FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 juni 2016

Schrapsessies tegen onnodige regels zorg

De bureaucratie in de zorg moet nog krachtiger worden teruggedrongen. Met zogenoemde schrapsessies hoopt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) een nieuw middel te hebben in de strijd tegen onnodige regels en papierwerk.

Aan deze sessies doen gemeenten, verzekeraars, zorgaanbieders, uitvoerders, toezichthouders en het ministerie zelf mee. Een organisatie die een regel oplegt die volgens anderen onnodig is, moet aantonen waarom dat een goed idee is. En als dat niet (voldoende) gebeurt, kan de regel dus weg, aldus Van Rijn woensdagavond.

"Administratieve lasten in de zorg zijn een veelkoppig monster, waarbij als er een kop wordt afgeslagen er soms twee voor in de plaats komen. Toch moeten we blijven schrappen, versnipperen en afschaffen."Van Rijn wijst op het belang voor iedereen in de zorg, van de jeugdzorg tot de zorg voor ouderen en gehandicapten.

Schrapsessies tegen onnodige regels zorg
Schrapsessies tegen onnodige regels zorg (Foto: ANP)

'Alleen verliezers bij Brexit'

Mochten de Britten op 23 juni besluiten uit de Europese Unie te stappen, dan levert dat alleen maar verliezers op. Dat is het oordeel van Heinekentopman Jean-François van Boxmeer, die stelde dat zowel de EU als de Britten bij een Brexit zullen verzwakken.

Groot-Brittannië heeft volgens Van Boxmeer meer voordelen dan nadelen van het lidmaatschap. "Ik denk ook wel dat de Britten over het algemeen weten wat goed voor ze is", gaf hij aan.

Heineken verhoogde een aantal jaren geleden zijn blootstelling aan de Britse markt. Het nam in 2008 Scottish & Newcastle over.

Heinekentopman: alleen verliezers bij Brexit
'Alleen verliezers bij Brexit' (Foto: ANP)

Hellen Mirren in Fast and Furious 8

Hellen Mirren wordt toegevoegd aan de cast van Fast and Furious 8. Mirren brengt het nieuws zelf in een interview met Elle en bronnen van Variety bevestigen dat ze zo goed als zeker meedoet. Het is niet bekend welk personage ze speelt.

Ook Scott Eastwood en Charlize Theron hebben een rol rol te pakken in het volgende deel van de Fast and Furious-reeks. Ook de vaste castleden Vin Diesel, Dwayne Johnson, Ludacris, Kurt Russell, Jason Statham en Tyrese Gibson keren terug.

Straight Outta Compton-regisseur F. Gary Gray neemt de regie op zich van het achtste deel. De opnames vinden plaats in Cleveland, Atlanta en Cuba. Furious 8 draait vanaf 14 april 2017 in de bioscopen.

Hellen Mirren in Fast and Furious 8
Hellen Mirren in Fast and Furious 8 (Foto: BuzzE)

Federal Reserve laat rente ongemoeid

De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, heeft woensdag zoals verwacht het rentetarief ongemoeid gelaten. Het renteniveau van 's werelds grootste economie blijft daardoor tussen de 0,25 procent en 0,5 procent.

De Fed verwacht later dit jaar nog wel met twee rentestappen te komen. Daarbij gaan de beleidsmakers er onder meer vanuit dat de arbeidsmarkt zal aantrekken. Een tijdsindicatie voor een volgende rentestap werd niet gegeven. Overigens is het aantal Fedbestuurders dat rekent op slechts één rentestap in 2016 toegenomen

Na het tegenvallende banencijfer dat onlangs werd gepubliceerd, was de kans op een verhoging volgens kenners al zo goed als verdampt. Ook wachten de beleidsbepalers in de Verenigde Staten op de uitkomst over het al dan niet uit de Europese Unie stappen door de Britten, al werd daar door de Fed woensdag niet concreet op gewezen. Wel gaf de koepel aan nauwlettend toe te zien op de 'inflatie-indicatoren' en de 'wereldwijde economische en financiële ontwikkelingen'.

Vooruitzicht
In een nieuwe economische raming voorziet de Fed een groei van circa 2 procent in de nabije toekomst. Daarmee lag het vooruitzicht iets lager dan bij de beleidsvergadering in maart. Voor dit jaar ziet de Fed nu een groei van 1,9 tot 2 procent. In 2017 zal de economie 1,9 tot 2,2 procent vooruit gaan. Dit was in maart nog 2,1 tot 2,3 procent voor dit jaar en 2 tot 2,3 procent een jaar later. Ook voor de langere termijn is de Fed iets voorzichtiger.

De Fed verhoogde eind vorig jaar voor het eerst sinds medio 2006 de rente. Daarmee zette het stelsel van Amerikaanse centrale banken een eerste stap richting een normaler monetair beleid, na jaren waarin de Amerikaanse economie met exceptionele maatregelen werd ondersteund. Onlangs gaf Fed-preses Janet Yellen aan vast te houden aan het voornemen de rente verder te verhogen, maar alleen als de economische omstandigheden dat toelaten.

Federal Reserve laat rente ongemoeid
Federal Reserve laat rente ongemoeid (Foto: ANP)

Grieks protest tegen bezuinigingen zwelt aan

Duizenden Grieken hebben zich woensdag verzameld voor het parlement om het vertrek van de regering te eisen. De demonstranten zijn boos over het jongste pakket bezuinigingsmaatregelen. De betoging was de grootste in maanden.

De links-populistische premier Alexis Tsipras, die veel stemmen trok met zijn uitgesproken verzet tegen de door internationale geldschieters afgedwongen bezuinigingen, heeft het Griekse volk voorgelogen, zei de zestigjarige betoger Ioannis Papadopoulos. Samen met haar nationalistische coalitiepartner zou Tsipras' partij Syriza Griekenland hebben 'verwoest'.

Het Griekse parlement stemde afgelopen weken in met een reeks nieuwe bezuinigingen en hervormingen. Het pensioenstelsel gaat deels op de schop en enkele belastingen worden verhoogd. In ruil kreeg Griekenland een nieuwe tranche van het met de Europese Unie afgesproken noodleningenpakket.

Grieks protest tegen bezuinigingen zwelt aan
Grieks protest tegen bezuinigingen zwelt aan (Foto: ANP)

EK: Uitslag Frankrijk - AlbaniŰ

Frankrijk heeft opnieuw met alle moeite en geluk van de wereld een EK-overwinning geboekt. Albanië was dit maal het slachtoffer. Het stond in de 89e minuut nog 0-0, maar de wedstrijd eindigde in 2-0.

Over de eerste helft viel bijzonder weinig goeds te melden. Simpel gesteld waren de grote kansen zonder handen te tellen. Het gevaarlijkste werd Frankrijk met een bal van Olivier Giroud die ruim over kopte uit een vrije trap. Ook Albanië werd uit een corner nog enigszins gevaarlijk. Verder waren er weinig hoogtepunten op te tekenen.

In de tweede helft was er al na 27 seconden meer gevaar dan in de gehele eerste helft. Frankrijk zocht meteen de vleugels en werd gevaarlijk via Kingsley Coman, die net voorlangs kopte. Een minuut later schoot Dimitri Payet een vrije trap net naast. Even later ontsnapte Frankrijk serieus aan een achterstand, door wat toevallig gevaar na een Albanese voorzet. Het bleef maar kansen regenen, want even later kreeg Paul Pogba misschien wel de grootste kans na een voorzet, maar hij volleerde over. Hierna ging de storm weer wat liggen, tot aan zo'n 20 minuten in de tweede helft. Giroud kreeg twee kopkansen. De eerste ging naast en de tweede werd door de spits op de paal gekopt.

Frankrijk bleef vanzelfsprekend de gevaarlijkste ploeg. De Fransen schoten vooral vanuit de tweede lijn. Daarbij was het verrassingseffect af en toe wel gevaarlijk, maar echt uitgespeelde kansen werden weer steeds lastiger te krijgen voor de Fransen. Toch was het niet genoeg voor Albanië. In de 90e minuut was er dan toch de goal voor Frankrijk. Na een voorzet van Rami kon Antoine Griezmann inkoppen. Het was sneu voor Albanië, maar toch niet anders dan verdiend voor de Fransen, die de gehele tweede helft beter waren. Zo ontsnapt Frankrijk opnieuw. Even later, diep in de blessuretijd, wist Payet ook nog de 2-0 te scoren uit een counter.

Frankrijk

2 - 0

Albanië

 90' Griezmann
 90+5' Payet
   
 
 Gele kaart: Kante (Frankrijk), Kukeli, Abrashi (Albanië)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Collum
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Sagna
Rami
Koscielny
Evra
Kante
Matuidi
Coman (Griezmann/68)
Payet
Martial (Pogba/46)
Giroud (Gignac/77)
  Berisha
Hisaj
Ajeti (Veseli/85)
Mavraj
Agolli
Lila (Roshi/71)
Abrashi
Kukeli (Xhaka/74)
Memushaj
Lenjani
Sadiku

Curb Your Enthusiasm krijgt negende seizoen

Acteur en filmproducent Larry David heeft bekendgemaakt dat hij met een negende seizoen komt van Curb Your Enthusiasm, de bekroonde comedyserie met Larry David als zichzelf in de hoofdrol. Wanneer de hitserie terugkeert bij het vaste televisienetwerk HBO is nog niet bekend.

Het nieuws werd afgelopen dinsdag officieel onthuld door HBO-topman Casey Bloys. "We zijn blij om te mogen mededelen dat Larry heeft besloten een nieuw seizoen van Curb te doen. We kunnen niet wachten om te zien wat hij gepland heeft", aldus Bloys. Toen David werd gevraagd om de reden van zijn terugkeer antwoordde hij "In the immortal words of Julius Cesar: I left, I did nothing, I returned". 

Curb Your Enthusiasm is HBO's langstlopende comedyserie met tot nu toe 80 episodes op de teller. De serie ontving sinds 2000 al talloze onderscheidingen waaronder een Golden Globe. In de serie is David te zien in een fictieve setting van zijn eigen leven waarin hij zich voortdurend in de nesten werkt om aanvankelijk miniscule dingen. De serie, en dan met name de dialogen, zijn voor een groot deel geïmproviseerd, zij het binnen de kaders van een vastgestelde verhaallijn. Larry David is vooral bekend geworden als mede-oprichter van de serie Seinfeld, waar hij samen met acteur Jerry Seinfeld zeven jaar lang aan werkte.

Curb Your Enthousiasm krijgt negende seizoen (Foto: HBO)
Curb Your Enthusiasm krijgt negende seizoen (Foto: HBO)

Handballers winnen maar missen WK

De Nederlandse handballers zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap van volgend jaar in Frankrijk. In Sittard werd Polen weliswaar met 25-24 geklopt maar dit was niet goed genoeg om de 27-21 nederlaag uit de eerste wedstrijd goed te maken.

Nederland, dat sinds 1961 niet meer actief was op een WK, keek al snel tegen een 3-0 achterstand aan. De rest van de eerste helft ging gelijk op waarna de ruststand 10-13 in het voordeel van de Polen was. In de tweede helft knonkte Nederland zich terug en naar de overwinning, genoeg voor een WK-ticket was het niet meer.

Toch mag de overwinning historisch genoemd worden. Het is namelijk voor het eerst dat Nederland Polen, dat derde werd op de WK's van 2009 en 2015, wist te verslaan.

EK88: Ierland laat winst tegen Sovjet-Unie liggen

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

"Vanaf nu zijn we voor niemand meer bang", zo vertelde de Ierse bondscoach Jack Charlton na de gewonnen wedstrijd tegen Engeland. Met die instelling gingen de Ieren ook vol passie de wedstrijd tegen de Sovjet-Unie in. Het duel tussen de teams die beide hun eerste wedstrijd wonnen, had als inzet dat de winnaar een flinke stap naar kwalificatie voor de halve finale zou zetten. Op het veld was het vooral een clash tussen twee totaal verschillende speelstijlen, het kick en rush van de energieke Ieren en het hechte Sovjet-collectief dat speelde via vaste tactische patronen.

Voor elke wedstrijd zorgden de Sovjet-staf altijd voor uitgebreide scouting zodat het tactische plan van het team perfect was om de tegenstander te bestrijden. Probleem voor deze wedstrijd was echter dat het Ierse team op veel plaatsen afweek van de ploeg uit de kwalificatie en het Ierse team had door gebrek aan voorbereiding ook niet echt een tactisch plan waarop de Oost-Europeanen slim in konden spelen.

Dat de Sovjets het dus moeilijk zouden hebben tegen de Ieren bleek al snel, vol enthousiasme en passie trok Ierland ten aanval. "Onze opvattingen zijn simpel: wij jagen de bal naar voren en de tegenstander naar achteren", aldus de uitleg van het simpele strijdplan volgens Charlton.

Het enige gevaar van de Sovjet-Unie kwam van de Ier Ray Houghton die bal bijna in eigen doel schoot doordat een voorzat van Oleg Koeznetzov ongelukkig van zijn voet schoot. Verder hadden de Ieren de wedstrijd compleet in hadden. Een sterk wapen van de ploeg van Charlton was de ingooi van Mick McCarthy, het was ook die inworp die aan de basis van de 1-0 stond. De worp van McCarthy van zo’n 40 meter belandde bij Ronnie Whelan, zonder aarzelen schoot de Ier de bal met een prachtige halve omhaal achter de Sovjet-keeper Rinat Dasaev.

De Sovjet-bondscoachs Valeri Lobanovski zag dat zijn ploeg het moeilijk had met de Ierse stormloop (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
De Sovjet-bondscoachs Valeri Lobanovski zag dat zijn ploeg het moeilijk had met de Ierse stormloop (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

In de tweede helft bleven de Ieren maar doorstormen. De Sovjets konden niets meer dan tegenhouden en verdedigen. De gedrevenheid van de Ieren ging zelfs ten koste van Dasaev, die geraakt werd door Tony Galvin die voor een bijna onhaalbare bal wilde gaan en daarbij de keeper flink raakte. Na een lange blessure behandeling kon de keeper van Spartak Moskou al hinkelend weer plaatsnemen in de goal. Even daarna kreeg John Aldridge de kans om de wedstrijd in het slot te gooien, hij kwam alleen op de manke Dasaev af maar de Ier faalde jammerlijk in de afronding. Na een tweede botsing met een fanatieke Ier moest de Sovjet-keeper, die tot dan toe veel indruk had gemaakt op het EK, toch geblesseerd van het veld af.

De laatste 25 minuten van de wedstrijd luwde de stormloop van de Ieren waarmee ze de ploeg van bondscoach Valeri Lobanovski in het zadel hielpen. Terwijl de Ieren hoopten de wedstrijd gecontroleerd tot een einde te kunnen brengen begonnen de Sovjets te geloven in minimaal een punt. In de 75e minuut straften de Sovjet-ploeg het terugzakken van de Ieren genadeloos af. Igor Belanov tikte de bal knap door naar de opkomende Oleg Protassov die daarna vrij kon schieten en Pat Bonner, die het tot dan redelijk rustig had, kansloos liet. In het vervolg van de wedstrijd zou het 1-1 blijven.

Na afloop heerste naast trots op het goede spel ook teleurstelling bij de Ieren. "We hadden deze wedstrijd in handen. Hadden moeten winnen", aldus de balende Charlton. "De Ieren wonnen elk duel. Op de grond of in de lucht, overal bleken ze feller, beter", zo beaamde Lobanovski wat zijn Ierse collega ook al vond.

Met het gelijke spel lag poule 2 nog redelijk open. De Sovjet-Unie en Ierland gingen met drie punten aan de leiding gevolgd door Nederland met twee punten en de Engelsen met nul punten op de laatste plaats. In de laatste poulewedstrijden kregen de Sovjets de al uitgeschakelde Engelsen als tegenstander en Ierland zou tegen Nederland minimaal een punt moeten halen op zich te kwalificeren voor een plek bij de laatste vier.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Oppositie hamert op miljoenen voor veiligheid

De oppositie van links tot rechts hamert woensdag in de Tweede Kamer op extra geld voor veiligheid. In een fel debat moet de VVD van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) het ontgelden.

Er zouden nog altijd grote gaten zitten in de begrotingen van de politie, rechtspraak, Openbaar Ministerie het Nederlandse Forensisch Instituut. De oppositiepartijen vinden dat de VVD net doet alsof dit niet zo is.

De oppositie steunde in november vorig jaar de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie onder voorwaarde dat Van der Steur in het voorjaar extra geld zou regelen voor politie, OM en rechtspraak. Volgens de oppositie heeft de minister hier niet aan voldaan en wil 150 tot 200 miljoen extra voor veiligheid.

De aanpak van zware criminaliteit en mensenhandel blijft liggen terwijl er personeel weg moet bij de politie, het OM en de rechtspraak, vatte Gert-Jan Segers (ChristenUnie) de kritiek samen.

Oppositie hamert op miljoenen voor veiligheid
Oppositie hamert op miljoenen voor veiligheid (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Europa

header

Voor de eerste keer in 2016 slaat de Formule 1 geen weekend over. Bernie Ecclestone’s hogesnelheidscircus heeft Canada achter zich gelaten en is alweer onderweg naar de volgende locatie. Ditmaal, voor de allereerste keer in de geschiedenis, naar Azerbeidzjan. Het land in de Kaukasus zal komend weekend namelijk gastheer zijn van de Grand Prix van Europa. De wedstrijd wordt verreden op het hagelnieuwe Baku City Circuit dat zich door het hart van de Azerbeidjaanse hoofdstad slingert. Wanneer we de verhalen mogen geloven moet Baku het snelste stratencircuit ter wereld zijn. Of dat zo is zal dit weekend moeten blijken. De raceorganisatie pakt het debuut vooralsnog groots aan. Zo was men de afgelopen maanden zeer actief op social media om de hele wereld te laten weten dat wereldsterren als Chris Brown, Pharrell Williams en Enrique Iglesias ingevlogen worden om het weekend muzikaal te ondersteunen. 

De ontwerper van de baan is zoals gebruikelijk de Duitse architect Hermann Tilke. Hij bedacht een omloop van iets meer dan zes kilometer lang. Daarmee is het na het Belgische Spa-Franchorchamps de langste baan van de kalender. Baku City Circuit telt in totaal twintig bochten en kenmerkt zich onder meer door een ontzettend lang recht stuk van liefst 2,2 kilometer. Waar sommige delen van het circuit ontzettend breed zijn, zijn andere delen juist weer heel erg smal. Met name de combinatie van de bochten 8 tot en met 11 zijn voor racebegrippen aan de nauwe kant. Om het allemaal extra lastig te maken is ook deze baan, net als de meeste stratencircuits, omgeven door muren en vangrails. Een kleine fout kan dus grote gevolgen hebben. 

Grote favoriet voor de zege zal zoals gebruikelijk het team van Mercedes zijn. Lewis Hamilton heeft met twee opeenvolgende zeges in Monaco en Canada de achterstand van meer dan veertig punten in een mum van tijd teruggebracht tot negen. Teamgenoot en WK-leider Nico Rosberg zal de toenemende druk op zijn schouders alleen kunnen afwenden met een klinkende zege in de straten van Baku. Dat zal echter nog niet meevallen, want de voorbije races in Barcelona, Monaco en Canada hebben aangetoond dat het niet meer alleen Mercedes is dat kan winnen. Red Bull en Ferrari hebben het gat met Mercedes de afgelopen weken met goedwerkende updates flink terug geschroefd. Alle drie de teams zullen komende zondag dan ook tot het uiterste moeten gaan om de eerste winnaar in Azerbeidzjan te worden.


kopje


circuit


FIA Grand Prix van Europa Informatie
kopje


Ronde Datum Race plaats Lokale tijd NL tijd
1 20 maart Grand Prix van Australië Melbourne 16:00 06:00
2 03 april Grand Prix van Bahrain Sakhir 18:00 17:00
3 17 april Grand Prix van China Shanghai 14:00 08:00
4 01 mei Grand Prix van Rusland Sochi 15:00 14:00
5 15 mei Grand Prix van Spanje Barcelona 14:00 14:00
6 29 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo 14:00 14:00
7 12 juni Grand Prix van Canada Montreal 14:00 20:00
8 19 juni Grand Prix van Europa Baku 18:00 15:00
9 03 juli Grand Prix van Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00
10 10 juli Grand Prix van Engeland Silverstone 13:00 14:00
11 24 juli Grand Prix van Hongarije Budapest 14:00 14:00
12 31 juli Grand Prix van Duitsland Hockenheim 14:00 14:00
13 28 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorchamps 14:00 14:00
14 04 september Grand Prix van Italie Monza 14:00 14:00
15 18 september Grand Prix van Singapore Singapore 20:00 14:00
16 02 oktober Grand Prix van Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00
17 09 oktober Grand Prix van Japan Suzuka 14:00 07:00
18 23 oktober Grand Prix van Verenigde Staten Austin 14:00 21:00
19 30 oktober Grand Prix van Mexico Mexico City 13:00 20:00
20 13 november Grand Prix van Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00
21 27 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00


kopje


Coureurs:

# Coureur Land Team Punten
1 Nico Rosberg Ger Mercedes 116
2 Lewis Hamilton Gbr Mercedes 107
3 Sebastian Vettel Ger Ferrari 78
4 Daniel Ricciardo Aus Red Bull Racing Tag Heuer 72
5 Kimi Räikkönen Fin Ferrari 69
6 Max Verstappen Ned Red Bull Racing Tag Heuer 50
7 Valtteri Bottas Fin Williams Mercedes 44
8 Felipe Massa Bra Williams Mercedes 37
9 Sergio Perez Mex Force India Mercedes 24
10 Daniil Kvyat Rus Toro Rosso Ferrari 22
11 Romain Grosjean Fra Haas Ferrari 22
12 Fernando Alonso Esp Mclaren Honda 18
13 Nico Hulkenberg Ger Force India Mercedes 18
14 Carlos Sainz Esp Toro Rosso Ferrari 18
15 Kevin Magnussen Den Renault 6
16 Jenson Button Gbr Mclaren Honda 5
17 Stoffel Vandoorne Bel Mclaren Honda 1
18 Esteban Gutierrez Mex Haas Ferrari 0
19 Jolyon Palmer Gbr Renault 0
20 Marcus Ericsson Swe Sauber Ferrari 0
21 Pascal Wehrlein Ger Mrt Mercedes 0
22 Felipe Nasr Bra Sauber Ferrari 0
23 Rio Haryanto Ina Mrt Mercedes 0


Constructeur:
 

# Constructeur Punten
1 Mercedes 223
2 Ferrari 147
3 Red Bull Racing Tag Heuer 130
4 Williams Mercedes 81
5 Force India Mercedes 42
6 Toro Rosso Ferrari 32
7 Mclaren Honda 24
8 Haas Ferrari 22
9 Renault 6
10 Sauber Ferrari 0
11 Mrt Mercedes 0

kopje

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 17 Juni Vrije training 1 11:00 - 12:30
  Vrije training 2 15:00 - 16:30
Zaterdag 18 Juni Vrije training 3 12:00 -13:00
  Kwalificatie 15:00 - 16:00
Zondag 19 Juni Race 15:00

kopje

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 17 Juni Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 18 Juni Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 19 Juni Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)

kopje

weer


Het actuele weer in BakuStargate-acteur doet stem Kratos in nieuwe God of War

De nieuwe God of War-game, die tijdens Sony's E3-persconferentie werd onthuld, zal een geheel nieuwe stemacteur hebben. Niemand minder dan Christopher Judge van Stargate SG-1 zal de stem van hoofdpersoon Kratos inspreken.

Judge vertolkt in Stargate SG-1 de rol van Teal'c. TC Carson, die in de eerdere God of War-games de stem van Kratos deed, bevestigde op Twitter in een wat bitter klinkend bericht de overname van de rol.

De nieuwe God of War werd op E3 aangekondigd en heeft als thema Noordse mythologie in plaats van Griekse. De game komt exclusief uit voor PlayStation 4.

Een na grootste cokevangst Rotterdamse haven

De douane in Rotterdam heeft ongeveer 4000 kilo cocaïne onderschept in een container met ananassen. De vangst is de een na grootste ooit in de Rotterdamse haven gedaan, meldt het Openbaar Ministerie.

De grootste werd gedaan in 2005. Toen ging het om de smokkel van ruim 4200 kilo coke.

De vangst van 4000 kilo werd 1 juni al gedaan, maar is nu pas bekendgemaakt. Dat kon volgens het OM niet eerder in belang van het onderzoek.

Costa Rica
De drugs heeft zeker een waarde van 140 miljoen euro. De partij cocaïne werd direct na de vondst vernietigd.

De cocaïne was aangevoerd uit Costa Rica. De douane ontdekte de megapartij tijdens een controle. De container met het fruit was bedoeld voor een bedrijf in het Westland, maar kwam uiteindelijk bij een op- en overslagbedrijf in Barendrecht terecht.

Het zogenoemde HARCteam, een samenwerkingsverband van douane, FIOD en zeehavenpolitie, onderzoekt de smokkel. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Een na grootste cokevangst Rotterdamse haven
Een na grootste cokevangst Rotterdamse haven (Foto: ANP)

Chimpansees vernoemd naar dj's

Zeven chimpansees zijn woensdag vernoemd naar dj's van Radio Veronica. Erik de Zwart, Jeroen van Inkel, Gert-Jan van Ackooij, Dennis Hoebee, Martijn Muijs, Michael Blijleven en Silvan Stoet staken als tegenprestatie de handen uit de mouwen en hielpen met het schoonmaken van de verblijven en het voeren van de apen in Dierenrijk in Nuenen.

"We vinden het hartstikke leuk dat de chimpansees worden vernoemd naar onze dj's. Bij sommige zie ik overeenkomsten'', zegt Erik de Zwart.

Aanleiding voor het bezoek van de Veronica-dj's was de opening van het nieuwe binnen- en buitenverblijf van de chimpansees. Tot en met 20.00 uur zijn tijdens de middagshow Martijn in de middag reportages te horen over de dj's die een handje hielpen.

Chimpansees vernoemd naar dj's
Chimpansees vernoemd naar dj's (Foto: BuzzE)

Ophef rond posters Iron Maiden

De affiches van heavy metalband Iron Maiden moeten in Litouwen worden vervangen door 'kindvriendelijke' versies. De autoriteiten in het land hadden aanstoot genomen aan de posters van de band. Dat meldt persbureau BNS.

Op de poster houdt Eddie, de zombie-achtige mascotte van de band, een bloedend hart in zijn hand. Dat zou te veel zijn voor de tere Litouwse kinderzieltjes. De affiches zijn in overleg met de Britse band, onder leiding van zanger Bruce Dickinson, gewijzigd.

Met posters zonder bloedend hart zal nu promotie worden gemaakt voor het concert van Iron Maiden op 23 juni in Kaunas, de tweede stad van Litouwen.

Ophef rond posters Iron Maiden in Litouwen
Ophef rond posters Iron Maiden (Foto: BuzzE)

Nintendo kondigt Ever Oasis aan

Nintendo heeft op dag twee van de Nintendo Treehouse Ever Oasis aangekondigd. De nieuwe IP wordt samen ontwikkeld met Grezzo, onder leiding van Koichi Ishii. Ishii is onder andere bekend van zijn werk aan de Mana-serie.

Het betreft een cartoony action-RPG in een warme setting. Tijdens het spelen zul je een eigen oase opbouwen, monsters moeten verslaan en meer. Dit doe je terwijl je wisselt tussen je groepsgenoten om een zo goed mogelijke strategie te benutten. De aankondigingstrailer is hieronder te bekijken.

Ever Oasis lanceert exclusief voor Nintendo 3DS.

15 minuten gameplay van Injustice 2 in 1080p

Eerder deze week kregen we al een voorproefje te zien van Injustice 2 op E3, maar inmiddels zijn er ook beelden verschenen van complete matches, volledig in 1080p60. In de nieuwe gameplaybeelden zien we onder andere Aquaman, Superman en Batman het uitvechten op verschillende locaties.

Uit de beelden zijn enkele details op te merken, zoals een vierdelige balk die bij succesvolle combo's oplaadt om speciale moves uit te kunnen voeren. Ook wordt er aandacht besteedt aan het uitgebreide customization-systeem waarmee je je personage naar wens kunt customizen, zowel cosmetisch als qua stats met een XP-systeem. Injustice 2 komt in 2017 uit voor Xbox One en PlayStation 4.

Porsche 1 en 2 in vrije training 24 uur van le Mans

De Porsches hebben goede zaken gedaan in de eerste en enige vrije training voor de 24 uur van Le Mans. De #2 en de #1 eindigden de sessie op plek 1 en 2, een halve seconde uit elkaar en nogmaals een halve seconde voor de #8 Audi. Audi leek bezig aan een serieuze poging om de snelste tijd te verbreken, maar een code rood in de slotfase van de training gooide roet in het eten. In de LMP2 was het de KCMG Oreca die de snelste tijd liet noteren, met een kleine zes tienden voorsprong op de Signatech Alpine. Nick de Bruijn was de snelste Nederlander, in zijn handen liet de #33 Oreca een vierde tijd noteren in de LMP2-klasse.

De eerste uren van de training trokken er regelmatig regenbuien over het circuit, waardoor de teams ook in natte omstandigheden data konden verzamelen. Wel maakte dit het circuit verradelijk, zeker richting het eind van de sessie toen de baan begon op te drogen. De eerste rode vlag van de dag viel echter niet omdat er een wagen gecrasht was, maar omdat de ByKolles-wagen vlam vatte. De schade viel mee, maar het duurde wel twintig minuten tot de sessie hervat werd.

Bruno Senna veroorzaakte een tweede rode vlag door in de Indianapolis rechtdoor het grind in te rijden, waar hij ook vast kwam te zitten. In de laatste fase begonnen de teams zich klaar te maken voor een laatste snelle ronde, waardoor er ook enkele wagens over de limiet gingen. Onder andere de #6 Toyota kwam niet ongeschonden de pitstraat in. Nog voor de aanval op de eerste plek kon worden geopend zorgde een rode vlag na een crash van Inès taittinger in de #28 Pegasus ervoor dat de sessie vroegtijdig tot een eind kwam.

De eerste kwalificatiesessie begint om 22:00 en is te zien op Eurosport 1.

Top 5 LMP1

Plaats # Team Tijd Verschil Ronden
1 2 Porsche Team 3:22.011   44
2 1 Porsche Team 3:22.550 0.539 47
3 8 Audi Sport Team Joest 3:22.985 0.974 37
4 6 Toyota Gazoo Racing 3:23.158 1.147 42
5 5 Toyota Gazoo Racing 3:24.031 2.020 40

Top 5 LMP2

Plaats # Team Tijd Verschil Ronden
10 47 KCMG 3:39.133 17.122 34
11 36 Signatech Alpine 3:39.721 17.710 30
12 23 Panis Barthez Competition 3:40.308 18.297 42
13 33 EURASIA MOTORSPORT 3:40.321 18.310 39
14 46 Thiriet By Tds Racing 3:40.455 18.444 40

Deschamps slachtoffert Pogba en Griezmann

Didier Deschamps heeft twee van zijn sterspelers gepasseerd voor het duel met Albanië van woensdagavond. Paul Pogba en Antoine Griezmann beginnen bij het EK-duel tegen Albanië op de bank.

De middenvelder van Juventus en aanvaller van Atlético Madrid stonden in de openingswedstrijd vorige week vrijdag tegen Roemenië nog wel in de basis. Het duel met de Roemenen werd moeizaam met 2-1 gewonnen door een late treffer van Dimitri Payet. De aanvallende middenvelder van West Ham United scoorde vlak voor tijd op prachtige wijze de tweede Franse goal.

Pogba en Griezmann waren toen al gewisseld door bondscoach Didier Deschamps, aangezien beiden konden niet imponeren. Woensdag moeten ze hopen op een invalbeurt.

EK: Uitslag RoemeniŰ - Zwitserland

Zwitserland en Roemenië hebben hun tweede wedstrijd op het EK voetbal in Frankrijk gelijk gespeeld. In het Stade de France in Parijs scoorden beide landen één keer: 1-1. Hierdoor gaan de Zwitsers nu aan kop met vier punten. De Roemenen pakten tot dusver één punt.

Bondscoach Anghel Iordănescu van Roemenië had zijn team, ten opzichte van de wedstrijd tegen Frankrijk, op vier posities gewijzigd. Dit leek in eerste instantie echter geen goede keuze te zijn. De Zwitsers domineerden de wedstrijd en kregen een paar grote kans op de openingsgoal. Onder meer Haris Seferović had zijn vizier niet op scherp staan en miste twee mogelijkheden. Diezelfde Seferović had tegen de Fransen ook al de grootste moeite om te scoren en hielp toen drie kansen om zeep.

Na ruim vijftien minuten spelen was het Roemenië, dat uit het niets op voorsprong kwam. Stephan Lichtsteiner hield Alexandru Chipciu vast, waarna arbiter Karasev niets anders kon doen dan de bal op de stip te leggen. Bogdan Stancu wist dit buitenkansje uiteindelijk te benutten en verschalkte keeper Yann Sommer.


Admir Mehmedi schiet Zwitserland naar de 1-1 tegen Roemenië (PRO SHOTS / Action Images)

In het vervolg van de eerste helft leek Zwitserland van slag te zijn, waardoor de Roemenen beter in het spel kwamen. Dit leverde hen bijna een tweede treffer op, maar Chipciu schoot naast en Cristian Săpunaru raakte de paal. De Zwitserse formatie kwam niet verder dan pogingen van Fabian Schär en Blerim D¸emaili.

Ook na de thee bleek Roemenië aanvankelijk de bovenliggende partij te zijn, maar na een klein uur kwamen de Zwitsers alsnog op gelijke hoogte. Admir Mehmedi was de gevierde speler aan de kant van Zwitserland. In het laatste half uur kon de wedstrijd alle kanten op, aangezien beide teams naar de winnende goal zochten.

Zowel Roemenië als Zwitserland kreeg een aantal goede kansen, maar gescoord werd er niet meer. Daardoor heeft Zwitserland aan een gelijkspel tegen Frankrijk voldoende om zich voor de knockout-fase te plaatsen. De Fransen spelen vanavond om 21.00 uur de wedstrijd tegen Albanië.

Roemenië

1 - 1

Zwitserland

18' Stancu (pen)   56' Mehmedi
 
Gele kaart: Prepelita, Chipciu, Keserü, Grigore (Roemenië), Xhaka (Zwitserland)
 
Stadion: Stade de France, Parijs
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Karasev (Rus)
 
Opstelling:   Opstelling:
Tatarusanu
Sapunaru
Chiriches
Grigore
Rat (Filip/62)
Torje
Prepelita
Stancu (Andone/83)
Pintilii (Hoban/46)
Chipciu
Keserü
  Sommer
Lichtsteiner
Schär
Djourou
Rodríguez
Shaqiri (Tarashaj/90+1)
Behrami
Dzemaili (Lang/83)
Xhaka
Mehmedi
Seferovic (Embolo/64)

WoensdagCulinair #47 Zomerse hapjes

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Mini Quiche

   

Gevulde tomaatjes

   

Pizette met geitenkaas

   

Crostini's

   

Tomaten tapenade

   

Gevulde champignons


   

Gemarineerde olijvenDoden door instorten deel brug Duitsland

Door het instorten van een deel van een nieuwe brug in een snelweg in Duitsland zijn woensdag zeker twee bouwvakkers om het leven gekomen. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren meegedeeld.

Een onbekend aantal mensen raakte gewond. Op het moment van het ongeval waren er zo'n twintig bouwvakkers aan het werk.

Het incident was op de A7 bij het Beierse Werneck. Daar wordt een nieuwe brug over het dal aangelegd naast de oude Schraudenbach-brug, die dateert uit 1965. Een nieuw deel van beton dat was aangebracht, brak over een lengte van 40 meter af. Op foto's in Duitse media was te zien hoe het stuk brug op een beneden gelegen weg was gestort.

Het verkeer over de A7 heeft geen last van het ongeval omdat dit nog van de oude brug gebruikmaakt. Over die dalbrug mag al enige tijd geen zwaar verkeer.

Doden door instorten deel brug Duitsland
Doden door instorten deel brug Duitsland (Foto: ANP)

Rotterdam wil organisatie EK paardensport 2019

Rotterdam wil de Europese kampioenschappen paardensport in 2019 organiseren. Dat heeft algemeen directeur Jan de Mooij van het CHIO Rotterdam tijdens een persbijeenkomst laten weten. De bijeenkomst stond in het teken van de komende editie van het CHIO, dat volgende week dondederdag van start gaat. Het CHIO heeft zich samen met onder meer de KNHS, de gemeente Rotterdam en Rotterdam Topsport kandidaat gesteld.

Het bid moet in oktober worden gepresenteerd en in november hoort Rotterdam of het EK op de onderdelen springen, dressuur en para-dressuur mag gaan organiseren. "Wij hebben een prachtige locatie en een ervaren organisatie, een stad die het belang van de paardensport ziet en omarmt en een land dat binnen de hippische wereld een toonaangevende positie heeft", aldus De Mooij. "Dat zijn volgens mij de juiste ingrediënten voor een succesvolle EK kandidatuur."

"We hebben in 2011 een prachtig EK Dressuur hier in Rotterdam gehad", aldus Maarten van der Heijden, Directeur Topsport paardensportbond KNHS. "Nederland heeft een toonaangevende positie in de mondiale hippische sport en was de laatste 2 jaar succesvoller dan welk ander land ter wereld. Dat is heel bijzonder. Het is geweldig dat evenementenorganisaties in ons land zien welke kansen dit biedt en daar op inspelen. Ik hoop dat de KNHS in 2019 weer mag samenwerken met één van onze nationale organizers het CHIO Rotterdam en de Gemeente Rotterdam en alle achterliggende partners om er een mooi kampioenschap van te maken."


Voorbeschouwing 24 heures du Mans 2016

Menig racefan kijkt al een tijdje uit naar komend weekend, en dan niet door dat raceje door de veel te krappe straten van Baku, maar door de 84e editie van de 24 uur van Le Mans die zaterdag om 15 uur van start zal gaan. Net zoals vorig jaar zullen opnieuw Porsche, Audi en Toyota de grootste kanshebbers voor de eindoverwinning zijn. Porsche zal helaas niet deelnemen met de winnaar van vorig jaar door geldproblemen en ook Audi rijdt deze editie met een auto minder. Toch zal het spectakel er niet minder om worden, want de drie fabrieksteams zitten enorm dicht bij elkaar.

Nico Hülkenberg won vorig jaar samen met Earl Bamber en Nick Tandy
Nico Hülkenberg won vorig jaar samen met Earl Bamber en Nick Tandy

De klassen

Net zoals voorgaande jaren is het deelnemersveld opgedeeld in vier verschillende klassen: de LMP1, de LMP2, de LM GTE Pro en de LM GTE Am. De LMP-wagens zijn te herkennen aan de witte koplampen en rode of blauwe nummers, de GTE-wagens aan de gele koplampen en groene of oranje nummers.

De LMP1 is de technisch meest geavanceerde klasse van het deelnemersveld. Alle fabrieksteams moeten met een hybride systeem dat maximaal 8MJ oplevert rijden, de zelfstandige teams rijden met een traditionele verbrandingsmotor van maximaal 5500cm. Het minimale gewicht van de wagens is 875 kg voor de hybrides en 855 kg voor de niet-hybrides. Verder geldt er voor beide motors een maximale tankinhoud van 62,5 liter (of 67,4 voor niet-hybrides) voor de benzines en 49,9 liter (of 53,7 voor niet-hybrides) voor de diesels.

De LMP2 is een goedkopere variant van de LMP1, waar ook kleinere teams aan deel kunnen nemen. De teams kopen een wagen van een onafhankelijke leverancier, waarbij de verkoopprijs niet boven de € 463.500 mag komen. Ieder team moet ten minste één coureur met een zilver-licentie of een brons-licentie opstellen. Voor de andere twee plekken geldt geen beperking.

In de GTE Pro-klasse komen de meest getalenteerde GT coureurs ter wereld samen. In de klasse rijden ondermeer grote teams zoals Aston Martin, Porsche, Ferrari en sinds dit jaar ook Ford. De wagens zijn net zoals in de GTE Am-klasse gebaseerd op de normale sportwagens die ook op de openbare weg mogen rijden. De GTE Am-klasse verschilt ook op andere punten nauwlijks van de GTE Pro. Het belangrijkste verschil is dat elk team maximaal één coureur met een gouden of platina licentie en daarnaast maximaal één coureur met een zilveren licentie mag inschrijven. Ook moeten deze wagens minimaal een jaar oud zijn.

Een bijzondere inschrijving is die van de #84 LMP2 van Oak Racing. Hierin rijdt Frederic Sausset, een coureur die beide armen en benen moest laten amputeren na een infectie. Meer informatie is hier te vinden.

Een groot deel van het LMP2-veld in de schemering
Een groot deel van het LMP2-veld in de schemering

Deelnemers

Bekende rijders in de LMP1 zijn Mark Webber (#1 Porsche), Sébastien Buemi (#5 Toyota) en Kamui Kobayashi (#6 Toyota). Namens Nederland komen Giedo van der Garde (#38 Gibson), Jeroen Blekemolen (#48 Oreca), Nick de Bruijn (#33 Oreca) en Ho-Pin Tung (#35 Alpine) in de LMP2 in actie.

Een compleet overzicht is te vinden op de website van de organisatie, en de onmisbare door commentators geliefde spottersguide is op spotterguide.com te vinden.

Tijdschema

Woensdag 15 juni  
16:00-20:00 Vrije training
22:00-0:00 Eerste kwalificatie
Donderdag 16 juni  
19:00-21:00 Tweede kwalificatie
22:00-0:00 Derde kwalificatie
Zaterdag 18 juni  
15:00 Start 24 uur van le Mans

Waar te kijken?

De meeste sessies zullen (gedeeltelijk) uitgezonden worden door Eurosport. De race zelf is in zijn geheel te bekijken op RTL7 en ook Eurosport zendt bijna de complete race uit. Naarmate de race dichterbij komt, zullen er meerdere onboard streams bekend worden gemaakt. Hou voor een overzicht goed het forum in de gaten, daar zullen deze streams ook in de openingspost worden verwerkt.

Een aanrader is natuurlijk de WEC-reeks op ons forum, maar ook hier op FOK!Sport zal er elk uur een update geplaatst worden. Zo mis je niks van de actie.

BelgiŰ troeft Duitsland af om EK hockey in 2019

Het Europees kampioenschap hockey voor mannen en vrouwen vindt in 2019 plaats in België. De Belgen kregen de voorkeur boven Duitsland. Het wordt de derde keer dat België het EK mag organiseren na 1970 (in Brussel) en 2013 (in Boom). 

De Belgische hockeybond KBHB laat weten ontzettend blij te zijn om de beste Europese dames- en herenhockeyers opnieuw in België te mogen ontvangen. "We hebben er met de stad Antwerpen, dat een uiterst stevig organisatieproject heeft voorgesteld, in ieder geval een mogelijke ijzersterke partner bij, om de spelers, de fans, de media en de sponsoren een ‘top notch’ platform aan te bieden."

EHF-voorzitter Marijke Fleuren: "In 2013 was de KBHB host van prachtige EuroHockey Championships op Braxgata HC in Boom. Sindsdien heeft de KBHB nog enorme stappen gezet in het organiseren van hockey events van wereldklasse, dankzij haar enthousiaste fans en de constante groei van de sport in België."

Het EK van 2017 wordt in Nederland georganiseerd, van 19 tot 27 augustus 2017 in het Amsterdamse Wagener Stadion. Mede voor dit evenement wordt het stadion momenteel gesloopt en opnieuw opgebouwd.

EK88: Fantastische Van Basten schiet Nederland langs Engeland

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

In een met bijna 64.000 toeschouwers gevuld Rheinstadion in Düsseldorf stond het cruciale duel tussen Engeland en Nederland op het programma. Inzet van de van de wedstrijd was uitzicht houden op een plaats in de halve finale, de ploeg die zou verliezen was uitgeschakeld op dit EK.

Zowel de Engelse bondscoach Bobby Robson als Rinus Michels pasten hun opstelling aan met het oog op dit belangrijke duel. Bij Engeland kreeg Glenn Hoddle een basisplaats om meer creativiteit in de ploeg te brengen, aan Nederlandse kant nam Marco van Basten de plaats in van John Bosman en kreeg Erwin Koeman de voorkeur boven John van ’t Schip.

De Engelsen begonnen de wedstrijd het beste, maar ze hadden pech. De onfortuinlijke Gary Lineker die normaal gesproken makkelijk scoort komt maar niet los dit EK, zo ook niet tegen Nederland. Na een misverstand russen Ronald Koeman en Hans van Breukelen kreeg Lineker de kans om vanaf de rand van het doelgebied op een leeg doel te schieten, maar hij trof de paal. Even later legde Hoddle een vrije trap vanaf ruim twintig meter de bal op die zelfde paal. Oranje kwam goed weg en zoals zo vaak, als hij aan de ene kant niet valt dan gebeurt het wel aan de andere kant.

De vrije trap van Hoddle raakte de paal (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
De vrije trap van Hoddle raakte de paal (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

In de 44e minuut counterde Nederland naar de 1-0. Ruud Gullit gaf de bal vanaf de zijkant voor aan Van Basten die, na het uitkappen van een Engelsman de bal knap achter de keeper Peter Shilton legde.

Ook na de rust begonnen de Engelsen weer met druk zetten op Oranje, op zoek naar de gelijkmaker. Al snel kreeg de ploeg van Robson loon naar werken. In de 53e minuut maakte Bryan Robson de 1-1, dat deed hij na een mooi een-tweetje met Lineker.

Na de 1-1 wilden de Engelsen doordrukken opzoek naar de zo gewenste overwinning. Michels voelde dat die tactiek voor Oranje kansen bood en bracht in de 62e minuut Wim Kieft in voor Gerald Vanenburg om zo de aanval te versterken. Die slimmigheid van De Generaal betaalde zich in de 72e minuut uit door een doelpunt van wederom Van Basten. Na een mislukt schot van Jan Wouters belandde de bal bij Gullit die met een slim balletje ruimte wist te maken voor de San Marco. Met een mooi schot in de verre hoek bracht hij Nederland weer in een riante positie om de volgende ronde te bereiken.

Rijkaard in duel met Beardsley (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
Rijkaard in duel met Beardsley (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

De terugkeer van Van Basten in de basis werd nog mooier, vier minuten na de 2-1 zette hij Oranje op een 3-1 voorsprong. Na een door Erwin Koeman genomen hoekschop kopte invaller Kieft de bal door waarna Van Basten de ingestudeerde corner afrondde met een doelpunt. De jubilerende Engelse doelman Shilton had zich zijn honderdste interland ongetwijfeld anders voorgesteld. Als beloning kreeg San Marco in de 86e minuut een publiekswissel, onder luid applaus maakte hij plaats voor Roda JC-speler Wilbert Suvrijn.

Na afloop waren er louter lovende woorden voor Van Basten. "Hij was super", zo vatte bondscoach Robson de wedstrijd van de aanvaller helder samen. Michels paste de wetten van het voetbal na afloop toe op deze wedstrijd om alles in perspectief te plaatsen. "Als Bosman tegen de Russen had gescoord, zou ik Marco misschien weer op de bank hebben gelaten. Zo werkt dat. Het is gemakkelijk kritiek te leveren zodra de wedstrijd gespeeld is. Daarom krijgt Robson nu een wagonlading over zich heen, terwijl zijn team toch een goede wedstrijd heeft gespeeld. Dat is het noodlot van een coach."

De hoogtepunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube/UEFA.tv)

Regen enorme strop voor boeren

Veel boeren in het zuidoosten van Nederland hebben ernstig te lijden van de hevige regenval de afgelopen weken. Voor de getroffen boeren dreigt "een financiële strop van enorme omvang", aldus de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) woensdag. Een woordvoerder van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO in Den Bosch zegt dat boeren in de regio's Eindhoven en Boxmeer een schade lijden van 2 tot 3 miljoen euro door de regen. "Honderden hectares staan vol water."

Volgens de LLTB dreigen sommige Limburgse boeren failliet te gaan. In Limburg en het zuidoosten van Brabant hebben veel gewassen schade opgelopen, zoals aardappelen, maïs, asperges, courgettes, bieten, en boomkwekerijproducten.

Regen enorme strop voor boeren
Regen enorme strop voor boeren (Foto: ANP)

Ronald Giphart ambassadeur Oogfonds

Schrijver Ronald Giphart gaat zich inzetten voor het Oogfonds. In zijn familie komt de ingrijpende oogziekte maculadegeneratie (MD) voor. Ronald Giphart wil de bekendheid van deze ziekte vergroten.

Giphart ervoer de impact van de oogziekte van dichtbij toen zijn vader het op zijn 62e kreeg. Giphart: "Wat begon als een wazige vlek in het midden van zijn zicht werd steeds groter, tot hij in beide ogen twee zwarte vlekken had. Dat hij een belangrijk deel van zijn blikveld mistte, had veel invloed op zijn leven."

Omdat MD vaak voorkomt in Gipharts familie, adviseerde een kennis hem drie jaar geleden om mijn ogen te laten controleren. Giphart: "Tijdens dat onderzoek bleek dat ik zelf ook MD heb. Op dit moment merk ik daar nog niets van, maar hoe gaat dat als straks mijn zicht wegvalt? Niet meer kunnen lezen en dat gekoppeld aan mijn beroep... Dat is voor mij echt een schrikbeeld."

In Nederland zijn zo'n 100.000 MD-patiënten bekend. Ze verliezen gezichtsveld, waardoor het moeilijk of onmogelijk wordt om gezichten te herkennen, te lezen, televisie te kijken en auto te rijden. Ronald Giphart: "Zo weinig mensen zijn bekend met MD, terwijl het zo vaak voorkomt. Toch bestaat voor de meest voorkomende vorm, de droge vorm, nog geen behandeling. Het zou zo mooi zijn als er betere behandelingen komen. Ik draag daar graag aan bij."

Ronald Giphart ambassadeur Oogfonds
Ronald Giphart ambassadeur Oogfonds (Foto: BuzzE)

Engelse hooligans rellen na afloop EK wedstrijd Rusland

Na de EK wedstrijd tussen Rusland en Slowakije in het Franse Lille stonden Engelse hooligans de Russen op te wachten. Enkeltje exit Engeland dus, misschien toch nog een EK voor Nederland?

OM: forse stijging van cybercriminaliteit

De komende jaren stijgt de cybercriminaliteit fors. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat over vijf jaar ongeveer 50 procent van de criminaliteit bestaat uit cyberzaken. Dat zegt procureur-generaal Gerrit van der Burg woensdag in Nieuwsuur. Volgens de topman van het OM staan we voor een ongekende trendbreuk binnen de misdaad.

Hij zegt dat steeds meer computers van instellingen, bedrijven en particulieren worden aangevallen door criminelen. Volgens hem worden de technieken om computers te ontregelen steeds eenvoudiger en ook makkelijker te krijgen. "Het binnendringen van computers om wat reden dan ook zou wel eens de fietsendiefstal van de toekomst kunnen worden."

Het OM gaat na de zomer officieren van justitie die zich nu met cybercriminaliteit bezig houden, bijscholen. Van der Burg hoopt dat de Tweede Kamer nu haast maakt met het goedkeuren van een nieuwe wet tegen computercriminaliteit.

OM: forse stijging van cybercriminaliteit
OM: forse stijging van cybercriminaliteit (Foto: ANP)

Kardashians aangeklaagd door merkenbureau

De familie Kardashian wordt aangeklaagd door een bedrijf dat de realitysterren koppelde aan grote merken, maar de provisie daarvan al ruim een jaar misloopt.

TMZ meldt dat Agency for the Performing Arts (APA) in 2009 een mondelinge afspraak had met Kim, Khloé en Kourtney Kardashian en met Kylie en Kendall Jenner. APA zou 15 procent van de deals opstrijken.

APA beweert dat de familie Kardashian-Jenner hiermee miljoenen heeft verdiend door kleding, schoeisel, modeaccessoires en cosmetica te promoten. In maart vorig jaar zouden de Kardashians de samenwerking eenzijdig hebben opgezegd. Sindsdien krijgt APA geen provisie meer.

TMZ meldt niet hoe hoog de schadevergoeding is die APA van de realityfamilie eist.

Kardashians aangeklaagd door merkenbureau
Kardashians aangeklaagd door merkenbureau (Foto: BuzzE)

Eerste 172 supporters opgeroepen voor verhoor

Het Openbaar Ministerie heeft 172 mensen uit de regio Rotterdam opgeroepen voor verhoor over hun eventuele betrokkenheid bij de rellen rondom de wedstrijd Feyenoord-Roda JC op 21 februari. De verhoren worden vanaf maandag 27 juni gehouden, meldt justitie.

Vlak voor het begin van de wedstrijd werden in totaal 326 mensen aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Dat gebeurde omdat ze werden verdacht van het meedoen aan de ongeregeldheden.

De opgepakte supporters en omstanders maakten grotendeels deel uit van de groep die voor de wedstrijd meeliep in een protestmars. Die was gericht tegen de leiding van Feyenoord om de slechte prestaties van het elftal toen.

Individueel
De andere verdachten worden waarschijnlijk vanaf september opgeroepen voor verhoor. Het OM zegt dat van alle betrokkenen individueel moet worden vastgesteld wat hun rol die dag is geweest.

Bij vier opgepakte mensen is inmiddels duidelijk geworden dat ze ten onrechte zijn opgepakt.

Eerste 172 supporters opgeroepen voor verhoor
Eerste 172 supporters opgeroepen voor verhoor (Foto: ANP)

ÍztŘrk juicht onderzoek naar hem toe

Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk van de Groep Kuzu/Öztürk (beweging DENK) zegt een onderzoek naar hem toe te juichen. Hij maakte dat woensdagmiddag bekend in een reactie op het nieuws dat een stichting een onderzoek heeft geopend.

Het gaat om de Limburgse zorginstelling Daelzicht, die een integriteitsonderzoek is begonnen naar een transactie met Öztürk uit 2011. Volgens de beweging DENK staat de integriteit van Öztürk echter niet ter discussie, maar zou het gaan om een onderzoek binnen de organisatie.

De politicus kwam in beeld na vragen van NRC. De zorginstelling heeft in 2011 een voormalig zorgcomplex aan een bedrijf van Öztürk verkocht. Dit is volgens de krant tegen een opmerkelijk lage prijs gebeurd. Een andere zorginstelling, Reinaerde uit Utrecht, zegt onderzoek te doen naar mogelijke omkoping. Öztürk, die voorzitter is van DENK en parlementariër was voor de PvdA, zat in 2011 nog niet in de Kamer.

Veel vertrouwen
"Ik sta voor openheid en ben bereid om met volledige inzet mee te werken aan alle vormen van onafhankelijk onderzoek", aldus Öztürk. Hij spreekt over vele feitelijke onjuistheden in de berichtgeving.

Politiek leider Tunahan Kuzu van DENK laat weten "het volste vertrouwen te hebben in de heer Öztürk". Ook stelt hij dat de beweging "als één blok achter Öztürk staat en zal blijven staan." Hij zegt dat DENK geen volksvertegenwoordigers veroordeelt op basis van mediaberichten. "Wij zien de onderzoeken met veel vertrouwen tegemoet."

Öztürk juicht onderzoek naar hem toe
Öztürk juicht onderzoek naar hem toe (Foto: ANP)

Toch back-up mailaccount Van der Steur

Het oude mailaccount dat de huidige minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) als Tweede Kamerlid gebruikte is toch te heropenen. Dat maakte Kamervoorzitter Khadija Arib woensdag bekend. Eerder liet zij weten dat er geen back-up meer was van de oude e-mails van Van der Steur.

Vanaf het mailaccount is een door hem bewerkte concept-Kamerbrief over de Teeven-deal verstuurd. De Tweede Kamer wil die brief zien, maar kreeg nul op het rekest van de Kamervoorzitter omdat de mails niet meer terug te halen zouden zijn.

Een andere versie van de brief is al wel openbaar gemaakt. Dat leidde tot ophef omdat Van der Steur als Kamerlid behoorlijk bleek te hebben meegeschreven aan de brief van de toenmalige minister Ivo Opstelten over de Teeven-deal. Dit terwijl het de bedoeling is dat Kamerleden de ministers controleren. Van der Steur erkende dat hij een grens had overschreden.

Geen bezwaar
Arib had vorige week gezegd dat er "drie maanden na het opheffen van een account geen back-ups meer beschikbaar zijn". Ze kreeg echter signalen uit de Tweede Kamer dat er soms van dit beleid wordt afgeweken. Tijdens het onderzoek is het mailarchief gevonden en bleek het mogelijk het opnieuw te activeren.

Arib heeft Van der Steur gevraagd wat hij wil dat er gebeurt. Vorige week zei Van der Steur dat hij er geen bezwaar tegen heeft als er in zijn oude e-mails wordt gezocht.

De Teeven-deal is de schikking die huidig VVD-Kamerlid Fred Teeven als officier van justitie trof met drugscrimineel Cees H. De nasleep van de zaak kostte minister van Veiligheid en Justitie Opstelten zijn baan, net als Teeven, die op dat ministerie inmiddels staatssecretaris was.

Toch back-up mailaccount Van der Steur
Toch back-up mailaccount Van der Steur (Foto: ANP)

Offscreen Persona 5-beelden tonen veel gameplay

Atlus toont op een grote scherm op de E3 nieuwe gameplaybeelden van Persona 5. IGN heeft de beelden opgenomen en op YouTube gezet. De beelden tonen delen van het dagelijks leven van het hoofdpersonage, een dungeon en een paar gevechten.

Atlus heeft verder op de E3 bevestigd dat Persona 5 alleen de Engelse dub zal bevatten, geen dual audio dus. De game komt op 14 februari uit in Amerika. Een release voor Europa is nog niet eens aangekondigd.

DENK achter de tralies

Vandaag stond er vanwege de ophef rond DENK-voorman Selçuk Öztürk een clubje journalisten aan de deur. Nouja, deur is misschien nog een te groot woord voor de tralies waarachter DENK zich letterlijk bevond.

Of de postduiven al gevlogen waren is ons niet bekend, op de onderstaande video is in ieder geval duidelijk een lange arm te zien...

Hoe zal het volgende persmoment gaan?

Apple zegt Flash en Silverlight de wacht aan

In Safari op macOS Sierra gaat Apple plugins als Flash, Silverlight en Java blokkeren. Waar webcontent van die aard nu nog automatisch wordt afgespeeld in Apples webbrowser, moet de gebruiker in Sierra er eerst zelf toestemming voor geven. Volgens MacRumors hoopt Apple dat webontwikkelaars volledig overstappen op HTML5.

Wie op een website komt waarop meerdere versies van content staan, bijvoorbeeld een video, dan kiest Safari automatisch voor de HTML5-versie. YouTube is een mooi voorbeeld van zo'n site. De videodienst van Google biedt filmpjes in zowel Flash als HTML5 aan.

Apple is niet de enige die van plugins af wil. Google gaat Flash ook in Chrome standaard blokkeren. Plugins als Flash, Java en Silverlight zijn niet alleen trager dan HTML5, ze zorgen ook voor veiligheidsrisico's. In Flash duiken bijvoorbeeld geregeld flinke lekken op.

Apple zegt Flash en Silverlight de wacht aan
Apple zegt Flash en Silverlight de wacht aan (Foto: BuzzT)

Nog geen opheffing visumplicht Turken

Het gaat niet lukken om vanaf eind juni Turken visumvrij te laten reizen naar de EU. Dat bevestigde EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) woensdag in Brussel bij zijn presentatie van een nieuw evaluatierapport over de uitvoering van het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije.

In ruil voor het terugnemen van vluchtelingen die vanuit Turkije via de Egeïsche Zee in Griekenland aankomen, zou de visumplicht voor Turkse burgers in de Schengenzone tegen eind juni worden opgeheven. De onderhandelingen zitten echter in het slop en politieke wil lijkt te ontbreken.

Zo hamert Brussel erop dat Ankara de terrorismewet aanpast als een van 72 voorwaarden van visumliberalisering. Dat weigert president Recep Erdogan. In totaal zes voorwaarden zijn nog niet vervuld. Erdogan heeft al enkele keren gedreigd het vluchtelingenakkoord op te blazen.

Nog geen opheffing visumplicht Turken
Nog geen opheffing visumplicht Turken (Foto: ANP)

EK: Uitslag Rusland - Slowakije

Slowakije heeft voor het eerst in haar historie een EK-wedstrijd gewonnen. Rusland werd met 2-1 verslagen na een effectieve eerste helft. In de tweede helft waren beide teams behoorlijk matig.

Het begin van de wedstrijd was niet best en beide ploegen konden eigenlijk niets creëren. In de 23e minuut konden we het eerste gevaar optekenen. De Russen werden gevaarlijk via Dzyuba, die echter teveel onder de bal kwam en zo te weinig kracht kon zetten. Even later werd Rusland opnieuw gevaarlijk via Fedor Smolov, die net naast schoot.

Net na het halve uur besloot Marek Hamsik de bal maar eens naar voren te schieten. De pass belandde bij Vladimir Weiss, die twee Russen uitkapte en het Russische doel onder vuur kon nemen: 0-1. Vlak voor rust werd het bepaald niet beter voor de Russen. Na een korte corner haalde Marek Hamsik verwoestend uit. Binnenkant paal werd het zelfs 0-2. Zo wist voor het eerst een ploeg 2x in de eerste helft te scoren op dit EK.

In de tweede helft bleef het rommelige karakter van de wedstrijd staan. De Slowaken kregen geen grote mogelijkheden, maar ook de Russen konden niet imponeren. Pas in de 67e minuut kregen ze een serieuze kans. Toch was het nog niet voorbij. In de 80e minuut kregen de Russen een kans na rommelig uitverdedigen. Shatov kon vervolgens na een mooie combinatie voorzetten en zo kon Glushakov inkoppen voor de 1-2.

Hierna ging een wedstrijd die eigenlijk op slot zat toch weer open. De Russen belegerden het Slowaakse doel, waarbij Glushakov net naast schoot. Toch kwamen de Russen niet meer langszij. Zo blijven zij op 1 punt staan in groep B. Slowakije voegt zich door de overwinning op Rusland naast Wales.

Rusland

1 - 2

Slowakije

 80' Glushakov    32' Weiss
 45' Hamsik
 
 Gele kaart: Durica, (Slowakije)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Skomina
 
Opstelling:   Opstelling:
Akinfeev
Smolnikov
Berezutski
Ignashevich
Schennikov
Golovin (Mamaev/46)
Neustädter (Gluschakov/46)
Kokorin (Shirokov/75)
Shatov
Smolov
Dzyuba
  Kozacik
Pekarik
Skrtel
Durica
Hubocan
Mak (Duris/80)
Kucka
Pecovsky
Hamsik
Weiss (Svento/72)
Duda (Nemec/67)

Yakuza 0 beelden voor het eerst met Engelse ondertiteling

Yakuza 0 is een prequel op alle Yakuza-games. Je speelt als een jonge Kazuma Kyriu die nog maar niet bij de yakuza komt kijken. Fans kunnen ook voor het eerst met Majima Goro spelen, een hele bekende personage uit de serie. Sega was op de E3 aanwezig met de game.

Let wel, net als de andere Yakuza-games zijn de stemmen nog steeds in het Japans, het heeft alleen Engelse ondertiteling. Yakuza 0 moet begin volgend jaar uitkomen en is exclusief voor PS4.

E3-demo van Bloodstained in beeld

Kickstarter-game Bloodstained: Ritual of the Night is aanwezig op de E3 met een demo. Nintendo World Report heeft offscreen beelden van het hele level, inclusief de baas. Backers kunnen als het goed is binnenkort ook deze demo spelen

Bloodstained: Ritual of the Night is een project van Koji Igarashi, de man die vroeger Castlevania onder zijn hoede had. De game moet in maart 2017 uitkomen voor PS4, Xbox One, pc, PS Vita en Wii U.

Let op: de muziek is door Nintendo World Report toegevoegd aan de video om de E3-herrie weg te halen.

Clinton wint laatste voorverkiezing D.C.

Hillary Clinton heeft dinsdag (Amerikaanse tijd) de laatste Democratische voorverkiezing gewonnen, meldt CNN. In Washington D.C. kreeg ze meer kiezers achter zich dan haar uitdager Bernie Sanders. Percentages zijn nog niet bekend. In een reactie liet Clinton weten 'heel dankbaar te zijn'.

Vorige week riep de voormalig first lady zich al uit tot winnaar van de Democratische voorverkiezingen. Door de stemmen van de supergedelegeerden mee te tellen had ze al meer dan de benodigde 2383 gedelegeerden achter zich voor de presidentsnominatie.

Clinton en Sanders kunnen zich nu opmaken voor de Democratische conventie in juli in Philadelphia.

Clinton wint laatste voorverkiezing D.C.
Clinton wint laatste voorverkiezing D.C. (Foto: ANP)

Buschauffeurs Almere staken na nieuwe belaging

In Almere is woensdag opnieuw een bus van vervoersbedrijf Connexxion belaagd. Een man die nog mee wilde terwijl de bus al reed sloeg een ruit in. Hierbij kreeg een passagier glas in het oog. De chauffeurs van Connexxion in Almere hebben uit protest het werk neergelegd.

Het incident vond rond 14.30 uur plaats in het centrum, aan de Passage. Beelden van het voorval zijn veiliggesteld en worden overhandigd aan de politie, zei een woordvoerster van Connexxion. De belager van de bus is nog op vrije voeten, liet de politie weten. Een woordvoerder benadrukte dat dit incident losstaat van de andere vorige week, waarbij bussen met stenen werden bekogeld.

Connexxion zegt begrip te hebben voor de werkonderbreking van de chauffeurs. "Na een gruwelijke overval en een reeks incidenten met stenen snappen we dat het veiligheidsgevoel ernstig is aangetast", zei de woordvoerder. "De directie is nu in overleg met de burgemeester."

Buschauffeurs Almere staken na nieuwe belaging
Buschauffeurs Almere staken na nieuwe belaging (Foto: ANP)

UFO op Franse munt uit 1680

Op internet wordt verbaasd gereageerd op een nieuw mysterie. Op een Franse munt uit 1680 is namelijk een heus ruimteschip te zien.

Volgens de begeleidente tekst zien we hierop duidelijk een ufo die over een landschap vliegt. Ufologen zouden dan ook stomverbaasd zijn.

Verder weet men er nog aan toe te voegen dat het hier een speciale speelmunt betreft. Er kan dus niet mee worden betaald.

Ufo op muntBuitenaards leven op een oude munt?

Belle Perez bevestigt zwangerschap

Belle Perez is inderdaad in verwachting van haar eerste kindje. Via Facebook maakte de Vlaamse zangeres woensdag aan alle geruchten een einde door te vertellen dat ze twaalf weken zwanger is.

"We hebben fantastisch nieuws", zegt Belle in de video die ze voor het blad Dag Allemaal opnam. Daarin is ook Belle's ongeboren kind te zien. "We willen bevestigen dat wij zwanger zijn. Dit is onze eerste echo."

De 40-jarige Belle is verloofd met Wouter van der H., die wordt verdacht van medeplichtigheid bij een juwelenroof in Noordwijk. Samen met de butler van Huis ter Duin zou hij peperdure diamanten hebben vervangen door replica's van glas. Deze week trouwen Belle en Wouter.

Belle Perez bevestigt zwangerschap
Belle Perez bevestigt zwangerschap (Foto: BuzzE)

'Brexit ondermijnt Verenigd Koninkrijk'

De meerderheid van de Schotten wil in de Europese Unie blijven en de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft dit woensdag nog eens beklemtoond. Ze zei in een gesprek met persbureau Reuters dat het referendum op het scherpst van de snede is. Als Engeland in de volksraadpleging van 23 juni Schotland tegen zijn zin uit de EU sleept, kan er in Schotland een nieuw referendum komen over afscheiding van het Verenigd Koninkrijk, aldus Sturgeon.

Met een referendum in september 2014 wees ruim 55 van de kiezers afscheiding van het Verenigd Koninkrijk af. Maar wanneer dat koninkrijk onder leiding van rechtse conservatieve Engelse politici uit de EU stapt, zullen veel Schotten spijt van hun keuze van destijds hebben.

Ook in het Ierse deel van het koninkrijk is de stemming overwegend pro-EU. In Noord-Ierland vrezen velen dat een Brexit veel banen gaat kosten. Woensdag maakten de autoriteiten in Belfast volgens de BBC bekend dat de werkgelegenheid er nu de hoogste is sinds 1995. Het werkloosheidscijfer is met 5,8 procent hoger dan in Engeland (5 procent), maar in het arme, jarenlang door gewelddadige twisten geplaagde Noord-Ierland is dit een succes.

Die twisten kunnen snel herleven door een Brexit. Aan de ene kant willen de republikeinen niet uit de EU weg. Ze willen eigenlijk helemaal niet bij het koninkrijk horen, maar bij de republiek Ierland. Hun tegenstanders, de unionisten, willen in de eerste plaats bij het Verenigd Koninkrijk horen. De eerste minister van Wales, Carwyn Jones, waarschuwde recent dat er een hele grote constitutionele crisis komt, als straks delen van het land duidelijk 'ja' en andere delen duidelijk 'nee' stemmen.

'Brexit ondermijnt Verenigd Koninkrijk'
'Brexit ondermijnt Verenigd Koninkrijk' (Foto: ANP)

Te hard en vaak zuigen = huis uit

Een man uit Linköping wordt na 28 jaar trouw huur betalen zijn huis uitgezet. Volgens zijn buren is de Zweed te vaak en té luid aan het zuigen. Stofzuigen, welteverstaan.

De medeflatbewoners werden er horendol van. Hun buur is iedere dag twee tot maar liefst vijf uur bezig met stofzuigen. Ook laat hij de stofzuiger rustig zijn werk doen op het balkon.

En hier blijft het niet bij. Ook draait de flatbewoner zijn muziek te luid, naar eigen zeggen om het zuiggeluid te overstemmen. En ten slotte loopt hij altijd in blote kont rond in de gezamenlijke wasruimte.

Uiteindelijk moest de rechter eraan te pas komen om het huurcontract te ontbinden. De rechter stelde de huurbaas in het gelijk. De man zal nu elders onderdak moeten zoeken.

OVV start onderzoek kerncentrales grensgebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoeken hoe Nederland met zijn buurlanden samenwerkt om incidenten bij kerncentrales te voorkomen en te beheersen. Mensen in de grensregio's maken zich hierover al geruime tijd zorgen door een aantal incidenten, licht de OVV toe.

De raad wil onder meer achterhalen hoe Nederland en België elkaar betrekken bij de besluitvorming over en toezicht op de centrales en welke informatie wordt uitgewisseld. Ook wordt gekeken hoe de landen zich gezamenlijk voorbereiden op een mogelijk ongeluk.

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de uitwisseling van informatie over de drie kerncentrales in het grensgebied van Nederland en België: Borssele (Nederland), Doel en Tihange (België).

OVV start onderzoek kerncentrales grensgebied
OVV start onderzoek kerncentrales grensgebied (Foto: ANP)

Ook Belgen naar rechter om sjoemelauto's VW

Ook de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop begint een claimzaak tegen Volkswagen in verband met het dieselschandaal. "De Belgische consument heeft net als de Amerikaanse consument recht op compensatie", stelt de organisatie. Op haar site roept ze gedupeerde Belgen op zich aan te melden.

De zogeheten groepsvordering heeft betrekking op nieuwe en tweedehands 'sjoemelauto's' van de de Duitse autofabrikant die op of na 1 september 2014 zijn gekocht. "Volkswagen heeft jarenlang consumenten bedrogen door wagens te verkopen die veel meer stikstofoxiden uitstoten dan beloofd", benadrukt Test-Aankoop. "Maar Volkswagen geeft niet thuis."

Het concern werkt in de Verenigde Staten inmiddels wel aan een schikking, waarbij autobezitters mogelijk kunnen rekenen op een fikse schadevergoeding. Ook in Nederland worden pogingen ondernomen om compensaties los te weken. Claimstichting VolkswagenAudiclaim en Volkswagen stonden onlangs zelfs al een keer tegenover elkaar in de rechtszaal.

Ook Belgen naar rechter om sjoemelauto's VW
Ook Belgen naar rechter om sjoemelauto's VW (Foto: ANP)

Nieuwe Xbox-consoles: wat we tot nu toe weten

Microsoft heeft tijdens E3 een boel nieuws aangekondigd maar ook veel verwarring gezaaid onder gamers. Op 25 mei berichtten wij al over de hardnekkige en vooral gedetailleerde geruchten over mogelijk nieuwe Xbox One-consoles. Deze berichten zijn op gamebeurs E3 door Microsoft bevestigd; het bedrijf komt later dit jaar met Xbox One S, die kleiner van formaat is en over een aantal extra features beschikt. Volgend jaar komt Project Scorpio, dat naar verluidt de absolute koploper in de consolemarkt wordt met een grote voorsprong op alle andere consoles wat betreft prestaties.

Bosbranden Fort McMurray ontstaan door mensen

De hevige bosbranden rond de Canadese stad Fort McMurray zijn vermoedelijk ontstaan door menselijk handelen, meldt de Canadese politie dinsdag (lokale tijd). Onderzoekers die de omgeving in de provincie Alberta grondig hebben bekeken, sluiten blikseminslag uit.

Volgens de politie kunnen mensen op verschillende manieren het vuur hebben veroorzaakt, daarover bestaat nog geen duidelijkheid. Zo kunnen onder meer kampvuren of elektrische leidingen voor de vlammenzee hebben gezorgd.

In totaal moesten zo'n 90.000 mensen vanwege de branden hun huis uit. In eerste instantie werden alleen de inwoners van de plaats Fort McMurray geëvacueerd, maar de overheid drong aan op meer evacuaties.

Bosbranden Fort McMurray ontstaan door mensen
Bosbranden Fort McMurray ontstaan door mensen (Foto: ANP)

Lavrov: schandalige Engelse provocaties

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei woensdag dat het onmogelijk is de 'schandalige provocaties door Engelse voetbalfans' bij het EK voetbal in Frankrijk te negeren. "We kunnen onze ogen niet sluiten voor de absoluut provocerende acties van supporters uit andere landen", zei Lavrov in het parlement.

"U hebt waarschijnlijk de schandalige beelden op televisie gezien waarbij op de Russische vlag werd gestampt en beledigingen werden geschreeuwd over het Russisch politiek leiderschap en over vooraanstaande Russische sporters", citeerde persbureau RIA de minister.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov liet afzonderlijk hiervan weten dat de Russische regering hoopt dat er geen verdere 'excessen' zullen zijn en dat de onderzoeken naar het voetbalgeweld evenwichtig zijn.

De Russische minister van Sport, Vitali Moetko, zei eerder woensdag dat hij niet kan uitsluiten dat Russische voetbalfans bij meer geweld worden betrokken, omdat ze voortdurend worden geprovoceerd, meldde persbureau TASS.

Lavrov: schandalige Engelse provocaties
Lavrov: schandalige Engelse provocaties (Foto: ANP)

Moslim slacht vriendin af na anale seks

Een Weense rechter heeft een 45-jarige man voor twintig jaar op water en brood gezet wegens de laffe moord op zijn vriendin. De beste man is namelijk moslim, en had zijn 40-jarige vriendin via de artiesteningang genomen. Omdat anale seks volgens de islam haram is, werd zij afgeslacht.

De Oostenrijker leek het op een slechte dag nogal een briljant idee om zijn vriendin eens via de achteruitgang te nemen. Helaas voor hem bleek het intieme onderonsje door haar stiekem te zijn gefilmd. Zij dreigde de sekstape te verspreiden als haar vriend haar zou verlaten.

Het filmpje lekte toch uit en werd hierna massaal gedeeld onder zijn vrienden. Hoongelach viel de arme moslim ten deel. Want een persoon anaal penetreren is natuurlijk zwaar illegaal volgens de Koran.

De islamiet was zo zwaar vernederd, dat hij ontstak in woede. Hij greep een mes en stak zijn vriendin tweemaal in de nek. Hierop bloedde zij langzaam dood in het trappenhuis.

De mohammedaan verdedigde zich nog door te zeggen dat hij zichzelf eerst om het leven wilde brengen met het mes. Hierna zou een worsteling zijn ontstaan en zou de vrouw zichzelf per ongeluk hebben neergestoken. De jury geloofde de man niet, waarop hij nu de komende twintig jaar over zijn zonden mag nadenken.

PvdA wil niks weten van lagere winstbelasting

Regeringspartij PvdA wil niets weten van verlaging van de vennootschapsbelasting. "Ga niet aan die wedstrijd meedoen", zei PvdA'er Henk Nijboer woensdag in een debat met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. De VVD denkt er anders over.

Wiebes vindt dat er moet worden nagedacht over de hoogte van het tarief van de vennootschapsbelasting (vpb) om Nederland aantrekkelijk te houden voor het bedrijfsleven. Hij wil hierover met Prinsjesdag met een brief komen. Dan presenteert het kabinet de begroting voor volgend jaar.

De Europese Commissie wil belastingontwijking van bedrijven harder aanpakken. De VVD heeft daarbij wel een voorwaarde. "Eventuele belastingopbrengsten van de maatregel moeten weer teruggesluisd worden naar het bedrijfsleven, liefst met een lager vpb-tarief", aldus Mark Harbers.

PvdA wil niks weten van lagere winstbelasting
PvdA wil niks weten van lagere winstbelasting (Foto: ANP)

Plichtsverzuim was probleem in Bijlmerbajes

Plichtsverzuim was de afgelopen jaren een groot punt van zorg in de Bijlmerbajes, die onlangs is gesloten. Dat blijkt uit informatie die door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is vrijgegeven.

In 2014 en 2015 waren er in totaal bijna 140 onderzoeken naar plichtsverzuim en integriteitsschendingen in de Bijlmerbajes. Een opvallend groot aantal. In totaal zijn er in die twee jaar bij alle onderdelen van de DJI bijna 470 onderzoeken gedaan.

Volgens de DJI was plichtsverzuim een dusdanig groot punt van zorg dat er een zerotolerancebeleid is gevoerd. Hierdoor werd ook tegen lichte vergrijpen opgetreden. Dat verklaart dat het aantal onderzoeken verhoudingsgewijs zo groot was.

Plichtsverzuim was probleem in Bijlmerbajes
Plichtsverzuim was probleem in Bijlmerbajes (Foto: ANP)

Makers muziek verdienden meer in 2015

Componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers hebben vorig jaar 182 miljoen euro aan auteursrechten uitgekeerd gekregen door Buma/Stemra. Dat is 20 miljoen (12 procent) meer dan in 2014, meldt de auteursrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

Het geld werd uitgekeerd voor het gebruik van muziek op radio, tv en streamingdiensten, en in horecagelegenheden, winkels en bedrijfsruimtes.

Buma/Stemra boekte een omzet van bijna 204 miljoen euro, 15 miljoen meer dan in 2014. Vooral de omzet uit onlinemuziekgebruik, zoals streaming, nam toe.

Makers muziek verdienden meer in 2015
Makers muziek verdienden meer in 2015 (Foto: BuzzE)

Overwatch heeft 10 miljoen spelers

Dat Overwatch een populaire game is en bovendien veel lovende kritieken heeft gekregen van de gamespers weten we onderhand wel, maar het aantal spelers groeit ook hard. Momenteel heeft Overwatch maar liefst 10 miljoen spelers, zo maakte Blizzard bekend.

Eerder berichtten we nog dat Overwatch 7 miljoen spelers had vlak na de eerste week van de release. De 10 miljoen spelers zijn gecombineerd over alle platforms.

Overwatch is verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

'Volkswagen reorganiseert onderdelenproductie'

Volkswagen is van plan de productie van onderdelen voor zijn verschillende automerken te gaan samenvoegen. Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van ingewijden.

Het Duitse autoconcern dat vorig jaar in opspraak raakte door een groot dieselschandaal is bezig zijn strategie opnieuw onder de loep te nemen. Deze stap zou een samengevoegd bedrijfsonderdeel opleveren met circa 70.000 werknemers, verspreid over meer dan twee dozijn vestigingen wereldwijd. Door de activiteiten onder één directie te brengen, met één strategische koers, kan Volkswagen volgens de bronnen efficiënter te werk gaan en beter op de kosten letten.

In september vorig jaar kwam aan het licht dat het concern dieselauto's jarenlang als milieuvriendelijker aan de man bracht dan ze daadwerkelijk zijn. Volkswagen heeft inmiddels al ruim 16 miljard euro gereserveerd om de ontstane schade af te wikkelen.

'Volkswagen reorganiseert onderdelenproductie'
'Volkswagen reorganiseert onderdelenproductie' (Foto: ANP)

Ibrahimovic in olympische voorselectie Zweden

De Zweedse bondscoach Håkan Ericson heeft Zlatan Ibrahimovic geselecteerd voor het olympische voetbalteam voor Rio de Janeiro. Ook Muamer Tankovic (AZ) en Simon Tibbling (FC Groningen) maken deel uit van de selectie. Op dit moment heeft Ericson 30 spelers geselecteerd, hier moet hij er nog acht van gaan schrappen. 

Het olympische voetbaltoernooi wordt gespeeld met spelers die geboren zijn op of na 1 januari 1993, maar elk land mag drie dispensatiespelers meenemen die ouder zijn dan dat. De 34-jarige Zlatan is samen met Ludwig Augustinsson (FC Kopenhagen) en Victor Nilsson Lindelöf (Benfica) geselecteerd voor de dispensatieplaatsen. 

Vorig jaar in Tsjechië werd het Zweedse elftal onder de 21 jaar Europees kampioen en kwalificeerde zich daarmee voor de Spelen. In Rio de Janeiro in Zweden ingedeeld in de groep met Colombia, Japan en Nigeria. Of Zlatan daadwerkelijk meegaat hangt af van zijn nieuwe club. Ibrahimovic nam dit seizoen afscheid van Paris Saint-Germain en wordt genoemd bij Manchester United. 

"Ik heb een gesprek gehad met Zlatan, dit kan een nieuwe uitdaging zijn in zijn carrière. De kans dat hij meegaat is niet groot, maar ik hoop het. Ik probeer per club niet meer dan twee spelers mee te vragen, omdat ik de situatie van de clubs ook begrijp. Op dit moment heb ik nog slechts elf spelers die, als zij fit blijven, hebben toegezegd te kunnen spelen voor Zweden op de Spelen."

Op dit moment heeft Ericson toezegging van de keepers Andreas Linde, Molde en Jacob Rinne met daarnaast de veldspelers Pa Konate (Malmö FF), Adam Lundqvist (Elfsborg), Joakim Nilsson (Elfsborg), Robin Quaison (Palermo), Ken Sema (Östersund), Muamer Tankovic (AZ), Simon Tibbling (FC Groningen), Mikael Ishak (Randers) en Jordan Larsson, (Helsingborg).

Ibrahimovic in olympische voorselectie Zweden (Pro Shots / Pro Shots / Action Images)
Ibrahimovic in olympische voorselectie Zweden (Pro Shots / Pro Shots / Action Images)

'Waarom geen doping?'-atlete betrapt op doping

Ook de tweede B-staal van atlete Tatiana Firova, afgenomen tijdens de Olympische Spelen van 2008, is bij hertesten alsnog positief bevonden op verboden middelen. Het lijkt daardoor waarschijnlijk dat Rusland het zilver op de 4x400 meter definitief af moet geven aan Jamaica, terwijl Wit-Rusland het brons krijgt.

Firova kwam eerder deze maand in opspraak door een enigszins opvallende uitspraak. Ze vond het namelijk nogal vreemd dat atleten geen doping mogen gebruiken, "want niet-sporters mogen dat ook gewoon." Dat niet-sporters niet strijden om sportprijzen leek de Russische even te zijn vergeten. 

Meisje schaart 2 tienermeisjes, wipt met jochie

Voor een Engelse rechtbank diende deze week de rechtszaak tegen ene Scarlet Drury uit Skelton-in-Cleveland. Het inmiddels 19-jarige meisje heeft geschaard met twee tienermeisjes. Ook heeft ze seks gehad met een puberig jochie.

De vergrijpen vonden plaats toen Scarlet 17 en 18 lentes jong was. Zo reed ze op een dag met het ventje in dit verhaal naar het strand om zich na een paar borrels door hem te laten uitwonen.

Bij de twee tienermeisjes in dit verhaal ging ze echter anders te werk. Scarlet is namelijk regelmatig met hen gezien, terwijl zij met de meisjes zoende, knuffelde en seksuele handelingen verrichtte.

Over een van de vrijpartijtjes schepte de Engelse nogal op. Toen men haar uit de doeken deed hoe oud de meisjes waren, antwoordde ze: "Leeftijd is slechts een getal. Het is wel goed zo."

In de rechtbank verklaarde haar advocaat dat zijn cliënte aan lager wal is geraakt. Zo is ze nu aan de drugs en de drank verslingerd. De rechter was dan ook opvallend mild, en legde haar slechts een voorwaardelijke celstraf op.

Voedsel relatief goedkoop in Nederland

Voedsel is in Nederland relatief goedkoop. De prijzen liggen zo'n 2 procent lager dan gemiddeld in de Europese Unie, terwijl consumenten in alle ons omringende landen juist duurder uit zijn. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Eurostat.

Vooral aan graanproducten en zuivel zijn Nederlanders minder kwijt dan veel andere Europeanen, respectievelijk 10 en 7 procent. Vlees daarentegen is hier 11 procent duurder dan gemiddeld in de EU. Ook alcohol en tabak zijn in Nederland relatief prijzig.

Vooral in het zuiden en oosten van Europa is eten en drinken nog goedkoper dan in Nederland. Polen spant de kroon met prijzen die 37 procent lager liggen dan het EU-moyenne. Denen daarentegen zijn het duurst uit. Zij rekenen in de winkel 45 procent meer af dan gemiddeld voor voedingsmiddelen.

Voedsel relatief goedkoop in Nederland
Voedsel relatief goedkoop in Nederland (Foto: ANP)

Punt-bh Madonna levert veel op

De 'punt-bh' van Madonna heeft bij een veiling in Londen veel geld opgebracht. Het kledingstuk werd verkocht voor 37.500 pond, omgerekend ruim 47.000 euro.

Kerry Taylor Auctions had niet verwacht dat het korset zo veel zou opbrengen. Het Londense veilinghuis had de opbrengst geschat tussen de 20.000 en 30.000 pond (26.000 en 38.000 euro).

De bustier is een ontwerp van Jean-Paul Gaultier. Hij maakte de bh voor Madonna's Blond Ambition Tour, waarmee de Queen of Pop in 1990 over de wereld trok. De gouden bustehouder werd een van de meest iconische outfits van Madonna.

Gezakt? Straks alleen onvoldoendes herstellen

Een scholier die zakt voor zijn examen, hoeft in de toekomst misschien niet meer het hele cursusjaar over te doen, maar alleen de vakken waarvoor hij een onvoldoende haalde. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) gaat de mogelijkheden hiervoor onderzoeken. Hij vindt het idee van D66 wel aansluiten op al bestaande ontwikkelingen in het onderwijs.

Dat zei hij woensdag in de Tweede Kamer. De scholieren kunnen de tijd die ze nu nog besteden aan de vakken waarvoor ze toch al geslaagd waren, dan gaan gebruiken voor vervolgonderwijs of stages. Dekker wil nog dit jaar uitsluitsel geven. "Maar het is niet zo dat we dit nu onmiddellijk gaan invoeren", waarschuwde de bewindsman. Donderdag krijgen eindexamenkandidaten hun uitslag. Die kunnen dus nog niet van een nieuwe regeling profiteren.

Gezakt? Straks alleen onvoldoendes herstellen
Gezakt? Straks alleen onvoldoendes herstellen (Foto: ANP)

Uitvaart Christina Grimmie in besloten kring

Christina Grimmie wordt later deze week naar haar laatste rustplaats gebracht. De uitvaart vindt in besloten kring plaats, vertelt een ingewijde aan People. De 22-jarige Christina werd vrijdag na een concert doodgeschoten.

"Het wordt een kleine, intieme bijeenkomst voor familie en vrienden", weet de bron. Volgens de ingewijde vindt Christina haar laatste rustplaats in New Jersey, waar ze opgroeide.

Maroon 5-zanger Adam Levine betaalt de uitvaart, zegt Christina's broer Marcus. Levine coachte Christina toen ze deelnam aan The Voice.

In het plaatsje Evesham, waar de zangeres werd geboren, kwamen maandagavond honderden mensen bijeen om haar te herdenken. "Ze was dol op dit stadje", zei Marcus. "Ze hield van deze staat, zingen, God en van mij. Ze was mijn kleine zusje."

Uitvaart Christina Grimmie in besloten kring
Uitvaart Christina Grimmie in besloten kring (Foto: BuzzE)

Neergeschoten man Leiden was eerder doelwit

De 50-jarige man uit Leiden die dinsdagavond zwaargewond raakte toen hij werd neergeschoten, was eerder doelwit van een moordaanslag. Dat laat de politie weten. Hij overleefde 11 november vorig jaar een liquidatiepoging in een Amsterdams kantoorpand in de Derkinderenstraat in Nieuw-West. Hij is directeur van het daar gevestigde bouwbedrijf.

In hetzelfde pand werd in oktober de 37-jarige Turkse oud-advocaat Haydar Zengin doodgeschoten. Hij was geen bekende van de politie.

Het onderzoek naar de aanslag in Leiden is nog in volle gang, zegt een politiewoordvoerder. De politie heeft het idee dat er nog getuigen zijn die mogelijke cruciale informatie hebben, maar die nog niet met de politie hebben gesproken. Ze probeert alsnog met hen in contact te komen.

Neergeschoten man Leiden was eerder doelwit
Neergeschoten man Leiden was eerder doelwit (Foto: ANP)

Rutte en paus spreken over vluchtelingen

Premier Mark Rutte en paus Franciscus hebben woensdag gesproken over onder meer de stroom vluchtelingen naar Europa. Volgens Rutte was het een "bijzondere ontmoeting".

De gezamenlijke boodschap is dat politieke en religieuze leiders samen moeten werken om de problemen in Europa op te lossen. Rutte bracht het bezoek aan de paus in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Paus Franciscus maakt zich zorgen over de jeugdwerkloosheid in Europa. Hij vindt het belangrijk dat in Europa wordt gewerkt aan perspectief: banen en groei.

Het bezoek was mede bijzonder omdat de paus, die aan het hoofd staat van een kerk met ruim een miljard mensen, volgens een woordvoerder van Rutte indruk maakt met zijn uitstraling van soberheid en eenvoud.

Rutte en paus spreken over vluchtelingen
Rutte en paus spreken over vluchtelingen (Foto: ANP)

Toppers niet naar NK wielrennen

De top wielrenners van Nederland zeggen massaal af voor het Nederlands kampioenschap van 25 juni op Goeree Overflakkee. Wout Poels en Wilco Kelderman hebben al bedankt om te rijden en de start van Bauke Mollema en Steven Kruijswijk is twijfelachtig. Robert Gesink doet zeker niet mee na zijn val in Zwitserland eerder deze maand.

Kruijswijk weet nog niet of hij gaat rijden en Mollema beslist pas op het laatste moment. Wel aan de start verschijnen onder meer Tom Dumoulin, titelverdediger Niki Terpstra en Lars Boom.

Dat de rijders niet starten op het NK is opmerkelijk omdat het voor de Nederlandse wielerunie KNWU een verplichte wedstrijd is op weg naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Technisch directeur Thorwald Veneberg is bereid opnieuw naar de regels te kijken. "We hebben met de ploegen en renners rond de tafel gezeten. Wij vinden dat een renner zich optimaal moet kunnen voorbereiden met bijvoorbeeld een hoogtestage op de Olympische Spelen."

In Rio komen de renners met klimmersbenen beter tot hun recht. "We begrijpen het dat een renner dan dit Nederlands kampioenschap, een praktisch vlak parcours, over wil slaan. Wij zien dat dus als een goede reden. Veel staat in het teken van de Spelen dit jaar. Elke renner wil in zijn carrière Nederlands kampioen worden, maar soms dient het hogere doel. In dit geval dus de Spelen en de Tour de France."

NAVO: Moskou schendt wapenstilstand dagelijks

De wapenstilstand in het oosten van Oekraïne wordt elke dag keer op keer geschonden door de Russen en de rebellen. Dat zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg woensdag. "Rusland steunt de rebellen met wapens en ander materieel en trekt troepen samen langs de grens met Oekraïne. We roepen Rusland opnieuw op te stoppen met het destabiliseren van Oekraïne."

De NAVO-ministers van Defensie spraken met hun Oekraïense collega Stepan Poltorak, en zegden toe de steun op defensiegebied aan Oekraïne te vergroten. Een formeel besluit daarover zal genomen worden door de regeringsleiders van de NAVO op hun top begin juli in Warschau.

Volgens Stoltenberg gaat het om een breed pakket aan maatregelen, van logistieke steun, via hulp bij ontmijning en het bestrijden van bermbommen, tot financiële hulp en assistentie bij de hervorming van het Oekraïense militaire apparaat.

NAVO: Moskou schendt wapenstilstand dagelijks
NAVO: Moskou schendt wapenstilstand dagelijks (Foto: ANP)

Ruim 2000 agenten in Lille

Ruim 2000 politieagenten zijn woensdag in het Noord-Franse Lille op de been om te voorkomen dat voetbalsupporters zich misdragen of hooligans gaan relschoppen. Dinsdagavond waren er problemen met dronken supporters op een terras en gooiden Engelse supporters flessen en stenen naar bedelende zigeunerkinderen bij het station van Lille.

Woensdagochtend was het kalm in de vierde metropool van Frankrijk. In de middag speelt Rusland tegen Slowakije in het Europees kampioenschap voetbal. Donderdag speelt niet ver van Lille, in Lens, Engeland tegen Wales. Engelse en Russische hooligans raakten aan het begin van het EK in Marseille slaags.

Ruim 2000 agenten in Lille
Ruim 2000 agenten in Lille (Foto: ANP)

'Verenigd Koninkrijk kan in 2019 uit EU zijn'

De voorstanders van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, de brexit, voorzien dat hun land eind 2019 echt geen lid meer is. 'Brexitfan' en minister Chris Grayling zei tegen The Financial Times dat Londen na een afwijzing van het lidmaatschap in het referendum van 23 juni snel moet gaan onderhandelen met Brussel. Dan kan het land voor het eind van 2019 uit de unie zijn.

Maar Londen moet volgens Grayling na het 'nee' tegen EU-lidmaatschap niet gaan zitten wachten tot de onderhandelingen voorbij zijn. De regering kan en moet meteen stappen zetten om de rol van Europese magistraten in het Britse recht terug te dringen en om de immigratie uit andere EU-landen te beperken.

'Verenigd Koninkrijk kan in 2019 uit EU zijn'
'Verenigd Koninkrijk kan in 2019 uit EU zijn' (Foto: ANP)

Ex-medewerker IBM verdacht van spionage

De Amerikaanse justitie verdenkt een voormalige medewerker van IBM in China nu ook van economische spionage, naast het stelen van een bedrijfsgeheim waar hij al eerder voor was opgepakt.

De Amerikaanse autoriteiten arresteerden de 30-jarige softwareontwikkelaar Jiaqiang Xu in december in New York wegens diefstal van een bedrijfsgeheim van het Amerikaanse technologieconcern. Het ging om een broncode. Die probeerde hij te verkopen aan andere bedrijven.

De broncode die Xu stal is voor een geclusterd bestandssysteem, dat zorgt voor snellere prestaties van computers door het werk over meerdere servers te coördineren. IBM had de code achter onder meer een firewall staan. Alleen een klein deel van de IBM-medewerkers heeft er toegang toe.

Xu vertrok in 2014 bij IBM. Hij had vervolgens contact met een undercoveragent, die zich voordeed als een investeerder die een bedrijf in dataopslag wilde starten, en een andere agent die zich voordeed als projectmanager van zijn collega. In december ontmoette hij in New York een van de agenten. Hij vertelde tijdens die ontmoeting dat hij de code had gebruikt om software te maken om aan klanten te verkopen.

Ex-medewerker IBM verdacht van spionage
Ex-medewerker IBM verdacht van spionage (Foto: BuzzT)

Ruim twintig tips dode baby Amsterdam

Bij de politie in Amsterdam zijn ruim twintig tips binnengekomen over de dode baby die een week geleden werd gevonden bij de Sloterplas. Of daar bruikbare informatie bij zit kan de politie nog niet zeggen; de zaak is in elk geval nog niet opgelost. Er is nog niets bekend over de doodsoorzaak, hoelang het kind er heeft gelegen en wie het heeft neergelegd.

Deze woensdag staat de politie met een mobiel bureau bij de Sloterplas, vlak bij de plek waar het pasgeboren jongetje werd gevonden. De hoop is dat passanten iets kunnen vertellen over de tas en de doek waarin de baby was gewikkeld. Mogelijk heeft iemand de tas eerder gezien of heeft iemand gezien wanneer de tas is neergezet. De politiecontainer staat er tot 21.00 uur.

Woensdagavond wordt ook een stille tocht gehouden. De route loopt langs de Oostoever, waar de baby is gevonden.

Ruim twintig tips dode baby Amsterdam
Ruim twintig tips dode baby Amsterdam (Foto: ANP)

Sekswerkers starten proces tegen Groningen

Sekswerkers willen registratie door gemeenten voorkomen. De belangenvereniging PROUD vreest dat die landelijke discriminatie en schending van de mensenrechten van sekswerkers tot gevolg zal hebben en begint daarom samen met Vereniging Vrouw en Recht en Swexpertise een juridische procedure tegen de stad Groningen.

De nieuwe Wet regulering prostitutie, die donderdag in de Tweede Kamer wordt behandeld, moet die registratie mogelijk maken. Groningen is hier echter al mee gestart. "Groningen loopt in zijn aanpak vooruit op de nieuwe landelijke prostitutiewet en doet iets wat helemaal niet mag. We moeten nu ingrijpen en als het zover komt, de rechter laten beslissen," aldus Yvette Luhrs, voorzitter van PROUD. "Wanneer de nieuwe wet wordt aangenomen is het zeker dat meer gemeenten hun sekswerkers nog meer als tweederangsburgers zullen gaan behandelen."

Sekswerkers starten proces tegen Groningen
Sekswerkers starten proces tegen Groningen (Foto: ANP)

Marine redt vluchtelingen op Middellandse Zee

Op de Middellandse Zee heeft het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. Van Amstel 193 vluchtelingen gered, onder wie veertig vrouwen en zestien kinderen. De reddingsoperatie vond dinsdagmiddag plaats, meldde het ministerie van Defensie woensdag.

De oude boot met vluchtelingen was al zeven dagen op zee en dreigde te zinken. Het fregat reageerde op een noodoproep. Volgens Defensie was er paniek aan boord van de vluchtelingenboot die tussen Egypte en Sicilië voer. De vluchtelingen worden naar een Italiaanse haven gebracht.

Het marineschip neemt sinds deze maand deel aan de operatie Triton van het Europese grensagentschap Frontex. De Van Amstel bewaakt de Europese grenzen en brengt de migratiestroom vanuit Noord-Afrika in kaart.

Marine redt vluchtelingen op Middellandse Zee
Marine redt vluchtelingen op Middellandse Zee (Foto: ANP)

Producer 'Chips' Moman overleden

De veelvoudig bekroonde songwriter, producer en gitarist Lincoln Wayne 'Chips' Moman is maandag op 79-jarige leeftijd overleden, zo werd dinsdag (lokale tijd) bekend. Moman produceerde hits voor onder anderen Elvis Presley, Willie Nelson en Dusty Springfield.

Voor Presley produceerde Moman In the Ghetto en voor Willie Nelson was hij verantwoordelijk voor Always On My Mind. Voor zijn bijdrage aan de hit van B.J. Thomas, Another Somebody Done Somebody Wrong Song, won de producer een Grammy.

Moman overleed in een hospice, een dag nadat hij 79 was geworden.

Opmerkelijke dieven actief

Als je aan een beetje een goeie dievenbuit denkt, denk je aan geld, sieraden, smartphones en handtassen. In Nieuw-Zeeland denken ze daar heel anders over.

Sinds dit jaar hebben dieven in Nieuw-Zeeland namelijk een zeer opmerkelijke buit op het oog: avocado's. Sinds de mislukte oogst van afgelopen jaar kost zo'n vrucht tussen de drie en vier euro per stuk. Sinds januari zijn er al 40 grote avocadokraken geweest waar gemiddeld zo'n 350 avocado's per keer zijn buitgemaakt. Los nog van de kleinere roven.

Het is zelfs zó erg gesteld dat boeren allerhande beveiligingsmaatregelen hebben moeten nemen in het anders zo idyllische land. Men hoopt dat de situatie weer een beetje normaal wordt na een goede oogst.

Nieuws steeds vaker bekeken via sociale media

Steeds meer mensen nemen nieuws tot zich via sociale media. Dat blijkt uit onderzoek van het Reuters Institute Digital News Report 2016.

Het onderzoek, dat begin dit jaar plaatsvond in 26 landen waaronder Nederland, wijst uit dat 51 procent van de deelnemers sociale media als Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram wekelijks gebruikt als bron voor nieuws. Ongeveer 12 procent geeft zelfs aan dat het hun belangrijkste bron voor nieuws is. Facebook is veruit het belangrijkste netwerk voor het vinden, lezen of kijken en delen van nieuws.

Vooral voor vrouwen, die minder geneigd zijn om direct naar nieuwswebsites te gaan of apps te gebruiken, en jongeren zijn sociale media belangrijk. Voor in totaal 28 procent van de 18- tot 24-jarigen zijn sociale media de belangrijkste nieuwsbron, voor het eerst meer dan televisie, met 24 procent.

Voor Nederland namen 2006 mensen deel aan het onderzoek. In totaal 46 procent van de Nederlanders zet sociale media wekelijks in om nieuws tot zich te nemen. Facebook is met 36 procent daarvoor onder Nederlanders veruit het populairst. WhatsApp volgt met 14 procent. YouTube staat met 11 procent op de derde plaats, Twitter neemt met 8 procent de vierde plek in en LinkedIn staat met 5 procent vijfde.

Nieuws steeds vaker bekeken via sociale media
Nieuws steeds vaker bekeken via sociale media (Foto: BuzzT)

EK Vandaag - Woensdag 15 juni

Vandaag worden de eerste drie wedstrijden uit de tweede speelronde bij het EK voetbal gespeeld. Het begint met een duel tussen Rusland en Slowakije, waarna de twee wedstrijden uit groep A volgen.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
15.00 B Rusland Slowakije Lille
18.00 A Roemenië Zwitserland Parijs
21.00 A Frankrijk Albanië Marseille

Rusland - Slowakije

Het eerste duel van de tweede speelronde is gelijk een do-or-die wedstrijd voor Slowakije. Het is te hopen dat de Russen op de tribune dat niet te letterlijk nemen en dat het echte gevecht op het veld zal plaatsvinden. Slowakije verloor het eerste duel van Wales en moet winnen om in de race te blijven voor de achtste finale. Rusland heeft wat meer ruimte na het gelijke spel tegen Engeland, maar een overwinning zullen ze zeker niet laten liggen.  

Sinds 1994 troffen de landen elkaar acht keer. De Russen wonnen drie keer, maar de onderlinge resultaten bij kwalificatietoernooien is precies gelijk; twee gelijke spelen en één overwinning voor beide landen. Het laatste duel vond plaats in 2014, toen Rusland thuis met 1-0 won na een doelpunt van Alexander Kerzhakov.

Roemenië - Zwitserland

De Roemenen speelden goed in hun eerste duel tegen Frankrijk, maar zag een punt in de slotminuut door hun vingers glippen. Vandaag treffen ze een stug Zwitserland, dat lange tijd moeite had tegen tien Albaniërs, maar wel de zege pakte. Bij winst zijn de Zwitsers zeker van een plek in de achtste finale, maar de Roemenen zullen er alles aan doen om zelf de punten te pakken. 

Het wordt de dertiende ontmoeting tussen Roemenië en Zwitserland. De Roemenen hebben een positief saldo tegen de Zwitsers met vijf overwinningen en drie gelijke spelen. De landen troffen elkaar meermaals in een kwalificatiereeks, maar pas één keer op een eindtoernooi. In 1994 verloren de opvallend blonde Roemenen met 1-4.

Frankrijk - Albanië

In het Vélodrome van Marseille wordt het tweede duel van thuisland Frankrijk gespeeld. De Fransen hadden alle moeite om de drie punten tegen Roemenië binnen te halen en slaagden daar ternauwernood in. Vanavond zullen ze tegen zwakke broeder Albanië winnen zien wel in vorm te zijn en hun plaatsje in de achtste finale veiligstellen.

Het wordt de zevende ontmoeting tussen beide landen, dat elkaar vier keer in een kwalificatiereeks voor het EK trof. Alle keren ging de overwinning naar Frankrijk, dat overigens de laatste twee duels verloor tegen de Albanezen. De laatste keer was overigens een jaar en twee dagen geleden, toen Ergys Kace de enige doelpunt  maakte voor Albanië.

Wedstrijd van toen 

Net als gisteren kijken we terug naar een duel tussen Nederland en Duitsland, op het EK van 2004 welteverstaan. Nederland had met de hakken over de sloot het EK gehaald en zou uiteindelijk met diezelfde hakken ook de kwartfinale halen in dit toernooi. Een achterstand in de eerste helft na een doelpunt van Torsten Frings leek Oranje lang fataal te worden in dit eerste duel. Totdat in de 81e minuut Andy van der Meyde de bal voorgaf en Ruud van Nistelrooy zijn eerste doelpunt op een eindtoernooi wist te maken. Dit desondanks dat hij ontzettend werd gehinderd door Christiaan Wörns.

Mede door dit puntje wist Nederland zich ten koste van de Duitsers te kwalificeren voor de kwartfinale. De halve finale bleek later het eindstation te zijn. 

'DENK-voorman mogelijk corrupt'

De Limburgse zorginstelling Daelzicht is een integriteitsonderzoek gestart naar een transactie met Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk uit 2011. De politicus van de beweging DENK kwam in beeld na vragen van NRC. De zorginstelling heeft in 2011 een voormalig zorgcomplex aan een bedrijf van Öztürk verkocht. Dit is volgens de krant tegen een opmerkelijk lage prijs gebeurd.

Daelzicht kwam vorige maand in opspraak door vriendjespolitiek. Het interim-bestuur heeft daarop besloten een onderzoek te starten. "We waren al bezig met een onderzoek om alle transacties te bekijken. Na de vragen die door het NRC zijn gesteld, nemen we de transactie met Öztürk in dit onderzoek mee."

Een andere zorginstelling, Reinaerde uit Utrecht, beraadt zich volgens de krant op een onderzoek naar mogelijke omkoping van een medewerker door de politicus. De instelling was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar. De voorzitter van de politieke beweging Denk zat overigens in 2011 nog niet in de Kamer.

Öztürk is vooralsnog onbereikbaar voor commentaar.

Integriteitsonderzoek naar DENK-voorman Öztürk
Integriteitsonderzoek naar DENK-voorman Öztürk (Foto: ANP)

Piratenpartij door hele land voor lijsttrekker

De Piratenpartij gaat zijn nieuwe lijsttrekker voor de volgende verkiezingen op een bijzondere manier kiezen.

Ja, het lijkt ver weg, maar komt toch snel dichtbij. Als er geen gekke dingen gebeuren, vindt de volgende Tweede Kamerverkiezing plaats op 15 maart. Reden voor de partij die nu toch éíndelijk een zetel wil veroveren om aan de slag te gaan en een leider voor de komende verkiezing te kiezen. 

Tussen 15 en 26 juni vindt de zogeheten 'Pirates on Tour' plaats. Hierin gaan zes kandidaat-lijsttrekkers op tour door Nederland om in debat te gaan. De partij geeft er nog een unieke twist aan, bezoekers dragen zelf de onderwerpen aan waar de kandidaten over in debat gaan. 

Naast het klassieke debat worden alle kandidaten ook aan een 'kruisverhoor' onderworpen met vragen die mensen via de website en social media aangeleverd hebben. De tour doet vanavond Amsterdam aan en gaat ook nog langs Utrecht, Delft en Groningen. 

Jamy ontvangt lintje voor redden van peuter

Toen de 14 jarige Jamy Snel uit Weesp vorige week naar school fietste zag ze een 4 jarige peuter een bocht missen en pardoes in een brede vaart belanden. Ze bedacht zich niet en sprong in het water, pakte de peuter vast en zwom weer richting de kant. "Aan de kant stonden mensen en die hielpen ons eruit. Als zij er niet waren geweest, was het me niet gelukt om hem en mezelf uit het water te krijgen" vertelt ze.

Eenmaal aan de kant stelde de geschrokken moeder haar 4-jarige zoontje gerust. Jamy vermoedt dat de moeder niet kan zwemmen, omdat ze anders zelf wel in het water was gesprongen.

Dinsdagmiddag heeft ze hiervoor een jeugdlintje en een oorkonde ontvangen uit handen van locoburgemeester Astrid Heijstee-Bolt. De gemeente prees haar voor haar heldhaftig optreden.

'Politie BelgiŰ gewaarschuwd voor terreurcel'

De Belgische politie heeft een waarschuwing gekregen dat een 'terreurcel' op weg is naar het land en er elk moment een aanslag kan zijn. De antiterrorismeafdeling heeft een e-mail verstuurd aan alle bureaus waarin wordt gezegd waakzaam te zijn, omdat anderhalve week geleden een groep terroristen uit Syrië naar Europa is vertrokken. Dit meldde Het Nieuwsblad woensdag.

Ze hebben geen paspoorten bij zich en willen per boot via Turkije en Griekenland komen. In Europa willen ze zich volgens de e-mail splitsen in twee terreurcellen, een die naar Frankrijk gaat en een die België als bestemming kiest. Hun plan zou zijn uiteindelijk aanslagen te plegen door met z'n tweeën naar een doelwit te gaan. Ze zouden daarbij denken aan het Brusselse winkelcentrum City2, een hamburgerketen en een politiebureau in Brussel, zo luidt de waarschuwing volgens de krant.

'Politie België gewaarschuwd voor terreurcel'
'Politie België gewaarschuwd voor terreurcel' (Foto: ANP)

Fans Led Zeppelin steunen band in rechtbank

Op de eerste dag van de rechtszaak tegen Led Zeppelin, stonden fans in Los Angeles in de rij om een plekje te bemachtigen in de zaal.

Volgens de BBC droegen sommige liefhebbers van de band gesigneerde exemplaren bij zich van Stairway To Heaven, het nummer waar de zaak om draait. Erfgenamen van Randy Craig Wolfe beweren dat het intro van de grote hit is gestolen van Wolfe, die het had geschreven voor het nummer Taurus van zijn band Spirit. Led Zeppelin trad in de jaren 60 op als voorprogramma van Spirit.

Bandleden Robert Plant (67) en Jimmy Page (72) waren dinsdag aanwezig in de rechtbank. Zij luisterden hoe de jury verschillende versies van zowel Stairway To Heaven als Taurus te horen kregen. De advocaat van de nazaten van Wolfe prees de heren als "geweldige muzikanten en performers" maar riep hen ook op "de erkenning te geven waar het hoort".

Led Zeppelin's raadsman beargumenteerde dat niet bewezen kan worden dat Page en Plant het nummer van Spirit überhaupt weleens hadden gehoord voordat zij Stairway To Heaven schreven.

In 2008 rekende Bloomberg uit dat Stairway to Heaven door de jaren heen zo'n 500 miljoen euro heeft opgebracht. Volgens de BBC zijn de erfgenamen van Randy Craig Wolfe uit op 35 miljoen daarvan.

Luister en oordeel zelf

Franse premier eist stop protestmarsen

De Franse premier Manuel Valls heeft de vakbond CGT woensdag opgeroepen op te houden met het houden van protestmarsen in Parijs. De premier zei dat deze bond zich ambivalent opstelt tegenover de 'casseurs'. Dat zijn groepen jonge gemaskerde relschoppers die op grote schaal vernielingen aanrichten en de protesten als dekmantel voor hun vernielzucht gebruiken. Dinsdag vernielden ze ook ruiten van een kinderziekenhuis, wat in heel het land tot grote verontwaardiging heeft geleid.

Valls zei dat de CGT onverantwoordelijk is met de betogingen, waar relschoppers rondlopen die politieagenten zouden willen doden. Hij beklemtoonde ook dat hij de tekst van de arbeidswet, waar tegen wordt gedemonstreerd, niet verandert. De tekst is volgens Valls al een compromis dat is voortgekomen uit overleg met grotere vakbonden dan de extreemlinkse CGT.

Franse premier eist stop protestmarsen
Franse premier eist stop protestmarsen (Foto: ANP)

Kelly Osbourne zet 'Solidariteit' op hoofd

Kelly Osbourne heeft het woord Solidariteit op de zijkant van haar hoofd laten tatoeëren. De tattoo is gezet boven haar rechteroor. Op dezelfde plek boven haar linkeroor liet zij twee jaar geleden in hetzelfde lettertype al "Verhalen.." vastleggen.

Kelly had zondag tijdens Gay Pride in Los Angeles het woord Solidariteit al op haar hoofd geschreven met een stift. "Ik wilde deze tattoo al langer nemen", schrijft ze op Instagram. "Ik ben kapot van de tragedie in Orlando, het herinnerde me eraan dat elk moment in het leven waardevol is. Iedereen is waardevol."

De presentatrice gaat in de post nog wat dieper in op de betekenis van haar nieuwe tattoo. "Samen bereiken we wat onmogelijk is voor degene die alleen staat. Wij die vrijheid respecteren staan samen, boeken samen vooruitgang, vieren samen en rouwen samen. Je bent niet alleen."

'Hulp overheid bij kerncentrale wel nodig'

Financiële hulp van de overheid is wel degelijk nodig om kerncentrale Borssele op een veilige manier in bedrijf te houden. Dat stelt het Zeeuwse energiebedrijf Delta, dat voor een groot deel eigenaar is van de centrale, in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet vorige week weten dat hij bijspringen juist niet nodig vindt. Maar Delta is het daar niet mee eens. Het roept de Tweede Kamer op om het kabinet aan te sporen alsnog met de nodige waarborgen over de brug te komen.

Delta, dat momenteel in zwaar weer verkeert, wil dat de overheid garant staat voor financiële tegenvallers in verband met de centrale. Gebeurt dit niet, dan zou de kans bestaan dat de provincie Zeeland en de andere aandeelhouders van Delta straks de lucratieve netwerktak van het energiebedrijf moeten verkopen. Dat zou grote nadelige gevolgen hebben voor de lokale werkgelegenheid.

'Hulp overheid bij kerncentrale wel nodig'
'Hulp overheid bij kerncentrale wel nodig' (Foto: ANP)

Mario Party: Star Rush aangekondigd voor Nintendo 3DS

Dag één van de Nintendo Treehouse zit erop, maar dat betekent niet dat er niets bekend wordt gemaakt. Nintendo heeft Mario Party: Star Rush aangekondigd, een nieuwe game voor Nintendo 3DS. Deze lanceert in Amerika op 4 november dit jaar en zal in Europa waarschijnlijk ook rond dit tijd lanceren.

De nieuwe Super Mario-amiibo die gisteravond ook werden aangekondigd zijn compatibel met deze game, wat zou betekenen dat Diddy Kong en Boo (overigens glow in the dark) nieuwe speelbare personages zijn. Ook is het nu zo dat alle spelers tegelijkertijd bewegen over de map. Het lijkt er dus op dat je niet meer samen zit in een auto.

Lang hoeven we niet op beelden van de game te wachten, Mario Party: Star Rush wordt vanavond tijdens dag twee van de Nintendo Treehouse getoond.

Super Mario-serie nieuwe amiibo

Chinese IT-spionagegroep blootgelegd

Het Nederlandse IT-beveiligingsbedrijf Fox-IT heeft de handel en wandel van spionagegroep Mofang blootgelegd. De tot dusver onbekende groepering voert politiek gemotiveerde aanvallen uit op computersystemen in Myanmar, maar ook op bedrijven die zaken doen in het Aziatische land. Het spoor leidt naar China, maakte het bedrijf woensdag bekend .

Mofang heeft volgens Fox-IT aanvallen uitgevoerd op minimaal twintig organisaties in verschillende sectoren (overheid, defensie, kritieke infrastructuren, wapenindustrie, automobielindustrie) in diverse landen. Daar is ook een Duits bedrijf bij dat actief is in het vervaardigen van voertuigen voor het leger. Volgens de Volkskrant, die zich baseert op bronnen in het inlichtingenwezen, gaat het om het Duits-Nederlandse bedrijf Rheinmetall Defence met een vestiging in Ede.

De waarschijnlijke Chinese connectie maakt de strijd tegen Mofang moeilijk. "De betrokkenheid van een staat betekent dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat zij door opsporingsinstanties voor de rechter worden gebracht", aldus Fox-IT.

Chinese IT-spionagegroep blootgelegd
Chinese IT-spionagegroep blootgelegd (Foto: ANP)

Volle buit voor ArgentiniŰ na drie duels

Argentinië had vannacht geen kind aan Bolivia. Al voor rust werd het verschil gemaakt in Seattle. De Argentijnen waren een flinke maat te groot: 3-0.

Een werveldende start was voldoende voor de Argentijnen, die de eerste twee groepswedstrijden al hadden gewonnen. Na dertien minuten spelen was het Tottenham Hotspur-aanvaller Erik Lamela die Argentinië op voorsprong hielp. Nauwelijks twee minuten later maakte Ezequiel Lavezzi er 2-0 van.

Na ruim een half vuur spelen was Lavezzi de aangever bij de 3-0 van Victor Leandro Cuesta. Daar bleef het bij in Seattle en zodoende zijn de Argentijnen heer en meester in de groepsfase. Al voorafgaand was de buit, de volgende ronde, binnen. Met de zege is de score perfect als het gaat om overwinningen.

In de kwartfinale op zondag 19 juni om 01:00u Nederlandse tijd zal Argentinië spelen tegen Venezuela. 

Chili bereikt kwartfinales via Panama

Chili heeft de kwartfinales van de honderdste editie van de Copa América bereikt. De Chilenen waren met 4-2 te sterk voor Panama. Beide landen maakten nog kans op de volgende ronde.

Chili speelt dit jaar als titelverdediger, daar het land vorig jaar nog de macht greep. Voorafgaand aan het laatste groepsduel had zowel Chili als Panama drie punten. Een punt was voor de Chilenen genoeg, maar het werden twee extra punten.

Gemakkelijk begon de wedstrijd echter niet. Want na vijf minuten spelen kwam Panama, dat er qua doelsaldo minder voor stond, op voorsprong via Miguel Camargo. Chili wist waar het aan toe was en moest vervolgens aan de bak. De achterstand werd nog voor rust ongedaan gemaakt.

Het was Eduardo Vargas die twee keer scoorde en zodoende zijn land nog voor de theepauze op voorsprong had gezet. Na rust gingen de Chilenen door. Via Arsenal-aanvaller Alexis Sánchez werd het in het tweede bedrijf 4-1. Abdiel Arroyo deed namens Panama nog wat terug, door de 4-2 te maken.

In de kwartfinale zal Chili tegenover Mexico komen te staan. 

Kamer tegen gasboringen bij Schiermonnikoog

Regeringspartij PvdA is tegen proefboringen naar gas ten noorden van Schiermonnikoog. Daarmee lijkt een meerderheid van de Tweede Kamer tegen het het plan.

"Wij willen niet dat er in natuur naar gas wordt geboord", zei Jan Vos van de PvdA woensdag. Hij dient donderdag samen met GroenLinks een motie in waarin de Kamer zich tegen de boringen uitspreekt.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet begin deze maand weten geen bezwaar te hebben tegen de tijdelijke proefboringen. Het bedrijf ENGIE wil de eerste boring in de winter van 2017/2018 laten plaatsvinden. Dat gebeurt deels in beschermd natuurgebied.

Een meerderheid van de Kamer keerde zich vorig jaar ook al tegen mogelijke gasboringen bij Terschelling. Vos vindt het een "rare gang van zaken" dat Kamp nu geen bezwaar heeft tegen een proef bij Schiermonnikoog. Volgens de PvdA'er is het juridisch wel degelijk mogelijk om deze proefboringen te stoppen.

Kamer tegen gasboringen bij Schieronnikoog
Kamer tegen gasboringen bij Schieronnikoog (Foto: ANP)

Sean Penn wilde zoon Steak noemen

Hopper Jack Penn heeft een niet al te gebruikelijke naam, maar het had nog aparter kunnen uitpakken voor de zoon van Sean Penn en Robin Wright. Zijn vader had hem graag Steak genoemd, naar zijn favoriete eten.

In een gesprek met het blad Interview vertelt de 22-jarige dat zijn moeder een stokje stak voor de naam Steak. De House of Cards-actrice stemde wel in met het verzoek van haar toenmalige echtgenoot hun zoon te noemen naar zijn favoriete acteurs, Dennis Hopper en Jack Nicholson. De twee inspireerden Sean met hun rollen in Easy Rider om acteur te worden.

Hopper Penn timmert inmiddels zelf ook aan de weg als acteur. Hij heeft een rolletje in zijn vaders film The Last Face en speelt in de Netflixfilm War Machine, met Brad Pitt.

Sean Penn wilde zoon Steak noemen
Sean Penn wilde zoon Steak noemen (Foto: BuzzE)

Jan Mulder 'gered' van tatoeage

Jan Mulder riep voordat België in actie kwam op het EK voetbal dat hij een tatoeage liet zetten als de Rode Duivels Europees kampioen worden. Maar na de verloren wedstrijd tegen Italië is Mulder naar eigen zeggen gered.

"Dat is het enige voordeel van de situatie: die zorg heb ik niet meer", zegt de voetbalanalist in het AD. "Op papier kan alles nog, maar ik zie dit België het toernooi niet meer winnen."

Mulder schrok maandag van België. "Ik wist niet wat ik zag. Allemaal prachtige spelers, maar uit verlegenheid geven ze niet thuis. Ze liepen erbij als debutanten op het bal. Twintig miljoen per jaar verdienen, maar als verlegen jongens over het veld lopen: onverdraagbaar."

De oud-speler van Ajax en Anderlecht ziet het wel zitten om aan de slag te gaan als bondscoach, zoals naar aanleiding van zijn analyses werd gesuggereerd op social media. "Uitstekend plan. Ik zou meteen de beste spelers opstellen. Klinkt logisch, maar dat is het voor de meeste coaches niet. Die praten over 'de balans'. Onzin. Mijn wedstrijdbespreking zou heel kort zijn: ga je gang maar, jongens."

Jan Mulder 'gered' van tatoeage
Jan Mulder 'gered' van tatoeage (Foto: BuzzE)

FBI sprak met schutter bloedbad Orlando

De FBI had de schutter van het bloedbad in Orlando niet alleen op de radar, de Amerikaanse federale recherche heeft Omar Mateen ook gesproken in een onderzoek naar een Amerikaanse zelfmoordterrorist. Moner Mohammad Abu-Salha blies zichzelf op in Syrië en bleek een kennis te zijn van Mateen, beiden gingen naar dezelfde moskee, meldde het hoofd van de Senate Intelligence Committee, dat over veiligheid gaat.

Volgens de Republikeinse senator Richard Burr was Mateen zelf geen onderwerp van onderzoek. De FBI wilde puur de achtergrond van Abu-Salha in kaart brengen.

Eerder werd al duidelijk dat Mateen, die in een homoclub zaterdagnacht 49 mensen doodschoot, bekend was bij de FBI. Volgens nieuwszender CNN, die zich baseert op justitiële kringen, had de federale recherche de schutter als een van de vele honderden aanhangers van Islamitische Staat op de radar.

FBI sprak met schutter bloedbad Orlando
FBI sprak met schutter bloedbad Orlando (Foto: ANP)

AD neemt stelling tegen Brexit

Met een opmerkelijke voorpagina heeft het AD woensdag Britten opgeroepen tegen de Brexit te stemmen en het land gewoon in de Europese Unie te houden. De opening van de landelijke editie wordt gesierd door een paginagrote Union Jack, de vlag van Groot-Brittannië, met de boodschap Don't leave me this way.

De krant noemt vijf redenen waarom de Britten in de EU zouden moeten blijven: fatsoen, keuken, traditie, televisie en helden. De manier waarop mensen er met elkaar omgaan, dwingt respect af. Jamie Oliver, Gordon Ramsey en Nigella Lawson hebben ons leren koken. Pracht en praal en oprechte emoties in hun tradities bezorgen ons kippenvel. De Engelse cultuur druipt van ons televisiescherm af in de vorm van talrijke Britse series. Als uitvinders van sporten zoals voetbal en darts hebben ze ons helden als Johan Cruijff en Raymond van Barneveld bezorgd.

Daarnaast somt het dagblad vijf redenen op waarom we ze gewoon heel hard nodig hebben. Zo is het land onder meer na Duitsland onze belangrijkste handelspartner, weet het AD.

Gameplay van Kingdom Hearts 2.8

Square Enix heeft gameplay vrijgegeven van Kingdom Hearts HD 2.8: Final Chapter Prologue. De demo is speelbaar op E3 2016.

De video laat grotendeels Kingdom Hearts 0.2 Birth by Sleep: A Fragmentary Passage zien. Dat is een van de games die gebundeld is in 2.8. Hierin zien we een hoofdstuk met Aqua in de hoofdrol. Kingdom Hearts HD 2.8: Final Chapter Prologue bevat ook een remaster van Kingdom Hearts: Dream Drop Distance, en Kingdom Hearts Chi: Back Cover, een nieuw verhaal.

Kingdom Hearts HD 2.8: Final Chapter Prologue komt in december uit voor PlayStation 4.

Veel verkeerde declaraties, weinig fraude

505 miljoen euro is er in 2015 aan onterechte zorgdeclaraties geconstateerd. Daarvan is 485 miljoen euro al teruggevorderd of gecorrigeerd. In 2 procent van alle onterechte declaraties ging het om fraude, de rest is een vergissing. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) woensdag op basis van de inventarisatie over 2015.

Het teruggevorderde bedrag ligt 36 miljoen hoger dan in 2014, onder meer door slimmere en betere controle. De fraude is iets minder dan het jaar daarvoor, meldt ZN.

In totaal werd er in 2015 voor 20 miljoen euro aan fraude ontdekt, de eerder genoemde 2 procent. Bij meer dan de helft daarvan, 11,1 miljoen euro, was aantoonbaar fraude vastgesteld. Bij de rest kon het vermoeden niet bewezen worden of ging het om een administratieve fout van een zorgaanbieder.

In vergelijking met 2014 is er voor 7,6 miljoen euro minder aan fraude vastgesteld. In de meeste gevallen gaat het om fraude met het persoonsgebonden budget (pgb)

Veel verkeerde declaraties, weinig fraude
Veel verkeerde declaraties, weinig fraude (Foto: ANP)

Heel veel bloed in Let it Die

GungHo Online Entertainment en Grasshopper Manufacture hebben de E3-trailer uitgebracht van Let it Die. Daarnaast heeft iemand op Twitch de game al gespeeld, dus zien we meteen wat gameplay.

Tijdens de gameplaysessie zit de bedenker, Suda51, erbij. Hij is onder andere ook bekend van Lollipop Chainsaw, No More Heroes en Killer is Dead.

Let It Die wordt een free-to-play spel op PlayStation 4. De verwachting is dat het nog in 2016 uitkomt.

Velvet draait haar hand er niet voor om in Tales of Berseria

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer uitgebracht van Tales of Berseria tijdens de E3 2016. De game komt begin 2017 uit in het Westen voor PlayStation 4 en pc.

Tales of Berseria vindt plaats in Midgand Sacred Kingdom, een machtig land dat bestaat uit een eilandengroep. In het land is er drie jaar voor het spel een mysterieuze ziekte onder de bevolking gekomen: Daemonblight. Mensen veranderen door deze vreemde ziekte in nietsontziende demonen, al zijn er enkelen die zichzelf blijven. Om de gezonde mensen te beschermen zijn er exorcisten, die demonen bestrijden.

Wij volgen Velvet Crowe, een jongedame van negentien jaar. Zij werd drie jaar voor de situatie in het spel erin geluisd door een persoon waar ze van op aan dacht te kunnen. Ze verloor haar ouders en haar linkerhand werd opgegeten door een vreemde kracht. Ze draagt om niet op te vallen een verband om haar arm. Ze is uit op wraak, om de persoon die haar dit heeft aangedaan te laten boeten voor zijn daden.

Een uitgebreide preview kun je hier lezen.

Paper Mario Color Slash uit in oktober

Nintendo heeft bekendgemaakt dat Paper Mario: Color Splash voor Wii U uitkomt op 7 oktober.

In de game speel je natuurlijk Mario. De kleuren van Prism Island worden weggezogen en de loodgieter gaat aan het werk om de kleuren van het eiland weer terug te krijgen. Daarvoor heeft hij een nieuwe hamer waarmee hij verf op objecten kan meppen. In gevechten kun je speciale kaarten schilderen en die dan inzetten in het gevecht. Hieronder staat de aankondigingstrailer.

Nog dertien mensen claimen erfenis Prince

Er zijn dertien mensen bijgekomen die menen vanwege familiebanden aanspraak te kunnen maken op de erfenis van Prince. Eerder beweerde een man die op het moment in de gevangenis zit al de biologische zoon te zijn van Prince.

Volgens USA Today hebben de dertien nieuwe mensen om verschillende redenen een claim ingediend bij de rechtbank in Carver County. Drie zeggen halfbroers of -zussen te zijn van de zanger. Twee van hen beweren overigens dat hun gemeenschappelijke vader met Prince niet John Nelson is, de officiële vader van de Purple Rain-zanger.

Twee mensen menen biologische of aangenomen kinderen te zijn van Prince. Een van hen zegt dat hij de adoptiezoon is van de zanger, die hem zeven miljoen zou hebben nagelaten. De ander, een vrouw die slechts veertien jaar met Prince scheelt, zegt een dochter te zijn die is opgevoed door een familie die bevriend was met de artiest.

Eén persoon die een claim heeft ingediend heeft geen reden opgegeven. De vrouw wil wel een DNA-test. De andere zeven claimers zeggen recht te hebben op de 300 miljoen die de zanger achterliet, omdat zij nakomelingen zijn van de zus van de betovergrootvader van Prince.

Nog dertien mensen claimen erfenis Prince
Nog dertien mensen claimen erfenis Prince (Foto: BuzzE)

KhloÚ Kardashian wil alleen met sterren daten

Khloé Kardashian gaat alleen op dates met mensen die net als zij beroemd zijn. De realityster voelt zich veiliger als ze een afspraakje heeft met iemand uit de showbizwereld.

"Ik vond het altijd raar dat sterren alleen met andere sterren daten, maar nu begrijp ik dat", vertelt Khloé aan de Amerikaanse Harper's Bazaar. "Als je beroemd bent en je wordt met iemand gespot, is het verhaal gelijk dat je gaat trouwen. Als je allebei bekend bent, dan kun je het geheim houden en eerst eens kijken of je elkaar echt leuk vindt."

Haar publieke leven legt weleens druk op nieuwe ontmoetingen, aldus de jongste Kardashiandochter. "Het is altijd bizar om te zien dat mensen al een perceptie van je hebben. Het is makkelijk om mensen te ontmoeten, maar je weet nooit of dat om de juiste redenen gebeurt. Het is moeilijk te bepalen wie je kunt vertrouwen."

Khloé Kardashian wil alleen met sterren daten
Khloé Kardashian wil alleen met sterren daten (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: landinwaarts kans op onweer

Het is vandaag bewolkt tot zwaar bewolkt en met name landinwaarts is er een gerede kans op een bui. Deze kunnen tevens gepaard gaan met onweer en relatief veel regen in korte tijd. De middagtemperatuur ligt rond de 19 graden en de matige wind draait naar het zuidwesten. 

Zon op 05:19
Zon onder 22:02
Zonkracht

6 / 3

Yvessss maakte met zijn telefoon deze foto van een regenbui boven de Arkemheenpolder

Flinke bui boven de Arkemheenpolder (Foto: Yvesss)
Flinke bui boven de Arkemheenpolder (Foto: Yvesss)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1502 Christoffel Columbus ontdekte als eerste Europeaan het eiland Martinique.
1580 Willem van Oranje werd vogelvrij verklaard door Filips II van Spanje.
1877 Henry Ossian Flipper was de eerste zwarte Amerikaan die afstudeerde aan de Militaire Academie van de Verenigde Staten.
1904 Het stoomschip de General Slocum vloog in de haven van New York in brand. Meer dan 1000 opvarenden, voornamelijk vrouwen en kinderen, kwamen om het leven. 
1972 Een van de kopstukken van de Baader-Meinhofgroep, Ulrike Meinhof, werd in Hannover aangehoudenUlrike Meinhof

'Belle Perez is zwanger'

Belle Perez is in verwachting van haar eerste kindje. Bekenden van de zangeres zouden dat hebben verklapt aan Shownieuws.

Het zijn woelige tijden voor de Vlaams-Belgische. Haar verloofde Wouter van der H. wordt verdacht van medeplichtigheid bij een juwelenroof in Noordwijk. Hij zou samen met de butler van hotel Huis ter Duin voor tonnen aan diamanten hebben vervangen door replica's van glas.

Het huwelijk van Belle en Wouter staat voor later deze week gepland en gaat vooralsnog gewoon door. De zangeres is overtuigd van de onschuld van haar aanstaande. "Ik sta honderd procent achter hem", liet zij dinsdag weten aan RTL Boulevard.

'Belle Perez is zwanger'
'Belle Perez is zwanger' (Foto: BuzzE)

Duitsers royaal op vakantie in Nederland

Het meeste geld dat door buitenlandse toeristen in Nederland wordt besteed, komt van Duitse vakantiegangers, dagjesmensen en zakenreizigers. In 2015 gaven zij 4,9 miljard euro uit, op een totaal van 10,2 miljard euro dat toeristen in Nederland besteedden. Jaarlijks vieren een kleine vier miljoen Duitsers in Nederland vakantie.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt woensdag dat na de Duitsers ook Belgen veel in Nederland besteden, hoewel ze op geruime afstand volgen. Vorig jaar gaven ze 1,4 miljard euro in ons land uit, ruim 13 procent van de totale bestedingen. Toeristen uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië volgen in het lijstje met uitgaven.

Duitsers geven het meeste uit in Nederland, maar andersom trekken Nederlanders ook het vaakst hun portemonnee in Duitsland. In 2015 gaven ze ruim 3,4 miljard euro uit in het buurland. Ook België is voornamelijk bij Nederlandse dagjesmensen in trek. Jaarlijks wordt in totaal bijna 1,5 miljard euro uitgegeven tijdens een bezoek aan de zuiderburen.

Het CBS meldt daarnaast dat Nederlanders tijdens buitenlandse vakanties in totaal veel meer uitgeven dan buitenlandse toeristen in ons land doen. Dit verklaart volgens het CBS een groot handelstekort bij het reisverkeer. Nederlanders besteedden vorig jaar bijna 16 miljard euro in het buitenland, terwijl buitenlanders in Nederland 'slechts' 10 miljard euro uitgaven.

Duitsers royaal op vakantie in Nederland
Duitsers royaal op vakantie in Nederland (Foto: ANP)

Prinses Beatrix reikt zilveren anjers uit

Prinses Beatrix reikt woensdag de Zilveren Anjers 2016 uit. Frans en Lideke Peese Binkhorst - Hoffscholte uit Doorn, Jack Kooistra uit Leeuwarden en Eric Zwijnenberg uit Alkmaar krijgen de onderscheidingen opgespeld in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam.

Frans Peese Binkhorst en Lideke Peese Binkhorst - Hoffscholte krijgen de onderscheiding voor hun betekenis voor de hedendaagse Nederlandse beeldhouw- en penningkunst.

Jack Kooistra wordt beloond voor zijn werk als kroniekschrijver van de Tweede Wereldoorlog door oorlogsslachtoffers een gezicht te geven, maar ook voor zijn inzet oorlogsmisdadigers op te sporen. En Eric Zwijnenberg ontvangt een Zilveren Anjer voor zijn inspanningen voor het molenbehoud in ons land en in het bijzonder in Noord-Holland.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds reikt al sinds 1950 jaarlijks de prijzen uit. Ze zijn bedoeld voor mensen die zich vrijwillig hebben ingezet voor de cultuur of de natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. Tot zijn dood reikte prins Bernhard de onderscheidingen uit. Daarna nam prinses Beatrix deze taak over.

Prinses Beatrix reikt zilveren anjers uit
Prinses Beatrix reikt zilveren anjers uit (Foto: ANP)

Geen huwelijk meer voor Charlie Sheen

Sinds Charlie Sheen in november aankondigde dat hij hiv heeft, heeft de acteur niet veel tijd meer voor een vrouw in zijn leven. Zijn aandacht gaat volledig uit naar zijn gezondheid.

"Er is momenteel niemand in mijn leven", zegt Charlie in gesprek met Extra. "Ik date met niemand. Ik heb mijn handen vol aan mijn gezondheid en mijn gezin."

Charlie gelooft ook niet dat daar snel verandering inkomt. De acteur, die drie huwelijken en een verloving zag stranden, is in ieder geval niet van plan om ooit nog te trouwen. "Ik denk dat ik nog eerder op de maan loop, dan dat ik nog naar het altaar loop. Als je ergens heel slecht in bent, waarom zou je dat dan nog doen?"

Geen huwelijk meer voor Charlie Sheen
Geen huwelijk meer voor Charlie Sheen (Foto: BuzzE)

Amsterdam blijft populairste stad om te wonen

Amsterdam is nog steeds de populairste plaats in Nederland om te wonen. Ook in Dordrecht, Arnhem en Eindhoven is het steeds prettiger wonen. In Emmen is het minste woongenot te vinden. Dat blijkt uit de Atlas voor gemeenten, die woensdag wordt gepresenteerd.

Uit het onderzoek blijkt dat Amsterdam, Utrecht en Amstelveen de eerste drie plaatsen bezetten in de top 10. Dat was in 2006 ook al zo, maar ten opzichte van tien jaar geleden is de samenstelling van de top 10 wel iets veranderd. Zo heeft Nijmegen een plaatsje weten te bemachtigen ten koste van Amersfoort en heeft Haarlem Den Bosch verstoten van de vierde plaats. Dordrecht valt nog buiten de top 10, maar geldt als de grootste stijger.

De atlas, die jaarlijks verschijnt, heeft dit jaar als thema 'water'.

Amsterdam blijft populairste stad om te wonen
Amsterdam blijft populairste stad om te wonen (Foto: ANP)

WHO: laag risico verdere verspreiding zika

Er is een 'zeer laag risico' op verdere verspreiding van het zikavirus door de Olympische Spelen in Brazilië, het hart van de huidige uitbraak. Dat zeiden deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag.

Het WHO-panel, dat zijn derde teleconferentie hield over het door muggen overgebrachte zikavirus, bevestigde ook zijn eerdere advies dat er 'geen algemene beperkingen op reizen en handel nodig zijn met landen waar zika voorkomt'. Dat geldt ook voor steden in Brazilië waar op vijf augustus de Olympische Spelen beginnen.

"De risico's voor mensen die naar de Olympische Spelen gaan, zijn niet anders dan voor andere gebieden waar een uitbraak van zika is", zei David Heymann, voorzitter van het panel van deskundigen bij de WHO in Genève na de vergadering.

WHO: laag risico verdere verspreiding zika
WHO: laag risico verdere verspreiding zika (Foto: ANP)

'Diefstal was onschuldige kwajongensstreek'

Het op Pinkpop aangehouden CDA-raadslid beweert dat zijn aanhouding het gevolg is van een 'onschuldige kwajongensstreek'. Tegenover nieuwssite 1Limburg verklaart Mark Meijer dat hij in de nacht van zaterdag op zondag in een dronken bui een zitzak mee wilde nemen naar een afterparty.

"Na het afsluitend optreden van Rammstein besloot ik met vrienden het feest op de camping voort te zetten. Backstage zat ik op een zitzak van een bierbrouwer en ik besloot deze mee te nemen naar de camping. Net buiten het festivalterrein ben ik op mijn actie aangesproken en vervolgens opgepakt. Onder het genot van wat bier leek dit onschuldig," aldus Meijer. "Ik heb er oprecht spijt van dat de geweldige sfeer is omgeslagen. En dat wellicht mijn gemeente en mijn partij door de actie in verlegenheid zijn gebracht. Ik bied dan ook mijn excuses aan voor de commotie die is ontstaan door mijn gedrag."

De officier van justitie moet het proces-verbaal van het incident nog beoordelen. Tot die tijd wil het Openbaar Ministerie nog niks zeggen over de zaak.

'Iran en Boeing tekenen grote vliegtuigdeal'

Iran en Boeing staan op het punt om een grote order voor verkeersvliegtuigen te ondertekenen. Dat meldden ingewijden tegen persbureau Reuters. Het zou voor het eerst in decennia zijn dat Iran vliegtuigen koopt van het Amerikaanse bedrijf.

Naar verluidt gaat het om een opdracht voor meer dan honderd toestellen voor de nationale luchtvaartmaatschappij IranAir. Een Iraanse minister zou verklaard hebben dat de deal binnen enkele dagen naar buiten gebracht zal worden. Boeing meldde dat er gesprekken zijn geweest met Teheran die zijn goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten, maar dat een deal enkel zal plaatsvinden als zij groen licht geven.

Vanwege de handelssancties die in 1979 na de Islamitische Revolutie werden opgelegd aan Iran, kon het land geen vliegtuigen kopen van Boeing. Begin dit jaar werd een groot deel van de sancties opgeheven na een akkoord over het Iraanse nucleaire programma.

Airbus
Iran heeft als gevolg van de sancties een sterk verouderde vliegtuigvloot, mede veroorzaakt door het gebrek aan onderdelen en onderhoud. Naar schatting heeft het land minstens 400 nieuwe toestellen nodig om zijn vloot te verjongen en verder te kunnen groeien.

In januari werd nog aangekondigd dat Iran 114 vliegtuigen koopt van het Europese Airbus.

'Iran en Boeing tekenen grote vliegtuigdeal'
'Iran en Boeing tekenen grote vliegtuigdeal' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.