheiding in gang. Inmiddels is Gwen samen met haar The Voice-collega Blake Shelton, wiens huwelijk met Miranda Lambert vorig jaar eveneens strandde.

Gwen Stefani wil oude naam terug
Gwen Stefani wil oude naam terug (Foto: BuzzE)

Vijf doden door ongeval in Brits bedrijf

Vijf mannen zijn donderdag om het leven gekomen door een bedrijfsongeval bij een recyclebedrijf in de stad Birmingham. Dat heeft de Britse politie laten weten.

Volgens de eerste berichten is bij het bedrijf Hawkeswood Metal een muur ingestort. De vijf mannen overleden ter plekke. Een persoon is met ernstige verwondingen aan de benen naar het ziekenhuis gebracht.

Vijf doden door ongeval in Brits bedrijf
Vijf doden door ongeval in Brits bedrijf (Foto: ANP)

Hillary Clinton niet vervolgd om e-mails

Hillary Clinton hoeft zich niet voor de rechter te verantwoorden voor het gebruik van een privéserver voor haar e-mail toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Justitie in de Verenigde Staten gaat niet over tot vervolging van de Democratische presidentskandidaat. Minister van Justitie Loretta Lynch maakte het besluit woensdag bekend.

Een dag eerder had de FBI geadviseerd Clinton niet te vervolgen. Lynch neemt dat advies over. Na een jaar van 'grondig onderzoek' wordt de zaak afgesloten zonder dat iemand wordt vervolgd, liet de minister weten.

FBI-chef James Comey noemde het gebruik van een eigen server 'extreem onvoorzichtig', maar van kwade opzet was volgens hem geen sprake. Het gebruik van de eigen server was niet Clintons enige misstap. Na haar ministerschap, dat van 2009 tot begin 2013 duurde, droeg ze haar e-mails niet direct over aan het departement. Dat gebeurde pas toen de kwestie werd onderzocht - met de nodige tegenzin.

Hoewel 'e-mailgate' Clinton het afgelopen jaar herhaaldelijk in het defensief drong, blijft de kwestie in juridisch opzicht dus zonder consequenties. In politiek opzicht ligt dat anders. Clintons Republikeinse rivaal Donald Trump maakte dinsdag al duidelijk dat hij er niet snel over zal ophouden. Wat hem betreft toonde de conclusie van de FBI aan dat 'het systeem corrupt is'.

Van de vele e-mails waar het om ging bevatten er volgens de FBI-onderzoekers enkele geheime informatie. Medewerkers van de politica hadden moeten weten dat e-mailverkeer van een minister niet via een privéserver mag verlopen.

Hillary Clinton niet vervolgd om e-mails
Hillary Clinton niet vervolgd om e-mails (Foto: ANP)

EU-boetes dreigen voor Spanje en Portugal

Spanje en Portugal hebben te weinig gedaan om hun buitensporige begrotingstekorten in 2014 en 2015 omlaag te brengen. Als straf hangen er nu miljoenenboetes boven hun hoofd en dreigen EU-subsidies te worden opgeschort.

Dat blijkt donderdag uit een mededeling van de Europese Commissie aan de EU-ministers van Financiën die zich volgende week over de kwestie buigen. Als de ministers het eens zijn met de commissie, moet Brussel binnen twintig dagen sancties voorstellen. Die kunnen oplopen tot maximaal 2 miljard euro voor Spanje en 346 miljoen voor Portugal.

Het zou voor het eerst zijn dat een euroland wordt beboet voor het niet-naleven van de begrotingsregels. In de brief wijst de commissie erop dat kan worden besloten de boete te reduceren of zelfs te schrappen. Dat is mogelijk als er 'bijzondere economische omstandigheden zijn of als de betrokken lidstaat zelf een beargumenteerd verzoek indient'.

Werkloosheid
In Spanje is de werkloosheid 20 procent en in Portugal 11,6. Bovendien is er momenteel geen regering in Spanje, waardoor er moeilijk te onderhandelen valt.

Ondanks door Brussel verleend uitstel van een jaar, en beloftes van Madrid en Lissabon om hun huishoudboekjes tijdig op orde te brengen, blijven ze ,,significant' in gebreke, stelt de commissie. De EU-regels schrijven een begrotingstekort voor van maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product. Het Spaanse tekort bedroeg vorig jaar echter 5,1 procent en dreigt dit jaar op minimaal 3,9 procent te stranden. Het Portugese tekort was vorig jaar 4,4 procent.

Nieuwe deadlines
De twee landen krijgen binnenkort nieuwe deadlines om hun tekorten verder te verlagen. Daarbij neemt Brussel ze aan het handje. Volgens EU-commissaris Pierre Moscovici (Economie en Financiën) moeten alle partijen het eens zijn over de beleidsverplichtingen.

De begrotingskwestie ligt gevoelig. Nederland en Duitsland willen een strikte handhaving van de regels voor begrotings- en financieringstekorten, Frankrijk en Italië willen een flexibeler beleid.

EU-boetes dreigen voor Spanje en Portugal
EU-boetes dreigen voor Spanje en Portugal (Foto: ANP)

'Bobbi Kristina wilde afkicken'

Twee weken voor haar dood deed Bobbi Kristina Brown nog een poging van haar drugsverslaving af te komen. 'Krissy', haar vriendje Nick Gordon en hun huisgenoot Max Lomas besloten dat ze met drugs wilden stoppen en een gezonder leven gingen leiden. De poging duurde niet lang.

Max vertelt over de laatste weken van Bobbi Kristina's leven in People. Net als Nick, werd ook Max in huis genomen door haar moeder Whitney Houston. Hij was op dat moment het vriendje van Bobbi Kristina. Die verbrak de relatie toen Max celstraf kreeg. Hij zat in de gevangenis toen Whitney stierf, maar trok bij Nick en Bobbi Kristina in toen hij vrijkwam.

Volgens Max waren de huisgenoten alledrie zwaar aan de drugs. Hij noemt de relatie tussen Nick en Bobbi Kristina bipolair. "Ze hadden extreme hoogtepunten en extreme dieptepunten. Er waren altijd heftige ruzies, voornamelijk ingegeven door jaloezie."

Sportschool
De poging van de drie om af te kicken en een gezondere levenstijl aan te nemen leidde tot een gezamenlijk bezoek aan de sportschool. "Maar het werkte niet", vertelt Max. "We gingen alledrie weer gebruiken."

De dochter van Whitney Houston en Bobby Brown werd op 31 januari 2015 levenloos aangetroffen in de badkuip, bijna drie jaar nadat hetzelfde was gebeurd met haar moeder. De 22-jarige Bobbi Kristina ontwaakte nooit meer uit haar coma en overleed een half jaar later.

'Bobbi Kristina wilde afkicken'
'Bobbi Kristina wilde afkicken' (Foto: BuzzE)

Europese samenwerking voor toekomst auto's

De Europese telecom- en autosector gaan samenwerken aan de toekomst van auto's. Zo kijken fabrikanten onder meer naar zelfrijdende auto's en zogeheten connected cars, die via internet met allerlei diensten kunnen worden verbonden. Dat werd donderdag bekendgemaakt op een conferentie in Brussel door telecomkoepel GSMA.

Ook zullen er proeven worden gedaan met voertuigen die dicht op elkaar in konvooi kunnen rijden, systemen die botsingen kunnen vermijden en geautomatiseerd parkeren. De samenwerking moet bijdragen aan de verkeersveiligheid, de doorstroming van verkeer en de digitalisering van transport en logistiek.

Het onderzoek begint volgend jaar en zal zich de eerste twee jaar vooral richten op gebruik van het huidige 4G-communicatienetwerk. Van 2019 tot 2021 is het de bedoeling dat ook met de opvolger, het veel snellere 5G, kan worden getest.

Europese samenwerking voor toekomst auto's
Europese samenwerking voor toekomst auto's (Foto: BuzzT)

OM vraagt Moskou om radargegevens MH17

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft Rusland met klem verzocht alsnog extra radargegevens te verstrekken rondom het neerstorten van vlucht MH17. Dat heeft onderzoeksleider Fred Westerbeke gezegd in een gesprek in Moskou met het NRC.

In het donderdag gepubliceerde interview zegt Westerbeke dat er 'druk zit' op de tijd die de Russen nog hebben om met informatie te komen. Herman Bolhaar, de hoogste baas van het OM, had woensdag in Moskou overleg met de Russische procureur-generaal, Joeri Tsjajka. Westerbeke was daarbij aanwezig. Het OM heeft tot nu toe niet de beschikking over zogeheten 'primaire radar-gegevens', de beelden die worden gemaakt vanaf de grond.

Na de zomer worden de eerste resultaten gepresenteerd van het strafrechtelijk onderzoek naar de crash. Volgens het OM gaat het dan om het wapen waarmee het passagiersvliegtuig in Oekraïne is neergeschoten en de exacte locatie vanwaar het wapen is afgevuurd.

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders.

OM vraagt Moskou om radargegevens MH17
OM vraagt Moskou om radargegevens MH17 (Foto: ANP)

'Herstel banenmarkt niet zichtbaar in lonen'

De werkgelegenheid in de rijkere landen heeft grotendeels het niveau van voor de economische crisis weer bereikt. De loonontwikkeling blijft hier echter bij achter. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een donderdag gepubliceerd rapport.

Eind volgend jaar heeft naar verwachting 61 procent van de 15- tot 74-jarigen in de 35 OESO-landen een betaalde baan. Dat is iets meer dan het niveau dat eind 2007 werd gehaald. In veel landen nemen de lonen echter nauwelijks toe. Dit komt onder meer doordat veel mensen die in de bouw of industrie zijn ontslagen nu tegen lagere lonen in dienstensectoren werken.

De crisis heeft daardoor in veel landen een rem gezet op de loonontwikkeling. In onder meer het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Spanje, Ierland en Portugal liggen lonen in doorsnee nu 20 à 25 procent lager dan het geval was geweest als de stijging tussen 2008 en 2015 even sterk was geweest als in de eerste zeven jaar van deze eeuw.

'Herstel banenmarkt niet zichtbaar in lonen'
'Herstel banenmarkt niet zichtbaar in lonen' (Foto: ANP)

Eerste 'straf' voor seksdelict nieuwjaar Keulen

Een rechtbank in Keulen heeft een 21-jarige Irakees veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens seksuele delicten tijdens de viering van de jaarwisseling het centrum van Keulen. Het is de eerste veroordeling voor een seksueel vergrijp tijdens de rumoerig verlopen viering.

De politie in de Duitse stad honderden aangiften van vrouwen die tijdens de jaarwisseling op het plein voor het centraal station van de stad waren lastiggevallen, beroofd en aangevallen.

De Irakees werd bestraft op basis van het jeugdstrafrecht. Hij had een vrouw beetgepakt en in het gezicht gezoend en gelikt. De vrouw was op dat moment door diverse mannen omringd.

Eerste straf voor seksdelict nieuwjaar Keulen
Eerste straf voor seksdelict nieuwjaar Keulen (Foto: ANP)

Zwarte Piet krijgt zes jaar gevangenisstraf

Een man die eind november 2014 verkleed als Zwarte Piet een overval pleegde op een tankstation in Borne (Overijssel) is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstrafje van zes jaar. De uitspraak staat gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Bij de overval werd een medewerkster van het tankstation door de 20-jarige overvaller met een houten knuppel op het hoofd geslagen. De vrouw liep hierdoor een blijvend hersenletsel op. Een paar dagen na deze overval overviel de man een tankstation in Hengelo. Een tweede verdachte, een 21-jarige man die betrokken was bij de voorbereiding van de overval en die bij de overvallen op de uitkijk stond, moet vijf jaar de gevangenis in.

Toen de man begin dit jaar werd aangehouden bekende hij de dader te zijn van de gewelddadige berovingen. De man gaf aan dat hij gokschulden had en zodoende geld nodig had. De eigenaar van het tankstation krijgt ook een schadevergoeding van 22.000 euro. De vrouw, die aan de beroving een blijvend hersenletsel overhield, krijgt een tegemoetkoming van iets minder dan 6400 euro.

 

'Leonardo Dicaprio weer op stap met model'

Het lijkt erop dat Leonardo Dicaprio weer een nieuwe naam heeft toegevoegd aan de lange lijst van modellen met wie hij heeft gedatet. Zijn nieuwe verovering is Nina Agdal, zegt een bron tegen Us Weekly.

De 41-acteur en de 24-jarige blondine, een van de gezichten van Victoria's Secret, zijn sinds mei samen en hebben zelfs al wat gezamenlijke tripjes achter de rug. Zo zijn ze in juni samen in Montauk, vlakbij New York, geweest en vlogen ze diezelfde maand nog naar een privé-eiland op de Bahama's.

Leonardo werd de laatste maanden diverse keren gelinkt aan modellen. Zo werd hij in verband gebracht met de Nederlandse Chelsey Weimar en deden ook namen als Ela Kawalec, Kelly Rohrbach, Toni Garrn en Anne Vyalitsyna de ronde. Agdal had eerder een relatie met Maroon 5-zanger Adam Levine.

'Leonardo Dicaprio weer op stap met model'
'Leonardo Dicaprio weer op stap met model' (Foto: BuzzE)

'Fusie Ziggo en Vodafone slecht voor markt'

De Consumentenbond maakt zich zorgen over de voorgenomen fusie van Ziggo en Vodafone Nederland. Door de toenemende consolidatie in de telecommarkt blijft er op termijn te weinig concurrentie over, schrijft de belangenorganisatie in een brief aan de Europese Commissie.

Vodafone en Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, kondigden in februari aan dat zij hun Nederlandse activiteiten willen samenvoegen. Daardoor ontstaat na KPN een tweede speler in Nederland die vaste en mobiele diensten kan aanbieden via eigen, landelijk dekkende netwerken.

Volgens directeur Bart Combée van de Consumentenbond was Vodafone er in een eerder stadium zelf voorvechter van dat een derde partij nodig is voor voldoende keuzevrijheid voor consumenten. Nu zou slechts een 'duopolie' overblijven op de Nederlandse markt.

'Fusie Ziggo en Vodafone slecht voor markt'
'Fusie Ziggo en Vodafone slecht voor markt' (Foto: BuzzT)

Serena Williams oppermachtig naar finale Wimbledon

Serena Williams heeft in een vloek en een zucht voor de negende keer de finale van Wimbledon bereikt. De Amerikaanse titelverdigster liet met 6-2 en 6-0 geen spaan heel van de Elena Vesnina. 

De nummer één van de wereld was direct bij de les en liep ze via een dubbele break uit tot 4-0 voordat Vesina ook op het scorebord verscheen. De ongeplaatste Russin was op geen enkel moment een bedreiging voor Williams. De partij was in 48 minuten gespeeld. 

Williams is nu nog een overwinning verwijderd van haar 22e grandslamtitel. Daarmee zou ze Steffi Graf evenaren. Het record is met 24 titels in handen van Margaret Court. Voor Williams is het haar derde Grand Slam-finale dit kalenderjaar, echter de vorige twee op de Australian Open en Roland Garros ging het mis. Respectievelijk bleken Angelique Kerber en Garbine Muguruza verrassend genoeg te sterk voor de nummer één van de wereld. 

In de finale treft ze of haar zus Venus Williams of de eerder genoemde Kerber. De finale wordt zaterdag gespeeld. 

Geen cel voor moeder die zoon wurgde

De moeder die op 1 maart 2015 haar zevenjarige zoontje in haar woning in Heerlen wurgde, was op dat moment volledig ontoerekeningsvatbaar. Ze verkeerde in een psychose. Om die reden eiste het Openbaar Ministerie (OM) donderdag voor de rechtbank in Maastricht geen celstraf, maar een jaar gedwongen opname in een psychiatrische kliniek.

De 41-jarige vrouw Britt D. bekende voor de rechtbank nogmaals haar 7-jarige zoontje Papillon gewurgd te hebben. Ze deed dat naar eigen zeggen omdat ze stemmen had gehoord. Die hadden haar via de radio verteld haar te willen martelen, net als haar vader, die een dag eerder tot een hamburger vermalen zou zijn. Ze doodde Papillon naar eigen zeggen om hem voor dit noodlot te beschermen.

Daarna heeft de vrouw geprobeerd zelfmoord te plegen.

Geen cel voor moeder die zoon wurgde
Geen cel voor moeder die zoon wurgde (Foto: ANP)

Miljardenovername voor Danone

De Franse voedselfabrikant Danone, de grootste producent van yoghurt ter wereld, koopt de Amerikaanse producent van sojamelk en andere biologische voedingsmiddelen WhiteWave Foods. Dat werd donderdag bekendgemaakt. Het is de grootste overname van Danone sinds 2007.

Het Franse concern heeft zo'n 10 miljard dollar (circa 9 miljard euro) over voor WhiteWave, dat bekend is van merken als Alpro en Silk. Dat komt voor aandeelhouders neer op 56,25 dollar per aandeel, 19 procent meer dan de slotkoers van WhiteWave Foods op woensdag.

De grootste overname van Danone ooit was die van het Nederlandse Numico in 2007. Destijds werd er voor die voedingsmiddelenproducent 12,3 miljard euro betaald.

Miljardenovername voor Danone
Miljardenovername voor Danone (Foto: ANP)

Ook Steven Adler terug bij Guns N' Roses

Voormalige drummer van Guns N' Roses Steven Adler heeft voor het eerst sinds 1990 weer opgetreden met zijn oude band. Tijdens een concert in Cincinnati voegde hij zich bij de huidige drummer Frank Ferrer en speelde hij met twee nummers mee.

Met Adler in de gelederen was Guns N' Roses bijna terug waar het in de jaren tachtig begon. Zanger Axl Rose, gitarist Slash en bassist Duff McKagan van de originele line-up zijn bezig met een reünietour door Amerika. De drie stonden ruim twee decennia lang niet meer samen op het podium. Alleen Izzy Stradlin lijkt nog geen trek te hebben om terug te keren.

Adler stapte in 1990 uit de band vanwege zijn jarenlange drugsverslavingen. Daarna was hij vooral bezig met zijn eigen band. De drummer zou niet meedoen aan de tour vanwege een rugoperatie.

Ook Steven Adler terug bij Guns N' Roses
Ook Steven Adler terug bij Guns N' Roses (Foto: BuzzE)

Nederland kan legaal online gaan gokken

Gokken op het internet wordt legaal. De Tweede Kamer stemde daar donderdag, na een paar jaar gesoebat, mee in. Door de legalisering van online kansspelen krijgen gokkers meer zekerheid over het door hun ingelegde geld.

De Kamer was het lange tijd niet eens over de hoogte van de belasting die winnaars over hun prijzen moeten betalen. Regeringspartijen VVD en PvdA kwamen uiteindelijk overeen dat het tarief ook voor online gokken 29 procent wordt.

Het kabinet wilde een tarief van 20 procent, 9 procent lager dan casino's en loterijen in Nederland, om niet uit de pas te lopen met het buitenland. Veel Nederlanders spelen nu illegaal bijvoorbeeld poker, bingo en wedden op sportwedstrijden via buitenlandse online-gokbedrijven. Daar is een paar honderd miljoen euro per jaar mee gemoeid.

Nederland kan legaal online gaan gokken
Nederland kan legaal online gaan gokken (Foto: ANP)

Acteur rijdt over stuntman heen op set

Acteur Tom Sizemore is op de set van de nieuwe serie Shooters per ongeluk over één van de stuntmannen heengereden. Het slachtoffer moest per helikopter naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Een woordvoerder van Sizemore, die bijrollen had in onder meer Natural Born Killers en Pearl Harbor, verklaarde tegenover TMZ dat de stuntcoördinator het sein had gegeven dat drie auto's die gefilmd werden konden optrekken. De acteur, die in een wagen zat met collega Omar Epps, volgde die instructies op en heeft de stuntman niet opgemerkt tot hij een dreun hoorde.

Het slachtoffer kwam onder de auto vast te zitten en is er volgens bronnen van TMZ niet best aan toe. Welke verwondingen hij precies opliep, is niet bekend.

Acteur rijdt over stuntman heen op set
Acteur rijdt over stuntman heen op set (Foto: BuzzE)

Meer Noord-Koreanen vluchten naar het zuiden

Het aantal Noord-Koreanen dat naar Zuid-Korea vluchtte is in de eerste zes maanden van dit jaar met 22 procent gegroeid vergeleken met dezelfde periode in 2015. Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap donderdag op basis van cijfers van het ministerie van Hereniging.

Bij elkaar wisten sinds begin dit jaar 749 Noord-Koreanen de wijk te nemen naar het zuiden. Vorig jaar waren dat er in het eerste half jaar 614. Aangenomen wordt dat de harde hand waarmee de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un over zijn land regeert, meer mensen tot een vlucht aanzet.

Volgens Yonhap is het totale aantal Noord-Koreanen dat naar het zuiden ontsnapte opgelopen naar 29.543. De mijlpaal van 30.000 wordt waarschijnlijk dit jaar nog gehaald.

Meer Noord-Koreanen vluchten naar het zuiden
Meer Noord-Koreanen vluchten naar het zuiden (Foto: ANP)

Duitsland verruimt begrip seksueel misdrijf

Duitsland maakt het bestraffen van verkrachting eenvoudiger. De Bondsdag stemde donderdag in met aanpassing van de wet waarmee bijvoorbeeld verkrachting een veel ruimer begrip wordt dan nu in de wet is vastgelegd.

Momenteel moet er voor strafvervolging van verkrachting duidelijk sprake zijn van dwang of dreiging met geweld of van een volkomen hulpeloos slachtoffer. In de nieuwe regelgeving is het niet instemmen van een partij genoeg voor vervolging van de ander. De aangifte kan dan worden gedaan als de verdachte de wens van zijn slachtoffer niet heeft geëerbiedigd, ook als de sekspartner zich fysiek verzette.

De voorstanders stellen dat ze hiermee de slogan "nee betekent nee"in de wet verankeren. Het is een slogan tegen seksueel geweld.

Duitsland verruimt begrip seksueel misdrijf
Duitsland verruimt begrip seksueel misdrijf (Foto: ANP)

'Verbied gezondheidsclaims energiedrankjes'

Energiedrankjes met cafeïne zouden niet mogen worden aangeprezen met claims dat ze de concentratie en alertheid bevorderen. De Europese Commissie wil dergelijke 'gezondheidsclaims' toestaan, maar het Europees Parlement riep donderdag in Straatsburg op de marketingregels aan te scherpen om tieners en kinderen te beschermen.

Drankjes als Redbull zijn vooral populair onder jongeren. Het parlement is bezorgd dat ze hierdoor te veel suiker binnenkrijgen en wil een verbod op positieve boodschappen op de blikjes.

Een blikje energiedrank kan wel 27 gram suiker en 80 milligram cafeïne bevatten. Naast overgewicht kunnen dergelijke drankjes volgens Europarlementariërs ook zorgen voor hoofdpijn en slaap- en gedragsproblemen bij kinderen.

"Door te doen alsof energiedrankjes gezond zijn, gaan mensen er méér van drinken. En dat is juist ongezond", aldus CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

'Verbied gezondheidsclaims energiedrankjes'
'Verbied gezondheidsclaims energiedrankjes' (Foto: ANP)

Time-out voor verwarde personen

Verwarde personen die een gevaar voor zichzelf of anderen kunnen zijn, kunnen drie dagen worden geobserveerd. Tijdens die zogeheten time-out wordt bekeken hoe deze mensen met een psychische stoornis het beste geholpen kunnen worden. Na contact met onder meer familie en naasten kan dan alsnog worden besloten dat zij gedwongen hulp krijgen.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) kondigen deze nieuwe maatregel voor de verplichte behandeling van patiënten met een psychische stoornis donderdag aan.

Schippers wil de wet op dit punt nog wat aanscherpen om beter te kunnen inspelen op bijvoorbeeld meldingen over een gevaarlijk familielid. Voor een verplichte behandeling moet er onmiddellijk gevaar dreigen door de psychische stoornis.

Time-out voor verwarde personen
Time-out voor verwarde personen (Foto: ANP)

Journaallezer Rik van de Westelaken naar Net5

Rik van de Westelaken vertrekt bij de NOS. De presentator van het NOS Journaal gaat televisie maken bij Net5, zo heeft de zender donderdag bekendgemaakt. Hij heeft een meerjarig contract getekend.

Rik was zeventien jaar actief voor de NOS. Hij gaat voor Net5 nu onder meer een reportagereeks maken waarvoor hij de hele wereld over reist op zoek naar interessante thema's en bijzondere ontmoetingen.

Het is niet de eerste keer dat Rik buiten de journaalstudio programma's gaat maken. Vorig jaar was hij deelnemer in Wie is de mol?, dit jaar presenteerde hij het programma Moltalk. Dat opende zijn ogen om verder te kijken, zegt hij in een reactie tegen Shownieuws. "Er is nog meer te doen dan alleen maar elke dag het nieuws. Ik vond ook dat ik het moment voor moest zijn dat ik afgestompt zou worden door elke dag aanslagen en ellende te brengen."

Carter Duong, zendermanager Net5, is zeer ingenomen met de komst van Rik. Volgens hem is hij 'een sterke presentator met een bak aan ervaring'. "Zijn veelzijdigheid en toegankelijke karakter passen naadloos bij de zender. We kijken uit naar de mooie projecten die we de komende jaren samen met Rik op tv gaan brengen", aldus Duong.

Journaallezer Rik van de Westelaken naar Net5
Journaallezer Rik van de Westelaken naar Net5 (Foto: BuzzE)

Sedney en Kupers overtuigend door op EK atletiek

Op het EK atletiek in Amsterdam hebben zowel Naomi Sedney als Thijmen Kupers zich zonder problemen geplaatst voor de halve finales van respectievelijk de 100 en 800 meter.

In het Olympisch Stadion snelde Sedney in de series van de 100 meter als derde over de finish. Haar tijd van 11,36, slechts twee honderdsten boven haar persoonlijk record, bleek uiteindelijk ook goed voor de derde tijd na alle series. Dafne Schippers was niet van de partij in de ochtend: net als de rest van de Europese toppers stroomt zij in de halve finales in.

Op de 800 meter pakte Kupers de winst in zijn serie in 1:46,48 minuten, wat uiteindelijk ook de snelste tijd van alle series bleek. Dat was een prima prestatie, want hij hield de Bosniër Amel Tuka - vorig jaar de snelste man ter wereld - achter zich. Vrijdagavond worden de halve finales gelopen, waar de top-3 zich automatisch plaatst voor de finale. Dat moet voor Kupers normaal gesproken lukken: alleen de Pool Adam Kszczot en de Fransman Pierre-Ambroise Bosse zijn doorgaans een stukje beter dan de Nederlander.

Flinke schade computerstoring rechtbanken

De rechtspraak heeft op 23 mei flink last gehad van een computerstoring. In totaal zijn ongeveer 30.000 arbeidsuren verloren gegaan doordat mensen niet of nauwelijks konden werken. Meer dan honderd rechtszaken moesten worden uitgesteld.

De storing duurde van 07.35 uur op 23 mei tot 00.45 uur op 24 mei, in totaal dus zeventien uur en tien minuten, aldus minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Negen mensen gingen door de storing zonder straf naar huis. Ze werden verdacht van onder meer te hard varen en verkeerd aanmeren. Hun dossiers waren volledig digitaal aangeleverd. Het waren oude en eenvoudige zaken "waarbij de geëiste boete laag was", benadrukt Van der Steur.

Wat het akkefietje in totaal heeft gekost, is niet helemaal duidelijk. De rechtspraak schat de eigen kosten op 1,8 miljoen euro.

De storing ontstond toen een 'knooppunt' in het netwerk niet goed meer werkte. Het reservesysteem ving dit niet op. Toen dat wel lukte, bleek dat oudere "processystemen" niet goed werkten in de reserve. De software moest opnieuw worden geïnstalleerd en de applicaties moesten handmatig worden gekoppeld. Van der Steur noemt het "een zeer onaangename verrassing".

Flinke schade computerstoring rechtbanken
Flinke schade computerstoring rechtbanken (Foto: BuzzT)

Gunstige lotingen voor Van Barneveld en Van Gerwen op World Matchplay

Bij de PDC is geloot voor de World Matchplay, het op één na belangrijkste darttoernooi van het jaar. Voor Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld kwam er op papier een gunstige loting uit de bus rollen.

Titelverdediger Van Gerwen moet het opnemen tegen Jamie Caven en Van Barneveld werd gekoppeld aan Brendan Dolan In totaal doen er vanaf volgende week zaterdag vijf Nederlanders mee in Blackpool. Ook Benito van de Pas, Jelle Klaasen en Vincent van der Voort zullen aan de oche verschijnen. 

Van de Pas moet aanleggen tegen Dave Chisnall. Chizzy werd dit jaar al snel uitgeschakeld in de Premier League Darts, maar laat op de vloer wel zien dat hij kan darten. Op het WK anderhalf jaar geleden speelden beiden ook al eens tegen elkaar op het podium, toen was Big Ben de sterkste. Van der Voort treft ook een oude bekende. Hij zal aantreden tegen Kyle Anderson. Beide heren troffen elkaar al op het afgelopen WK, waar Van der Voort de Australiër de baas was. Klaasen zal aantreden tegen aanlegt tegen Steve Beaton.

De 23e editie van de World Matchplay kent 32 deelnemers. De zestien beste darters van de wereldranglijst zijn geplaatst en zij zullen aantreden tegen de beste zestien van de Pro Tour Order of Merit, geschoond voor de top zestien van de wereldranglijst. De Pro Tour-ranking is een ranking waarin alleen de vloertoernooien en de Euro Tour-toernooien zijn meegenomen. 

Het toernooi begint op 16 juli en acht dagen later is de finale. Phil Taylor heeft dit toernooi vijftien keer gewonnen. Van Gerwen was vorig jaar de beste, nadat hij met 18-12 van James Wade won. 

Viktor en Patty presentatieduo prutrace SBS

Viktor Brand en Patty Brard presenteren woensdag de eenmalige SBS6-show Mud Masters VIPS. Dat heeft de zender donderdag bekendgemaakt.

In het programma leggen vijf BN'ers samen met een vriend of familielid een zwaar parcours met hindernissen af. Ze vragen daarmee aandacht voor KNGF Geleidehonden.

Airen Mylene, Kees van der Spek, Jim Bakkum, Leontien van Moorsel en Frans Duijts zijn de teamcaptains. Airen doet mee met haar vriend Taeke Taekema en ook Van der Spek brengt een bekende vriend mee: Wegmisbruikers-presentator André van der Toorn.

Viktor en Patty presentatieduo prutrace SBS
Viktor en Patty presentatieduo prutrace SBS (Foto: BuzzE)

Marktexploitant moet nepmerken verbieden

Exploitanten van een fysieke marktplaats mogen geen stands verhuren waar nagemaakte merkproducten worden aangeboden. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag bepaald in een zaak die door het in Utrecht gevestigde kledingbedrijf Hilfiger was aangespannen tegen een markthal in Praag.

Hilfiger en enkele andere producenten en distributeurs van merkproducten waren naar de rechter gestapt om te vragen of de uitbater van de markt kan worden verplicht de kooplieden te verbieden om de nepmerken te verkopen. Het Hof vindt van wel.

Eerder oordeelde het Hof al dat de verkoop van nagemaakte merkproducten op internet illegaal is. Die zaak was aanhangig gemaakt door cosmeticabedrijf l'Oréal.

Marktexploitant moet nepmerken verbieden
Marktexploitant moet nepmerken verbieden (Foto: ANP)

Bijna 100 alligators ontsnapt in China

Tijdens grote overstromingen in de Oost-Chinese provincie Anhui zijn bijna honderd alligators ontsnapt uit het Anhui Onderzoekscentrum voor de Voortplanting van Chinese Alligators. De plaatselijke autoriteiten hebben de bevolking gewaarschuwd voor de dieren, maar er is volgens hen geen reden tot grote bezorgdheid. De meeste alligators zijn al weer gevangen, meldden de autoriteiten volgens de nieuwssite shanghaiist.com donderdag.

De ontsnapte dieren vormen slechts een klein deel van de circa 10.000 reptielen die in het centrum leven. De Chinese alligator of Yangtze-alligator is in het wild vrijwel uitgestorven, behalve rond het ondergelopen onderzoekscentrum. Daar wordt aan het voortbestaan van de diersoort gewerkt.

Bijna 100 alligators ontsnapt in China
Bijna 100 alligators ontsnapt in China (Foto: BuzzO)

Tanken buiten snelweg loont vrijwel overal

Het stoppen bij een tankstation buiten de snelweg loont vrijwel altijd. Vooral in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland kunnen vakantiegangers geld besparen door van de snelweg af te gaan om te tanken en een consumptie te nuttigen.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde steekproef van de ANWB Kampioen. Het blad stuurde een medewerker langs 150 tankstations in negen vakantielanden.

De ANWB berekende van ruim honderd tankstations een totaalprijs van een volle tank (40 liter benzine) plus een paar snacks . De verschillen tussen de landen en de pompen binnen een land zijn groot. Zo was het duurste pompstation in Italië 35,50 euro duurder dan het goedkoopste in Luxemburg.

Prijsverschil
Het prijsverschil van een litertje brandstof tussen de duurste en de goedkoopste pomp binnen één land liep in Frankrijk op tot 21 cent, 26 cent in Duitsland en 37 cent in Italië.

Snacks en drankjes zijn altijd veel goedkoper buiten de snelweg. Zo noteerde de ANWB-medewerker 4,95 euro voor een cappuccino in Zwitserland en 5,49 euro voor een doos Pringles in Oostenrijk.

Tanken buiten snelweg loont vrijwel overal
Tanken buiten snelweg loont vrijwel overal (Foto: ANP)

Antivirusmaker Avast koopt AVG

Virusbestrijder Avast koopt concurrent AVG, dat in Amsterdam is gevestigd. Avast betaalt daar 1,3 miljard dollar voor, omgerekend bijna 1,2 miljard euro.

De bedrijven hebben de deal donderdag bekendgemaakt. Avast wil de kennis van AVG gebruiken om smartphones en andere smart devices beter te beschermen

Avast is Tsjechisch. AVG komt ook uit Tsjechië, maar is tegenwoordig geregistreerd in Nederland. Ze beschermen samen meer dan 400 miljoen apparaten.

Antivirusmaker Avast koopt AVG
Antivirusmaker Avast koopt AVG (Foto: BuzzT)

Sprinters door op EK, polsstokspringsters naar finale

Op het Europees kampioenschap atletiek in Amsterdam hebben de Nederlandse 200 meter-lopers en de polststokhoogspringsters een uitstekende ochtendsessie achter de rug. In het Olympisch Stadion plaatsen alle vier Nederlanders op die onderdelen zich voor de volgende ronde.

Bij het polsstokhoogspringen bij de dames bleef Femke Pluim gedurende de hele kwalificatie foutloos. Na drie sprongen was 4,45 meter binnen en dat was voldoende voor plaatsing voor de finale. Rianne Galiart ging zonder problemen over 4,35 meter, maar toen de lat tien centimeter hoger lag ging het drie keer fout. Toch bleek ook 4,35 meter precies genoeg om naar de finale te mogen.

Op de 200 meter bij de mannen maakte Solomon Bockarie een uitstekende indruk. De 29-jarige Nederlander, al geplaatst voor de Spelen, snelde met 20,55 seconden naar zijn op één na beste tijd ooit. Samen met de Spanjaard Bruno Hortelano betekende het ook de snelste tijd van de series. Hensley Paulina had het moeilijker, maar zijn tijd van 21,04 seconden was nog precies genoeg voor een plekje in de halve finales. Daar stroomt donderdagmiddag de Europese top in, waaronder Churandy Martina. 

EK Vandaag - Donderdag 7 juli

Vanavond wordt de tweede finalist van het EK voetbal bekend. Duitsland en Frankrijk zullen uitmaken wie er zondag om 21.00 uur in Parijs tegen Portugal mag gaan strijden om de titel.

Speelschema

Tijd Ronde Thuis Uit Plaats
21:00 Halve Finale Duitsland Frankrijk Marseille

Duitsland

Duitsland is, hoe goed of slecht het al speelt, altijd een favoriet op een eindtoernooi en dat maakt het nu ook weer waar. Wel wordt het een gepuzzel voor Joachim Löw, die enkele spelers mogelijk niet kan inzetten. Mario Goméz, Sami Khedira en Bastian Schweinsteiger zijn (mogelijk) niet inzetbaar door blessures. Mats Hummels is sowieso niet inzetbaar; hij kreeg twee keer geel tijdens het toernooi en moet hopen dat de Duitsers de finale halen om nog in actie te komen tijdens dit toernooi. 

Ronde Tegenstander Uitslag
Groep F Oekraïne 2-0
Groep F Polen 0-0
Groep F Noord-Ierland 1-0
Achtste finale Slowakije 3-0
Kwartfinale Italië 1-1 (penalties 5-4)

Duitsland kwam vrij eenvoudig de groepsfase door. Zeges op Oekraïne en Noord-Ierland waren genoeg om als groepshoofd de achtste finale te halen, waarin Slowakije eveneens met gemak opzij werd gezet. De kwartfinale was een andere koek. De wedstrijd tegen Italië ging gelijk op en eindigde in 1-1 na de verlenging. De strafschoppenserie was dramatisch van beide kanten, maar uiteindelijk bleken de Duitsers na achttien genomen strafschoppen de minst slechte van de stip. 

Frankrijk

Het thuisland presteert goed in eigen land. Het is vooral scorend goed op dreef met 11 doelpunten in de 5 duels die het speelde. Griezman (4) is op weg op topscorer te worden van het toernooi, terwijl Giroud en Payet met drie doelpunten hem op de voet volgen. Echte zware tegenstand hebben de Fransen nog niet gehad, dus het is afwachten hoe ze kunnen presteren tegen Duitsland.

Ronde Tegenstander Uitslag
Groep A Roemenië 2-1
Groep A Albanië 2-0
Groep A Zwitserland 0-0
Achtste finale Ierland 2-1
Kwartfinale IJsland 5-2

Frankrijk had geen moeilijke groepsfase, maar overtuigend was het ook niet wat de Fransen lieten zien. Tegen zowel Roemenië als Albanië werd de zege pas in de slotminuten veiliggesteld, De achtste finale tegen Ierland begon dramatisch, met een snel tegendoelpunt, maar Griezzman hielp de Fransen naar de zege. In de kwartfinale trof het thuisland het verrassende IJsland, waar de pijp een beetje leeg van leek te zijn. Het werd een eenvoudige 5-2 zege na een 4-0 ruststand.

Historie

Het wordt de 28e ontmoeting tussen de beide naties, waarbij Frankrijk de overhand heeft met twaalf zeges. Duitsland won tot nu toe negen keer. Nog nooit werd er tegen elkaar gespeeld op een EK voetbal, terwijl op het WK het duel al vier keer werd afgewerkt. Daarbij won Duitsland twee keer en Frankrijk één keer. 

De landen troffen elkaar de laatste twee jaar ook nog twee keer. Duitsland won daarbij de belangrijkste ontmoeting; die op het WK van 2014 toen ze met 1-0 wonnen in de kwartfinale na een doelpunt van Mats Hummels. De laatste ontmoeting werd met 2-0 gewonnen door de Fransen. Helaas werd die avond overschaduwd door de laffe terroristische aanslagen in Parijs, waar het duel werd gespeeld. Drie zelfmoordterroristen bliezen zichzelf rond het stadion op en ook verderop in de stad vonden er aanslagen plaats. Uiteindelijk lieten 130 mensen het leven.

Wedstrijd van toen

Goed, toen kwamen we erachter dat er op 7 juli nog nooit is gespeeld tijdens een EK voetbal. We hebben wel een indrukwekkende statistiek; Duitsland komt vanavond voor de tiende keer sinds 1976 tegen een gastland uit op een EK of WK. Sinds 1976 wisten ze al deze confrontaties (4 EK, 5 WK) winnend af te sluiten. Meest opvallende resultaat daarin was het duel in en tegen Brazilië in 2014. Op 8 juli, dat rekenen we vandaag goed, wonnen de Duitsers met liefst 7-1 na een 5-0 ruststand. 

NVM waarschuwt voor tweedeling woningmarkt

De woningverkoop zit nog altijd in de lift, maar het aanbod sluit steeds minder aan bij de vraag. Dat concludeert makelaars- en taxateursvereniging NVM donderdag in zijn kwartaalverslag.

Voorzitter Ger Jaarsma spreekt van een groeiende kloof op de woningmarkt, onder meer door de grote verschillen tussen regio's die het goed doen en regio's die achterblijven. "Ook het aanbod - koop én huur - is niet toegerust om tegemoet te komen aan ieders woonwensen. Vooral de starters krijgen in toenemende mate problemen om aan een betaalbare koopwoning te komen. Dat is zorgelijk."

Bij NVM-makelaars verwisselden in het tweede kwartaal 42.819 koopwoningen van eigenaar. Dat is bijna 15 procent meer dan een jaar eerder. In de laatste vier kwartalen werden meer dan 153.000 woningen verkocht.

Prijzen
De prijzen stegen in de periode april tot en met juni met 5,6 procent op jaarbasis. Daarmee stegen de prijzen voor het tiende kwartaal op rij. Voor een koopwoning moet gemiddeld nog 7 procent minder worden betaald dan vóór de crisis, maar de prijzen liggen wel al weer 14 procent boven het dieptepunt.

Bijna 13 procent van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. In de regio Amsterdam geldt dat voor meer dan de helft van de woningen.

NVM waarschuwt voor tweedeling woningmarkt
NVM waarschuwt voor tweedeling woningmarkt (Foto: ANP)

Supertyfoon bedreigt Taiwan

Taiwan wordt bedreigd door de supertyfoon Nepertak. Momenteel worden er windstoten van 250 kilometer per uur met uitschieters van boven de 300 kilometer per uur gemeten. De kerndruk van de monsterstorm is op dit moment 900 hPa en daalt nog steeds. 

Nepertak kan in de nacht van donderdag op vrijdag voor een hoop ellende zorgen in het dichtbevolkte Taiwan, waar inmiddels voorzorgsmaatregelen worden genomen. Langdurige regenval en een zeer hoge stormvloed gecombineerd met de wind kunnen voor overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen leiden. 

De verwachting op dit moment is dat Nepertak als een categorie 4 tyfoon om 03.00 uur (lokale tijd) aan land komt, en na Taiwan zijn weg vervolgt naar China. Daar is het al zeer extreem nat, 26 provincies hebben te maken met overstromingen als gevolg van langdurige regenval, de zwaarste regenval sinds 1998. De nieuwe aanvoer van nog meer water door Nepertak lijkt daar dus voor een groot probleem te gaan zorgen. 

De inwoners van Hsinchu halen volgens FOK!ker Dustpuppy hun schouders op over de tyfoon. "Ach, hebben we weer een dagje vrij" aldus een collega van Dustpuppy. "Het is hier nu nog redelijk kalm, wind is wat toegenomen. Wolkendek zichtbaar in het oosten"

Het uitzicht van Dustpuppy in Taiwan (Foto: Dustpuppy)
Het uitzicht van Dustpuppy in Hsinchu, Taiwan (Foto: Dustpuppy)


Medische noodhulp Kustwacht schiet tekort

De medische hulpverlening van de Kustwacht op de Noordzee schiet tekort. Dat leidt ertoe dat mensen niet altijd effectieve, veilige en tijdige zorg krijgen. De Kustwacht heeft van de overheid een te beperkte opdracht gekregen en is daardoor niet berekend op haar taak om spoedeisende medische hulpverlening op de Noordzee te organiseren.

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een donderdag gepubliceerd rapport. Aanleiding voor het onderzoek is een duikongeval op de Noordzee op 11 juli 2015, waarbij een duikster onwel werd en uiteindelijk overleed. De Raad heeft gekeken hoe de spoedeisende medische hulp op zee is georganiseerd, omdat de OVV tijdens eerdere onderzoeken ook is geconfronteerd met problemen bij hulpverleningsacties op zee.

Medische noodhulp Kustwacht schiet tekort
Medische noodhulp Kustwacht schiet tekort (Foto: ANP)

S7 stuwt winst Samsung

Samsung heeft afgelopen kwartaal zijn winst zien groeien naar het hoogste peil in ruim twee jaar. Het Koreaanse technologiebedrijf profiteerde daarbij onder meer van de introductie van zijn nieuwe Galaxy S7-smartphones.

Samsung meldde donderdag een operationele winst van 8,1 biljoen won (6,3 miljard euro), tegen 6,9 biljoen won een jaar eerder. De winst was aanzienlijk hoger dan analisten in doorsnee voorspelden. De omzet lag volgens de voorlopige cijfers met 50 biljoen won zo'n 2 procent lager dan verwacht.

Samsung verkocht vorig kwartaal naar schatting zo'n 15 miljoen S7-smartphones. Daarmee wist het bedrijf de verzwakking in de hele markt voor slimme mobieltjes te ontlopen. Volgens analisten profiteerde Samsung daarbij van het gebrek aan concurrentie van nieuwe iPhones van Apple.

S7 stuwt winst Samsung
S7 stuwt winst Samsung (Foto: BuzzT)

2016 duurt seconde langer

Het jaar zal langer duren dan anders. Een seconde, om precies te zijn. Op 31 december wordt namelijk een schrikkelseconde toegevoegd. Dat moet voorkomen dat de klokken verkeerd lopen.

De seconde gaat in om 23:59:59 uur 'universele tijd'. De klok gaat dan eerst naar 23:59:60 en pas daarna naar middernacht. In Nederland is het dan een uur later en is het net 2017. Ook 2015 had een schrikkelseconde.

De extra seconde is omstreden, omdat sommige computersystemen er niet mee kunnen omgaan en daardoor vastlopen. Daardoor konden passagiers van luchtvaartmaatschappij Qantas in 2012 bijvoorbeeld niet meer inchecken.

Schrikkeldagen en -seconden zijn nodig, omdat de aarde niet precies in 365 dagen rond de zon draait. Het duurt ongeveer zes uur langer. Daarom is er eens in de vier jaar een schrikkeldag, maar ook dat is niet helemaal genoeg. Bovendien is er een miniem verschil tussen de omloop van de aarde en het tikken van atoomklokken.

2016 duurt seconde langer
2016 duurt seconde langer (Foto: BuzzO)

'Smokkelprobleem, maar niet te voorkomen'

De tbs-klinieken in Nederland erkennen dat smokkelwaar als drugs, telefoons, en (kinder)porno voor problemen zorgen, maar stellen ook dat het een illusie is om de instellingen helemaal vrij van contrabande te krijgen.

De smokkelwaar verstoort het behandelklimaat. Drugs, alcohol en telefoons brengen spanningen met zich mee, frustreren de behandeling en verhogen het herhalingsgevaar bij patiënten, aldus de klinieken.

Ze reageren hiermee op het ANP-bericht dat in tbs-klinieken in heel Nederland de afgelopen jaren kinderporno, drugs en telefoons hebben gecirculeerd.

Beleid
"Wij proberen de contrabande op allerlei manieren buiten de deur te houden", schrijven de klinieken in een verklaring. "We hanteren een streng toegangs- en controlebeleid, voor patiënten, bezoek en personeel."

Eind vorig jaar hebben de klinieken een gezamenlijk plan van aanpak opgesteld. Daarin staan maatregelen die genomen worden om de invoer van smokkelwaar verder tegen te gaan.

"Ondanks de genomen maatregelen willen we toch ook opmerken dat een tbs-kliniek geen gevangenis is, maar een behandelkliniek", staat verder in de verklaring. "Patiënten en bezoekers zijn zeer inventief. Het is daarom een illusie om een instelling honderd procent vrij van contrabande te krijgen."

'Smokkel probleem, maar niet te voorkomen'
'Smokkel probleem, maar niet te voorkomen' (Foto: ANP)

Nieuwe video met politie-incident VS

Opnieuw is in de VS een video opgedoken van een zwarte man die door de politie is doodgeschoten. Dat meldden Britse en Amerikaanse media. De video is verspreid door de vriendin van de man. Die zou woensdagavond in een voorstad van Saint Paul in de staat Minnesota in zijn auto zijn doodgeschoten op het moment dat hij zijn rijbewijs wilde pakken.

Het incident volgt op de schietpartij dinsdag in de stad Baton Rouge waar een 37-jarige zwarte man door de politie werd doodgeschoten. Die schietpartij heeft grote verontwaardiging veroorzaakt.

De nieuwe video die door de vriendin is gemaakt, laat de automobilist Philando Castile zien in een plas bloed. Hij zou op het moment dat hij door de politie werd aangehouden, hebben verteld dat hij een wapenvergunning had en dat hij een wapen bij zich had. De politie heeft bevestigd dat een persoon is doodgeschoten door een politieman.

Ajax kan komst Huntelaar vergeten

Ajax kan de komst van Klaas-Jan Huntelaar uit zijn hoofd zetten. De doelpuntenmaker is niet van plan om te vertrekken bij Schalke 04. De club uit Amsterdam hoopte volgens diverse media op de komst van Huntelaar, maar de spits zegt niet geïnteresseerd te zijn in de terugkeer naar Ajax. Volgens de international speelt hij ook komend seizoen zijn wedstrijden in het shirt van Schalke 04.

"Ik blijf bij Schalke. Over iets anders heb ik eigenlijk niet nagedacht. Ik heb nog een doorlopend contract en heb geen knopen hoeven doorhakken", vertelde Huntelaar in gesprek met het Duitse Bild.

"Ik ben gelukkig bij Schalke. Het is echt mijn club in het buitenland. Ik ben hier al een lange tijd en ik wil hier graag verder, ik wil alles eruit halen. Het is ons vorig seizoen niet gelukt om ons te kwalificeren voor de Champions League. Maar misschien maken we wel meer kans om de Europa League te veroveren", aldus Huntelaar. Het contract van de 32-jarige Huntelaar met die Königsblauen loopt nog een seizoen door.

Onderzoek naar 'aanslag' Afghanistan 2010

Er komt nader onderzoek naar de explosie van een handgranaat in een Nederlands legervoertuig in 2010 in Afghanistan. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten nadat aangifte was gedaan.

Twee Nederlandse militairen werden er destijds korte tijd van verdacht de granaat zelf tot ontploffing te hebben gebracht in de Bushmaster op Camp Coyote in Uruzgan. Eén van hen was Admilson R., die in november vorig jaar werd veroordeeld tot dertig jaar cel en tbs voor drie roofmoorden in Drenthe.

De ander was een militair die ternauwernood de explosie overleefde. Hij wijst inmiddels naar Admilson R. als degene die de granaat in het voertuig moet hebben geplaatst.

Uit het onderzoek van de marechaussee bleek destijds dat een van de twee betrokken militairen de ontploffing moet hebben veroorzaakt. Beiden ontkenden echter en daardoor kwam de zaak niet rond.

Advocaat Sébas Diekstra staat de veteraan bij die wil dat Admilson R. alsnog wordt vervolgd voor de 'aanslag'. "Eindelijk wordt er na al die jaren recht gedaan aan mijn cliënt", laat Diekstra weten.

Onderzoek naar 'aanslag' Afghanistan 2010
Onderzoek naar 'aanslag' Afghanistan 2010 (Foto: ANP)

'Sneller reizen binnen de Randstad'

Reizen met het openbaar vervoer moet in de toekomst in de Randstad veel sneller gaan. Binnen een uur moeten mensen van deur tot deur kunnen reizen. Dat staat in de toekomstvisie van de vijf ov-bedrijven NS, Q-buzz, GVB, RET en HTM. Treinen tussen de centraal stations van de vier grote steden mogen er maximaal een half uur over doen. De vaste dienstregeling wordt afgeschaft, en er komen meer lightrails, ov-fietsen, beltaxi's en deelauto's.

"Het succes van RandstadRail, de lightrailverbinding tussen Rotterdam en Den Haag, toont waar de reiziger behoefte aan heeft. Geen grote, megalomane projecten, maar slimme combinaties en gericht maatwerk per regio", zegt Jaap Bierman, directeur van de HTM voor de camera van de NOS.

Buiten de Randstad willen bedrijven vervoer op maat bieden met meer inzet op drukke lijnen en persoonsgericht vervoer in rustige regio's.

'Sneller reizen binnen de Randstad'
'Sneller reizen binnen de Randstad' (Foto: ANP)

Kinderporno en drugs in tbs-klinieken

In tbs-klinieken in heel Nederland hebben de afgelopen jaren kinderporno, drugs en telefoons gecirculeerd. Dat blijkt uit tientallen interne meldingen van ernstige voorvallen met smokkelwaar. De documenten zijn opgevraagd door het ANP.

De meldingen van 2012-2016 geven het beeld dat de klinieken niet goed in staat zijn de contrabande buiten te houden. Zelden is duidelijk hoe de spullen zijn binnengesmokkeld. Dertien meldingen gaan over kinderporno. Meerdere keren was sprake van interne handel in smokkelwaar.

In Hoeve Boschoord bleek een tbs'er in maart 2014 betrokken bij de handel in kinderporno binnen de kliniek. In de Rooyse Wissel werden in september 2014 softdrugs ontdekt bij een tbs'er die er waarschijnlijk in handelde.

Bij een patiënt in de Van Mesdagkliniek werden in april 2014 twee blokken hasj van in totaal 43 gram onderschept. Ook werd daar geld en materiaal voor drugshandel gevonden, waaronder een miniweegschaal en verpakkingsmateriaal. Eind 2015 werd in de Van Mesdagkliniek een "grote hoeveelheid" cannabis gevonden.

Kinderporno en drugs in tbs-klinieken
Kinderporno en drugs in tbs-klinieken (Foto: ANP)

Tour: Etappe 6 - Sprinters, voorlopig nog één kans

De eerste serieuze rit van deze Tour viel best tegen, mogen we concluderen. Er reed een kopgroepje weg en die kregen een kwartier. Niemand in het peloton leek zich in te willen spannen. De strijd voorin was ook niet echt spannend, omdat er voor we de eerste beelden kregen al drie jongens waren weggesprongen uit de kopgroep. Vrij snel werd duidelijk dat die drie jongens de buit zouden gaan verdelen.

Tijdens de eerste zware klim haakte de eerste van de drie al af, voor Grivko ging het veel te hard. Er bleven twee Belgen over en van de twee leek Thomas De Gendt lange tijd de sterkste. Tot Greg van Avermaet één keer demarreerde en meteen weg was. Daarmee was ook alle spanning weg, al vrij ver voor het einde stond vast wie ging winnen. Olvarit Krek, de man die niet vies is van een beetje babyvoeding, ging met de winst en ook meteen de gele trui aan de haal. Zijn voorsprong op het peloton bleef de hele rit geruststelling. Hij hield meer dan vijf minuten over op de eerste in het pelotonnetje dat overbleef.

De groep werd nog wel uitgedund door beulswerk van Movistar, maar veel leverde dat ook weer niet op. Alle favorieten bleven lange tijd bij elkaar, alleen Contador moest op het eind nog lossen. Het begint er nu wel echt slecht uit te zien voor Bertje, die eindoverwinning kan hij al uit z'n hoofd zetten. De focus kan alvast richting de Vuelta gaan. Verder weten we nog niks over de verhoudingen tussen de overgebleven favorieten en ook tijdens deze rit zullen we dat niet te weten komen. Rit zes zal grotendeels vlak zijn. Een makkelijke dag voor de nieuwe leider, Greg van Avermaet en een kans voor de sprinters. Voorlopig hun laatste.

Een stukje ten westen van Le Lioran zal de zesde rit van start gaan. We zitten nog steeds in het Centraal Massief, in het departement Cantal, regio Auvergne. Arpajon-sur-Cère is een klein dorpje met ongeveer 5000 inwoners, dat debuteert in de Tour. Het dorpje ligt een paar kilometer onder Aurillac, dat een stuk groter is en ook vaker is voorgekomen in de Tour. Voor het laatst in 2011, een rit die zou eindigen in Carmaux en een prooi voor de sprinters werd. Greipel versloeg daar Cavendish. Die rit kwam toen ook daags na de etappe met de lastige klimmetjes die de renners tijdens de vorige etappe kregen te verwerken.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Aurillac kwam ook in 2008 voor in de Tour, toen ging Luis Leon Sanchez met de overwinning aan de haal. Ik heb het maar even over Aurillac, want in Arpajon-sur-Cère hoef je niet te zijn voor grootse avonturen. Er was ooit een wielercriterium in het dorp, waar Vincent Lavenu, de baas van AG2R, wel eens won. Dat is zo'n beetje het boeiendste dat de officiële site van de Tour weet te melden. Hoogtepunten zijn verder een molen en een kasteel. Hoewel dat kasteel wel nog een eind buiten het dorp ligt. Als de renners Arpajon-sur-Cère verlaten zien ze het in de verte misschien wel liggen.

We rijden vandaag weer een stuk verder naar het zuiden, maar doen dit toch voornamelijk in westelijke richting. De eerste kilometers fietsen we over een hoogvlakte. Het is redelijk vlak, tot de coureurs in de buurt van Montsalvy komen, dan moet er nog even een klein stukje geklommen worden. Stelt allemaal niet zo gek veel voor. Als Montsalvy na 23 kilometer koers gepasseerd is laten de renners de grote weg achter zich en komen ze op een wat smaller en slechter weggetje terecht. Ze gaan nu de hoogvlakte ook verlaten, er gaat ongeveer 14 kilometer lang afgedaald worden richting Vieillevie. In die kilometers dalen ze iets van 550 meter af, wat nog best behoorlijk is.

Op het feit na dat de weg redelijk smal is en wel wat oplapwerk kan gebruiken is de afdaling in het begin niet echt ingewikkeld. Alles is overzichtelijk, waardoor de bochten prima in te schatten zijn. In het tweede deel van de afdaling wordt het geheel wat minder overzichtelijk en neemt het aantal bochten ook toe. Zou in volle finale nog wel een listige afdaling kunnen zijn, maar zo aan het begin van de rit zal hier relatief rustig en voorzichtig worden gereden. Na 37 kilometer komen de renners beneden aan bij de oevers van de Lot, in het oude, knusse dorpje Vieillevie. De dorpjes in deze omgeving zijn behoorlijk typisch. Allemaal oud en allemaal een kasteel. In Montsalvy kwam er al één voorbij en ook dit dorpje doet gezellig mee.

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De renners gaan nu 20 kilometer langs de Lot fietsen. Best een mooie omgeving. Aan beide kanten van de rivier meteen wat flinke heuvels en tussendoor worden enkele schattige gehuchtjes met alleen maar oude huisjes gepasseerd. De weg is behoorlijk bochtig, maar in de buurt van een rivier is dat natuurlijk vrij logisch. Het is nu wel even een tijdje vlak. Na een tijdje verlaten we het departement Cantal en komen we in Aveyron terecht. Net voor het bereiken van het dorpje Flagnac steken de renners de Lot over, via een lelijke en behoorlijk smalle brug. Na dit smalle bruggetje, waar maar één auto tegelijkertijd over kan komen de renners ineens op een brede tweebaansweg terecht. Geen idee welk genie dit heeft bedacht, maar dat moet op een drukke dag echt genot opleveren.

Enfin, na het passeren van Flagnac is het tijd om een beetje te gaan klimmen. De Col des Estaques, een beklimming van de derde categorie, staat op het programma. Twee kilometer aan 6%, nog best een aardig klimmetje. In de buurt van Decazeville komen ze boven. Na een korte afdaling over een brede weg gaat het na het passeren van het gehucht Cerons weer een paar keer omhoog. Richtin Aubin dalen de renners weer af en daarna krijgen ze een nieuw klimmetje waar nog een puntje voor de bergtrui te verdienen is. De Côte d'Aubin is 1,3 kilometer lang en 5,4% gemiddeld. Na dit klimmetje blijft het verder omhoog lopen. Het zal vals plat blijven tot Montbazens, waar de tussensprint is. Richting de tussensprint loopt het aan een procent of vier omhoog, terwijl het al kilometerslang omhoog aan het lopen is, dat lijken me wel weer gratis punten voor Sagan. Na 77,5 kilometer is de passage in dit dorpje, met een opvallend stadhuisje.

Na de tussensprint wordt de etappe weer wat makkelijker. Een paar kilometer lang loopt het nog wat lichtjes omhoog, maar daarna is het toch wel weer een kilometer of tien vlak. Over brede wegen fietsen we recht door een of andere rurale streek. Na iets meer dan 90 kilometer wordt er volgens het profiel flink gedaald, maar dat valt in de praktijk wel mee. Wel verlaten de renners tijdelijk de grote weg en komen ze op een achterafweggetje terecht dat ze in licht dalende lijn naar Villefranche-de-Rouergue brengt. Mooi stadje wel, gelegen in een vallei aan L'Aveyron. In Villefranche komen de renners ook weer op een grote weg terecht en gaat het weer wat omhoog lopen. Veel stelt het niet voor, het is hier een beetje licht glooiend allemaal.

Ook in Montbazens weet men wel hoe een stadhuis eruit hoort te zien (Foto: WikiCommons)
Ook in Montbazens weet men wel hoe een stadhuis eruit hoort te zien (Foto: WikiCommons)

De renners fietsen nu ergens in het midden van het niets. Best wel dunbevolkt gebiedje. Na een kilometer of 120 rijden we het departement Tarn-et-Garonne binnen. Er wordt een hele tijd over brede wegen gereden, zonder veel bochten. Er zijn wel een aantal open stukken, dus als het heel hard waait kan het misschien nog leuk worden. De kans is alleen wel groter dat dit weer een slaapverwekkende rit wordt. Na 133 kilometer komen de renners uit in Caylus. Richting dit dorpje wordt er weer wat afgedaald, maar de weg is hier letterlijk 15 meter breed, dus dat is ook weer erg eenvoudig te doen. Caylus is overigens ook de naam van een bordspel, maar dit geheel terzijde. Een prachtig dorp is het niet echt. In de afgelopen kilometers is er sowieso niet zoveel schoons te bewonderen. Het hoogtepunt van dit stukje van de rit was toch Villefranche-de-Rouergue.

Als Caylus is gepasseerd komen de renners weer op een andere weg terecht, die wat minder breed is. Ze fietsen nu door een bos. Het gaat een aantal kilometer nog lichtjes naar beneden, voor ze na 146 kilometer koers aan het laatste klimmetje van de dag beginnen. De Côte de Saint-Antonin-Noble-Val is drie kilometer lang en 5% gemiddeld. Na 149 kilometer, op meer dan 40 kilometer van de streep, komen de renners boven. De klim begint na het verlaten van het dorpje Saint-Antonin-Noble-Val, dat aan de oevers van L'Aveyron ligt. Nog best een lastig klimmetje, maar aangezien er daarna geen beklimmingen meer zijn zal het wel niet veel effect sorteren.

Op de top van dit klimmetje slaan de renners linksaf en komen ze op een weg terecht die behoorlijk recht is. Sterker nog, er zal tien kilometer lang geen bocht te vinden zijn. Eerst is het nog een paar kilometer vlak, maar daarna gaat het rechtdoor lichtjes naar beneden. De renners dalen af naar het dorpje Montricoux, dat ook aan de rivier Aveyron ligt. Pas in Montricoux wordt het weer een beetje draaien en keren. We gaan met een bruggetje over de Aveyron en slaan dan rechtsaf richting Montauban. In Montricoux is het nog een kilometer of 30 tot de finish. Na de smalle passage in Montricoux gaat het nu weer kilometerslang rechtdoor over een brede weg, tot Saint-Étienne-de-Tulmont, waar de renners na 176 kilometer passeren. Weer meer dan tien kilometer zonder een bocht. Erg spannend parcours. Het enige spektakel kan komen van een aantal rotondes onderweg. Er liggen er bijvoorbeeld een paar in een dorpje met de welluidende naam Nègrepelisse. Daar staat ook een château.

Ook het kasteel van Nègrepelisse is de moeite waard (Foto: WikiCommons)
Ook het kasteel van Nègrepelisse is de moeite waard (Foto: WikiCommons)

In principe kun je van Saint-Étienne-de-Tulmont over de grote weg rechtdoor richting Montauban rijden, maar dat vonden de ontwerpers van het parcours blijkbaar te makkelijk. Een paar kilometer na Saint-Étinne-de-Tulmont slaan de renners linksaf en komen ze op een smallere weg terecht. Deze weg volgen ze 2,5 kilometer, om vervolgens rechtsaf te slaan en weer op een iets bredere weg terecht te komen. Deze weg is wel wat bochtiger, wat voor het organiseren van alle sprinttreintjes niet erg makkelijk is. Er zijn nog een paar kleine hoogteverschillen, een daarvan is een viaduct over een snelweg bij het binnenrijden van Montauban. Dit is op ongeveer vier kilometer van de streep.

Na dit viaduct is er een scherpe bocht naar links, met een vluchtheuvel in het midden. Lastig puntje. Op drie kilometer van de streep is er een flinke bocht naar rechts en kort daarna is er een rotonde, die aan de rechterkant wordt genomen. De renners komen na die rotonde op een weg terecht met een flinke middenberm, waardoor het geheel weer wat smaller wordt. Op twee kilometer van de streep wordt het weer wat breder en is er een flauwe bocht naar rechts. Het gaat nu een halve kilometer rechtdoor over een brede weg, tot er vlak voor de slotkilometer nog een rotonde is. Die rotonde wordt aan de linkerkant genomen en is nog wel even lastig. Het is een beetje een aparte rotonde.

Daarna gaat het weer even rechtdoor over een enorm brede weg en zien de renners de vod hangen. In de slotkilometer zit nog een rotonde, maar die is dan weer makkelijk te nemen. Kort na die rotonde, op ongeveer 500 meter van de streep, is er nog een bocht naar rechts. We gaan hier van twee brede banen naar één baan en nog een klein stukje verdrijvingsvlak, dus dat kan nog wel lachen worden. Zou wel beter zijn als ze de berm in het midden voor de gelegenheid even verwijderen. Na die bocht is het wel gedaan met het moeilijke werk. De laatste 500 meter gaat het rechtdoor. Nog een flauw bochtje, maar dat valt niet eens op. De finish is op een brede weg. De slotkilometer is overigens vlak, geen gek gedoe met stijgende laatste stroken deze keer.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Montauban is een stad aan de oevers van de Tarn, met bijna 60.000 inwoners. Het is de hoofdstad van het departement Tarn-et-Garonne. Het is de stad van de Franse schilder Jean Auguste Dominique Ingres, een bekende Franse schilder uit de 18e en 19e eeuw. Ter ere van hem is er ook nog steeds een museum in dit dorp, Musée Ingres. Toevallig wordt dit museum op dit moment opgeknapt en moet het binnenkort nog veel beter zijn dan het al was. Je zou bijna denken dat het een publiciteitsstunt is dat de Tour nu weer naar Montauban komt.

Ik zeg weer, omdat de Tour er al eens eerder is geweest. In 1998, om precies te zijn. Een rit van Brive-la-Gaillarde naar Montauban werd gewonnen door een Fransman die altijd in de aanval was, Jacky Durand. Een dag later zou de rit ook vertrekken in Montauban. Die rit zou dan weer eindigen in Pau en gewonnen worden door Leon van Bon. Montauban heeft sowieso wel een connectie met wielrennen, er schijnt een nogal belangrijke wielerclub in deze stad te zijn. Bij deze wielerclub leerde Laurent Jalabert fietsen.

Daarnaast zijn er nog wat redelijk bekende wielrenners geboren in deze stad. De bekendste is zonder meer Didier Rous, die onder andere twee keer kampioen van Frankrijk werd en een rit in de Tour won. Ook Mathieu Perget komt uit deze stad, maar hij zal voor de meesten iets minder bekend zijn. Reed een aantal jaar voor Caisse d'Epargne, maar net zoals alle andere Fransen in die Spaanse ploeg werd het niet echt een groot succes. Montauban is verder best een schattig stadje, met een oude brug en nog wat oude kerkjes en andere gebouwen.

Laurent Jalabert leerde hier wielrennen, wat geen verkeerde keuze bleek te zijn (Foto: Getty)

Het gaat nu toch echt zomer worden. Tijdens de vijfde rit was het al warm, zo warm dat het asfalt op sommige plekken al voorzichtig begon te smelten. Dat soort taferelen kunnen zich nu ook voor gaan doen, want het gaat nog warmer worden. In finishplaats Montauban gaat het in de middag waarschijnlijk warmer worden dan 30 graden. 31 à 32 graden, dat zijn ineens tropische temperaturen. De kans op neerslag is nihil en dat geldt ook voor de kans op wind. Er zal dus geen verkoeling zijn voor de renners, het gaat simpelweg verschrikkelijk warm worden. Na een paar minder warme dagen aan het begin van de Tour kan zo'n overgang voor sommige renners ook nog wel eens problemen op gaan leveren. De start in Arpajon-sur-Cère is vrij laat, om 12:45. Dit dorpje is totaal niet boeiend en daarom is er ook geen lange neutralisatie. Vijf minuten later begint de koers echt. De finish wordt verwacht tussen 17:10 en 17:36. Ook nu zal de uitzending bij Sporza en de NOS weer om 14:10 beginnen. Ik zou alleen niet meteen voor de tv gaan zitten, want dit wordt weer ongenadig kut.

Voorspelling

Deze rit is voorlopig de laatste kans voor de sprinters. We gaan na deze rit de Pyreneeën in en krijgen drie lastige ritten achter elkaar. Daarna is er een rustdag en daags na de rustdag is er een rit die me eerder geschikt lijkt voor een groepje vluchters. Eigenlijk is er woensdag pas weer een echte kans voor de sprinters. In dat kader denk ik dat ze deze niet niet weg gaan geven. Het is geen volledig vlakke rit, met nog enkele klimmetjes, maar dit moet voor alle sprinters toch wel goed te doen zijn. Er zijn ook nog een aantal sprinters zonder overwinning, die zeker nog een poging willen wagen. Kortom, een nieuwe massasprint komt eraan.

1. Cavendish. Tijdens de vorige sprint was hij nergens te vinden, maar dat was wel een sprint met een lastige finale. Dit is weer een sprint met een volledig vlakke finale, die eerder afloopt dan oploopt. Daarom kan hij zijn snelle beentjes hier ten volle benutten. Hij is in vorm, zoveel is duidelijk. Voor hij de Tour verlaat om zich op Rio te gaan richten zal hij zeker nog een poging willen wagen om een rit te winnen.

2. Kittel. De beer is los, na twee mislukte pogingen lukte het tijdens de vorige sprint dan weer wel. Toch kwam Coquard nog heel dichtbij, dus zo overtuigend was het misschien ook niet eens. Hij is nog steeds minder dominant dan tijdens de Tours van 2013 en 2014, daarnaast zitten er ook nog een paar wagonnetjes in zijn trein die ook niet optimaal functioneren. Kan zomaar weer een wat mindere sprint worden voor hem.

3. Coquard. Oh zo dichtbij de overwinning tijdens de vorige massasprint. Heeft nog geen rit gewonnen in de Tour en daar zal hij wel eens een keer verandering in willen brengen. Lijkt me stug dat het tijdens deze sprint gaat gebeuren, maar je weet nooit.

4. Greipel. Valt me nog een beetje tegen deze Tour. In de Giro won hij nog wel z'n ritjes, maar hij komt tot nu toe nog niet echt in de buurt. Toch pakt hij uiteindelijk altijd wel een of meerdere ritten mee. Er komen nog wel wat kansen aan, waaronder deze. Denk alleen dat het nog niet veel gaat worden, wellicht in de tweede of derde week nog een keer.

5. Sagan. Niet echt een sprint voor hem, maar alleen al vanwege de groene trui zal hij zich weer in de strijd gaan mengen. Deed het tijdens de vorige rit rustig aan en zal dus ook wel wat krachten gespaard hebben. Normaal blijft hij nog wel eens onnodig lang aanhaken en smijt hij daardoor met z'n krachten, nu reed hij zowaar een keer verstandig.

FARC-eenheid weigert wapens in te leveren

Het vredesakkoord tussen rebellenbeweging FARC en de Colombiaanse regering stuit op weerstand binnen de FARC. Voor het eerst liet woensdag een eenheid van de groepering weten de wapens niet neer te zullen leggen.

"We hebben besloten niet te demobiliseren. We zetten het gevecht om voor en door het volk de macht te grijpen voort", verklaarde het Armando Rios-front. Deze eenheid is vooral bekend van de jarenlange gijzeling van politica Ingrid Betancourt. Zij zat vast in de jungle tussen 2002 en 2008.

In de Cubaanse hoofdstad Havana onderhandelen delegaties van de guerillabeweging en de regering al ruim drie jaar over vrede. Eind juni kwam er eindelijk een belangrijk resultaat: een officiële wapenstilstand. De weigering van de eenheid is een tegenslag voor het proces.

President van Colombia Juan Manuel Santos reageerde fel. "Wie twijfels heeft, kan ze maar beter terzijde schuiven en zich bij het akkoord aansluiten. Dit is de laatste kans die ze krijgen om hun levens te veranderen. Anders eindigen ze, dat verzeker ik u, in een graf of in de gevangenis", aldus het staatshoofd.

FARC-eenheid weigert wapens in te leveren
FARC-eenheid weigert wapens in te leveren (Foto: ANP)

Vernieuwde Sojoez-capsule naar ruimtestation

Een gemoderniseerde Sojoez-capsule met drie bemanningsleden erin is donderdag succesvol naar de ruimte gelanceerd. Vanaf de Russische basis Bajkonoer, in Kazachstan, vertrok de nieuwe Sojoez-MS-capsule twee weken later dan aanvankelijk gepland richting het Internationaal Ruimtestation (ISS).

De Amerikaanse Kathleen Rubins, Japanner Takuya Onishi en de Russische kosmonaut Anatoli Ivanisjin zouden eigenlijk op 24 juni al vertrekken, maar uit voorzorg werd de vlucht verschoven. Ruimtevaartorganisatie Roskosmos had meer tijd nodig om de veiligheid te verzekeren.

Hoewel het ook in zes uur kan, zal de Sojoez-capsule ditmaal twee dagen over de reis naar de buitenpost van de mensheid doen. Tijdens de 34 rondjes rond de aarde wordt de nieuwe capsule uitgebreid getest.

De drie ruimtevaarders blijven vier maanden in het ISS. Ze worden verwelkomd door drie reeds aanwezige collega's: een Amerikaan en twee Russen.

Vernieuwde Sojoez-capsule naar ruimtestation
Vernieuwde Sojoez-capsule naar ruimtestation (Foto: ANP)

Dochter Kubrick: maanlandingtheorie is onzin

Vivian Kubrick, dochter van de legendarische filmmaker Stanley, heeft gereageerd op de maanlandingstheorie die al een halve eeuw zo nu en dan de kop opsteekt. Aanhangers geloven dat haar vader de landing in scène zette voor de Amerikaanse overheid.

In een twitterpost noemt Vivian die theorie "een groteske leugen". Ze is nog altijd gepikeerd dat haar vaders naam door het slijk wordt gehaald door mensen die denken dat overheden hem voor hun karretje wisten te spannen. "Een artiest als mijn vader, wiens artistieke integriteit onmiskenbaar was, wiens sociaal-politieke geweten zich manifesteerde in al zijn films, wiens controversiële onderwerpen zijn leven letterlijk op het spel zetten, denk je niet dat hij de laatste persoon was die de Amerikaanse overheid zou helpen met zo'n bedrog?"

Vivian geeft aan dat ze niet alle samenzweringstheorieën afwijst. "Ik ben me bewust van manipulaties door overheden, geheime diensten, bankiers etc. Maar beweringen dat de maanlanding nep was en mijn vader die in scène zetten, dat begrijp ik gewoon niet", aldus de 55-jarige filmmaakster.

Dochter Kubrick: maanlandingtheorie is onzin
Dochter Kubrick: maanlandingtheorie is onzin (Foto: BuzzE)

Band van Prince geeft herdenkingsoptreden

The Revolution geeft in september twee optredens. De band van Prince kondigde aan de overleden zanger te willen eren met het concert, dat plaatsvindt in de nachtclub waar Purple Rain gefilmd is.

Prince richtte The Revolution op in 1979, alhoewel de band pas vijf jaar later officieel die naam aannam, bij de release van het album 1999. In 1986 hield The Revolution ermee op, na onenigheid over de vele leden die Prince bleef toevoegen. De band trad daarna nog sporadisch op, zonder Prince.

De originele bandleden van The Revolution kondigden vlak na de dood van Prince in april al aan een optreden te willen geven om de kleine zanger te eren. Ze kozen voor locatie First Avenue toen ze zagen hoe fans de club als herdenkingsplaats inrichtten na de dood van Prince.

Band van Prince geeft herdenkingsoptreden
Band van Prince geeft herdenkingsoptreden (Foto: BuzzE)

Kamerleden balen van falende zorgbestuurders

Tweede Kamerleden willen af van zorgbestuurders die aan het hoofd staan van verpleeghuisinstellingen die structureel niet goed functioneren. Coalitiepartij VVD en onder meer de SP en PVV willen dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) snel orde op zaken stelt en dat de veiligheid in verpleeghuizen wordt gegarandeerd.

In het debat over de verpleeghuizen sprak Kamerlid Fleur Agema (PVV) van een carrousel van disfunctionerende zorgmanagers. Van Rijn of de inspectie zou die als het als het aan haar ligt zo snel mogelijk moeten ontslaan. Ook Renske Leijten van de SP vindt dat de staatssecretaris bestuurders die al jaren niet goed presteren weg moet sturen.

Sjoerd Potters (VVD) wil dat Van Rijn belooft dat de veiligheid bij het verstrekken van medicijnen voor het einde van de zomer op orde is. Ook hij vindt dat falende bestuurders weg moeten.

Maar harde maatregelen als het wegsturen van bestuurders of zelfs sluiting, zijn op korte termijn niet te verwachten, bleek tijdens het debat. Van Rijn liet weten dat de komende maanden, in ieder geval tot oktober, eerst wordt gekeken of de instellingen zich weten te verbeteren.

Maandag sloeg Van Rijn zelf harde taal uit. Hij liet weten dat een interventieteam "geen enkele maatregel zou schuwen" om orde op zaken te stellen bij slecht presterende verpleeghuizen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in een rapport geconcludeerd dat een behoorlijk aantal verpleeghuizen de zorg voor ouderen niet goed aankan. Er zijn onder meer zorgen over de veiligheid. Over elf van de 150 onderzochte instellingen zijn de bedenkingen zeer groot.

Kamerleden balen van falende zorgbestuurders
Kamerleden balen van falende zorgbestuurders (Foto: ANP)

Planten of tegels in voortuin 'besmettelijk'

Voortuinen lijken opmerkelijk vaak op de tuin aan de overkant. De keuze voor tegels of juist planten lijkt wel 'besmettelijk', merken onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op in een donderdag verschenen studie naar tuinen en tuinieren in Nederland. "Het lijkt erop dat tegeltuinen, maar ook groene voortuinen besmettelijk zijn en letterlijk gespiegeld worden."

Een voortuin wordt veel vaker bestraat als die bij de overbuur ook bestraat is, aldus het SCP. Het omgekeerde geldt net zo goed: van plantentuinen in een straat lijkt een "inspirerende werking" uit te gaan.

Hoewel vrijwel iedereen houdt van groen in zijn leefomgeving, neemt de populariteit van bestrating in de eigen tuin toe. In de meeste tuinen is zowel 'groen' als 'grijs' aanwezig. Vooral ouderen en hoger opgeleiden kiezen relatief vaak voor een groene tuin, zo blijkt uit het onderzoek. Meer dan de helft van alle volwassen Nederlanders tuiniert weleens in eigen tuin.

De keuze voor planten of juist tegels heeft niet alleen gevolgen voor het aanzien van de straat, maar bijvoorbeeld ook voor de hemelwaterafvoer. Waar tegels liggen, kan het water niet in de grond zakken.

Planten of tegels in voortuin 'besmettelijk'
Planten of tegels in voortuin 'besmettelijk' (Foto: ANP)

Bod: 25 miljoen voor sekstape Kim en Kanye

Pornobaas Steve Hirsch is bereid 25 miljoen te betalen voor een sekstape van Kim Kardashian en Kanye West. Het bedrijf van Hirsch, pornogigant Vivid Entertainment, bracht tien jaar geleden de sekstape uit van Kim en Ray J.

Daar verdiende de distributeur miljoenen mee en die inkomstenstroom is nog niet opgedroogd, vertelt Hirsch aan Radar Online."De cijfers groeien nog elke dag. We merken het meteen aan de verkoopcijfers als Kim in het nieuws is." De tape van Kim en de neef van Snoop Dogg is dan ook de bestseller van het bedrijf.

De 25 miljoen dollar (22,5 miljoen euro) voor een sekstape van Kim en haar huidige echtgenoot Kanye West noemt Hirsch een minimaal bedrag. Wel heeft Kim inmiddels concurrenten als het om porno-aanbiedingen gaat. De Vivid-baas heeft ook interesse in zussen Kourtney en Khloe en halfzusjes Kendall en Kylie.

"Hoeveel we hun zouden betalen hangt er vanaf wat ze bereid zijn om te doen en verschillende andere factoren", aldus de ondernemer, die een voorzichtige schatting van 10 miljoen maakt voor de jongere dames van de Kardashian/Jenner-clan.

Bod: 25 miljoen voor sekstape Kim en Kanye
Bod: 25 miljoen voor sekstape Kim en Kanye (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer..Zon en wolken

Goeiemorgen! De temperaturen lopen geleidelijk aan op, maar waarschijnlijk niet voor lange duur. Op zaterdag wordt het gemiddeld rond de 23 graden en op zondag komen we boven de zomerse 25 graden uit. Daarna koelt het weer af naar maxima van rond of iets onder de 20 graden. Zaterdag blijft het droog, zondag kan er later op de dag een regen- of onweersbui ontstaan. Vandaag blijft het tot de avond vrijwel overal droog.

In de noordelijke provincies vinden we op deze donderdag de meeste en dikste bewolking. Daar heeft de zon dan ook moeite om er doorheen te komen. Hoe verder we naar het zuiden trekken hoe dunner de bewolking is. In Brabant en Limburg schijnt de zon vaak, maar die wordt wel afgewisseld door velden met sluierbewolking. In deze provincies kan het dan ook wel 24 graden worden, terwijl ze het in het noorden met maximaal 20 graden moeten doen. In de avond kan het daar ook wat gaan regenen. De zuidwestenwind neemt later toe naar matig in het binnenland tot vrij krachtig aan zee, 4 tot 5 Bft.

Morgen is er overal meer bewolking en de meeste neerslag wordt opnieuw in het noorden verwacht. Later op de dag klaart het vanuit het westen weer op. Het is iets frisser met maxima overal rond 20 graden.

Fijne dag!

Zon op 05:28
Zon onder 22:00
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Rode bessen (Foto: qltel)
                                                   Deze mooie foto is van qltel. Prachtige rode bessen. (foto:qltel)

qltel doet nog andere dingen tussen het nieuwsposten door. Hout zagen bijvoorbeeld (Foto: qltel)
qltel doet nog andere dingen tussen het nieuwsposten door. Hout zagen bijvoorbeeld (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1837 Laatste doodsvonnis voltrokken in Zwolle: Albert Wetterman wordt opgehangen voor de moord op zijn vrouw.
1972 De Nederlandse regering besluit niet langer het gebruik van softdrugs te vervolgen
1974 Het Nederlands Elftal verliest de finale van het WK-voetbal met 2-1 van het gastland West-Duitsland.
2005 Aanslagen op het openbaar vervoer in Londen waarbij 56 doden vallen.
2011 Tijdens de bouw voor uitbreiding van het voetbalstadion van FC Twente, de Grolsch Veste, stort een gedeelte van het dak in. Er zijn 2 dodelijke slachtoffers en 14 gewonden te betreuren. 

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.