De Efteling moet weg

De Actiegroep Stop Oppressieve Stereotypes heeft gedreigd met acties als de Efteling niets doet aan hun ‘racistische’ attracties. Het gaat volgens hen om de attracties ‘Monsieur le Cannibale’ en ‘Carnaval Festival’. Bij de eerste gaat het om een zwarte kannibaal en bij de tweede om Chinezen met spleetogen en Afrikaanse bosjesmannen.

Stop Oppresssive Stereotypes gaat uit van een complot. ‘Dit is geen onwetendheid meer van de Efteling, maar een kapitalistische organisatie die doelbewust kinderen indoctrineert en een hele strategie heeft bedacht om dit zo lang mogelijk te kunnen doen.’ 

Nu is er niets mis met ageren tegen racisme, maar als je jezelf ‘Stop Oppressieve Stereotypes’ noemt, dan vind ik dat er in de Efteling wel meer mis is. Een stereotype is namelijk niet alleen gebaseerd op rassen. Nationaliteit, seksuele geaardheid, beroep, leeftijd, geslacht en etniciteit kunnen ook stereotype grappen opleveren. Laat ik dan eens wat dat betreft de Efteling even onder de loep nemen.

Neem alleen al de attractie Fata Morgana. Hier is sprake van een sultan die zich omringt met mooie vrouwen. Süleyman I had er echter maar drie. Er zijn Nederlandse mannen die meer vrouwen verslijten. Dat de sultan een hele horde lekkere vrouwen in zijn bezit heeft is dus een stereotype dat is gebaseerd op een sprookje uit 1001 Nacht. Fata Morgana is op die sprookjes gebaseerd. Maar je zou kunnen denken dat er in die landen waar een sultan heerst dagelijks orgies plaatsvinden met geile buikdanseressen en cannabis rokende gasten. Wat moeten de kinderen die naar de Efteling komen daar niet van denken? Die worden op die manier geïndoctrineerd en denken dat orgies leuk zijn. Geen wonder dat je al die comazuipende tieners krijgt.

Het spookslot heeft ook een stereotype dat discriminerend is, want waarom moet het een oriëntaals meisje zijn van wie het gezicht verandert in een doodskop die heel eng gaat lachen? Kan dat niet gewoon het gezicht van Erica Terpstra zijn? Die doet namelijk nooit iets anders dan schaterlachen.

Heel erg is ook het volk van Laaf. Daar doet de Efteling net alsof alle Eskimo’s misvormd zijn. Oké, ze zijn niet moeders mooiste, maar zo lelijk als in het Land van Laaf zijn ze nou ook weer niet. Of zijn de laven soms gebaseerd op het uiterlijk van Alfred Hitchcock?

Wat dacht je van De Vliegende Hollander? Een van de slavenschepen van het VOC. De kapitein wilde tegen de zin van zijn bemanning in om Kaap de Goede Hoop varen en gooide een protesterende stuurman overboord. Zo kwam hij in de macht van de duivel, die ook al zwart is. Op deze manier doet de Efteling net alsof alle andere schepen van de VOC wel alleen maar zaken deden die het daglicht konden verdragen. Pure indoctrinatie van de kinderen.

En wat moeten we met ‘Sneeuwwitje’? Waarom mag alleen een blank meisje door een prins worden gekust? Zijn zwarte meisjes dan alleen maar goed voor rappers? Het probleem is misschien de naam. Want als je daar een zwart meisje voor in de plaats legt, dan kan ze natuurlijk niet Sneeuwwitje heten en ik denk dat de actiegroep de naam ‘Roetzwartje’ ook niet leuk vindt.

‘Hollebolle Gijs'. Ook zoiets. Je zal maar dik zijn en Gijs heten. Dan ben je mooi de lul als kinderen je tegenkomen. Eigenlijk hoef je niet eens Gijs te heten. En er komen sinds McDonalds en de Burger King steeds meer Hollebolle Gijzen bij. Die worden allemaal uitgescholden door magere kindertjes. In de Efteling mag je ze echter wel lekker volproppen. Valt me nog mee dat de Obesitas vereniging Home nog geen actie heeft ondernomen tegen de Efteling.

Bij de sprookjes ‘Sneeuwwitje’ en ‘Assepoester’ wordt de stereotype stiefmoeder door het slijk gehaald. Nu denken alle kinderen met een stiefmoeder dat ze binnenkort als slaaf moeten werken of vergiftigd worden. Leuk, hoor, Efteling.

Ik snap ook niet dat Roel van Velzen nooit in actie is gekomen tegen het sprookje ‘De Gouden Stemvork’.  Daarin woont een klein kaboutertje, Riedeltje,  in een holle boom en speelt daar de mooiste melodieën. Gewoon een stereotype dat kleine mannetjes altijd iets moeten doen om op te vallen. Ik weet er alles van, want ik ben ook maar 1 meter 64 en speel in een band, maar Roel is nog kleiner dan ik.

En dan heb je nog de ‘Indische waterlelies’. Alle sterrenkinderen zijn blank! Nota bene op waterlelies die alleen in Inda groeien. Wat is dat voor racistische voorstelling? Wat dat betreft raad ik de actiegroep aan om ook alle kerken over de hele wereld te dreigen met acties als ze er niet onmiddellijk voor zorgen dat al die afbeeldingen en beelden van een blanke Jezus en blanke Maria verdwijnen. In Palestina zijn de mensen nou eenmaal niet blank. De actiegroep heeft voorlopig dus nog wel wat werk.

Een van de ergste attracties is wel het meisje met de zwavelstokjes. Als je arm bent en een strenge vader hebt, dan kun je er maar beter een einde aan maken. Leuk voorbeeld voor de jeugd op schoolreisjes. Daar zitten vast wel arme kindertjes tussen, maar daar maakt die actiegroep zich niet druk om. Het gaat alleen maar om zwarte kannibalen en Chinezen met spleetogen.

Ik ben tijdens een fietstocht Sri Lanka eens in een tempeltje geweest waarin een gang was met op de ene muur schilderijen van ‘Heaven’ en op de andere muur schilderijen van ‘Hell’. Laten alle wezens in ‘Heaven’ nou blank zijn geweest en die in ‘Hell’ zwart. En dat in een land met hoofdzakelijk donker gekleurde mensen. In Noord Thailand trof ik tijdens een fietstocht door de Goude Driehoek eenzelfde tafereel aan. Nu in een grote tuin. De beelden van de goede mensen waren wit en die van de demonen zwart. Niemand die erover zeurde daar.

Als we zouden vallen over de stereotypen in de Efteling, dan kunnen we die net zo goed sluiten.