FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 juli 2016

Dexit referendum-nachtmerrie op komst voor frau Merkel

De referendum-koorts slaat in alle hevigheid toe in de Europese Unie (EU). Ook in Duitsland leven anti-EU gevoelens. Alternative für Deutschland (AfD) ziet de kansen groeien om volgend jaar tijdens de verkiezingen een plek in het parlement te veroveren.

Het eerste wat de anti-EU partij wil doen is de Duitse burger door middel van een Dexit-referendum te vragen of ze nog wel zin hebben in het grote Europese rijk waar Angela merkel van droomt.

Net als de PVV in Nederland, lijkt de AfD steeds meer steun te krijgen. In Frankrijk neemt de steun voor Front National van le Pen toe. Ook in Denemarken neemt de afkeer tegen de huidige EU sterk toe.

Partijleider Frauke Petry van de AfD zegt dat het tijd is voor een nieuw Europa, zonder onderwerping aan de Brusselse grillen. Landen moeten partners zijn die elkaars verschillen en eigen beleid respecteren en van daaruit een economisch blok vormen. Tevens moet de soevereiniteit van een land gerespecteerd worden. Als de EU haar verkeerde koers van steeds meer soevereiniteit ontnemen en het quasi-socialistische beleid van verregaande integratie niet wijzigt zullen steeds meer landen hun soevereiniteit terug eisen zoals de Britten hebben gedaan.

FallOut 4 uitgespeeld zonder geraakt te worden

Ja, je leest het goed. Twitch-streamer “T Ronix” heeft FallOut 4 uitgespeeld zonder ooit geraakt te worden. Hij heeft ook geen enkele chem gebruikt. Dus geen RadAway-medicijn, geen Nuka-Cola en geen Stimpak. Nadat hij het spel heeft uitgespeeld, stierf hij door een glitch, dus hij doet het binnenkort nog een keer.

Dit is niet de eerste keer dat Mike, de echte naam van T Ronix, een FallOut 4-survival run heeft gedaan. Hiervoor deed hij het met power armor, zonder power armor, zonder healing, zonder companions of perks en naakt alleen met zijn vuisten. Zijn eerstvolgende uitdaging is een survival run van FallOut 4 en alle DLC.

T Ronix is een Nieuw Zeelandse student aan de universiteit en hij heeft geen hobbies behalve gamen. Zijn ouders gamen ook en dat scheelt erg veel in begrip waarom hij urenlang niet uit zijn kamer komt. Het is onbekend of hij vrijgezel is of niet.

Fallout 4 - gaming schema

NAVO gaat raketschild beheren

De NAVO voert voortaan het commando over het Amerikaanse raketschild dat in mei deels operationeel werd in Roemenië. Dat is vrijdag besloten op de NAVO-top in Warschau. De overdracht gebeurt op onder meer op aandringen van Frankrijk.

Het peperdure systeem is bedoeld om ballistische raketten uit bijvoorbeeld Iran of Noord-Korea te weren, stelt de NAVO. Rusland beschouwt het schild als een bedreiging en heeft Roemenië en Polen, waar in 2018 een ander deel van het schild gereed is, eerder gewaarschuwd.

De Amerikanen hopen dat de overdracht de Russen geruststelt. NAVO-chef Jens Stoltenberg herhaalde dat de "paraplu" puur defensief is en geen dreiging vormt voor de Russische nucleaire afschrikking.

Radarsystemen in Turkije en op marineschepen maken ook deel uit van het schild. Geavanceerde sensoren op een Nederlands fregat kunnen ook op het systeem worden aangesloten. Het schild wordt aangestuurd vanaf een legerbasis in het Duitse Rammstein.

NAVO gaat raketschild beheren
NAVO gaat raketschild beheren (Foto: ANP)

Murray en Raonic in finale Wimbledon

Andy Murray en Milos Raonic staan in de finale van Wimbledon. Murray had voor eigen publiek in Londen een makkelijke middag tegen Tomas Berdych, terwijl Raonic via een vijfsetter zevenvoudig kampioen Roger Federer aan de kant schoof.

Murray (ATP-2) en Berdych (ATP-9) schotelden het publiek in de eerste set in het begin diverse breaks voor, maar nadat Murray op de stand van 4-3 wederom een break plaatste kon de Schot de set binnenhengelen. In het tweede bedrijf wist Murray op de stand van 2-3 na een lange game zijn service behouden. Daarna kwam de Schot niet meer in de problemen en stoomde hij door naar de finale (6-3, 6-3 en 6-3).

Daarin staat Murray tegenover Raonic (ATP-7). De Canadees won na een 2-1 achterstand in sets alsnog van Federer (ATP-3): 6-3, 6-7(3), 4-6, 7-5 en 6-3. In de eerste set sloeg Federer op de stand van 3-3 op breakpunt tegen een dubbele fout, waarna de Zwitser de set inleverde. Een dubbele fout in de tiebreak van de tweede set kostte Raonic de set.

Daarna had Federer het voortouw en de Zwitser forceerde bij de stand van 3-3 in de derde set een break. De Zwitser was in de vierde set bij de stand van 5-5 genadig voor Raonic door drie breakpunten niet te benutten. Een game later sloeg Federer zelfs twee dubbele fouten in zijn servicegame, waarna Raonic zich in de game vocht en de vierde set zelfs kon pakken via een break. In de vijfde set pakte Raonic al snel een 4-1 voorsprong tegen de met fysieke problemen kampende Federer en gaf deze voorsprong niet meer weg.

Milos Raonic boekt verrassende overwinning op Roger Federer (Pro Shots/Action Images)
Milos Raonic boekt verrassende overwinning op Roger Federer (Pro Shots/Action Images)

Facebook test geheime chat in Messenger

Facebook voegt een nieuwe optie toe aan Messenger: geheime gesprekken. De chat kan alleen gelezen worden op één device van de gesprekspartner. "Dat betekent dat de chat alleen voor jou en een ander is, en voor niemand anders, ook niet voor ons", aldus Facebook vrijdag. Het gaat om een proef. Geheime gesprekken zijn eerst beperkt beschikbaar, maar in de zomer wordt het uitgebreid.

De gesprekken krijgen end-to-end encryptie. Gebruikers kunnen ook aangeven dat een bericht maar een bepaalde tijd binnen de chat zichtbaar is. Het is nog niet mogelijk om GIF's en video's toe te voegen aan een geheim gesprek of om geld over te maken.

Facebook test geheime chat in Messenger
Facebook test geheime chat in Messenger (Foto: BuzzT)

Goud voor Perkovic en Mekhissi op EK atletiek

Dafne Schippers liep de laatste finale van de derde atletiekavond in Amsterdam en won daar goud, maar net daarvoor wonnen nog drie andere atleten goud. Op de 3000 steeple won de Fransman Mekhissi-Benabbad het goud, terwijl Sandra Perkovic het moeilijk had bij het discuswerpen, maar toch goud pakte. De Turk Kemboi won goud op de 10000 meter.

Op de 10000 meter waren het 2 Turken van Keniaanse afkomst, Kemboi en Ali Kaya, die gemakkelijk weg kwamen bij de gehele concurrentie. Het was al na een paar ronden duidelijk dat de Turken het goud en zilver gingen verdelen, waarbij Kaya het moest afleggen in de sprint. De 'best of the rest' was Spanjaard Abadia.

Op de 3000 steeple was het spannender, al was Turkije weer goed. Opnieuw was er Kaya, ditmaal Aras Kaya, die als import-keniaan naar het zilver liep, om zo de leiding in het medailleklassement te verstevigen. Naast de winst van Mekhissi, die de concurrentie toonde de beste te zijn, werd ook Kowal derde.

Als laatste veldonderdeel van de avond was er het discuswerpen voor vrouwen. Kroatische favoriete Perkovic kwam pas bij de vierde poging tot een afstand die tot de eerste plaats leidde van 66 meter, maar gooide de discus daarna zelfs naar 69.97. De grens van 70 meter werd dus net niet geslecht. Achter Perkovic deden twee Duitsers het aardig: Julia Fischer en Shanice Craft werden tweede en derde en ook de vierde plaats was voor de Duitsers.

Schippers snelt wťl naar goud en deklasseert concurrentie

Dafne Schippers heeft dan toch het tweede Nederlandse goud gepakt op het EK atletiek. Martina verloor zijn plak, maar Schippers redt de eer van Nederland. Ze was 3 tienden sneller dan Ivet Lalova die tweede werd. Desiree Henry leek de grootste tegenstander, maar raakte geblesseerd.

Een superstart had Schippers niet, maar na 30 meter had ze al een voorsprong. Deze gaf ze niet weg, allerminst, ze liep gemakkelijk uit op iedereen. 10.90 was de winnende tijd van de Utrechtse. Uiteindelijk werd de Zwitserse Kambundji derde. Henry, die in de halve finales nog naar 11.10 rende, raakte halverwege de race geblesseerd en lijkt het tripje naar Rio later dit seizoen te kunnen vergeten.

Dafne Schippers pakt met overmacht goud op 100 meter (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Dafne Schippers pakt met overmacht goud op 100 meter (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Uitslag en standen na zevende Touretappe

Vandaag werd de zevende etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag zevende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Stephen Cummings GBr Team Dimension Data 03h 51' 58''
2. Daryl Impey ZAf Orica + 01' 04''
3. Daniel Navarro Spa Cofidis + 01' 04''
4. Vincenzo Nibali Ita Astana + 01' 58''
5. Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team + 02' 57''
6. Luis Angel Mate Mardones Spa Cofidis + 03' 37''
7. Geraint Thomas GBr Team Sky + 03' 37''
8. Wout Poels NED Team Sky + 03' 37''
9. Gorka Izaguirre Spa Movistar + 03' 37''
10. Alejandro Valverde Spa Movistar + 03' 37''
19 Stef Clement NED IAM Cycling + 03' 37''
20 Bauke Mollema NED Trek Segafredo + 03' 37''
22 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 03' 37''
55 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 05' 25''
64 Laurens ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 06' 41''
96 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 13' 21''
101 Dylan van Baarle NED Cannondale + 13' 21''
112 Sebastian Langeveld NED Cannondale + 14' 42''
119 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 17' 25''
120 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 17' 25''
123 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 17' 25''
130 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 17' 25''
157 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 17' 25''
173 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 17' 25''
198 Michael Mørkov Den Katusha + 24' 35''

Stephen Cummings wint in Lac de Payolle (Pro Shots/Reuters)
Stephen Cummings wint in Lac de Payolle (Pro Shots/Reuters)

Algemeen klassement na de zevende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team 34h 09' 44''
2. Adam Yates GBr Orica + 05' 50''
3. Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step + 05' 51''
4. Joaquin Rodriguez Oliver Spa Team Katusha + 05' 53''
5. Joaquin Rodriguez Oliver Spa Team Katusha + 05' 54''
6. Christopher Froome GBr Team Sky + 05' 57''
7. Nairo Quintana Col Movistar + 05' 57''
8. Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 05' 57''
9. Pierre Roland Fra Cannondale + 05' 57''
10. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 05' 57''
13 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo + 05' 57''
15 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 05' 57''
36 Stef Clement NED IAM Cycling + 11' 31''
54 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 19' 13''
55 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin + 19' 20''
75 Wout Poels NED Team Sky + 29' 41''
86 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 34' 19''
123 Sebastian Langeveld NED Cannondale + 43' 25''
127 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 43' 55''
130 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 43' 59''
158 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 50' 03''
164 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo + 51' 17''
167 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo + 51' 23''
169 Dylan van Baarle NED Cannondale + 51' 32''
175 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 52' 51''
198 Michael Mørkov Den Katusha +1h 38' 25''

Klassement groene trui na zevende etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 204
2 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 182
3 Peter Sagan Tsj Tinkoff 175
4 Bryan Coquard Fra Direct-Energie 112
5 Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team 90


Klassement witte trui na zevende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Adam Yates GBr Orica 34h 15' 34'
2 Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step + 00' 01'
3 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 00' 07'
4 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 07'
5 Louis Meintjes ZAf Lampre + 00' 18'


Klassement bolletjestrui na zevende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal 13
2 Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team 13
3 Stephen Cummings GBr Team Dimension Data 10
4 Daniel Navarro Spa Cofidis 8


Ploegenklassement na zevende etappe

# ploeg land Tijd
1 BMC Racing Team VS 102h 43' 01''
2 Team Sky GBr + 04' 16''
3 Movistar Team Spa + 04' 52''
4 Astana Kaz + 06' 18''

Rappers leiden vreedzame mars naar politie

Onder leiding van rappers Snoop Dogg en The Game zijn vrijdag zo'n vijftig mannen in een vreedzame mars naar het hoofdkantoor van de politie in Los Angeles gelopen. Ze riepen op tot meer verdraagzaamheid, nadat eerder deze week twee zwarte mannen om het leven waren gekomen door politiegeweld.

Voor aanvang riep The Game via social media 'alle Afro-Amerikaanse, Mexicaans-Amerikaanse en mannen van elk ander ras' op zich aan te sluiten. "Laat de vrouwen en kinderen thuis. Dit is onze missie voor hen." De rapper liet ook weten dat 'wapens en alle illegale zaken' niet welkom waren. "We staan eendrachtig samen. Onze aantallen zijn alle wapens die we nodig hebben."

Toen de rappers met hun gevolg aankwamen bij het hoofdkantoor van de politie, was daar net een afstudeerceremonie van nieuwe agenten aan de gang. Volgens Snoop Dogg hadden de mannen geen idee dat hun protestmars daarmee samenviel, maar kwam het wel goed uit. "Wij zijn degenen met wie zij straks te maken krijgen, wij zijn degenen die door hen langs de kant van de weg worden gezet. We willen begrip en een dialoog op gang krijgen", zei Snoop tegen de Los Angeles Times.

De twee rappers waren niet de enige sterren die zich roerden na het wederom opgelaaide politiegeweld in de Verengde Staten. Actrice Halle Berry vroeg zich op Twitter af wat voor toekomst haar 'bruine zoon' te wachten staat. Ook realityster Kim Kardashian bekommerde zich om haar kroost. "Ik wil dat mijn kinderen opgroeien in de wetenschap dat hun levens ertoe doen", schreef de moeder van North en Saint West op haar website. "Ik wil niet dat mijn zoon bang moet zijn voor de politie."

Rappers leiden vreedzame mars naar politie
Rappers leiden vreedzame mars naar politie (Foto: BuzzE)

Lavillenie geeft 'zeker goud' weg

Een grote stunt op het EK atletiek in Amsterdam was er bij het polsstokhoogspringen. Renaud Lavillenie had de concurrentie kunnen vernederen door met slechts 1 sprong te winnen, maar hij had de lat letterlijk te hoog gelegd. Drie afsprongen op 5 meter en 75 centimeter zorgde voor een eerloze aftocht voor de Fransman, terwijl de winnaar maar 5 meter 60 sprong.

Het was een finale met een groot aantal deelnemers, 15 in plaats van de normale 12. Veel van hen sprongen zwak, velen, zoals oud-wereldkampioen Wojiechkowski kwam maar tot 5.30. De Slowaak Robert Renner kwam tot 5.50 en was een van de weinigen die dat zonder fouten deed. Na de 5.60 waren er nog 3 man in competitie: Jan Kudlicka en Robert Sorbera hadden 5.60 gesprongen en Renaud Lavillenie had nog niet gesprongen. De Tsjech en de Pool sprongen niet over 5.70. Toen hoefde Lavillenie alleen nog zijn aanvangshoogte te halen om te winnen. Dit gebeurde niet. Drie foutsprongen en Lavillenie kon zonder eremetaal naar huis. Door 1 foutsprong minder versloeg Sorbera Kudlicka om het goud, Kudlicka pakte zilver. Renner pakte derhalve brons.

Ook op andere disciplines werden medailles verdeeld. Op het verspringen geen verrassing: Spanovic pakte goud met een sprong van 6.94, maar nips voor de Britse Jazmyn Sawyers. Derde werd Malaika Mihambo. Op de 400 horden deed Turkije weer goede zaken in het medailleklassement. De Cubaanse Turk Copello Escobar pakte goud, voor de Spanjaard Fernandez en uittredend kampioen Hussein, een Zwitser. De Noor Warholm lag tot de negende horde aan de leiding, maar verloor al zijn snelheid door een inschattingsfout.

In de 400 meterfinale ook Nederlandse inbreng van Nicky van Leuveren. Zij kon niet imponeren vanuit baan 1 en werd laatste. De Italiaanse Libania Grenot won gemakkelijk voor de Franse Guei en de Britse Onuora, die net haar landgenote Christine Ohuruogu versloeg met haar beste seizoenstijd.

Als laatste was er nog de afsluitende afstand van de eerste dag van de zevenkamp. Op de 200 meter deed Vetter het goed, met 23.90 noteerde zij de snelste tijd, overigens in afwezigheid van de echte topsprinters van het heptathlonveld. Nadine Broersen kon echter niet tevreden zijn, zij kreeg na de 200 meter enorm last van haar buik en moest overgeven. Het is voor haar te hopen dat ze nog verder kan.

[Tour] De boog stond niet gespannen

De boog stond zeker niet gespannen vandaag. Letterlijk en figuurlijk niet. Het peloton liet gewoon de gele trui wegrijden en op de Aspin gingen ze lang  niet voluit. Geen spervuur aan demarrages. Gewoon rustig naar boven, afdalen en naar de streep. Dat was het. Of toch niet? Renners lopen nog wel eens tegen de lamp vanwege dopinggebruik, maar nu reden ze bijna tegen een boog die in elkaar was gezakt.

Lucci, Caesar en Garp in One Piece: Burning Blood

Vorige maand begon Bandai Namco een poll over wie er als DLC in One Piece: Burning Blood moest worden toegevoegd. Vandaag is bekendgemaakt wie de drie winnaars uit de serie zijn.

  • Rob Lucci – CP9-lid en gebruiker van de Zoan Devil Fruit, waardoor hij verandert in een panter met diens snelheid en kracht.
  • Caesar Clown – De maffe wetenschapper die met zijn Gas-Gas Devil Fruit de kracht heeft om mensen te vergiftigen of te laten stikken, terwijl hij zelf kan veranderen in een gasvorm zodat anderen in lucht slaan.
  • Monkey D. Garp – Marinier en opa van Luffy, die geen speciale krachten heeft, behalve dat hij ijzersterk is en liever kanonskogels zelf gooit dan dat hij de kanonnen laat bulderen.

One Piece: Burning Blood is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en PlayStation Vita. De pc-versie is nog steeds in ontwikkeling.

One Piece Burning Blood DLC personages

Schutter Dallas diende in Afghanistan

De overleden verdachte van de dodelijke schietpartij in Dallas was een reservist in het Amerikaanse leger en was uitgezonden naar Afghanistan. Dat heeft het Amerikaanse leger vrijdag bekendgemaakt.

Johnson diende van maart 2009 tot april 2015 bij de reservisten. In november 2013 werd hij uitgezonden naar Afghanistan, waar hij tot juli 2014 bleef.

Schutter Dallas diende in Afghanistan
Schutter Dallas diende in Afghanistan (Foto: ANP)

Martina snelste op 200 meter, maar gediskwalificeerd

Churandy Martina heeft opnieuw aangetoond de beste sprinter van Europa te zijn. Hij won de 200 meter in 20.38 na een goede race. Solomon Bockarie werd vijfde op deze 200 meter. Bruno Hortelano werd tweede voor Spanje, Ramil Guliyev gaf de Turken andermaal een medaille.

Bij de start was Martina niet geweldig en het leek alsof de Zwitser Alex Wilson hem in ging halen, maar niets bleek minder waar. Martina kwam goed de bocht uit en kon goed versnellen, waar de Turk Guliyev en de Brit Talbot die vooraan lagen verslapten. Martina kon er voorbij en in zijn kielsog ook Hortelano. De twee snelden naar de eerste en tweede plaats.

Voor Martina is het zijn tweede gouden medaille, na de winst op de 100 meter. Daar ging het heel moeizaam, maar kwam hij met een fabelachtige eindsprint toch nog als eerste over de streep. Nu was het wel iets overtuigender.

Update 20.55

Churandy Martina is gediskwalificeerd op de 200 meter. Hij kwam in de eerste bocht op de lijn met zijn voet en dit is niet toegestaan. Hierdoor pakt Hortelano het goud voor Spanje. Guliyev schuift door naar zilver en het brons is voor Talbot.

Churandy Martina verliest goud door stap op de lijn (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Churandy Martina verliest goud door stap op de lijn (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Klaas Otto aangehouden in zijn cel

Klaas Otto, voormalig leider van motorclub No Surrender, is vrijdagavond in zijn cel opnieuw aangehouden. Justitie zegt dat het gaat om een nieuw strafbaar feit. Hij zit in beperking en mag alleen met zijn advocaat praten. Daarom is niet bekendgemaakt waarom hij is aangehouden.

De 48-jarige Otto werd dinsdag opgepakt op verdenking van van afpersing, witwassen en brandstichting. In mei werd de woning van Otto aan de Rijsselbergen in Bergen op Zoom al doorzocht. Een politieteam van tussen de dertig en veertig mensen voerde die doorzoeking uit.

Uit onderzoek van financieel rechercheurs komt naar voren dat Otto "aanzienlijke bedragen" heeft uitgegeven maar dat er geen legale herkomst van het geld is gevonden. De politie vermoedt dat het om crimineel geld gaat.

No Surrender is volgens justitie een van de zogenoemde outlaw motorcycle gangs (OMG's). Politie en justitie brengen deze motorclubs in verband met allerlei criminele activiteiten.

Klaas Otto aangehouden in zijn cel
Klaas Otto aangehouden in zijn cel (Foto: ANP)

Nederlandse troepen voor jaar naar Litouwen

De militairen die Nederland gaat leveren aan de multinationale troepenmacht in Oost-Europa vertrekken in 2017 en blijven een jaar. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) zei dat vrijdag op de NAVO-top in Warschau over de "bescheiden bijdrage".

Het gaat om maximaal een compagnie, 100 tot 150 man, die onder Duits commando komt in Litouwen. De Belgen leveren een soortgelijke bijdrage. Vanwege oude afspraken met de Russen gaan ze op rotatiebasis. Hennis maakte nog een klein voorbehoud. "We moeten nog wat operationele puzzelstukjes aan elkaar plakken."

De NAVO-landen legeren troepen in Polen en de Baltische staten om Rusland af te schrikken. "We zijn niet uit op een conflict, maar we moeten laten zien dat we kunnen en zullen reageren als dat nodig is", aldus Hennis. "Dat gaat uiteraard gepaard met oefeningen."

Veiligheid waarborgen
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) stelde dat de vooruitgeschoven eenheden "duidelijk maken dat we de verdediging van onze oostelijke bondgenoten serieus nemen." De maatregelen zijn niet bedoeld om Rusland te provoceren, maar om de veiligheid van het bondgenootschap te waarborgen, benadrukte hij.

Het belang van dialoog met Moskou onderstreepte Koenders ook, evenals premier Mark Rutte. "Het is zeker geen nieuwe Koude Oorlog." Maar de tijd van dooi is voorbij, zo verwees Rutte eerder op de dag al naar de Russische inlijving van de Krim en de "onacceptabele verstoring in het oosten van Oekraïne".

Nederlandse troepen voor jaar naar Litouwen
Nederlandse troepen voor jaar naar Litouwen (Foto: ANP)

Tokimune leidt het Japanse rijk in Civilization VI

Vandaag maakt 2K Games weer een nieuwe leider bekend voor Civilization VI. Hojo Tokimune vecht voor het Japanse rijk om de overwinning en levert ook wat exclusieve bonussen voor zijn volk op.

Hojo Tokimune is geboren in 1251 en is bekend vanwege het weerstaan van de invasies van de Mongolen en het verspreiden van Zen-boeddhisme en Bushido onder de krijgersklasse. Hij was niet de aardigste Japanner. Toen de Mongolen verloren stuurde dat rijk vijf ambassadeurs die niet weg wilden zonder met Tokimune te spreken. De Japanse leider deed niet moeilijk en liet de vijf onthoofden en liet ze begraven in de stad Kamakura. De Mongolen stuurden nog vijf ambassadeurs, en dit keer werden ook deze onthoofd in Hakata. Toen wilden de Mongolen nog een invasie proberen, maar werden verrast door een tyfoon, die ook bekend staat als Goddelijke wind of Kamikaze.

In de game levert deze leider bonussen op aan landmacht en schepen die langs de kust vechten. De Japanners krijgen bonussen als ze districten naast elkaar bouwen, want ja, Japan is nu eenmaal dichtbevolkt. Ook krijgen de Japanners een unieke eenheid: de samurai. Deze krijger wordt niet zwakker als zijn levensmeter zakt, dus hij blijft zijn mannetje staan tot het bittere eind. Een van de unieke gebouwen van de Japanners krijg je pas later in het spel: de elektronica-fabriek. Deze levert niet alleen extra productie op, maar ook culturele bonussen voor de stad en naastgelegen steden.

Civilization VI komt 21 oktober uit op pc.

Lil Kleine met drank en drugs naar Duitsland

Lil Kleine en Ronnie Flex hebben Stoff und Schnaps. Het rappende duo gaat Duitsland proberen te veroveren met een vertaalde versie van hun megahit Drank en drugs. In het Duits rappen ging de twee echter niet zo makkelijk af.

Ronnie spreekt geen woord Duits, zo vertelt hij vrijdag in het Qmusic-radioprogramma van Niek van der Bruggen. "Ik heb het van een blaadje gelezen, want ik kan helemaal geen Duits", biecht hij op. "We hebben er echt ons best voor gedaan. We hebben er wel echt hard voor gewerkt om het zo tof te maken."

Lil Kleine en Ronnie moesten twee keer naar Duitsland om er iets van te maken. De tweede keer was er echter een professionele producer bij betrokken en kwam het allemaal goed. "Ze waren er zelf ook echt over te spreken, die Duitsers. Ze zeiden: 'Je hoort wel dat jullie niet uit Duitsland komen, maar het klinkt wel aangenaam."'

Mocht Stoff und Schnaps een hit worden bij de oosterburen dan heeft Ronnie nog geen plannen om het nummer ook in andere talen op te nemen. "Als dat een hit wordt in Duitsland, dan weet ik het allemaal ook niet meer hoor", besluit de rapper.


NAVO akkoord met troepen Oost-Europa

De leiders van de 28 NAVO-landen zijn vrijdag in Warschau akkoord gegaan met het legeren van troepen in Polen en de Baltische staten ter afschrikking van Rusland.

Deze bataljons zullen multinationaal en robuust zijn, zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. "Ze maken duidelijk dat een aanval op een bondgenoot wordt gezien als een aanval op het hele bondgenootschap. Maar Rusland kan en mag niet worden geïsoleerd en we zullen Moskou dan ook informeren over onze beslissingen."

De vier 'vooruitgeschoven' eenheden worden geleid door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het gaat in totaal om drie- tot vierduizend man. Nederland levert tussen de 100 en 150 militairen voor het Duitse bataljon in Litouwen.

NAVO akkoord met troepen Oost-Europa
NAVO akkoord met troepen Oost-Europa (Foto: ANP)

Bronzen 400 van Bonevacia

Liemarvin Bonevacia heeft brons weten te behalen op de 400 meter tijdens het EK atletiek in Amsterdam. De Nederlander kwam als eerste de laatste bocht in, maar werd ingehaald door Martin Rooney. Ook Kevin Borlee leek goed op weg, maar stortte in. De Tsjech Mazlak pakte uiteindelijk met een eindspurt nog het zilver.

Op het begin was het vooral de Belg Borlée die een goede start had en hij kwam snel dichterbij aan de man direct voor hem, evenals Bonevacia. De Nederlander schakelde bij en haalde de Belg in de laatste bocht in, maar de Brit Rooney wist nog meer op te schakelen en haalde ze allebei in na een matige start. Ook Mazlak was goed begonnen, maar viel weg rond de helft van de race. Rooney, Borlee en Bonevacia kwamen tegelijk de bocht uit, maar Rooney kon het beste door versnellen naar een tijd van 45.29. Bonevacia bleef dichtbij en kwam tot 45.41, terwijl Mazlak vijf honderdste sneller was.

Rutte vraagt Porosjenko niet om radarbeelden

Premier Mark Rutte gaat de Oekraïense president Porosjenko zaterdag niet vragen naar de ruwe Oekraïense radarbeelden van de ramp met vlucht MH17. Die zouden meer duidelijk kunnen scheppen over de toedracht.

"Wij vragen nooit als Nederlandse regering naar informatie in het kader van MH17, tenzij het Openbaar Ministerie ons dat eventueel zou verzoeken", zei hij vrijdag op de NAVO-top in Warschau. "Het kabinet wil geen politieke beïnvloeding van dit belangrijke strafrechtelijke onderzoek."

Wel gaat Rutte Porosjenko vragen om een antwoord op de brief van nabestaanden van slachtoffers van de ramp, zoals hij aan de Tweede Kamer heeft toegezegd. Daarin wordt wel gevraagd de radarbeelden te verstrekken. "Het gaat mij om de beleefdheid dat een brief wordt beantwoord", aldus de premier. "Ik weet formeel niet eens wat erin staat."

Rutte vraagt Porosjenko niet om radarbeelden
Rutte vraagt Porosjenko niet om radarbeelden (Foto: ANP)

Schippers finalist op 100 meter

Dafne Schippers heeft zonder al te veel moeite de finale op de 100 meter bereikt op het EK atletiek in Amsterdam. Een tijd van 10.96 was ruim voldoende, ze deklasseerde de concurrentie in haar heat. Ook in de andere heats kwam niemand in de buurt van haar tijd.

Het was de eerste halve finale waarin Schippers meteen van start mocht. Eigenlijk was al meteen duidelijk dat zij ging winnen. Na 20 meter pakte ze de leiding, die stond ze ook niet meer af terwijl ze meer dan vier tienden voor lag op haar dichtste concurrent. In de tweede serie kwam men ook niet in de buurt. Ivet Lalova liep 11.26 als snelste vrouw in deze serie, drie tienden achter op Schippers. Desiree Henry lijkt de enige die haar nog kan bedreigen met een tijd van 11.09, maar het verschil blijft een tiende. In die derde serie deed ook Naomi Sedney mee, zij behaalde een tijd van 11.44 en was daarmee uitgeschakeld als vijfde in de serie.

Bockarie en Martina naar finale 200 meter

Solomon Bockarie en Churandy Martina hebben de finale van de 200 meter bereikt op het EK atletiek in Amsterdam. Vooral voor Bockarie was het een mooie race: Hij werd net aan niet eerste, maar liep een prachtig persoonlijk record van 20.39. Churandy Martina had het moeilijker, maar ging ook als tweede door. 

Voor Hensley Paulina was het in de eerste serie minder gelukkig. Hij raakte bij het uitkomen van de bocht geblesseerd. De ernst van de blessure was onduidelijk, maar hij kon hem niet goed uitlopen. Hierdoor werd hij laatste in zijn serie.

De eerste finale van deze avond is ook al voorbij. Bij het kogelslingeren was er geen verrassing. Anita Wlodarczyk pakte het goud voor Polen, zonder al te veel moeite. Ze deed dit wel met een bizarre reeks: Elke worp was ze steeds iets beter dan de worp ervoor. Uiteindelijk kwam ze over 78 meter. De Duitse Heidler en de Azerbeidjaanse Skydan pakten het zilver en brons.

Op de andere onderdelen die zijn afgewerkt deden wel Nederlanders mee. Het derde onderdeel van de zevenkamp is het kogelstoten. Anouk Vetter stootte daar een mooi PR van 15.69. Weliswaar verloor ze de leiding aan de beste kogelstootster van het veld Antoinette Nana-Djimou, maar ze staat er erg goed voor. Nadine Broersen blijft goed in haar spoor maar verliest langzaam terrein.

Op de 800 meter wist Thijmen Kupers door te dringen naar de finale. Hij probeerde hard van kop af te gaan om de limiet te halen, wat niet lukte, maar wist uiteindelijk te overleven om een derde plaats te behalen. Op de 1500 meter wist Sifan Hassan ook de finale te bereiken.

Album Coldplay blijft populair na concerten

Coldplay staat met A Head Full Of Dreams net als vorige week bovenaan de Album Top 100. De Britse mannen danken de hernieuwde populariteit van hun plaat die al in december werd uitgebracht aan de concerten die ze twee weken geleden gaven in de Amsterdam ArenA.

De Rotterdamse rapformatie Broederliefde houdt met het album Hard Work Pays Off 2 vast aan de tweede positie. Beyoncés Lemonade keert weer terug in de top tien, maar verder kent de lijst weinig veranderingen.

Album Top 10 week 28
(Notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Coldplay - A Head Full of Dreams
2. (2) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
3. (4) Red Hot Chili Peppers - The Getaway
4. (3) Adele - 25
5. (7) Drake - Views
6. (6) Radiohead - A Moon Shaped Pool
7. (8) Glowinthedark & SFB - Lituatie
8. (11) Beyoncé - Lemonade
9. (5) Jannes - Onderweg naar jou
10. (10) Sevn Alias - Twentyfoursevn 3

Album Coldplay blijft populair na concerten
Album Coldplay blijft populair na concerten (Foto: BuzzE)

FNV zint op stakingen bij Unilever

FNV dreigt met stakingen bij Unilever. Het voedings- en wasmiddelenconcern is niet tegemoet gekomen aan de bezwaren tegen het sociaal plan voor ICT- en administratiemedewerkers die hun baan dreigen te verliezen, stelde FNV vrijdag.

De bond gaf Unilever eerder tot vrijdag 12.00 uur de tijd om met een beter sociaal plan te komen. In een vrijdag verstuurde brief kwam het concern volgens FNV echter niet tegemoet aan de eisen. "Unilever zal vanaf nu rekening moeten houden met alle vormen van actie. Hoe die eruit gaan zien, bepalen de leden maandag", liet FNV-bestuurder Marjolein Dubbelaar weten.

Volgens FNV komen 185 ICT-, accounting- en treasurymedewerkers op straat te staan omdat hun werk wordt verhuisd naar Mexico, India en de Filipijnen.

Unilever liet vorige week al weten een 'royale' regeling te bieden, boven het marktgemiddelde. FNV vindt de geboden ontslagvergoeding echter 'ondermaats'.

FNV zint op stakingen bij Unilever
FNV zint op stakingen bij Unilever (Foto: ANP)

Vlag halfstok bij herdenking val Srebrenica

Bij de herdenking van de val van de Bosnische enclave Srebrenica, komende maandag op het Plein in Den Haag, hangt de vlag op het ministerie van Defensie voor het eerst halfstok. Vanaf nu gebeurt dat bij elke herdenking, meldt het ministerie vrijdag.

In 1995 konden de militairen van Dutchbat III niet voorkomen dat in de enclave bijna 8400 moslimmannen en -jongens werden vermoord door de Serviërs.

Speciale aandacht is er maandag voor de ruim 120 slachtoffers die pas het afgelopen jaar zijn geïdentificeerd. Hun resten worden dezelfde dag in Potocari (Srebrenica) herbegraven. Onder de sprekers op het Plein zijn dit keer burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar en Alma Mustafic, dochter van Rizo Mustafic, electricien van het Dutchbatbataljon.

Eindelijk
Volgens één van de initiatiefnemers, de vredesorganisatie PAX, is het ministerie 'al enkele jaren nadrukkelijk gevraagd de vlag halfstok te hangen bij de herdenking'. Dat gebeurde niet omdat er binnen Dutchbat grote verdeeldheid over zou zijn. "Maar we zijn heel blij dat het nu eindelijk gaat gebeuren", aldus een PAX-woordvoerster.

Twee weken geleden, tijdens Veteranendag in Den Haag, kwam een delegatie van Dutchbatters met het verzoek. Premier Mark Rutte en Defensieminister Jeanine Hennis hebben daar direct gehoor aan gegeven, aldus een woordvoerder van Defensie. "In verband met het dodelijk ongeval van woensdag in Mali hangt de vlag op 11 juli sowieso de hele dag halfstok."

De herdenking op het Plein is een initiatief van onder meer organisaties van overlevenden en nabestaanden van Srebrenica-slachtoffers en begint om 15.00 uur.

Vlag halfstok bij herdenking val Srebrenica
Vlag halfstok bij herdenking val Srebrenica (Foto: ANP)

Drake stapje dichterbij record Single Top 100

Drake voert voor de twaalfde week de Single Top 100 aan met zijn megahit One Dance. Dat betekent dat de Canadese rapper een stapje dichterbij het verbreken van het record van Jody Bernal is. Bernal stond vijftien weken in de Top 100 met zijn zomerhit Que Sí Que No. Het tot nu toe nog ongeëvenaarde record stamt uit 2000.

De rest van de top drie blijft ook onveranderd deze week. Het is verder vooral stuivertje wisselen in de top tien. Wel verschijnt Drake met een tweede nummer in de lijst. Zijn nummer Too Good met Rihanna staat op de achtste plek.

Singles Top 10 week 28
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Drake feat. Wizkid & Kyla - One Dance
2. (2) Justin Timberlake - Can't Stop The Feeling!
3. (3) Kungs vs. Cookin' On 3 Burners - This Girl
4. (9) Deorro feat. Elvis Crespo - Bailar
5. (4) Calvin Harris feat. Rihanna - This Is What You Came For
6. (5) B-Brave feat. Sevn Alias - One Night Stand
7. (6) David Guetta featuring Zara Larsson - This One's For You
8. (11) Drake feat. Rihanna - Too Good
9. (13) Broederliefde - Jungle
10. (7) The Chainsmokers feat. Daya - Don't Let Me Down

Drake stapje dichterbij record Single Top 100
Drake stapje dichterbij record Single Top 100 (Foto: BuzzE)

1500 wasbeurten na smurrie op A28

Zo'n 1500 automobilisten hebben hun auto een gratis wasbeurt gegeven vanwege de kleverige smurrie die vorige week op de A28 tussen Groningen en Assen lag. De kosten worden vergoed door Rijkswaterstaat en de aannemer die de werkzaamheden aan de snelweg uitvoerde.

Tijdens het werk werd een emulsie aangebracht om het asfalt te verstevigen, maar die hechtte niet door zware regenval in combinatie met het drukke verkeer. Het gevolg was dat veel auto's besmeurd raakten met een mix van zand en teer die moeilijk te verwijderen was.

Rijkswaterstaat bood toen aan dat gedupeerden gratis hun auto mochten laten wassen bij twee wasstraten in Tynaarlo. Dat leidde tot chaotische taferelen en lange files in en rond het Noord-Drentse dorp. De dienst besloot daarop dat iedereen met een besmeurde auto zijn voertuig overal kon laten schoonmaken en de kosten ervan mocht declareren. Voorwaarde was wel dat een bonnetje en een foto van de besmeurde auto werden overlegd. Ook moesten gedupeerden aannemelijk maken dat zij vorige week donderdag of vrijdag over de A28 hebben gereden.

De snelweg is inmiddels weer schoon. Toch stonden in het Noorden ook in het begin van de afgelopen week nog lange rijen auto's bij wasstraten te wachten op een poetsbeurt. Het onderhoud aan de A28 is voorlopig stilgelegd en wordt hervat als het weer het toelaat.

1500 wasbeurten na smurrie op A28
1500 wasbeurten na smurrie op A28 (Foto: ANP)

Piloten dreigen weer met staking bij easyJet

Pilotenvakbond VNV dreigt opnieuw met stakingen bij luchtvaartmaatschappij easyJet. De Britse prijsvechter krijgt tot woensdag de tijd om te reageren op een nieuw voorstel voor verdere onderhandelingen. Gaat easyJet daar niet op in, dan zullen opnieuw piloten tijdelijk hun werk neerleggen. En voor de dagen daarvoor sluit de VNV acties ook niet helemaal uit.

De vakvereniging ligt overhoop met easyJet over de arbeidsvoorwaarden van 72 piloten die Schiphol als thuisbasis hebben. Vanwege dit conflict zette de VNV onlangs al een korte staking op touw bij de luchtvaartmaatschappij. EasyJet voorkwam echter dat er vluchten uitvielen door ander eigen personeel in te zetten, tot ergernis van de VNV.

Vrijdag was de uitspraak van een kort geding dat de bond tegen easyJet had aangespannen. De VNV wilde dat de rechter zou verbieden dat easyJet bij stakingen van zijn in Nederland gestationeerde piloten vliegeniers van andere vestigingen kan inzetten. De rechter wees die eis echter af.

Zomervakantie
Ook bepaalde hij dat het de VNV verboden is om het komende weekeinde te staken, en de drie daaropvolgende weken mag dit niet op vrijdag en zaterdag. Dan worden namelijk extra veel passagiers verwacht vanwege de zomervakantie.

De VNV is toch 'gelukkig' met de uitspraak. Dit komt omdat de rechter ook heeft gezegd dat de bond acties minimaal zes uur van tevoren moet aankondigen. Eerder gold volgens de VNV nog een termijn van 48 uur. Deze aanpassing kan toekomstige stakingen effectiever maken, denkt de bond. EasyJet krijgt dan immers minder tijd om andere piloten te vinden voor de betreffende vluchten.

De luchtvaartmaatschappij heeft er nog steeds vertrouwen in dat de partijen er 'in dialoog' samen uit kunnen komen, zo laat het bedrijf in een reactie weten. Afgelopen week hebben alweer nieuwe gesprekken plaatsgehad. Volgens easyJet zijn die 'constructief verlopen'. Een woordvoerder benadrukt daarbij dat het bedrijf zijn best doet om eventuele overlast voor passagiers zo veel mogelijk beperkt te houden.

Piloten dreigen weer met staking bij easyJet
Piloten dreigen weer met staking bij easyJet (Foto: ANP)

NS-dochter wint nieuwe Duitse concessie

NS-dochter Abellio gaat vanaf december 2019 een groot deel van de regionale S-Bahn-treindiensten verzorgen in het Duitse Rijn-Ruhr-gebied, in de omgeving van de stad Essen. Dit meldden de Nederlandse Spoorwegen (NS) vrijdag, zonder financiële details naar buiten te brengen.

Abellio heeft een nieuwe vijftienjarige concessie gewonnen die bestaat uit zes trajecten, goed voor circa 1,7 miljoen treinkilometers per jaar. De onderneming schaft er meteen 29 nieuwe treinen voor aan bij treinfabrikant Stadler.

De NS-dochter is al actief in Noordrijn-Westfalen met vijf treinverbindingen. Vanaf december dit jaar gaat het bedrijf ook het treinverkeer verzorgen op het zogenoemde Nederrijn-net. En Uiterlijk volgende zomer begint Abellio met grensoverschrijdende treinen tussen Duitsland en Arnhem.

NS-dochter wint nieuwe Duitse concessie
NS-dochter wint nieuwe Duitse concessie (Foto: ANP)

Mannen opgepakt na vondst munitie bij Anis B.

De politie heeft twee mannen opgepakt in verband met de vondst van 45 kilo munitie in maart. De vondst werd gedaan bij de aanhouding van de Franse terreurverdachte Anis B. en drie Algerijnse medeverdachten in Rotterdam. Hun vingerafdrukken zijn gevonden op een plastic tas met munitie voor kalasjnikovs.

De twee (30 en 32) werden woensdag ingerekend. Ze komen uit Rotterdam en Vlaardingen en hun voorarrest is vrijdag verlengd, laat het Openbaar Ministerie weten.

De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij het leveren van munitie aan de terroristische organisatie waartoe B. en zijn medeverdachten volgens het OM behoren.

Kompaan
Op één van de plastic tassen met munitie zijn ook vingerafdrukken aangetroffen van Reda Kriket. Kriket werd eind maart in een voorstad van Parijs aangehouden en was vergevorderd met het voorbereiden van een aanslag. Bij hem thuis werden toen vijf Kalasjnikovs, patroonhouders met scherpe munitie en explosieven onderschept.

B. wordt als een kompaan van Kriket beschouwd. Hij is ook in de woning van Kriket geweest. Verder was hij volgens de Fransen met Kriket in Syrië voor de jihad. In het ouderlijk huis van B. in Frankrijk vond de politie een vals identiteitsdocument, jihadistische video's en handleidingen voor het maken van bommen.

Het OM heeft tot nu toe nog geen aanwijzing dat de verdachten een aanslag op Nederlands grondgebied wilden plegen.

Mannen opgepakt na vondst munitie bij Anis B.
Mannen opgepakt na vondst munitie bij Anis B. (Foto: ANP)

Verdeeldheid in NAVO over Rusland

De NAVO-lidstaten toonden zich vrijdag niet eensgezind over het centrale onderwerp van de top in Warschau. Ondanks de oproep van de Amerikaanse president Barack Obama en leiders van de Europese unie gezamenlijk een blok te vormen tegenover Rusland, klonken als vanouds verschillende geluiden.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowksi zei dat het niet aan Rusland is om te reageren op de NAVO-top, maar de NAVO die een antwoord moet bieden op de Russische acties in onder meer Oekraïne. De Franse president François Hollande bracht juist naar voren dat Rusland als een partner moet worden gezien, en niet als een bedreiging.

Die tegengestelde posities kwamen de afgelopen maanden al naar voren toen de EU-landen zich beraadden op verlenging van de economische sancties tegen Rusland. Ook op de NAVO-top werden de rangen niet gesloten.

Tussenpositie
Nederland nam zoals vaak een tussenpositie in. Premier Mark Rutte zei vrijdag in de Poolse hoofdstad dat de NAVO Rusland op twee manieren moet benaderen: met de vuist om de bereidheid te laten zien tot verdediging en tegelijkertijd met de uitgestoken hand om bereidheid te tonen om in gesprek te gaan. De Belgische premier Charles Michel liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

De westerse alliantie gaat vier multinationale bataljons legeren in Polen en de Baltische staten, die vrezen voor Russische agressie. Nederland en België gaan beide militairen plaatsen in Litouwen, onder Duits commando.

Het Kremlin noemde de suggestie dat het een bedreiging vormt vrijdag "absurd en kortzichtig".

Verdeeldheid in NAVO over Rusland
Verdeeldheid in NAVO over Rusland (Foto: ANP)

Veel minder asielzoekers naar Duitsland

Veel minder asielzoekers zijn in de eerste zes maanden van 2016 in Duitsland aangekomen, onder meer vanwege strengere regels en de sluiting van grenzen in andere Europese landen. Dat heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt.

In de maand juni registreerden zich nog 16.000 mensen als asielzoeker, tegenover 92.000 in januari. In totaal meldden zich van januari tot en met juni ruim 222.000 mensen zich als asielzoeker in Duitsland. Toch is de migratiecrisis verre van voorbij, denkt minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere. "Ik zou er niet op durven wedden dat dit de komende maanden zo blijft", zei de bewindsman.

Duitsland ving vorig jaar meer dan een miljoen migranten op. Het ging daarbij vooral om vluchtelingen uit conflictgebieden zoals Syrië, Irak en Afghanistan.

Veel minder asielzoekers naar Duitsland
Veel minder asielzoekers naar Duitsland (Foto: ANP)

Tissoudali naar Le Havre

Tarik Tissoudali vertrekt bij Telstar en zet koers richting Frankrijk. De 23-jarige buitenspeler stond in de belangstelling van enkele Eredivisieclubs maar koos uiteindelijk voor het Franse Le Havre. 

Tissoudali tekent een contract voor vier seizoenen bij de Franse tweede divisionist. De revelatie van het afgelopen seizoen in de Jupiler League stond concreet in de belangstelling van Willem II en SC Heerenveen maar verkiest het avontuur in Frankrijk. 

Cummings wint eerste PyreneeŽnetappe

De zevende etappe in de Tour de France, van L’Isle-Jourdain naar Lac de Payolle, is gewonnen door Stephen Cummings. De Brit kwam solo over de meet. Greg van Avermaet behield de gele trui.

Verschillende renners probeerden op avontuur te gaan, maar het peloton liet niemand gaan. Het peloton bleef dan ook lang onrustig. Een groep van 29 man, met daarin gele truidrager Van Avermaet, Langeveld, Cancellara en Nibali wisten wel een gat te slaan en ondanks dat de gele trui in de kopgroep zat, kregen ze wel de zegen van het peloton. Hun maximale voorsprong was een kleine zes minuten.

Nibali was als eerste boven op de Côte de Capvern van de vierde categorie. In het vervolg bleef het onrustig in de grote kopgroep. Antoine Duchesne,Matti Breschel en Dani Navarro sprongen weg en wisten een gaatje te slaan. Cummings sloot zich even later ook aan. Achter de vier was er een groep met daarin Van Avermaet, Nibali en Langeveld. Cummings sprong vervolgens weg toen hij zag dat de groep Van Avermaet bijna weer ging aansluiten.

De tweede en tevens laatste beklimming van de dag was de Col d'Aspin van de eerste categorie. Cummings had 25 seconden voorsprong op de groep Van Avermaet/Nibali waar Langeveld al was weggevallen. Tijdens de beklimming moest de Belg echter lossen. Ondertussen bouwde Cummings zijn voorsprong verder op en kwam hij alleen boven met een voorsprong van ruim een minuut op zijn achtervolgers. Daarachter was het Nibali die moest lossen bij Navarro en Impey. Van Avermaet kwam zo'n drie minuten na Cummings over de top.

Cummings maakte in de afdaling geen fouten en kwam als winnaar over de streep. Daarachter waren het Impey en Navarro die als de nummers twee en drie eindigden. 

Hamilton bovenaan, Red Bull volgt

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Brit reed 1:31.660 en was daarmee drie tienden sneller dan Daniel Ricciardo. Max Verstappen reed de derde tijd. De Nederlander reed op het circuit van Silverstone 1:32.286 en deed dat op softbanden.

Voor Nico Rosberg begon de tweede training dramatisch. De Duitser had last van een waterlek en dat hield de Mercedescoureur de hele training aan de kant. Force India was het enige team dat de softbanden niet gebruikt heeft tijdens de tweede sessie. Sergio Perez en Nico Hulkenberg reden lange stints op de harde compound. Het leverde uiteindelijk een vijftiende en zestiende plaats op.


Om 11:00 morgenochtend begint de derde vrije training.


Uitslag tweede vrije training:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:31.660   36
2 D. Ricciardo Red Bull 1:32.051 +0:00.391 30
3 M. Verstappen Red Bull 1:32.286 +0:00.626 36
4 S. Vettel Ferrari 1:32.570 +0:00.910 40
5 K. Räikkönen Ferrari 1:32.736 +0:01.076 38
6 F. Alonso McLaren 1:33.040 +0:01.380 31
7 V. Bottas Williams 1:33.493 +0:01.833 38
8 R. Grosjean Haas F1 1:33.614 +0:01.954 32
9 J. Button McLaren 1:33.763 +0:02.103 20
10 F. Massa Williams 1:33.801 +0:02.141 29
11 C. Sainz Toro Rosso 1:33.840 +0:02.180 27
12 E. Gutierrez Haas F1 1:34.000 +0:02.340 32
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:34.139 +0:02.479 35
14 F. Nasr Sauber 1:34.154 +0:02.494 25
15 N. Hülkenberg Force India 1:34.321 +0:02.661 35
16 S. Perez Force India 1:34.356 +0:02.696 37
17 P. Wehrlein Manor 1:34.549 +0:02.889 40
18 J. Palmer Renault 1:34.610 +0:02.950 41
19 M. Ericsson Sauber 1:34.722 +0:03.062 36
20 K. Magnussen Renault 1:34.959 +0:03.299 41
21 R. Haryanto Manor 1:35.841 +0:04.181 36
22 N. Rosberg Mercedes -:--.--- -:--.--- 0

Derde aanhouding voor geweld Dordtse moskee

De politie heeft een 21-jarige vrouw uit Zaandam aangehouden voor vernielingen en openlijke geweldpleging in de Aya Sofia Moskee in Dordrecht. Zij is de derde verdachte, aldus de politie vrijdag.

Eerder werden twee verdachten van 24 en 25 jaar uit Amsterdam en Capelle aan den IJssel opgepakt. Zij blijven in elk geval tot maandag vastzitten.

Het drietal wordt verdacht van betrokkenheid bij een vechtpartij in het gebedshuis op 23 juni, waarbij vernielingen werden aangericht en meerdere mensen lichtgewond raakten.

Aanleiding voor het incident zou zijn dat eerder een steen bij een Dordts gezin door een raam was gegooid. De politie heeft getuigen gehoord en camerabeelden bekeken. Op grond daarvan verwacht ze meer aanhoudingen.

Derde aanhouding voor geweld Dordtse moskee
Derde aanhouding voor geweld Dordtse moskee (Foto: ANP)

Plus stopt met vrolijke plaatjes op snoep

Vrolijke plaatjes en kinderlijke letters op zoete producten van eigen merk zijn verleden tijd bij supermarktketen Plus. Het bedrijf stopt per direct met het promoten van ongezonde voedingsmiddelen onder kinderen. Dat laat de organisatie vrijdag weten.

"Wij willen graag iedereen helpen om verantwoorde en gezondere keuzes te maken. Daarom plaatsen wij vanaf nu geen kindermarketingelementen meer op de verpakking van minder gezonde PLUS Huismerkproducten."

Daarnaast gaat de supermarktketen gezondere producten aantrekkelijker maken voor kinderen en leveranciers aanmoedigen om ook hun verpakkingen aan te passen.

In april werden zestien supermarkten en zeven voedselfabrikanten, waaronder Plus, door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt vanwege het overtreden van de regels rond kindermarketing.

Plus stopt met vrolijke plaatjes op snoep
Plus stopt met vrolijke plaatjes op snoep (Foto: ANP)

Elde College nazi-etters niet vervolgd om jodenliedje

Nazi-etters op het Elde College te Schijndel die enthousiast de extreem-rechtse topper ‘Samen verbranden we joden, want joden verbranden het best’ ten gehore brachten tijdens hun eindexamengala, behoeven geen straf volgens het Openbaar Ministerie.

Het educatieve instituut heeft zelf al een gepaste ‘straf’ uitgedeeld aan het nazi-nachtegaaltjes koor. Ze moesten naar het Nationaal Monument Kamp Vught, dat zal ze leren ‘daar hebben ze van geleerd’, volgens de school. Tevens hebben de tweetalig vwo, atheneum, havo (kan ook vmbo geweest zijn.) hoogopgeleide bengels sorry gezegd.

Het Openbaar Ministerie en de school zijn waarschijnlijk ook nog al mild tegen de rakkers omdat er kennelijk geen kwetsende zaken zijn voorgevallen die moslims, Sylvana’s en medemensen van niet-westerse allochtonen komaf konden kwetsen.

Capitool Washington dicht vanwege 'schutter'

Het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington is vrijdag door de politie afgesloten. Mogelijk is iemand met een vuurwapen het gebouw binnengelopen.

De zogenoemde Capitol Police, die enkel zegt op zoek te zijn naar een individu, heeft mensen in het gebouw opgeroepen hun telefoons op stil te zetten en deuren en ramen op slot te doen.

Update 16.13 uur:
Niets aan de hand.

Capitool Washington dicht vanwege 'schutter'
Capitool Washington dicht vanwege 'schutter' (Foto: ANP)

Nummer Jay Z reactie op politiegeweld

Jay Z heeft donderdagavond (Amerikaanse tijd) een nummer uitgebracht als reactie op het politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. De Amerikaanse rapper begon een jaar geleden al aan Spiritual, maar maakte het toen niet af. "Ik ben teleurgesteld in dit Amerika", liet hij bij de release weten.

"We zouden al verder moeten zijn, maar dat zijn we niet", staat in de verklaring van Jay Z, die E! Online vrijdag heeft gepubliceerd. "Ik vertrouw op God en weet dat alles voor het goede gebeurt, maar man, wat is het zwaar nu. Mijn medeleven gaat uit naar de families die geliefden hebben verloren door politiegeweld."

Eerder deze week deed zijn vrouw Beyoncé al een emotionele oproep op haar website om in actie te komen tegen politiegeweld. Het betoog van de zangeres en het lied van haar man volgen op twee incidenten afgelopen week waarbij Afro-Amerikaanse mannen werden doodgeschoten door de politie.

Volleybalsters naar halve finale World Grand Prix

De Nederlandse volleybalsters hebben zich zonder te spelen geplaatst voor de halve finale van de World Grand Prix. In Bangkok versloeg de Verenigde Staten China met 3-0, waardoor Nederland achter de Amerikaanse dames tweede wordt in de poule.

Oranje had eerder deze week met 3-0 klop gekregen van de Verenigde Staten, maar won met 3-2 van China. Hierdoor wacht morgen een duel met olympisch kampioen Brazilië. De andere halve finale gaat tussen de Verenigde Staten en Rusland.

Vetter en Broersen blijven in pole position

De ochtendsessie van het EK atletiek is afgelopen en opnieuw was het een goede dag voor de Nederlanders. Anouk Vetter beleefde een bijzonder goede dag en kan zomaar op weg naar de Europese titel op de zevenkamp, maar Nadine Broersen staat dichtbij. Bianca Baak kwalificeerde zich intussen voor de halve finale op de 400 meter horden.

Vetter en Broersen begonnen aardig op de horden, maar de angst zat er goed in met het hoogspringen in het verschiet. Broersen kan goed hoogspringen, maar door een enkelblessure gaat het onderdeel voorlopig moeizaam. Vetter heeft ook beter gesprongen dan ze de laatste tijd doet. Dit was ook duidelijk in de sessie - beide dames hadden moeite op 168 en 171 cm, respectievelijk. Beide dames kwamen uiteindelijk tot 174. Wellicht licht tegenvallend gezien hun beste prestaties, maar voor de huidige vorm prima. Wel moeten de dames uitkijken voor Franse titelverdedigerster Antoinette Nana Djimou, die voor haar doen redelijk sprong en nog wat winst kan boeken op haar niveau van de recente jaren, hoewel ze al niet meer de jongste is.

Baak was ook erg sterk op de 400 meter horden. Ze wist naar 56.88 te snellen. In haar heat was dit de snelste tijd, overall was ze vierde. De besten deden overigens niet mee, zij zijn automatisch gekwalificeerd.

Politie: verdachte wilde blanke agenten doden

Een van de verdachten van de schietpartij in de Amerikaanse stad Dallas donderdagavond wilde naar eigen zeggen blanke mensen doden, en dan vooral politieagenten. Dat heeft politiechef David Brown vrijdag gezegd.

Drie verdachten van de schietpartij zitten vast, een vierde verschanste zich na de schietpartij in een parkeergarage en bleef daar uren zitten. Die verdachte zou tegen de politie hebben gezegd dat hij boos was over de recente incidenten waarbij zwarte mensen werden doodgeschoten door blanke agenten. Nadat de onderhandelingen waren mislukt gebruikte de politie een robot met een explosief erop gemonteerd om de verdachte uit te schakelen, aldus Brown.

Politie: verdachte wilde blanke agenten doden
Politie: verdachte wilde blanke agenten doden (Foto: ANP)

Eerste deel Nederland op zomervakantie

Ongeveer 7,5 miljoen Nederlanders vertrekken deze zomer naar het buitenland en vrijdag is de eerste grote uittocht. Dan krijgt de regio 'midden' zomervakantie.

De meeste reizigers gaan nog altijd naar Frankrijk (1,3 miljoen), maar Spanje en Italië stijgen in populariteit als vakantiebestemming. Volgens de ANWB worden 3,8 miljoen vakanties ondernomen met de auto (2 procent meer dan vorig jaar). De Wegenwacht adviseert zoals altijd de auto vooraf goed te checken en vooral te denken aan tolvignetten en de reservesleutel. Het aantal vliegvakanties ligt op ruim 3 miljoen. Ook voor Schiphol begint vrijdag de drukte.

Trends volgens trendbureau Cherry Picker: in je eentje op avontuur, een 'blind break' naar een onbekende bestemming of een roadtrip maken.

Een vakantie in eigen land is voor 2,6 miljoen mensen favoriet.

Eerste deel Nederland op zomervakantie
Eerste deel Nederland op zomervakantie (Foto: ANP)

Tientallen doden door aardverschuiving China

Een aardverschuiving als gevolg van noodweer heeft minstens 35 mensen het leven gekost in het noordwesten van China. Een bergdorpje in de regio Xinjiang is deels bedolven onder de modder, meldde staatspersbureau Xinhua donderdag.

Inwoners van het plaatsje werden in de nacht van woensdag op donderdag kort na middernacht getroffen door het natuurgeweld. Reddingswerk wordt bemoeilijkt doordat het donderdag bleef regenen. Wegen zijn daardoor beschadigd en moeilijk begaanbaar.

Tientallen doden door aardverschuiving China
Tientallen doden door aardverschuiving China (Foto: ANP)

Ministerie verder met onderzoek mails Clinton

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken pikt het interne onderzoek naar de handelswijze van Hillary Clinton weer op. Nu duidelijk is dat justitie de Democratische presidentskandidaat niet vervolgt voor haar gebruik van een eigen e-mailserver in haar tijd als minister, gaat haar vroegere departement verder met een onderzoek dat eerder werd stilgelegd.

In april schortte Buitenlandse Zaken het eigen onderzoek op, om strafrechtelijk onderzoek door de FBI niet in de weg te zitten. De federale opsporingsinstantie kwam eerder deze week tot de slotsom dat Clinton weliswaar zeer onvoorzichtig is geweest door haar e-mails via een eigen server te laten gaan, maar geen sprake was van kwade opzet. Justitie besloot de zaak te seponeren.

Het ministerie waar Clinton tussen 2009 en 2013 de scepter zwaaide, wil nu alsnog uitzoeken hoe zij en haar medewerkers zijn omgesprongen met geheime informatie in e-mails.

Ministerie verder met onderzoek mails Clinton
Ministerie verder met onderzoek mails Clinton (Foto: ANP)

Nieuwe cao voor werknemers HEMA

De circa 9000 werknemers van HEMA krijgen dit en volgend jaar een loonsverhoging van 0,75 procent en nog eens 1,5 procent in 2018. Dat is de uitkomst van de cao-onderhandelingen tussen vakbond FNV Handel en het winkelbedrijf.

Volgens FNV is de loonsverhoging weliswaar aan de lage kant, maar is dit het maximaal haalbare aangezien HEMA nog altijd verlies lijdt. Bovendien zorgt de looptijd van drie jaar voor meer rust en zekerheid voor de werknemers, gezien de roerige tijden in de detailhandel, aldus de bond.

De nieuwe cao loopt van 1 april dit jaar tot 1 april 2019. FNV gaat het onderhandelingsresultaat nu met een positief advies voorleggen aan de leden.

Nieuwe cao voor werknemers HEMA
Nieuwe cao voor werknemers HEMA (Foto: ANP)

Rutte doet NAVO gebral

Westerse landen moeten Rusland op twee manieren benaderen: met de vuist om te laten zien dat we bereid zijn ons te verdedigen en tegelijkertijd met de uitgestoken hand om onze bereidheid te tonen om in gesprek te gaan. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag op de NAVO-top in Warschau.

De tijd van dooi is voorbij, verwees Rutte naar de Russische inlijving van de Krim en de "onacceptabele verstoring in het oosten van Oekraïne". Het militaire bondgenootschap gaat vier bataljons sturen naar Polen en de drie Baltische staten. Nederland levert ook een bijdrage. "U moet denken aan 100 tot 150 man ter ondersteuning van de Duitsers in Litouwen. Het ligt voor de hand dat wij onze verantwoordelijkheid nemen zoals altijd."

Het belang daarvan is dat "we feitelijk laten zien dat deze landen zich beschermd weten in NAVO-verband", aldus de premier.

Rutte: vuist en uitgestoken hand naar Rusland
Rutte: vuist en uitgestoken hand naar Rusland (Foto: ANP)

Weer werkzaamheden op spoor rond Utrecht CS

Treinreizigers moeten vanaf zaterdagochtend rekening houden met veel werkzaamheden op en rond station Utrecht Centraal. Tot en met 17 juli wordt hier negen dagen achtereen aan het spoor gewerkt. Op vrijwel alle trajecten moeten reizigers rekening houden met langere reistijden en volle treinen. Ook moeten reizigers vaker overstappen en omreizen via een andere route. Er worden ook bussen ingezet, stelt ProRail.

Gedurende de zomer werkt ProRail rond Utrecht Centraal aan vernieuwing van sporen en de perrons. Om in de toekomst meer treinen te kunnen laten rijden, worden de sporen, bovenleidingen en beveiligingssystemen volledig vernieuwd. Het perron langs de sporen 14 en 15 wordt verbreed en opnieuw ingericht.

Ook in de periode van 17 tot en met 21 augustus zijn er intensieve werkzaamheden.

Rond Utrecht Centraal wordt al geruime tijd intensief gewerkt aan de vernieuwing van het spoor. Eind dit jaar moet de spoorvernieuwing klaar zijn.

Weer werkzaamheden op spoor rond Utrecht CS
Weer werkzaamheden op spoor rond Utrecht CS (Foto: ANP)

Oplevering Noord-Zuidlijn opnieuw uitgesteld

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam gaat op zijn vroegst op 22 juli 2018 rijden. De oplevering van de prestigieuze nieuwe metrolijn onder de hoofdstad is met negen maanden uitgesteld. Dat maakte verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens vrijdag bekend.

De nieuwe vertraging zal niet leiden tot hogere kosten, belooft de wethouder. "De extra kosten van deze vertraging kunnen worden opgevangen binnen het huidige projectbudget van 3,1 miljard. Als we één les hebben geleerd van de Noord-Zuidlijn is het wel dat je genoeg buffer moet inbouwen om dit soort tegenslagen binnen budget te kunnen opvangen."

Het project wordt al sinds de start van de bouw in 2003 geplaagd door vertragingen. De metrolijn zou volgens de laatste planning in oktober 2017 moeten gaan rijden, maar ook die datum blijkt niet haalbaar. Het faillissement van aannemer Imtech en bouwbedrijf Oskomera spelen een rol in het nieuwe uitstel van de ingebruikname. Ook problemen met de ICT dragen bij aan het niet halen van de streefdatum. Bovendien heeft het testbedrijf meer tijd nodig om alle systemen grondig te controleren.

Litjens verwacht dat het megaproject, dat zich nu in de afbouwfase bevindt, eind juni 2018 helemaal is afgerond. De startdatum van 22 juli is gekozen, omdat op die dag ook de zomerdienstregeling ingaat. "Daarmee kunnen we de risico's op onvoorziene opstartproblemen voor de reizigers zo beperkt mogelijk houden."

De verkeerswethouder van de hoofdstad laat weten de vertraging te betreuren. "We hadden liever een andere datum gecommuniceerd. We begrijpen dat dit een enorme teleurstelling is voor de Amsterdammers, die na alle overlast inmiddels wel recht hebben op hun Noord-Zuidlijn." Hij benadrukt dat, ondanks dat de huidige planning volgens alle betrokken partijen 'haalbaar' is, het tot op de laatste dag spannend blijft. "Het is en blijft een olympische opgave."

Oplevering Noord-Zuidlijn opnieuw uitgesteld
Oplevering Noord-Zuidlijn opnieuw uitgesteld (Foto: ANP)

Supermarkten zien omzet licht stijgen

Nederlandse supermarkten hebben hun omzet in juni licht zien stijgen ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte onderzoeksbureau GfK vrijdag bekend.

De opbrengsten van supermarkten gingen vorige maand met 0,5 procent omhoog naar 2,7 miljard euro. De bestedingen per kassabon liepen daarbij met 2 procent op, naar gemiddeld 22,96 euro.

In de eerste helft van 2016 zagen de supermarkten de omzet met 2,5 procent stijgen tot 16,8 miljard euro. De supermarkt werd ruim 1 procent meer bezocht dan in de eerste zes maanden van 2015. Klanten gaven daarbij per bezoek met gemiddeld 22,57 euro ook ruim 1 procent meer uit dan een jaar eerder.

Klanten bezoeken volgens GfK steeds vaker de supermarkt via internet. In de afgelopen twee jaar heeft 16 procent van de huishoudens minstens één keer supermarktinkopen via internet gedaan. Bijna de helft daarvan deed het vaker dan één keer. Daarbij gaat het vooral om gezinnen met kinderen en een hoog inkomen en om jongeren.

Supermarkten zien omzet licht stijgen
Supermarkten zien omzet licht stijgen (Foto: ANP)

Connie Palmen naar Lowlands

Schrijfster Connie Palmen reist deze zomer af naar Biddinghuizen om zich voor het Lowlands-publiek te laten interviewen door literair redacteur Jasper Henderson. Ook onder anderen Paulien Cornelisse, Erik Jan Harmens, Ilja Leonard Pfeijffer, A.L. Snijders, Niña Weijers en Simone van Saarloos staan op het literatuurprogramma van het popfestival. Dat maakte de organisatie van Lowlands vrijdag bekend.

Het driedaagse festival slaat zijn tenten van 19 tot en met 21 augustus op in Biddinghuizen. Op het muziekprogramma staan onder meer Muse, Disclosure, LCD Soundsystem, Sigur Ros, The Last Shadow Puppets en Noel Gallagher's High Flying Birds.

Connie Palmen naar Lowlands
Connie Palmen naar Lowlands (Foto: BuzzE)

Recordaantal bezoekers op Bospop

Bospop trok nog nooit zoveel publiek. De organisatie verwacht op 9 en 10 juli zo'n 40.000 bezoekers op de 36e editie van het popfestival in Weert. Dat meldt 1Limburg.

Vooral liefhebbers van muziek uit de jaren tachtig en negentig komen aan hun trekken. Zo staan op zaterdag onder meer The Waterboys, The Cranberries en Nena geprogrammeerd en zondag geven The Counting Crows, Elvis Costello en Santana een optreden. Maar ook populaire Nederlandse bands als Kensington en DeWolff komen langs.

Om te voorkomen dat het door de hevige regenval van de afgelopen tijd een groot modderfestijn wordt, heeft de organisatie maatregelen genomen. Zo is de festivalparking verplaatst en zijn er voor het hoofdpodium rubberen matten gelegd.

Recordaantal bezoekers op Bospop
Recordaantal bezoekers op Bospop (Foto: BuzzE)

EU en NAVO samen tegen cyberaanvallen

"Het gaat nu om het echte leven, we moeten ons verdedigen tegen cyberaanvallen op ons banksysteem en desinformatie via sociale netwerken." Dat zei EU-president Donald Tusk vrijdag over de hechtere samenwerking tussen de Europese Unie en de NAVO.

Beide blokken hebben al een nauwe band - 22 van de 28 EU-landen zijn NAVO-lid - maar die wordt verder versterkt, zo hebben ze vrijdag in Warschau vastgelegd in een overeenkomst. Het akkoord werd ondertekend door Tusk, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en NAVO-chef Jens Steltenborg. Zij benadrukten de noodzaak dat EU-landen hun defensie-uitgaven opschroeven en hun krachten bundelen.

Niet alleen de samenwerking tegen zogenoemde hybride dreigingen zoals cyberaanvallen en propaganda krijgt een impuls. Ook wordt meer samen geoefend en wordt de maritieme samenwerking versterkt, vooral in de Middellandse Zee. Het 'cyberdomein' wordt tijdens de top van regeringsleiders en staatshoofden ook tot officieel operatiegebied van de NAVO verklaard, naast land, zee en lucht.

EU en NAVO samen tegen cyberaanvallen
EU en NAVO samen tegen cyberaanvallen (Foto: BuzzT)

'Levensgevaarlijk in en rond Nijmegen'

Mensen die vandaag nog de weg op moet in of rond Nijmegen, wordt aangeraden hier nog heel even mee te wachten. FOK!ker Fylax heeft namelijk tot 14.00 uur zijn eerste rijles.

Jawel, onze frontpagecollega is vandaag namelijk jarig! Hoewel hij dus wel al rijles mag hebben, moet hij nog een jaartje wachten om zijn eerste biertje te kunnen nuttigen. Fylax is namelijk 17 jaartjes jong geworden.

En daarom gaat de beste FOK!ker vandaag voor het eerst met de auto de weg op. Weggebruikers in en rond Nijmegen wordt aangeraden voorlopig niet de weg op te gaan.

Update 14.30 uur:
Het is weer veilig op de wegen in en rond Nijmegen. Fylax is inmiddels weer bij zijn moeder. "Ik leef nog. Het ging goed. Geen ongelukken gemaakt", zo schrijft hij zelf.

Chaos

Flyax' eerste rijlesFylax' eerste rijles: RIP aan de nabestaanden

PvdA gaat bescheiden wonen

Het was lang een wat lastig onderwerp, de wel erg fraaie en dure huisvesting van de PvdA aan de Amsterdamse Herengracht. Maar vrijdag kon voorzitter Hans Spekman op Facebook melden dat hij met zijn partij naar een "goedkoper en beter toegankelijk pand" verhuist.

"Het grachtenpand is veel te duur - we betalen in totaal ongeveer 5,4 ton per jaar", aldus Spekman, die er al jaren vanaf wilde "Dat vond en vind ik veel te veel geld. Het geld komt van de contributie van leden, en daar moeten we zuinig mee omgaan."

Een ander punt was dat het gebouw niet goed toegankelijk is voor mindervaliden. "Niet zelden moesten we mensen in een rolstoel met een paar medewerkers een trap af tillen. En dat is natuurlijk onbestaanbaar."

Het lukte niet eerder van het pand af te komen door een langlopend huurcontract. Dat probleem is nu opgelost dankzij een nieuwe huurder en de PvdA kan nu eindelijk gaan omzien naar een bescheidener onderkomen. Dat moet op 1 oktober zijn gevonden.

PvdA gaat bescheiden wonen
PvdA gaat bescheiden wonen (Foto: ANP)

Kruijswijk verlengt contract bij LottoNL-Jumbo

Wielrenner Steven Kruijswijk heeft zijn contract met LottoNL-Jumbo met twee jaar verlengd. De 29-jarige Brabander had een aflopende verbintenis met de Nederlandse WorldTourformatie, maar heeft zoveel vertrouwen in de ploeg dat hij bijgetekend heeft.

Kruijswijk baarde dit jaar in de Giro d'Italia opzien door bergop toppers als Vincenzo Nibali eraf te rijden en de roze trui te pakken in de veertiende etappe. De Nederlander verspeelde deze trui echter in de negentiende etappe na een zware valpartij. Hij werd uiteindelijk vierde en zijn optreden viel ook onder meer Team Sky op. Toch bleef de wielrenner zijn Nederlandse ploeg trouw.

Technisch directeur Nico Verhoeven is blij dat hij Kruijswijk binnenboord heeft weten te houden. "Steven is een mooi voorbeeld van de talentontwikkeling binnen ons team. We hebben met Steven een sterke klassementsrenner die afgelopen Giro met zijn geweldig prestaties heeft laten zien wat hij in zijn mars heeft. We zijn trots dat hij vertrouwen heeft in ons plan met de klassementstrein. Op dit moment is Steven op hoogtestage in Andorra om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen en de Vuelta. Daarna gaan we weer plannen maken voor het volgende seizoen."

Ook Kruijswijk zelf vindt dat hij bij LottoNL-Jumbo op zijn plek zit. "Ik ben erg blij met het vooruitzicht om de komende twee jaar bij Team LottoNL-Jumbo te rijden. Het team heeft met de klassementstrein en de sprinttrein een ambitieus plan richting 2018. Ik heb er vertrouwen in dat we gezamenlijk deze ambities kunnen waar maken. Met de sportieve begeleiding, technische en ondersteunende staf van de ploeg wil ik graag samenwerken. De afgelopen Giro d’Italia heeft mij hierin de bevestiging gegeven. Dat geeft mij veel vertrouwen voor de toekomst."

Vetter start goed op zevenkamp

Anouk Vetter is goed begonnen aan haar zevenkamp op het Europees Kampioenschap atletiek in Amsterdam. De Atlete uit Amsterdam liep in het 'eigen' Olympisch stadion een persoonlijk record op de 100 meter horden. De zevenkapster liep 13,29 seconden.

Ook Nadine Broersen kwam in actie. Zij liep met 13,70 seconden bijna een halve seconde langzamer dan Vetter. In het algemeen klassement staat Vetter op plek twee, Broersen staat negende.

Mercedes begint sterk op Silverstone

Lewis Hamilton en Nico Rosberg zijn het grandprixweekend in Groot-Brittannië sterk begonnen. Het Mercedes-duo reed allebei een tijd van 1.31,6 op het circuit van Silverstone en waren hiermee acht tiende van een seconde sneller dan nummer drie Nico Hülkenberg met de Force India.

De training verliep zonder grote incidenten. Wel eindigde de training voor Ferrari-coureur Sebastian Vettel voortijdig met een versnellingsbakprobleem en mogelijk moet de bak, net als in Oostenrijk, voortijdig worden vervangen. Dit zou hem vijf plaatsen gridstraf kosten. Ook Max Verstappen kende een technisch probleem, waardoor de Nederlander niet verder kwam dan plaats zeven en geen laatste run meer kon rijden. Charles Leclerc maakte voor Haas zijn Formule 1-debuut, terwijl Renault Esteban Ocon ervaring op liet doen. Beide rijders worden de volgende training vervangen door de vaste rijders Esteban Gutierrez en Kevin Magnussen.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:31.654   30
2 N. Rosberg Mercedes 1:31.687 +0:00.033 34
3 N. Hülkenberg Force India 1:32.492 +0:00.838 30
4 S. Vettel Ferrari 1:32.501 +0:00.847 20
5 D. Ricciardo Red Bull 1:32.773 +0:01.119 30
6 K. Räikkönen Ferrari 1:33.039 +0:01.385 28
7 M. Verstappen Red Bull 1:33.202 +0:01.548 22
8 S. Perez Force India 1:33.235 +0:01.581 30
9 C. Sainz Toro Rosso 1:33.446 +0:01.792 19
10 F. Alonso McLaren 1:33.527 +0:01.873 22
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:33.738 +0:02.084 20
12 J. Button McLaren 1:34.132 +0:02.478 24
13 V. Bottas Williams 1:34.263 +0:02.609 38
14 F. Massa Williams 1:34.456 +0:02.802 34
15 R. Grosjean Haas F1 1:34.547 +0:02.893 24
16 J. Palmer Renault 1:34.787 +0:03.133 29
17 F. Nasr Sauber 1:34.805 +0:03.151 21
18 C. Leclerc Haas F1 1:35.869 +0:04.215 26
19 E. Ocon Renault 1:35.980 +0:04.326 31
20 M. Ericsson Sauber 1:36.003 +0:04.349 19
21 P. Wehrlein Manor 1:36.136 +0:04.482 25
22 R. Haryanto Manor 1:36.647 +0:04.993 29

Jaden Smith: jongen in rok moet gewoon worden

Jaden Smith hoopt dat jongens over vijf jaar niet meer in elkaar worden geslagen als ze in een rok naar school gaan. Dat zegt de acteur in een interview in het tijdschrift Nylon.

Smith staat bekend om zijn androgyne stijl. Hij draagt regelmatig een rok of jurk. "De wereld zal me daarvoor blijven veroordelen en ik blijf me daar niets van aantrekken. Ik ben graag de pineut, zodat later mijn kinderen en de generaties daarna het gewoon normaal vinden."

Zijn zelfvertrouwen heeft hij te danken aan zijn ouders, acteurspaar Will Smith en Jada Pinkett-Smith. "De belangrijkste les die ik van mijn ouders heb geleerd, is om mezelf te zijn, koste wat het kost en ongeacht wat iedereen denkt. Je moet in jezelf blijven geloven."

Jaden Smith: jongen in rok moet gewoon worden
Jaden Smith: jongen in rok moet gewoon worden (Foto: BuzzE)

Zes mensen gespietst in Pamplona

Bij het jaarlijkse stierenrennen in de Spaanse stad Pamplona zijn vrijdag zes mensen gespietst, van wie twee er ernstig aan toe zijn. Dat meldt de Spaanse krant El Mundo.

Een renner werd in zijn borst geraakt, een ander in zijn buik, meldt de directeur van een lokaal ziekenhuis. Tijdens de tweede dag van het internationaal bekende San Fermínfestival werden de zes stieren van de Cebada Gagoranch een kleine zes minuten losgelaten in de smalle straten van de Baskische stad.

De jacht van stier op mens begint traditioneel iedere ochtend om 08.00 uur en duurt een week.

Zes mensen op de hoorns genomen in Pamplona
Zes mensen op de hoorns genomen in Pamplona (Foto: ANP)

NS houdt poortjes station Zwolle gesloten

Vanwege een gebroken bovenleiding konden treinen richting het noorden donderdagavond niet verder bij station Zwolle. Vandaar dat de NS bussen had ingezet. Er heerste topdrukte op dat station, reden voor de NS om de in- en uitcheckpoortjes gesloten te houden. "Om reizigers gefaseerd naar de bussen te kunnen laten gaan", aldus een woordvoerster.

De gesloten poortjes zorgden voor veel overlast bij de reizigers. Mensen die lopend of met de fiets naar huis wilden konden hierdoor ook niet verder. "Het dreigde te druk te worden bij de bussen. Daarom is besloten om de poortjes te sluiten", aldus een woordvoerster van NS. "De poortjes werden gefaseerd geopend, zodat de toestroom naar de bussen in balans kwam."

De Maatschappij Voor Beter OV is het overigens niet eens met deze actie van de NS. Voorzitter Riekus Spithorst vindt niet dat die poortjes daarvoor bedoeld zijn en dat elke reiziger met saldo op zijn kaart zelf mag weten wanneer hij het station betreedt of verlaat. Ook wordt het doorgangsrecht voor bewoners genegeerd en is het voor de gezondheid van reizigers beter om ze buiten te laten wachten in plaats van in een benauwde tunnel. "Ook is er aan de zuidzijde voldoende ruimte om reizigers te laten wachten", volgens Spithorst.

Voor zover bekend is dit de eerste keer dat deze poortjes gebruikt zijn om een reizigersstroom te controleren.

Tieners verdacht van DDoS-aanval op school

Twee tieners worden ervan verdacht dat zij achter een reeks DDoS-aanvallen op de website van hun middelbare school in Amstelveen zitten. De jongens van 15 en 16 jaar zijn verhoord en daarna weer op vrije voeten gesteld, meldt het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist of het tweetal wordt vervolgd of niet.

De school deed in maart aangifte van een reeks DDoS-aanvallen op de website. Door de aanvallen konden geplande proefwerken en presentaties niet doorgaan. Ook konden leerlingen soms dagenlang niet of nauwelijks gebruikmaken van het schoolnetwerk.

Het Cybercrimeteam van de Dienst Regionale Recherche in Amsterdam stelde een onderzoek in dat leidde naar de twee verdachten. Bij de jongens zijn computers en mobiele telefoons in beslag genomen.

Tieners verdacht van DDoS-aanval op school
Tieners verdacht van DDoS-aanval op school (Foto: BuzzT)

George Takei niet blij met homo in Star Trek

Alhoewel hij activist is voor de LGBT-gemeenschap, is George Takei er niet blij mee dat zijn Star Trek personage in de komende film homo blijkt te zijn.

In een interview met The Hollywood Reporter noemt hij de beslissing om Hikari Sulu in Star Trek: Beyond uit de kast te laten komen "onfortuinlijk". Takei, die Sulu speelde in de originele televisieserie uit de jaren 60, is verheugd dat er een homo in de Star Trek-film zit, maar had liever een nieuw personage met die seksuele voorkeur gezien.

De acteur kwam zelf op zijn achtenzestigste publiekelijk uit de kast en ziet Sulu liever niet als iemand die jarenlang over zijn geaardheid zwijgt. Ook gaat hij ervan uit dat in 23e eeuw, waarin Sulu opgroeit, mensen zich niet meer gedwongen voelen dat te doen.

Takei deelden zijn bezwaren al vorig jaar met de makers van de film, die de homoseksualiteit van Sulu juist zagen als eerbetoon aan Takei. "Ik heb er bij ze op aangedrongen het anders aan te pakken. Toen ik niets meer hoorde ging ik er vanuit dat ze naar me geluisterd hadden", aldus de teleurgestelde acteur.

George Takei niet blij met homo in Star Trek
George Takei niet blij met homo in Star Trek (Foto: BuzzE)

Rijkswaterstaat vult zout aan voor de winter

Rijkswaterstaat maakt zich al op voor de komende winter en begint vrijdag met het aanvullen van de zoutvoorraad. De voorraad wordt aangevuld tot 200 miljoen kilo en gaat in de opslag in vijf centrale zoutloodsen en 56 regionale steunpunten.

Vrijdag arriveert in Kampen een schip dat zout heeft opgehaald bij een Duitse zoutmijn. In totaal is er 50 miljoen kilo zout ingekocht. In het najaar wordt al het materieel getest en winterklaar gemaakt. Chauffeurs van strooiwagens en sneeuwschuivers krijgen een opfriscursus.

Om de gladheid in de winter te bestrijden, heeft Rijkswaterstaat de beschikking over 542 strooiwagens. Er staan 350 sneeuwploegen paraat. Het wintermaterieel kan binnen twee uur 10.000 kilometer afleggen om alle snelwegen te strooien, inclusief op- en afritten en verzorgingsplaatsen (die bij benzinestations). Als alle wagens actief zijn, zijn er 1200 mensen in touw.

De afgelopen winter is tijdens 9774 ritten in totaal 41 miljoen kilo zout gestrooid. Er is 737.000 kilometer gereden, meldt Rijkswaterstaat, en dat is zeventien keer de wereld rond.

Rijkswaterstaat vult zout aan voor de winter
Rijkswaterstaat vult zout aan voor de winter (Foto: ANP)

Jongeren blijven langer bij ouders wonen

Jongeren blijven vandaag de dag gemiddeld een jaar langer bij hun ouders wonen dan tien jaar geleden. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten en zelfstandig gaan wonen is sinds 2006 omhooggegaan van 23,6 jaar naar 24,6 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tien jaar terug woonde 85 procent van de achttienjarigen thuis en dat is iets toegenomen, naar 88 procent. Bij 24-jarigen steeg het percentage thuiswonenden in tien jaar van 32 naar 36 procent.

Bijna 1,1 miljoen jongeren tussen achttien en dertig jaar wonen nu bij hun ouders of verzorgers. Niet alleen stellen ze het moment waarop ze het ouderlijk huis verlaten uit, ze keren ook vaker terug. Een op de vier jongeren woont vijf jaar na vertrek weer bij paps en mams, vaak om financiële redenen of nadat een relatie is gestrand.

Jongeren blijven langer bij ouders wonen
Jongeren blijven langer bij ouders wonen (Foto: ANP)

Dokter: het gaat fenomenaal met Charlie Sheen

Charlie Sheen reageert goed op de experimentele behandeling die hij ondergaat voor hiv. Zijn arts Robert Huizenga noemt de toestand van de acteur in een interview met Entertainment Tonight zelfs 'fenomenaal'.

De Two And A Half Men-ster maakte in november wereldkundig besmet te zijn met het virus. Hij vertelde dat hij met het nieuws naar buiten kwam, omdat hij gechanteerd werd door mensen die van zijn medische toestand wisten.

Dokter Huizenga prijst Sheen in het artikel om zijn rol als zegsman voor betere behandelingen voor hiv. "Hij heeft zich gehouden aan zijn belofte zijn sterrenstatus in te zetten om meer aandacht te krijgen voor de noodzaak van onderzoek", aldus de arts. "Ik ben heel trots op alles wat hij heeft gedaan voor hiv-voorlichting."

Dokter: het gaat fenomenaal met Charlie Sheen
Dokter: het gaat fenomenaal met Charlie Sheen (Foto: BuzzE)

Schiphol door grens 200.000 reizigers per dag

Schiphol verwacht deze zomer voor het eerst meer dan 200.000 bezoekers per dag. De grens wordt vanaf deze eerste vrijdag van de zomervakantie bijna dagelijks doorbroken. Op topdagen zoals deze verwerkt de luchthaven tussen de 215.000 en 220.000 passagiers.

De luchthaven zet onder meer extra personeel in om de zomerdrukte het hoofd te bieden. Ook wordt een personeelsdoorgang in een van de vertrekhallen opengesteld voor passagiers. Desalniettemin waarschuwt Schiphol dat er flinke wachtrijen kunnen ontstaan bij het inchecken, de beveiligingspoortjes en de paspoortcontrole. Passagiers wordt aangeraden op tijd naar Schiphol te komen, maar ook niet té vroeg omdat de incheckbalies dan nog dicht zijn.

In totaal zullen in de zomermaanden ongeveer 12,7 miljoen vertrekkende, aankomende en overstappende passagiers Schiphol bezoeken. Vorig jaar waren dat er 10,6 miljoen, met maximaal 197.000 bezoekers per dag. De allerdrukste dag wordt naar verwachting 22 augustus met 221.000 passagiers. Voor het hele jaar zijn de verwachtingen voor het totale aantal passagiers verhoogd van 60 miljoen naar 63 miljoen.

De forse toename van het passagiersvervoer is volgens Schiphol-directielid Miriam Hoekstra-Van der Deen een wereldwijd fenomeen. Daardoor stijgt het aantal vliegbewegingen op Schiphol naar 1550 op piekdagen. Daar komt bij dat ook steeds vaker grotere toestellen worden ingezet en dat die gemiddeld genomen voller zitten dan vorig jaar.

Schiphol door grens 200.000 reizigers per dag
Schiphol door grens 200.000 reizigers per dag (Foto: ANP)

Rechtszaak tegen Snapchat om seksuele content

Tegen Snapchat is in de Verenigde Staten een rechtszaak aangespannen wegens de functie Discover. Een groep mensen, die een onbekend bedrag aan schadevergoeding eist, beweert dat Discover minderjarigen blootstelt aan schadelijke, beledigende en seksueel aanstootgevende content. De zaak is donderdag ingediend bij een rechtbank in Californië, meldt The Wrap.

Snapchat werkt voor Discover samen met mediapartners als Buzzfeed, Vice en Cosmopolitan. In de servicevoorwaarden wordt volgens de klagers niet gewaarschuwd voor de aanstootgevende content, terwijl volgens de wet aan gebruikers zou moeten worden aangegeven dat met ouderlijk toezicht de toegang tot schadelijk materiaal voor minderjarigen kan worden beperkt.

Een van de artikelen gaat bijvoorbeeld over waaraan mannen denken als ze hun partner geen orgasme kunnen bezorgen. Het artikel wordt vergezeld door een foto van twee poppen die seks hebben met een puppy op de achtergrond.

Pornografische teksten
Het initiatief voor de rechtszaak kwam van een vrouw en haar veertienjarige zoon, die in juli zou zijn overrompeld door een compilatie van Disney-plaatjes waar pornografische teksten en insinuaties bij zouden hebben gestaan.

Een woordvoerder van Snapchat heeft laten weten geen klacht te hebben ontvangen met betrekking tot de zaak, maar het bedrijf vindt het jammer als mensen beledigd werden. De woordvoerder geeft echter aan dat de medewerkers van Discover redactioneel onafhankelijk zijn.

Rechtszaak tegen Snapchat om seksuele content
Rechtszaak tegen Snapchat om seksuele content (Foto: BuzzT)

RšikkŲnen racet ook in 2017 voor Ferrari

Kimi Räikkönen zal ook in het seizoen 2017 gaan racen voor het Formule 1-team Ferrari. Dit heeft de renstal uit Maranello voor aanvang van de eerste vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië bekend gemaakt.

Räikkönen gaat op voor zijn zevende seizoen bij Ferrari, verdeeld over twee periodes. In 2007 werd de Fin wereldkampioen voor de renstal uit Maranello. Eind 2009 werd The Iceman op straat gezet door de Italianen, maar na omzwervingen via het rallyrijden, de NASCAR en het F1-team Lotus kwam hij in 2014 terug bij Ferrari. Momenteel staat Räikkönen samen met teamgenoot Sebastian Vettel gedeeld derde in de titelstrijd met 96 punten.

Blok: hartoperatie Plasterk goed verlopen

De hartoperatie die minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) deze week onderging, is goed verlopen. Dat meldde minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) vrijdag voor aanvang van de laatste ministerraad voor het zomerreces.

Blok gaf aan dat hij "van harte hoopt" dat Plasterk na de zomer weer inzetbaar is. "Het is een zware operatie en daar moet hij wel van herstellen. We hebben inmiddels weer contact met hem en daar klinkt al weer optimisme in", aldus Blok die zijn collega deze zomer vervangt.

Eind juni werd bekend dat Plasterk wegens "recent gebleken hartklachten"moest worden geopereerd.

Blok: hartoperatie Plasterk goed verlopen
Blok: hartoperatie Plasterk goed verlopen (Foto: ANP)

Nog steeds gebreken in veiligheid Zaventem

De Brusselse luchthaven Zaventem heeft de veiligheid nog niet op orde. Dat heeft de Belgische luchtvaartautoriteit DGTA vastgesteld, meldt La Libre.

Sinds de aanslag van 22 maart op de vertrekhal maakt het vliegveld gebruik van provisorische voorzieningen. Het heeft echter verzuimd de veiligheidsmaatregelen op de nieuwe omstandigheden toe te snijden, oordeelt de DGTA volgens de Belgische krant.

De DGTA voerde in april viermaal een controle uit en stelde verschillende onvolkomenheden vast. Het baart de dienst vooral zorgen dat een inspecteur ongehinderd bij al ingecheckte bagage kon komen.

Nog steeds gebreken in veiligheid Zaventem
Nog steeds gebreken in veiligheid Zaventem (Foto: ANP)

Ex Heidi Klum stopt stalker Chris Cornell

Chris Cornell is weer even van zijn stalker verlost dankzij het oplettende oog van zijn bodyguard Martin Kirsten. De ex van topmodel Heidi Klum spotte de vrouw door wie Cornell al jaren wordt lastiggevallen woensdagavond bij een concert van de zanger in Louisville, schrijft New York Post.

Jessica Robbins zou Cornell een aanzoek hebben willen doen op het podium. Ze kon een ticket kopen voor de show door zich te vermommen en contant te betalen, maar wekte daarbij wel argwaan. Daarom werd de beveiliging ingeseind. Toch lukte het Robbins om de zaal binnen te komen. Daar werd ze opgemerkt door Kirsten, waarna ze werd aangehouden en weggevoerd.

Robbins was eerder in aanraking gekomen met de politie vanwege het stalken van de Soundgarden-zanger. De FBI had Cornell eind mei al gewaarschuwd dat de vrouw haar enkelband had afgedaan en niet was komen opdagen bij een afspraak in de rechtbank.

Obsessieve berichten
Cornell en zijn vrouw Vicky Karayiannis dienden in 2014 een aanklacht in tegen Robbins, omdat de vrouw meer dan honderd obsessieve berichten per dag online zette. Ze schreef onder meer dat Karayiannis 'hem geen pijn meer kan doen tegen de tijd dat ik klaar ben met haar'. Cornell en zijn echtgenote haalden hun kinderen zelfs van school uit angst voor de geobsedeerde fan.

Robbins wordt door de FBI uitgeleverd aan New York.

Ex Heidi Klum stopt stalker Chris Cornell
Ex Heidi Klum stopt stalker Chris Cornell (Foto: BuzzE)

Steeds minder beschikbare 06-nummers

Het aantal 06-nummers dat nog kan worden verstrekt neemt steeds verder af. Om een tekort te voorkomen moeten telecomaanbieders het aanbod van de nummers beperken tot mobiel bellen, stelde toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag.

Het aantal in Nederland uitgegeven 06-nummers is inmiddels opgelopen tot ruim 54,5 miljoen. Daarmee is volgens ACM bijna 91 procent van de beschikbare nummers verstrekt, terwijl de druk op de 06-nummers de komende jaren waarschijnlijk hoog blijft.

ACM roept telecomaanbieders daarom op om voor toepassingen die een internetverbinding nodig hebben, zoals een pinapparaat of een tablet, een twaalfcijferig 097-nummer te gebruiken. "Zo voorkomen we dat er een tekort aan 06-nummers ontstaat, met alle investeringen voor organisaties en maatschappelijke kosten van dien", aldus ACM-bestuurder Henk Don.

Steeds minder beschikbare 06-nummers
Steeds minder beschikbare 06-nummers (Foto: ANP)

Protest tegen politiegeweld in Dallas: vijfde agent dood

Bij protesten tegen politiegeweld in Dallas zijn de afgelopen nacht minstens vier tien politieagenten neergeschoten. Vier van de agenten zijn overleden. Hoe het met de andere agenten gaat is niet bekend. Volgens ooggetuigen werd er meer dan twintig keer geschoten. Volgens nog onbevestigde berichten zouden er drie tot negen agenten gewond zijn geraakt bij de kogelregen. De politie is momenteel nog met man en macht op zoek naar de schutter.

De Black Lives Matter-protesten laaiden de afgelopen dagen weer op nadat bij een tweetal afzonderlijke kwesties een kleurling werd doodgeschoten door de sterke arm der wet. Volgens de Washington Post werden er tot nu toe in 2016 al 509 mensen in de Verenigde Staten doodgeschoten door de politie.

Update: 10:00 uur

De verdachte die zich in een parkeergarage heeft verschanst na de fatale schietpartij in de Texaanse stad Dallas is uitgeschakeld, meldt nieuwszender CNBC op gezag van bronnen.

Update 09:15 uur

CNN heeft een filmpje met beelden van een schietpartij.

Er zijn intussen 3 verdachten aangehouden waaronder een vrouw. Met een vierde persoon is een vuurgevecht gaande in een parkeergarage. De man uitte verschillende dreigementen waaronder dat "het einde nabij" is. De man van de foto (zie hieronder) zou niets met de schietpartij te maken hebben. De politie van Dallas meldt een vijfde overleden agent.

06.38 uur
De verdachte van de foto hieronder heeft zich inmiddels gemeld bij de politie. Een tweede verdachte is na een vuurgevecht met de politie aangehouden. Er wordt nog onderzoek gedaan naar een verdacht pakketje. In totaal zijn er dus vier politieagenten doodgeschoten en zijn er elf gewond geraakt door het vuurwapengeweld.

Update: 06.00 uur
De politie van Dallas is op zoek naar onderstaande verdachte. De schutters zouden ook hebben gedreigd met een bom. Inmiddels is ook bekendgemaakt dat er een vierde politieagent is overleden.

Update: 05.36 uur
Volgens CNN werden tijdens het protest door een tweetal snipers gericht op de politie geschoten. Bij de schietpartij werden een tiental agenten neergeschoten waarvan drie zijn overleden. Drie andere agenten zijn nog in kritieke toestand.

Pokťmon GO kent goede start

Pokémon GO is net uit, en wij zitten er zelfs nog op te wachten, maar de game kent een goed begin. In de Verenigde Staten heeft de game zich al snel naar de top van iPhone's 'Top Free' en 'Top Grossing' lijsten geknokt.

Dit betekent dat Pokémon GO op het moment vaker gedownload wordt en meer geld opbrengt dan games als Candy Crush SagaClash of Clans en Mobile Strike. Deze games hebben echter getoond een erg lange adem te hebben, iets wat Pokémon GO nog moet bewijzen.

Hoe dan ook, een goed begin is het halve werk. Pokémon GO zou zeer binnenkort ook in Nederland beschikbaar moeten komen.

Google koopt op streaming gericht bedrijf

Google heeft Anvato gekocht. Het bedrijf, met veel grote mediabedrijven als klant, biedt een softwareplatform voor het volledig automatisch coderen, bewerken, publiceren en op veilige wijze distribueren van videocontent naar verschillende platforms.

Google wil met Anvato erbij gaan werken aan cloudoplossingen waardoor media- en entertainmentbedrijven zowel streaming als on-demand content van hoge kwaliteit aan klanten kunnen aanbieden op ieder apparaat, dus zowel op smartphone of tablet als op connected televisie.

De cloud transformeert volgens Google de manier waarop videocontent wordt gemaakt en gedistribueerd naar connected apparaten, maar ook de manier waarop gebruikers omgaan met deze content. De afgelopen jaren heeft OTT-technologie zich ontpopt als belangrijk platform voor het leveren van audio, video en andere media via het internet.

Google koopt op streaming gericht bedrijf
Google koopt op streaming gericht bedrijf (Foto: BuzzT)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 26 - Robot Oorlog

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 26 in 2016 (27 juni tot en met 3 juli).

De hardwareverkoop wil nog niet echt omhoog (gelukkig is deze wel stabiel), maar de softwareverkoop laat een aantal voorzichtige plusjes zien. Niets denderends, maar plusjes zijn beter dan minnetjes. 

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Super Robot Wars OG: The Moon Dwellers PS4 70.392 x 70.392
2 Super Robot Wars OG: The Moon Dwellers PS3 38.715 x 38.715
3 Story of Seasons: Trio of Towns 3DS 30.926 -69% 131.245
4 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games Wii U 10.679 -42% 28.956
5 Minecraft: Wii U Edition Wii U 10.478 -54% 33.068
6 Refrain no Chika Meikyuu to Majo no Ryodan PSV 9.522 -46% 27.096
7 Taiko no Tatsujin: Don Don! Mystery Adventure 3DS 7.736 -34% 51.800
8 Kirby: Planet Robobot 3DS  7.707 -9% 338.053
9 Dragon's Dogma Online: Season 2 PS4  7.590 x 7.590
10 Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice 3DS  7.543 -36% 241.465
11 Caligula PSV  7.289 -77% 38.532
12 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV 6.621 +7% 811.691
13 Shovel Knight 3DS  6.518 x 6.518
14 Overwatch PSV 6.390 -12% 110.768
15 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PSV 6.072 -29% 208.009
16 Zero Time Dilemma PSV 5.375 x 5.375
17 Splatoon Wii U 5.265 +9% 1.398.665
18 Super Mario Maker Wii U  4.803 +7% 905.422
19 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS  4.502 +11% 182.976
20 Zero Time Dilemma 3DS 3.916 x 3.916

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 23.679 22.715 676.680 2.977.760
3DS 22.570 22.897 691.878 20.877.880
PSV 11.461 11.986 472.314 5.065.712
Wii U 4.444 4.358 177.825 3.198.488
PS3 1.265 1.141 37.242 10.425.322
Xbox One 73 70 3.234 67.125

Competitive en meer naar Team Fortress 2

Misschien is het te laat, misschien wel net op tijd. Hoe dan ook, na jaren vragen en zeuren heeft Valve dan eindelijk Competitive Play toegevoegd aan Team Fortress 2. Dit brengt een aantal wijzigingen met zich mee.

Competitive mode bestaat uit 6v6 matches waarin elke klasse beschikbaar is. Door te winnen kun je titels en badges winnen en uiteraard omhoog (en omlaag gaan in rank). Daarnaast is er ook casual matchmaking, waarin je geen random game meer joinet. Je wordt hierin geplaatst in een 12v12 match die helemaal uitgespeeld moet worden. Uiteraard houdt matchmaking rekening met jouw vaardigheden.

Daarnaast zijn er drie nieuwe maps toegevoegd (gemaakt door de community) en is de extra modus 'Pass Time' nu officieel uit bèta en voor iedereen te spelen. Meer over competitive lees je overigens hier.

Maar dat is nog niet alles! Valve kondigt ook 'Meat vs Match' aan, een wedstrijd tussen Heavy en Pyro. Wanneer je de game opstart, kies je een kant. Speel je vervolgens, scoor je punten voor jouw kant. Degene die aan het einde van de periode de meeste punten heeft, krijgt van Valve nieuwe wapens, achievements en wordt opnieuw gebalanceerd. Overigens heeft Valve sterk gehint dat uiteindelijk beide klassen een update krijgen.

Deze update voegt ook nieuwe taunts toe (waaronder 'The Carlton') en nieuwe crates die het voor nieuwe (en ervaren) spelers makkelijker maakt om aan alle wapens te komen. Uiteraard om te kopen.

Tour: Etappe 7 - We gaan klimmen

Zoals te verwachten was werd ook de zesde rit van deze Tour slaapverwekkend. Er gebeurde helemaal niets, zoals wel vaker tijdens deze Tour. Alleen de sprint was nog wel aardig om te zien. Er is tijdens deze Tour nog geen ploeg geweest die het heft in de slotkilometers in hand wist te nemen en dat vervolgens ook kon volhouden.

Het zijn best chaotische sprints, met ontsporende treintjes en sprinters die ineens nog uit het niets naar voren komen. Ook nu ging er weer van alles mis. Kittel was tot op een kilometer van de streep nergens te bekennen, maar kwam toch nog met een paar mannetjes naar voren. Een van die mannetjes zat ook ineens weer aan de andere kant van de weg de sprint aan te trekken, echt helpen deed het niet. Kittel kwam weer te kort en Cavendish ging er weer met de overwinning vandoor. Ook hij reed lange tijd niet echt vooraan, maar was er op het juiste moment wel. Kwam nog redelijk ver van achter, aan de rechterkant.

Dat was ook de kant waar je moest zitten, want de jongens op links raakten een beetje ingesloten, zoals Greipel en Groenewegen. Die vielen dus een beetje tegen, voornamelijk Greipel. Een gorilla is het tijdens deze Tour zeker nog niet. De sprinttrein van Groenewegen deed ook weer rare dingen, daar moet nog flink aan gesleuteld worden wil dat ooit iets worden. In 2018 moet het top zijn, is de doelstelling. Misschien kunnen ze beter net als de KNVB er een tienjarenplan van maken. In 2026 weer terug aan de wereldtop, jawel. Hoe dan ook was het weer saai, maar we mogen hopen op beter. We werken toe naar de eerste rustdag, maar voor die er is krijgen de renners eerst nog drie lastige ritten in de Pyreneeën. Te beginnen met deze rit, op papier de minst zware van de drie, maar zwaar genoeg om het in ieder geval de moeite van het kijken waard te laten zijn.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De eerste van die drie lastige ritten begint in L'Isle-Jourdain, een dorpje met 8000 inwoners in het departement Gers, regio Midi-Pyrénées. We zitten een stukje ten zuidwesten van Montauban, de finishplaats van de vorige etappe. We zitten ook een stukje ten westen van Toulouse, om nog maar even een plaats te noemen die waarschijnlijk wat meer belletjes doet rinkelen. L'Isle-Jourdain is een debutant in de Tour, nog nooit eerder waren we hier. Het dorpje is niet echt heel erg boeiend. Ze hebben er een paar musea. Een museum over kerkklokken bijvoorbeeld, het Musée Européen d'Art Campanaire.

Sinds 2011 is er ook een of ander museum waar je nogal wat over fietsen kan vinden, Le Veloscope. Het is nogal een gekkenhuis, zo is er een minibaan van 37 meter, waar je over kan fietsen. Ideaal voor een eerste kennismaking met het baanwielrennen. Er hangen allerlei fietsen aan de muur en je kan er nog veel meer over fietsen te weten komen. Daarnaast wordt er jaarlijks een evenment georganiseerd, dat Velo en Fête heet. In L'Isle-Jourdain weten ze wel wat goed is. Hoewel dit niet helemaal klopt, want er is ook een McDonalds in dit dorp en dat is een verderfelijke keten. Verder is het niet echt een mooi dorp, de zoektocht naar een fraaie afbeelding valt vies tegen. Het opvallendste is toch wel die kleine baan in de Veloscope.

We gaan de Pyreneeën in, maar daar zitten we nog niet. Derhalve is het eerste deel van deze rit vlak. Het begin van de rit is eenvoudig, we gaan richting het zuiden over een rechte weg. Tien kilometer lang volledig rechtdoor. Na die tien kilometer wel een paar bochtjes, omdat we door Samatan gaan fietsen. Van dit dorpje fietsen we naar het volgend, Lombez. In Lombez komen de renners op een weg terecht die ze de komende 40 kilometer zullen blijven volgen.Steeds dezelfde weg, wel af en toe een bochtje, maar de TomTom hoeft in ieder geval niet aangezet te worden. Wel een prima weg, breed genoeg en in goede staat.

Fietsen op het wielerbaantje in de Veloscope (Bron: YouTube)

Aangezien we richting het zuiden fietsen begint de weg wel steeds een beetje meer op te lopen. Na een kleine 50 kilometer komen de renners door Boulogne-sur-Gesse (niet te verwarren met Boulogne-sur-Mer) en hier staat een kerk. Verder is er niet zo gek veel te doen, het is wel een beetje een dooie boel in dit deel van Frankrijk. Inmiddels zitten we overigens in het departement Haute-Garonne en weldra fietsen we het departement Hautes-Pyrénées binnen.

Na Boulogne-sur-Gesse loopt het nog even verder omhoog, waarna er ook nog een korte afdaling is. De wegen zijn hier nog breed en goed, dus dat is allemaal prima te doen. Het gaat een aantal keer omhoog en een aantal keer omlaag, maar zonder dat het ergens echt steil wordt. De komende kilometers zijn er vijf korte klimmetjes, die zonder uitzondering best wel simpel zijn. Het parcours wordt wat bochtiger en vooral ook bosrijker. De omgeving begint steeds mooier te worden. Overigens fietsen we na een korte onderbreking nog steeds op dezelfde weg. De parcoursbouwers zijn echt verschrikkelijk lui geweest.

Pas na 90 kilometer koers, in Chelle-Debat slaan de renners linksaf en komen ze op een andere weg terecht. Voor die tijd krijgen ze eerst nog de korte klimmetjes en passeren ze een aantal dorpjes, zoals Trie-sur-Baïse, Puntous en Castelnau-Magnoac. Erg fraaie dorpjes zijn het over het algemeen niet. Dit deel van de rit moet het vooral van natuurlijk schoon hebben. Zo is er na Castelnau-Magnaoc een mooie afdaling langs een aantal meertjes. Idyllisch hoor.

Na zo lang op dezelfde, brede weg te hebben gereden is het nu tijd voor een andere weg. Die weg is meteen een stuk slechter en minder breed. Na een aantal kilometer in westelijke richting te hebben gefietst gaan we nu weer echt volledig richting het zuiden, op weg naar de Pyreneeën. Het is nog een kilometer of 15 vlak, tot Tournay. Een paar kilometer voor Tournay fietsen de renners door Bordes en hier verlaten ze het wat kleinere weggetje weer om op een enorm brede weg terecht te komen. Van Tournay rijden de renners speciaal voor Marcel Kittel richting het dorpje Ozon. Iets verderop rijden we door Lanespede en hier begint de eerste echte klim van de dag zo'n beetje.

Het stukje afdalen na Castelnau-Magnaoc bezorgt ons een prachtig uitzicht
Het stukje afdalen na Castelnau-Magnaoc bezorgt ons een prachtig uitzicht

De Côte de Capvern is 7,7 kilometer lang en 3,1% gemiddeld, dus niet heel zwaar. Het loopt al een aantal kilometer omhoog voordat de klim echt begint, maar dat is al helemaal vals plat. De klim wordt nooit echt zwaar. Het is bepaald geen uitdaging. Verschillen gaan hier nog niet gemaakt worden. Boven komen de renners uit in het dorpje Capvern, na 117 kilometer. Nog iets meer dan 40 kilometer tot de finish, het gaat bijna leuk worden. Na Capvern loopt het nog even een klein beetje omhoog, maar dat is haast vlak. Het loopt ook nog even licht naar beneden, maar dat is over een grote weg met weinig bochten. Daarna is het weer helemaal vlak, tussen La Barthe-de-Neste en de tussensprint van de dag. Die tussensprint is in Sarrancolin, na 137 kilometer. Sarrancolin is een klein dorpje met 600 inwoners.

Niet de meest inspirerende rit tot nu toe, maar wie weet komt daar in het slot nog wel verandering in. Een paar kilometer na Sarrancolin is het tijd voor de slotklim van vandaag, de Col d'Aspin. We fietsen naar het dorpje Arreau, waar we na 143 kilometer aankomen. Hier gaat de slotklim echt beginnen. Dit is bekend terrein voor de renners, tijdens de elfde rit van de Tour van 2015, van Pau naar Cauterets, reden we ook over de Aspin en was de aanloop hetzelfde. De Col d'Aspin is een beklimming van de eerste categorie, 12 kilometer lang en 6,5% gemiddeld.

De klim begint redelijk makkelijk, een kilometer aan 5% en een kilometer aan 3,5%. Daarna wordt het toch even wat zwaarder met een kilometer aan 7%. Na die derde kilometer van de klim komt het niet meer onder de 6%. Een onregelmatige klim, hele stroken aan 9% worden afgewisseld met stukken van zes of zeven procent. Het laatste deel van de klim is het zwaarste. Het is best een bochtige klim, met een redelijk smalle weg. Wel een mooie klim, er is eigenlijk bijna altijd wel een mooi uitzicht. Uiteindelijk is het niet de zwaarste klim van allemaal, we mogen niet verwachten dat hier ineens grote namen gaan lossen. Na 155 kilometer koers komen de renners boven, het is dan nog een kilometer of zeven tot de streep.

De Col d'Aspin (Bron: Letour.fr)
De Col d'Aspin (Bron: Letour.fr)

De Col d'Aspin is een klim die al ontzettend vaak is voorgekomen in de Tour. Vorig jaar dus nog, bijvoorbeeld. Dat was wel een andere rit toen, in die rit zat ook nog de Tourmalet. Daarom werd er op deze klim niet echt gekoerst, er kwamen nog grotere uitdagingen aan. Mijn favoriete beklimming van de Aspin is toch wel overduidelijk die van 2008. In een rit van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre snelde Riccardo Ricco weg uit het peloton. Op deze klim scheurde hij op het buitenblad naar boven en bezorgde hij iedereen die hij inhaalde een verkoudheid. Hij won de rit, met verve. Helaas werd hij daarna betrapt en uit de Tour gezet, maar gelukkig hebben we de beelden nog. De rit die we nu gaan krijgen is wel vergelijkbaar met deze rit. Wie wordt de nieuwe Ricco? Hopelijk is er wel iemand die in ieder geval wil proberen zijn voorbeeld te volgen, want op deze klim heb je wel een fantastische mafkees nodig om voor nog wat spektakel te zorgen. Dit overigens geheel terzijde.

We zitten op zeven kilometer van de streep en gaan nog even gezellig afdalen richting Lac de Payolle. De beklimming van de Aspin gaat over een redelijk smalle weg en dat geldt ook voor de afdaling. De afdaling van deze klim is bepaald niet eenvoudig. De weg is redelijk smal, maar vooral heel bochtig. In het begin van de afdaling wordt er door een bos gereden, waardoor de meeste bochten nogal onoverzichtelijk zijn. Er zitten een aantal onvoorspelbare bochten in, je lijkt naar links te draaien maar bijna meteen gaat het weer naar rechts, dat soort dingen. De afdaling is wel kort, omdat we halverwege de afdaling alweer af gaan slaan om richting de finishplaats te fietsen.Er wordt zes kilometer lang afgedaald en de eerste vier daarvan zijn vooral lastig. Er zitten richting het eind ook nog een paar haarspeldbochten in het parcours, die het allemaal nog wat ingewikkelder maken.

De lachwekkende aanval van massadopeur Ricco in 2008 (Bron: YouTube)

Na de vier lastige kilometers komen de renners uit het bos en wordt de afdaling overzichtelijker. Ze zien La Payolle al liggen. Ze komen nu ook weer op een bredere weg terecht, maar met iets meer dan één kilometer te gaan houdt dat feest op. In de slotkilometer gaat het omhoog richting Lac de Payolle, maar voor ze aan dit slotklimmetje beginnen draaien ze van de grote weg scherp linksaf over een smal bruggetje. Een aankomst met een kleine groep kan nog wel grappig worden daardoor. De laatste kilometer stelt niet heel veel voor. Het gaat nog wel even kort aan 4% omhoog, maar richting de streep is het volledig vals plat. De streep ligt overigens totaal in het midden van het niets. Links is gras en rechts is gras, verder niets. Het meer van Payolle is niet eens te zien.

Lac de Payolle is dus de finishplaats, hoewel we niet eens langs het meer finishen. We finishen precies tussen het gehucht Payolle en het meer in. De Tour is hier nog nooit geweest en dat is best begrijpelijk. Het is best een merkwaardige finish. Letterlijk in het niets, maar ook niet nog extra spectaculair gemaakt door een muurtje of iets. Nee, een kilometer vals plat na een korte afdaling. Er zijn twee wegen langs het meer. De ene weg brengt je naar een skigebiedje met allerlei appartementjes en dat soort dingen, de andere weg brengt je naar helemaal niets. We volgen de weg die ons naar helemaal niets brengt, ik mis heel even de logica.

In ieder geval, het Lac de Payolle is een aangelegd meer, dat in de winter helemaal bevroren is. Het zou dus geen slecht idee zijn om Herbert Dijkstra hier achter te laten, kan hij mooi in de winter commentaar gaan geven en hebben wij er verder geen last meer van, hoewel ik er sowieso geen last van heb omdat ik niet zo dom ben om naar de NOS te luisteren. Enfin, het meer is het centrum van een skigebiedje en het is een belangrijke toeristische trekpleister, waar je allerlei dingen kan doen, zoals mountainbiken, langlaufen (hoewel dat nu lastig gaat worden), wandelen, een tochtje met de hondenslee (nu ook vrij lastig), paardrijden en paragliding. Gekkenhuis in de Pyreneeën, je leest het wel. Op het meer zelf kan je ook nog vissen, kanoën, kajakken en windsurfen. Alles kan.

Het Lac de Payolle, waar ergens in de buurt gefinished wordt (Foto: WikiCommons)
Het Lac de Payolle, waar ergens in de buurt gefinished wordt (Foto: WikiCommons)

Het is zomer en dat blijft het ook nog even. Qua temperaturen tenminste, want het gaat morgen weer richting de 30 graden. 27 graden, waarschijnlijk. Als de renners vertrekken zal het ook nog droog zijn, maar de verwachting is dat het in de Pyreneeën flink gaat regenen. Aan de voet van de Aspin, in Arreau, is er zo'n 80% kans op neerslag rond het middaguur. De afdaling, die droog al niet makkelijk is, kan door de regen helemaal gevaarlijk gaan worden. Ik stel voor dat we allemaal een kaarsje aan gaan steken voor Wilco Kelderman. De luchtvochtigheid zal ook hoog zijn, dat kan ook z'n effect hebben op sommige renners.

Het is een korte etappe, dus de start zal pas vrij laat zijn. Om 13:10 start de rit en vijf minuten later is de neutralisatie ook afgelopen. De finish wordt verwacht tussen 17:07 en 17:32. Het mag ondertussen geen verrassing meer zijn, maar de uitzending zal beginnen om 14:10. Praktisch de hele rit zal uitgezonden worden dus, hoewel je het eerste deel van de rit absoluut niet hoeft te zien. Het is grotendeels vlak, dus als de kopgroep gevlogen is zal het tot de beklimmingen niet om aan te gluren zijn.

Voorspelling

Deze rit is voor de klassementsrenners in principe niet heel interessant. De Aspin is niet verschrikkelijk lastig en er komen na deze rit nog twee veel lastigere ritten. Daarom heb ik zo'n vermoeden dat dit een rit voor wat vroege vluchters gaat zijn. Waarschijnlijk gaan ploegen als Sky en Movistar dit niet controleren, omdat er niet veel valt te winnen. De beklimmingen zijn niet lastig genoeg en de afdaling aan het eind zal renners als Froome ook niet echt aanspreken.

Ik zou Lotto Djumbo willen adviseren om massaal in de aanval te gaan. Lijkt me dat hier wel een aardig grote groep moet kunnen wegrijden. Greg heeft een voorsprong van minstens vijf minuten op de rest, dus ook BMC zal niet snel gaan rijden. Namen noemen is dan altijd lastig, zeker aan het begin van de Tour. Dus daarom nu vijf willekeurige namen, waarvan het al een godswonder zou zijn als er uiteindelijk eentje in de kopgroep blijkt te zitten.

1. Costa. Dit is een typische etappe voor Rui. Hij heeft vooraf al aangegeven zijn etappes uit te kiezen in een poging weer wat ritten te winnen en daarom heeft hij nu ook al wat achterstand opgelopen. Hij staat al bijna 14 minuten achter Greg en daarmee negen minuten achter de favorieten voor de eindzege. Krijgt dus in ieder geval de nodige ruimte en als hij eenmaal in een kopgroepje zit is hij vaak enorm sterk, dat heeft hij in het verleden al vaak genoeg laten zien.

2. Majka. Ik denk dat deze grappige Pool weer bij zo'n beetje iedere gelegenheid in de aanval gaat. Blijkbaar heeft zijn ploeg nu al geen vertrouwen meer in Bertje, dus dan heeft hij vrij baan. Moet wel beter opletten dan een paar ritten geleden, anders wordt hij weer op een lullige manier naar huis gereden.

3. Konrad. Dit is een Oostenrijkse klimmer van Bora. Ik heb hem nog niet in beeld gezien, maar daar mag hij van mij wel verandering in brengen. Huzarksi en Barta kennen we ondertussen wel, kom maar door met Konrad en Buchmann.

4. Duchesne. Want er moet eigenlijk iedere rit wel iemand van Direct Energie in de aanval. Voeckler en Sicard hebben we al gehad, dus nu is het weer tijd voor een andere. Duchesne was aan het begin van het jaar lekker bezig en ging toen veelvuldig in de aanval. Mag hij nu ook wel doen, lijkt me niks mis mee.

5. Bennett. Nu even wel Sjors! Als Lotto Jumbo morgen niet in de aanval gaan wil ik graag een petitie starten om die ploeg uit de koers te laten verwijderen.

Stadsparken omgetoverd tot kampeerterreinen

Gezinnen, singles, senioren, yuppen en daklozen. De komende weken mogen alle soorten stadsbewoners hun tentjes opslaan op De Buurtcamping in negen parken in Utrecht, Amsterdam, Haarlem en Tilburg. De Buurtcamping begon in 2013 als kleinschalig initiatief in een parkje in Amsterdam en is inmiddels uitgeroeid tot landelijk zomervakantieproject. Van vrijdag tot en met zondag vindt de aftrap plaats in het Noordse Park, het Majellapark en Park de Gagel in Utrecht.

Het weekend daarop volgen buurtcampings in het Sloterpark, Rembrandtpark, Noorderpark en Egeldonk in Amsterdam, het Nelson Mandela Park in Haarlem en de Stadscamping Tilburg.

De Buurtcamping is bedoeld om buurtbewoners in de grote stad dichter bij elkaar te brengen en ze vakantie te laten vieren om de hoek. Vrijwilligers en campinggasten organiseren met elkaar verschillende activiteiten, van yogalessen en een gezamenlijke barbecue tot speurtochten en een bonte avond.

Singer-songwriter Gerson Main opent De Buurtcamping in Utrecht en gaat vervolgens op tournee langs de andere stadskampeerterreinen.

Stadsparken omgetoverd tot kampeerterreinen
Stadsparken omgetoverd tot kampeerterreinen (Foto: ANP)

Plofkraken bij AH in Berkel-Enschot en Hulst

Opnieuw hebben criminelen plofkraken gepleegd in filialen van Albert Heijn. In de nacht van donderdag op vrijdag was het binnen een uur zowel raak in Berkel-Enschot, bij Tilburg, als in Hulst (Zeeuws-Vlaanderen). Of de daders iets hebben buitgemaakt is nog onbekend.

In Berkel-Enschot stond rook in de winkel aan het Heuneind en moest de brandweer er uit voorzorg aan te pas komen. Na een kort onderzoek konden de brandweerlieden terug naar bed. De politie heeft de omgeving afgezet en doet onder meer sporenonderzoek. Datzelfde gebeurt in Hulst op het Stationsplein. Criminelen hebben het de laatste tijd vaker gemunt op mobiele geldautomaten van ING die in de supermarkten staan.

Afgelopen week deden gemaskerde mannen in Waalwijk nog een poging om een geldautomaat open te krijgen. Dat mislukte. Vakblad Distrifood turfde dat die kraak al de tiende in een AH was van dit jaar. In maart maakte de politie nog bekend dat plof- en ramkraken nauwelijks nog voorkomen in Nederland.

Of de kraken of pogingen daartoe in Hulst en Berkel-Enschot iets met elkaar te maken hebben, is onbekend.

Kamer: kleinere teams mariniers op schepen

De Tweede Kamer wil dat flexibelere, goedkopere en kleinere teams van mariniers Nederlandse koopvaardijschepen beschermen tegen piraterij. Een voorstel hierover van de ChristenUnie kreeg in de nacht van donderdag op vrijdag steun van een meerderheid.

Een PVV-plan om ook particuliere beveiliging mogelijk te maken haalde het niet.

"Het bieden van vrijheid en veiligheid is een taak van de overheid. Dat doe je niet door particuliere bedrijven wapens in handen te geven. Júist niet", aldus Kamerlid Joël Voordewind van ChristenUnie.

De partij pleit al langer voor de flexibelere beveiligingsteams van mariniers op de koopvaardijschepen. Het is belangrijk dat de beveiliging snel ingezet kan worden. Daarom moeten de teams kleiner kunnen zijn. De zogeheten Vessel Protection Detachments (VPD's) zijn normaal gesproken minimaal elf man groot.

Kamer: kleinere teams mariniers op schepen
Kamer: kleinere teams mariniers op schepen (Foto: ANP)

Gouverneur: blanke man was niet doodgeschoten

"Zou dit zijn gebeurd als alle passagiers blank waren? Ik denk het niet." Met die woorden veroordeelde gouverneur Mark Dayton van de Amerikaanse staat Minnesota donderdag het doodschieten van een 32-jarige zwarte man door een politieagent. Slachtoffer Philando Castile werd in zijn auto doodgeschoten, in het bijzijn van zijn vriendin en 4-jarige dochtertje.

Een agent die de auto aan de kant had gezet vanwege een kapot achterlicht, schoot op de 32-jarige man toen die zijn rijbewijs wilde pakken. Dat is althans hoe zijn vriendin het vertelde in een video die ze kort erna met haar telefoon maakte. De politieman dacht dat Castile naar een wapen greep, waarvan hij had verteld dat hij het legaal bij zich had, en vuurde meerdere schoten op hem af. De 32-jarige Amerikaan overleed ter plaatse.

"Ik ben gedwongen om onder ogen te zien dat dit soort racisme bestaat en het is onze plicht om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt en niet blijft gebeuren", zei gouverneur Dayton. De zaak maakt veel woede en onbegrip los. Zeker omdat eerder deze week in een andere plaats in de VS, Baton Rouge, ook al een donkere man door de politie werd doodgeschoten terwijl er geen dreiging van hem leek uit te gaan. Die beschieting werd in zijn geheel gefilmd door getuigen.

Ook president Barack Obama reageerde geschokt op de schietpartijen, die door de autoriteiten worden onderzocht. Hij stelde dat "geen sprake is van geïsoleerde incidenten", maar symptomen van dieperliggende problemen in het justitiële systeem. De "schijn of realiteit van raciale vooroordelen moet worden aangepakt", vindt Obama.

Gouverneur: blanke man was niet doodgeschoten
Gouverneur: blanke man was niet doodgeschoten (Foto: ANP)

Adam Boyes stopt bij Sony PlayStation

Adam Boyes, vice-president van de afdeling Publisher and Developer Relations bij Sony Interactive Entertainment, laat via Twitter weten dat hij stopt bij PlayStation en terug gaat naar het maken van games.

"Na een ongelovelijke reis hier bij PlayStation heb ik de erg lastige beslissing genomen om terug te gaan naar de wereld van game-ontwikkeling", tweet Adam. In een tweede bericht geeft hij aan dat hij weer games gaat maken aan de indie-zijde.

Adam Boyes begon zijn carrière in 1996 bij Electronic Arts als tester. Na wat omzwervingen kwam hij in 2003 bij Midway Games en werkte als executive producer aan games als MLB Slugfest: Loaded, de NHL Hitz: Pro-titels en Blitz: The League. Die laatste verkocht anderhalf miljoen exemplaren. In 2007 schopte hij het tot director van de afdeling Production bij Capcom USA. Hij stichtte in 2010 het bedrijf Beefy Media om ontwikkelaars te helpen hun weg te vinden in de gamesindustrie. Pas in 2012 begon hij bij Sony PlayStation en mocht meteen de PlayStation 4 laten zien aan het grote publiek op de E3 van dat jaar. Zijn functie was vooral third parties te helpen bij het brengen van games naar PlayStation en strategische relaties aan te gaan, dus (timed) exclusives binnen te halen.

Wie hem gaat opvolgen is nog niet bekend.

Adam Boyes verlaat PlayStation

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Vanmorgen trekt een gebied met regenbuien van west naar oost, het oosten maakt daarbij kans op een onweersbui. In het noorden van het land kan het flink doorregenen, het zuiden heeft last van wat lichte regenval. Later in de middag komen er opklaringen vanuit het westen en wordt het droger. De temperaturen liggen tussen de 19 graden op de Wadden en 22 graden in het zuiden van het land. De wind komt aanvankelijk uit het zuidwesten en is matig van kracht. Aan het eind van de middag draait de wind naar het westen. 

Zon op 05:30
Zon onder 21:59
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Een kraan bij het Maankwartier, achter het oude CBS gebouw.in Heerlen (Foto: Luuntje)
Een kraan bij het Maankwartier, achter het oude CBS gebouw.in Heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1831 John Pemberton, Amerikaans arts en apotheker & uitvinder van de drank Coca-Cola is op deze dag geboren
1917 De opstand in Petrograd (Sint-Petersburg) mislukte en Lenin vluchtte naar Finland.
1945 De Nederlandse onderzeeboot O 19 liep vast op Laddrif en werd twee dagen later vernietigd door de Amerikaanse onderzeeboot Cod
1972 Volgens een persbericht van de Amerikaans luchtmacht was in Roswell in New Mexico een vliegende schotel geland.
1997 Bij een busongeluk in Egypte (Aswan) kwamen 8, meest jonge, Nederlandse toeristen om het leven.
2007 De Boeing 787 Dreamliner werd voor het eerst aan het publiek gepresenteerd.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

PvdA botst met eigen minister over homo's

De PvdA is in de Tweede Kamer hard in botsing gekomen met de eigen minister Jet Bussemaker (Emancipatie) over de subsidie voor de christelijke homo-organisatie Hart van Homo's. Kamerlid Keklik Yücel van de PvdA eist samen met de VVD en D66 dat Bussemaker onmiddellijk de steun intrekt.

Bussemaker is dit niet van plan. Zij zegt dat de subsidie terecht is verleend en dat de overheid die niet zomaar kan intrekken omdat de Tweede Kamer dat wil. De club zou zelfs bezwaar kunnen maken.

Maar volgens Yücel moet Bussemaker niet kijken naar de regeltjes en mogelijke financiële gevolgen. "Dit is een heel principieel besluit. Dit is geen geldkwestie. Gaan wij een organisatie subsidiëren die emancipatie tegenwerkt? Dat is de kwestie", aldus het PvdA-Kamerlid in de nacht van donderdag op vrijdag.

Op Hart van Homo's is kritiek omdat die christelijke homo's tot seksuele onthouding zou oproepen.

PvdA botst met eigen minister over homo's
PvdA botst met eigen minister over homo's (Foto: ANP)

Ook VVD'er Verheijen voor rechter

Wederom moet een VVD'er zich voor de rechter verantwoorden. Ditmaal is het ex-Tweede Kamerlid Mark Verheijen die voor het hekje moet staan, weet nieuwssite 1Limburg te melden.

Het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat ondernemer Wout Heijmans uit Velden gelijk heeft. Heijmans wil dat Verheijen berecht wordt voor corruptie. Toen Verheijen nog wethouder was in Venlo, zou hij projectontwikkelaar Piet van Pol bevoordeeld hebben bij de bouw van een bioscoop. Deze Van Pol was héél toevallig ook 'goed bevriend' met de van corruptie verdachte Roermondse VVD-wethouder Jos van Rey én bovendien een goede sponsor van de campagnekas van de VVD.

Heijmans, die ook bouwplannen voor een bioscoop heeft, maar deze door Verheijen danig gedwarsboomd zag, heeft al vier keer eerder getracht Verheijen v0or het gerecht te krijgen. Heijmans' advocaat is blij dat de VVD'er 'eindelijk' voor de rechter moet verschijnen. "Het is fnuikend hoeveel tijd er uiteindelijk al overheen is gegaan voordat meneer Verheijen zich eindelijk moet verantwoorden. Nederland lijkt soms wel een bananenrepubliek."

Tegenover lokale omroep L1 weet Verheijen donderdag uit te brengen dat hij nog van niets weet. "Ik word geen onderdeel van deze zaak," verklaart hij. Een datum waarop het ex-Kamerlid zich moet melden bij de rechter is niet bekend.

Eerste profboksers ooit plaatsen zich voor Olympische Spelen

Voor het eerst hebben professionele boksers zich geplaatst voor de Olympische Spelen. Sinds dit jaar mogen profs meedoen in de kwalificaties en daar werd door een aantal boksers gebruik van gemaakt tijdens het laatste olympisch kwalificatietoernooi in het Venezolaanse Vargas.

Als eerste noemen we Hassan N'Dam N'Jikam, een 32-jarige Kameroenees. Hij begon uiteraard als amateur en won daar zilver op de Afrikaanse Spelen van 2003. Vervolgens werd N'Jikam prof, met het bezit van een wereldtitel bij boksbond WBO als resultaat - die hij na een half jaar in 2012 weer verloor. In mei van dit jaar won hij van de Pool Robert Swierzbinski, zijn 33e profzege in 35 gevechten. In Vargas won N'Jikam donderdag van Denys Solonenko uit Oekraïne en daarmee was zijn olympisch ticket binnen.

De tweede prof die het gehaald heeft is Amnat Ruenrong uit Thailand. Hij won in 2007 brons op het WK voor amateurs en herhaalde dat op de Aziatische Spelen van 2010. Sinds ruim vier jaar is hij professional en van januari 2014 tot mei van dit jaar was Ruenrong zelfs wereldkampioen in zijn gewichtsklasse. Vorig jaar won hij bijvoorbeeld nog van de kleine Chinese grootheid Zhou Shiming, olympisch kampioen in 2008 en 2012. De Italiaan Carmine Tommasone moest er op het OKT aan geloven en dus mag ook Ruenrong zich opmaken voor de Olympische Spelen. 

Drie pensioenfondsen moeten nu al korten

Drie kleine pensioenfondsen moeten dit jaar al korten op hun pensioenen. Dit raakt ongeveer 9000 deelnemers en vijfhonderd gepensioneerden, meldde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag.

Er hangen al enige tijd nieuw pensioenverlagingen in de lucht. De toezichthouder heeft de afgelopen maanden van wel 183 fondsen herstelplannen moeten beoordelen. Welke drie fondsen daarvan nu precies moeten korten, maakte DNB niet bekend. Ook is niet duidelijk hoeveel de betrokken deelnemers er gemiddeld op achteruitgaan. Verreweg de meeste fondsen hadden voor dit jaar nog geen kortingsmaatregelen opgenomen.

Mede door de extreem lage rente staat de pensioensector er financieel niet goed voor. DNB zei in mei al dat er volgend jaar voor 1,8 miljoen Nederlanders een beperkte korting op hun pensioen dreigt, als de situatie bij de pensioenfondsen de komende tijd niet verbetert.

Drie pensioenfondsen moeten nu al korten
Drie pensioenfondsen moeten nu al korten (Foto: ANP)

'Aanpak agressie in de zorg schiet tekort'

Veel zorg- en welzijnsinstellingen in Nederland doen nog altijd te weinig om agressie en geweld tegen medewerkers terug te dringen. Ook is de werkdruk in veel zorginstellingen veel te hoog, blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie).

De toezichthouder voerde in de afgelopen drie jaar inspecties uit bij onder meer verpleeghuizen, jeugdzorginstellingen en de gehandicaptenzorg. Daaruit blijkt dat de helft van het ziekteverzuim in de zorg wordt veroorzaakt door agressie en een te hoge werkdruk. "60 procent van de medewerkers komt in aanraking met verbale of fysieke agressie. In de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg is dit zelfs 70 procent", aldus de inspectie.

Als het gaat om werkdruk wordt bij 29 procent van de opvanghuizen en asielzoekerscentra de regels overtreden. In de gehandicaptenzorg is dit zelfs 55 procent.

'Aanpak agressie in de zorg schiet tekort'
'Aanpak agressie in de zorg schiet tekort' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
review
World War Z
preview
Bee Simulator
©FOK.nl e.a.